diumenge, 10 de novembre del 2013

La Trampa de Krytos (XLIV)

Anterior



44

Còrran Horn va forçar un somriure en resposta a l'expressió d’intermitent incredulitat de l’Almirall Ackbar.
-Si algú està disposat a cridar-me com a testimoni, crec que puc fer una mica de llum sobre els càrrecs d'assassinat contra el Capità Celchu.
La boca del mon calamarià es va obrir i va tancar un parell de vegades, llavors va inclinar el cap cap a la taula de la fiscalia.
-Comandant Ettyk, potser, la fiscalia voldria reobrir el cas?
La fiscal de cabell fosc va assentir.
-Gràcies, senyor. Fem una crida a Còrran Horn.
Còrran va anar coixejant cap al front de la cort. Va deixar la seva carrabina blàster a la taula de la fiscalia, llavors es va girar i es va aproximar a la taula de la defensa. Es va ajupir al costat de Xiulador i li va netejar una mota de pols del lent òptic.
-Gràcies per guiar-me fins aquí, Xiulador. Hauria estat perdut sense tu.
El droide va emetre un suau grall, llavors va obrir el compartiment d'emmagatzematge de la seva cúpula. Còrran es va estendre i va treure el seu propi medalló Jedi i la cadena d'or de la qual penjava.
Còrran se’l va penjar al voltant del coll, llavors es va treure el medalló arruïnat de la butxaca i el va posar en el compartiment d'emmagatzematge.
-No és un intercanvi just, amic, però t’ho compensaré.
Tornant a aixecar-se, Còrran va mirar Tycho. Va inclinar el cap i va baixar la veu a un murmuri.
-Et dec una disculpa, una enorme disculpa, i un deute que mai podré satisfer. Tot això és culpa meva, i lamento haver-te fet passar per això.
-T'equivoques, Còrran -va dir Tycho movent el cap -. Vas ser manipulat per l’Imperi. Igual que jo, igual que tots els d'aquí. Accepto la teva disculpa, però no reconec el teu deute.
-El pagaré de totes maneres, o almenys una part.
Tycho va somriure.
-Fer que aixequin els càrrecs d'assassinat és un bon començament.
-Puc fer alguna cosa molt millor. Mira això -Còrran va inclinar el cap, llavors va recolzar una mà a l'espatlla esquerra d’M3. Es va inclinar prop dels sensors aurals del droide i va parlar en veu baixa -. M3, no diguis res. Tanca el bec. Tanca el bec. Tanca el bec.
El cap del droide va girar per mirar-lo.
-Senyor, ho vaig comprendre la primera vegada. Les ordres amb redundància quàdruple no són necessàries en el meu cas.
T'han reparat, veritat, M3? Llavors això és, l'última de les peces encaixa en el seu lloc.
Còrran es va redreçar i li va dirigir un ràpid assentiment al General Cracken. Tornant a
girar-se cap al front de la cort, Còrran va inclinar el cap cap al Tribunal.
-Les meves disculpes a la cort, però hi havia coses que calia dir.
Ackbar va assentir.
-Entès.
El General Salm va arrufar les celles.
-Tinent Horn, he de preguntar, com ha arribat aquí?
-Vaig començar, com a mínim aquest matí, al Museu veí. Hi havia unes grans portes metàl·liqües segellant el túnel aeri entre els edificis, però, bé -va dir brandant el sabre de llum -, es sorprendria com d’efectives són aquestes coses per obrir portes. El seu personal de seguretat estava apostat en els punts d'entrada més accessibles, així que vaig arribar fins aquí sense problemes.
Salm va arrufar les celles.
-Agraeixo la crítica al nostre operatiu de seguretat, però vaig fer la pregunta en un sentit més general. Ets, ah, mort.
Còrran va anar coixejant fins la banqueta del testimoni.
-Crec que preferiria que presti jurament abans de respondre aquesta pregunta. No farà que la meva resposta sigui més creïble, però li donarà una mica de pau mental.
Un agutzil li va prendre jurament a Còrran i Halla Ettyk se li va aproximar amb cura, com si fora radioactiu.
-Gairebé no sé per on començar. Potser li pugui relatar a la cort que va passar des que es va anunciar que vostè havia mort.
-Em sembla bé -Còrran va respirar profund, i llavors va començar -. Estic segur que el General Cracken voldrà interrogar-me, i algunes de les coses que tinc per dir probablement no hagin de parlar-se en una audiència pública, però intentaré que la meva declaració segueixi sent franca i coherent.
Ackbar va inclinar el cap cap a ell.
-S'aprecia la seva discreció.
-Gràcies senyor -Còrran li va dirigir un somriure a la fiscal -. Per respondre a la seva pregunta, Comandant, diré que vaig ser capturat per Intel·ligència Imperial i portat a Lusankya. Ysanne Isard va voler fer-me el que va intentar fer-li al Capità Celchu, convertir-me en un agent que fes la seva voluntat quan i on ella volgués.
Halla va arrufar les celles.
-Va dir que volia fer-li "el que va intentar fer-li al Capità Celchu". No va voler dir que volia fer-li el mateix que li va fer al Capità Celchu?
Còrran es va posar vermell.
-Ho vaig pensar, per un llarg període de temps, que ella havia programat al Capità Celchu i que la seva falta de memòria sobre Lusankya era una llacuna per mantenir ocults els seus llaços imperials. No obstant això, el fet és que la seva amnèsia sobre Lusankya és alguna cosa comuna entre aquells que fan que el programa d'adoctrinament d’Isard fracassi. Els altres presoners de Lusankya recordaven que el Capità Celchu havia estat un dorment: el seu terme per a algú que ha quedat catatònic pel procés d'adoctrinament. Jo no em vaig tornar un dorment. Més tard vaig tenir l’oportunitat d'accedir a uns arxius d'ordinador sobre els presoners de Lusankya. Vaig revisar el meu propi arxiu i llavors vaig buscar el del Capità Celchu. Ho volia com a prova que ell era una de les criatures d’Isard, però ell tenia la mateixa classificació de susceptibilitat que jo, és a dir, que no era susceptible a les seves tècniques en absolut. Pel que a ella fa, nosaltres érem tan densos com el duracret.
-Però el seu arxiu podria haver estat alterat i deixat allà perquè vostè el descobrís.
-És possible, però no ho crec probable per dues raons -va dir Còrran aixecant dos dits -. Primer, el quadern de dades que vaig utilitzar per accedir als arxius estava en una àrea segura que em va proporcionar accés a un blàster funcional i els mitjans per arribar des del Lusankya fins aquí. Donades les precaucions que va prendre Isard per ocultar la ubicació del Lusankya quan em va portar allà, dubto que hagués previst que un presoner tingués accés en aquesta àrea. Segon, en el moment en què vaig accedir als arxius, Isard no tenia forma de saber que jo estava en posició d'accedir-hi. Ella creia que el que havia escapat era un altre presoner, no jo, així que qualsevol engany hagués estat dirigit a confondre’l a ell, no a mi.
Halla va titubejar, la concentració va fer que els seus ulls marrons s'enfonsessin en ombres.
-No obstant això, hem de considerar la possibilitat de què vostè pugui haver estat convertit i que estigui aquí perquè tots dos, vostè i el Capità Celchu puguin ser posats en
posicions de confiança en el futur.
-Cert, però el fet és que una vegada que es va aixecar l'ombra de sospita d’en Tycho, vaig ser capaç d'eliminar la possibilitat que ell fos el traïdor de la unitat. Si el traiem de l’holograma, només queda un candidat lògic per a aquesta posició.
Abans que pogués revelar la identitat del traïdor, un soldat va obrir abruptament les portes de la cort i va córrer fins al General Cracken. Li va dir alguna cosa ràpida i urgent al cap d’Intel·ligència de l'Aliança. Cracken es va posar ràpidament dempeus i va assenyalar a Còrran.
-Tinent Horn, li ordeno que no digui res més en aquest moment. Almirall Ackbar, Hem de fer servir la sala adjunta del jurat, ara!
Còrran va titubejar, llavors va arrufar les celles.
-No anava a revelar cap dels seus secrets, General.
-Horn, calli. És una ordre -Cracken va creuar la sala de la cort cap a la porta de la cantonada sud-est. La va obrir i va maleir -. Això no pot estar passant.
Còrran va saltar de la banqueta del testimoni i va seguir a Cracken a una habitació gran i rectangular.
Tota la paret sud de l'habitació estava feta de transpariacer, amb una petita porta retallada al centre que donava accés a un balcó. Cracken va operar un joc de controls a la paret, fent que la barrera que opacava el transpariacer s'esvaís. Còrran va mirar fora cap al sud i va sentir que el seu cor s'enfonsava en les seves entranyes.
Una colossal daga blanca s'obria pas cap al cel. Una aterridora descàrrega simultània de totes les armes d'un costat van perfilar un ganxo celestial sobre un fons verd, llavors va enviar una mitja lluna fumejant a estavellar-se al planeta. La nau, Còrran sabia que havia de ser un Superdestructor Estel·lar a causa de la grandària, va continuar volant cap amunt i va tornar les seves armes cap a l’escut defensiu inferior.
Còrran es va trobar avançant cap a la porta i sortint al balcó al costat de l’Almirall Ackbar i alguns altres membres de la cort. A sobre de la ciutat els caces TIE i els Ala-X s'embullaven en un complicat ball esquitxat amb boles de foc i subratllat amb llum làser. Còrran no podia comptar amb precisió els Ala-X, però no va veure caure a cap. Aquest d'aquí ha de ser l’Esquadró Murri.
El Superdestructor Estel·lar va pujar a través del primer escut defensiu. Els TIEs van començar a retrocedir cap a la nau que els havia llançat i els Ala-X els van perseguir de prop. Còrran va somriure quan més TIEs van explotar o van caure cap al planeta, però això semblava un petit centelleig de llum comparat amb el dany que la nau imperial havia causat als escuts defensius. Còrran va arrufar les celles.
- D'on ha sortit aquesta nau?
Xiulador va treure un disc sensor de la seva cúpula i el va deixar girar un parell de voltes abans d’udolar acuradament. El cap d’M3 es va sacsejar de dalt a baix, de la nau a Xiulador i va tornar a elevar-se.
- Senyor, diu que els transponedors de la nau informen que és el Lusankya!
Còrran es va quedar bocabadat. Les escotilles reforçades que tancaven l'accés a la mina de grava no havien estat reciclades d'una nau, eren part d'una nau. També els
turboascensors eren part de la nau. Tot el nostre complex ha d'haver estat una petita part de la nau amb les mampares revestides en pedra. Les mines estaven fora, però tots vivíem amuntegats a la panxa d'un Superdestructor Estel·lar.
Cracken sostenia un comunicador vora de l'orella.
-La nau sembla haver estat enterrada sota d'una porció de la ciutat al sud-oest de les
Muntanyes Manarai. Va sortir disparant. En alliberar-se ha devastat més de cent quilòmetres quadrats. Hi ha milions de desapareguts, se'ls suposa morts.
Còrran va assenyalar la plataforma feta d'hexàgons que abraçava el casc de la nau.
- Què és això sota d'ella, algun nou tipus de blindatge?
Xiulador va emetre un ràpid grall que M3 va traduir.
-Xiulador diu que sembla ser una gegantina col·lecció de cèl·lules repulsores enganxades per elevar la nau fins alliberar-la de Coruscant.
-Ah -va dir Cracken -, llavors això és el que van fer amb les cèl·lules d'elevació. Un bon
temps abans d'Endor, vàrem descobrir una operació imperial per reunir un increïble nombre de components d'elevació per repulsió. Temíem que estiguessin planejant produir algun nou tipus de vehicles d'assalt planetari amb elles, però mai vam poder seguir el rastre dels enviaments. Ara sabem a on van anar –Va mirar a Ackbar -. Pots aturar-lo?
-La major part de la flota s'ha congregat en... lluny d'aquí, preparant-se per l’operació contra Zsinj... per caçar el seu Superdestructor Estel·lar. La resta de la flota està complint les assignacions que vostè li va donar. Pot fer-los tornar aquí?
Cracken va moure el cap.
- Des de Borleias? No a temps.
-Les estacions Golan no tenen suficient poder per fer caure el Lusankya, però poden avariar-lo.
La lluentor en els ulls d’M3 va baixar d'intensitat.
-Estem indefensos.
El General Crix Madine va agitar el cap.
-El Lusankya va començar des de l'interior dels nostres escuts defensius... el punt d'atac que la majoria de les forces sol veure com l'objectiu. El fet que la nau es dirigeixi cap a l’exterior significa que el seu objectiu és la fugida, no la conquesta.
Una ajudant quarren es va obrir pas entre la gentada i li va lliurar un comunicador a l'Almirall Ackbar. El mon calamarià el va encendre.
-Aquí Ackbar.
-Aquí Antilles, Almirall. Hem interromput la nostra persecució dels TIEs i tornem a la base per recarregar combustible i preparar-nos per tornar a sortir.
Tornar a sentir la veu d’en Wedge li va produir a Còrran un calfred d'emoció. Va somriure i va veure que Tycho corresponia a la seva expressió.
- Estàs pensant el mateix que jo?
Tycho va assentir.
-Si l'Esquadró Murri vingués per mi, jo també fugiria, encara que estigués en un
Superdestructor Estel·lar.
Ackbar va clavar els seus enormes ulls en ells.
-Estic d'acord amb el seu pla, Comandant, però no calia que m'ho informés en aquest moment.
-No senyor, ho sé -la veu d’en Wedge es va tornar lleugerament freda -. La raó per la qual truco és per demanar-li que deixi lliure a Tycho. Ell no era el traïdor. Sé qui és i puc provar-ho.
- Què? -Ackbar es va quedar bocabadat-. Qui?
Còrran va somriure.
-Erisi Dlàrit.
-Li estava preguntant al Comandant Antilles.
- Qui va ha sigut el que ha parlat? -Va preguntar remotament Wedge -. Com ho ha sabut?
Cracken va fer un ràpid ajust en el seu propi comunicador.
-Comandant, aquest és el General Cracken. No torni a utilitzar noms per aquest canal..., pot no ser segur.
Ackbar va agitar el cap.
- Com sap qui és el traïdor?
Còrran es va assenyalar a si mateix.
- Està preguntant-m’ho a mi?
-No. Comandant Antilles, respongui si us plau.
-Molt simple. A causa de la mort d’en Horn vaig afegir als droides astromecànics de la
unitat una subrutina que em permet obtenir dades de diagnòstic d'ells. A través de la seva unitat de comunicacions ella va informar d'uns danys dels quals la seva unitat R5 no va informar. Va dir que el Lusankya la tenia en un raig tractor i l'atreia a bord contra la seva voluntat. Les conclusions d'això són òbvies.
Còrran va assentir.
-Naturalment. Ella estava en posició d'advertir als IMP sobre el retorn de Bror Jace a Thyferra... i mai s'havien apreciat molt. Jo li vaig dir que quan haguéssim pres Coruscant anava a buscar el traïdor entre nosaltres. Ella em va ajudar a comprovar el meu Caçador de Caps així que sabia els codis, com el Capità Celchu. Li va comunicar la informació a Isard i em van atrapar.
El General Salm va moure el cap.
- Per què faria això? Per què treballar en la nostra contra?
Wedge va proporcionar una explicació.
-Els cartells de bacta es van formar sota l'Imperi. Ella i la seva gent poden haver pensat que el seu monopoli acabaria si la Nova República tenia èxit a destruir l'Imperi.
Tycho va assenyalar cap al cel.
-Ha passat el segon escut i s'allunya.
Amb prou feines visible sobre d'ells, el Lusankya intercanviava foc amb una estació de Defensa Espacial Golan. Uns raigs d'energia verda passaven d'anada i tornada entre ells. El foc de l’estació cremava els escuts del Lusankya, fent col·lapsar l'esfera d'energia que mantenia fora de perill a la gran nau. Les explosions van aparèixer per tot el casc de la nau, però a la seva llum Còrran va veure que el Lusankya començava a apartar-se de l'estació.
L'Estació Golan va continuar escopint foc sobre el Superdestructor Estel·lar, provocant-li més explosions, però semblaven formar una paret entre l'estació i la nau mateixa. Còrran va trigar un moment en comprendre el que estava passant.
-Han llançat la carcassa d'elevació, sacrificant-la per poder escapar.
Cracken va assentir.
-No tenen res a perdre amb això... el Lusankya no tornarà a quedar atrapat en un
planeta.
-Però serà atrapat de nou -Còrran va assentir solemnement, recordant la promesa que li va fer a Jan que tornaria a alliberar-lo juntament amb els altres. Va mirar a Xiulador-. Pots determinar el dany sofert pel Lusankya?
Xiulador va emetre un so negatiu i va retreure el seu disc sensor. Còrran va aclucar els ulls però ja no podia veure el Superdestructor Estel·lar.
-Es va anar a la velocitat de la llum. No m'agradaria estar on la nau acabi el seu viatge.
-Ja va ser bastant dolent ser-hi on va començar -Wedge es va estremir -. Isard va estar aquí tot el temps, i ara se n’ha anat.
Halla Ettyk es va creuar de braços.
- Presumeixo que he de suposar que la major part de l'evidència en contra del Capità Celchu va ser fabricada per ella?
-Jo diria que aquesta és una aposta segura -va dir Còrran, assentint confiadament -. Si el capità Celchu hagués estat condemnat i executat, ella hagués revelat la veritat i aconseguit que la Nova República es veiés pitjor que l'Imperi. Probablement no va ser el més brillant dels seus plans, però tampoc li va demandar molt d'esforç.
Es va tornar per mirar Airen Cracken.
-Després de tot, aquí el General sabia des del principi que Tycho no era l'espia.
Halla va parpellejar.
-Disculpa, què?
Cracken va somriure lentament.
-No està malament per a un home que ha passat l'últim mes i mig a la presó.
El General Salm va mirar sorrut al cap d'Intel·ligència.
- Vol dir que vostè sabia que Tycho Celchu no era un agent imperial i em va permetre
sotmetre'l a tot tipus de dificultats?
Cracken va moure el cap.
-Horn té raó, sabia que Celchu no era l'espia en l'Esquadró Murri, però no sabia si era o no un agent imperial.
-El General Cracken va prendre precaucions en cas que Tycho fos un agent a l'estil
Lusankya -va dir Còrran donant un copet a l'espatlla a M3 -. El General Cracken va fer
que s'assignessin a M3 a l'Esquadró Murri per monitorar al Capità Celchu. M3 tenia
instal·lada una circuiteria i programació especial que el transformaven en una inavaluable eina per a l'espionatge. Si el capità Celchu l'hagués usat d'aquesta manera, el General Cracken hagués sabut el que estava passant. Si el General Cracken hagués fet menys hagués estat una seriosa irresponsabilitat de part seva.
-Gràcies a M3, el General Cracken sabia que el Capità Celchu no s'havia reunit amb Kírtan Loor la nit que el vaig veure a la Caserna General. Sospito que va permetre que l'acusació al Capità Celchu seguís endavant per donar-li al veritable espia una falsa sensació de seguretat.
-I per distreure Isard -va dir Cracken somrient breument -. A ella sempre li van agradar aquests petits jocs.
Halla va fixar la mirada en el General Cracken.
-Però va convertir al Capità Celchu en un pària. La gent l’està comparant amb el Príncep Xízor i Darth Vader. El que vostè va fer és imperdonable.
-No, va ser precisament el que s'havia de fer -Cracken va tornar la mirada cap a Tycho -. És cert, necessitava usar-lo per trobar qui era realment l'espia en l'Esquadró Murri, però
vostè va rebre un benefici addicional de tot això. El fet que Isard li tendís un parany per
què fos condemnat i executat vol dir que vostè ja no li resultava útil. Si fos un dels seus
agents de Lusankya, li hagués allargat la trampa a algú més perquè vostè resultés absolt
de culpa i li fossin confiades més responsabilitats. Ella s'hagués dedicat a afinar-lo, no l’hagués descartat -Va tornar a girar-se cap a Halla Ettyk -. Quant a la imatge negativa que s’ha creat del Capità Celchu, jo puc desfer el que s'ha fet.
-Mai -es va apressar a dir Salm movent el cap -. Impossible.
-Encara que no sóc membre de l'Esquadró Murri, jo crec que és força possible -Cracken
va obrir les mans -. Fem una cerimònia pública per recompensar els esforços de l'Esquadró Murri en les seves operacions en nom de la República. Deixem que se sàpiga que el Capità Celchu era conscient de l'engany pel que feia al seu judici...
Tycho va somriure.
-Tot semblava disposat prou bé en contra meu.
- ... I la seva rehabilitació serà completa. -Cracken va ajuntar les mans a l'esquena -. Això és bàsicament el que tenia intencions de fer des del principi. L'aparició aquí del Tinent Horn merament fa que la innocència del Capità Celchu resulti molt més òbvia.
Halla va aixecar la mirada cap l'Almirall Ackbar.
-Senyor, en nom de les Forces Armades de la Nova República, retiro tots els càrrecs en
contra del Capità Tycho Celchu.
El mon calamarià va obrir la boca en un somriure.
-És amb molt de plaer, Capità Celchu, que declaro que aquest cas queda tancat. Pot anar-se’n com un home lliure.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada