dijous, 27 de febrer del 2014

L’últim Orde (V)

Anterior



5

Les dades sobre la batalla del sistema de Woostri van baixar fins al fons de la pantalla i es van aturar.
-No m'ho puc creure -va dir la Leia, i va bellugar el cap mentre deixava l'agenda electrònica sobre la taula -. Si l'Imperi tingués una superarma capaç de travessar els escuts planetaris, la utilitzaria en tots els sistemes que ataqués. Ha de ser una mena de truc, o d'il·lusió.
-Estic d'acord -va dir la Mon Mothma en veu baixa -. La qüestió és: com convencem a la resta del Consell i l'Assemblea, per no esmentar els altres sistemes?
-Hem de solucionar l'enigma del que va passar a Ukio i Woostri -va intervenir l'almirall Ackbar, amb veu més greu del que és habitual -. I hem de solucionar-lo ràpid.
La Leia va agafar de nou la seva agenda, mentre dirigia una mirada a l’Ackbar. Els enormes ulls del Mon Calamari semblaven més cansats, i el seu color salmó normal més descolorit. Estava esgotat, i mentre la gran ofensiva de l'Imperi els amenacés, no tindria moltes oportunitats de descansar.
Ni tampoc cap d'ells.
-Ja sabem que el gran almirall Thrawn posseeix el talent de comprendre les ments dels seus enemics -va recordar als altres -. És possible que preveiés quant temps trigarien a rendir-se els ukians i els woostroides?
- En comparació amb, diguem, els filvians? –La Mon Mothma va moure el cap lentament -. Un punt interessant. Això indicaria que la il·lusió no pot mantenir-se durant molt de temps.
-O que les necessitats d'energia són excessives -va afegir l'almirall Ackbar -. Si l'Imperi ha descobert un mètode de dirigir energia invisible contra un escut, és possible que debiliti una secció durant el temps suficient per disparar una descàrrega turbolàser a través del forat, però tal proesa requeriria una potència tremenda.
-I es traduiria en una sobrecàrrega d'energia sobre l'escut -va assenyalar la Mon Mothma -. Els nostres informes no apunten res per l'estil.
-És possible que els nostres informes siguin erronis -va replicar l’Ackbar. Va llançar una breu mirada al conseller Borsk Fey'lya -, o que hagin estat manipulats per l'Imperi -va afegir a propòsit -. Coses així ja han passat abans.
La Leia va mirar també a Fey'lya, i es va preguntar si el vetllat insult a la seva gent aconseguiria arrencar al bothan del seu silenci voluntari, però en Fey'lya va seguir assegut amb els ulls clavats a la taula, el seu pelatge color crema immòbil. Sense parlar, sense reaccionar, potser sense pensar si més no.
A la llarga, va suposar la Leia, recobraria la seva gosadia verbal i una mica de la seva antiga força política, però de moment, amb la seva falsa denúncia a l’Ackbar encara fresca en les ments de tots, continuava sumit en la seva particular penitència.
L'estómac de la Leia es va tensar de frustració. Un cop més, la inflexible política radical del bothan perjudicava els interessos de la Nova República. Pocs mesos enrere, les acusacions d’en Fey’lya contra l’Ackbar havien resultat en una considerable pèrdua de temps i energia, ara, quan el Consell necessitava tota la perspicàcia i inventiva que pogués reunir, incloent-hi les d’en Fey’lya, interpretava el paper de màrtir innocent.
Hi havia dies, i nits llargues i fosques, en què la Leia desesperava en privat d'aconseguir mantenir cohesionada a la Nova República.
-Té raó, almirall, és clar -va sospirar la Mon Mothma -. Necessitem més informació, i com més aviat.
-L'organització d’en Talon Karrde continua sent la nostra principal possibilitat -va dir la Leia -. Té contactes, aquí i en el bàndol imperial. I a jutjar pel que en Luke deia en el seu últim missatge, en Karrde semblava interessat.
-No ens podem permetre el luxe de plegar-nos a les conveniències d'un contrabandista -va grunyir l’Ackbar, i els circells de la seva boca es van tensar de desgrat -. I el general Bel Iblis? Va lluitar sol contra l'Imperi durant diversos anys.
-El general ja ens ha cedit els seus contactes d'intel·ligència -va dir la Mon Mothma, i un múscul de la seva galta es va agitar -. De moment, els estem integrant en el nostre sistema.
-No em referia als seus contactes -va insistir l’Ackbar -. Em refereixo al propi general. Per què no és aquí?
La Leia va mirar la Mon Mothma, i el seu estómac va empitjorar. En Garm Bel Iblis havia estat una de les primeres forces implicades en la consolidació d'unitats de resistència individuals en el si de l'Aliança Rebel, i durant anys havia format una tríada clandestina de líders, juntament amb la Mon Mothma i el pare adoptiu de la Leia, Bail Organa, però quan aquest va morir amb els seus en l'atac de l'Estrella de la Mort contra Alderaan i, a continuació, la Mon Mothma va començar a concentrar més i més poder entorn de la seva persona, en Bel Iblis va abandonar l'Aliança i es va independitzar. Des de llavors, havia prosseguit la seva guerra particular contra l'Imperi, fins que, per casualitat, s'havia creuat en el camí del corellià Han Solo.
La petició urgent d’en Han havia empès al Bel Iblis i la seva força de sis Cuirassats en ajuda de la Nova República, durant la batalla de la Katana. La Mon Mothma, amb paraules de reconciliació, havia donat la benvinguda al Bel Iblis.
I després, en un canvi d'actitud, l’havia enviat a reforçar les defenses dels sectors més allunyats de la Nova República. El més lluny possible de Coruscant.
La Leia encara no sabia si atribuir a un desig de venjança la decisió de la Mon Mothma, però altres jerarques de la Nova República recordaven bé al Bel Iblis i el seu geni tàctic..., i no estaven tan predisposats a concedir a la Mon Mothma el benefici del dubte.
-L'experiència del general és necessària en el front de batalla -va dir la Mon Mothma.
-La seva experiència també es necessita aquí -va replicar l’Ackbar.
La Leia va captar resignació en la seva veu. El mateix Ackbar acabava de tornar d'una gira per les defenses de Farrfin i Dolomar, i al matí partiria cap a Dantooine. Amb la maquinària de l'Imperi en moviment, la Nova República no podia permetre’s el luxe de bandejar als seus millors comandants.
-Comprenc la seva preocupació -va contestar la Mon Mothma, amb més suavitat -. Quan la situació s'hagi estabilitzat, pretenc portar de tornada al general Bel Iblis i posar-lo al comandament de la planificació tàctica.
«Si estabilitzem la situació», va corregir en silenci la Leia, tensa de nou. Fins al moment, l'ofensiva responia als interessos de l'Imperi.
Els seus pensaments es van interrompre, aclaparada per una sobtada certesa. No, no era el seu estómac el que es tensava...
L’Ackbar va parlar de nou.
-Disculpeu -el va interrompre la Leia, i es va aixecar amb compte -. Lamento la circumstància, però necessito baixar a la secció mèdica.
La Mon Mothma va obrir els ulls de bat a bat.
- Els bessons?
La Leia va assentir.
-Crec que ja vénen.
Les parets i el sostre de la sala de parts eren d'un càlid color torrat, amb sèries superposades de llums canviants, sincronitzades amb les ones cerebrals de la Leia. En teoria, contribuïen a relaxar i concentrar a la pacient. A la pràctica, la Leia ja havia decidit que, després de deu hores de mirar-les, la tècnica havia perdut tota la seva eficàcia.
Va patir una altra contracció, la més forta. Va projectar la Força automàticament, utilitzant els mètodes que en Luke li havia ensenyat per calmar el dolor dels músculs. Si més no, el part li estava proporcionant l'oportunitat de practicar les tècniques Jedi.
I no només les relacionades amb el control del dolor. «No passa res -va calmar a les petites ments que albergava al seu ventre -. Tot va bé. La mare és aquí.»
No era de gran ajuda. Atrapats per forces que no podien comprendre, els seus menuts cossos rebregats i empesos a mesura que es lliscaven lentament cap al desconegut, aquelles ments sense desenvolupar aletejaven de terror.
Encara que per ser justos, l'estat del seu pare no era molt millor.
- Estàs bé? -Va preguntar en Han per enèsima vegada des que havia arribat. Va estrènyer la seva mà amb una mica més de força, també per enèsima vegada, com per equiparar-la amb les seves espatlles enfonsades.
-Encara –el va tranquil·litzar la Leia. Les seves espatlles es van relaxar quan la contracció va acabar, i va estrènyer la mà d'en Han al seu torn -. Tu tampoc tens bon aspecte.
En Han va fer una ganyota.
-En aquests moments sòl estar ficat al llit -va contestar amb sequedat.
-Serà això.
En Han estava nerviós com un flam des que s'havia iniciat el procés del part, però feia un esforç descomunal per dissimular. Més pel bé de la Leia, va pensar aquesta, que per perjudicar la seva imatge.
-Em sap greu -va dir la Leia.
-No pateixis -En Han va mirar a un costat, on el metge i dos androides clínics s'afanyaven al peu del llit de parts -. Sembla que ja falta poc, cor.
-Compte amb això -va admetre la Leia, i la seva última paraula va quedar ofegada quan una altra contracció va exigir la seva atenció -. Oh...
El nivell d'ansietat d’en Han va augmentar un altre punt.
- Estàs bé?
La Leia va assentir, amb els músculs del coll massa engarrotats per parlar.
-Abraça'm, Han -va panteixar, quan va poder tornar a parlar -. Només abraça'm.
-Sóc aquí -va dir en veu baixa en Han, i va lliscar la seva mà lliure al voltant de la seva espatlla.
La Leia amb prou feines el va sentir. En el seu interior, les petites vides que en Han i ella havien creat començaven a moure’s... Tot d'una, la seva por aletejant es va convertir en un paroxisme de terror.
«No tingueu por. No tingueu por. Tot anirà bé. Sóc aquí. Aviat us reunireu amb mi.»
No esperava una reacció. Les ments dels bessons no estaven desenvolupades per comprendre una cosa tan abstracte com paraules o el concepte de futurs esdeveniments. De tota manera va prosseguir, rodejant-los d'amor, pau i consol. Hi va haver una altra contracció, i l'inexorable moviment cap al món exterior va continuar...
I llavors, davant la immensa alegria de la Leia, una de les diminutes ments va respondre i la va tocar d'una forma que cap dels dos bessons havia emprat abans per reaccionar a les seves carícies no verbals. La por creixent va detenir el seu avanç, i la Leia va tenir la sobtada imatge mental de la mà d'un nen corbada al voltant del seu dit. «Sí, sóc la teva mare, i sóc aquí.»
Va donar la impressió que la menuda ment meditava sobre això. La Leia va prosseguir la seva tasca de relaxació, i la ment es va apartar una mica d'ella, com atreta la seva atenció per una altra cosa. Un bon senyal, va decidir la Leia, si aconseguia distreure’s del que estava passant...
Llavors, davant la seva sorpresa, el pànic de la segona ment també va començar a esvair-se. La segona ment, que, segons ella, encara no havia reparat en la seva presència...
Més tard, quan va recapacitar, tot li va semblar evident, quan no completament inevitable, però en aquell moment la revelació va ser tan sorprenent que l'ànima de la Leia va patir un sotrac. Els bessons, que havien crescut junts en la Força mentre creixien en el seu interior, estaven d'alguna manera harmonitzats, d'una manera que la Leia mai podria compartir-la per complet.
Va ser un dels moments més satisfactoris i, alhora, més commovedors de la vida de la Leia. Entreveure el seu futur, veure els seus fills créixer i enfortir-se en la Força, i saber que mai compartiria una part de les seves vides.
La contracció es va suavitzar, la visió agredolça del futur es va convertir en un lleu dolor ocult en un racó de la seva ment. Un dolor empitjorat per la secreta vergonya de no haver pensat que en Han encara compartiria menys aspectes de les seves vides.
I de sobte, a través de la boira mental, una llum brillant va semblar esclatar en els seus ulls. Va aferrar amb més força la mà d’en Han.
- Què...?
-Ja vénen -va cridar en Han, i li va tornar l'estreta -. El primer està a mig sortir.
La Leia va parpellejar i la llum mig imaginària es va apagar quan la seva ment va abandonar el contacte amb els seus fills. Els seus fills, que només havien viscut en una resplendor apagada i difusa.
-Apaga aquest llum -va panteixar -. És massa brillant. Els ulls dels nens...
-Tot va bé -la va tranquil·litzar el metge -. Els seus ulls s'adaptaran. Molt bé, una última empenteta.
I després, gairebé sense previ avís, la primera part va acabar de sobte.
-Ja en tenim un -va dir en Han, amb veu escanyada -. És... -Va estirar el coll -. És la nostra filla –va mirar a la Leia, i la tensió del seu rostre es va estendre sobre el somriure tort que la Leia coneixia tan bé -. Jaina.
La Leia va assentir.
-Jaina -va repetir. D'alguna manera, els noms que havien triat mai havien sonat com ara -. I en Jacen?
-Entre vostè i jo, em sembla que està ansiós per reunir-se amb la seva germana -va dir amb sequedat el metge -. Prepareu-vos a empènyer; fa l'efecte que pretén sortir per les seves pròpies forces. Molt bé... Empenti.
La Leia va respirar fondo. Per fi. Després de deu hores de part, després de nou mesos d'embaràs, al final ja s'entreveia.
No, el final no. El principi.
Van dipositar als bessons en els seus braços uns minuts després... i, quan els va mirar i després va desviar la vista cap al Han, una immensa pau es va apoderar d'ella. Potser rugia una guerra entre les estrelles, però aquí, i ara, l'univers es trobava en pau.

-Compte, Cap Murri -La veu de Murri Deu va ressonar a l'orella d'en Wedge -. Et segueixen.
-Rebut.
En Wedge va desviar amb brusquedat el seu caça-X. L’interceptor TIE va passar de llarg, escopint foc làser, i va tractar d'imitar la maniobra d’en Wedge. Mig segon després, un caça perseguidor el va transformar en un núvol de pols.
-Gràcies, Murri Vuit -va dir en Wedge.
Va eixugar una gota de suor que penjava del seu nas i va examinar els analitzadors. De moment, si més no, semblava que aquell racó de la confusió estava fora. Va imprimir un lent gir al seu caça i va dedicar a l'escena general de la batalla una veloç inspecció.
Era pitjor del que havia temut. Pitjor que cinc minuts abans. Dos Destructors Estel·lars més de tipus Victòria havien aparegut de l’hiperespai, a tocar d'un dels tres Creuers Estel·lars Calamari supervivents, i els Destructors Estel·lars estaven vomitant raigs làser sobre ell.
-Esquadró Murri: canviïn de curs a vint-i-dos punt vuit -va ordenar, mentre efectuava una maniobra d’intercepció i es preguntava com ho havien aconseguit els imperials. Executar un salt tan precís era difícil en circumstàncies ideals; fer-ho en plena batalla era pràcticament impossible. Un exemple més de l’increïble talent nou de l'Imperi per coordinar les seves forces.
L’androide astromec va emetre un refilet d’advertència: es trobaven massa prop d'una massa gran per saltar a la velocitat de la llum. En Wedge va passejar la vista al seu voltant, sorrut, i va localitzar per fi al Creuer Interceptor que surava llunyà, allunyat de la batalla. Pel que sembla, els imperials no volien que cap nau de la Nova República es marxés de la festa.
Just al davant, alguns caces TIE dels Destructors Estel·lars Victòria s'acostaven.
-Formació de Porkins -va ordenar en Wedge al seu grup -. Atenció als flancs. Creuer Estel·lar Orthavan, a la parla Esquadró Murri. Som-hi.
-Quedeu-vos on sou, Cap Murri -va contestar una veu Mon Calamariana greu -. Ens superen en nombre per molt. No podran ajudar-nos.
En Wedge va serrar les dents. El mon cal devia tenir raó.
-De tota manera, ho intentarem -va respondre. Els caces TIE estaven gairebé a l'abast -. Aguantin.
-Esquadró Murri, sóc en Bel Iblis -va intervenir una veu -. Interrompin el seu atac. En el meu punt de referència, tallin trenta graus a estribord.
En Wedge va contenir amb esforç l'impuls de dir alguna cosa que li hauria costat un consell de guerra. Segons la seva opinió, mentre una nau es mantingués incòlume, sempre hi havia possibilitats de salvar-la. Segons sembla, el general Bel Iblis havia decidit el contrari.
-Rebut, general -va sospirar -. Esquadró Murri, atureu-vos.
En Wedge, de mala gana, va dirigir el seu caça-X a un costat. Els caces TIE van canviar de curs per seguir-los. Va donar la impressió que vacil·laven per un moment...
I amb un rugit que es va sentir clarament entre els tènues gasos de l'espai interplanetari, una formació d'assalt de caces-A va creuar el buit que l'Esquadró Murri acabava de deixar. Els caces TIE, que es disposaven a imitar la maniobra dels caces X, van caure en el parany. Abans que poguessin adoptar posició de barricada, els caces-A els van superar i es van dirigir a tota màquina cap al Creuer Estel·lar atrapat.
-Molt bé, Esquadró Murri -va dir en Bel Iblis -. El seu torn. A per ells.
En Wedge va somriure. Ja hauria de conèixer al Bel Iblis.
-Rebut, general. Esquadró Murri, anem a donar-los una lliçó.
-I després -va afegir en Bel Iblis en to ombrívol -, preparin-se a retrocedir.
En Wedge va parpellejar, i el seu somriure es va esvair. Retrocedir? Va tornar el caça cap als TIE i va contemplar la principal zona de batalla.
Uns minuts abans, se n'havia adonat que la situació era greu. Ara, gairebé era desastrosa. La força d’en Bel Iblis s'havia reduït a dues terceres parts de les quinze naus de guerra amb què havia iniciat el combat, i la majoria es trobaven agrupades en una compacta formació de baluard. Una vintena Destructors Estel·lars i Cuirassats els envoltaven, i picaven sistemàticament les seves defenses.
En Wedge va mirar als caces TIE que s'acostaven i, darrere d'ells, al Creuer Interceptor. El Creuer Interceptor, els projectors de gravitació impedien a les naus atrapades escapar a la velocitat de la llum...
A l'instant següent es van llançar contra els caces TIE, i ja no hi va haver oportunitat de pensar més. La batalla va ser aferrissada, però breu. La sobtada aparició dels caces-A des de la rereguarda de l'Esquadró Murri havia desorientat als TIE. Tres minuts, potser quatre, i l'Esquadró Murri va quedar lliure.
- I ara què, Cap Murri? -Va preguntar Murri Dos quan l’esquadró va tornar a formar-se entre les restes.
En Wedge va creuar mentalment els dits i va mirar cap a l’Orthavan. Si l'estratagema d’en Bel Iblis havia fallat...
No. L'atac dels caces-A havia distret prou l'atac dels Destructors Estel·lars Victòria perquè el Creuer Estel·lar recobrés l'alè i passés de nou a l'ofensiva. Les bateries turbolàser i de canons iònics de l’Orthavan no paraven de disparar contra les naus imperials. Mentre en Wedge contemplava l'escena, un guèiser de gas supercalentat va brollar de la secció mitjana del Destructor Estel·lar més proper, i la nau es va allunyar donant voltes. El Creuer Estel·lar va passar sota el casc destrossat, es va apartar de la batalla i va posar proa cap al Creuer Interceptor.
-Canvi de rumb cap a l’Orthavan -va ordenar en Wedge -. Potser necessiti cobertura.
Tot just havien sortit les paraules de la seva boca, quan un parell de Cuirassats van sorgir de l’hiperespai en el flanc de l’Orthavan. En Wedge va contenir l'alè, però el Creuer Estel·lar avançava a massa velocitat perquè els Cuirassats l’assolissin. Va passar de llarg sense aturar-se, i quan els nouvinguts van girar per seguir-lo, l'esquadró de caces-A va efectuar la mateixa maniobra d'abans. Un cop més, l'eficàcia de la distracció va superar en molt els danys reals infligits. Quan els caces es van allunyar, ja no hi havia possibilitat que els Cuirassats arribessin a l’Orthavan.
I els imperials ho sabien. Darrere d’en Wedge, l'androide astromec va llançar un xiulet: el camp de pseudogravetat es va esvair quan el llunyà Creuer Interceptor va desconnectar seus projectors gravitatoris per disposar-se a escapar a la velocitat de la llum.
El Creuer Interceptor...
I per fi, va comprendre. S'havia equivocat: els Destructors Estel·lars Victòria no havien necessitat dependre d'alguna coordinació mig mística per saltar tan a prop del Creuer Estel·lar. Els hi havia hagut prou amb volar al llarg d'una trajectòria hiperespacial que els havia proporcionat el Creuer Interceptor, i esperar fins que la vora del con gravitatori els atragués a l'espai normal.
En Wedge va torçar els llavis. Havia après molt de temps enrere que sobreestimar les capacitats de l'enemic podia ser tan perillós com subestimar-lo. Era una lliçó que hauria de recordar de nou.
-El camp gravitatori de l’Interceptor ha caigut -va sonar la veu d’en Bel Iblis en la seva oïda -. A totes les unitats: confirmin la recepció del missatge i prepareu-vos a retrocedir cap a les seves posicions.
-Esquadró Murri, rebut -va dir en Wedge.
Va fer una ganyota quan va tornar cap a la seva trajectòria d'escapament preprogramada i va mirar cap a les restes del principal grup de batalla. No hi havia dubte: havien estat derrotats, i estomacats, i tot el que havia aconseguit la llegendària habilitat tàctica d’en Bel Iblis havia estat impedir que la derrota es convertís en un desastre.
I el preu a pagar seria un altre sistema perdut a mans de l'Imperi.
-Esquadró Murri, endavant.
-Rebut -va sospirar en Wedge, i va tirar de la palanca de velocitat lumínica.
Les estrelles es van transformar en esteles, i un pensament va creuar la seva ment. En el futur, subestimar a l'Imperi no havia de constituir cap problema.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada