diumenge, 28 d’agost del 2016

La Força unificadora (XXX)

Anterior



CAPÍTOL 30

-La nostra redempció s'acosta! -cridava l'Avergonyida des del monticle d'enderrocs de corall Yorik. Els prop d'un centenar d'heretges absorts que constituïen el seu públic estaven asseguts al voltant de la base del monticle, inconscients o menyspreant el perill que corrien a reunir-se a plena llum del dia, i ni més ni menys que dins el recinte sagrat.
-Yu'shaa ens va manar que observéssim el cel, esperant un senyal, i ara ha aparegut el senyal, a la vista de tots! -va exclamar, estenent els braços demacrats-. Mireu al vostre voltant, vegeu el que està tenint lloc, i pregueu perquè Shimrra hagi captat bé el missatge! Als Avergonyits se'ns ha atorgat una nova llar, que és més poderosa que el de Shimrra. Quan torni a aparèixer el Profeta per conduir-nos a la salvació, nosaltres estarem disposats!
En Nom Anor, assegut sobre el palanquí cobert que havia enviat perquè el portés a la Ciutadella, va baixar el cap mogut per un reflex, i va recobrar després la postura vertical. Encara aconseguia sentir el que es deia en la reunió, estava prou lluny com per no haver de témer que l'identifiquessin, si és que caminaven per allà Kunra o algun altre líder dels heretges. A més, els guerrers trigarien poc temps a arribar a dispersar la multitud. Tot i que Zonama Sekot havia saltat a l'òrbita entre els planetes sisè i setè del sistema, Coruscant seguia sacsejat per tremolors i rèpliques, i el món vivent seguia sent visible, com astre primer i més brillant que s'alçava al cel nocturn alterat. Ara que una de les llunes de Coruscant havia estat arrencada de la seva òrbita i que s'havia enfonsat el pont arc de Sant Martí, els cuidadors d'en Shimrra començaven a teoritzar que l'intrús celeste tornaria per anar arrossegant suaument a Coruscant allunyant-lo de la seva òrbita primària, desfent així el que havien fet els dovin basal per pujar la temperatura de la superfície del planeta.
Era com si Zonama Sekot hagués proclamat: «Mireu el que sóc capaç de fer, i temeu el meu retorn!». L'armada del Mestre Bèl·lic Nas Choka, i altres grups de combat havien tornat a Coruscant, disposats a llançar un atac contra l'enemic nouvingut; però el propi Shimrra els havia detingut.
«Coruscant», va pensar en Nom Anor amb tristesa. Mai no s'havia sentit còmode dient-lo amb el nom de Yuuzhan'tar; encara que havia fet servir aquest nom quan havia calgut, és clar. Tot i que els cuidadors d'en Shimrra havien cobert el planeta amb un emmascarador ooglith frondós, n'hi havia prou amb gratar una mica la superfície per trobar ferrociment, transpariacer, kelsh i meleènium; els fonaments i els esquelets d'edificis que abans eren robustos, i els cadàvers de milers de droides. I ara més que mai: les restes dels edificis apuntaven a través de la vegetació com ossos que travessen la pell en una fractura complicada, i cada agitació sísmica els posava de manifest una mica més. Coruscant no era un món vivent com Zonama Sekot, sinó més aviat una mena de mónnau dels infidels, embolicat en capes d'una tecnologia que (es digués el que es digués) tenia ment pròpia. A més, rondaven per ell membres de les diverses espècies que li havien donat forma originalment. I en el profund, a profunditats encara majors que les que ocupaven els heretges, hi havia sistemes de màquines que seguien funcionant. De nit, si s'escoltava atentament, se'ls sentia posar-se en marxa, moure's, brunzint i xiulant com fantasmes electrònics...
Fins i tot sense tenir en compte el que suposava que podia haver fet en Jacen Solo al Cervell Planetari, Coruscant no podria haver pertangut mai als yuuzhan vong. Molts treballadors començaven a adonar-se'n. En Nom Anor ho veia en els ulls d'aquells amb els quals es creuava en el seu viatge en palanquí des de la seva residència. Gent consternada que rescatava a membres de vivers que havien quedat atrapats, buscant en va els seus objectes de valor i els seus records personals, portant als morts a les gargamelles Luur...
La Ciutadella d'en Shimrra i l'enorme hemisferi de corall que protegia al Cervell Planetari havien sobreviscut, però s'havien ensorrat moltes estructures secundàries i centenars de minshal, damutek i grashal. Boscos sencers havien quedat arrasats, i les fortes tempestes elèctriques havien provocat incomptables incendis. En regions remotes del planeta brollaven borbolls de lava del que abans eren muntanyes tranquil·les i de poc relleu. S'havia deixat anar a Sgauru i a Tu-Scart al recinte sagrat perquè desmantellessin estructures que estaven a punt d'esfondrar-se.
Els ngdin es retorçaven absorbint sang. Tot el que estava dret s'havia adornat amb flors i falgueres per evitar que el déu més baix i més temut del panteó infligeixi ​​noves destruccions. La majoria dels yuuzhan vong no tenien una noció clara del que havia succeït. A excepció dels heretges, és clar, que tenien idees pròpies, inculcades en la seva major part pel propi Nom Anor.
-El món vivent, creat per Yun-Shuno com a desafiament als altres Déus, és senyal que l'ordre antic es desfà -deia l'Avergonyida demacrada-. I, a semblança de Yun-Shuno, nosaltres desafiem a Shimrra i l'elit i exigim igualtat, llibertat i salvació!
»No pretenem mesurar-nos amb l'elit. Però sí que estem disposats a rebel·lar-nos si no convencen a Shimrra perquè posi fi en aquesta llarga guerra. És clar que els Déus han canviat de bàndol i ara van de la mà dels Jeedai i de les diverses espècies d'aquesta galàxia. Aquesta galàxia que en Shimrra ens va manar que envaíssim; aquesta galàxia promesa que ens va manar que purguéssim i purifiquéssim. En realitat, aquesta galàxia que serà les gargamelles Luur dels yuuzhan vong, llevat que abracem la veritat!
En Nom Anor, com a professional de la falsedat que era, no va deixar de sentir certa admiració, malgrat ell, per la manera en què els heretges estaven aprofitant les pors que havia suscitat en l'elit l'aparició imprevista de Zonama Sekot. Els partidaris clandestins d'en Quoreal alimentaven el foc desvetllant informació sobre Shimrra i sobre com havia estat la seva arribada al poder. Amb tot, en Nom Anor no va poder menys de preguntar-se què pensaven els heretges que passaria si l'elit accedia a aliar-se amb ells. Potser arribaven a creure que era possible convèncer a Shimrra perquè presentés una proposta de pau a l'Aliança Galàctica, i que l'Aliança consentiria que els yuuzhan vong es quedessin amb Coruscant, ja que el planeta ja era irreparable per a ells, o almenys això semblava.
Però els heretges no eren estúpids. Sens dubte, s'adonarien que la casta dels guerrers no accediria mai. Les forces d'en Nas Choka lluitarien fins a l'última nau de guerra i fins a l'últim guerrer. Era possible que els heretges comptessin precisament amb això, encara que només servís per augmentar les possibilitats que se salvessin les altres castes.
Però, de què se salvessin per a què? Els yuuzhan vong que sortissin vius de la guerra, ja fossin eminents o Avergonyits, haurien d'embarcar-se en les poques mónnaus que quedaven i tornar-se al buit del que havien sortit, condemnats a morir en l'espai profund, en comptes del món vivent que ells consideraven que pertanyia al seu inexistent Yun-Shuno.
Allò era llastimós. L'única esperança veritable dels heretges era que Shimrra donés curs a Nas Choka, i que es derrotés a l'Aliança (i a Zonama Sekot). Els heretges haurien de tornar a acceptar el seu destí d'Avergonyits, però almenys viurien. Aquesta era la postura d'en Nom Anor, per descomptat. Un feia el que fes falta per tal de sobreviure.
Es van sentir ecos de petjades que corrien a les parets derruïdes, i al cap d'uns moments van arribar al lloc diverses dotzenes de guerrers.
Sense més preàmbuls, van carregar contra la reunió d'heretges, llançant-los insectes atordidors i assestant-los-hi cops amb amfibastons. Uns pocs afortunats van poder fugir als forats d'on havien sortit, deixant les lloses tacades de sang. L'oradora, ferida per almenys quatre amfibastons, va ser arrossegada violentament des de la seva tribuna improvisada fins al peu del munt de runes, on va acabar per ensorrar-se entre espasmes.
En Nom Anor va pensar que ara tothom estava disposat a patir el martiri. Va indicar als portadors del seu palanquí que s'apressessin. Havia arribat a la prefectura la notícia que algunes bandes d'heretges havien arribat al punt d'establir febles aliances amb lluitadors de la resistència. La casta dels Administradors tenia el deure de sufocar els disturbis i de calmar el populatxo; però ara que els heretges estaven tan encoratjats que celebraven reunions en qualsevol espai públic, la tasca s'havia tornat gairebé impossible.
També resultaven gairebé impossibles les tasques personals d'en Nom Anor. Sens dubte, Kunra esperava el seu torn perquè encapçalés una rebel·lió oberta dels heretges, mentre que Drathul esperava que s'unís als partidaris d'en Quoreal per desemmascarar a Shimrra. El Summe Prefecte donava a entendre que estaven disposats a entronitzar un nou Summe Senyor... suposant, és clar, que Shimrra no hagués executat ja als pocs candidats possibles.
Era el que hauria fet en Nom Anor al seu lloc. Doncs, a falta d'un substitut digne, d'algú que mereixés el favor immediat dels Déus, els grans sacerdots no estarien disposats a eliminar-lo, amb independència del que sortís a la llum sobre les mentides que havia propagat aquest. L'única qüestió que importava a Nom Anor era per què l'havien convocat a la Ciutadella. Quan s'havien presentat en la seva residència els portadors del palanquí, no havia dubtat que en Shimrra havia ordenat la mort per no haver aconseguit mantenir a Zonama Sekot en les Regions Desconegudes. Havia pensat per un moment fugir als subterranis i tornar a posar-se les gastades vestidures del Profeta.
Però, com més pensava en la qüestió, més confiança tenia en la seva seguretat. Shimrra no havia arribat a creure mai que el món vivent no tornaria tard o d'hora; la seva aparició sobtada en aquells moments era inoportuna, res més. Però més important que això era el fet que, si bé Shimrra podia estar disgustat, no estava en condicions d'anunciar que sabia això de Zonama Sekot. Si ho reconeixia, s'arriscava a què l'elit s'alcés en contra seva. La millor política d'en Shimrra seria negar que sabés res sobre el primer contacte amb el planeta vivent, feia cinquanta anys. Si això no era possible, podria al·legar que l'havien enganyat uns sacerdots que havia fet matar després.
Però el que no podia fer era reconèixer que havia mantingut una audiència amb el comandant Ekh'm Val, ni que l'havia fet matar per protegir el secret de Zonama Sekot. Si en Nom Anor hagués estat l'únic que sabia això d'en Val, la solució hauria estat senzilla. Però el cas era que el gran Prefecte Drathul i molts altres, dotzenes potser, també estaven assabentats de la missió del difunt comandant en les Regions Desconegudes.
I si en Nom Anor s'equivocava i s'estava dirigint a la mort... bé, sempre hi havia maneres de fugir de la Ciutadella.

* * *

-Vaig ordenar als portadors del palanquí que correguessin, Temible Senyor per venir a servir-te com més aviat millor -va dir en Nom Anor, postrat en el dur sòl.
En Nom Anor va poder sentir la força de la visió potenciada d'en Shimrra mentre el gran Senyor el contemplava des de dalt del seu tron, en la seva càmera sagrada del més alt de la Ciutadella.
-Demostra'm la rapidesa amb què pots arribar a anar, Prefecte, dient-me per què t'he fet venir.
-Perquè t'he tornat a fallar, Senyor. En allò d'Ebaq IX em van enganyar; a Zonama Sekot, és evident que vaig fer menys del que devia. El món vivent és aquí, i ara està amenaçat el mateix Yuuzhan'tar. No mereixo menys que la mort.
-És probable -va dir en Shimrra-. Però no per l'arribada de Zonama Sekot. En això, són els Déus els que m'han fallat.
En Nom Anor tenia la cara clavada a terra, amb el que quedava oculta a la vista la seva expressió de desconcert. Però veia de cua d'ull a l'Onimi, que s'agenollava com per mirar-li la cara més de prop.
-Els Déus, senyor?
En Shimrra va proferir un breu riure.
-No hi ha un altre com tu, Prefecte. Mantens el teu escepticisme fins a aquesta hora tremenda. Només acceptes com a cert el que veus amb el teu únic ull -va fer una pausa, i va afegir-. No ets un covard, com molts diuen. I és possible que tinguis, fins i tot, una mica de saviesa; encara que em temo que tu mateix no ho aprecies. Aixeca't i mira'm.
En Nom Anor va aprofitar per fer una ràpida ullada al seu voltant mentre es posava dret. A la sala no hi havia cap sacerdot, assistent, Aniquilador ni cortesà. Estaven sols els tres.
-Estic segur que recordes que et vaig dir que la nostra guerra veritable l'estàvem lliurant contra els Déus.
-Ho recordo, senyor.
-I estic igualment segur que no vas tenir en compte les meves paraules, prenent-les per les d'un fanàtic.
-Mai... -va començar a dir en Nom Anor. Shimrra li va imposar silenci amb un gest.
-Ara et demano que consideris tot el que ha succeït en els últims klekket. Tu mateix has vist frustrats els teus treballs pels Jeedai una vegada i una altra... pregunta't, doncs, si no intervé aquí la mà d'un gran mestre... la mà d'un déu, si vols.
En Nom Anor va comprendre que es tractava d'una pregunta retòrica, i no va respondre.
-Tu i jo sabem exactament el que és Zonama Sekot. No es pot negar la seva realitat, ni es pot negar l'amenaça que representa contra tot el que he intentat aconseguir en aquesta galàxia. Em vas dir que havies sabotejat el planeta, i no tinc cap dubte que ho vas intentar. Però ha tornat a ser més llest que nosaltres.
En Nom Anor va esperar.
-Els Déus el van salvar deliberadament -va dir en Shimrra-. L'han salvat de la teva traïció, i l'han posat en mans dels Jeedai. Això és un acte de guerra per la seva banda! -va exclamar, agitant amb ira el Ceptre de Poder-. És una andanada contra els que volen retirar-los per regnar en el seu lloc!
Per fortuna, Shimrra no esperava resposta, doncs en Nom Anor estava mut.
-D'això es desprèn, doncs, que si destruïm a Zonama Sekot d'una vegada per totes, no només haurem derrotat als Jeedai, sinó que haurem vençut als propis Déus! -Shimrra va tornar a brandar l'amfibastó de terrible aspecte-. Per a això, hem de respondre atacant per part nostra. Si no puc despullar als Déus del poder que exerceixen sobre nosaltres, almenys podré intentar tornar-los a uns contra els altres!
-Com, senyor? -va preguntar en Nom Anor, absolutament desconcertat.
Shimrra li va fer una mirada furibunda.
-T'atorgaré poders especials en qualitat d'enviat meu. Li ho diré personalment al Summe Prefecte. Com enviat meu, la teva missió consistirà a notificar als sacerdots de tots els temples que han de deixar de celebrar culte a Yun-Yuuzhan i a Yun-Yammka, i dedicar-se completament a la veneració de Yun-Harla.
-Però... Molts creuen que la Mentidera ja ha tingut a veure amb les nostres ensopegades -va dir en Nom Anor-. En el Consorci de Hapes i a Borleias... la Jeedai Jaina Solo va arribar a representar el paper de la deessa, i va superar a Tsavong Lah!
-Tant millor, llavors -va respondre en Shimrra amb calma; doncs Yun-Harla ja estarà plena de presumpció. Els Déus ja estan gelosos d'ella, i ara els donarem motius perquè arribin a enfadar-se. Els farem a ells justament el que ells ens van fer a nosaltres en el transcurs del nostre viatge a través del buit: enfrontar-nos uns contra els altres. Així, quan estiguin ocupats lluitant entre si, quan no puguin prestar-nos atenció, atacarem a Zonama Sekot i acabarem amb tots ells!
En Nom Anor va assentir amb el cap, esforçant-se per dissimular qualsevol dubte. L'Onimi mirava a Shimrra amb una expressió que podia ser d'incredulitat, però que més aviat semblava de preocupació. Els ulls d'en Nom Anor es van creuar per un breu instant amb els de l'Onimi, i es van transmetre aquest sentiment d'aprensió. Si abans s'havia pogut dubtar d'això, ja era evident que Shimrra estava descontrolat, embogit. Les circumstàncies havien convertit en creient al mateix que s'havia vanat durant tant de temps de ser autor del seu propi destí. En Nom Anor no havia viscut mai un moment tan trist com aquell, i va comprendre de sobte que tot estava perdut. Kunra i Drathul ja l'assetjaven de prop, i ara tindria a sobre també a Shimrra. Obeiria i donaria a conèixer l'edicte ridícul d'en Shimrra, encara que de poc serviria. Però ja no confiava que en Shimrra seria capaç d'elaborar un pla sorpresa definitiu per contraatacar a l'Aliança.
L'única possibilitat que li quedava a Nom Anor era tornar a la postura que havia absorbit en Zonama Sekot. Havia de pensar només en si mateix. La seva supervivència estava en les seves pròpies mans. Hi havia tornat a la mateixa situació en què s'havia trobat després d'allò d'Ebaq IX. Nom Anor contra tots: contra Shimrra, Drathul, Kunra, els Jedi, Zonama Sekot... contra l'univers. Lluitava contra tots i contra ningú. L'únic que volia, en realitat, era desaparèixer.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada