dilluns, 17 de novembre del 2014

L’Espasa Fosca (XXX)

Anterior



30

La flota de la Nova República estava duent a terme proves de velocitat i maniobrabilitat a l'interior i l'exterior del sistema. Les naus d’Ackbar saltaven veloçment sobre els esquadrons d’en Wedge mentre forçaven fins al límit les seves habilitats de pilotatge, romanent en tot moment prou a prop per poder anar si es donava el cas que la cap d'Estat tingués problemes.
Per sort tot havia estat molt tranquil des de feia diversos dies, i no semblava que els Hutts anessin a crear-los dificultats. La Leia havia enviat un missatge per informar-los que creia que la seva missió acabaria dintre d'un o dos dies, de manera que el general Wedge Antilles va decidir aprofitar aquella oportunitat de gaudir d'un petit descans i va acompanyar a la Qwi Xux a la Lluna dels Contrabandistes.
-Sempre em portes a uns llocs tan interessants, Wedge... -Li va dir la Qwi, contemplant les velles i precàries edificacions de Nar Shaddaa amb els seus ulls color indi plens de sorpresa i absorbint àvidament tots els detalls.
Wedge va riure.
-Bé, diguem que aquest no és precisament un dels llocs més..., romàntics que t'he ensenyat.
La Qwi va arronsar les espatlles i va moure el cap. La seva cabellera semblava una massa de fragments de vidre meravellosament entreteixits, i els flocs d'un blanc perlí estaven formats per delicades plomes que brillaven al voltant del seu cap.
-No, però segueix sent fascinant -va dir.
Tenia una curiosa aparença d’elf i la lleu coloració blavosa de la seva pell li donava un encant molt exòtic, però tot i això el seu aspecte general i el seu comportament eren totalment humans.
Qwi Xux havia estat sotmesa a un conscienciós rentat de cervell per convertir-la en dissenyadora d'armes de l'Imperi quan només era una nena. Havia treballat en la Instal·lació de les Goles, on havia ajudat a dissenyar l'Estrella de la Mort original amb Bevel Lemelisk, i havia desenvolupat el Triturador de Sols sense ajuda de ningú. Però la Qwi amb prou feines es recordava de tot allò, ja que el jove Kyp Durron, envaït pels poders del costat fosc, havia esborrat una gran part de la seva memòria en un desastrós intent de fer impossible que ningú pogués tornar a crear armes semblants. Malgrat les moltes proves terribles que havia suportat, la Qwi conservava un sentit de la meravella gairebé infantil que sempre l'estava impulsant a descobrir coses noves. En Wedge la trobava molt atractiva, i l'estimava més amb cada nou dia que passava al seu costat.
Van deixar la seva petita llançadora a l'Autoritat del Port i van pagar una tarifa per garantir la seva protecció, abonant un preu prou exorbitant perquè en Wedge estigués raonablement segur que no tindrien cap problema. No portava uniforme i s'havia posat una vella granota de vol, a les butxaques havia introduït tot un ampli assortiment d'armament, comunicadors i balises localitzadores. En Wedge esperava que no sorgiria cap dificultat.
Nar Shaddaa era un malson d'edificis decrèpits, magatzems buits i portes tancades sobre les quals havia escrit «Prohibida l'entrada» en nombrosos llenguatges. Aerolliscadors que semblaven estar a punt de fer-se trossos solcaven el cel, amb els seus motors que ningú es preocupava de netejar o ajustar escopint dolls de fum. Centres de processament industrial llançaven residus tòxics a l'aire i als conductes de drenatge.
L'atmosfera era espessa i oliosa, i estava saturada de vapors que convertien la visibilitat en l'equivalent a la que s'hauria obtingut mirant a través d'un got ple d'aigua bruta. El planeta Nal Hutta ocupava una gran part del cel contaminat, una inflada esfera verda, blava i marró que mig apuntava per sobre de l'horitzó com un ull de gruixudes parpelles.
En Wedge i la Qwi van anar per la sorollosa vorera mòbil i van contemplar els rètols lluminosos que s'encenien i s'apagaven per anunciar serveis d'allò més estranys. Gegantins hangars per a reparacions mantenien obertes les seves portes en un colossal badall, plens de parts desmantellades robades de naus que no havien pagat l’exorbitant tarifa de protecció, com sí havia fet en Wedge. La Lluna dels Contrabandistes semblava un taller de mecànic de la mida d'un món, desordenat i tacat de greix, ple de components descartats que tant podien acabar sent d'alguna utilitat com, i això era igual de probable, romandre oblidats en un racó fins a la fi de l'univers.
Els venedors ficaven els seus carros en carrerons sota tendals impermeables que desviaven les gotetes que queien dels desguassos superiors. Un alienígena que semblava una enorme planta ambulant venia trossos crepitants de carn blavosa clavats en un palet, i al seu costat hi havia un carnívor amb grans ullals que venia verdures tallades en fines llesques. Els dos es fulminaven mútuament amb ferotges mirades carregades d'animositat.
Van passar per davant de sales de joc i cubicles de lectura de les cartes on els futurs eren predits, guanyats o perduts. La Qwi va parpellejar mentre contemplava un joc aleatori de llums que s'encenien i s'apagaven i les esferes metàl·liques llançades pels jugadors. Si els jugadors aconseguien donar-li a una de les llums mentre estava encesa guanyaven alguna mena de premi, que normalment consistia en un cupó per poder participar en una altra ronda.
En Wedge va trobar totalment incomprensibles els matisos del joc, però la Qwi els va anar absorbint a poc a poc i va acabar movent el cap en una lenta sacsejada.
-Les probabilitats fan que sigui extraordinàriament difícil guanyar en aquest joc -va dir.
Wedge va somriure.
-Ara estàs començant a entendre-ho.
Un parell de velles naus espacials van passar per sobre dels seus caps amb un rugit ensordidor, i els sons de les explosions van fer que en Wedge aixequés la mirada. Les dues naus estaven intercanviant trets, i de sobte la nau perseguidora va esclatar en un núvol de metralla que es va precipitar sobre els edificis. Wedge va veure com els clients asseguts en un balcó a l'altre costat de l'esplanada que es disposaven a creuar sortien corrent per no morir quan els trossos de metall van repicar sobre l'edifici. La nau victoriosa es va allunyar lentament: els seus sorollosos motors havien estat tocats per diversos trets i estaven començant a fallar. Els motors van deixar de funcionar amb una mena de tro ofegat, i la nau va anar descendint en una veloç espiral fins que va acabar estavellant-se en la llunyania.
La Qwi es va aturar en una zona d'estacionament per a vehicles de manteniment i va inspeccionar la taula que un venedor de carrer havia omplert de quincalla i objectes exòtics, entre els quals hi havia botes fetes amb cuir de rancor i urpes lluents que el venedor afirmava havien pertangut a uns wampes, aquelles temibles criatures dels gels.
- Com sabem que realment són el que vostè diu que són? -Li va preguntar la Qwi al venedor, una criatura reptiliana de llarga front corbada i tres ulls escampats al llarg de les seves prominents celles.
-Té la meva paraula -va replicar el venedor.
-No, gràcies -va dir en Wedge.
Va agafar la Qwi del colze i la va portar cap a una petita cafeteria d'autoservei instal·lada sota els tendals onejants d'un basar a l'aire lliure. Wedge va demanar les escasses especialitats recognoscibles que figuraven en el menú, i va tornar amb una safata plena de begudes multicolors que bullien i escumejaven, i pastissets de delicades superfícies lluents.
-Aquest lloc és molt diferent de Coruscant -va dir la Qwi, resumint les seves impressions de la Lluna dels Contrabandistes-. Tot està molt més vell i gastat, i sembla tenir molts anys d'antiguitat.
En Wedge va arquejar les celles.
-Pots tornar a dir-ho.
La Qwi parpellejar i va mirar fixament.
- Per què hauria de fer?
-Oh, oblida-ho -va dir en Wedge, somrient amb indulgència.
Van escollir una taula allunyada d'aquella en la qual dues enormes criatures de pell grisenca i aspecte bestial es llançaven crits l'una a l'altra en el que semblava ser una vella querella de sang o una simple discussió. Però com més estona va dedicar Wedge a contemplar-la, més es va anar convencent que no passava res i que aquell era el seu mètode habitual de conversar.
El para-sol que hi havia damunt dels seus caps tenia un parell d’estrips que deixaven passar una petita part dels residus líquids que plovien del cel, de manera que en Wedge i la Qwi es van traslladar a l'altra banda de la taula, que estava relativament neta. Van contemplar els carrers atapeïts i van veure un llarg mur format per magatzems totalment idèntics, alguns vigilats i altres merament tancats.
La Qwi va prendre un glop de la seva beguda i es va aixecar, sobresaltada, quan el líquid va començar a escumejar dins de la seva boca. Se’l va empassar, va fer diverses inspiracions ràpides i es va estremir.
- És molt bona, però hauré d'anar amb compte i no beure’n molt! -Va panteixar.
-Vés prenent-la a glopets i la gaudiràs més -va dir en Wedge.
-M'has ensenyat tants llocs, Wedge -va dir la Qwi amb veu una mica absent mentre clavava la mirada en un pastisset-. La Instal·lació de les Goles continua sent una taca borrosa, encara puc recordar com era..., almenys des que em vas portar allà. Era molt més petita que aquest lloc, i no hi havia tantes persones. Silenci, intimitat, neteja... Tot era al seu lloc, i tot estava ordenat i resultava molt fàcil de trobar.
-Però no hi havia molta llibertat -va observar en Wedge.
-Sí, crec que en això tens raó -va respondre la Qwi -. En aquella època no ho sabia, naturalment. La veritat és que gairebé no sabia res... El nombre de records dignes de ser conservats que tu m'has donat ja supera de molt el dels que vaig perdre -va seguir dient-. Hi ha moments en què penso que Kyp Durron només va eliminar les parts dolentes del meu cervell, deixant espai perquè tu em mostressis més prodigis.
- Vols dir que creus que mai recuperaràs el teu passat? -Va preguntar en Wedge.
-Les peces que falten s'han esfumat per sempre -va dir la Qwi -, però les que segueixen aquí són imatges molt vívides, fragments plens de llum i de colors que puc relacionar entre si dins de la meva ment. Puc unir-los de tal manera que sembla com si recordés el passat, tot i que una gran part d'això és només la meva imaginació.
La Qwi va clavar la mirada en els magatzems que s'alçaven a l'altre costat de la plaça, la seva atenció sobtadament atreta per una cosa que acabava de veure.
En Wedge es va dedicar a observar-la. Li agradava contemplar el seu rostre i veure les seves reaccions davant coses noves, i això feia que ell també veiés els llocs familiars amb nous ulls. En Wedge ho trobava molt refrescant.
La Qwi es va encarcarar de sobte, i els seus llavis van deixar escapar una xiulada absurdament estrident mentre feia una ràpida i entretallada inspiració d'aire. Després es va aixecar, movent-se massa de pressa i enderrocant el seu refresc. El líquid escumejant es va escampar sobre la taula.
- Què passa? -Va preguntar en Wedge, allargant la mà cap al seu prim canell.
La Qwi va assenyalar els magatzems.
-Acabo de veure’l... Aquí! L'he reconegut.
- A qui? -Va preguntar en Wedge, no veient res que se sortís de la norma.
La Qwi tenia una vista bastant més aguda que la seva, en Wedge ho sabia per experiència pròpia, però no va veure res de particular en cap de les figures que anaven cap als magatzems: eren un assortiment d'humanoides d'aspecte esquerp, amb uns quants alienígenes avesats per l'espai i un tipus bastant panxut, tots els quals van desaparèixer dins del vell i brut edifici.
-El conec -va insistir la Qwi -. Vaig treballar amb ell... Bevel Lemelisk. Vàrem dissenyar l'Estrella de la Mort junts. Està aquí. Per què aquí? Com podia ser aquí?
En Wedge la va abraçar, i va descobrir que tot el cos de la Qwi tremolava.
-Anem, Qwi... No podia ser ell. -Va baixar la veu-. No pots veure res amb prou claredat des d'aquí. Estàvem parlant dels teus vells records, res més... Això devia provocar alguna reacció dins de la teva ment. No et deixis portar per la imaginació.
-Però estic segura que era ell -va dir la Qwi.
-Potser era en Lemelisk -va respondre en Wedge, reticent-. Però en aquest cas, què hi fa? La Instal·lació de les Goles ja no és una amenaça. L'Imperi ha desaparegut. Potser està treballant amb alguns contrabandistes.
La Qwi es va asseure, encara visiblement afectada.
-No vull seguir aquí ni un moment més -va dir.
En Wedge li va oferir el seu refresc.
-Podem compartir la meva copa. Vinga, beu -va dir-. Tornarem a la nostra nau..., a menys que vulguis anar a la recerca d'una d'aquestes cases de banys dels Hutts de les que tant hem sentit parlar, naturalment -va afegir amb un somriure maliciós.
-No, gràcies -va dir la Qwi.


Bevel Lemelisk i els seus acompanyants van anar pels carrers més allunyats del centre de Nar Shaddaa fins que van arribar al sector dels magatzems. En Lemelisk s'aturava contínuament per refregar els peus a les zones més netes del paviment, intentant eliminar els residus enganxosos i les substàncies viscoses que trepitjava cada vegada que desviava els ulls del camí.
El capità twi'lek va desenfundar el seu desintegrador i va anar cap a un vell magatzem que tenia aspecte d'estar bastant descuidat. L'enorme porta corroïda es trobava tancada, i unes lletres gegantines pintades sobre la seva superfície plena de reblons proclamaven que ELS INTRUSOS SERAN DESINTEGRATS i que l'accés a l'interior estava RESTRINGIT..., però un instant després en Lemelisk es va adonar que a Nar Shaddaa no hi havia cap lloc al que es pogués accedir lliurement, pel que en realitat les advertències tot just tenien poca importància.
Mentre esperaven al fet que el twi'lek obrís la gruixuda porta, en Lemelisk va mirar al seu voltant i va contemplar la fosca i lúgubre ciutat. Va tenir la inquietant sensació que algú l'estava observant, i va notar que se li estarrufava el borrissol. Va girar sobre els seus talons i va mirar en totes direccions, però no va veure res que se sortís de la norma. Quan el twi'lek va obrir la porta que va revelar l'interior fred i saturat d'olor de floridura del magatzem, en Lemelisk es va ajupir per ser el primer a entrar.
El twi'lek va connectar una filera de panells lluminosos. Un d'ells va parpellejar i es va apagar, però els quatre restants van projectar la seva bruta llum sobre el magatzem ple de caixes. Un gran munt de recipients de càrrega s'alçava davant de la paret del fons. Les superfícies dels contenidors estaven recobertes d'inscripcions traçades en un llenguatge indesxifrable, i molts recipients s'havien trencat i deixaven traspuar una substància d'aspecte inquietantment tòxica.
El copilot humà va cridar al Lemelisk amb un gest de la mà i va deixar anar un grunyit, i després va portar al científic fins a un parell de caixes al centre de la sala. Les petjades visibles al terra cobert de pols van indicar al Lemelisk que les caixes havien estat col·locades allà recentment. Les inscripcions dels seus costats les identificaven com «Sistemes d'inspecció de filtrat - Mostres de control de qualitat».
Els guàrdies gamorreans van obrir les caixes, apartant de banda el material d'embalatge autodigerible i revelant un parell de nuclis d'ordinador de grans dimensions, dos vells sistemes cibernètics bastant lents que ja havien quedat antiquats feia molt de temps.
Lemelisk va reprimir l'impuls de posar-se a riure. Allò era el millor que podia obtenir Sulamar amb les seves grans connexions imperials? Va anar cap a les caixes i va treure la pols que cobria les plaques d'identificació, intentant veure els seus números. Aquells sistemes ja havien estat vells quan la Instal·lació de les Goles va ser construïda, però si no tenia una altra elecció per a l'Espasa Fosca... en Lemelisk va començar a pensar en les possibilitats. Era un desafiament, i li agradaven els desafiaments.
Els nuclis d'ordinador necessitarien grans modificacions i una considerable tasca de posada al dia, però en Lemelisk sabia que si s’ho proposava podia deixar-los en condicions de ser utilitzats. L'Estel de la Mort només tenia una mil·lèsima part dels sistemes que havia requerit l'Estrella de la Mort original, ja que no tenia defenses de superfície o habitacles per allotjar a un milió de tripulants. L'Espasa Fosca només necessitava desplaçar-se a si mateixa i disparar la seva arma, i això era tot. Els nuclis d'ordinador eren tan prehistòrics que hi havia la possibilitat que fins i tot aquestes dues tasques relativament senzilles resulten excessives per a les seves limitades, capacitats.
La púrria de l'espai que l'havien acompanyat fins allà es van posar ferms de sobte mentre en Lemelisk estudiava l'equip. Els guàrdies gamorreans van grunyir i van girar sobre els seus talons.
- Serviran, enginyer Lemelisk? -Va preguntar en Durga el Hutt, emergint de les ombres sobre de la seva plataforma repulsora.
Lemelisk, sobresaltat, va apartar les làmines de material d'embalatge que li havien caigut a sobre i va intentar compondre la seva resposta.
- Això és una autèntica sorpresa, noble Durga! No sabia que seria aquí personalment.
- Serviran? -Va tornar a preguntar en Durga.
-Es pot aconseguir que serveixin -va respondre cautelosament en Lemelisk-. No sé què li va dir Sulamar, però són ferralla de la pitjor qualitat. Tanmateix, crec que poden ser millorats i posats en condicions. Donaré màxima prioritat a aquesta tasca.
-Excel·lent -va dir en Durga-. He presentat les meves excuses a la cap d'Estat de la Nova República i he posat fi a la nostra reunió diplomàtica. Tinc moltes ganes de tornar i veure quins progressos ha anat fent en la meva superarma.
-Crec que quedarà complagut, noble Durga-va dir en Lemelisk.
-Més val que així sigui -va respondre en Durga-. Tornarem al cinturó d'asteroides en la meva nau -va seguir dient-. Vull ser on pugui veure la meva Espasa Fosca.
Lemelisk va assentir, totalment d'acord amb el hutt.
-Sortir de Nar Shaddaa serà un gran plaer per a mi -va dir, inclinant-se cap endavant per dirigir un murmuri de conspirador a la inflada massa del hutt-. Aquí hi ha massa tipus desagradables!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada