diumenge, 30 de juny del 2013

El Destí d’un Caçador: El Relat d’en Greedo (i VI)

Anterior



10. Solo

-RRUUARRRNN! -El wookiee va deixar caure amb estrèpit un puny pelut sobre el generador d'escut del Falcó Mil·lenari i va tirar cap enrere la seva màscara de soldar.
-Calma't, Chewie! Jo vull sortir d'aquesta bola de brutícia tant com tu. Però sense deflectors som presa fàcil per pirates d'espècia i imps tafaners.
-Hwuarrn? Nnrruahhnm?
-D’acord. Jabba està muntant la cacera de recompenses del sector, i tu t’acabes d’assabentar que els nostres noms estan circulant per tot el desert. Aquesta és una altra raó per colpejar aquest encaix. Però com jo dic, si la nau hagués estat sota cobert durant la tempesta de sorra, no estaríem en aquest compromís.
En Han Solo va acabar de netejar de sorra els reguladors d’aluvio amb l'aspiradora i es va eixugar el front amb la màniga. «Per què un tipus lliure i sense lligams com jo sempre acaba en planetes perduts com aquest, quan podria estar gaudint de la brisa de l'oceà de qualsevol centre turístic de joc de l'univers?»
«Perquè no sóc molt bo en el sàbacc -va pensar-. A vegades tinc sort, si. Però no molt sovint. Al contrari que alguna gent que conec, treballaré tota la vida».
Chewbacca va fer un tènue grunyit d'advertència i Solo va aixecar el cap i va mirar al voltant. Dos bulbosos ulls de múltiples cares sobresortint d'una bola verda de carn amb pues el miraven fixament. El cos humanoide vestit de pell sota el cap sostenia un blàster amb dits de múltiples ventoses.
-Han Solo? -La veu procedent del llarg musell va parlar a través d'un traductor electrònic.
-Qui vol saber-ho? -En Han sabia qui volia saber-ho. Un rodià amb un blàster sempre és un caça-recompenses... o un cobrador de factures.
-Greedo. Treballo per Jabba el Hutt.
-Greedo... oh sí, et recordo, el noi que va intentar robar-me els meus acobladors d'energia. D’acord, me n'alegro per tu, així que ara treballes per en Jabba. A propòsit, jo entenc rodià, així que pots apagar la caixa de gralls.
En Han va baixar de la bastida tan tranquil·lament com va poder i va recollir un drap per netejar-se les mans. Ocult en el drap estava un petit blàster Telltring-7, acuradament situat allà just per a aquesta eventualitat. Afortunadament no havia de fer-lo servir doncs la seva boca era la seva millor arma.
-Escolta... digues a Jabba la veritat, que vaig venir a Tatooine per una única raó: pagar-li.
En Greedo va desconnectar el traductor. Goa havia suggerit que el fes servir per assegurar-se que el "client" entenia completament la gravetat de la situació. Però si Solo realment entenia rodià, podria utilitzar amenaces rodianes intraduïbles.
-Neshki J'ba klulta ntuz tch krast, Solo. -Jabba no creu que els paràsits de la columna vertebral diguin la veritat, Solo.
-Sí, bé, què sabrà aquest sobrealimentat amb forma de bestiola? De veritat creus que m’acostaria si més no a aquest lloc si no tingués els diners?
La mà d'en Greedo estrenyia la seva pistola. No estava segur si insultar al seu patró requeria una acció especial per part d'un caça-recompenses. Encara que el que va dir Solo sobre la seva estada a Tatooine era lògic, va pensar. Si algú caminés rere la teva pell, volaries per ficar-te a la butxaca del darrere? Això anirà com la seda.
-Skak, trn kras ca noota, Solo. -D'acord, llavors dóna'm els diners, Solo-. Vnu sna Greedo vorskl ta. -Després Greedo s'anirà pel seu camí.
-Sí, saps què, Greedo?... Saps què? Això no és tan senzill. La pasta està cargolada aquí dins de la carcassa del Falcó. Un amagatall secret. Entens? Per què no tornes demà al matí i te la lliuro? Serà bufar i fer ampolles. Com et sona això?
-Nvtuta Bork et Ptu motta. Tni snato. -No, ves-la a buscar ara mateix. Esperaré.
«No deixaré que aquest peix dels barrancs s'escapi del meu abast -va pensar Greedo-... especialment amb Senglar mirant-me des de les ombres».
-No puc anar-la a buscar ara mateix. Escolta, si pots esperar fins demà, et donaré una petita bonificació, un parell de milers de crèdits només per a tu. Què tal et sona això?
Això sonava bé.
-Prog mnete enyaz Ftt save shuss. -Que siguin quatre mil crèdits.
- Quatre mil? Estàs boig?... Oh, d'acord, em tens entre l'espasa i la paret, amic. Ho farem a la teva manera. Quatre mil per a tu, a primera hora del matí. Aquest és el tracte.
Sense més paraula, Solo li va donar l'esquena al caça-recompenses i va començar a netejar una clau anglesa. Mantenia el petit blàster al palmell de la mà, només per si el noi verd canviava d'opinió. Però un minut després Chewie li va fer el seu grunyit de "tot aclarit" i Solo es va relaxar.
-Genial, Chewie. Et pots creure quina cara té aquest tipus? Ara anem a acabar de preparar la nau aquesta nit. Quan aquest brètol torni demà al matí, tot el que trobarà és una gran taca de greix a terra de l'hangar!


Senglar Goa va xarrupar una llum d'estrelles sorpresa i va fer una ullada per tota la cantina de Mos Eisley. La multitud de caça-recompenses estava minvant. Molts caçadors havien aconseguit els seus contractes i s'havien marxat. Alguns d'ells probablement ja estaven aguaitant als seus objectius en els carrers de ciutats a milers de pàrsecs.
-Solo no pensa pagar-te-va dir, mirant al seu protegit-. No ho captes? És una evasiva.
Senglar es va fixar en els dos rodians que estaven asseguts al reservat proper a l'entrada. Li van saludar amb el cap i ell li va tornar la salutació.
-Hauries de conèixer a aquests dos rodians, Greedo. Són bons caçadors. Aposto que poden ensenyar-te coses que fins i tot jo no sé. Vols que te’ls present?
Greedo va abaixar la mirada a la seva beguda. «Goa no sap res sobre les guerres de clans. Mai li he explicat. No sap de l'època en què van arribar les naus caçant als refugiats Tetsus. Els Tetsus no parlen amb rodians estranys. Ell no sap això, perquè jo no li ho he explicat mai».
«Sí, però quina és la qüestió? Ara sóc un caça-recompenses, això és l'important. Els caça-recompenses caminen junts, beuen junts, intercanvien històries de combat, s'ajuden a sortir dels destrets. Així, després que faci la meva primera caça, després que Solo em pagui i li passi els diners a Jabba, després que la notícia comenci a circular... llavors em faré amic d'aquests tipus. Ells em respectaran, prendrem un glop junts, m'explicaran algunes grans històries i jo els hi explicaré com vaig salvar a Dyyz i Goa disparant a Gorm just en els seus budells electrònics».
-... Doncs, com deia, Greedo, tot tracte amb Jabba té dues cares. Aquesta és la meva lliçó d'avui. Si cobres el deute, tindràs bones relacions amb Jabba. Però si li falles a Jabba, estàs pràcticament mort.
En Greedo va tractar de parlar amb to despreocupat.
-No et preocupis, Senglar. Solo pagarà. Primer ens assabentarem amb seguretat si porta els diners. Després, si no els dóna, el mataré i l'agafaré... Encara vas a actuar de suport en cas que el wookiee intenti alguna cosa?
-És clar. Aquest és el pla, no?
-Wknuto, Goa. -Gràcies, Goa.


La nau d’en Han Solo, el Falcó Mil·lenari, estava encara posada a l'hangar de reparacions quan Greedo caminava poc abans de la sortida del sol al matí següent.
A Han Solo no se'l veia per enlloc. Greedo va tractar d'obrir l'escotilla del Falcó, però estava bloquejada mitjançant un codi.
Greedo i Goa finalment van trobar a Solo i al wookiee esmorzant en una petita cafeteria a l'aire lliure darrere dels estables dels dewback.
Greedo tenia la mà en la seva pistola reforçada, però no es va molestar a desactivar-la perquè Goa tenia un rifle apuntant a la presa des del carreró a l'altra banda del carrer.
-Rylun pa getpa gushu, Solo? - Gaudeixes del teu esmorzar, Solo?
Greedo va tractar de sonar amb un to dur i tranquil, però de fet s'estava posant tens. Si Solo se n’anava sense pagar avui, no sabria que fer. Jabba no es posaria content si matava a Solo sense cobrar el deute. El contracte era pels diners, no pel cadàver.
-Greedo! T'he estat buscant per tot arreu! Has decidit quedar-te dormint fins tard avui? -Han va riure amb ell mateix i va prendre un altre mos de filet de dewback. Chewbacca va arquejar una cella i va decantar el cap. Tenia la seva ballesta recolzada contra la seva cama, carregada i preparada.
-Fna ho koru GEP, Solo. Kras ca noota. -No té gràcia, Solo. Dóna'm els diners.
-Per descomptat. Els diners. Encantat de complaure't. Vols abans alguna cosa de menjar primer? Fas pinta que no et vindria malament un bon àpat.
Greedo es va adonar que Solo li estava prenent el pèl i una ira sobtada va brillar en les seves venes. Impulsivament va estendre la mà i va agafar a Solo per la camisa.
-Ka noota! Grot ple ca Jabba spulta? - Els diners! O prefereixes explicar-li-ho a Jabba personalment?
-NNRRARRG! -Instantàniament Chewie estava dempeus, amb un enorme braç pelut al voltant del coll d’en Greedo i l'altre agafant fortament la mà amb el blàster del caça-recompenses.
-Nfuto...!
-Gràcies, Chewie. -En Han es va posar dret i es va netejar la boca amb un tovalló amb tranquil·litat. Va estendre la mà i va agafar l'arma d'en Greedo, va fer cruixir l'obertura de la recambra i va treure la cèl·lula d'energia. Li va tornar el blàster inservible a Greedo.
-Saps, noi? Gairebé m’estaves començant a caure bé. Ara no estic tan segur. Deixa’m donar-te un savi consell. No t'acostis als llimacs com Jabba. Troba una forma honrada de guanyar-te la vida... Deixa que se'n vagi, Chewie.
-Hnnruaahn!-Chewie va deixar anar la seva adherència i en Greedo va caure cap endavant. En Han es va apartar del camí i Greedo va caure contra la taula, estavellant la vaixella contra el terra.
-Et sembla bonic? D'on traurà Jabba a aquests brètols? I el tipus del carreró a l'altra banda del carrer, Chewie?
-Hwarrun!
-Desaparegut, eh? Probablement un altre arrossega-recompenses a qui li falta un bull. Un hagués pensat que Jabba podria contractar els millors per rastrejar a un tipus com jo!
-Hurrwan nwrunnh.
-Sí, estic d'acord. Estem jugant amb foc quedant-nos per aquí. El Falcó està preparat; podríem haver enlairat aquest matí si en Taggart hagués complert la seva promesa. Si no apareix abans de demà amb aquest carregament de brillestim que vol traslladar, som història, estàs d'acord?
-WNHUARRN!
-Això mateix he pensat.


A Jabba el Hutt no li farà cap gràcia.
-Kubwa Funga na jibo! - Vas dir que aquesta miserable berruga inexperta podia cobrar a Solo! Hauria de ficar-vos a tots dos en la meva masmorra privada i deixar que us podriu!
O alguna cosa semblant. El gran cuc va esbufegar, va rugir i va deixar anar grolleries. A cada costat de la plataforma del seu tron, weequays i niktos brandaven les seves armes de forma amenaçadora. Com de costum, la sala d'audiències d’en Jabba estava abarrotat de l'escòria d'un centenar de civilitzacions galàctiques.
Senglar Goa estava abatut. S’humiliava descaradament davant l'inflat i bavejant senyor del crim. Mentre ho feia, es penedia de tornar a portar a Greedo aquí sense el botí. Però havia de demanar una altra audiència per persuadir a Jabba que deixés a Greedo matar a Solo sense cobrar el deute. Aquesta era la clau. Ara les paraules van sortir en un sospir; havia de dir-ho tot abans que Jabba dictés sentència de mort per a ells!
-Oh, incomparable Jabba, com tu bé saps, Han Solo, aquest menyspreable tros de fems de dianoga, és un tipus molt difícil. Podria suggerir que permetis al meu protegit matar Solo sense més i acceptar la seva nau en pagament del deute?
En Jabba va esbufegar i va xuclar de la seva pipa d'aigua pensativament. Llavors va semblar posar-se de bon humor, si és que això era possible.
-Ne Voota kinja. -A Jabba li agrada el teu suggeriment. Perdonarà la supèrflua vida del teu protegit.
Va mirar directament a Greedo abans de parlar de nou. A un senyal d’en Jabba, el droide de protocol platejat K-8LR, va aixecar més la veu i va traduir totes les malvades paraules a l'idioma rodià:
-Pots portar-me a Solo, perquè així pugui matar-lo, o bé pots matar-lo tu mateix i lliurar-me els papers de la seva nau. Jabba ha vist en la seva saviesa que això ha de ser així.
Greedo va donar un sospir d'alleujament i es va inclinar servilment.
-Gràcies, gran Jabba. La teva saviesa és...
-Na Kungo! Però més val que treballis ràpid! Ara declaro una recompensa oberta per Han Solo. I augmento el preu del seu cap a cent mil crèdits!
-Cent mil! -Va dir Goa-. Tots els caça-recompenses de...
-Sí. És cert. Si el teu protegit no pot agafar a Solo, amb tota seguretat algun altre ho farà!
Llavors Jabba es va inclinar cap endavant i va clavar un cop més els seus malvolents ulls en Greedo.
-I si tu no compleixes el nostre tracte, més val que comencis a córrer, petit insecte verd. Porta-me'n a Solo, viu o mort!




 11. La cantina

Avui hi havia música en viu. Els clients estaven de mal humor.
Greedo i Goa van seure en un reservat proper a l'entrada. Quan Solo i el wookiee van entrar, Solo va fingir no veure'ls, però Chewbacca va articular un baix grunyit quan va passar al costat d’en Greedo.
-Ells saben que som aquí, Senglar.
-Sí. Aquesta és la idea. Estàs preparat per executar el pla?
-Nchtha Zno ta. Fnrt pwusko vtulla pa. -No estic segur. Tinc un mal pressentiment.
-Bé, si no estàs preparat suggereixo que ens dirigim a l'hiperespai, abans que en Jabba s'assabenti. Tinc feina a fer.
-On és Dyyz?
-Se'n va anar aquest matí. Es va enganxar de paquet a 4-Lom i Zuckuss. Dyyz té un suculent contracte: un cabdill que ha decidit desallotjar els Hutts del sistema Kommor.
-Sembla un treball difícil.
-Molt difícil. Però Dyyz Nataz és l'home indicat per fer-ho. I tu ets el caçador apropiat per liquidar a Solo, Greedo el meu noi. Estàs preparat?
Just llavors es va produir un enrenou a la barra. Cridòria, un xoc, després la sobtada resplendor i brunzit d'una espasa de llum. Un braç desmembrat va volar per l'aire, aterrant a prop de la cadira d’en Greedo. La música es va aturar.
Greedo i Goa s'havien fixat en el vell i el noi al moment d’entrar i havien sentit al cambrer fer fora els droides. Goa havia notat la tranquil·la intensitat del vell i un pensament va travessar la seva ment: És vell, però no m'agradaria enfrontar-me amb ell en una baralla de blàster.
El recinte es va quedar en un silenci sepulcral. Greedo va agafar aire i va ulular suaument.
-Bon treball per a un vell-va dir.
-Ha de ser un Jedi -va dir Goa-. Creia que els de la seva classe s'havien extingit fa molt.
En Greedo mai havia vist un Jedi.
El recinte va tornar a la vida de nou, la banda va continuar tocant, l'ajudant del cambrer va treure el braç mutilat. Algú va demanar una ronda per tota la clientela.
-Mira això, Greedo. El vell i el noi estan parlant amb Solo i el wook. Hauràs d'esperar el teu torn.
Greedo no va respondre. Les seves venes estaven inflades d'excitació per la inesperada carnisseria.
Els dos caça-recompenses rodians van entrar i Goa va fer un senyal perquè s'acostessin a la taula. Greedo va mirar la seva cervesa, concentrant-se en què li havia de dir a Solo.
-Nois... M'agradaria presentar-vos a Greedo... el meu aprenent. Greedo, aquests són Thuku i Neesh, dos excel·lents assassins a sou.
Greedo va aixecar la mirada i va veure dos parells d'ulls enormes estudiant-lo amb curiositat distant. Va detectar hostilitat reflectida en aquests ulls de múltiples cares? El que es deia Thuku va allargar una mà amb ventoses.
-Wa tetu dat oota, Greedo.
-Ta ceko ura nsha-va dir Greedo, permetent que les seves ventoses contactessin breument amb les d’en Thuku. Els tres rodians van iniciar una curta conversa, mentre Goa mirava divertit. Neesh li va explicar a Greedo que havia sentit que Jabba li havia adjudicat a Han Solo com a presa. Neesh semblava impressionat. Thuku li va advertir Greedo:
-Solo ja ha matat dos cobradors de factures d’en Jabba... Vés amb compte, germà. Tu podries ser el pròxim.
-Gràcies pel consell-va dir Greedo, amb fanfarroneria-. No estic preocupat. Tinc a Senglar de reforç en cas que Solo o el wookiee intentin alguna estupidesa.
Els dos companys rodians van intercanviar mirades amb Goa, i Greedo va creure detectar que s’estaven rient d'ell en silenci. «Sí, és clar que ells pensen que sóc un jove idiota. Bé, així són les coses quan estàs començant. Jo els ensenyaré».
Van entrar soldats d'assalt imperials al bar i un minut després, quan Greedo va mirar a l'altra banda del recinte, Solo i el wookiee estaven asseguts sols. El vell i el noi havien desaparegut.
Després que els imps van passar la seva taula, Goa va desenfundar el seu blàster i el va posar al davant d'ell.
-D'acord, noi. Aquesta és la teva oportunitat. Si el wook tracta d'interferir, el convertiré en fum vermell.
Havia arribat el moment. Greedo va sentir una barreja de por i excitació. Va tancar els ulls i va reunir les seves energies. De sobte la seva ment es va omplir amb una brillant imatge d'un món selvàtic, fulles verd neó caient, una reunió de petites cabanes i ocupats cossos verds mig despullats. Es va veure a si mateix i al seu germà Pqweeduk, corrent sota dels alts arbres de tendril, corrent cap al llogaret. Va veure a la seva mare dreta a la clariana esperant-los. Es va veure a si mateix i al seu germà corrent cap a ella i ella els hi estenia els braços i els abraçava a tots dos. Llavors estava dins de la visió, mirant els seus enormes ulls. Ella estava plorant. «Què passa, mare? Per què estàs trista? »
«Estic trista i estic feliç, Greedo. Estic trista degut a què ha de passar. Estic feliç perquè vindràs a casa».
Greedo va sortir del seu tràngol i li va travessar un sentiment com el d'una enrampada. «Què va ser això?»-Va pensar.
Goa tenia els ulls clavats en ell amb una mirada d'irritació.
-Anem, noi. Vas a fer la teva jugada? Solo i el wook estan començant a marxar.
El wookiee, Chewbacca, va passar per la seva taula i va desaparèixer al vestíbul. El moment perfecte havia arribat. Greedo es va posar dempeus blàster en mà.


-Oona goota, Solo? - Vas a algun lloc, Solo?
-Sí, Greedo, en realitat anava justament a veure al teu cap. Digues a Jabba que tinc els seus diners.
-Sompeetalay. Vere tan et nacht vakee cheeta. Jabba Warin cheeco wa rush Anye katanye wanaroska. -Greedo va riure-. Chas kin yanee ke chusko!. -És massa tard, hauries d’haver-li pagat quan vas tenir l'oportunitat. Jabba ha posat un preu al teu cap tan alt que tots els caçadors de recompenses de la galàxia estaran buscant-te. I jo et vaig trobar primer.
-Sí, però el cas és que ara tinc els diners.
-Enjaya kul a intekun kuthuow. -Dóna-m'ho i oblidaré que t'he trobat.
-No ho porto a sobre. Digues a Jabba...
-Tena hikikne. Hoko Ruya pulyana oolwan spa steeka Gush Shuku ponoma three pe. -Jabba està fart de tu. No té temps per als contrabandistes que deixen anar la càrrega quan veuen un creuer imperial.
-Fins i tot a mi m’ataquen moltes vegades. Creus que tenia alguna altra possibilitat?
-Tlok Jabba. Boopa gopakne et an anpaw. -Això digues-li-ho a Jabba. Potser es conformi només amb la teva nau.
-Passant per sobre del meu cadàver.


En Goa va veure el blàster sortint de la funda d’en Solo sota la taula. Es va relaxar i es va tirar cap enrere, xuclant la seva cremada solar. «Pobre Greedo»-va pensar.
-Ukle Nyuma cheskopokuta klees ca tlanko ja Oska. -Aquesta és la idea. Porto molt de temps esperant això.
-Sí, aposto que si.
Amb una tremenda explosió de llum i so el blàster d’en Solo va llançar un raig d'energia a través de la taula de fusta. Quan el fum va desaparèixer quedava molt poc d’en Greedo.
-Perdó pel paquet que li deixo-va dir Solo, llançant una moneda al cambrer.


Spurch Senglar Goa es va reunir amb els dos rodians al Moll 86, mentre posava a punt la seva nau, el Nou Escurçó.
El més alt, Thuku, li va passar un bagul de monedes rodianes recentment encunyades, or pur, cada moneda encunyada amb la imatge de Navik el vermell.
-Els rodians et donem les gràcies, Goa. L’hauríem matat nosaltres mateixos, però no podíem deixar que se sabés que estàvem caçant als de la nostra pròpia espècie.
-Tot el seu clan està sentenciat a mort-va dir Neesh, fent un so amb el seu nas verd.
En Goa va agafar una de les monedes i la va observar amb espurnes brillants pel sol brillant i calent de Tatooine.
-Sí... però de fet, nois, aquesta és una recompensa de la qual no estic massa orgullós. Almenys no vaig haver de matar-lo jo mateix. Sabia que Solo s'encarregaria d'això.


FI

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada