divendres, 23 d’agost del 2013

El Gran Quince



El Gran Quince
Peter Schweighofer

Els Gossos Negres 2

Tru'eb Cholakk relata la història de quan va ser esclau del Gran Quince.








1

-Encara no puc creure que poguessis canviar tant -va dir Stàrter, sortint trontollant del Repòs d’en Gorkin i recolzant-se en Platt per mantenir l'equilibri -. Vull dir, qui havia de pensar que el vell malhumorat Dirk Harkness pogués enamorar-se mai o fins i tot somriure?
- No creus que una crisi pugui canviar a la gent tan ràpidament? -Va preguntar Tru'eb.
-Estic segura que el jove pilot aquí present sempre ha estat tan arrogant com de costum -va dir Platt, retirant la mà de Stàrter de la seva espatlla.
Tru'eb es va tornar cap a Stàrter i li va fer una mirada astuta.
- Creuria un jove com tu que un cop vaig ser el cap de servents d'un senyor esclavista, i que abans d'això vaig estar a punt d'heretar el càrrec de membre principal del clan d’una ciutat a Ryloth? -Va preguntar Tru'eb.
-Jo ho creuria -va dir Platt.
Tru'eb la va fulminar amb la mirada.
-No és just, Platt. Tu ja coneixes la història.
- Quina història? -Va exclamar Stàrter.
-Fa molts anys, abans de començar la meva carrera com a empresari d'artilleria, jo era un jove i idealista noi a la meva ciutat natal de Kala'uun, a Ryloth -va començar Tru'eb -. Estava a punt d'heretar el càrrec del meu pare com a membre principal del clan de la ciutat. El meu astut cosí, Ku'amar, aspirava a ascendir a la mateixa posició, de manera que va conspirar per fer que em segrestessin i em lliuressin als esclavistes. I aviat em vaig trobar com un involuntari servent personal de l'infame esclavista Gran Quinze...


Gran Quinze va seure al seu sofà de comandament al pont de la Noia de Quincey, la immensa nau esclavista que solcava els Territoris de la Vora Exterior, recollint i venent el seu carregament vivent. Les potes del sludir penjaven del sofà, i el tors es recolzava en la pica de força que portava. Els tripulants del pont corrien al seu voltant, preparant-se per al salt a l’hiperespai.
- Twi'lek! -Va exclamar. Tru'eb es va avançar. Com a servent personal d’en Quinze, era l'únic esclau al qual se li permetia romandre en presència del seu amo, i mai va ser confinat als corrals d'esclaus als cellers inferiors.
- Sí, oh clement...?
-Tornarem a reunir-nos amb el nostre vell amic el Moff Jellrek -va dir Gran Quinze -. Descendeix als corrals d'esclaus i tria una esclava humana, no una de les noies twi'lek, per oferir-la al bon Moff. Algú qui no l’hi vulgui treure els ulls.
Tru'eb va mirar als altres mercenaris del pont. Diversos portaven pegats en els ulls...
-Porta-la a la meva habitació, neteja-la, i tingues-la disposada a l'hangar d'atracada d'aquí a dues hores -va ordenar Quinze.
-Com vostè vulgui, senyor -va dir, fent una reverència mentre s'allunyava de l’sludir.
Es van dirigir a la cabina de Gran Quinze. Tru'eb va entrar amb la dona, i els dos esclavistes van quedar fent guàrdia a la porta. Les estances estaven adornades amb tresors robats de diversos mons. Un tapís andalià cobria una paret, diversos caps de trofeu adornaven una altra, i dos llums de fantasia emmarcaven un gran finestral. Diverses caixes metàl·liques estaven apilades davant del bar prop d'un altre sofà de grandària apropiada per a un sludir.
Tru'eb va indicar a la dona que avancés cap a la immensa banyera que normalment allotjava el gegantí cos del Gran Quinze.
Va mantenir amunt els seus canells lligats perquè Tru'eb els veiés. Ell va fer un pas endavant i amb cura va retirar la costosa tira de roba.
- Tens un nom?
- I a tu què t'importa? -Va respondre ella.
- Tens algun terme pel qual pugui referir-me a tu? -Va preguntar Tru'eb -. Alguna cosa que no sigui esclava...
Ella va aixecar una cella.
-Em pots dir Oakie.
-Molt , Oakie. El bany està preparat per a tu. Si us plau, banya't i vesteix-te amb les robes que t'han donat.
 Mentre Oakie es banyava, Tru'eb va examinar les quatre caixes metàl·liques prop del bar d’en Quinze. Va obrir una i va passar els seus dits per la pols blanca blavosa de l'interior, Ryll. Probablement part del suborn que Quinze pagava al Moff Jellrek per no interferir en la seva operació esclavista. Tru'eb va tancar la caixa. Es va quedar mirant les riqueses que adornaven l'habitació fins que Oakie va sortir del bany.
-Digues-me, per què treballes per aquest sludir? -Va preguntar Oakie, assecant-se i vestint-se darrere d'un panell ricament decorat que hi havia en una cantonada.
-Sóc un esclau -va respondre Tru'eb -. Ell em va oferir treballar com el seu servent, i jo sabia que no sobreviuria molt de temps en els corrals d'esclaus. Vaig acceptar, fins que sorgeixi una oportunitat per buscar la meva llibertat.
-Bé, d'un esclau a un altre, què et sembla si intentem escapar?
Oakie va sortir de darrere de la pantalla amb un elegant vestit. Tru'eb la va trobar atractiva, per ser una dona humana.
-No arribarem molt lluny -va dir Tru'eb -. Hi ha dos guàrdies a la porta, i...
-No vull dir ara -va dir Oakie, passant de llarg prop d’en Tru'eb i anant directament cap a les caixes de ryll -. Quins plans té Quinze per a mi?
-Seràs lliurada al Moff Jellrek, juntament amb les caixes de ryll, com suborn per apaivagar l'interès del Moff a les operacions esclavistes d’en Quinze.
- On serà el meu intercanvi? A la plaça del mercat local?
-Quan t'hagis banyat i preparat adequadament, he d’escoltar-te a la badia d'aterratge on ens trobarem amb el Moff Jellrek -va explicar Tru'eb -. Sens dubte, els guàrdies portaran també aquestes caixes de ryll.
-Hmm...-Oakie va mirar pensativa les caixes de ryll, després els seus ulls van començar a vagar entre les riqueses escampades per l'habitació. Es van fixar en el moble bar tallat al costat del gran sofà sludir.
Va començar a furgar en l'armari, i finalment va extreure una ampolla de tovash gruvià de manera estranya. Oakie va deixar l'ampolla plena sobre una de les caixes de ryll, i després va desaparèixer al bany. Després de deixar córrer l'aigua un moment, va tornar amb un gran i enganxós embalum gris.
-És sabó sludir -va explicar -. Sens dubte, Quinze l'utilitza per mantenir la seva pell dura. Quan està mullat, és flexible i enganxós. Et faria res obrir aquesta caixa de ryll?
Tru'eb va obrir la caixa, i després va observar com Oakie enganxava la bola de sabó pastós a la tapa amb frontisses de la caixa. Oakie va agafar l'ampolla de tovash gruvià, va prendre un generós glop, després va col·locar el suro en el seu lloc i va pressionar l'ampolla a la bola de sabó sludir. Després d'un moment, el sabó sostenia l'ampolla en el seu lloc.
  -Ara, tanca la tapa lentament, però deixa espai suficient perquè pugui retirar el suro abans que estigui tancada -va dir Oakie. Tru'eb va obeir, deixant just l'espai suficient perquè els seus àgils dits traguessin el suro. L'ampolla estava col·locada de manera que res del seu alcohol es vessaria fins que la tapa de la caixa s'obrís.
-Gràcies -va dir Oakie -. Això vol dir que m'ajudaràs a escapar?
-Encara no entenc el teu pla -va dir Tru'eb -. Però t'ajudaré si el teu pla inclou alliberar-me també.
-Confia en mi, t'inclou.
La porta de les estances del Gran Quinze es va obrir i un dels esclavistes va fer un pas interior.
-Doneu-vos pressa -va grunyir -. Aviat sortirem de l’hiperespai.
Tru'eb va mirar Oakie, que se'n va anar al bany per rentar-se les restes del sabó sludir de les mans. Més esclavistes van entrar per portar les caixes de ryll. Tru'eb va prendre nota de les marques on contenia l'ampolla. Encara no tenia ni idea del que planejava Oakie.
La dona va tornar.
-No et preocupis -va xiuxiuejar -. La caixa proporcionarà una distracció. Quan vegis fum, corre cap a la llançadora del Moff.
Tru'eb li va lligar les mans amb el car cinturó, però va utilitzar un nus que podria deixar-se anar fàcilment. Quan la porta es va obrir de nou, van arribar diversos esclavistes per conduir a Tru'eb i Oakie a la badia d'atracada. Altres van venir per portar les caixes de ryll que quedaven.


El Gran Quinze i diversos esclavistes estaven alineats a la badia d'atracada quan van arribar Tru'eb, Oakie i els esclavistes que portaven les caixes ryll. La rampa d'accés de la llançadora imperial nouvinguda estava baixant, i Tru'eb podia veure els peus dels soldats d'assalt esperant per desembarcar. Quan la rampa va colpejar contra la coberta, un esquadró de soldats d'assalt va sortir, seguit pel Moff Jellrek, un home prim amb una barba d'aspecte maligne.
El Gran Quinze va avançar pesadament, encara recolzat en la seva pica de força.
-Salutacions, bon Moff -va bramar -. Li hem portat alguns presents del nostre botí. -Va fer un gest als esclavistes que portaven les caixes, els quals les van dipositar als peus del Moff Jellrek -. El millor ryll blau de Ryloth -va explicar Quinze -. I una esclava.
Tru'eb sabia quin era el seu senyal. Va conduir a Oakie endavant tirant de la banda que subjectava les seves mans.
El Moff Jellrek la va mirar, va somriure amb ironia i es va tornar cap a les caixes d'ryll.
-Obre-les -va ordenar a un soldat d'assalt.
Tru'eb va veure que era la caixa amb el tovash gruvià. Va mirar Oakie, que mirava nerviosament cap a la rampa de la llançadora.
 -Ràpid, interfereix les comunicacions -va ordenar Oakie.
Tru'eb va trastejar alguns controls i va aconseguir encendre les armes de la llançadora abans que Oakie allargués la mà i accionés l'interruptor correcte.
- Mai has pilotat una nau espacial, oi? -Va preguntar Oakie.
-Ets molt observadora.
-Quan sortim d'aquesta, hauré d’ensenyar-te sobre naus espacials. -Va tirar de l'accelerador, i la llançadora es va allunyar del Destructor Estel·lar-. Dóna'm un minut i tindré algunes coordenades d’astrogació per treure'ns d'aquí -va dir.
Un tret de turbolàser va sacsejar la llançadora.
-Pensava que havíem interferit les seves comunicacions -va dir Tru'eb.
Oakie va mirar per la finestreta. La Noia de Quincey els estava donant caça, disparant les seves bateries turbolàsers.
-Suposo que Quinze és més intel·ligent del que pensava. Aixeca els escuts de popa... el tauler de control a la dreta.
Tru'eb va encertar amb els controls just abans que un altre tret colpegés a la llançadora.
-Per descomptat, estàs apurant al màxim.
-Ei, només és la segona vegada que piloto una d’aquestes coses -va dir Oakie -. Dóna'm un altre segon i... ja està!
Es van encendre unes llums verds en el panell de control d’Oakie. Va tirar de diverses palanques, les estrelles es van allargar, i la llançadora va desaparèixer a l'hiperespai.
-Però no ho entenc -va dir Stàrter, trontollant pel carrer -. Per què va explotar la caixa de ryll?
-No va explotar -va explicar Platt -. El Ryll reacciona violentament quan es barreja amb certes substàncies químiques, incloent-hi el tovash gruvià. El resultat és un fum blau. En petites quantitats no és perjudicial. De fet, conec alguns addictes al ryll que beuen xarrupets de tovash després d'ingerir una petita quantitat de ryll. Roten volutes de fum blau. En quantitats grans, el fum blau pot semblar com si vingués d'un incendi o una explosió.
-Llavors, Oakie et va ensenyar alguna cosa sobre naus espacials? -Va preguntar Jai.
-Tot el que sé -va respondre Tru'eb, dirigint a Platt un somriure punxegut -. He d'admetre, Platt, que estaves bastant atractiva com a esclava.
-Gràcies -va respondre -. Mai més...

FI

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada