dimarts, 23 d’agost del 2016

La Força unificadora (XV)

Anterior



CAPÍTOL 15

Amb els estabilitzadors blancs com pilotes plenes dels corrents d'aire, la nau es movia ràpidament sobre la devastada superfície de Zonama Sekot. Luke, Mara, Jacen i el sacerdot yuuzhan vong Harrar omplien la part posterior de la petita cabina de la góndola. La Saba Sebatyne i un ferroan anomenat Kroj'b anaven als comandaments.
Company del dirigible amb forma de manta ratlla Elegància Consagrada, en Kroj'b havia arribat a la Distància Mitjana el dia anterior, però havia accedit a acompanyar els Jedi en la seva missió al regne del sud. Al costat dels dos pilots es trobava la Jabitha, embolicada en una túnica folrada de pell. A tres mil metres l'aire estava gelat, i l'udol del vent dificultava la conversa, tot i que de no haver estat així, tampoc semblaven molt ansiosos per xerrar. Jacen estava taciturn i silenciós, Mara preocupada i inquieta. Saba almenys tenia una sorprenent varietat de palanques de control organiformes per mantenir-se ocupada. Luke es va posar la caputxa de la túnica i va guardar les mans a les mànigues. La Força parlava dèbilment a Zonama Sekot. La pluja havia cessat a la fi en aquesta part del planeta, però la gruixuda cobertura de núvols romania. El sol, fos l'estrella que fos, amb nom o desconeguda, era una taca ample d'incandescència més enllà del vel gris. El fred vent persistent agitava els boras gegants i les despullava ràpidament de les seves fulles globulars.
Moltes de les fulles s'havien posat blaves i grogues, com si les haguessin ferit. Una cosa poc vist en la Distància Mitjana (excepte en altituds elevades), els vapors es congelaven durant les llargues nits, deixant els sòls del canó folrats de blanc fins que s'aixecava el sol. Fines fulles de gel transparent es formaven sobre bosses tranquil·les del riu encara crescut. En les escasses ocasions en què es deixaven veure, els animals apareixien buscant refugi en coves o caus, o creant nius resistents, com si es preparessin per a un llarg hivern. Les llavors de bora també s'havien vist arrossegant cap al tampasi, potser buscant aliment entre els més vells boras de punta de ferro, i esperant els rajos que caiguessin i les partissin per la meitat. Els ferroans gairebé mai sortien abans de migdia, i després només sortien prou com per recollir llenya o fer reparacions en els habitatges de la falda del penya-segat.
Gairebé tots evitaven als Jedi en la mesura del possible, i si no, intercanviaven poques paraules. Cap, però, havia tornat a exigir que els hi lliuressin en Harrar. Luke va donar per fet que el jove Maydh havia dissipat els temors que el sacerdot yuuzhan vong fos una amenaça. Va contemplar a través del finestral de popa de la cabina dels danys que havia patit Zonama.
Els terratrèmols havien obert profundes rases a les sabanes, els corriments de terra havien alterat la conca dels rius, els incendis havien devastat enormes extensions de tampasi. En Luke havia pensat portar-se l'Ombra de Jade per investigar i catalogar els danys, i potser en aconseguir òrbita podrien fer una ullada a les estrelles properes també, però no confiava que el planeta no tornés a saltar a l'hiperespai, com havia fet després de la seva reversió inicial a l'espai real.
Va mirar de reüll la Jabitha i després a Harrar. No recordava haver estat tan a prop d'un yuuzhan vong sense haver de lluitar per la seva vida, excepte potser en les ocasions en què havia estat a tocar d'en Nom Anor. Però també era cert que qualsevol acostament a Nom Anor constituïa un duel per si mateix. Per desena vegada des del començament del viatge, Luke va intentar veure a Harrar en la Força però només va percebre una absència. Tot i que la Vergere li havia assegurat el contrari, Harrar (i per extensió tots els yuuzhan vong) no semblaven existir en la Força. Aquí estava el sacerdot, a menys de tres metres, i en Luke no podia percebre'l. Harrar no era ni més ni menys que el que aparentava: un humanoide alt i ossut, al qual li faltaven alguns dits i estava marcat de tatuatges, cicatrius i altres modificacions. En Luke sabia que podia emprar la Força per fer-lo levitar, fer-li donar voltes per la petita cabina, però no podia veure'l de la mateixa manera que veia la Mara, Jacen, Saba i Jabitha, com a éssers lluminosos. No com un garbuix de carn i ossos, sinó un ésser de llum amb forma ovalada.
La Vergere, que havia passat cinquanta anys entre els yuuzhan vong voluntàriament, insistia que l'aparent invisibilitat dels yuuzhan vong no es devia a un error inherent de la Força sinó a la forma en què Luke i els seus companys Jedi percebien la Força. La implicació era que d'alguna manera no havien aconseguit entendre que la Força era més gran i anava més enllà del que ells pensaven.
En Luke podia acceptar aquesta teoria. El seu entrenament havia estat accelerat, i en morir Obi-Wan i Yoda s'havia vist obligat en gran mesura a seguir la seva pròpia intuïció i trobar el seu camí cap a la saviesa. Ell era el primer a admetre que la seva comprensió de la Força potser era limitada o incompleta, que potser s'havia convertit en un Mestre de la Força Vivent i no el que la difunta Vergere deia la Força Unificadora.
Però ni aquesta deficiència li hauria d'impedir veure a Harrar. Potser la Vergere s'havia deixat alguna cosa en les seves lliçons, quelcom que no hagués aconseguit comunicar-li, o la seva pròpia comprensió del dilema era insuficient. No dubtava ni per un moment que la fosh Jedi havia aconseguit aprendre de manera autodidacta, tot i veure's obligada a amagar les seves habilitats Jedi als seus capturadors, però la qüestió de la invisibilitat dels yuuzhan vong anava més enllà del que la Vergere sabia o deia saber. Potser ella creia, com Yoda en ocasions, que la seva responsabilitat acabava amb posar al Luke en el camí correcte.
Potser era així com feien les coses els Jedi de la Vella República. Amb tota l'educació i pràctica que havien rebut, aconseguir la saviesa en definitiva era el resultat d'una recerca personal de coneixement. Si hi havia algú al Nou Orde Jedi que entenia això de manera intuïtiva, era en Jacen. Molt abans de la seva reeducació per part de la Vergere (alguns ho van anomenar readoctrinament) Jacen havia buscat la seva pròpia comprensió personal de la Força. En això s'assemblava molt a la Leia, amazona Jedi per dret propi, que tenia raons per resistir-se a emprendre el camí Jedi. Va ser en Jacen qui va insistir en què Harrar els acompanyés en el viatge. La Jabitha ho havia proposat un dia abans, mentre visitava al Luke, Mara i els altres en la seva residència del penya-segat.
-Sekot envelleix -va dir la Jabitha-. Puc sentir-lo, però no em sento unida a ell. Segueix a l'exili per esbrinar el que ha passat. I a retirar-se, descuida a Zonama. No crec que ho faci deliberadament. És com si l'hagués abduït forces fosques i d'alguna manera estigués presa.
-Nom Anor, Nen Yim i jo som responsables del que li ha passat a Sekot -va dir en Harrar-. Mai hauríem d'haver vingut aquí. Si els Déus no han donat encara l'esquena als yuuzhan vong, ho faran ara, perquè hem destrossat un planeta vivent.
La Jabitha va escoltar la confessió del sacerdot sense dir paraula.
-Sé on podem començar a buscar a Sekot. Un lloc en el qual la Força és intensa...
En Harrar va semblar notar la mirada d'en Luke i es va girar. Els seus propis ulls humits i les llàgrimes havien deixat solc en les seves galtes tatuades. La causa potser era el vent bufant per les escletxes de la cabina.
-Estic aclaparat -va dir tristament-. Fins i tot amb tots els seus recents danys, aquest és el planeta amb el que vaig somiar. El planeta que tot el meu poble va somiar. El que va ordenar el nostre passat, pel que preguem perquè prefiguri el nostre futur. Un món de simbiosi i no de competició i depredació. El món que hem intentat recrear una vegada i una altra només per acabar amb facsímils. No és d'estranyar que comencés a sentir nostàlgia per aquest lloc des del moment d'aterrar. Em sentia com si estigués a casa, tot i que mai hagi estat aquí.
-Si els yuuzhan vong van evolucionar en un planeta així -va dir en Luke-, què us va portar a la guerra?
En Harrar trigà un moment a respondre.
-Els antics textos són confusos. Pel que sembla vam ser envaïts per una raça que era més tecnològica que orgànica. Vam demanar protecció als Déus i van venir a ajudar-nos, proporcionant-nos el coneixement que necessitàvem per convertir els nostres recursos vivents en armament. Derrotar l'amenaça i, crescuts per la victòria, acabàrem per convertint-nos en conqueridors d'altres espècies i civilitzacions.
La Jabitha el va interrompre, instruint a Kroj'b perquè orientés la nau cap al sud-oest. El terreny cada cop era més abrupte. Les muntanyes irregulars de lava aixafada s'elevaven costerudes entre els núvols. Trenes d'aigua tenyida de taronja queien de les altures cap goles cobertes de vegetació. El vent bufava violentament, i la temperatura estava començant a baixar. Sota indicacions de la Jabitha, Kroj'b i la Saba van pilotar la nau cap avall, cap al talús expansiu d'una muntanya que al Luke li va semblar més jove que en Ben i el doble d'impredictible.
-És aquí on antany es trobava la fortalesa del meu pare -va explicar la Jabitha, quan la nau es va ancorar a la costa deserta-. Sekot va ensenyar a l'Obi-Wan Kenobi i l'Ànakin Skywalker una imatge mental de la fortalesa tal com era abans de l'adveniment dels Forasters Remots.
-Els Forasters Remots tenen nom, Jabitha -va dir en Harrar-. Van ser els yuuzhan vong els que van enderrocar la fortalesa del teu pare.
-És clar -va dir ella-. No és fàcil trencar els vells hàbits.
En Luke va demanar a la Saba que es quedés amb Kroj'b a la nau. Després ell i els altres van sortir de la cabina i van començar a seguir la Jabitha cap a l'alt del turó, lluitant contra el vent fred i fort que baixava de la invisible cimera. En Luke va veure l'entrada de la cova abans que la Jabitha la hi assenyalés a tots.
L'aire a l'interior era càlid i notablement humit. La cova baixava cap a la muntanya i en Luke es va adonar immediatament que es trobaven en el que en el seu moment va ser un antic tub de lava. El terra estava empedrat amb còdols toscs que aixafaven sota els peus. Magma refredat procedent de les entranyes del planeta, les parets estaven compostes d'una roca negra densa, però en alguns llocs brillava amb una feble bioluminescència.
-S'assembla a l'interior de les nostres naus -va dir en Harrar.
En Luke podia veure la semblança però li recordava a alguna cosa totalment diferent: la cova de Dagobah a la qual Yoda va reptar a entrar. Però aquell lloc fermament ancorat en el Costat Fosc, i el túnel de lava semblava encantat, estranyament maternal i envoltant. Va començar a sentir la presència de la intel·ligència animada que havia arribat a conèixer en la seva breu estada a Zonama, la que va ser portada a la consciència pel primer magistrat, Leor Hal, que també va ser qui va batejar el planeta amb l'equivalent ferroan de «món de cos i ment».
-Podria tractar-se d'una altra prova de Sekot? -es va preguntar la Mara mentre caminaven.
-No ho crec -va dir en Luke-. Tret que Sekot estigui provant-se a si mateix.
-Pareu aquí -va dir la veu de Sekot, parlant a través d'una sobtadament transposada Jabitha-. Qui camina amb tu, Mestre Jedi? Reconec a dos, però el tercer...
-Es diu Harrar -va dir en Luke, no a la Jabitha sinó al túnel a si-. Va venir a Zonama en companyia de qui et va sabotejar.
La Jabitha es va girar cap a Harrar.
-Per què em fa la impressió que conec en aquest? Els meus records es remunten a milers de milions de voltes, i aquest em porta un missatge de temps llunyans i esdeveniments remots.
-Harrar pertany al poble que coneixes com Forasters Remots -va dir en Luke-. Els yuuzhan vong, que van intentar conquerir Zonama, poc abans de l'arribada de la Vergere.
La Jabitha negà amb el cap.
-Aquests temps no són llunyans, Mestre Jedi. Però, per què no el percebo? No com percebo els fills dels Primers, ni molt menys amb la intensitat dels Jedi... si, recordo tenir la mateixa experiència amb els Forasters Remots. Semblaven ser aliens a la Força.
-No, Sekot -va dir en Luke-. Tot i que no puguis percebre a Harrar, ell existeix dins de la Força.
En Jacen es va posar la mà dreta al pit com si volgués tocar la cicatriu deixada per la peça de corall esclau que la Vergere li havia implantat. Es va girar cap a Harrar.
-Per què van abandonar la seva galàxia els yuuzhan vong?
En Harrar va prémer els llavis plens de cicatrius i va dir:
-Si confiem en la interpretació d'alguns dels textos antics... vam ser expulsats.
-Per quina raó? -va insistir en Jacen.
-El nostre enamoriscament amb la guerra i la conquesta. Alguns interpreten el nostre llarg viatge com un intent de recuperar el favor dels Déus.
En Jacen va pensar un moment.
-Els teus ancestres van ser expulsats perquè es van lliurar a la guerra. Van fer el contrari del que s'esperava d'ells. Us van expulsar els Déus de... la Força?
Quan Harrar va alçar el cap, el seu rostre era una ganyota de confusió espantada.
-No hi ha res a les nostres llegendes sobre la Força.
-Però fins i tot tu has comparat la Força amb els vostres Déus -va dir la Mara.
En Luke va agafar a Harrar per les espatlles com per sacsejar-lo però en lloc d'això el va ajudar a aixecar-se.
-Un poder, anomena'l Déus si ho desitges, podria haver-vos apartat de la simbiosi original. El teu poble va experimentar un dolor intolerable i el dolor ha estat l'única manera de tornar aquesta simbiosi.
En Harrar va estar a punt de defallir entrar les mans d'en Luke.
-Apartats de la simbiosi. Del nostre planeta primordial...
En Luke va deixar caure les mans i es va girar bocabadat cap a la Jabitha, com esperant que Sekot li confirmés el que estava pensant.
-Ara ho entenc -va dir Sekot finalment-. Aquest, el seu poble, ha estat privat de la Força.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada