dissabte, 22 de febrer del 2014

Vida i obra d'Obi-Wan Kenobi (XIX)

Anterior



CAPÍTOL TRETZE

Gràcies als ensenyaments d’en Qui-Gon Jinn, l’Obi-Wan Kenobi era un amb la Força.
Ja havia estat alguna vegada en aquest lloc, però en una aïllada gota d'aigua dins d'un gran mar, però ara estava dins el propi mar. Era un mar que presentava superfície o fons, que corria per tot arreu i en tot. La Força transcendia el temps i l'espai. Civilitzacions ascendeixen i cauen, les estrelles es formen i moren, però la Força no tindrà fi.
Com una entitat espiritual, l’Obi-Wan no estava lligat a les lleis de la física. Podia viatjar a través de la galàxia, d'un món a un altre amb només pensar en el viatge. Ell no només podia comunicar-se amb els vius, sinó manifestar una il·lusió del seu jo físic anterior. Fins i tot podia comunicar-se amb els esperits dels seus companys, en cas de ser mútuament compatibles.
Després de la destrucció de l'Estrella de la Mort, l’Obi-Wan limitava la seva comunicació amb Luke Skywalker. Això no era perquè els poders de l’Obi-Wan hagin disminuït, sinó perquè sabia que hi havia moltes coses que en Luke podria aprendre només de la vida, no només dels seus amics, sinó que també dels seus enemics. Més precisament, hi havia coses que en Luke havia d’aprendre per si mateix, i altres vegades les va aprendre pel seu ensenyament. En Ben era un esperit guia, no un manefla.
Però l'esperit de l’Obi-Wan sempre es va mantenir vigilant. Després que en Luke accidentalment va arribar a un estat catatònic, tractant d'usar la Força per meditar, l’Obi-Wan va entrar en els somnis d’en Luke i el va guiar perquè se sobreposés a la seva por innata cap a Darth Vader. I quan els molt desprevinguts Luke i Leia, que encara no coneixien el fet que eren germans, van confrontar a Vader a Mimban, l’Obi-Wan va intervenir de nou, reforçant les habilitats d’en Luke per ajudar-lo a derrotar al Senyor Fosc.
En Vader hauria d'haver mort a Mimban, l’Obi-Wan va pensar amb tristesa. De la mateixa manera que hauria d'haver mort a Mustafar, Yavin, i més llocs dels que podria anomenar.
I, no obstant això en Darth Vader seguia viu.
L’Obi-Wan sent tan poderós en esperit, no tenia influència sobre el Senyor dels Sith. De fet, estar a prop seu era una experiència esgotadora per a qualsevol entitat.
I havia altres perills a considerar. En Yoda li havia dit que els antics Senyors Sith havien, almenys una vegada, desenvolupat una arma anomenada la bomba mental per destruir als Jedi i capturar les seves ànimes. L’Obi-Wan no sabia si en Palpatine o en Vader posseïen o eren capaços de crear una bomba mental o si aquest tipus d'armes podria consumir un esperit ja existent, però sabia que si es permetia caure en algun parany Sith, seria de poca utilitat per al Luke.
Va ser tres anys després de la Batalla de Yavin, quan l'Aliança Rebel s'havia traslladat al planeta gelat de Hoth, que en Ben es va manifestar com una visió d’en Luke. En Luke havia escapat per si mateix de les urpes d'un wampa sanguinari, però va resultar ferit i estava perdut, lluny de la base rebel. Esgotat per la seva lluita per sobreviure i pels vents sota zero que el colpejaven de totes direccions, en Luke es va desplomar contra el dur sòl cobert de neu.
L’Obi-Wan li va parlar.
- Luke... Luke.
Lentament, en Luke va aixecar el cap com si li pesés massa. L’Obi-Wan va aparèixer com una lluent forma espectral a curta distància d'ell. L’Obi-Wan va poder veure l'expressió confusa d’en Luke, preguntant-se si estava al·lucinant. En Luke va dir en veu alta:
- Ben?
En Ben li va contestar:
- Has d’anar al sistema Dagobah.
- Sistema Dagobah? -En Luke va repetir encara confós.
- Allà aprendràs d’en Yoda -, l’Obi-Wan va continuar -, el Mestre Jedi que em va instruir.
En Luke va gemegar.
- Ben... Ben.
L’Obi-Wan sabia que en Luke estava en xoc. Però també sabia que l'ajuda arribaria en segons, en la forma d’en Han Solo muntant a un tauntaun. En Han Solo creia que havia trobat al Luke per pura sort, però va ser l’Obi-Wan qui havia guiat a la muntura d’en Han cap al nord de la cova de gel del wampa.
L’Obi-Wan es va desmaterialitzar just un moment abans que en Han arribés al lloc on estava en Luke.
L'esperit de l’Obi-Wan vigilava la recuperació d’en Luke dins d'un tanc de bacta a la base rebel, així com durant la terrible batalla de Hoth. Quan els rebels van ser forçats a evacuar, on va observar els progressos d’en Luke. No va intervenir quan en Luke va estavellar la seva ala-X en els pantans de Dagobah, ja que no volia que en Luke es fóra abans que completés el seu entrenament.
L’Obi-Wan va ser testimoni secret del moment en què en Luke, sense saber-ho, havia conegut a Yoda, que es va mostrar reticent a presentar-se fins que es va convèncer de la convicció d’en Luke per estudiar els camins dels Jedi. L’Obi-Wan va veure fins i tot amb sorpresa com Yoda es va oferir per portar al Luke a conèixer “el Mestre Jedi”, només per dur al Luke a la seva pròpia cabana de sostre baix en les grans arrels d'un arbre antic.
Dirigint-se al Luke mentre preparava alguna cosa de menjar en una olla al vapor, en Yoda, li va dir:
- Per què convertir-te en un Jedi vols? Hmmm?
- Suposo que principalment pel meu pare -, va respondre en Luke.
- Ah, el teu pare, - va dir Yoda amb interès. - Poderós Jedi era, mmm, poderós Jedi, mmm.
- Au, vinga! -En Luke va dir amb enuig. - Com saps res del meu pare? Ni tan sols saps qui sóc. Au, no sé el que estic fent aquí! És una pèrdua de temps.
En Yoda va apartar la mirada d’en Luke i va recolzar el seu pes en la crossa Gímer que utilitzava com a bastó. L’Obi-Wan va sentir la decepció del vell Mestre Jedi, fins i tot abans que ell ho digués:
- Ensenyar-li no puc. El noi paciència no té.
- Aprendrà a tenir paciència -, va dir l’Obi-Wan en veu alta, creant-se una mica de ressò de la seva veu dins de la cabana.
Sorprès per la veu etèria, en Luke va mirar al voltant de la barraca, a la recerca de l’Obi-Wan.
- Hmmm -, va murmurar Yoda. Es va tornar lentament per fer front al Luke. Parlant-li a l’Obi-Wan, va dir:
- Molta ira dintre d'ell, com el seu pare.
La veu de l’Obi-Wan va respondre:
- Era jo diferent quan tu em vas ensenyar?
- Hah -, va dir Yoda. - Ell llest no està.
Finalment en Luke es va aturar a la recerca de l’Obi-Wan i va mirar als vells i savis ulls del seu amfitrió. En Luke sense alè esmentà:
- Yoda!
En Yoda va assentir amb el cap.
- Estic llest, -En Luke va protestar. - Jo... Ben!... Jo... jo puc ser un Jedi! Ben, digues-li que estic a punt. – Posant-se dret, xocant el seu cap amb el sostre de la cabana.
- A punt estàs? -En Yoda va dir amb desdeny. - Què saps tu d'estar llest? Durant vuit-cents anys he entrenat Jedis. Consells de qui ha de ser entrenat jo sé! Un Jedi el compromís més profund de tenir ha, més seriosa la ment. - Inclinant el cap enrere per fer front a l’invisible Obi-Wan, en Yoda va continuar: - Fa molt temps estat observant l’he. Tota la seva vida va mantenir la seva mirada en altres coses... cap al futur, cap a l'horitzó. Mai la seva ment estava cap a ell. Hmm? En el que estava fent. Hmmm. – Va aixecar el seu bastó Gímer assenyalant al Luke. - Aventura..., eh! Emoció! Eh! Un Jedi aquestes coses no anhela. - Després baixant el bastó Gímer, va mirar al Luke i li va dir: - Imprudent ets!
L’Obi-Wan va dir:
- Així era jo, si te’n recordes.
- És massa vell, - va dir en Yoda amb fermesa. - Sí, massa vell per començar l'entrenament és.
En Luke va dir desesperat:
- Però he après molt.
En Yoda el va mirar de reüll. Voltejant-se a veure cap a on provenia la veu de l’Obi-Wan va preguntar:
- Acabarà el que comenci?
Sense esperar la resposta de l’Obi-Wan, en Luke va respondre:
- No et fallaré.
En Yoda va tornar a mirar al Luke, qui va dir..
- No tinc por.
- Oh -va dir Yoda, aclucant els ulls. Baixant la seva veu en to teatral, va dir:
- En tindràs, en tindràs.
L'entrenament d’en Luke va ser brutal. No només per les carreres d'obstacles on havia d’escalar lianes i saltar a través del pantà carregant a Yoda en la seva esquena, sinó també pels exercicis de meditació per obrir-se a la Força. En Luke obeïa cada instrucció d’en Yoda i mai es va rendir.
L'esperit de l’Obi-Wan observava en silenci el progrés d’en Luke, sobrepassant cada desafiament. Cada dia es torna més fort, pensava l’Obi-Wan.
Tot i això, en Luke estava limitat pels seus propis dubtes, i pel seu impuls per fer front al perill. Havia entrat a una cova on l’Indret Fosc de la Força era inexplicablement fort, només per tenir un enfrontament de malson amb una aparició d’en Darth Vader. S'havia negat a creure que la Força es podria utilitzar per elevar la seva enfonsada nau Ala-X fins que en Yoda li va mostrar que era possible. Encara més aclaparadores eren els seus temors, especialment després de la meditació on havia tingut una visió del futur, d'una ciutat en els núvols, on els seus amics Leia i Han estaven patint.
- He d'anar amb ells -, va dir en Luke.
En Yoda va sospirar.
- Decidir en com servir-los millor a ells has. Si et vas ara, ajudar-los pots. Però destruiràs tot pel que ells han lluitat i patit.
I no obstant això, en Luke va decidir deixar Dagobah. Mentre queia la nit, en Luke es va posar el seu vestit taronja de vol i va comprovar el seu equip, mentre que l’R2-D2 es va posicionar a l'entrada per al droide astromecànic de l'ala-X.
- Luke! - Va dir Yoda, mirant des d'una lloma propera. - Completar l'entrenament has.
- No puc treure’m aquesta visió del meu cap -, li va contestar en Luke, mentre s'afanyava a inspeccionar la seva nau. - Ells són els meus amics, he d’ajudar-los.
- D'anar no has! -En Yoda va dir amb desesperació.
En Luke va mirar en Yoda i va dir:
- Però si no vaig, en Han i la Leia moriran.
- No pots saber això, - va respondre la veu sense cos de l'esperit de l’Obi-Wan. Si en Yoda no pot convèncer al Luke de quedar-se, potser jo pugui.
Voltejant-se en resposta a la veu de l’Obi-Wan, en Luke va veure com una llum poc brillant va començar a intensificar-se en l'aire darrere d’en Yoda. Llavors la llum es va materialitzar en la forma de l’Obi-Wan, que va dir amb gravetat:
- Fins i tot en Yoda no pot veure la seva destinació.
- Però puc ajudar! -En Luke va dir. - Sento la Força!
- Però no pots controlar-la -, va dir l’Obi-Wan. - Aquest és un moment perillós per a tu, ja que seràs temptant pel Costat Fosc de la Força.
En Yoda va dir:
- Si, si. A l’Obi-Wan escoltar has. La Cova. Recorda que a la cova fallar vas!
- Però he après molt des d'aleshores, Mestre Yoda -, va dir en Luke mentre tornava la seva atenció cap al seu ala-X. - Prometo que tornaré i finalitzaré el que vaig iniciar. Tenen la meva paraula.
L’Obi-Wan va dir:
- Ets tu i les teves habilitats el que busca l'Emperador. Per això està fent patir als teus amics.
- És per això que he d'anar, - va dir en Luke.
- Luke -, va dir l’Obi-Wan -, No vull perdre’t de la mateixa manera com vaig perdre en Vader. -Per a si mateix, l’Obi-Wan va afegir,- De la manera com vaig perdre a l’Ànakin.
- No ho faràs -va dir en Luke.
En Yoda va dir:
- Detinguts ells de ser han. D'això tot depèn. Només un Cavaller Jedi completament entrenat i amb la Força com a aliada, a Vader i al seu Emperador podrà derrotar. - Com en Luke continuava col·locant-se el més nou del seu equip dins de l'ala-X. En Yoda va continuar. - Si el teu entrenament ara acabes, si el camí fàcil i ràpid tries, com Vader ho va fer, en un agent del mal et convertiràs.
- Paciència -, va dir amb èmfasi l’Obi-Wan, esperant que en Luke portés aquesta paraula amb ell.
Responent, en Luke va dir amb veu trencada:
- I sacrificar al Han i la Leia?
En Yoda va contestar:
- Si pel que van lluitar honres... si!
En Luke va assolir l'esglaó més baix de l'escala retràctil de l'ala-X i va apartar la mirada de l’Obi-Wan i Yoda. L’Obi-Wan va dir:
- Si decideixes enfrontar-te a Vader, ho faràs sol. No puc interferir.
- Entenc, - va murmurar en Luke.
Pujant l'escala cap a la cabina oberta de la nau va dir:
- R2, encén els convertidors.
Encenent els motors de l'ala-X, l’Obi-Wan va dir:
- Luke, no cedeixis davant l'odi, això porta cap a l’Indret Fosc.
- Fort Vader és, - va afegir Yoda. - Aplica el que après has. Salvar-te pot.
- Ho faré -, va dir en Luke mentre es col·locava el casc. - I tornaré, ho prometo. - La tapa de la cabina va baixar i es va tancar, i l'ala-X es va elevar i va ascendir cap al cel nocturn.
Aixecant en Yoda la mirada per veure la partida de l'ala-X, la lluminosa aparició de l’Obi-Wan es va esvair en la foscor. En Yoda va sospirar, va mirar cap a terra, i va moure el cap tristament.
- Dir-t’ho vaig -, va dir. - Imprudent és. Ara la situació pitjor és.
La veu sense cos de l’Obi-Wan va dir:
- Aquest noi és la nostra última esperança.
En Yoda va tornar a mirar cap al cel i va dir:
- No. Un altre hi ha.
L’Obi-Wan sabia que en Yoda parlava de la germana d’en Luke, la Leia. Encara que la Leia compartia llaços de sang amb en Luke i certament era de voluntat fèrria, i encara que l’Obi-Wan sempre havia respectat les creences d’en Yoda, d'alguna manera seguia convençut que només una persona podia derrotar els Senyors Sith, i aquesta persona era en Luke.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada