dilluns, 4 de maig del 2020

L'honor dels Jedi (74)


74

—Assegurem-nos d'entrar —diu Luke—. Fem que ens arrestin.
Comença a baixar la rampa.
—Què passa amb la nau de Gideon? —pregunta Sidney—. No anirem a deixar-la aquí, veritat?
—No se m'ocorre un lloc millor —respon Gideon—. Aquest lloc està ple amb naus de turistes. Per quan un guàrdia descobreixi aquesta, estarem morts o fora d'aquí.
Deixen barrada la nau minera, després es colen per una porta que indica "Només Personal Autoritzat". En menys de 30 segons, un esquadró de soldats d'assalt els envolta.
—Què significa això? —pregunta el seu oficial, el Tinent Salva.
—La visita no era prou completa? —suggereix Luke, aixecant les mans en senyal de rendició.
Una hora més tard, una llançadora que porta a Luke i els seus companys entra en una badia de processament. El centre és poc més que una gegantesca i monòtona badia d'atracada dividida mitjançant camps de força en 100 cel·les de retenció de la grandària d'una llançadora. Llançadores intrasistema negres en diversos estats de desembarcament ocupen la majoria de les cel·les. Un nombre indeterminat entre deu i 100 despentinats i espantats presoners de totes les espècies es troben dempeus sota les ales de cada llançadora, esperant el desembarcament dels seus companys de viatge. Igual que Luke i els seus companys, les extremitats de cada presoner estan subjectades per curts grillons de commoció de plastialiatge. Vint soldats d'assalt i un oficial vestit de negre es troben en cada cel·la per supervisar el procés de desembarcament.
Suspesos des dels extrems de braços robòtics, canons blàster controlats remotament i càmeres d'observació pengen sobre la badia. El propi sostre es perd en la foscor, de manera que Luke tan sols pot imaginar-se els horrors que aguaiten ocults en el tèrbol abisme.
A cinc metres d'altura sobre el terra, una passarel·la corre pel perímetre exterior de la badia. Dos-cents soldats d'assalt romanen darrere d'una varietat d'emplaçaments d'armes pesades. Al centre del mur interior de la passarel·la, un transparimur de cinquanta metres s'obre sobre una vasta sala grisa repleta d'equipament informàtic i atrafegats tècnics. Una dotzena d'oficials amb ominosos uniformes negres es troben dempeus darrere del transparimur. Observen les operacions de l'altre costat amb l'entusiasta interès de dimonis seleccionant ànimes a les quals condemnar i turmentar.
Quan la llançadora aterra, la desesperació de la presó de Tol Ado colpeja per primera vegada de ple a Luke. Parnell va dissenyar la instal·lació no per aixafar l'esperit dels presoners, sinó per ofegar-ho. Aixafar implica destrucció, i la destrucció seria massa amable per al Governador-General Parnell. Un presoner sense esperit està mort per complet excepte en el sentit físic, i la mort no és suficient.
En canvi, en cuidar-se tan òbviament de fer això, Parnell manté l'esperança d'escapar. Després enterra aquesta esperança sota el pes de l'opressió impersonal i sistemàtica. El presoner no pot trobar-li sentit a la justícia, la misericòrdia o si més no a la mort. A Tol Ado, es converteix en un cos que camina implacablement a l'oblit.
Per quan Luke i els seus amics es troben sota l'ala de la seva llançadora, Luke s'adona que si volen tenir èxit en el seu pla, han d'escapar abans que el sistema els aparti a un fosc racó perquè siguin oblidats. Però ara com ara, han d'esperar... qualsevol intent d'escapar en aquest moment seria suïcida.
Els guàrdies de la llançadora llancen tres farcells enfront dels presoners. Els farcells contenen els seus efectes personals; blàsters, comunicadors, cronòmetres, el sabre de llum de Luke, etc... Els imperials encara no han decidit com classificar a R2-D2. Els guàrdies l’han obligat a posar-se en fila amb els altres presoners, però ni tan sols s'han molestat a col·locar-li un pern de restricció en la carcassa. Aparentment, els imperials no tenen procediments estàndard per tractar amb droides.
—Aquests són els sabotejadors? —pregunta l'oficial de l'esquadró de recepció. Sense esperar una resposta, continua—. El General Parnell és conscient de la vostra labor. Podeu tornar al servei.
Salva i els seus guàrdies tornen a la seva llançadora sense dir una paraula. L'oficial ignora als presoners, excepte per assegurar-se que els 20 soldats d'assalt els vigilen acuradament. Luke se sent més que una mica sobreestimat.
Romanen en la seva cel·la durant més d'una hora. Durant aquest temps, més de 150 carregaments de llançadores de presoners surten de la badia sota forta vigilància. Finalment, un carro repulsor amb tres homes s'aproxima. El Governador-General Parnell i un ajudant van muntats en la part posterior.
—Aquests són els presoners del centre de turistes?
—Sí, general.
Parnell els estudia amb deteniment. Quan arriba al rostre de Luke, el general mira a Luke durant una bona estona.
—Et conec, noi.
Luke no respon.
—Portin-los al Bloc de la Mort per interrogar-los —diu Parnell.
—Com vostè ordeni, general.
Parnell se’n va.
Tres soldats d'assalt recullen els farcells. Deu soldats caminen darrere del grup, i els restants formen davant d'ells. Després de demanar al control de processament que desactivés el seu camp de força, l'oficial ordena iniciar la marxa.
Els condueix fora del centre de processament a un llarg passadís blanc. Malgrat el fet que els seus presoners estan lligats de peus i mans, l'oficial manté un pas accelerat. Luke i els seus companys han d'esforçar-se molt per mantenir el ritme. A tres-cents metres en el passadís, hi arriben a un encreuament en forma de T. L'oficial gira per la branca de l'esquerra. Luke, Gideon i Sidney li segueixen, però R2 continua recte pel passadís.
—Ei! —borda un soldat d'assalt. Agafa a R2. Volen espurnes i l'imperial retira ràpidament la mà. L'oficial continua pel passadís, completament ignorant del que està passant darrere d'ell.
El petit droide accelera. Els soldats d'assalt es col·loquen els rifles blàster en l'espatlla, però dubten abans de disparar. Semblen confusos, com si no creguessin que el droide estigués tractant d'escapar. Finalment, un soldat informa de la situació a l'encara ignorant oficial.
—Quin problema té? —pregunta a Luke l'oficial.
Luke s'encongeix d'espatlles.
—Qui sap? —Fa una pausa per guanyar temps—. Tal vegada un motivador defectuós. Els guàrdies de Salva li van atonyinar bastant fort.
—Digues-li que torni —ordena l'oficial.
Luke es torna obedientment cap a la intersecció.
—R2-D2, torna aquí immediatament!
R2 pita desafiador. Luke no pot veure-li.
—No crec que vagi a fer-me cas —informa el pilot rebel.
El rostre de l'oficial es torna vermell de frustració.
—No consentiré que un droide em deixi per ximple davant el General Parnell. Porteu-me aquest droide, o tots quedareu arrestats!
Els guàrdies es llancen obedientment cap al passadís. Fins i tot els tres soldats d'assalt que estaven portant els farcells surten corrent, tal vegada contents de ser rellevats de la seva insignificant tasca. L'oficial els veu marxar, amb les venes del seu front bategant amb ira. Un instant després, és l'únic imperial a la vista.


·         Si Luke fuig, passa a la secció 91.
·         Si Luke ataca a l'oficial, passa a la secció 98.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada