dijous, 6 de febrer del 2014

El Ressorgiment de la Força Obscura (XXIV)

Anterior



24

El sol s'havia posat sobre els turons marrons d’Honogrh, deixant esquinçalls vermells i violetes en els núvols que flotaven sobre l'horitzó. La Leia veia esvair-se els colors des del portal del dukha, i va sentir la por nerviosa, massa coneguda, que sempre l'assaltava abans d'enfrontar-se a un perill, o en la vigília d'una batalla. Faltaven pocs minuts perquè en Chewbacca, C3PO i ella partissin cap a Nystao, per tal d'alliberar en Khabarakh i escapar. O morir en l'intent.
Va sospirar i va entrar al dukha, mentre es preguntava quina havia estat la seva equivocació. Li havia semblat tan raonable venir a Honogrh, tan correcte dur a terme aquest valent gest de confiança cap als noghri. Fins i tot abans d'abandonar Kashyyyk, estava convençuda que l'oferta no havia estat del tot idea seva, sinó que la Força l'havia guiat subtilment.
I potser havia estat així, però no necessàriament des del costat de la Força que ella havia pensat.
Una brisa freda es va colar per la porta, i la Leia es va estremir. «La Força és potent en la meva família», li havia dit en Luke la vigília de la batalla d'Endor. Al principi no ho havia cregut, fins que transcorregut gran part del seu pacient entrenament havia començat a intuir les seves pròpies capacitats. No obstant això, el seu pare havia passat pel mateix entrenament i adquirit les mateixes capacitats, però havia estat captat pel costat fosc.
Un dels bessons va donar una puntada. La Leia es va aturar i va acariciar als dos diminuts éssers que portava en el seu ventre, mentrestant, fragments de records la van assaltar. El rostre de la seva mare, trist i demacrat, en treure-la de la foscor del tronc on havia estat amagada dels ulls curiosos. Rostres desconeguts inclinats sobre ella, mentre la seva mare els parlava en un to que l'havia aterrit fins al punt d'esclatar en plor. Va plorar una altra vegada quan la seva mare va morir, abraçada a l'home que havia après a cridar pare.
Dolor, dissort i por..., i tot per culpa del seu veritable pare, l'home que havia renunciat al nom d'Ànakin Skywalker per dir-se Darth Vader.
Va sentir un lleu so procedent de la porta.
- Què passa, C3PO? -Va preguntar la Leia, i es va girar cap l'androide.
-Altesa, Chewbacca m'ha informat que aviat se n'anirà -va dir C3PO, amb veu una mica nerviosa -. He d’assumir que la acompanyaré?
-I tant. Passi el que passi a Nystao, no vull que et quedis aquí.
-Hi estic d'acord.
-L’androide va vacil·lar, i la Leia va comprendre per la seva postura que la seva angoixa encara no s'havia alleujat del tot -. No obstant això, crec que ha de saber una cosa -va continuar -. Un dels androides descontaminadors està actuant d'una forma molt rara.
- De debò? En què consisteix aquest comportament?
-Sembla massa interessat en tot. Ha fet moltes preguntes, no només sobre vostè i en Chewbacca, sinó també sobre mi. També l'he vist rondar pel poble després de l'hora en què s’ha de desconnectar per passar la nit.
-Potser es degui a un esborrat de memòria impropi -va dir la Leia, sense ganes de sumir-se en una discussió sobre personalitats androides -. Podria anomenar-te dos o tres androides més curiosos del que la seva programació pretenia.
- Altesa! -Va protestar C3PO, en to ofès -. L’R2 és un cas molt diferent.
-No em referia només a l’R2. -La Leia va aixecar una mà per tallar la discussió -. De tota manera, comprenc la teva preocupació. Et diré el que vas a fer: no perdis de vista aquest androide, d'acord?
-I tant, Altesa.
L’androide va fer una breu reverència i va sortir a la foscor de l'ocàs.
La Leia va sospirar i va mirar al seu voltant. El seu inquiet vagareig pel dukha l'havia conduït a l'arbre genealògic, que es va aturar a contemplar. La fusta tallada albergava un profund sentit històric, un sentit històric, i un serè però profund orgull de família. Va deixar que els seus ulls rellisquessin sobre les connexions entre els noms, i es va preguntar què sentien i pensaven els noghri quan l'examinaven. Veien els seus triomfs i fracassos, o només els triomfs? Tots dos, va decidir. Tenia la convicció que els noghri eren un poble que no negava la realitat de manera deliberada.
- Veu en la fusta al final de la nostra família, lady Vader? -La Leia es va sobresaltar.
-De vegades, m'agradaria que el seu poble no fos tan expert en això -va grunyir, mentre recordava la serenitat.
-Perdoni -va dir la maitrakh, amb certa sequedat -. No era la meva intenció espantar-la. -Va assenyalar el quadre -. Veu la nostra fi aquí, lady Vader?
La Leia va moure el cap.
-No tinc cap visió del futur, maitrakh, ni del seu, ni del meu. Només estava pensant en els nens. Intentava imaginar com se'ls educa. Em preguntava fins a quin punt pot modelar el seu caràcter la família, i fins a quin punt és innat en ells. -Va vacil·lar -. Em preguntava si pot esborrar el mal present en la història familiar, o si es transmet de generació en generació.
La maitrakh va decantar el cap lleument i els seus enormes ulls van estudiar la cara de la Leia.
-Parla com una persona que s'enfronta per primera vegada al repte de la maternitat.
-Sí -va admetre la Leia, i va acariciar el seu estómac amb la mà -. Ignoro si en Khabarakh l'hi deu haver dit, però estic embarassada de bessons.
-I tem per ells.
La Leia va notar que un múscul de la seva galta s'agitava.
-Tinc bons motius. L'Imperi vol prendre-me’ls.
La maitrakh va xiuxiuejar entre dents.
- Per què?
-No n’estic segura, però el propòsit només pot ser malvat.
La maitrakh va abaixar la vista.
-Ho sento, lady Vader. L’ajudaria si estigués a la meva mà.
La Leia va tocar l'espatlla de la maitrakh.
-Ja ho sé.
La noghri va aixecar la vista cap a l’arbre genealògic.
-Vaig enviar els meus quatre fills al perill, lady Vader. A les guerres de l'emperador. Mai és fàcil veure'ls sortir cap al perill i la mort.
La Leia va pensar en tots els seus aliats i companys que havien mort en la llarga guerra.
-He enviat amics a la mort -va dir amb veu baixa -. Va ser molt dur. No m'imagino enviant als meus fills.
-Tres van morir -va continuar la maitrakh, com si parlés per a ella. Lluny de casa, i només els van plorar els seus companys. El quart va quedar esguerrat, i va tornar a la llar per passar la resta de la seva breu vida a la desesperació silenciosa del deshonor, abans que la mort alleugés la seva pena.
La Leia va fer una ganyota. I ara, com a preu per ajudar-la, en Khabarakh s'enfrontava al deshonor i a la mort. Els seus pensaments es van aturar en aquest punt.
-Un moment. Ha dit que els seus quatre fills van anar a la guerra, i que els quatre han mort?
-Exacte -va assentir la maitrakh.
- I Khabarakh? No és el seu fill, també?
-És el meu tercerfill -va dir la maitrakh, amb una estranya expressió a la cara -. Fill del fill del meu primer fill.
La Leia la va mirar, i una horrible certesa es va obrir pas en la seva ment. Si en Khabarakh no era el seu fill, sinó el seu besnét, i si la maitrakh havia presenciat en persona la batalla espacial que havia causat la destrucció d’Honogrh...
-Maitrakh, des de quan està el seu món així? -Va preguntar amb veu ofegada -. Quants anys fa?
La noghri va clavar la seva mirada en la princesa, molt conscient del sobtat canvi d'ànim.
-Lady Vader, què ha dit...?
- Quants anys fa?
La maitrakh va recular.
-Quaranta-vuit anys noghri -va respondre -. En anys de l'emperador, quaranta-quatre.
La Leia va recolzar la mà sobre la suau fusta de l'arbre genealògic. Va notar una sobtada debilitat als genolls. Quaranta-quatre anys, no els cinc, vuit o fins i tot deu que havia suposat. Quaranta-quatre.
-No va passar durant la Rebel·lió -es va sentir dir -. Va succeir durant les Guerres Clòniques. -Tot d'una, la commoció va donar pas a una fúria cega -. Quaranta-quatre anys -va rugir -. Els exploten així des de fa quaranta-quatre anys? –Va girar en rodó cap a la porta -. Chewie! -Va cridar, sense importar qui la pogués sentir -. Chewie, vine aquí!
Una mà la va aferrar la seva espatlla. Es va tornar i va veure que la maitrakh la mirava amb una expressió indesxifrable a la cara alienígena.
-Lady Vader. Expliqui’m què passa.
-Quaranta-quatre anys, maitrakh, això és el que passa -va replicar la Leia. La seva fúria s'estava esvaint, substituïda per una freda resolució -. Els han esclavitzat durant gairebé mig segle. Els han mentit, enganyat, assassinat els seus fills. -Va assenyalar amb el dit el sòl que trepitjaven -. Això no és el resultat de quaranta-quatre anys de descontaminació. I si no estan netejant la terra...
Es van sentir unes petjades fortes a la porta i en Chewbacca va entrar com un llamp, amb la ballesta preparada. Va veure la Leia, va rugir una pregunta i la seva arma va apuntar a la maitrakh.
-No corro perill, Chewie -va dir la Leia -. Només estic molt furiosa. Necessito que em portis més mostres de la zona contaminada. No només de terra, sinó també d'herba kholm.
Va percebre la sorpresa a la cara del wookiee, però aquest es va limitar a grunyir una afirmació i va sortir.
- Per què desitja examinar l'herba kholm? -Va preguntar la maitrakh.
-Vostè mateixa va afirmar que feia una olor diferent abans que vinguessin les pluges -li va recordar la Leia -. Crec que hi ha una relació que hem passat per alt.
- Quina relació pot ser?
La Leia va moure el cap.
-No diré res més per ara, maitrakh. Fins que estigui segura.
- Encara voleu anar a Nystao?
-Més que mai, però no per efectuar un rescat per sorpresa. Si les mostres d’en Chewie demostren les meves sospites, em presentaré directament als dinastes.
- I si es neguen a escoltar-la?
La Leia va respirar fondo.
-No es poden negar. Ja han perdut tres generacions de fills. No poden permetre’s el luxe de perdre’n més.
La maitrakh la va contemplar en silenci uns instants.
-Té raó -va xiuxiuejar entre les seves dents esmolades, i es va encaminar cap a la porta amb la seva elegància de moviments habitual. -Tornaré d’aquí a una hora. Estarà preparada per partir?
-Sí. On va?
La maitrakh es va aturar a la porta i els seus ulls foscos es van clavar en la Leia.
-Té raó, lady Vader: han d'escoltar-la. Tornaré.
La maitrakh va tornar vint minuts més tard, cinc abans que en Chewbacca. El wookiee havia recollit dos grapats d'herba kholm, procedent de diversos llocs, i recuperat la unitat d'anàlisi del seu amagatall al cobert dels androides descontaminadors. La Leia va posar la unitat a treballar en un parell de plantes marrons i van partir cap a Nystao.
Però no sols. Davant la sorpresa de la Leia, una femella jove noghri ocupava el seient del conductor del vehicle tot terreny descapotable que la maitrakh els havia aconseguit. Quan van travessar el poble a bon pas, una dotzena més de noghri van sortir al seu encontre, i es van situar a banda i banda del vehicle com una guàrdia d'honor. La pròpia maitrakh caminava prop del vehicle, el rostre impenetrable a la llum difusa del panell d'instruments. En Chewbacca, assegut al seient del darrere, al costat de la unitat analitzadora, va acariciar la seva ballesta i va emetre un rugit de desconfiança. Darrere, embotit en el compartiment d'equipatges, C3PO mantenia un silenci molt poc habitual.
Van sortir als camps de cultius circumdants, amb els llums del cotxe apagats, els noghri que els envoltaven invisibles sota el cel cobert de núvols. La partida va arribar a un altre llogaret, amb prou feines distingible dels camps, ja havien apagat els llums per passar la nit, i el van travessar sense contratemps. Més camps, un altre poble, més camps. La Leia, de tant en tant, distingia els llums de Nystao en la llunyania, i es preguntava amb inquietud si anar directament a trobar els dinastes era una bona idea. Governaven amb el concurs o, si més no, el consentiment tàcit de l'Imperi, i acusar-los de complicitat en una mentida no aniria bé a una gent tan orgullosa i amant de l'honor.
Després, cap al nord-oest, la major de les tres llunes d’Honogrh va aparèixer després d'una espessa capa de núvols, i la Leia va descobrir, sobresaltada, que la seva escorta i ella ja no estaven soles. Un immens mar de siluetes borroses els envoltava, i fluïa com una onada silenciosa al costat del sender del vehicle.
Darrere, en Chewbacca va grunyir la seva sorpresa. Els seus sentits de caçador ja li havien indicat que la mida del grup anava augmentant a mesura que deixaven enrere les aldees. No obstant això, no s'havia adonat de fins a quin punt, i tampoc estava segur que li agradés.
La Leia va notar que la tensió del seu pit es suavitzava en part quan es va recolzar contra els coixins del cotxe. Passés el que passés a Nystao, el nombre dels congregats impediria als dinastes detenir-la i amagar el fet que havia estat allà.
La maitrakh havia garantit que tindria l'oportunitat de parlar. La resta era cosa seva.

Van arribar als límits de Nystao just abans de l'alba, i van descobrir que una altra munió de noghri els estava esperant.
-La notícia s'ha propagat -va dir la maitrakh a la Leia, mentre el vehicle i l'escorta avançaven -. Han vingut per veure la filla de lord Vader i escoltar el seu missatge.
La Leia va contemplar la multitud.
- Quin missatge els ha dit que escoltaran?
-Que el deute d'honor amb l'Imperi s'ha pagat en la seva totalitat. Que ha vingut a oferir una nova vida al poble noghri. Els seus ulls foscos van comunicar a la Leia una muda pregunta. La princesa va mirar a Chewbacca i va arquejar les celles. El wookiee va rugir una afirmació i va alçar la unitat analitzadora per ensenyar-li la pantalla. En algun moment del seu viatge nocturn, la unitat havia finalitzat el seu treball, i mentre llegia els resultats, la Leia va experimentar una nova onada d'ira cap a l'Imperi pel que havia fet en aquesta gent.
-Sí -va dir a la maitrakh -. Puc demostrar que el deute s'ha pagat.
Ja prop de la multitud que esperava, la Leia va veure que la majoria dels noghri eren femelles. Els relativament escassos mascles tenien el to de pell gris clar dels nens i adolescents, o bé el gris molt més fosc de la gent gran. Bloquejant el camí del vehicle hi havia un grup de deu mascles, amb el color gris acer dels adults joves.
-Veig que els dinastes també s'han assabentat -va comentar.
-És la seva escorta oficial -va explicar la maitrakh -. L’acompanyaran al Gran Dukha, on els dinastes l'esperen.
L'escorta oficial (guàrdies o soldats, la Leia no estava segura de com qualificar-los) van romandre en silenci mentre caminaven davant del cotxe, en formació de punta de fletxa. Murmuris de converses s'aixecaven dels congregats, gairebé totes sostingudes entre els habitants de la ciutat i els vilatans. La Leia ignorava què deien, però a on vulgui que tornés els ulls, els noghri callaven i la contemplaven amb òbvia fascinació.
La ciutat era més petita del que la Leia suposava, tenint en compte la zona limitada de terra que els noghri tenien a la seva disposició. Al cap de pocs minuts, van arribar al Gran Dukha.
Pel seu nom, la Leia esperava que fos una versió més gran del dukha del llogaret. Era més gran, per descomptat, però tot i la similitud del seu disseny, les diferències eren notables. Les parets i el sostre estaven fetes d'un metall blau platejat, i no de fusta, sense adorns a la superfície. Les columnes que el sostenien eren negres, encara que la Leia no va saber si eren de metall o de pedra llaurada. Una àmplia escalinata de marbre vermell i negre conduïa a una terrassa d'entrada, construïda amb lloses grises a l'exterior de les portes dobles. El conjunt resultava fred i remot, molt diferent de la imatge mental del caràcter noghri que la princesa s'havia forjat durant els últims dies. Es va preguntar per un moment si el Gran Dukha hauria estat construït per l'Imperi, i no pels noghri.
A la part alta dels graons s'alçava una filera de tretze noghri mascles d'edat madura, tots abillats amb una complicada indumentària, que semblava un encreuament entre una armilla i un xal. Darrere, encadenat de braços i cames a un parell de pals, al centre de la terrassa, estava en Khabarakh.
La Leia el va mirar i va experimentar una fiblada de compassió. La maitrakh li havia descrit el funcionament de la humiliació pública noghri, però només en presenciar l'escena va comprendre l'enormitat de la vergonya que implicava el ritual. El rostre d’en Khabarakh es veia pàl·lid i demacrat, i el seu cos penjava com un sac de les cadenes que subjectaven els seus canells. No obstant això, mantenia el cap dret, i els seus ulls no perdien detall del que passava.
La multitud va formar un camí perquè el vehicle arribés a la zona del dukha. L'escorta oficial va pujar els graons, separant als congregats de la fila de dinastes.
-Recorda que no hem vingut a combatre -va murmurar la Leia a Chewbacca.
Va compondre l'expressió més majestuosa que va poder, va sortir del vehicle i va pujar l'escala.
Els últims murmuris de converses es van apagar quan va arribar a dalt.
-Jo us saludo, dinastes del poble noghri -va dir en veu alta. - Sóc la Leia Organa Solo, filla del vostre senyor Darth Vader, qui va acudir a proporcionar-vos ajuda quan estàveu afligits.
Va estendre el dors de la mà cap al noghri que ocupava el centre de la fila. Ell la va mirar uns segons sense moure’s. Després, amb òbvia desgana, va avançar i va ensumar la seva mà. Va repetir la prova dues vegades abans d’alçar-se de nou.
-Lord Vader ha mort -va dir -. El nostre nou senyor el gran almirall ens ha ordenat lliurar-te a ell, Leia Organa Solo. Vindràs amb nosaltres i esperaràs els preparatius del transport.
En Chewbacca va grunyir una advertència des del peu de l'escala. La Leia el va tranquil·litzar amb un gest i va moure el cap.
-No he vingut per rendir-me al vostre gran almirall -va dir al dinasta.
-Ho faràs, de tota manera -va respondre el seu interlocutor.
Va fer un senyal. Dos guàrdies van abandonar la fila i van avançar cap a la Leia. La princesa es va mantenir immòbil, i va indicar a Chewbacca que la imités.
- Serviu a l'Imperi, doncs, o al poble noghri?
-Tots els noghri honorables serveixen a ambdós -va dir el dinasta.
- De debò? Servir a Honogrh significa enviar generació rere generació de joves a morir a les guerres de l'Imperi?
-Ets una alienígena -va dir el dinasta amb desdeny -. No saps res sobre l'honor dels noghri. -Va moure el cap en direcció als guàrdies, que ara flanquejaven la Leia -. Porteu-la al dukha.
- Així que teniu por de les paraules que pugui pronunciar una sola dona alienígena? -Va preguntar la Leia, mentre els noghri l’agafaven pels braços -. O potser teniu por que la meva arribada disminueixi el vostre poder?
- No pronunciïs més paraules de discòrdia i metzina! -Va bramar el dinasta.
En Chewbacca va tornar a rugir, i la Leia va notar que es disposava a pujar l'escala a ajudar-la.
-Les meves paraules no són de discòrdia -va dir, alçant més la veu perquè tothom la sentís -. Estic parlant de traïció.
La multitud es va estremir.
-Guardaràs silenci -va insistir el dinasta -, o et silenciarem.
-Vull sentir les teves paraules -va cridar des de baix la maitrakh.
- Tu també guardaràs silenci! -Va bordar el dinasta, mentre un murmuri d'aprovació a la petició de la maitrakh s'elevava de la multitud -. Aquí no pot parlar, maitrakh del clan Kihm'bar. No he convocat una assemblea popular noghri.
-Però la convocada ha vingut -va replicar la maitrakh -. Lady Vader és aquí. Volem escoltar les seves paraules.
-En aquest cas, les escoltarà a la presó.
El dinasta va fer un gest. Dos guàrdies més van abandonar la filera i es van encaminar amb pas ferm cap als esglaons.
La Leia va jutjar que havia arribat el moment adequat. Va baixar la vista cap al cinturó i va projectar la Força amb tot el poder i el control que va poder reunir.
L'espasa de llum va saltar del cinturó i va quedar suspesa davant seu. Va tocar l'interruptor amb la ment i la fulla blanca verdosa va cobrar vida amb un xiuxiueig, establint una barrera vertical entre la princesa i els dinastes.
Un murmuri ofegat es va elevar de la multitud. Els dos noghri que avançaven cap a la maitrakh es van quedar petrificats i, quan va caure un silenci sepulcral sobre la plaça, la Leia va comprendre que havia captat l'atenció de tots els presents.
-No sóc tan sols la filla de lord Vader -va dir, en un to d'ira controlada -. Sóc la Mal'ary'ush, hereva de la seva autoritat i poder. He corregut perills sense fi per revelar la traïció comesa contra el poble noghri. -Va deixar de concentrar-se un moment en l'espasa flotant per recórrer lentament amb la vista la filera de dinastes -. M’aneu a escoltar, o preferiu la mort?
Ningú va trencar el silenci durant un llarg minut. La Leia va escoltar els batecs del seu cor i el brunzit de l'espasa, mentre es preguntava quanta estona més aconseguiria mantenir l'arma suspesa en l'aire, abans de perdre el control. Llavors, un dinasta va avançar un pas.
-Jo desitjo escoltar les paraules de la Mal'ary'ush -va proclamar. El primer dinasta va escopir a terra.
-No afegeixis més discòrdia, Ir’khaim –li va advertir -. Només hi ha una possibilitat de salvar l'honor del clan Kihm'bar.
-És possible que jo vegi una possibilitat de salvar l'honor del poble noghri, Vor'corkh -va replicar l’Ir'khaim -. Vull escoltar les paraules de la Mal'ary'ush. Vaig a ser l'únic?
En silenci, un altre dinasta es va col·locar al seu costat. Després, un altre el va imitar, i un altre, i un altre, fins que nou dels tretze es van alçar al costat de l’Ir'khaim. En Vor'corkh va xiuxiuejar entre dents, però no es va moure de la fila.
-Els dinastes d’Honogrh han decidit -va remugar -. Pots parlar.
Els dos guàrdies van deixar anar els seus braços. La Leia va deixar transcórrer dos segons més abans d'agafar l'espasa i tancar-la.
-Explicaré la història dues vegades -va dir, mentre es tornava cap a la multitud i tornava l'arma a la cintura -. Una, tal com l'Imperi us la va explicar, i la segona, tal com és en realitat. Després, vosaltres mateixos decidireu si el deute dels noghri ha estat o no pagat.
» Tots sabeu com el vostre món va ser devastat a causa d'una batalla espacial. Quants noghri van morir per culpa de les erupcions volcàniques, terratrèmols i sismes submarins que van seguir a continuació, fins que els supervivents van arribar en aquest lloc. Com lord Darth Vader va acudir a vosaltres i us va oferir ajuda. Que després de les pluges d'olor estranya que van caure, totes les plantes, excepte l'herba kholm, es van marcir i morir. L'Imperi us va dir que la terra havia estat enverinada per productes químics procedents de la nau destruïda, i us va oferir màquines per netejar-la. I també sabeu molt bé el preu que se us va demanar a canvi d'aquestes màquines.
-Però la terra està emmetzinada -va dir un dinasta -. Jo i molts més hem intentat conrear aliments en els llocs per on les màquines no han passat, però res va créixer.
-Sí -va reconèixer la Leia -, però no era el sòl el que estava enverinat. Més ben dit, no directament.
Va fer un gest en direcció a Chewbacca. Va agafar del vehicle la unitat analitzadora i una planta d'herba kholm, va pujar els esglaons i li ho va lliurar tot.
-No us diré quina història és certa -va continuar la Leia, mentre el wookiee baixava l'escala -. Després que lord Vader partís en la seva nau, van arribar altres. Van volar al llarg i ample del vostre planeta. A qui els hi preguntaven, havien de respondre que exploraven el terreny, potser a la recerca d'altres supervivents o llocs habitables. Tot era una mentida. El seu autèntic propòsit era escampar pel vostre planeta un nou tipus de planta. -Va alçar l'herba kholm -. Aquesta planta.
-La teva veritat és falsa -va bramar el dinasta Vor'corkh -. L'herba kholm ha crescut a Honogrh des del principi del coneixement.
-No he dit que això fos herba kholm -va replicar la Leia -. S'assembla a l'herba kholm que recordeu, i fins i tot fa gairebé la mateixa olor, però no exactament. De fet, és una subtil creació de l'Imperi..., enviada per l'emperador per enverinar el vostre planeta.
Un murmuri de sorpresa va trencar el silenci de la multitud. La Leia va deixar que transcorreguessin uns segons i va passejar la mirada al seu voltant mentre esperava. Devia haver prop d'un miler de noghri amuntegats a les rodalies del Gran Dukha, i seguien arribant sense parar. L'anunci de la seva presència havia de seguir-se escampant, i va buscar amb la vista al punt per on venien.
Llavors, va captar a la seva esquerra una lluentor metàl·lica. Lluny del Gran Dukha, mig ocult en les ombres de l'alba amb un altre edifici, es veia la forma rabassuda d'un androide descontaminador.
La Leia el va mirar, i una esgarrifança d'horror va recórrer el seu cos. Un androide descontaminador que feia gala d'una curiositat anormal. C3PO li havia parlat d'ell, però en aquell moment estava massa preocupada per prestar-li atenció. No obstant això, que un androide descontaminador es trobés a Nystao, a cinquanta quilòmetres o més de la seva zona de treball, significava alguna cosa més que excés de curiositat. Havia de ser...
Es va encongir, maleint-se mentalment per la seva distracció. El gran almirall no se n'havia anat sense deixar enrere alguna cosa o algú que vigilés el desenvolupament dels esdeveniments.
-Chewie, mira cap allà, al teu costat -va xiuxiuejar -. Sembla un androide descontaminador, però crec que és un androide espia.
El wookiee va grunyir alguna cosa poc elegant i va començar a obrir-se pas entre la multitud, però la Leia estava segura que no aconseguiria el seu propòsit. Els androides espia eren poc brillants, però prou llestos per desaparèixer del mapa després d'haver estat descoberts. Molt abans que en Chewbacca arribés, ja hauria començat a córrer. Si comptava amb un transmissor, i si hi havia alguna nau imperial dins el seu radi d'acció...
- Poble d’Honogrh! -Va cridar, per fer-se sentir per sobre del murmuri de les converses -. Vaig a demostrar-vos ara mateix que el que dic és veritat. Allà hi ha un androide descontaminador de l'Imperi. Porteu-me'l.
La multitud va desviar la vista en aquella direcció, i la Leia va percebre la seva incertesa, però abans que ningú pogués moure’s, l'androide va desaparèixer darrere de l'edifici que utilitzava per ocultar-se. Un segon després, la Leia el va albirar entre d'altres dos edificis, fugint a corre-cuita.
Era la pitjor decisió que podia haver pres. Fugir equivalia a admetre la seva culpabilitat, sobretot davant de gent que havia crescut entre androides descontaminadors i sabia quina havia de ser el seu comportament normal. La multitud va rugir, i una cinquantena d’adolescents van sortir darrera del fugitiu.
Alhora, un dels guàrdies que flanquejaven la Leia es va portar una mà a la boca i va emetre un crit penetrant.
La Leia va fer un salt, ensordida. El guàrdia va tornar a cridar, i aquesta vegada algú li va respondre des d'algun lloc proper. El guàrdia va canviar de registre i va llançar un grall que va sonar com una complicada combinació de refilets. Una breu resposta, i els dos van emmudir.
-Crida a uns altres a la caça -va explicar la maitrakh a la Leia.
La princesa va assentir i va estrènyer els punys, mentre els perseguidors desapareixien darrera d'una cantonada, darrere de l'androide. Si aquest tenia un transmissor, l’estaria manipulant frenèticament.
Tot d'una, els perseguidors van aparèixer de nou davant la seva vista, acompanyats de mitja dotzena d'adults noghri que subjectaven al desesperat androide.
La Leia va respirar fondo.
-Porteu-me'l -va dir, quan el grup es va aproximar.
Sis adolescents van pujar l'escala i van deixar l’androide sobre la terrassa. La Leia va encendre l'espasa de llum, mentre els seus ulls examinaven l'androide, buscant alguna antena amagada. No en va veure cap, però això no demostrava res. Es va preparar per al pitjor i va practicar un tall vertical a la coberta exterior de l'androide. Dos talls en diagonal més, i va deixar al descobert el seu mecanisme intern.
En Chewbacca ja s'havia agenollat ​​al costat de l’androide, mentre la Leia apagava l'arma, i els seus dits van palpar amb delicadesa entre l'embolic de tubs, cables i fibres. A prop de la part superior de la cavitat va trobar una capseta grisa. Va llançar una mirada significativa a la Leia i la va extreure.
La Leia va empassar saliva quan la va dipositar a terra. La va reconèixer sense cap mena de dubte, gràcies a la seva llarga i, sovint, amarga experiència: la unitat gravadora / motriu d'un androide sondejador imperial. Tanmateix, la presa d'antena estava buida. La sort, o la Força, encara els acompanyava.
En Chewbacca va examinar la part inferior de la cavitat. Va extreure diversos cilindres, va estudiar les seves marques i els va tornar al seu lloc. La multitud va començar a murmurar de nou, satisfeta, mentre el wookiee treia un cilindre gran i una agulla propera al tanc alimentador.
La Leia va agafar el cilindre amb cautela. No tenia per què ser perillós, però preferia no córrer riscos.
-Els dinastes testificaran que aquest cilindre ha estat extret d'aquesta màquina -va dir als reunits.
- És aquesta la teva prova? -Va preguntar l’Ir'khaim, contemplant el cilindre amb escepticisme.
-Ho és -va assentir la Leia -. He dit que aquestes plantes no són l’herba kholm que recordeu d'abans del desastre, però encara no he revelat quina diferència hi ha entre elles. -Va agafar una planta i la va sostenir en alt -. Els científics de l'emperador van agafar la vostra herba kholm i la van modificar. Van crear diferències que farien efecte entre una generació i una altra. L'olor alterada que noteu és causada per un agent químic que segreguen les arrels, la tija i les fulles. Un agent químic l'únic propòsit del qual consisteix a inhibir el creixement de tota altra vida vegetal. Les màquines que, segons afirma el gran almirall, estan netejant el terreny no fan altra cosa que destruir aquesta herba kholm especial que l'Imperi va plantar.
-La teva veritat és falsa de nou -va bramar Vor'corkh -. Les màquines androides necessiten gairebé dues desenes de dies per netejar una sola pirkha de terra. Les meves filles només podrien fer el mateix en el doble de temps.
La Leia va esbossar un somriure sense humor.
-És possible que les màquines no necessitin tant de temps com sembla. Anem a esbrinar-ho.
Va sostenir l'herba kholm davant seu, va deixar caure una gota d'un líquid pàl·lid de l'extrem de l'agulla i va mullar la tija.
No podia haver pensat en una demostració més espectacular. La gota va relliscar sobre la superfície marró de la planta, però no va passar res durant uns segons. Es va sentir una mena d’espurneig i, sense prèvia advertència, la planta va començar a ennegrir i marcir. Un murmuri es va elevar de la multitud quan la destrucció va arribar a les fulles i arrels. La Leia la va sostenir en alt un moment més, i després la va tirar sobre la terrassa, on es va agostejar com una branca seca devorada pel foc, fins que només va quedar un filament negrós irreconeixible. La Leia el va tocar amb la punta de la bota, i es va desintegrar.
Esperava un altre esclat de sorpresa o indignació de la multitud. El silenci sepulcral que va seguir a la demostració va ser més explícit que qualsevol soroll. Els noghri havien entès a la perfecció les implicacions.
I quan va escrutar els seus rostres, va saber que havia guanyat.
Va col·locar el cilindre al costat de la planta desintegrada i es va girar per mirar els dinastes.
-Ja us he ensenyat la meva prova -va dir -. Ara, heu de decidir si el deute noghri ha estat pagat.
Va mirar en Vor'corkh i, guiada per un impuls inexplicable, va alliberar l'espasa de llum del cinturó i la va posar a la seva mà. Va passar de llarg i va caminar cap a Khabarakh.
-Em sap greu -va dir en veu baixa -. No pensava que sofriries tant per la meva causa.
En Khabarakh va dibuixar un somriure.
-L'Imperi ens va ensenyar fa molt de temps que l'orgull i el deure de tot guerrer és patir pel seu senyor. Mereixia menys la Mal'ary'ush de lord Vader?
La Leia va moure el cap.
-Jo no sóc el teu senyor, Khabarakh, i mai ho seré. Els noghri són un poble lliure. Només he vingut per intentar tornar-vos la llibertat.
-I perquè t'ajudem en la teva lluita contra l'Imperi -va dir en Vor'corkh amb causticitat.
La Leia es va tornar.
-Aquest seria el meu desig -va admetre -, però no penso demanar-vos-ho.
En Vor'corkh la va estudiar un moment. Després, a contracor, li va tornar l'espasa de llum.
-Els dinastes d’Honogrh no poden prendre, i no ho faran, una decisió tan important en un sol dia -va dir -. Hi ha molts elements a considerar, i hem de convocar una assemblea de tot el poble noghri.
-Convoqueu-la, doncs -li va urgir en Khabarakh -. La Mal'ary'ush de lord Vader és aquí.
- I podrà protegir-nos la Mal'ary'ush del poder de l'Imperi, si optem per desafiar-lo? -Va replicar en Vor'corkh.
-Però...
-No, en Khabarakh té raó -va interrompre la Leia -. L'Imperi preferirà matar-vos a tots abans que permetre la vostra defecció, o encara la vostra neutralitat.
- És que han oblidat els noghri com es lluita? -Va esbufegar.
- I potser ha oblidat en Khabarakh del clan Kihm'bar el que va succeir a Honogrh fa quaranta-vuit anys? -Va replicar en Vor'corkh -. Si desafiem l'Imperi, l'única opció que ens quedarà serà abandonar el nostre planeta i ocultar-nos.
-La qual cosa significaria l'extermini instantani de totes les ordres que ara serveixen a l'Imperi -va assenyalar la Leia a Khabarakh -. Vols que morin sense ni tan sols conèixer el motiu? Això no és honorable.
-La saviesa parla per la boca, lady Vader -va dir en Vor'corkh, i la Leia va creure detectar per primera vegada una empremta de respecte en els seus ulls -. Els autèntics guerrers comprenen el valor de la paciència. Ens deixaràs ara?
-Sí -va assentir la Leia -. La meva presència aquí representa un perill per a vosaltres. Vull demanar-vos un favor: que permeteu a Khabarakh acompanyar-me a la meva nau.
En Vor'corkh va mirar en Khabarakh.
-La família d’en Khabarakh va conspirar per alliberar-lo. Ho van aconseguir, i va escapar a l'espai. Tres comandaments que es trobaven aquí de permís van sortir en la seva persecució. Tot el clan Kihm'bar caurà en desgràcia fins que no confessi els noms dels responsables.
La Leia va assentir. Era una història tan bona com qualsevol altra.
-No oblideu advertir als comandos enviats que vagin amb compte quan entrin en contacte amb altres grups. Si l'Imperi esbrina alguna cosa del que ha passat, us destruirà.
-No cal explicar als guerrers el seu treball -va replicar en Vor'corkh. Va vacil·lar -. Pots aconseguir-nos més? -Va preguntar, indicant el cilindre.
-Sí, però abans hem de tornar a Endor i recollir la meva nau. Després, en Khabarakh m'acompanyarà a Coruscant i li donaré uns quants.
El dinasta va titubejar.
- No hi ha manera d'obtenir-los abans?
Un fragment de conversa va treure el cap a la consciència de la Leia: quan la maitrakh havia esmentat que la temporada de collita estava a punt d'acabar.
-Potser sí. En Khabarakh, quant de temps ens estalviarem si evitem Endor i anem directament a Coruscant?
-Uns quatre dies, lady Vader -va respondre el noghri.
La Leia va assentir. En Han la mataria per deixar en òrbita al voltant d'Endor al seu estimat Falcó, però no hi havia una altra manera.
-Molt bé. Farem això. No oblideu utilitzar-los amb cautela. No podeu arriscar-vos a què les naus de l'Imperi detectin noves terres de cultiu.
-Tampoc cal explicar als grangers com han de fer la seva feina -va dir en Vor'corkh, però aquest cop amb un toc d'humor a la veu -. Esperarem amb impaciència la seva arribada.
-Aleshores, el millor serà que ens anem com més aviat -va dir la Leia.
Va mirar la maitrakh i va inclinar el cap en senyal d'agraïment. Per fi, per fi, tot començava a sortir bé. Malgrat els seus dubtes anteriors, la Força l'acompanyava.
Es va girar cap a Khabarakh, va encendre l'espasa de llum i va tallar les seves cadenes.
-Anem, Khabarakh -va dir -. És hora de marxar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada