dilluns, 18 de maig del 2020

Els últims Jedi NJ (XVI)

Anterior


CAPÍTOL 16

Quan el cuirassat va destruir l’Anodina i al Ninka, Poe va arribar a una conclusió ràpida i necessària.
Havia de salvar a la Resistència de si mateixa.
Va accelerar els seus passos pel pont secundari de la nau. Les llums d'emergència il·luminaven el passadís, ja que l'energia de la nau estava sent dirigida als motors. El Raddus estava acabant les seves reserves de combustible. Una vegada que els tancs estiguessin buits, la nau es detindria i l'exèrcit de la Primera Ordre la destruiria com va fer amb les altres dues. El pla de la Vicealmirall Holdo, si és que tenia algun, no estava funcionant.
La Comandant D’Acy va detenir a Poe en la porta.
—L'almirall et va prohibir estar en el pont. No fem una escena.
—Fem una escena —Poe va passar de llarg.
Holdo va aixecar la mirada d'un monitor.
—Tossut.
Poe no va saludar.
—Prou. Teníem una flota, ara només ens queda una nau i vostè no ens diu res. Digui'ns que té un pla, que hi ha esperança. Si us plau.
Holdo es va posar dempeus.
—Quan vaig servir sota el lideratge de la Leia, ella deia que l'esperança és com el sol. Si només creus en ell quan pots veure’l...
—... mai sobreviuràs a la nit —va completar Poe. La General Organa li va oferir el mateix consell quan es va unir a la Resistència.
Va aparèixer la imatge d'una nau de càrrega en una pantalla que estava prop d'ell, i Poe es va adonar del que ella tenia en ment.
—Està passant el combustible als transports.
Holdo no ho va confirmar ni ho va negar.
—Abandonarem la nau? Aquest és el seu pla? —va preguntar Poe—. En això hem arribat? Covarda! Els transports no estan protegits ni armats. Si abandonem aquesta nau, estem perduts.
—Capità...
Poe no la va deixar parlar:
—Això destruirà a la Resistència. No només és una covarda, és una traïdora.
Holdo es va voltejar cap als seus oficials de seguretat.
—Treguin aquest home del meu pont.
Els oficials van treure a Poe per la porta. Ell no va oposar resistència. En el passadís, va aixecar les mans i els va dir que s'aniria pacíficament; per respecte, no el van emmanillar i ell els va acompanyar fins a l'hangar. Alguns transports tenien cel·les per a presoners. Així que probablement passaria tancat els seus últims moments de vida.
Quan van tombar en una cantonada, es van parar enfront d'ells la Tinent Connix i un grup de sis pilots, un d'ells pertanyia a l'esquadró de Poe, C’ai Threnalli.
—Nosaltres ens encarregarem de Dameron —va dir Connix.
Els oficials de seguretat es van allunyar. Ningú va treure el seu blàster. Connix i el seu contingent van portar a Poe a una cambra de manteniment on li van donar un comunicador.
—Què està passant? —va preguntar Poe.
Va sonar una veu femenina pel comunicador.
—Capità Dameron?
A Poe li va prendre un segon identificar la veu.
—Rose?
—Espera —el volum de la seva veu es va reduir com si es girés—. Finn, vine aquí! He pogut contactar amb la flota. Tinc a Poe en línia!
Pocs instants després, Finn va parlar pel comunicador:
—Poe, anem de retorn.
—Holdo està posant a la tripulació en transports. Pensa abandonar la nau —va informar Poe—. On estan?
—Anem de retorn amb la flota. Estem molt a prop.
—Van aconseguir trobar al mestre descodificador? —va preguntar Poe.
—Hem trobat... eh... a un tallacodis —va dir Finn sense molta confiança—. Però et prometo que apagarem el rastrejador. Només necessitem més temps!
Poe va observar a Threnalli i als altres. Estaven del seu costat, disposats a fer el que fos necessari per salvar a la Resistència.
—Està bé —va dir Poe finalment—. Donin-se pressa!

***

Rey va obrir el compartiment de sota la llitera del Falcó Mil·lenari. Abans de marxar d’Ahcho-To, va prendre algunes coses que considerava importants i les va guardar allí. Va pensar que podrien ser-li útils, a ella o a algú com ella en cas que no tornés. Mentre més pensava en el lloc al qual es dirigia, més temia no aconseguir sortir d'allà.
Mentre s'allunyava d’Ahch-To, R2-D2 va ingressar les coordenades del seu braçalet en la computadora de navegació. El droide va indicar que seria perillós anar-hi. Hi havia informes de la presència de la flota de la Primera Ordre en aquesta regió. Però això només va confirmar la seva decisió. Necessitava anar on estigués Kylo Ren.
Potser estava boja per fer-ho. Potser la bondat que va sentir en tocar la mà de Ren només va ser una il·lusió.
Quan es van reunir els tres en la càpsula de salvament del Falcó, va intentar ocultar la seva preocupació a Chewbacca i a R2-D2. Rey va pensar que les càpsules semblaven taüts, i això la va alterar encara més. Podria estar caminant cap a la seva pròpia mort.
—Quan aterri, vosaltres sortireu del seu abast i esperareu el meu senyal —li va dir a Chewie.
El wookiee va emetre un so de desaprovació, però no va intentar detenir-la. Li va ajudar a ficar-se a la càpsula.
—Si veuen a Finn abans que jo, diguin-li que... —La veu li va fallar, no trobava les paraules adequades.
Chewbacca va assentir i grunyí.
—Sí, perfecte. Digues-li això —es va acomodar a l'interior de la càpsula i va aixecar un polze. Chewbacca va tancar la comporta.
El wookiee va tornar a la cabina, però R2-D2 es va quedar en la plataforma. Per la finestra de la càpsula, Rey va veure el seu fotoreceptor vermell i va somriure com a comiat.
Quan el Falcó va sortir de l’hiperespai, la càpsula de la Rey va ser alliberada cap a l'armada de la Primera Ordre i el seu cuirassat. El Falcó no es va demorar a tornar a fer el salt a la velocitat de la llum.
Ara Rey s'enfrontaria sola a la Primera Ordre.

***

Asseguda en la cadira de pilot en el iot espacial Llibertí, Rose va tirar de la palanca de velocitat de la llum per sortir de l’hiperespai. Al seu al voltant estaven Finn, BB-8 i el xerraire que es feia dir DJ per les inicials de la frase en la seva gorra, «Don’t join»[1]. Rose va dubtar que el seu sobrenom s’assemblés al seu veritable nom (si és que encara el recordava). Però ell els va rescatar, així que no li va fer cap pregunta.
Sí va preguntar pel iot, i BB-8 va revelar que DJ el va robar. El droide va indicar que es va trobar amb el lladre mentre buscava a Rose i Finn a la presó. DJ es va quedar tan impressionat per la forma en què BB-8 va detenir als guàrdies de seguretat (disparant-los monedes), que li va dir al droide que va estar en la mateixa cel·la que els seus amics. Llavors, els dos van anar al port espacial de Canto Bight a la recerca d'una nau.
En altres circumstàncies, Rose hauria dit que tornessin la nau, però la base de dades del Llibertí indicava que el seu amo anterior traficava armes per beneficiar-se de la guerra. Així que no es va sentir culpable i va decidir donar-li millor ús a la nau.
Mentre veia els rajos de l’hiperespai convertint-se en una flota de destructors estel·lars de la Primera Ordre, Rose va entendre que aquest potser no era un «millor ús».
—Falten quatre parsecs. Aquesta és una bona nau —va dir Finn.
Rose va dirigir la nau al centre del cuirassat.
—Espero que encara siguem a temps. Segur que pots fer-ho? —va preguntar a DJ.
—Sí, per cert... Necessitem tenir una conversa prèvia sobre el preu.
—Quan acabem, la Resistència et donarà el que vulguis —en realitat, Rose no sabia si aquest seria el cas, ni si la Resistència tenia alguna cosa que oferir. Però després d'escoltar l'informe de Dameron, sabia que tindria un argument convincent perquè el lideratge de la Resistència li pagués al lladre. Clar, assumint que sobrevisquessin.
Això no era suficient per a DJ.
—Necessito un dipòsit —La seva mirada es va fixar en el seu collaret—. És metall haysian? Això sí és alguna cosa.
La mà de la Rose es va elevar per tocar el seu medalló. Era l'últim llaç que la unia a la seva germana, no era alguna cosa que pogués donar. Finn va parlar per ella:
—No. Tens la nostra paraula. Et pagarem.
—Nois, els vull seguir ajudant —va dir DJ—, però sense dipòsit n-no hi ha tracte.
En veure les naus de l'armada enemiga, Rose va pensar en la seva germana. Paige s'hauria molestat en saber que ella preferia conservar el collaret quan podia salvar a la Resistència. Paige va morir per una cosa més gran que una joia.
Rose es va arrencar el medalló i l'hi llançà al lladre.
—Fes-ho —va dir.






[1] Don’t join, No t’uneixis. (N. Del T.)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada