divendres, 15 de maig del 2020

Els últims Jedi NJ (VII)

Anterior


CAPÍTOL 7

L'illa estava encantada. Rey estava segura.
Estava parada enfront de la barraca d’en Luke i veia la boirina travessant el llogaret. Era densa i tenia una lluentor esborronadora. Tenia la vaga impressió que alguna cosa s'amagava en aquesta boirina, espectres que murmuraven secrets d'un passat llunyà.
«Queda't aquí. Tornaré per tu. T'ho prometo».
La veu la va espantar. Aquestes paraules eren les mateixes que escoltava en els seus somnis de Jakku. Però no estava a Jakku. I, mirant al seu voltant, va notar que estava sola.
Poc abans de clarejar, la boira es va dissipar i Luke va sortir de la seva barraca. Va caminar al costat de la Rey com si ella no estigués aquí. En la seva esquena carregava una motxilla, una llança, una xarxa i altres objectes. Ella no va preguntar a on anava. Només el va seguir.
Va pujar la muntanya darrere d'ell. Després va baixar arran de mar, on una criatura adiposa i bovina reposava sobre les roques. Luke es va pujar a ella i va treure una ampolla buida de la seva motxilla. Va prendre dos mugrons que penjaven sota l'estómac de l'animal i els va munyir. Un líquid verd va caure en l'ampolla.
La criatura va voltejar cap a la Rey. Sobre el seu nas tubular, dos ulls negres la miraven fixament. Semblava gaudir que la munyissin.
Després d'omplir l'ampolla, Luke se la va acostar als llavis i va beure. Li va caure una mica del líquid verd sobre la barba. No es va netejar ni li va oferir llet a ella. Encara que ella no l'hagués acceptat.
Una vegada que es va refrescar, va tancar l'ampolla i va tornar a la seva cabanya, tancant la porta darrere d'ell. Rey es va asseure en un banc de fora. Va agafar la seva bossa, va moure el fanal que la Leia li va donar i va treure un embalum amb una ració de menjar. Era una porció de sobres que havia aconseguit amb el fastigós Unkar Plutt a canvi de metall a Jakku. El menjar no tenia sabor, però era millor que la llet verda. Quan va acabar, es va posar el seu mantell i es va dormir.
Abans de clarejar del següent dia, Luke va sortir, de nou vestit per viatjar. Rey el va seguir fins a la vora del penya-segat. La badia estava tranquil·la, encara que es veia una tempesta en l'horitzó.
Luke va agafar una vara de fusta que estava sobre el sortint. Llarga i prima, arribava fins a l'aigua. Luke va comprovar la seva resistència i, per a la sorpresa de la Rey, la va usar com a palanca per llançar-se a la badia. Després d'aterrar a l'altre costat del penya-segat, va treure la vara de l'aigua. En l'extrem tenia un pica metàl·lica.
Rey va veure que Luke vigilava les aigües. Sense advertiment previ, va llançar la vara al mar. Quan la va treure, hi havia un peix més gran que Rey atrapat en el seu extrem.
Luke va portar la vara a la platja, on el peix es va estremir. Va recolzar el pal sobre el sortint i es va recolzar en ell per caminar per la platja. Rey el va seguir des de les altures.
Per quan la Rey va arribar on estava el peix, la tempesta ja estava propera. La pluja la colpejava i el vent rugia. El temps era tan dolent que es va posar la caputxa del seu mantell. Només la usava durant les tempestes de sorra de Jakku, mai va pensar utilitzar-la durant la pluja.
El temps inclement semblava refrescar a Luke. Va carregar el peix gegantesc sobre les seves espatlles i va pujar pel camí que Rey va usar per descendir. Com abans, la va ignorar. Però ella el va seguir sota la pluja, amb la seva caputxa i un bastó en una mà.
Rey va passar la nit fora de la cabanya. Estava xopa i les dents li petaven pel fred. Amb prou feines va aconseguir dormir una mica. Quan el següent matí Luke va sortir de la seva cabanya, ella es va quedar en el tronc. El seu cos volia seguir descansant.
En passar al seu costat, va fer una petita pausa. No va ser llarga, però sí suficient. Ella va trobar la força per aixecar-se i seguir-lo.
La seva força escassejava mentre pujaven unes escales en ruïnes. La pedra relliscosa feia que la gesta fora perillosa. Un pas en fals i cauria del penya-segat, colpejant les roques.
Quan van arribar al final de l'escala, els murmuris van començar a parlar-li de nou.
La boirina del matí es va dissipar, deixant al descobert els arbustos i la molsa que adornaven el costat del penya-segat. No hi havia vent. Però els murmuris es feien més sonors. No deien res comprensible. No hi havia promeses com abans. Potser no eren res. Estava escoltant veus?
Va pujar uns passos més i va veure l'arbre.
Era una fortalesa natural. Tres branques suaus feien guàrdia a un tronc central. Totes tenien una superfície esquinçada, com corones velles, i cap tenia fulles. Només creixia molsa en l'escorça cendrosa. Hi havia una obertura gran en el tronc que semblava un portal.
Rey es va acostar. Els murmuris van sonar més fort: clarament procedien de l'arbre. Ja va veure aquest arbre abans en algun costat. En somnis? O en la visió que va tenir quan va tocar el sabre de llum de Luke al castell de la Maz Kanata? No estava segura. Aquests records eren confusos. Era difícil saber què era real i què no ho era.
Va escoltar que Luke es detenia darrere d'ella, però ella no li va dirigir la mirada. Es va ajupir en l'obertura i va entrar a l'arbre.
L'interior del tronc era buit, una espècie de cambra. Hi havia dissenys complexos, fets d'escorça, en les parets. No hi havia cap indici de putrefacció malgrat la humitat del lloc.
Una il·luminació estranya va cridar la seva atenció. En un prestatge envoltat per un dibuix ornamental d'escorça en forma de raig hi havia uns llibres coberts de pols. Semblaven brillar amb llum pròpia.
Els murmuris es van tornar un zumzeig, no de veus, sinó d'energia. Els llibres l'estaven cridant.
Es va acostar a ells. No eren datapads ni carpetes electròniques, sinó toms de cuir i paper teixits, com els diaris que tenia a Jakku. Va voler tocar-ne un.
—Qui ets?
Va girar-se davant el so de la veu d’en Luke. Estava en l'entrada d'aquest lloc, com si la veiés per primera vegada.
Una sèrie de records van inundar la seva ment i van guiar les seves paraules:
—Jo conec aquest lloc —va dir—. És una biblioteca.
Luke es va acostar.
—Va ser construïda fa mil generacions per guardar els textos jedi originals, els pilars de la fe antiga —va prendre un llibre del prestatge i el va obrir—. Van ser el primer i ara, com jo, l'últim de la religió jedi.
Les complexes runes que decoraven les pàgines del llibre van captivar-la. Eren misterioses i familiars al mateix temps.
—Coneixes aquest lloc —va dir Luke—. Ja vas veure aquests llibres. Has vist aquesta illa.
—Només en somnis —va contestar.
Luke va entretancar els ulls.
—Qui ets?
Era una pregunta que ella es feia moltes vegades. L'única cosa que podia dir amb certesa era el propòsit de la seva visita a Ahch-To.
—Em va enviar la Resistència.
—Què tens tu d'especial? Un llinatge jedi? De la reialesa?
Ella desitjava ser especial, o jedi o de la reialesa. Potser així sí l'escoltaria. Però no es va atrevir a revelar la seva identitat.
—Òrfena —va dir Luke interpretant el seu silenci—. D'on ets?
—D’enlloc.
—Ningú és d’enlloc.
Rey va sospirar.
—Jakku.
En la boca de Luke es va dibuixar un lleuger somriure.
—Està bé, això és enlloc. Per què estàs aquí, Rey d’enlloc?
—La Resistència em va enviar. Necessitem la seva ajuda. La Primera Ordre...
El somriure de Luke va desaparèixer.
—Per què estàs aquí?
Rey va desviar la mirada. Ja sabia a què es referia. Hi havia una raó per la qual la Leia la va enviar a ella i no a Poe Dameron, o a algú més qualificat per a les missions secretes. Leia va sentir les habilitats extraordinàries de la Rey.
—Sempre va haver-hi alguna cosa dins meu, però ara està... —Va fer una pausa, buscant la paraula correcta— desperta. I jo... tinc por. No sé què és ni què fer. Necessito ajuda. Necessito que algú em mostri el meu lloc en tot això.
—Vols un mestre —per un moment, les seves esperances van tornar però, com una espurna, van desaparèixer quan Luke va tornar a parlar—. No puc ensenyar-te.
—Per què no? Ja vaig veure la seva rutina diària. No està molt ocupat.
—Mai tornaré a formar una altra generació jedi —va respondre.
Ella va negar amb el cap. Era Luke Skywalker, la icona de la Rebel·lió, el que va derrotar Estrelles de la Mort i un emperador, el que va ressuscitar a l'Orde Jedi de les cendres. Com podia renunciar al que es va dedicar a construir?
Luke va retrocedir cap a l'entrada i va repenjar una mà en el tronc.
—Em vas preguntar per què vaig venir aquí. Vaig venir a aquesta illa a morir i a assegurar-me que l'Orde Jedi mori amb mi —va desviar la seva mirada a l’illa i després va girar-se per mirar-la a ella. Amb convicció, va dir—: Només conec una veritat: És hora que tot acabi.
La seva actitud derrotada la va sorprendre.
—Per què?
—No ho entendries.
—Llavors ajudi'm a entendre. Leia em va enviar aquí amb l'esperança que vostè torni. Si es va equivocar, mereix saber per què. Tots mereixem saber-ho.
Luke va sortir de la biblioteca deixant-la sola. Rey tenia raó. L'illa sí estava encantada. El gran Luke Skywalker, Mestre Jedi, no era més que un fantasma de l'heroi que una vegada va ser.

***

Finn va recórrer el passadís del Raddus. La tripulació passava al seu costat, mirant-lo com si pensessin que hauria d'estar fent alguna cosa. Però què podia fer? El creuer va perdre els seus caces estel·lars, així que no necessitaven la seva poca habilitat amb les armes. No sabia res sobre reparar naus. La Primera Ordre el va entrenar per lluitar, no per ser un enginyer.
El fanal que tenia a la mà seguia emetent una lluentor càlida. La llum significava que Rey seguia viva? La General Organa no li va explicar els detalls. Finn només sabia que aquest aparell guiaria a la Rey cap al creuer. I ara mateix, això era massa perillós. Segurament la capturarien o la matarien. Encara que Skywalker tornés amb ella, Finn dubtava que algú pogués sobreviure a un atac de trenta caces estel·lars (fins i tot un jedi).
Tot es veia perdut. L'única cosa que podia fer era mirar el terra.
BB-8 va rodar pel passadís i es va detenir enfront de Finn. El droide l’observava amb preocupació, però ell no va aixecar el cap. No tenia ganes d'escoltar una xerrada de motivació, sobretot d'aquest astromecànic. Era a punt de dir-li que se n'anés quan el projector del droide es va encendre i va aparèixer un enregistrament hologràfic enfront d'ell.
Al centre mèdic de la Resistència en D’Qar, Rey estava enfront de Finn, quan estava en coma. Ella el mirava, s'inclinava cap a ell i li besava el front.
—Ens tornarem a veure. Estic segura —deia—. Gràcies, amic meu.
L'holograma va desaparèixer. On va estar el rostre de la Rey van surar motes de pols. Van passar uns segons abans que el cor de Finn tornés a la normalitat.
—És rar que gravessis això, però...
La seva mirada va recaure en el braçalet de la seva mà. Semblava brillar amb més força que abans.
—Gràcies —li va dir a BB-8—. Ja sé el que haig de fer.
El droide es va marxar. Finn no va perdre el temps. Es va aixecar i va córrer pel passadís.
Si era massa perillós que Rey tornés, llavors ell buscaria la manera de trobar-la primer.

***

Aquella tarda la meditació de Luke va fer que recorregués els seus records fins a un temps previ al seu esforç per restaurar l'Orde Jedi. Era un home jove, de poc més de vint anys, quan es va trobar a Dagobah amb un altre arbre ple de secrets. D'ell emanava una energia que Luke no havia sentit abans, com una esgarrifança en la Força. Era un lloc de maldat, o alguna cosa així va dir el seu mestre.
—Què hi ha aquí? —va preguntar Luke.
—El que portes amb tu —va respondre el seu mestre.
Mentre Luke s'acostava a l'arbre, el seu mestre li va dir que les seves armes no eren necessàries. Així i tot, Luke les va portar.
El tronc li va dirigir cap a una cova freda i amb olor de mort. Serps, sargantanes i altres criatures s'escapolien entre les branques. Va caminar i les va sobrepassar, entrant amb cura a les profunditats de la cova. Després, de la foscor va emergir una figura armada i vestida de negre: l'assassí del seu primer mestre, Obi-Wan Kenobi, i suposadament del seu pare, Anakin Skywalker. El vilà conegut com Darth Vader.
Luke va encendre el seu sabre de llum. Vader va encendre el seu, vermell, contra el blau d’en Luke. El Lord Fosc no va pronunciar ni una sola paraula en la baralla, i Luke mai va oblidar el so de la respiració mecànica de Vader. Luke va guanyar la batalla assestant-li un cop furiós en el casc. Quan el casc va caure al llot, la màscara va explotar i va revelar un rostre: el del propi Luke.
Després de la seva trobada en la cova, Luke va lluitar de nou amb Vader, aquesta vegada en carn i os, a la Ciutat Núvol. Allí, el Lord Fosc va pronunciar algunes paraules entre les seves respiracions mecàniques, donant-li una resposta al misteri de la cova. Vader li va revelar que ell no va matar al pare de Luke, com li va dir Obi-Wan.
Ell era el seu pare.
Luke va cridar en senyal de negació. No, no podia ser cert. Era impossible.
Però sí era possible. Ho era. Era el secret que es va emportar a la cova. Un que es va revelar quan Luke va veure el seu propi rostre en el casc de Vader. Un secret sobre el seu pare, que, d'alguna manera, sempre va saber, àdhuc si la veritat li va ser ocultada.
Els nens saben.
Rey també coneixia el secret dels seus pares, si tan sols s'atrevís a admetre-ho. Però va amagar els seus secrets i es va protegir contra ells. Era com si temés que aquests secrets la destruïssin.
Luke no podia ensenyar-li a algú amb tantes barreres com ella. Ja ho havia intentat abans i va fallar.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada