diumenge, 28 d’agost del 2016

La Força unificadora (XXVIII)

Anterior



CAPÍTOL 28

Mentre l'armada lliurava una batalla decisiva en el món llunyà de Mon Calamari, els habitants de Yuuzhan'tar no podien fer gran cosa, excepte esperar notícies sobre el resultat. Ni tan sols podia fer molt un prefecte que ja havia vessat la seva sang per la victòria i que no era donat a fraternitzar amb el poble pla que es reunia en els diversos temples per pregar. En comptes d'això, en Nom Anor havia optat per fer una migdiada aquella tarda.
Però tot just havia tancat els ulls, quan la seva màrfega de dormir encoixinada va començar a tremolar, cada vegada amb més força, fins que donava salts per l'habitació. Per fi, en Nom Anor va caure i va quedar estès a terra. Va veure que al sostre voltat apareixien esquerdes i fissures que començaven a baixar per les parets. La llum il·luminava núvols de pols de corall Yorik que queia sobre les catifes de vurruk, i d'altres habitacions de la prefectura arribaven crits de dolor i de pànic. Se sentia en les profunditats una remor sorda que produïa com una onada que feia ensorrar els objectes propers i llunyans. En Nom Anor va esquivar un sclipune (Un cofre d'objectes personals), i després un suport de vidre lambent que s'esfondrava, i va buscar frenèticament, a quatre grapes, el balcó a manera de lleixa que dominava la Plaça de la Jerarquia.
A l'exterior, tot es movia, tot tremolava i s'esquerdava, i la llum de la tarda canviava d'aspecte, com si s'estigués apagant i sobrevingués el crepuscle. Grups de treballadors sortien corrent dels pòrtics de les estructures que envoltaven la plaça quadrangular. Corrien com un ramat embogit, ensopegant i caient, cap als senders vorejats d'arbres que transcorrien per aquell espai públic. En Nom Anor es va agenollar, es va protegir els ulls amb la mà i va mirar cap al sol. Però la causa del pànic general no es trobava en l'estrella primària del Sistema Yuuzhan'tar. Era un planeta que ocupava una part enorme del cel inferior, i del que es veia un arc en forma de mitja lluna. Mentre en Nom Anor el contemplava, l'arc verd s'anava estrenyent mentre el planeta avançava a ulls vista sobre l'estrella.
Resultava impossible determinar la distància a què es trobava el planeta ni la seva pròpia mesura, però la seva grandària aparent era el doble del de l'estrella lluminosa que semblava disposat a amagar del cel. I, llavors, en Nom Anor va advertir de sobte que el pont arc de Sant Martí havia desaparegut! Es va aferrar amb força a la balustrada del balcó i es va posar dempeus. A l'altre costat de la plaça es va enfonsar la façana d'una estructura, sepultant a centenars de yuuzhan vong sota la runa tallants de corall Yorik. Després, es va aixecar un vent aspre i terrible que arrencava els arbres i enderrocava les estàtues. El vent transportava tanta sorra, que va deixar al nu l'esquelet de permeociment de molts edificis i gratacels de la Nova República.
Va solcar el cel un rugit, i es va obrir a terra un abisme que travessava la plaça en diagonal. Les gargamelles de l'avenc es van empassar bancs, mates, i una multitud de desventurats treballadors. Eixams de sacabelles que havien quedat alliberades dels seus ruscs es desplaçaven en espiral pel cel embogit. Ja hi havia milers d'aus en l'aire, però més que volar, eren arrossegades cap a on volia portar-los el vent udolador, amb tota la resta que havia arrencat de la superfície. En Nom Anor es va afermar amb força sobre els seus peus i va aixecar la vista al cel, mentre la tempesta li estirava la túnica i li arrencava llàgrimes dels ulls. Era real allò, o era una fantasia del seu cervell febril?
Per sota de la balconada, arriscant-se a desafiar el toc de queda que els havia imposat Shimrra durant les hores diürnes, una banda d'Avergonyits havien caigut de genolls, alçant les cares repugnants i els braços escanyolits per celebrar l'arribada d'aquell planeta que estava fent trossos a Yuuzhan'tar, literalment.
En Nom Anor, amb debilitat, amb fatalisme, va acceptar la veritat.
Zonama Sekot no només havia tornat a l'espai conegut, sinó que havia fet de Yuuzhan'tar el seu objectiu i el seu destí. Una ratxa de vent ascendent va portar a l'orella d'en Nom Anor les veus dels Avergonyits:
-La profecia s'ha complert! S'acosta la nostra salvació!
Va baixar el cap amb gest de derrota. Tot el que havia predit ell mateix es feia realitat. El balcó va cruixir, i la seva vora davantera es va inclinar cap avall. En Nom Anor va començar a retrocedir amb cura cap a la seva càmera de treball. Tot just havia arribat al llindar, quan algú el va immobilitzar aferrant-li la gola amb un braç, i va sentir que li recolzava a la templa la punta d'un coufee. El seu assaltant el va arrossegar cap a l'interior de l'habitació i li va dir bruscament a l'oïda dret:
-Digues-me què saps d'això, o mors aquí mateix!
En Nom Anor va reconèixer la veu d'en Drathul.
-Una arma dels heretges -va dir amb veu ronca, estrenyent al seu torn amb força amb les mans l'avantbraç del Summe Prefecte. El ganivet li va fer brollar un fil de sang que va tacar la vora de la túnica d'en Nom Anor.
-Vols insultar-me més encara amb una mentida? Nosaltres sabem que el gran Senyor et confia aquest assumpte i altres!
En Drathul va assenyalar el cel amb el ganivet. Zonama Sekot es desplaçava ràpidament. La seva vora convexa anava avançant sobre el sol. Al cap de pocs moments, el sol no només quedaria eclipsat, sinó soterrat.
-Vosaltres? -va dir en Nom Anor amb veu feble.
-Els qui hauríem preferit atendre els consells del Summe Senyor Quoreal, i la saviesa dels seus sacerdots, que desaconsellaven envair aquesta galàxia maleïda -va dir en Drathul-. Aquest és el món vivent que va descobrir el comandant Krazhmir abans de la invasió. El mateix que va redescobrir fa poc el comandant Ekh'm Val!
-Llavors, saps més que jo -va dir en Nom Anor, a punt de desmaiar-se.
-Un presagi de la derrota!
-Els presagis són l'arma dels governants febles i dels necis supersticiosos -va dir en Nom Anor amb l'últim alè que li quedava.
En Drathul va deixar anar bruscament la seva gola i el va fer tornar-se sobre si mateix. Li va agafar de la túnica, el va atreure cap a ell i li va recolzà el coufee a la part davantera de la gola. El terratrèmol havia cessat, però en Nom Anor seguia en perill.
-Digues la veritat, o ja no tornaràs a parlar! -va dir en Drathul, amb alè pudent per la por-. Els heretges es postren amb goig sota aquesta mateixa finestra, mentre tots els altres fugen aterrits... Saben que és el món Vivent... el món d'origen primigeni que els havia promès el Profeta. No és aquest succedani que hem fet amb Coruscant. Ho negues?
En Nom Anor començava a cansar-se de rebre punxades de coufees. El d'en Shoon-mi, feia uns mesos; el d'en Kunra, feia poques setmanes; i, ara, el d'en Drathul.
-És un món vivent -va reconèixer-, però res més. No és cap presagi ni cap profecia complerta. No és més que una sorpresa més, en una guerra plena de sorpreses a vessar.
Va apartar el coufee i es va posar la mà dreta al coll per contenir el flux de la sang.
-És el món vivent del qual vaig intentar impedir el seu retorn -va afegir, mirant amb ràbia al seu superior.
-Que vas intentar impedir-ho? -va dir en Drathul, baixant la mà amb què empunyava l'arma. Va mirar a Nom Anor amb evident incredulitat.
-Seguint ordres d'en Shimrra -va dir en Nom Anor, serrant les dents-. Com creus que he arribat a posar-me això? -va afegir, agafant-se la túnica verda-. Pels meus mèrits? Per privilegis del meu Domini? No! Per actes de traïció i engany! -va exclamar, i va escopir.
En Drathul es va deixar caure a terra ple de cansament i confusió. La sala es quedava a les fosques per moments, a mesura que Zonama Sekot llançava la seva ombra immensa sobre la faç de Yuuzhan'tar. Boles de calamarsa de la mida de ngdin assotaven al balcó, entraven rebotades a la sala i rodaven per terra. El Summe Prefecte va aixecar la vista cap a Nom Anor.
-Què he de fer? -li va preguntar.
En Nom Anor dedicà un moment a delectar-se de la seva petita victòria.
-Suplicar als Déus, Drathul, que Zonama Sekot hagi vingut en so de pau.

* * *

El gest inexpressiu que transmetia el víllip dedicat del Comandant Suprem Saluup Fing contradeia la por que s'apreciava en les seves paraules.
-El planeta va aparèixer de l'espai fosc i es va precipitar cap al Sistema Yuuzhan'tar, oh, Temible. Va estar a punt de fregar el món sagrat; va truncar el pont arc de Sant Martí i va dispersar les seves llunes; la més interior d'aquestes va estar a punt de xocar contra Yuuzhan'tar en sortir acomiadada. És una catàstrofe de dimensions èpiques, Mestre Bèl·lic. Com si ho haguessin organitzat els Déus...
-Prou, comandant! -va dir en Nas Choka-. Els navilis que estan al teu comandament es quedaran on són. Cap intentarà fer cap moviment contra el planeta intrús.
-A les teves ordres, Mestre Bèl·lic.
-L'armada no trigarà a tornar, i llavors decidiré les mesures més oportunes.
La cara d'en Saluup Fing es va esborrar en relaxar-se el víllip, que va tornar a adquirir el seu aspecte coriaci habitual. En Nas Choka es va dirigir des del cor de bioides fins a la seva butaca de comandament, però quan va arribar va advertir que estava massa agitat per seure. Hi havia ordenat a la Muntanya de Yammka que sortís de l'espai fosc en la Vora Mitjana, perquè pogués rebre un informe del Comandant Suprem sobre els fets succeïts recentment a Yuuzhan'tar. El Mestre Bèl·lic havia manat sortir de la cambra de comandament a tots, excepte al cap tàctic de la Muntanya de Yammka, i en Nas Choka es va tornar ara cap a ell.
-Han corregut rumors -va dir amb prudència el tàctic- que parlaven d'un món capaç de desplaçar-se per l'espai fosc.
-El Món que va trobar l'equip de reconeixement del comandant Krazhmir, durant el regnat d'en Quoreal -va dir en Nas Choka.
-Sí, Mestre Bèl·lic. No m'atrevia a abordar el tema amb vos, perquè...
En Nas Choka li va imposar silenci amb un gest de la mà. Encara que ell, en aquells dies, era un simple comandant, era lleial al Domini Jamaane (el d'en Shimrra), i havia figurat entre un grup de guerrers d'alt nivell que havien ajudat a Shimrra a despullar del poder al seu predecessor, matant a molts guerrers d'en Quoreal i a molts Administradors partidaris seus. Malgrat tot, havien perdurat els rumors que parlaven d'un planeta vivent. Es remorejava també que el planeta, anomenat Zonama Sekot, no només s'havia tret de sobre a les forces d'en Zho Krazhmir, sinó que el cercle de summes sacerdots d'en Quoreal havien dictaminat que presagiava desgràcies. Però els comandants lleials a Shimrra, sabent que Quoreal temia a la casta dels guerrers, van considerar que el dictamen dels sacerdots havia estat un ardit, un mer subterfugi dirigit a desviar el comboi de mónnaus de la galàxia a la qual s'havien aproximat, evitant així una invasió que potenciaria a la casta dels guerrers.
En Quoreal només havia admès la importància del sacrifici i de la guerra per salvar les aparences, sense arribar a reconèixer que el deteriorament de la societat yuuzhan vong es devia en gran part a la seva absència. Però en Shimrra ho tenia més clar. Comprenia que els guerrers necessitaven una guerra per deixar de matar-se entre si; i, el que era més important, que els yuuzhan vong necessitaven una llar. Tot allò estava molt bé. Però ara havia tornat a aparèixer de sobte un món vivent. En Nas Choka era massa realista per donar credibilitat a la idea que el planeta era un presagi de la derrota; però, com a estrateg, havia de formular-se algunes preguntes. Si es tractava del mateix món que s'havia defensat d'en Zho Krazhmir amb èxit, llavors Zonama Sekot havia comptat amb cinquanta anys estàndard més per convertir-se en una arma molt superior a qualsevol que haguessin hagut d'afrontar-se fins llavors els yuuzhan vong.
-Mestre Bèl·lic -va dir el tàctic-, és possible que aquest supòsit planeta vivent no sigui més que un artifici de l'Aliança; o, més concretament, dels Jeedai?
En Nas Choka va reflexionar.
-Parla'm una mica més d'això.
-Oh, Temible, és possible que aquest món, que aquest artifici, sigui l'estratègia secreta que estava engiponant l'Aliança mentre nosaltres preparàvem l'armada per a la batalla de Mon Calamari. Tots aquests moviments ràpids, totes aquestes distraccions que es van observar a Contruum, a Caluula i en altres mons... No és possible que ho fessin per distreure'ns del que estaven fabricant i es disposaven a llançar?
-Només un neci rebutjaria d'entrada aquesta possibilitat, tàctic -va dir en Nas Choka-. Però suposa per un moment que no es tracti d'un artifici, sinó d'un veritable món vivent, de la font dels rumors que es remunten a abans del començament de la invasió.
El tàctic va arrufar les celles.
-Si resulta que és cert, i que, en efecte, els infidels l'han convençut perquè intervingui en la guerra a favor d'ells, llavors han comès la major de les seves abominacions fins a la data.
En Nas Choka va capcinejar amb gest esquerp, i després va deixar anar un sospir.
-Sigui com sigui, l'Aliança ha esperat massa per a presentar aquesta sorpresa. Ara que els nostres navilis de guerra són a dos salts de Yuuzhan'tar, i que s'estan fent tornar de l'Espai Hutt i d'altres sectors a més grups de combat, no podrà superar cap intrús, ni vivent ni artificial!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada