dilluns, 3 de febrer del 2014

El Ressorgiment de la Força Obscura (XX)

Anterior



20

L'últim parell de vilatans es van separar del grup que s’alçava davant el mur posterior i van avançar cap al tron ​​del judici. En C’baoth els esperava. Llavors, tal com en Luke suposava, es va aixecar.
-Jedi Skywalker -va dir, i va assenyalar el tron -. L'últim cas de la nit és teu.
-Sí, mestre C'baoth.
En Luke es va armar de valor mentre s'asseia. Des del seu punt de vista, era una butaca molt incòmoda; massa calorosa, massa gran i massa recarregada. Feia olor d'una manera estranya, més encara que la resta de la llar d’en C’baoth, i posseïa una aura inquietant, que en Luke va atribuir als efectes posteriors de les llargues hores que el mestre Jedi passava jutjant al seu poble.
Ara, li havia arribat el torn al Luke.
Va respirar fondo i va tractar d'allunyar el cansament que no l'abandonava des de feia molt de temps. Va capcinejar en direcció als dos vilatans.
-Estic disposat -va dir -. Comencin, si us plau.
Era un cas bastant fàcil. El bestiar del primer vilatà havia enderrocat la tanca del segon i destrossat mitja dotzena d'arbres fruiters, abans de ser descobert i rebutjat. El propietari del bestiar desitjava pagar una compensació pels arbres destruïts, però el segon insistia que també havia de construir la tanca enderrocada. El primer argumentava que una tanca ben construïda no hauria caigut i que, a més, el seu bestiar havia patit ferides a causa de les vores esmolades. En Luke els va deixar parlar, fins que les argumentacions i contra argumentacions van acabar.
-Molt bé -va dir -. Pel que fa als arbres fruiters, dictamino que tu -va assenyalar el primer vilatà -pagaràs la substitució dels que van patir danys irreparables, més una suma addicional per compensar la fruita menjada o destruïda per la teu ramat. Aquesta quantitat serà determinada pel consell del poble.
En C’baoth es va remoure al seu costat, i en Luke es va encongir quan va sentir la desaprovació que emanava del mestre. Per un moment, es va preguntar si anava a intervenir per donar una solució diferent, però canviar d'opinió per tal brusquedat no li semblava pertinent. A més, no tenia cap idea millor.
En aquest cas, què estava fent allà?
Va passejar la vista per la sala, reprimint una onada de nerviosisme. Tothom el mirava: en C'baoth, els dos reclamants, els altres vilatans que havien acudit al judici. Tots esperaven que prengués una decisió justa.
-Quant a la tanca, l’examinaré demà al matí -va continuar -. Vull inspeccionar els danys abans de pronunciar-me.
Els dos homes van fer una reverència i van retrocedir.
-S'aixeca la sessió -va proclamar en C'baoth.
La seva veu va despertar profunds ecos, tot a la mida relativament petita de la sala. Un efecte interessant, i en Luke es va preguntar si era producte de l'acústica de la sala, o una altra tècnica Jedi que el mestre Yoda no li havia ensenyat. De tota manera, no entenia de què li havia de servir aquesta tècnica.
L'últim vilatà va sortir de la sala. En C’baoth va estossegar. En Luke es va armar de valor.
-De vegades em pregunto, Jedi Skywalker -va dir l'ancià amb gravetat -, si realment m'has escoltat aquests últims dies.
-Em sap greu, mestre C'baoth.
En Luke va sentir un nus a la gola, ja massa conegut. Pel que sembla, per més que ho intentava, mai satisfeia les expectatives d’en C’baoth.
- Ho lamentes? –En C'baoth va alçar les celles amb sarcasme -. Ho lamentes? Jedi Skywalker, ho tenies tot a les teves mans. Havies d'haver interromput els seus balbuceigs molt abans; el teu temps és massa valuós per dilapidar-lo en infantils recriminacions. Hauries d'haver pres tu la decisió sobre la quantitat de la compensació, però en canvi vas donar aquesta absurda excusa d'un consell del poble. I pel que fa a la tanca... -Va bellugar el cap, disgustat - No existien motius perquè aplacessis la teva decisió. L'únic que necessitaves saber sobre els danys estava en les seves ments. No hauria costat res extreure’ls-hi.
En Luke va empassar saliva.
-Sí, mestre C'baoth, però llegir així els pensaments d’una altra persona em sembla malament...
- Quan utilitzes aquesta tècnica per ajudar-la? -Va replicar en C'baoth -. Com pot estar malament?
En Luke va agitar la mà, impotent.
-Intento comprendre, mestre C'baoth, però tot això és nou per a mi.
En C’baoth va enarcar les seves poblades celles.
- De debò, Jedi Skywalker? De debò? Vols dir que mai has violat la preferència personal d'algú per ajudar-lo, o ignorat petites normes burocràtiques que s'interposaven entre tu i el que calia fer?
En Luke va notar certa calor a les galtes, pensant en quan Lando havia utilitzat aquell codi il·legal per aconseguir que reparessin el seu caça-X a la base d’Sluis Van.
-Sí, ho he fet en una ocasió -va confessar -, però això és diferent. Com si... No sé, com si em responsabilitzés de les vides d'aquesta gent més del compte.
-Comprenc les preocupacions -va dir en C’baoth, amb menys severitat -, però aquest és el moll de l'assumpte. És precisament l'acceptació i exercici d'aquesta responsabilitat el que diferencia un Jedi dels altres éssers de la galàxia. -Va exhalar un profund sospir - No has d'oblidar mai, Luke, que aquests éssers són primitius, en el fons. Només poden aspirar a assolir una veritable maduresa gràcies a la nostra guia.
-Jo no els diria primitius, mestre C'baoth -va insinuar en Luke, vacil·lant -. Posseeixen tecnologia moderna, un sistema de govern bastant eficient...
-Els adorns de la civilització sense la substància -va replicar en C’baoth, desdenyós -. Les màquines i institucions socials no defineixen la cultura d'una civilització, Jedi Skywalker. Només la comprensió i l'ús de la Força defineixen la maduresa. -Els seus ulls van vagar, com perduts en el passat -. En un temps va existir una societat així, Luke -va afegir en veu baixa -. Un immens i resplendent exemple dels èxits als quals cal aspirar. Durant milers de generacions ens vam imposar als éssers inferiors de la galàxia, guardians de la justícia i l'ordre. Els creadors de la veritable civilització. El Senat podia discutir i aprovar lleis, però eren els Jedi qui les convertien en realitat. -Va torçar la boca -. I a canvi, la galàxia ens va destruir.
En Luke va arrufar les celles.
-Em pensava que només van ser l'emperador i uns quants Jedi Foscos els que van exterminar als Jedi.
En C’baoth va somriure amb amargor.
- De veritat creus que l'emperador hagués sortit victoriós de semblant gesta, sense el consentiment de tota la galàxia? -Va bellugar el cap -. No, Luke. Tots els éssers inferiors ens odiaven. Ens odiaven pel nostre poder, pel nostre coneixement, per la nostra saviesa. Ens odiaven per la nostra maduresa. -El seu somriure va desaparèixer -. I aquest odi encara existeix. Només espera que els Jedi reapareguin per encendre’s de nou.
En Luke va sacsejar el cap lentament. No encaixava amb el poc que sabia sobre la destrucció dels Jedi, però d'altra banda, no havia viscut en aquella època. I en C'baoth si.
-Costa creure-ho -va murmurar.
-Creu-ho, Jedi Skywalker -va rugir en C'baoth. Una brillantor de furor il·luminà els seus ulls -. Per això hem de romandre junts, tu i jo. Per això no hem de baixar mai la guàrdia, davant d'un univers que anhela destruir-nos. Entens?
-Crec que sí.
En Luke es va fregar de cua d'ull. Estava rendit de cansament. Mentre intentava pensar en les paraules del mestre C'baoth, sorgien imatges de la seva memòria. Imatges del mestre Yoda, rude però valent, sense demostrar amargor o ràbia cap a ningú per la destrucció dels seus germans Jedi. Imatges d’en Ben Kenobi a la cantina de Mos Eisley, tractat amb una mena de respecte distant, però respecte al cap i a la fi, després d'haver-se vist obligat a reduir en aquells dos busca-raons.
I les més clares de totes, imatges de la seva trobada al cafè de Nova Cov. Del barabel, que havia sol·licitat la mediació d'un estrany, acceptant sense dir ni piu fins i tot els aspectes de la decisió d’en Luke que li perjudicaven. De la resta de la multitud, que contemplava amb esperança, expectació i alleujament la intervenció d'un Jedi.
-No he experimentat aquest odi.
En C’baoth el va mirar fixament.
-Ja et passarà. I a la teva germana. I els seus fills.
En Luke va treure pit.
-Jo els protegiré.
- També els hi donaràs lliçons? Posseeixes la saviesa i la destresa necessàries per donar-los a conèixer tots els aspectes de la Força?
-Crec que sí.
En C’baoth va esbufegar.
-Si ho creus però no ho saps, això equival a jugar amb les seves vides. Poses en perill el seu futur per un capritx egoista.
-No és un caprici -va insistir en Luke -. La Leia i jo podem fer-ho junts.
-Si ho intentes, correràs el risc que es decantin pel costat fosc -va replicar en C’baoth. Va sospirar i va passejar la vista per la sala -. No podem arriscar-nos, Luke. Quedem molt pocs. L'eterna guerra pel poder encara rugeix, un remolí sacseja la galàxia. Els supervivents hem d’unir-nos contra aquells que volen destruir-ho tot. -Va clavar la mirada en Luke -. No, no podem córrer el risc de ser dividits i destruïts de nou. Has de portar-me a la teva germana i els seus fills.
-No puc -va contestar en Luke. Va advertir el canvi d'expressió d’en C’baoth -. Si més no, de moment -va corregir a corre-cuita -. És perillós que viatgi en aquests moments. Fa mesos que els imperials la persegueixen, i Jomark no està tan lluny dels límits del seu territori.
- Dubtes que pugui protegir-la?
-Jo... No, no ho dubto. -En Luke va triar les seves paraules amb cura -. És que...
Va fer una pausa. En C’baoth havia adquirit una rigidesa sobtada, i tenia la vista perduda en l'infinit.
- Mestre C'baoth? -Va preguntar -. Es troba bé?
No hi va haver resposta. En Luke es va acostar al seu costat, va projectar la Força i es va preguntar si el vell estava malalt. Com sempre, la ment del mestre Jedi estava tancada per a ell.
-Va, mestre C'baoth -va dir, i va agafar l'ancià pel braç -. L’acompanyaré a la seva cambra.
En C’baoth va parpellejar dues vegades i va tornar la vista cap en Luke amb cert esforç. Va respirar fondo, tremolós, i va tornar a la normalitat de sobte.
-Estàs cansat, Luke -va dir -. Deixa’m i ves a dormir.
En Luke va haver d'admetre que estava cansat.
- Es troba bé?
-Estic bé –el va tranquil·litzar en C'baoth, amb un estrany timbre tètric en la veu.
-Si necessita la meva ajuda...
- He dit que te'n vagis! -Va exclamar en C'baoth -. Sóc un mestre Jedi. No necessito ajuda de ningú.
En Luke es va trobar a dues passes d’en C’baoth, però no recordava haver-les donat.
-Em sap greu, mestre C'baoth. No volia ser irrespectuós.
L'expressió de l'ancià es va suavitzar una mica.
-Ja ho sé -va dir. Va aspirar una profunda glopada d'aire i la va expulsar en silenci -. Porta-me'n a la teva germana, Jedi Skywalker. Jo la protegiré de l'Imperi, i la dotaré d'un poder inimaginable.
Un timbre d'alarma va sonar en el fons de la ment d’en Luke. Aquelles paraules, o la forma de dir-les...
-Torna a les teves estances -va ordenar en C'baoth. Un cop més, va donar la impressió que els seus ulls es perdien en la llunyania -. Dorm, i demà continuarem parlant.

S'alçava enfront d'ella, la cara mig amagada per la caputxa de la túnica, i els seus ulls grocs brillaven malgrat la infinita distància que els separava. Els seus llavis es van moure, però les paraules van ser ofegades pels crits d'alarma guturals que es van aixecar al seu voltant, i Mara es va sentir posseïda per una urgència que s'anava convertint ràpidament en pànic.
Dues siluetes van aparèixer entre l'emperador i ella: la negra i imponent imatge d’en Darth Vader, i la silueta més petita d’en Luke Skywalker, vestit de negre. A peu dret davant l'emperador, cara a cara, van encendre les seves espases de llum. Les fulles es van creuar, blanc roig brillant contra blanc verd brillant, i es van preparar per al combat.
I llavors, sense prèvia advertència, les espases es van apartar... i amb sengles rugits d'odi, audibles per sobre de les alarmes, es van tornar i van carregar contra l'emperador.
La Mara va sentir el seu propi crit quan es disposava a acudir en ajuda del seu amo, però la distància era massa gran, i el seu cos massa lent. Va llançar un xiscle desafiant, amb l'esperança de distreure'ls, però ni en Vader ni l’Skywalker aparentaven sentir-la. Van envoltar a l'emperador, i quan van alçar les seves espases de llum, Mara es va adonar que l'emperador l'estava mirant.
Ella li va tornar la mirada, ansiosa per allunyar-se de l’imminent desastre, però incapaç de moure’s. Aquella mirada projectava un miler de sentiments i pensaments, un resplendent calidoscopi de dolor, por i ràbia que girava a massa velocitat per abastar-lo. L'emperador va aixecar les mans i va llançar cascades de raigs blanc blavosos cap als seus enemics. Els dos homes van trontollar, i la Mara va comprendre que aquesta vegada el final podia ser diferent.
Però no. En Vader i l’Skywalker van resistir, i amb un altre rugit de ràbia, van aixecar les seves espases de llum...
«Mataràs a Luke Skywalker!»
La Mara va patir una sacsejada que la va aixafar contra les corretges i va despertar del somni.
Va romandre immòbil un minut, panteixant a la recerca d'alè, angoixada per la visió de les espases disposades a colpejar. La petita cabina de la llanxa es va estrènyer al seu voltant, i va experimentar una sensació passatgera de claustrofòbia. L'esquena i el coll del seu vestit de vol estaven amarats de suor i es pegaven a la seva pell. Una alerta de proximitat sonava molt lluny.
Una altra vegada el somni. El mateix somni que l'havia perseguit durant cinc anys al llarg i ample de la galàxia. La mateixa situació, el mateix final horrorós; la mateixa súplica final.
Però aquesta vegada, les coses serien diferents. Aquesta vegada, podia matar al Luke Skywalker.
Va contemplar l'hiperespai clapejat que girava al voltant de la llanxa, i l'últim fragment de la seva ment es va despertar del tot. No, no era cert. No anava a matar al Luke Skywalker. Anava a... Anava a demanar-li ajuda.
Va notar un sabor a bilis a la gola. El va empassar amb un esforç. «No hi ha altra solució», es va dir fermament. Si volia rescatar Karrde, havia d'acceptar la realitat.
L’Skywalker estava en deute amb Karrde. Més tard, quan hagués pagat, seria el moment de matar-lo.
L'alerta de proximitat va canviar de to, indicant que faltaven trenta segons. La Mara va bressolar a la mà les palanques d’hiperpropulsió, i quan va veure que l'indicador arribava a zero les va empènyer amb suavitat. Les motes van donar pas a les esteles, i aquestes a la negror de l'espai. L'espai, i la fosca esfera d'un planeta que tenia davant.
Havia arribat a Jomark.
Va creuar mentalment els dits, va connectar el comunicador i va teclejar el codi que havia programat durant el viatge. La sort l'acompanyava. Aquí, si més no, la gent d’en Thrawn encara utilitzava les ràdio-guies imperials de costum. Les pantalles de la llanxa van enfocar el lloc, una illa que constituïa el centre d'un llac en forma d'anell, just passada la línia de l'ocàs. Va connectar per segona vegada el radi guia per assegurar-se, va passar a propulsió subllumínica i va descendir. Va intentar oblidar l'última imatge de la cara de l'emperador...
L’udol de l'alarma la va despertar del tot.
- Què? -Va cridar a la cabina deserta.
Els seus ulls negats de son van inspeccionar a corre-cuita les pantalles, a la recerca de l'origen del problema. No li va costar descobrir-lo: la llanxa s'havia decantat bastant, i l'ordinador intentava evitar que caigués donant voltes. De manera inexplicable, ja s'havia endinsat en la capa inferior de l'atmosfera, massa tard per accionar els retropropulsors.
Va estrènyer les dents, va procedir a la connexió i va dedicar al pla analitzador una veloç inspecció. Només havia estat absent un o dos minuts, però a una velocitat tal que fins i tot uns breus segons de distracció podien ser fatals. Va enfonsar els artells en els ulls, lluitant contra el cansament que s'apoderava d'ella. Va notar que el seu front tornava a amarar-se de suor. El seu antic instructor l'havia advertit sovint que volar mig adormida era la forma més ràpida de suïcidar-se. I la culpa era únicament i exclusivament d'ella.
O no?
Va redreçar la nau, va comprovar que no hi havia muntanyes en la seva trajectòria i va connectar el pilot automàtic. L’ysalamir i la carcassa portàtil proporcionats per l’Aves es trobaven prop de l'escotilla de popa, subjectes al panell d'accés al motor. La Mara es va alliberar de les corretges i es va dirigir al darrere de la nau.
Va ser com si algú hagués obert la llum. Un segon abans, se sentia com acabada de sortir d'una batalla que hagués durat quatre dies; mig segon més tard, més o menys a un metre de l’ysalamir, la fatiga va desaparèixer de sobte.
Va somriure per a si. Les seves sospites havien estat correctes. El mestre Jedi boig no desitjava companyia.
-Bonic truc -va dir al silenci.
Va deixar anar la carcassa de la consola, la va transportar a la cabina i el va subjectar al costat del seu seient.
El cèrcol de muntanyes que envoltaven el llac ja era visible per l'analitzador d’electropropulsió, i l'infraroig havia localitzat un edifici habitat a l'extrem més allunyat. Va decidir que hi havien de residir l’Skywalker i el mestre Jedi boig, una sospita confirmada moments després, quan els sensors van captar una petita massa de metall pertanyent a una nau espacial, just davant de l'edifici. No hi havia emplaçaments d'armes o escuts protectors que es poguessin detectar, ni en les muntanyes ni a l'illa. Potser en C'baoth pensava que no necessitava aparells tan primitius com turbolàsers per protegir-se.
Potser tenia raó. La Mara es va inclinar sobre el tauler de control, alerta a la menor senyal de perill, i va dirigir la nau cap al seu objectiu.
Havia arribat gairebé a la meitat del cràter quan va sobrevenir l'atac, un impacte sobtat a la part inferior de la llanxa, amb la força suficient per aixecar tota la nau uns centímetres. El segon impacte amb prou feines es va fer esperar, aquest cop concentrat en l'aleta ventral, i la nau va escorar a estribord. La llanxa va oscil·lar per tercera vegada, abans que Mara identifiqués per fi les armes. No eren míssils, ni raigs làser, sinó petites roques que es movien a gran velocitat, impossibles de detectar pels sofisticats sensors de la llanxa.
El quart impacte va neutralitzar els retropropulsors, i la llanxa va caure en picat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada