dilluns, 27 de gener del 2014

El Ressorgiment de la Força Obscura (IX)

Anterior



9

El petit patruller va sorgir de l’hiperespai i es va situar a uns cent quilòmetres del Falcó, abans que els sensors de la nau captessin la seva presència. Quan la Leia va arribar a la cabina, el pilot ja s'havia posat en contacte.
- Ets tu, Khabarakh? -Va preguntar la princesa, mentre s'asseia al seient del copilot, al costat d’en Chewbacca.
-Sí, lady Vader –va miolar la veu greu i gatona del noghri -. He vingut sol, tal com vaig prometre. Està sola?
-M'acompanya Chewbacca com a pilot, i també un androide de protocol. M'agradaria que l'androide vingués amb mi com a traductor, si és possible. En Chewbacca, tal com vam convenir, es quedarà a la nau.
El wookiee es va tornar cap a ella i va grunyir.
-No -va respondre la Leia amb fermesa, desconnectant a temps el transmissor -. Ho sento, però l'hi vaig prometre a Khabarakh. Et quedaràs en el Falcó, i és una ordre.
En Chewbacca va tornar a grunyir, amb més insistència, i la Leia, amb un calfred, va recordar una cosa que no havia pensat des de feia anys. El wookiee era molt capaç de fer cas omís de qualsevol ordre, si així ho decidia.
-He d'anar sola, Chewie -va dir en veu baixa. La força de voluntat no serviria de res en aquest cas; hauria d'apel·lar a la lògica i a la raó -. No ho comprens? Aquest va ser l'acord.
En Chewbacca va rugir.
-No. -La Leia va moure el cap -. La meva seguretat ja no és una qüestió de força. La meva única possibilitat és convèncer els noghri que poden confiar en mi. Que quan faig promeses, les compleixo.
-L’androide no plantejarà problemes -va decidir en Khabarakh -. Acostaré la nau per a l'acoblament.
La Leia va tornar a connectar el transmissor.
-Molt bé. També m'agradaria portar una maleta amb roba i objectes personals, a més d'un analitzador / sensor, per assegurar-me que ni l'aire ni el sòl contenen substàncies perilloses per a mi.
-L'aire i el terra del lloc on anem són inofensius.
-Et crec, però no només sóc responsable de la meva seguretat. Porto dins les meves entranyes dues vides noves, i he de protegir-les.
Es va sentir un xiuxiueig per l'altaveu.
- Hereus d’en lord Vader?
La Leia va vacil·lar, però era cert, genèticament, encara que no filosòficament.
-Sí.
Un altre xiuxiueig.
-Pot portar el que vulgui -va dir el noghri -. No obstant això, ha d’autoritzar-me a què ho examini. Ha portat armes?
-La meva espasa de llum. Hi ha animals prou perillosos en el teu planeta perquè necessiti un desintegrador?
-Ja no -va respondre en Khabarakh amb veu ombrívola -. La seva espasa de llum és acceptable.
En Chewbacca va rugir alguna cosa terrible, i les seves urpes van sorgir un moment de les puntes dels dits. La Leia es va adonar que estava a punt de perdre el control, i potser de prendre les regnes de l'assumpte en les seves enormes mans...
- Quin és el problema? -Va preguntar en Khabarakh.
La Leia va sentir un nus a l'estómac. Sinceritat, es va recordar.
-Al meu pilot no li agrada la idea que me’n vagi sola amb tu -va admetre -. Té... És igual, no ho entendries.
- Té un deute de vida amb vostè?
La Leia va parpellejar. No esperava que en Khabarakh hagués sentit parlar del deute de vida del wookiee.
-Sí. Al principi, la va contraure amb el meu marit, Han Solo. Durant la guerra, Chewie la va fer extensiva al meu germà i a mi.
- I ara als fills que porta al seu si?-La Leia va mirar a Chewbacca.
-Sí.
El comunicador es va mantenir en silenci durant un minut. El patruller va seguir avançant cap al Falcó, i la Leia va descobrir que s'aferrava amb força els braços del seient, mentre es preguntava què devia estar pensant el noghri. Si decidia que les objeccions d’en Chewbacca constituïen una traïció al seu acord...
-El codi d'honor wookiee és similar al nostre -va dir per fi en Khabarakh -. Pot venir amb vostè.
En Chewbacca va emetre un rugit de sorpresa, una sorpresa que es va transformar a l'instant en suspicàcia.
- Prefereixes quedar-te aquí? -Va replicar la Leia, sorpresa per la concessió del noghri i alleujada de què tot s'hagués solucionat amb tanta facilitat -. Decideix-te, i ràpid.
El wookiee va rugir de nou, però estava clar que preferia caure en un parany amb ella que deixar-la anar sola.
-Gràcies, Khabarakh. Acceptem. Estarem preparats quan arribis. Per cert, quant durarà el viatge fins al teu planeta?
-Uns quatre dies, aproximadament. Espero amb ànsia el moment que honori la meva nau amb la seva presència.
El comunicador va emmudir. Quatre dies, va pensar la Leia, i un calfred va recórrer la seva esquena. Quatre dies per aprendre tot el que pogués sobre en Khabarakh i el poble noghri.
I per preparar la missió diplomàtica més important de la seva vida.
Va resultar que no va aprendre gran cosa sobre la cultura noghri durant el viatge. En Khabarakh va romandre en silenci gairebé sempre, dividint el seu temps entre la cabina de control i la seva cabina privada. De tant en tant, anava a parlar amb la Leia, però les converses eren breus i la solien deixar amb la incòmoda sensació que el noghri seguia ambivalent sobre la seva decisió de portar-la a la seva llar. Quan havien acordat aquesta reunió al planeta dels wookiees, Kashyyyk, ella havia suggerit que discutís la qüestió amb els seus amics de confiança, però a mesura que s'acostava la fi del viatge i el nerviosisme d’en Khabarakh augmentava, va començar a sospitar que no ho havia fet. Havia pres la decisió per si sol.
Des del seu punt de vista, no era un començament molt prometedor. Implicava la manca de confiança en els seus amics, o desig d’absoldre'ls de tota responsabilitat si les coses es complicaven. En qualsevol cas, no era la classe de situació que l'omplia de confiança.
En Chewbacca i ella es van veure obligats a buscar formes d'entretenir-se. Per al Chewbacca, sempre interessat pels aparells, l'entreteniment consistia a vagar per la nau i ficar el nas en totes les sales, escotilles d'accés i passadissos que trobava. Estudiava la nau, com ominosament va explicar, per si necessitava en algun moment pilotar-la. La Leia, per part seva, passava gairebé tot el temps en la seva cabina amb C3PO, intentant deduir alguna possible derivació de Mal'ary'ush, l'única paraula noghri que coneixia, amb l'esperança de descobrir on es dirigien. Per desgràcia, en possessió de sis milions d'idiomes, C3PO va arribar a un nombre considerable de possibles etimologies de la paraula, que anaven del que és raonable a l'absurd, passant per inconsistent. Va resultar un interessant exercici de lingüística aplicada, però més frustrant que útil, a la llarga.
A mitjans del quart dia, van arribar al planeta noghri..., i va ser pitjor del que ella esperava.
-És increïble -va exclamar amb veu ofegada.
Se li va fer un nus a la gola quan es va prémer contra Chewbacca per mirar, per l'única portella de la nau, el planeta que s'aproximava a gran velocitat. Sota les motes de núvols cotonosos, la superfície del planeta semblava d'un marró uniforme, mitigat únicament pel blau ocasional dels llacs i petits oceans. No existien verds ni grocs, porpres o blaus pàl·lids. Cap dels colors que solien significar vida vegetal. Pel que va veure, tot el planeta bé podia estar mort.
En Chewbacca li va recordar alguna cosa amb un grunyit.
-Sí, ja sé que en Khabarakh va dir que havia estat devastat durant la guerra -va admetre -, però no vaig comprendre que s'estava referint a tot el planeta.
Va moure el cap, profundament commoguda. Es va preguntar quin bàndol havia estat més responsable del desastre.
Més responsable. Va empassar saliva, pensant en les paraules. Aquí no hi havia «més responsable», i ho sabia. El planeta Khabarakh havia estat destruït en el curs d'una batalla espacial, i només hi havia dos bàndols en la guerra. Amb independència del que hagués passat per convertir aquest planeta en un desert, l'Aliança Rebel no podia defugir la seva part de culpa.
-No m'estranya que l'emperador i en Vader els convencessin de tornar-se contra nosaltres -va murmurar -. Hem de trobar una forma d'ajudar-los.
En Chewbacca va grunyir i va assenyalar la portella. Una banda crepuscular, a mig camí entre el dia i la nit, s'alçava sobre l'horitzó. Va distingir una estreta taca irregular verda, que es confonia amb la foscor.
-Ja ho veig -va assentir la Leia -. Suposes que només va quedar això? El wookiee va arronsar les espatlles i va grunyir el suggeriment obvi.
-Sí, suposo que seria molt fàcil esbrinar-ho, però no sé si em ve de gust preguntar. Esperem a estar més a prop i veure...
Va notar que en Chewbacca es posava tens una fracció de segon abans que el seu bram estremís l'aire i la deixés ensordida.
- Què...?
I llavors el va veure, i va sentir un nus a l'estómac. Acostant-se sobre la corba del planeta, hi havia un Destructor Estel·lar imperial.
Els havien traït.
-No -va panteixar, contemplant la immensa mola en forma de punta de fletxa, però no tenia cap dubte: era un Destructor Estel·lar -. No, no puc creure que en Khabarakh hagi fet això.
Les seves paraules no van ser escoltades per ningú, ja que es va adonar que en Chewbacca ja no estava al seu costat. Es va girar en rodó i va veure una espurna de color marró, quan el wookiee va desaparèixer pel passadís que conduïa a la cabina.
- No! -Va cridar, i va córrer en la seva persecució -. Chewie!
El crit era inútil, i ho sabia. El wookiee estava posseït per instints homicides, i arribaria fins a Khabarakh encara que hagués de trencar la porta de la cabina amb les mans nues.
Va sentir el primer soroll metàl·lic quan es trobava al mig del passadís, el segon va sonar quan doblava la corba i la porta apareixia davant la seva vista. En Chewbacca va aixecar els punys per descarregar el tercer cop...
Quan, davant la sorpresa de Leia, la porta es va obrir.
En Chewbacca també va semblar sorprendre’s, però no durant molt de temps. Ja havia travessat la porta abans que s'obrís del tot. Es va precipitar a la cabina, llançant un crit de guerra wookiee.
- Chewie! -Va udolar la Leia, seguint-lo.
Just a temps de veure que en Khabarakh, assegut al seient del pilot, aixecava el braç dret i l’enviava donant voltes cap al tauler de control.
La Leia es va parar en sec, sense creure el que veien els seus ulls.
-Khabarakh...
-Jo no els he cridat -va dir el noghri -. No he traït la meva paraula d'honor.
En Chewbacca va llançar un rugit d'incredulitat, mentre lluitava per incorporar-se en l'estret espai.
-Ha de detenir-lo -va cridar en Khabarakh -. Ha de fer-lo callar. He d’enviar el senyal d'identificació, o estem perduts.
La Leia va contemplar el llunyà Destructor Estel·lar i va serrar les dents. Traïció..., però si en Khabarakh havia planejat trair-los, per què havia permès que Chewie l'acompanyés? Fora com anés la tècnica que havia emprat per rebutjar el primer atac embogit del wookiee, no li funcionaria la segona vegada.
Es va concentrar de nou a la cara d’en Khabarakh, en aquells ulls foscos, a la mandíbula protuberant, a les dents esmolades. La mirava, sense fer cas de l'amenaça que representava l’enfurismat wookiee, la mà recolzada sobre l'interruptor del comunicador. Va sonar un xiulet en el tauler, i la seva mà es va llançar cap a l'interruptor, abans d'aturar-se. El tauler va xiular de nou.
-Jo no l'he traït, lady Vader -va repetir en Khabarakh, amb una nota d'urgència a la veu -. Ha de creure’m.
La Leia es va armar de valor.
-Calla, Chewie -va dir -. Chewie? Calla!
El wookiee va fer cas omís de l'ordre. Es va posar dempeus per fi, va proferir de nou el seu crit de guerra i es va abalançar cap a la gola d’en Khabarakh. El noghri va agafar els enormes canells d’en Chewbacca amb les seves mans nerviüdes i el va contenir. No va ser suficient. Lenta però incessantment, Chewbacca va anar doblegant els seus braços.
-He dit prou, Chewie -va provar de nou la Leia -. Utilitza el cap. Si hi hagués planejat un parany, no creus que ens hagués sorprès quan dormíem, o alguna cosa per l'estil?
En Chewbacca va grunyir, però les seves mans van continuar l’incontenible avanç.
-Si no respon a la crida, sabran que alguna cosa va malament -va insistir la princesa -. Llavors, vindran a per nosaltres.
-Lady Vader diu la veritat -Va parlar en Khabarakh amb veu escanyada -. No els he traït, però si no enviament el senyal d'identificació, vostès mateixos es trairan.
-Té raó -va dir la Leia -. Si vénen a investigar, estem perduts. Si us plau, Chewie, és la nostra única esperança.
El wookiee va udolar de nou i va moure el cap.
-Llavors, no em deixa una altra elecció -va dir en Khabarakh.
Sense previ advertiment, una llum blava va banyar la cabina. En Chewbacca es va desplomar a terra com un sac.
- Com...? -Va panteixar la Leia, agenollant-se al costat de l’immòbil wookiee -. Khabarakh!
-Una arma atordidora -va dir el noghri, tornant-se cap al seu tauler -. Una defensa incorporada.
La Leia el va mirar, furiosa.
Una fúria que es va esvair de seguida, comprenent la lògica de la situació. En Chewbacca estava disposat a acabar amb la vida d’en Khabarakh. Per la seva experiència personal, sabia molt bé el difícil que resultava calmar a un wookiee enfellonit, tot i l'amistat.
I en Khabarakh havia intentat parlar abans.
-I ara, què? -Va preguntar al noghri.
Va enfonsar la mà en el pelut tors d’en Chewbacca per auscultar el seu cor. Bategava amb regularitat, la qual cosa significava que l'arma no havia aplicat totes les seves potencialitats letals en el sistema nerviós del wookiee.
-Ara, guardi silenci -va dir en Khabarakh.
Va parlar ràpidament en el seu idioma. Una altra veu noghri va replicar, i van conversar durant diversos minuts. La Leia va seguir agenollada al costat del wookiee. Va desitjar tenir al seu costat a C3PO perquè traduís la conversa. Li hauria agradat saber sobre què versava.
Va acabar per fi, i en Khabarakh va tallar la comunicació.
-Ja estem fora de perill -va dir, i es va enfonsar al seient -. S'han convençut que era una fallada de l'equip.
-Esperem -va dir la Leia.
En Khabarakh la va mirar, amb una estranya expressió en el seu rostre de malson.
-No l'he traït, lady Vader -va dir en veu baixa, ferma i suplicant al mateix temps -. Ha de creure’m. He promès defensar-la, i ho faré. Fins i tot a costa de la meva vida, si cal.
La Leia el va mirar, i ja fóra per la sensibilitat que la dotava la Força, o per la seva llarga experiència diplomàtica, va comprendre per fi la posició en què es trobava en Khabarakh. Independentment de les vacil·lacions o remordiments que hagués experimentat durant el viatge, la inesperada aparició del Destructor Estel·lar les havia eliminat. La paraula d'honor d’en Khabarakh havia estat posada en qüestió, i ara havia de demostrar que no l'havia incomplert.
I hauria de fer quelcom impossible per demostrar-ho. Encara que li costés la vida.
Abans, la Leia s'havia preguntat com era possible que en Khabarakh comprengués el concepte wookiee del deute de vida. Potser les cultures noghri i wookiee eren més semblants del que pensava.
-Et crec -va dir.
Es va aixecar i va seure a la cadira del copilot. Hauria de deixar a Chewbacca on estava fins que es recuperés prou perquè l'ajudés a moure'l.
- I ara què fem?
En Khabarakh es va girar cap al tauler.
-Hem de prendre una decisió -va respondre -. La meva intenció era aterrar a la ciutat de Nystao, i esperar que es fes fosc per presentar-la a tots els dinastes del clan, però ara és impossible. El nostre senyor imperial ha arribat, i ha convocat una assemblea dels dinastes.
La Leia va notar que se li estarrufaven els pèls del clatell.
- El vostre senyor imperial és el gran almirall? -Va preguntar amb cautela.
-Sí. Aquesta és la seva nau insígnia, el Quimera. Recordo el dia que lord Darth Vader ens el va presentar -va afegir, amb veu somiadora -. Lord Vader ens va dir que la lluita contra els enemics de l'emperador reclamava tota la seva atenció, que a partir d'aquell moment el gran almirall seria el nostre senyor i comandant.
-Va emetre un estrany ronc -. Molts es van entristir aquell dia. Lord Vader era l'única persona, a part de l'emperador, que es preocupava pel benestar dels noghri. Ens havia donat esperança i un propòsit.
La Leia va fer una ganyota. Aquell propòsit era morir com ordres suïcides a capritx de l'emperador, però no podia dir-li-ho. Encara no, almenys.
-Sí -va murmurar. En Chewbacca es va remoure.
-Aviat es despertarà del tot -va dir en Khabarakh -. No m'agradaria atordir-lo de nou. Podrà controlar-lo?
-Crec que sí.
S'acostaven a la capa superior de l'atmosfera, seguint un curs que els conduiria per sota del Destructor Estel·lar en òrbita.
-Espero que no decideixin examinar-nos amb els sensors -va mussitar -. Si detecten tres formes de vida a bord, hauràs d'explicar moltes coses.
-La capa estàtica de la nau ho impedirà -va explicar en Khabarakh -. Està al seu nivell màxim.
La Leia va arrufar les celles.
- No els estranyarà?
-No. He explicat que era per culpa de la mateixa avaria que havia causat problemes en el transmissor.
En Chewbacca va emetre un rugit profund. La Leia va veure que els ulls del wookiee li dirigien una mirada d'impotència. Completament despert, però sense suficient control motriu per fer res.
-Hem superat el control exterior -li va dir -. Ens dirigim a... On anem, Khabarakh?
El noghri va respirar profundament, i després va exhalar una mena de xiulet.
-Anirem a casa meva, un llogaret proper al límit de la Terra Neta. Us amagaré allà fins que el nostre senyor, el gran almirall se’n vagi.
La Leia va reflexionar sobre la idea. Un llogaret allunyat dels centres urbans noghri no seria inspeccionada pels imperials. D'altra banda, si era com els llogarets que ella coneixia, tothom s'hauria assabentat de la seva presència una hora després d'aterrar.
- Confies en què els habitants del poble guardaran el secret?
-No es preocupi. Estarà fora de perill.
Però va vacil·lar abans de parlar, i mentre es capbussaven en l'atmosfera, Leia va reparar, inquieta, en què no havia contestat a la pregunta.

El dinasta es va inclinar per última vegada i va retrocedir per reintegrar-se a la filera dels que esperaven per retre homenatge al seu cap. En Thrawn, assegut al lluent tron ​​de la Cambra dels Comuns d’Honogrh, va saludar amb un greu capcineig el líder del clan i va indicar al següent que s'aproximés. Aquest va avançar, executant els passos de ball que semblaven indicar respecte, i va inclinar el front fins a terra davant del gran almirall.
En Pellaeon, situat a dos metres a la dreta d’en Thrawn i una mica darrere de l'almirall, va remoure una mica els peus, va reprimir un badall i es va preguntar quan s'acabaria el ritual. Havia tingut la impressió que havien vingut a Honogrh per donar ànims als comandaments, però els únics noghri que havia vist fins ara eren guàrdies cerimonials i aquesta col·lecció, minúscula però molt avorrida, de líders de clan. Suposava que en Thrawn tenia els seus motius per aguantar el ritual, però en Pellaeon es delia per què finalitzés el més aviat possible. Embrancats en una guerra per reconquerir la galàxia, estar asseguts en aquest lloc, mentre escoltaven els juraments de lleialtat d'un grapat d'alienígenes grisencs, li semblava una grotesca pèrdua de temps.
L'aire es va agitar a la seva esquena.
- Capità? -Va dir algú a l'orella. Va identificar la veu com la del tinent Tschel -. Disculpi, senyor, però el gran almirall Thrawn va sol·licitar que se li informés de seguida si passava alguna cosa anormal.
En Pellaeon va assentir el cap amb prou feines, content de la interrupció.
- Què és?
-No sembla perillós, senyor, ni tan sols important -va dir el tinent -. Una nau noghri que entrava al planeta gairebé no va donar a temps el senyal d'identificació.
-Problemes tècnics, segurament.
-Això va dir el pilot. El cas estrany és que va declinar aterrar a la pista de Nystao. Penso que algú amb problemes tècnics voldria que la seva nau fos examinada immediatament.
-Una fallada en el transmissor no significa una crisi -va grunyir en Pellaeon, però en Tschel tenia raó, i Nystao era l'únic lloc d’Honogrh on existien bones instal·lacions per reparar astronaus -. Coneixem la identitat del pilot?
-Sí, senyor. Es diu Khabarakh, del clan Kihm'bar. He obtingut totes les dades que posseïm sobre ell.
Va tendir a en Pellaeon una agenda electrònica.
En Pellaeon la va agafar subreptíciament i es va preguntar què havia de fer. En efecte, en Thrawn havia deixat instruccions de què l'avisessin si passava alguna cosa anormal en qualsevol punt del sistema, però interrompre la cerimònia per una cosa tan trivial li semblava una mala idea.
Com sempre, en Thrawn se li va avançar. Va aixecar la mà, va interrompre les presentacions dels dinastes i va clavar els seus ulls vermells en en Pellaeon.
- Alguna informació, capità?
-Només una petita anomalia, senyor -va dir en Pellaeon, apropant-se al gran almirall -. Una nau que entrava al planeta va ser lenta en transmetre el seu senyal d'identificació, i després va rebutjar aterrar a la pista de Nystao. Potser un problema tècnic.
-Potser. Van sondejar la nau per trobar proves de l’avaria?
-Er... -Pellaeon va consultar l'agenda -. El sondeig no va ser concloent. La capa estàtica de la nau era bastant forta i la va bloquejar...
- La nau tenia una capa estàtica? -Va interrompre en Thrawn, i va traspassar amb la mirada a Pellaeon.
-Sí, senyor.
En Thrawn va alçar una mà sense dir res. En Pellaeon li va donar l'agenda i, durant un moment, el gran almirall la va examinar amb el nas arrufat.
-Khabarakh, clan Kihm'bar -va murmurar per a si -. Interessant. -Va mirar en Pellaeon de nou -. On es va dirigir la nau?
En Pellaeon es va girar cap a Tschel.
-Segons l'últim informe, cap al sud -va dir el tinent -. Potser encara estigui a l'abast dels nostres feixos d'arrossegament, senyor.
- Intentem detenir-la, almirall? -Va preguntar en Pellaeon al Thrawn.
En Thrawn va estudiar l'agenda, amb el rostre concentrat.
-No -va dir per fi -. Deixarem que aterri, però el seguirem. Ordeneu a tots els equips tècnics del Quimera que, es trobin amb nosaltres en la destinació final de la nau. -Els seus ulls van escodrinyar la filera de dinastes noghri, i es van posar en un d'ells -. Dinasta Ir'khaim, clan Kihm'bar, acosteu-vos.
El noghri va obeir.
- Quin és el vostre desig, el meu senyor? –Va miolar.
-Un membre del seu poble ha tornat a casa. Anirem al llogaret per donar-li la benvinguda.
L’Ir'khaim va fer una reverència.
-Com ordeni el meu senyor.-En Thrawn es va aixecar.
-Ordeneu a la llançadora que es prepari, capità -va dir a en Pellaeon -. Partim a l'instant.
-Sí, senyor -va respondre en Pellaeon, i va capcinejar en direcció al tinent Tschel -. No seria més fàcil, senyor, portar aquí a la nau i al pilot?
-Més fàcil, potser, però no tan aclaridor. És obvi que no ha reconegut el nom del pilot, però en Khabarakh, del clan Kihm'bar, va formar part del comando vint-i-dos. Li diu alguna cosa això?
En Pellaeon va notar un nus a l'estómac.
-Va ser l'equip que va perseguir a l’Organa Solo fins a Kashyyyk.
-I l'únic supervivent va ser en Khabarakh -va assentir en Thrawn -. Crec que seria instructiu escoltar dels seus llavis els detalls de la missió fracassada. I esbrinar per què ha trigat tant a tornar a casa. -Els ulls d’en Thrawn van centellejar -. I esbrinar per què posa tanta obstinació a evitar-nos -va afegir en veu baixa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada