dijous, 23 de gener del 2014

El Ressorgiment de la Força Obscura (III)

Anterior



3

A la Leia no li faria gràcia quan ho sabés, però li hauria fet menys gràcia encara que hagués cedit al seu primer impuls i transformar l’androide en una col·lecció d'amortidors.
El Falcó va travessar la capa de núvols i va aparèixer davant la seva vista la monstruositat que era l'antic palau de l'emperador. En Han va confirmar que la pista vuit estava buida i va descendir. La Leia devia estar esperant-lo dins el dosser que cobria la via d'accés a la pista, perquè Han la va trobar al costat de la nau quan va baixar per la rampa.
-Han –li va dir la Princesa, amb veu tensa -. Gràcies a la Força que has tornat.
-Hola, cor -va saludar ell, mentre procurava no estrènyer amb massa força l'embalum prominent del seu estómac en abraçar-la. Va notar sota els seus braços la tensió que embargava els músculs de les espatlles i esquena -. Jo també m'alegro de veure't.
La Leia el va abraçar amb força un moment, i després el va deixar anar.
-Hem d'anar-nos.
En Chewbacca els esperava a la via d'accés, amb la ballesta penjada de la seva espatlla.
-Hola, Chewie -va dir en Han, i va rebre per resposta un grunyit wookiee -. Gràcies per tenir cura de la Leia.
L'altre va rugir una resposta poc explícita. En Han va mirar amb atenció i va decidir que no era el moment apropiat per demanar-li detalls de la seva estada a Kashyyyk.
- M'he perdut alguna cosa? -Va preguntar a la Leia.
-No gaire -va contestar la princesa, mentre baixaven pel passadís en rampa i entraven al palau -. Després d'aquella andanada d'acusacions, en Fey'lya va decidir suavitzar la situació. Ha convençut al Consell que li permeti assumir algunes responsabilitats de seguretat interna que estaven en mans de l’Ackbar, però es comporta més com un casolà que com un nou administrador. També ha insinuat sense embuts que estaria disposat a assumir el Comandament Suprem, però no ha insistit en aquest sentit.
-No voldrà que s'estengui el pànic -va suggerir en Han -. Acusar una persona com l’Ackbar de traïció és massa gros perquè la gent s'ho empassi. Una mica més, i s’ennuegaran.
-Això penso jo també -va admetre la Leia -. Ens donarà un respir per investigar l'assumpte del banc.
-Sí, què hi ha de veritat en això? -Va preguntar en Han -. Només em vas dir que una investigació bancària de rutina havia descobert una gran quantitat de diners en un dels comptes de l’Ackbar.
-Només que no va ser una investigació de rutina. Es va produir un sofisticat assalt electrònic a la cambra de compensació central de Coruscant el matí de l'atac a Sluis Van, que va incidir en diversos comptes importants. Els investigadors van examinar tots els comptes del banc i van descobrir que aquell mateix matí havia tingut lloc una forta transferència al compte de l’Ackbar des del banc central de Palanhi. Coneixes Palanhi?
-Tothom coneix Palanhi -va dir en Han amb sarcasme -. Un petit planeta de trànsit que té una idea exagerada de la seva pròpia importància.
-I la ferma creença que si es mantenen neutrals, poden extreure avantatges de tots dos bàndols en lluita -va afegir la Leia -. En qualsevol cas, el banc central afirma que els diners no procedien de Palanhi, i que va haver de ser transferit per la seva mediació. Fins ara, la nostra gent no ha pogut seguir-li la pista més enllà.
En Han va capcinejar.
-Segur que en Fey'lya té algunes idees sobre la seva procedència.
-No és l'únic que té idees -va sospirar la Leia -. Només va ser el primer a expressar-les en veu alta.
-I a guanyar més punts a costa de l’Ackbar -va grunyir en Han -On és l’Ackbar? A l'antiga presó?
La Leia va negar amb el cap.
-Està en una mena d'arrest domiciliari relaxat, mentre la investigació continua, la qual cosa demostra que en Fey'lya no vol armar més merder del necessari.
-O sap molt bé que no té proves per penjar-lo -va replicar en Han -. Hi ha res més contra l’Ackbar, a part de l'assumpte del banc? Leia va somriure.
-El gairebé fracàs d’Sluis Van, i el fet que va ser l’Ackbar qui va enviar totes aquestes naus allà.
-Punt -va admetre en Han, mentre intentava recordar les normes sobre presoners militars de l'antiga Aliança Rebel.
Si la memòria no li fallava, un oficial sota arrest domiciliari podia rebre visitants, i aquests només necessitaven passar per tràmits burocràtics de poca importància. Encara que podia equivocar-se. El van obligar a aprendre tot allò quan el van nomenar oficial després de la batalla de Yavin. Mai s'havia pres seriosament les normes.
- Quants consellers donen suport a Fey'lya? -Va dir a la Leia.
-Si vols dir contra vent i marea, només un parell. Si vols dir amb certa tebiesa... Dins d'un moment podràs jutjar-ho per tu mateix.
En Han va parpellejar. Abismat en les seves reflexions, no havia prestat atenció on el conduïa la Leia. Ara, sobresaltat, es va adonar que caminaven pel Gran Passadís que comunicava la càmera del Consell amb l'auditori de l'Assemblea, molt més gran.
-Espera un moment -va protestar -. Ara?
-Em sap greu, Han -va sospirar la Leia -. La Mon Mothma ha insistit. Ets la primera persona que ha tornat d’Sluis Van des de l'atac, i et volen fer un milió de preguntes sobre això.
En Han va passejar la mirada pel passadís. Va observar l'alt sostre de volta, les recarregades talles i els vitralls que s'alternaven en les parets, les fileres d'arbres joves, d'un color barreja de porpra i verd, que el flanquejaven. Se suposava que l'emperador havia dissenyat personalment el Gran Passadís, la qual cosa explicava per què mai li havia agradat al Han.
-Sabia que deuria d'haver enviat abans a C3PO -va grunyir.
La Leia el va agafar del braç.
-Ànim, soldat. Respira fons i acabem com més aviat. Chewie, serà millor que esperis aquí.
La disposició habitual de la càmera del Consell era una versió a escala superior de la més petita sala del Consell Intern: una taula oval al centre per als consellers, i files de seients al llarg de les parets per als seus ajudants i secretaris. Avui, davant la sorpresa d’en Han, l'havien configurat més en la línia de l'auditori de l'Assemblea. Els seients estaven alineats pulcrament, i cada conseller estava envoltat dels seus ajudants. A la part davantera de la sala, en el nivell més baix, la Mon Mothma s'havia assegut davant d'un senzill faristol, com un professor en una aula.
- De qui ha estat la idea? -Va murmurar en Han, quan la Leia i ell van baixar pel passadís cap al que havia de ser una cadira de testimoni, al costat de l’escriptori de la Mon Mothma.
-De la Mon Mothma. No obstant això, jo apostaria que ha estat idea d’en Fey'lya.
En Han va arrufar les celles. Havia suposat que subratllar el paper preeminent de la Mon Mothma en el Consell seria l'últim que desitjaria en Fey'lya.
-No ho entenc.
La Leia va moure el cap en direcció al faristol.
-Posar la Mon Mothma en primer pla ajudarà a calmar els temors que ambiciona el seu càrrec. Alhora, posar junts als consellers i als seus ajudants, formant petits grups, aconsegueix aïllar els consellers entre si.
-Ara ho entenc -va assentir en Han -. Molt retorçat, oi?
-Sí, en Fey'lya és així. I es vol aprofitar de l'atac a Sluis Van tot el que pugui. Vés amb compte.
Van arribar a la part davantera i es van separar. La Leia va seure a la primera fila al costat de la Wínter, i en Han va continuar fins a la cadira de testimoni.
- Vol que presti jurament o alguna cosa per l'estil? -Va preguntar sense més preàmbuls.
La Mon Mothma va moure el cap.
-No serà necessari, capità Solo -va dir, en to oficial -. Prengui seient, si us plau. El Consell vol formular-li algunes preguntes sobre els recents esdeveniments que han tingut lloc en els arsenals d’Sluis Van.
En Han es va asseure. Va veure que en Fey'lya i els seus bothans s'havien situat en els primers seients, al costat del grup de la Leia. No hi havia seients buits que anunciessin l'absència de l'almirall Ackbar, almenys en les primeres files. Els consellers, asseguts segons el seu rang, havien procurat apropar-se el màxim possible al capdavant. Una altra raó per què en Fey'lya hagués proposat aquesta configuració, va decidir en Han. A la taula oval de costum, potser el seient de l’Ackbar hauria quedat vacant.
-Primer de tot, capità Solo -va començar la Mon Mothma -, ens agradaria que descrivís el seu paper en l'atac a Sluis Van. Quan va arribar, què va passar a continuació, tot això.
-Arribem quan la batalla estava començant -va dir en Han -. Vam aparèixer just davant dels Destructors Estel·lars. Vam rebre una trucada d’en Wedge, em refereixo al comandant d’esquadrilla Wedge Antilles, de l'Esquadró Murri, comunicant que hi havia caces TIE en els arsenals...
-Perdoni -va interrompre amb suavitat en Fey'lya -. Com pot dir això en plural?
En Han va concentrar la seva atenció en el bothan. En aquells ulls violeta, en aquell suau pelatge de color crema, en la seva expressió indesxifrable.
-La meva tripulació consistia en Luke Skywalker i Lando Calrissian. -Com en Fey'lya sabia molt bé, sens dubte. Un petit truc per treure al Han de polleguera -. Ah, i dos androides. Vol els seus números de sèrie?
Lleus murmuris van recórrer la sala, i en Han va tenir la satisfacció de veure que el pelatge color crema s'allisava una mica.
-No, gràcies -va contestar en Fey'lya.
-L’Esquadró Murri es va enfrontar amb un grup d'uns quaranta caces TIE, més o menys, i cinquanta talps robats, que havien aconseguit infiltrar-se en les drassanes -va continuar en Han -. Els vàrem donar suport amb els caces, vam deduir que els imperials utilitzaven els talps per apoderar-se d'alguns cuirassats reconvertits en vaixells de càrrega, i vam poder detenir-los. Això és tot.
-Vostè és massa modest, capità -va tornar a parlar en Fey’lya -. Segons els informes rebuts, van ser vostè i en Calrissian els que van aconseguir, sense ajuda, desbaratar els plans de l'Imperi.
En Han es va armar de paciència. El punt crucial, Lando i ell havien de... tingut als imperials, per descomptat..., destruint els centres nerviosos de més de quaranta cuirassats per aconseguir-ho.
-Em sap greu haver avariat les naus -va dir, mirant a Fey'lya sense immutar-se -. Hauria preferit que els imperials se’ls haguessin portat intactes?
El pelatge d’en Fey'lya va ondular.
-La veritat, capità Solo -va dir amb veu mel·líflua -, no tinc queixes del mètode emprat per frustrar els desitjos de l'Imperi, per costós que hagi estat. Van fer el que van poder. Malgrat les circumstàncies, vostè i els altres van aconseguir un èxit brillantíssim.
En Han va arrufar les celles, una mica desconcertat. Hi havia esperat que en Fey'lya li hagués assenyalat com a culpable del desastre. Per una vegada, feia l'efecte que el conseller havia perdut els papers.
-Gràcies, conseller -va murmurar, sense saber què dir.
-La qual cosa no treu importància a la quasi victòria de l'Imperi -va prosseguir en Fey'lya, mentre el seu pelatge ondulava en direcció oposada -. Al contrari. En el millor dels casos, revela greus equivocacions per part dels nostres comandaments militars. En el pitjor..., potser implica traïció.
En Han va torçar els llavis. De manera que era això. En Fey'lya no havia canviat d'idea, sinó que havia decidit no desaprofitar l'estupenda oportunitat que li proporcionava algú com en Han.
-Amb el degut respecte, conseller -es va afanyar a contradir-lo en Han -, el que va succeir a Sluis Van no va ser culpa de l'almirall Ackbar. Tota l'operació...
-Perdoni, capità Solo -el va interrompre en Fey'lya -, i amb el degut respecte a vostè, permeteu-me subratllar que el motiu de què aquells cuirassats estiguessin aparcats a Sluis Van, indefensos i vulnerables, van ser les ordres de l'almirall Ackbar en aquest sentit.
-Això no implica traïció -va insistir en Han -. Tots sabem que l'Imperi ha intervingut les nostres comunicacions...
- I qui és el responsable d'aquest error en la seguretat? -Va replicar en Fey’lya -. Un cop més, la culpa recau sobre les espatlles de l'almirall Ackbar.
-Bé, doncs trobi vostè la filtració.
Va veure de reüll que la Leia sacsejava el cap en la seva direcció, però estava massa irritat per parar-se a pensar si era o no respectuós.
-I mentrestant, m'agradaria saber com s'ho faria vostè contra un gran almirall de l'Imperi.
La remor de converses va emmudir de sobte.
- Quines han estat les seves últimes paraules? - Va preguntar la Mon Mothma. En Han es va maleir en silenci. No havia volgut explicar-ho a ningú fins a verificar-ho en els arxius de palau, però ja era massa tard.
-Un gran almirall és el màxim dirigent de l'Imperi -va murmurar -. L'he vist en persona.
Un espès silenci va caure sobre la sala. La Mon Mothma va ser la primera a reaccionar.
-Això és impossible -va dir, com si en realitat voldria creure-s’ho -. Vam donar compte de tots els grans almiralls.
-L’he vist en persona -va repetir en Han.
-Descriviu-lo -va dir en Fey'lya -. Com és?
-No era humà -va contestar en Han -. Del tot no, almenys. La seva aparença era més o menys humana, però tenia la pell blau clar, cabell negre blavós i ulls vermells. Ignoro a quina espècie pertanyia.
-No obstant això, sabem que l'emperador detestava als no humans -li va recordar la Mon Mothma.
En Han va mirar la Leia. Tenia la pell de la cara tensa, i el mirava amb ulls aterrits. Entenia molt bé el significat de tot això.
-Portava un uniforme blanc -va dir a la Mon Mothma -. Cap altre oficial imperial vesteix així. I el contacte amb el que jo estava li va nomenar gran almirall.
-Un autoascens, sens dubte -va comentar en Fey’lya amb desimboltura -. Un almirall vulgar, o potser un Moff supervivent que intenta aglutinar les restes de l'Imperi. En qualsevol cas, això no ve al cas.
- Que no ve al cas? -Va preguntar en Han -. Escolti, conseller, si un gran almirall camina solt per aquí...
-Si és així -va interrompre amb fermesa la Mon Mothma -, aviat ho sabrem. Fins llavors, és absurd agarbir-nos en un debat sense base. El Consell investigarà la possibilitat que un gran almirall segueixi amb vida. Fins que la investigació acabi, continuarem l'enquesta sobre les circumstàncies que van envoltar l'atac a Sluis Van. -Va mirar en Han, i després va moure el cap en direcció a la Leia -. Pot començar l'interrogatori, consellera Organa Solo.

El cap rosat en forma de cúpula de l'almirall Ackbar es va inclinar a un costat, i els seus enormes ulls van girar les seves conques en un gest calamarià que Leia no havia observat. Sorpresa, o por?
-Un gran almirall -va dir per fi l’Ackbar, amb veu més greu del normal -. Un gran almirall imperial. Sí. Això explicaria moltes coses.
-Encara no sabem si és un gran almirall autèntic -li va prevenir la Leia, mentre observava la cara impenetrable del seu marit. Estava clar que Han no albergava cap dubte. Ni tampoc ella -. La Mon Mothma ordenarà una investigació sobre això.
-No descobriran res -va dir l’Ackbar, i va moure el cap. Un gest més humà, que solia utilitzar quan parlava amb els humans. Això significava que estava recuperant la serenitat -. Quan vam prendre Coruscant a l'Imperi, vaig ordenar que s'examinessin minuciosament els arxius imperials. Només es va trobar una llista de noms de grans almiralls i algunes dades sobre les seves comeses.
-Esborrats abans que els obtinguéssim -va recalcar en Han.
-Potser no van constar mai -va suggerir la Leia -. Recorda que no eren els líders militars més brillants que l'emperador va poder aconseguir. Formaven part del seu pla per posar els militars sota el seu control.
-Com el projecte Estrella de la Mort -va dir l’Ackbar -. Estic d'acord, consellera. Fins que els grans almiralls no fossin integrats militarment i políticament, era absurd publicar detalls sobre les seves identitats. El millor era ocultar-los.
-Bé -va intervenir en Han -. Estem en un carreró sense sortida.
-Això sembla -va admetre l’Ackbar -. Qualsevol informació que obtinguem provindrà de fonts actuals.
La Leia va mirar en Han.
-Has dit que estaves amb un contacte quan vas veure el gran almirall, però no ens has dit el seu nom.
-En efecte -va assentir en Han -. No ho vaig fer. I no penso revelar-ho. Si més no, de moment.
La Leia va contemplar aquella cara de sàbacc amb el nas arrufat, intentant explorar amb els seus sentits Jedi el propòsit i els sentiments que animaven al Han «Si tingués més temps per practicar», va pensar, però si el Consell havia exigit tot el seu temps fins aleshores, encara anava a exigir-li més en les presents circumstàncies.
-La Mon Mothma voldrà esbrinar-ho -li va advertir.
-I l'hi diré, quan arribi el moment. Fins llavors, serà el nostre petit secret.
- Com en suspens?
-No se sap mai.-Una ombra va creuar la cara d’en Han -. En aquest moment, el nom no li servirà de res al Consell. El grup s'haurà amagat en algun lloc, si l'Imperi no els ha capturat ja.
- No saps com trobar-los? -Va preguntar la Leia.
En Han va arronsar les espatlles.
-Vaig prometre que desembargaria una nau per a ells. Puc intentar-ho d'aquesta manera.
-Faci el que pugui -va dir l’Ackbar -. Va dir que el germà de la consellera Organa Solo va estar amb vostè a Sluis Van?
-Sí, senyor -va contestar en Han -. El seu hiperpropulsor necessitava algunes reparacions, però crec que només li he portat un parell d'hores d'avantatge. -Va mirar la Leia -. Per cert, haurem de recuperar la nau d’en Lando, que es va quedar a Sluis Van.
L’Ackbar va emetre un so semblant a un xiulet escanyat, l'equivalent calamarià d'un grunyit.
-Caldrà escoltar el testimoni de tots dos -va dir -, i també del comandant d’esquadró Antilles. És vital esbrinar com va aconseguir l'Imperi infiltrar una força tan descomunal entre tants sensors.
La Leia va dirigir una mirada al Han.
-Segons l'informe preliminar d’en Wedge, anaven camuflats en un vaixell de càrrega i el seu celler estava buit, segons les lectures.
Els ulls de l’Ackbar van girar de les seves conques.
- Buit? No va poder ser un error dels sensors?
-En Wedge va dir que estava buit -va explicar en Han -. Coneix la diferència entre això i un sensor afectat per l'estàtica.
-Buit. -Va donar la impressió que l’Ackbar s'enfonsava a la seva cadira -. Això només pot significar que l'Imperi ha aconseguit desenvolupar finalment un escut encobridor viable.
-Això sembla -va admetre la Leia -. L'única bona notícia és que encara no han aconseguit perfeccionar el sistema. En cas contrari, haurien encobert tota la força que va atacar Sluis Van i reduït els arsenals a cendres.
-No. –L’Ackbar va bellugar el seu enorme cap -. De moment, no haurem de preocupar-nos per això. Per la seva pròpia naturalesa, un escut encobridor pot resultar perjudicial per al qui l'utilitza. Els feixos sensors d'una nau proveïda d'un escut encobridor seran tan inútils com els dels seus enemics, i quedarà totalment cega. Pitjor encara, amb l'energia desconnectada, l'enemic podria localitzar-la rastrejant les emissions del seu propulsor.
-Ah -va dir la Leia -. No havia pensat en això.
-Van córrer rumors durant anys que l'emperador estava desenvolupant un escut encobridor -va continuar l’Ackbar -. He pensat molt en aquesta possibilitat. -Va estossegar -. No obstant això, aquests punts febles no ens han de servir de consol. Un escut encobridor en mans d'un gran almirall seria una arma molt perillosa. Trobaria alguna forma d'utilitzar-la contra nosaltres.
-Ja ho ha fet -va murmurar en Han.
-Segons sembla.-Els ulls de l’Ackbar es van clavar a la cara de la Leia -. Ha de lliurar-me d'aquesta estúpida acusació, consellera. Com més aviat millor. Malgrat la seva ambició i confiança en si mateix, el conseller Fey'lya no té l'habilitat necessària per contrarestar una amenaça d'aquesta magnitud.
-L’alliberarem, almirall –li va prometre la Leia, sense creure-s’ho del tot -. Hi estem treballant.
Algú va trucar a la porta, i aquesta es va obrir.
-Perdó -va dir el rabassut androide G-2RD, amb veu ressonant -. El seu temps ha acabat.
-Gràcies -va contestar la Leia, dissimulant la seva frustració mentre s'aixecava.
Necessitava amb desesperació passar més temps amb l’Ackbar, examinar amb ell la nova amenaça imperial, i també discutir l'estratègia legal que haurien de servir per defensar-lo. No obstant això, discutir amb l'androide no serviria de res, i potser li impediria visitar-lo de nou. Els androides guardians gaudien d'aquest privilegi, i la sèrie 2RD, en concret, s'havia guanyat reputació de primmirat.
-Tornaré aviat, almirall -va dir -. Aquesta tarda o demà.
-Adéu, consellera.-Una breu vacil·lació -. Adéu, capità Solo. Gràcies per venir.
-Adéu, almirall -es va acomiadar en Han.
Van sortir de la cel·la i es van allunyar per l'ampli passadís. El G-2RD va adoptar una posició de vigilància davant la porta.
-Li haurà costat força -va comentar en Han.
- A què et refereixes? -Va preguntar la Leia.
-Donar-me les gràcies per venir.
Ella el va contemplar amb el nas arrufat, però només va percebre serietat a la cara.
-Oh, vinga, Han. Només perquè has renunciat al teu càrrec...
-Em considera gairebé un traïdor de cap a peus -va acabar en Han per ella. Un comentari sobre el complex de persecució va passar per la ment de la Leia.
-L’Ackbar mai ha estat el que es diu una persona sociable -va respondre.
-No són imaginacions meves, Leia. Pregunta-li al Lando. Ell també rep la mateixa classe de tractament. Abandones l'exèrcit i et converteixes en un trinxeraire.
La Leia va sospirar.
-Has de comprendre el caràcter dels Mon Calamari, Han. Mai van ser una espècie bel·licosa, fins que l'emperador els va començar a esclavitzar i arrasar el seu planeta. Els seus meravellosos Creuers Estel·lars van ser al principi naus de passatgers, que nosaltres vam ajudar a transformar en naus de guerra. Potser no es tracti tant de rancor cap a tu per abandonar les forces armades, com a cert sentiment de culpa per haver abandonat la vida pacífica i abraçat el camí de la guerra.
- Encara que fos per obligació?
La Leia va arronsar les espatlles, irritada.
-Crec que ningú es fica en una guerra sense tenir la incòmoda sensació que les coses haurien pogut solucionar-se d'una altra manera, tot i que aquesta altra manera s'hagi provat i fallat. Va ser el que vaig sentir quan em vaig unir a la Rebel·lió, i creu-me, gent com la Mon Mothma i en Bail Organa ho havien intentat tot. Per a una raça intrínsecament pacífica com els mon calamari, la sensació haurà estat encara pitjor.
-Bé... Potser -va concedir en Han de mala gana -. Tant de bo ho haguessin superat sense barrejar als altres.
-Estan en això. Hem de donar-los temps.
En Han la va mirar.
-Encara no m'has explicat per què tu i Chewbacca us vau anar de Kashyyyk i vau tornar aquí.
La Leia va prémer l'índex contra el polze. Sabia que, a la llarga, hauria d'explicar al Han el tracte a què havia arribat amb el comando noghri Khabarakh, però un passadís públic del palau imperial no era el lloc més apropiat per a aquesta conversa.
-Em va semblar absurd seguir allà -va dir -. Es va produir un altre atac...
- Com?
-Tranquil, ho vàrem rebutjar. Ja m'he encarregat de la meva seguretat, almenys durant un parell de setmanes més. T’ho explicaré després, quan estiguem en un lloc més segur.
Va notar que els ulls d’en Han es clavaven en ella; va intuir la seva sospita que li estava ocultant alguna cosa, però Han coneixia tan bé com ella el perill de comentar secrets a l'aire lliure.
-Molt bé -va remugar el seu marit -. Només espero que sàpigues el que estàs fent.
La Leia es va estremir i va pensar en els bessons que portava al seu ventre. Tan protegits per la Força... i alhora, tan indefensos.
-Jo també -va xiuxiuejar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada