diumenge, 23 de febrer del 2014

Vida i obra d'Obi-Wan Kenobi (XX)

Anterior



CAPÍTOL CATORZE

En Luke Skywalker feia els ajustos finals al seu nou sabre de llum. Estava assegut sobre la taula de la sala d'estar de la cabana d’en Ben a Tatooine. El diari d’en Ben descansava també sobre la taula, les seves pàgines estaven obertes a la secció sobre els sabres de llum. L’R2-D2 romania a l'altre costat de la cambra, observant en silenci al Luke.
M'agradaria que en Ben estigués aquí, pensava en Luke distretament, i no era perquè tenia preguntes sobre en Darth Vader. De vegades, només estranyava al Ben.
L'esperit d’en Ben no s'havia comunicat amb ell des de Dagobah, el que no sorprenia al Luke. Després de tot, en Luke havia ignorat els consells d’en Ben i en Yoda, i havia anat directament al sistema Bespin i caigut en el parany d’en Darth Vader.
En Ben havia fet valer les seves paraules. Quan en Luke va enfrontar-se a Darth Vader. L'esperit d’en Ben no va fer res per interferir. En retrospectiva. En Luke es va adonar que en Ben i en Yoda estaven en el correcte, que s'hauria d'haver quedat a Dagobah, ja que va aconseguir molt poc anant a la Ciutat dels Núvols.
No vaig poder evitar que en Boba Fett s’emportés a Han Solo, vaig posar en perill a la Leia i als altres quan donaven la volta de tornada a buscar-me a la Ciutat dels Núvols. Jo no vaig rescatar a cap dels meus amics. Ells em van rescatar!
I què vaig aconseguir? Tot en el que podia pensar era en el seu enfrontament amb Vader, no només pel fet d'haver sobreviscut al dol, sinó per haver obtingut una mica d'informació. Informació devastadora...
En Vader és realment el meu pare?
Un cop més, en Luke va sentir el dolor fantasmal en el seu canell dret.
L’R2-D2 va veure que en Luke mirava fixament a res en particular, i el droide va grinyolar amb preocupació.
En Luke va mirar l’R2-D2 i li va dir:
- No et preocupis, estic bé. - Tornant la seva atenció al seu sabre de llum, va afegir - Bé, suposo que serà millor provar-ho. - Es va aixecar, portant el sabre de llum mentre es dirigia cap a la porta. El droide el va seguir fora.
Era tard, només uns quants estels eren visibles al cel. En Luke sostenia el seu sabre de llum amb la mà dreta. Estava nerviós. Tot i que havia seguit les instruccions d’en Ben al peu de la lletra, i havia comprovat i tornat a inspeccionar totes les parts del sabre de llum durant la seva construcció, encara hi havia la possibilitat que l'arma pogués explotar. Va ser aquesta incertesa el que l'havia portat a realitzar la prova a l'exterior. Si esclatava, no volia ser destruït juntament amb la casa d’en Ben.
Observant al Luke, l’R2-D2 va xiular amb ansietat, i després va estendre un braç manipulador en la seva direcció.
- T'estàs oferint per provar el meu sabre de llum?
L’R2-D2 va xiular afirmativament.
- Gràcies, R2, però no tindria molt de Jedi si et permetés a tu o a qualsevol altra persona fer-ho.
L’R2-D2 va retreure el seu braç manipulador i va tremolar, aixecant la brutícia del pis.
- Ves dins, - va ordenar en Luke.
L’R2-D2 protestà amb un impulsiu i sonor xiulet.
- Vinga, - li va dir en Luke. - Si alguna cosa em passa, necessito que l'hi diguis a la Leia. - en Luke va pensar: Si, digues-li que en Luke, l'idiota més gran de la galàxia, va explotar dins d'un núvol negre perquè no va poder seguir un diagrama elemental de circuits.
L’R2-D2 es va dirigir cap a la casa, protestant durant tot el trajecte.
En Luke es va relaxar i va exhalar. Va esperar fins que l’R2-D2 va entrar a la casa, llavors va prendre una profunda glopada d'aire, contenint-la i després va oprimir el botó d'activació del sabre de llum.
VMMMMM
La fulla verda brillant del sabre de llum es va estendre en tota la longitud, poc menys d'un metre. En Luke el va moure cap enrere i endavant, escoltant el brunzit.
En Luke va tornar a exhalar-se. Realment no esperava que el sabre de llum explotés, però es va sentir alleujat quan no ho va fer. Sentia l'arma confortable a la mà, fins i tot encara millor balancejat que el seu sabre anterior.
Però podria tallar? En Luke es va acostar cap a una agulla prima de roca que sobresortia de la terra seca. Va moure la fulla cap avall en angle a través de la part superior de la roca. No va sentir resistència quan la fulla va viatjar a través de la roca, però hi va haver un fort cruixit quan la part superior de la roca va lliscar suaument sobre l'angle de tall.
Sostenint el sabre de llum, en Luke es va sentir agraït cap al Ben per haver deixat el seu diari. Jo mai hauria arribat tan lluny sense en Ben, en Luke va pensar. I després, perquè havia après que la construcció de sabres de llum era un ritual d'iniciació per un Jedi, es preguntava: Sóc un Jedi ara?
En Luke no sabia que l'esperit de l’Obi-Wan, fins i tot ara, podia sentir els seus pensaments.
L'esperit de l’Obi-Wan sabia que en Luke havia de completar una última tasca abans que pogués anomenar-se un Jedi.
Alliberar a Han Solo d’en Jabba el Hutt no va ser fàcil, però en Luke Skywalker i els seus aliats ho van aconseguir. Part del seu arriscat pla havia inclòs que l’R2-D2 introduís el nou sabre de llum d’en Luke al palau d'en Jabba i l'hi lliurés quan en Luke li fes un senyal. El pla havia funcionat extremadament bé.
Immediatament després del rescat, en Luke va tornar juntament amb l’R2-D2 a Dagobah. En Luke esperava concloure el seu entrenament amb Yoda, però al moment en què va arribar al pantanós món, l'ancià Mestre Jedi estava prop de morir.
En Luke estava amb Yoda quan va morir. La nit queia i en Yoda estava sota els llençols del seu petit llit quan va respirar per última vegada. Només uns segons després, en Luke va observar com el cos d’en Yoda s'esvaïa i desapareixia. Després de 900 anys, en Yoda finalment es va tornar un amb la Força.
Però moments abans de morir, en Yoda li va confirmar la veritat sobre Darth Vader. En Vader era el pare d’en Luke, i només confrontant-lo novament en Luke seria un Jedi. En Yoda també li va comentar que hi havia un altre Skywalker.
Abandonant la cabana d’en Yoda, en Luke va caminar en la foscor i va preparar el seu ala-X per deixar Dagobah. Però llavors va mirar l’R2-D2 i va dir:
- No puc fer-ho, R2. No puc seguir tot sol.
Va ser llavors quan l’Obi-Wan va decidir parlar:
-En Yoda sempre estarà amb tu.
L’Obi-Wan es va materialitzar al bosc prop d'un grup d'arbres. Allunyant-se d'aquests cap a on estava en Luke.
En Luke va avançar cap a l'esperit d’en Ben, dient-li, per què no m'ho vas dir? Em vas dir que en Vader havia traït i assassinat al meu pare.
- El teu pare va ser seduït pel Costat Fosc de la Força, - l’Obi-Wan li va respondre. - Va deixar de ser l’Ànakin Skywalker i es va convertir en Darth Vader. Quan això va passar, el bon home que va ser el teu pare va ser destruït. Així que el que et vaig dir va ser veritat... des de cert punt de vista.
- Cert punt de vista? - Va repetir en Luke. La mirada a la cara li va deixar clar a l’Obi-Wan que havia trobat desagradables aquestes paraules.
- Luke, et trobaràs moltes veritats que depenen en gran mesura del nostre propi punt de vista. - l’Obi-Wan va canviar de posició, asseient-se en un tronc cobert de molsa d'un arbre caigut. -L’Ànakin era un bon amic.
En Luke es va asseure al costat de l'aparició de l’Obi-Wan. L’Obi-Wan va continuar:
- La primera vegada que el vaig conèixer, el teu pare ja era un gran pilot. Però em va sorprendre com de forta era la Força que estava en ell. Vaig agafar la responsabilitat d’entrenar-lo com a Jedi. Vaig pensar que podia instruir-lo tan bé com en Yoda. Estava equivocat.
- Encara hi ha bondat en ell, - va dir en Luke.
Poc convençut, l’Obi-Wan va dir amb desdeny:
- Ara és més màquina que home, retorçat i malvat.
En Luke va moure el cap.
- No puc fer-ho, Ben.
- No pots escapar de la teva destinació. Has d’enfrontar-te a Darth Vader de nou.
- No puc matar el meu propi pare.
L’Obi-Wan va mirar més enllà d’en Luke.
- Llavors l'Emperador ens ha guanyat, - va dir amb un sospir. - Tu ets la nostra única esperança.
-En Yoda va parlar sobre un altre.
L’Obi-Wan va tornar a mirar al Luke.
- L'altre de què va parlar és la teva germana bessona.
En Luke el va mirar desconcertat.
- Però no tinc germanes.
- Per protegir-vos de l'Emperador, veu ser amagats del teu pare quan veu néixer. L'Emperador sabia, com jo, que si l’Ànakin tenia descendència, seria una amenaça per a ell. Aquesta és la raó per la qual la teva germana roman segura en l'anonimat.
Els ulls d’en Luke es van obrir quan es va adonar.
- Leia! - Va dir. -La Leia és la meva germana.
- Els teus instints et serveixen bé, - va dir l’Obi-Wan. Assegurant-se de captar tota l'atenció d’en Luke, l’Obi-Wan va continuar, - oculta profundament els teus sentiments, Luke. Parlen bé de tu, però poden servir a l'Emperador.
En Luke va assentir estant d'acord.
I després l’Obi-Wan va desaparèixer en la foscor.
L'esperit de l’Obi-Wan es va fer invisible però estava present quan en Luke va arribar al sistema Endor, on l'Emperador construïa una nova Estrella de la Mort. Quan en Luke es va rendir davant Darth Vader a la lluna forestal d'Endor, va escoltar al Luke mantenir la seva convicció que encara hi havia alguna cosa de l’Ànakin en Vader i que encara no havia estat consumit totalment pel mal. En Luke va instar al seu pare a deixar de banda el seu odi.
En Vader va dir:
- És molt tard per a mi, fill. - Llavors va ordenar a dos soldats imperials que escortessin en Luke mentre esperaven el transport que els portaria a l'Estrella de la Mort. En moure’s els dos soldats d'assalt darrere d’en Luke, en Vader va dir - L'Emperador et mostrarà la veritable naturalesa de la Força. Ell és el teu Mestre.
En Luke va mirar a Vader per un moment abans de dir:
- Llavors el meu pare està realment mort.
L'esperit de l’Obi-Wan va desitjar haver convençut en Luke d'aquest fet abans.
Després que en Vader dugués al Luke al saló del tron ​​de l'Emperador a l'Estrella de la Mort i de què l'Emperador de negra capa orquestrés un duel de sabres de llum entre pare i fill, l’Obi-Wan estava més convençut que en Luke no estava preparat per a aquesta confrontació.
Té por sobre que li passarà a la Leia si falla vencent a Vader, l’Obi-Wan va pensar. Ha de matar a Vader.
Però quan finalment en Luke va aconseguir desarmar i sotmetre a Vader, l'esperit de l’Obi-Wan es va arronsar quan els groguencs ulls de l'Emperador es van posar sobre en Luke, dient-li:
- Bé! El teu odi t'ha fet poderós. Ara compleix amb la teva destinació i pren el lloc del teu pare al meu costat!
L’Obi-Wan va témer que havia perdut al Luke com li havia passat amb l’Ànakin. Però llavors en Luke va desactivar el seu sabre de llum, encarant-se a l'Emperador va dir:
- Mai! - Llançant cap a un costat el seu sabre de llum. - Mai em convertiré a l’Indret Fosc. Ha fallat la seva Altesa. Sóc un Jedi, tal com el meu pare ho va ser abans de mi.
Arrufant les celles, l'Emperador va dir:
- Així serà llavors... Jedi.
I després l'Emperador va aixecar els seus retorçats dits deslligant la seva ira sobre en Luke. Descarregant una sèrie de raigs blaus sobre ell. En Luke va cridar i es va retorçar agònicament, i després l'Emperador va descarregar una altra andanada de raigs.
En Vader estava estès a prop de l'elevador de l'habitació del tron, on es va col·lapsar durant el seu duel amb en Luke. Mentre l'Emperador continuava atacant al Luke, l'esperit de l’Obi-Wan va seguir a Vader. Quan aquest, encara ferit, es va posar dret i va tornar al costat de l'Emperador.
- Pare, si us plau, - pregava en Luke. - Ajuda'm.
L’Obi-Wan sabia que en Vader mai l’ajudaria, i gairebé estava aclaparat per la sensació de mort. En Luke aviat moriria i en Vader seguiria sent el titella de l'Emperador. De fet, l’Obi-Wan estava tan convençut de la naturalesa d’en Vader, que el que va passar després el va deixar sorprès.
En Vader va agafar l'Emperador i el va aixecar sobre els seus peus. Els mortífers raigs blaus van deixar al Luke i es van corbar cap a l'esquena de l'Emperador, xocant sobre el Senyor dels Sith. En Vader va carregar a l'Emperador a través de tota la sala del tron ​​i el va llançar cap al buit de l'elevador. Un moment després, l'Emperador va explotar alliberant una gran quantitat d'energia fosca.
En Vader es va col·lapsar prop de la vora de l'elevador. En Luke va anar al seu costat i va col·locar el seu cos-armadura sobre el pis. Escoltant un lleuger xiulet provinent de la màscara d’en Darth Vader. El seu aparell respiratori estava danyat.
Si l'esperit de l’Obi-Wan no hagués estat testimoni del que va fer en Vader, mai ho hagués cregut. En Vader, el mateix monstre que l’Obi-Wan havia deixat a la seva sort a Mustafar, s'havia sacrificat a ell mateix per salvar el seu fill. I de sobte l’Obi-Wan es va adonar que ell havia fracassat. Perquè a diferència d’en Luke, l’Obi-Wan no només creia que l’Ànakin havia estat consumit completament per l’Indret Fosc, però també s'havia negat a creure que encara hi hagués res de bo dins d’en Vader. I negant-se a permetre aquesta possibilitat, l’Obi-Wan havia condemnat no només al seu antic amic, sinó la seva pròpia capacitat per a l'esperança.
Afortunadament, la indestructible i innata fe d’en Luke cap al seu pare, havia demostrat ser una força més forta que el poder de l’Indret Fosc.
L’Obi-Wan va recordar el que l'esperit d’en Qui-Gon Jinn li havia dit feia molt temps, quan va dir que l’Obi-Wan no estava preparat, i que ell encara no entenia. Durant molts anys, l’Obi-Wan havia pensat que en Qui-Gon es referia al fet que no estava preparat per comprendre els detalls sobre la conversió de l’Ànakin al Costat Fosc. Però ara, finalment va entendre les paraules del seu Mestre.
Jo no estava disposat a perdonar a l’Ànakin. I no serà totalment lliure si no ho puc fer.
Desafortunadament, justament quan l’Obi-Wan es va adonar que l’Ànakin Skywalker vivia, també va saber que no ho faria per molt temps. Transportant en Luke al seu moribund pare cap a la nau, l'esperit de l’Obi-Wan va canviar la seva psique cap a una altra esfera i va esperar.
Després que l’Ànakin va morir als braços del seu fill, l’Obi-Wan va cridar al buit:
- Ànakin.
Un moment després, l’Obi-Wan va escoltar una veu familiar que tornava de la foscor:
- Obi-Wan? Mestre, ho sento molt, molt, molt...
- Ànakin, escolta amb atenció, - va interrompre l’Obi-Wan. - Estàs a l'inframón de la Força, però si mai vols tornar a visitar l'espai corporal, llavors encara tinc una cosa que ensenyar-te. La manera de convertir-se un amb la Força. Si tries aquest camí a la immortalitat, llavors has d’escoltar ara, abans que s'esvaeixi la teva consciència.
L’Obi-Wan va sentir la confusió i el remordiment en la psique de l’Ànakin, llavors l’Ànakin va respondre:
- Però Mestre... Per què jo?
- Perquè vas acabar amb l'horror, Ànakin, - va dir l’Obi-Wan. - Perquè vas complir la profecia. Perquè tu eres... i ets... L'Escollit.
Però l’Obi-Wan sabia en el seu cor que aquestes no eren les úniques raons. Va afegir:
- Perquè estava equivocat sobre tu. I perquè ets el meu amic.
L’Ànakin va respondre tranquil·lament:
- Gràcies, Mestre.
En Luke Skywalker va arrossegar el cos del seu pare dins del transbordador espacial i va escapar de l'Estrella de la Mort abans que l'Aliança Rebel destruís l'estació de batalla. Després d'aterrar a la lluna forestal, va reunir fusta per construir una pira funerària per cremar les restes de l'armadura de l’Ànakin. Observant les flames elevant-se sobre el cel nocturn, en Luke va desitjar haver trobat abans alguna manera de poder ajudar el seu pare.
Quan la pira funerària va deixar de cremar, en Luke va tornar amb els seus amics. Els Rebels celebraven la seva victòria amb els seus nous aliats, els diminuts i peluts Ewoks, a la vila arbòria dels Ewoks. Poc després que va arribar en Luke, va observar més enllà dels seus amics que festejaven i va observar les formes espectrals i luminescents de l’Obi-Wan i prop d'ell estava en Yoda, que es destacaven contra la foscor del bosc. Un moment després, un tercer esperit va aparèixer amb els altres, era l’Ànakin Skywalker.
Els Jedi havien tornat.
Següent

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada