dilluns, 14 d’abril del 2014

La Recerca del Jedi (III)

Anterior



3

Les estances de la Leia es contaven entre les més espaioses i còmodes del palau abandonat de l'Emperador..., i l'estada ressonava amb els ecos del buit. La Leia Organa Solo, antigament princesa i actualment ministra d'Estat de la Nova República, se sentia cansada i sense energies mentre tornava a les seves habitacions al final d'un dia molt llarg.
El moment culminant havia estat el discurs triomfant d’en Luke davant l'assemblea, però això no era més que un detall en un dia que havia estat ple de problemes. Complexes contradiccions en tractats multilingües que ni tan sols C3PO era capaç de comprendre, restriccions culturals alienígenes que tornaven gairebé impossible l'exercici de la diplomàcia... Li donava voltes el cap!
La Leia va recórrer les seves estances amb la mirada i el seu front es va arrugar en un arrufament de celles.
-Dos punts més d'il·luminació -va dir.
L'estada va quedar més il·luminada, i la intensificació de les llums va fer retrocedir algunes de les ombres impregnades de silenci.
En Han i en Chewbacca se n'havien anat, ostensiblement per restablir els contactes amb el planeta Kèssel, encara que la Leia pensava que, per al Han aquella missió seria més aviat unes vacances, una manera de reviure «els bons vells temps» de vagabunderies despreocupades a través de tota la galàxia.
De vegades es preguntava si hi havia algun moment en el qual en Han lamentés haver-se casat amb una persona tan diferent d'ell, i haver fet arrels a Coruscant deixant-se embolicar pels embolics diplomàtics. El seu espòs aguantava recepcions interminables durant les quals havia d'anar elegantment vestit amb robes que estava clar li resultaven molt incòmodes, i durant les converses havia de parlar amb un tacte mesurat que era totalment nou per a ell.
Però en aquells moments en Han s'estava divertint, i l'havia deixat atrapada a Ciutat Imperial.
La Mon Mothma, la Cap d'Estat de la Nova República, assignava un nombre sempre creixent de missions a la Leia i permetia que la destinació de planetes sencers depengués de com exercís les seves funcions. Fins ara la Leia havia aconseguit sortir ben parada de totes elles, però els set anys transcorreguts des de la Batalla d'Endor també havien portat molts revessos i problemes, com la guerra contra l'Imperi alienígena dels ssi-ruuk i el ressorgiment del Gran Almirall Thrawn i el seu intent de recompondre l'Imperi, per no esmentar la resurrecció de l'Emperador i l'amenaça que havien suposat les seves gegantines màquines de guerra, els devastadors de Mons. Per fi semblaven estar gaudint d'una època de pau relativa, però aquell estat de conflicte continu havia minat els fonaments sobre els quals s'assentava la Nova República.
En certa manera, les coses havien resultat molt més senzilles quan tenien un Imperi contra el qual lluitar, la presència enemiga unificava a totes les faccions de l'Aliança, però en l'actualitat l'enemic no estava tan clarament definit. La Leia i la resta de personalitats de l'Aliança havien de tornar a forjar llaços entre tots els planetes que en temps no tan llunyans havien estat aixafats sota les botes imperials, però alguns d'aquests mons havien patit tant que només volien que se'ls deixés en pau i se'ls donés una mica de temps per llepar les seves ferides i restablir-se. Molts d'ells no volien pertànyer a una federació de planetes que abastava tota la galàxia. Volien ser independents.
Però els mons independents podien ser conquistats fàcilment un a un si altres forces poderoses arribaven a aliar-se contra ells.
La Leia va entrar al seu dormitori i es va treure les vestidures diplomàtiques que havia portat durant tot el dia. Al matí havien estat recentment rentats i planxats i havien brillat amb una suau claredat, però la tela ja havia perdut el seu vigor després d'haver passat massa temps sota les llums irisades de la gran càmera d'audiències.
Durant la setmana següent la Leia hauria de concertar reunions amb ambaixadors de sis planetes diferents en un esforç per convèncer-los que s'unissin a la Nova República. Quatre semblaven estar més o menys disposats a això, però els altres dos insistien a mantenir una neutralitat completa fins que els problemes específics dels seus mons fossin discutits i resolts.
La tasca més difícil a la qual havia d'enfrontar-se es presentaria d'aquí a dues setmanes, quan arribés l'ambaixador caridà. Càrida es trobava a la zona central d'un territori que encara era controlat per vestigis de l'Imperi, i que contenia una de les bases d'ensinistrament militar imperials més importants. L'Emperador Palpatine era mort i el Gran Almirall Thrawn havia estat derrotat, però Càrida es negava a enfrontar-se amb la realitat. Que l'ambaixador de Càrida hagués accedit a venir a Coruscant ja era una gran victòria..., i el pitjor era que la Leia hauria d’atendre'l, indubtablement somrient amb afabilitat en tot moment.
La Leia es va tornar cap als controls del bany sònic i els va disposar per un suau massatge. Després va lliscar a la cambra i va deixar anar un llarg sospir. L'única cosa que desitjava en aquells instants era expulsar tots els problemes de la seva ment.
Les flors fresques als Jardins Botànics de la Cúpula Celeste alegraven l'habitació al seu voltant i la perfumaven amb la seva lleu fragància. La paret estava adornada amb nostàlgiques escenes del planeta Alderaan, el món que el Gran Moff Tarkin havia destruït per fer una demostració del poder de l'Estrella de la Mort: les immenses i afables praderies on les tiges d'herba murmuraven al vent, les enormes criatures semblants a estels que transportaven als habitants des d'una esvelta torre urbana a una altra, les instal·lacions industrials i els complexos d'habitatges construïts en les grans esquerdes que s'obrien pas per l'escorça d’Alderaan..., la seva ciutat natal sorgint del centre d'un llac.
En Han se les havia portat l'any passat, i no havia volgut dir-li on les havia trobat. Les imatges li havien esquinçat el cor durant mesos cada vegada que les mirava. La Leia va pensar en el seu pare adoptiu, el senador Bail Organa, i en la seva infància de princesa, tots aquells anys durant els quals mai havia sospitat la seva veritable herència.
La Leia ja era capaç de contemplar les imatges amb una tendresa agredolça i de considerar-les com una prova més de l'amor que en Han sentia per ella. Després de tot, en una ocasió havia guanyat tot un planeta en una partida de cartes i l'hi havia regalat perquè volia ajudar els altres supervivents d’Alderaan. Sí en Han l'estimava.
Encara que en aquells moments no hi era.
Uns quants minuts de bany sònic van ser suficients per eliminar la tensió dels seus músculs, revitalitzant-la i deixant-la fresca i descansada. La Leia va tornar a vestir-se, aquesta vegada amb peces més còmodes.
Va anar fins al mirall i es va contemplar. La Leia ja no dedicava tant de temps i tantes cures meticuloses a la seva cabellera com havia fet quan era una princesa i vivia a Alderaan. Des de llavors havia donat a llum tres fills: els bessons, que ja tenien dos anys d'edat, i un tercer nadó feia poc. Només podia veure’ls unes quantes vegades a l'any, i els trobava molt a faltar.
El poder potencial que hi havia als néts de l'Ànakin Skywalker era tan gran que els bessons i el nadó havien estat portats a un planeta molt vigilat, Anoth. La Leia només coneixia el nom d'aquell planeta, ja que tota la resta havia estat eliminat de la seva ment perquè ningú pogués extreure la informació dels seus pensaments.
En Luke li havia dit que els nens Jedi mai eren més vulnerables que durant els dos primers anys de la seva vida. Qualsevol contacte amb l’indret fosc produït durant aquest període podia deformar les seves ments i les seves capacitats per a la resta de la seva vida.
La Leia va activar la petita plataforma hologràfica que projectava imatges recents dels seus nens. En Jacen i la Jaina, els bessons, van aparèixer jugant dins d'un artefacte de colors i formes bigarrades que els servia com a camp de jocs. En una altra imatge, la Wínter, la serventa personal de la Leia, sostenia en els seus braços a l’Ànakin, el nadó, mentre somreia a alguna cosa que no era visible a l'holograma. La Leia li va tornar el somriure, encara que les imatges, que no tenien moviment, no podien veure-la.
Una part d'aquesta llarga solitud no trigaria a acabar. En Jacen i la Jaina ja podien utilitzar alguns dels poders Jedi per protegir-se a si mateixos, i la Leia també podia defensar-los amb les seves capacitats. D'aquí a poc més d'una setmana -vuit dies, per ser exactes -, el seu petit i la seva petita tornarien a casa.
Saber que els bessons tornaven per quedar-se la va animar considerablement. La Leia es va reclinar a la butaca, que es va emmotllar automàticament als contorns del seu cos, i va connectar els sintetitzadors d'entreteniment per escoltar una melodia pastoral d'un famós compositor alderaanià.
La campaneta de la porta va sonar de sobte, sobresaltant-la i fent-la tornar al món real. La Leia va baixar la mirada per assegurar-se que s'havia acordat de vestir-se, i va anar a l'entrada.
El seu germà Luke estava immòbil entre les ombres, embolicat en la seva capa i la seva caputxa marró.
- Hola, Luke! -Va exclamar la Leia, i després va deixar anar un panteix ofegat -. Oh, ho havia oblidat del tot!
-Desenvolupar els teus poders Jedi no és una cosa que s'hagi de prendre a la lleugera. La Leia.
En Luke va arrufar les celles, com si l'estigués renyant. La Leia va moure una mà indicant-li que entrés.
-Estic segura que castigaràs aquest oblit meu amb unes quantes sessions extra.


Mirat amb distància l'immens androide constructor avançava molt lentament, alçant les seves gegantines càpsules de suport només un cop cada mitja hora per fer un lent pas endavant. Però estar a sota d'ell permetia que el general Wedge Antilles i les seves brigades de demolició veiessin l’androide constructor com una confusa taca de moviments molt ràpids on els milers de braços articulats treballaven sense parar en les estructures que havien de ser desmuntades. La fàbrica ambulant s'endinsava cada vegada més en la pasterada d'edificis derruïts i mig destruïts d'un vell sector de Ciutat Imperial.
Alguns dels membres de l’androide acabaven en boles d'implosió o talladors de plasma que difonien sacsejades devastadores pels murs. Braços recol·lectors furgaven entre la runa extraient bigues, i col·locant els penyals i fragments d’acercret en receptacles de processat. Altres classes de runa eren dipositades directament dins de les mandíbules i sobre les cintes transportadores en continu moviment que portaven els recursos fins als classificadors d'elements, que al seu torn extreien les substàncies útils i les processaven convertint-les en nous components per la construcció d'edificis. La calor que brollava de les factories internes de l’androide ondulava creant onades caliginoses semblants a miratges, fent que la immensa màquina relluís en la nit plena d'estrelles de Coruscant.
L’androide de construcció va seguir obrint-se pas a través dels edificis danyats pels devastadors combats lliurats durant la recent guerra civil. Hi havia tant per reparar o destruir que en algunes ocasions els braços recol·lectors de l'androide i les seves xarxes d’enderrocs no resultaven suficients.
En Wedge Antilles va alçar la mirada just a temps de veure com un receptacle ple es desprenia dels seus amarratges.
- Ei, enrere tot el món! Poseu-vos a cobert!
La brigada de demolició es va apressar a buscar la protecció d'un sortint del mur quan la runa van caure des de vint pisos d'alçada.
Una pluja de penyals, transpariacer i bigues retorçades es va estavellar amb una força explosiva contra el carrer. Algú va cridar pel comunicador, però es va controlar gairebé a l'instant i va callar.
-Sembla que aquest edifici es pot ensorrar en qualsevol moment -va dir en Wedge -. Equip Taronja, vull que us mantingueu a un mínim de mig bloc de distància d'aquest trasto. No hi ha manera de predir el que farà l'androide, i no vull haver d'agafar i desconnectar-lo... Després es necessiten tres dies per reinicialitzar-lo i aconseguir que torni a treballar.
En Wedge no havia acollit amb molt entusiasme la idea d'utilitzar la tecnologia antiquada i impredictible dels androides de construcció, però semblaven ser la forma més ràpida de treure la runa i enderrocs.
-Rebut, Wedge -va dir el líder de l'Equip Taronja -. Però si veiem a un altre grup d'aquests pobres refugiats que viuen com feres, haurem de tractar de rescatar-los... Encara que siguin més ràpids i s'amaguin millor que els últims.
Després el canal del comunicador va començar a omplir-se de xerrameca mentre el líder ordenava als altres membres del seu equip que es posessin en moviment.
En Wedge va somriure. Havia estat ascendit al rang de general, igual que en Lando Calrissian i en Han Solo, però seguia sentint-se com «un més del grup». En el fons del seu cor era un pilot de caça, i no volia deixar de ser-ho. Havia passat els últims quatre mesos a l'espai amb les brigades de recuperació, remolcant caces mig destruïts fins a òrbites més elevades on no suposarien cap risc per a les naus que s'acostessin al planeta. Hi havia recuperat els aparells que no estaven massa avariats, i havia provocat l'autodestrucció d'aquells la presència dels quals creava un perill excessiu en els corredors de trànsit orbital.
El mes passat havia sol·licitat un lloc a la superfície perquè volia variar de treball, encara que li encantava volar per l'espai. Aquesta era la raó per la qual en aquells moments es trobava al comandament de gairebé dues-centes persones, supervisant els quatre androides de construcció que treballaven incansablement obrint-se pas per aquella zona de la ciutat, reconstruint i eliminant les cicatrius deixades per les batalles de la guerra contra l'Imperi.
Cada androide de construcció actuava guiat pel pla mestre que havia gravat en els ordinadors del seu nucli cibernètic. Mentre anaven reconstruint Ciutat Imperial per franges, els androides examinaven els edificis que tenien davant, arreglant els que necessitaven reparacions menors i demolint els que no encaixaven amb el nou pla.
Gairebé totes les formes de vida intel·ligent havien estat evacuades del submón situat a gran profunditat de l'antiga metròpoli, encara que algunes de les criatures que vivien en els carrerons més foscos ja no podien ser considerades plenament humanes. Bruts i nus, amb la pell molt pàl·lida i els ulls enfonsats en les òrbites, aquells éssers eren els descendents dels qui havien fugit feia molt de temps als carrerons més foscos de Coruscant per escapar a un càstig imposat per raons polítiques. Alguns semblaven no haver vist el sol en tota la seva vida. Quan la Nova República va tornar a Coruscant, es va dur a terme un gran esforç encapçalat pel general Jan Dodonna, el vell veterà de Yavin IV, per ajudar a aquells pobres desgraciats, però eren tan salvatges com astuts, i sempre aconseguien evitar el fet de ser capturats.
Els carrers, o el que havien estat carrers feia segles, estaven coberts de molsa i una abundant proliferació de fongs. Les olors de les escombraries putrefactes i l'aigua estancada giraven al seu voltant cada vegada que la brigada d'en Wedge es posava en moviment. Els microclimes formats pels corrents d'aire ascendent i la humitat condensada creaven diminutes tempestes en els carrerons, però l'aigua que queia d'elles no feia millor olor que la dels tolls o clavegueres. Les brigades d’en Wedge desplegaven llums flotants col·locats sobre repulsors, però els núvols de pols creats pel treball de demolició impregnaven l'aire amb una foscor que semblava impossible de travessar.
L’androide de construcció va deixar de treballar durant un moment i el sobtat silenci va ressonar a les orelles d’en Wedge com un espetec ofegat. Va alçar la mirada i va veure que l'androide estava estenent dos dels seus braços acabats en enormes boles de demolició. La màquina va fer girar les boles amb una força colossal, esfondrant el mur que tenia davant. Després l'androide va moure cap endavant les seves potes acabades en càpsules de suport, disposant-se a fer un pas cap a l'edifici demolit.
Però el mur no es va ensorrar cap a dins tal com esperava en Wedge que passaria. Dins de l'edifici havia d'haver alguna cosa que havia estat reforçat fins a donar-li una solidesa molt més gran que la de la resta de la construcció. L’androide va intentar enderrocar el mur amb les seves potes, però aquest va resistir.
El titànic androide va començar a emetre estridents sons hidràulics mentre intentava recuperar l'equilibri. La factoria mecànica de quaranta pisos d'alçada es va anar inclinant cap a un costat fins que va acabar quedant suspesa en una postura precària, semblava que anava a desplomar-se d'un moment a un altre. En Wedge va agafar el seu comunicador. Si l'androide de construcció queia, aixafaria mig bloc d'edificis amb la seva immensa massa..., incloent-hi la zona a la qual acabava d'enviar l'Equip Taronja perquè busqués refugi.
Però de sobte una dotzena de braços mecànics es van unir i es van estendre cap al mur contigu i es van desplegar, travessant-lo en alguns punts però sostenint el pes de l’androide el temps suficient perquè aquest aconseguís recuperar l'equilibri perdut. Una espècie de frec xiuxiuejant va brollar del comunicador d’en Wedge quan les seves brigades de treball van deixar escapar un sospir col·lectiu d'alleujament.
En Wedge va intentar veure alguna cosa a la llum de l'aurora iridescent que planava sobre els seus caps i dels llums flotants que havien desplegat. Amagats darrere d'un edifici que no podia distingir de la resta de construccions s'alçaven uns sòlids murs de metall que havien estat considerablement reforçats, però que així havien quedat mig doblegats sota l'enorme peu de l’androide de construcció.
En Wedge va arrufar les celles. Les brigades de demolició havien trobat molts artefactes antics en els edificis mig derruïts, però mai havien descobert res que estigués tan ben amagat i que comptés amb una protecció tan sòlida. Quelcom li va dir que allò era important.
Va alçar la mirada amb un lleu sobresalt en veure que l’androide de construcció ja s'havia reorientat i tornava a dirigir-se cap a l'edifici reforçat que s'interposava en la seva trajectòria. L’androide va inclinar el seu cap sensor en forma de cúpula i va inspeccionar els resistents murs de la sala protegida, com si estigués analitzant-los per esbrinar quina seria la forma més ràpida de fer-los trossos. Dues de les seves urpes elèctriques detonadores van començar a baixar.
L’androide de construcció era incapaç de preguntar-se quins secrets podien contenir aquells edificis. S'estava limitant a seguir el pla gravat a l'ordinador que li servia de ment i a dur a terme les seves modificacions programades.
En Wedge va experimentar un torturador moment d'indecisió. Si desactivava l'androide per inspeccionar l'edifici misteriós, després es necessitarien tres dies per reinicialitzar els seus sistemes i tornar a posar-lo en funcionament. Però si l'androide havia descobert alguna cosa important, alguna cosa del que fos necessari informar el Gabinet... Bé, com de tan importants serien uns quants dies llavors?
Petits llampecs blanc blavosos van parpellejar en les puntes de les urpes detonadores de l'androide de construcció mentre les dirigia cap als murs reforçats.
En Wedge va agafar el seu comunicador i es va preparar per desactivar l'androide... i de sobte se li va quedar la ment en blanc. Quin era el codi?
El tinent Deegan, que estava al seu costat, es va adonar del seu moment de confusió i pànic, i es va afanyar a cridar la resposta que en Wedge intentava recordar sense aconseguir-ho.
- SGW zero-zero-dos-set!
En Wedge va teclejar el codi a l'instant en el seu comunicador.
L’androide es va quedar immòbil just quan estava a punt de descarregar l'energia acumulada en les seves urpes elèctriques. En Wedge va sentir el xiuxiueig que va brollar del seu interior quan les fàbriques que portava dins van passar a la modalitat d'espera, reduint al mínim el consum i començant a refredar-se. En Wedge esperava haver pres la decisió correcta.
-D'acord, els Equips Porpra i Plata vindran amb mi. Anem a fer una petita tasca d'exploració allà dins...
Les brigades van convergir sota de l’androide de construcció després d'haver cridat a un grup de llums flotants perquè les acompanyessin, i es van endinsar en la massa d'enderrocs. La pols anava posant-se a terra amb una infinitat de centellejos.
Avançar sobre la runa movent-se amb molta cura per no ferir-se amb els fragments de transpariacer i els trossos de metall que sobresortien de les ruïnes. En Wedge va sentir les corredisses de petites formes de vida que s'afanyaven a amagar-se en les noves esquerdes. El repic de les pedres que queien seguia sent clarament perceptible mentre els murs mig derruïts tremolaven i s'assentaven a poc a poc.
-Procureu tenir molta cura... Això s'està ensorrant -va dir en Wedge.
Una espaiosa obertura semblant a una caverna s'havia obert al mur sòlidament reforçat davant d'ells, mostrant únicament un interior sense llum.
-Anem a entrar... A poc a poc i amb calma, entesos? -Wedge va entretancar els ulls mentre contemplava les ombres que els envoltaven -. Estigueu preparats per iniciar la retirada tot just ho ordeni. No sabem què hi ha allà dins.
Un grinyol ensordidor va ressonar molt per sobre dels seus caps i va crear ressons en la nit. Els membres de les brigades de demolició es van sobresaltar, i es van obligar a relaxar-se quan es van adonar que no era més que l'androide de construcció que estava descarregant l'excés de calor acumulada.
En Wedge es va aturar davant del forat ple de tenebres. L'esquerda oberta a la paret estava totalment a les fosques, i no revelava res.
I el monstre, una criatura bavejant plena d'ullals, va saltar cap endavant tot just en Wedge va introduir el cap en la foscor.
En Wedge va cridar i va retrocedir trontollant, xocant amb la vora irregular de l'obertura mentre la locomotora d'urpes, pèl i cos recobert de plaques òssies es llançava sobre ell.
Abans que pogués posar una mica d'ordre en els seus pensaments, de fet, abans que se li pogués arribar a passar pel cap la idea de cridar una ordre als seus homes, una teranyina formada per raigs làser que zigzaguejaven i s'entrecreuaven van aparèixer sobtadament en la foscor de la nit. Gairebé tots els trets van donar en el blanc. I es van incrustar amb un xiuxiueig fumejant al cos de la criatura. Una segona andanada de raigs desintegradors van perforar les tenebres.
El monstre va llançar un explosiu rugit de sorpresa i dolor abans d'ensorrar-se amb la força suficient per provocar una petita allau entre la runa. El seu sospir de mort va ressonar com un raig de vapor que s'escapa d'un forn.
En Wedge es va deixar caure a terra i va sentir que el seu cor tornava a bategar.
- Gràcies nois!
Els altres estaven immòbils, encara paralitzats per la sorpresa i el terror, contemplant bocabadats els desintegradors que havien desenfundat en un acte reflex i l'immens tros de cos agonitzant del monstre que havia convertit l'edifici blindat en el seu estatge.
La criatura semblava una enorme rata cuirassada amb punxes òssies al llarg de l'esquena i grans ullals corbs que brollaven de la seva boca. Tenia la cua d'un drac krayt, i el membre s'estava agitant en les seves últimes convulsions mentre la sang d'un negre purpuri traspuava de les ferides en forma de cràters cremats que els desintegradors havien obert en la seva pell.
-Suposo que estava mort de fam de tant esperar allà dins... -Va dir en Wedge -. El vostre intrèpid líder haurà de ser una mica més cautelós d'ara endavant.
Va enviar les oscil·lants llums flotants per l'orifici perquè il·luminessin l'estada que tenien davant. No semblava haver-hi res més movent-se a l'interior. La gegantina rata cuirassada es va estremir darrere d'ells, va llançar un últim sospir gemegós i va quedar flàccida i totalment immòbil.
Van anar entrant per parelles i van creuar l'obertura fins a la cambra aïllada. El sòl de plaques metàl·liques era ple d'ossos picats i cranis dels sub-humans que havien viscut en els nivells inferiors de la ciutat.
-Bé, sembla que se les hi va arreglar per trobar menjar després de tot -va dir en Wedge.
A l'altre extrem de la càmera sumida en la penombra van trobar un altre túnel que venia de més avall, amb una reixa que havia estat apartada a un costat. La reixa estava rovellada, però els solcs brillants deixats per unes grans urpes indicaven per on havia entrat aquella espècie de rosegador gegant.
-Vaja, era una femella -va dir el tinent Deegan -. I no hi ha dubte que per això estava tan nerviosa...
Va assenyalar la cantonada en què s'havien produït els danys més greus.
El niu de la rata gegant havia quedat cobert per grans blocs del material utilitzat en la construcció de l'edifici. Les taques de sang indicaven el lloc en què tres de les seves cries, cadascuna de la mida d'un poni d'Endor, havien estat aixafades pels penyals.
En Wedge va contemplar el niu en silenci durant un moment abans de recórrer amb la mirada la resta de la cambra fosca i silenciosa. Després va ajustar els intensificadors lumínics del seu visor, i va poder veure artefactes, consoles, i plataformes per dormir proveïdes de grillons i cadenes. Immòbils sobre un parell d’estrades s'alçaven les negres masses lluents de dos androides interrogadors imperials desactivats. Les secretes connexions d'ordinador semblaven contemplar-los, tan grisos i morts com els ulls d'un amfibi.
- Alguna classe de centre de tortures? -Va preguntar el tinent Deegan.
-Això sembla -va respondre en Wedge -. Interrogatoris... Aquest lloc podria proporcionar-nos un munt d'aquestes dades que l'Emperador no volia que arribéssim a conèixer mai.
-Encara sort que se't va ocórrer desactivar l'androide de construcció, Wedge -va dir en Deegan -. El retard valdrà la pena.
En Wedge va arrufar els llavis:
-Sí, encara sort...
Va contemplar els temibles androides interrogadors i l'equip de tortura. Una part del seu ésser estava desitjant no haver trobat mai aquell lloc.

L'escultura que hi havia sobre la taula de vidre de la Leia va lliscar lentament cap endavant, es va quedar immòbil durant uns moments i després va començar a pujar.
L'escultura representava un home molt gros amb les mans esteses, els palmells voltats cap amunt i un somriure prou gran per engolir un caça-X. El venedor havia assegurat a la Leia que era una autèntica escultura corelliana, i que portaria a la ment d’en Han agradables records del seu món natal, exactament igual que li passava a ella amb les imatges d’Alderaan que li havia portat en Han. Quan va rebre el seu regal d'aniversari, en Han l'hi havia agraït profusament, però va haver de fer grans esforços per no posar-se a riure. Després va acabar explicant-li que l'estàtua era una figureta robada d'un local d'una cadena corelliana d'establiments de menjars ràpids que tenia registrat el disseny i el feia servir en tota la seva publicitat.
-Segueix concentrant-te, Leia -va xiuxiuejar en Luke, trencant el silenci mentre s'inclinava per estar una mica més a prop seu.
Estava observant-la amb gran atenció. La Leia tenia la mirada clavada a la llunyania, i els seus ulls no veien l'escultura.
L'estatueta va seguir levitant, surant sobre la taula a una alçada cada vegada més gran, però de sobte es va inclinar cap endavant... I va caure a terra.
La Leia va deixar escapar un sospir i va tornar a reclinar-se a la butaca autoregulable. En Luke va intentar ocultar la seva decepció i es va recordar del seu propi entrenament. En Yoda l'havia obligat a sostenir-lo sobre el cap mentre mantenia en equilibri roques i altres objectes pesats. Després en Luke havia rebut més ensinistrament del pervers i malèfic Joruus C'Baoth, i el mateix Emperador ressuscitat li havia revelat les profunditats de l’indret fosc.
L'ensinistrament de la seva germana havia estat molt menys rigorós, i més irregular pel fet que la Leia canviava contínuament l'horari de les classes en un intent d'adaptar-lo als seus creixents deures diplomàtics. Però la Leia el preocupava. En Luke ja portava més de set anys treballant amb ella, i la seva germana semblava estar bloquejada, com si hagués arribat al límit dels poders que era capaç de dominar i emprar. Donada la seva herència com a filla de l'Ànakin Skywalker, ensinistrar la Leia hauria d'haver estat el més senzill del món. En Luke es va preguntar com s'aconseguiria instruir a tot un grup d'estudiants en l'Acadèmia Jedi que es proposava crear si no era capaç de tenir èxit ni amb la seva pròpia germana.
La Leia es va posar dreta, va recollir l'estatueta del sòl i la va tornar a posar sobre la taula. En Luke la va observar en silenci, mantenint el seu rostre lliure de qualsevol expressió que pogués indicar abatiment o preocupació.
- Què passa Leia? -Va preguntar.
Els foscos ulls de la seva germana es van tornar cap a ell, i la Leia va vacil·lar uns moments abans de respondre.
-Suposo que m'estava compadint a mi mateixa -va dir per fi -. En Han hauria d'haver arribat a Kèssel fa dos dies, però no s'ha pres la molèstia d'enviar un missatge. No és cap sorpresa, tenint en compte com és!
Però en Luke va percebre més malenconia que sarcasme en els seus ulls.
-De vegades em resulta molt difícil suportar l'absència dels nens -va seguir dient la Leia -. Només he estat amb els bessons durant una part molt petita de les seves vides, i puc comptar amb els dits d'una mà el nombre de vegades que he visitat el nadó. No he disposat del temps necessari per sentir-me mare... Les tasques diplomàtiques no em deixen ni un segon lliure. -Leia va alçar la mirada cap a ell -. I ara tu et disposes a partir per emprendre la teva gran recerca dels Jedi... Tinc la sensació que la vida se m'esmuny entre els dits.
En Luke va estendre la mà i li va fregar el braç.
-Podries arribar a ser una Jedi molt poderosa... si dediquessis una mica de concentració al teu treball. Si vols seguir el camí de la Força, has de permetre que la formació sigui el focus de la teva vida i no has de deixar-te distreure per altres coses.
La reacció de la Leia va ser més intensa del que havia previst, i en Luke va veure com es tirava enrere.
-Potser això em faci por. Luke... Quan et miro veig una expressió assetjada en els teus ulls, com si una part vital del teu ésser hagués estat consumida per tots aquests inferns personals que has travessat. Tractar de matar el teu propi pare, enfrontar-te en duel amb un clon teu, servir a l’indret fosc en benefici de l'Emperador... Si cal passar per tot això per arribar a ser un Jedi poderós, potser no vulgui el lloc!
La Leia va alçar una mà perquè en Luke no digués res fins que ella hagués acabat de parlar.
-Estic fent un treball molt important per al Consell -va continuar la Leia -. Estic ajudant a reconstruir tota una república a partir d'un miler de sistemes estel·lars, Luke... Potser aquesta sigui l'obra a la que he de dedicar la meva vida, i no la de convertir-me en una Jedi. I potser, només potser, també vulgui trobar un forat en ella per poder ser una mare...
En Luke la va mirar fixament, sense deixar-se impressionar per les seves paraules. Ja ningú era capaç de desxifrar el significat de les seves expressions, perquè en Luke havia deixat de ser innocent.
-Si aquest és el teu destí, Leia, llavors potser és una sort que hagi de començar a ensinistrar altres Jedi molt aviat.
Els dos germans es van contemplar en un silenci incòmode i carregat de tensió que es va allargar durant uns moments. En Luke va ser el primer a apartar la mirada, i va decidir desviar el rumb de la conversa.
-Però has de continuar protegint-te de l’indret fosc. Seguim practicant una estona més amb els escuts i les teves defenses interiors, i després donarem per acabada la sessió d'ensinistrament d'aquesta nit.
La Leia va assentir, però en Luke es va adonar que estava encara més trista i abatuda que abans.
Va allargar la mà per fregar els foscos cabells de la Leia amb els dits, i els va anar lliscant sobre les corbes del seu cap.
-Vaig a tractar de sondejar la teva ment. Utilitzaré diverses tècniques i diferents tipus de contacte... Intenta resistir el meu sondeig o, si més no, esbrinar on sóc en cada moment.
En Luke va deixar que les seves parpelles caiguessin fins a acabar amb els ulls entretancats, i després va enviar circells gairebé impalpables de pensaments cap a la ment de la Leia, fregant destrament la topografia de la seva memòria. Al principi la Leia no va reaccionar, però un instant després en Luke va poder sentir com es concentrava i s'edificava una paret invisible al voltant de la seva sonda. La seva resposta no va ser molt ràpida, però va aconseguir acabar impedint-li l'accés.
-Bé. Ara vaig a provar en altres llocs... –En Luke va desplaçar el contacte mental a un centre diferent -. Resisteix si pots.
A mesura que en Luke anava augmentant la profunditat del seu sondeig, la Leia va anar aconseguint millorar la seva capacitat de resistència i rebuig. Detenia els seus intents més de pressa i amb una potència més gran mentre ell l'anava guiant a l'hora d'alçar les seves barreres. En Luke es va anar sentint més i més complagut a cada moment que passava treballant amb ella, fregant punts de la seva ment escollits a l'atzar i intentant enxampar-la per sorpresa. També va poder sentir el delit que anava envaint a la Leia en adonar-se de com milloraven les seves capacitats.
En Luke va estendre la sonda cap a les profunditats de la ment de la Leia, una zona de records primaris molt arrelats però en la qual hi havia poc pensament conscient. Dubtava que li fos possible provocar algun tipus de reacció defensiva allà, però era molt improbable que un atacant escollís semblants llocs com a objectiu. Els pensaments de la Leia eren com un mapa desplegat davant seu, i en Luke va estendre el contacte cap a una petita protuberància aïllada de la ment de la seva germana. Va empènyer...
I de sobte va sentir com si el palmell d'una gegantina mà invisible s'hagués posat sobre el seu pit i li hagués empès cap enrere. En Luke va haver de trontollar per no perdre l'equilibri, i va donar un parell de passos apartant-se de la Leia. La seva germana tenia els ulls desorbitats, i s'havia quedat bocabadada a causa de la sorpresa.
Què has fet? Va exclamar en Luke en el mateix moment en què la Leia exclamava... Què he fet?, I un instant després els dos van respondre... No ho sé!, Simultàniament.
En Luke va intentar reconstruir el que havia fet.
-Deixa que torni a intentar-ho. Limita't a relaxar-te.
Quan va tornar a iniciar el sondeig, la Leia semblava qualsevol cosa menys relaxada. En Luke va estendre la sonda cap a les profunditats de la seva ment, i va trobar la protuberància aïllada entre els seus centres instintius. La va fregar. I va tornar a sentir-se rebutjat amb la força física d'una empenta.
- Però si no he fet res! -Va insistir la Leia.
En Luke va permetre que els seus llavis es corbessin en un somriure.
-Han estat els teus reflexos, Leia. Quan un metge-androide et dóna un copet al genoll, la teva cama es dispara cap endavant tant si vols com si no. Potser hem ensopegat per casualitat amb una cosa que un Jedi en potència té i els altres no... Vull que ho provis amb mi. Camina, tanca els ulls i t'enviaré una imatge del que t’he fet.
- Creus que seré capaç de fer-ho? -Va preguntar la Leia.
-Si és alguna cosa realment instintiva, l'únic que has de fer és localitzar el punt adequat.
-Ho intentaré.
La cara de la Leia era ple d'escepticisme.
-Fes-ho, o no ho facis. És igual, perquè no és una cosa que es pugui intentar... Això és el que sempre deia en Yoda.
-Oh, deixa de repetir les seves paraules. No cal que tractis d’impressionar-me!
La Leia va fregar les temples del seu germà i en Luke va empassar una profunda glopada d'aire, utilitzant les tècniques de relaxació Jedi per baixar la guàrdia. Durant els últims set anys havia erigit tal quantitat de blindatges mentals que esperava seguir sent capaç de permetre que la Leia entrés en la seva ment. Va sentir el frec dels seus pensaments, delicats dits mentals que anaven resseguint els contorns del seu cervell. En Luke va dirigir la cerca cap a les profunditats, on dormien els pensaments més primitius.
- Pots...?
Abans que en Luke hagués pogut acabar la seva pregunta. La Leia va retrocedir trontollant i va caure a la butaca autoregulable.
- Uf! Vaig trobar la protuberància, però quan la vaig fregar... Ha faltat molt poc perquè em llencessis a terra!
En Luke va sentir com el pessigolleig de la sorpresa produït per aquell nou prodigi s'anava estenent per tot el seu ésser.
-I va ser totalment inconscient per part meva... No em vaig adonar d'estar fent alguna cosa.
En Luke es va fregar els llavis amb les puntes dels dits mentre noves idees començaven a discórrer veloçment pel seu cervell.
-He d'intentar-ho amb altres persones. Si és una reacció totalment reflexa, podria ser una prova molt útil per trobar persones que posseeixin poders Jedi latents.

L'endemà, la llançadora metropolitana s'estava lliscant per sobre de les teulades de Ciutat Imperial, com un autobús que es desplacés sobre els corrents d'aire calent sorgits dels abismes que s'estenien entre els gegantins edificis. La tira de construccions recentment erigides pels androides semblava una franja lluent que travessava l'antiga ciutat.
L'almirall Ackbar havia decidit pilotar personalment la llançadora, i sostenia els controls a les aletes articulades que li servien de mans mentre contemplava el cel amb els seus ulls de peix considerablement separats. Darrere seu, units als seus seients pels arnesos de seguretat, estaven en Luke Skywalker i la Leia Organa. La lluminosa albada desplegava llargues ombres sobre els nivells inferiors de la ciutat.
L’Ackbar es va inclinar sobre el comunicador.
-Ens estem aproximant, general Antilles. Ja puc veure l’androide de construcció davant nostre... Està tot preparat per a què baixem?
-Sí, senyor. -La veu d’en Wedge, forta i nítida, va brollar del comunicador -. Hi ha un lloc bastant bo just a la dreta de l’androide que hauria de resultar ideal per al descens.
L’Ackbar va decantar el cap per fer una ullada per un extrem de la curvatura del parabrisa i després va seguir pilotant la llançadora metropolitana, guiant-se pels buits que hi havia entre els edificis i baixant a poc a poc fins als nivells de carrers encara no explorats.
En Wedge va anar a rebre'ls després que l’Ackbar hagués posat la llançadora al costat de l’androide de construcció, que seguia estant desactivat. L’Ackbar va ser el primer a sortir al clar ple de còdols i runa. I va alçar el seu cap en forma de cúpula per contemplar la tira de llum solar visible en les altures. En Luke i la Leia van baixar caminant l'un al costat de l'altre mentre el vehicle començava a emetre el lleu brunzit indicador que estava entrant en la modalitat de repòs / refredament.
- Hola, Wedge! -El va saludar en Luke -. O hauria de dir General Antilles?
En Wedge va somriure.
-Espera que vegis el que ha trobat la brigada de demolició. Potser tornin a ascendir-me...
-No estic segur que això t’agradés molt -va dir la Leia -. Un altre ascens i acabaries enterrat sota una muntanya de deures diplomàtics!
En Wedge va moure una mà indicant-los que el seguissin. L’androide de construcció amagava el sol. En Luke va poder sentir els sons de les brigades que pujaven per les escales d'accés i els ascensors automatitzats instal·lats en la closca de l'androide. Els equips de manteniment estaven aprofitant el període de desactivació per inspeccionar les factories internes i els processadors de recursos, i per modificar part de la programació i els esquemes emmagatzemats en els ordinadors de l'androide.
L’ossada d'un animal de grans dimensions jeia sobre la runa just davant de l'orifici que donava accés a l'habitació blindada. En Wedge la va assenyalar amb la mà.
-Aquesta cosa ens va atacar ahir a la nit, i els nois de la meva brigada la van matar – va dir. - Després altres carronyers van sorgir del no-res en algun moment de l’estona que vam passar a la sala de descans de l’androide, fent una migdiada i netejant-nos, i no van deixar ni una mica de carn sobre els seus ossos. És una llàstima... Els xenobiòlegs potser haurien volgut classificar-lo, però ara ja no queda gran cosa d'ell.
En Wedge es va ajupir i es va ficar per entre les vores doblades de la paret de metall que protegia l'habitació blindada. En Luke podia sentir soroll de gent treballant dins, i va veure com la Leia arrufava el nas en captar les estranyes olors que brollaven de l'interior.
Els ulls d’en Luke van necessitar un moment per adaptar-se a la brillant il·luminació groga dels llums flotants escampats al llarg dels murs. Una cosa molt poderosa s'havia deixat dominar per una ràbia incontrolable allà dins. Al principi només va veure trossos, l’equip trencat escampat per terra, cables arrencats i terminals d'ordinador destrossades. Els murs estaven plens de senyals deixats per unes urpes enormes i molt llargues. L'esfera negra d'un androide interrogador imperial jeia en un racó, oberta per la meitat. En Luke va veure com els ulls de la Leia es posaven en ella, i va captar l'onada de repugnància que li va recórrer des del cap fins als peus.
Uns quants membres de la brigada d'en Wedge havien tornat a col·locar una pesada reixa metàl·lica en el buit d'una paret, i l'estaven soldant-la amb un làser. La reixa estava terriblement deformada.
-Ahir a la nit vam tenir una nova ració d'emocions -va explicar en Wedge. Els soldadors van apartar la mirada del seu treball durant un moment, van saludar al Wedge i van tornar a encorbar-se sobre els seus feixos d'energia -. La parella d'aquesta espècie de rata gegant va venir pels túnels, va descobrir que havíem matat la seva companya i va destrossar tot el que va poder. –En Wedge va arrufar les celles -. Va fer trossos gairebé tot l'equip antic que hi havia a la cambra, però potser encara vam aconseguir salvar una petita part. L'Emperador s'havia pres molt seriosament tot el referent a la seguretat... Sembla que aquest lloc era una mena de centre d'interrogatoris.
-Sí, per descomptat -va dir l’Ackbar, avançant per entre la runa i restes d'equip. Taulers de circuits destrossats van cruixir sota els seus grans peus -. No volem que res del que hi ha aquí caigui en males mans, oi?
En Luke es va fixar en un embolic de cables i lectors per làmines de vidre que hi havia al terra. El seu front es va omplir d'arrugues a causa de la concentració mentre s'acostava per donar-los una ullada.
- És el que crec que és? -Va murmurar.
- Què has dit, Luke? -Va preguntar la Leia, que l'havia seguit. En Luke no va respondre i es va inclinar sobre l'equip, apartant cables i filferros i intentant posar una mica d'ordre en tota aquella confusió de peces.
-Sembla que aquí hi havia tres unitats independents... Probablement totes estan destruïdes, però en Luke estava sentint una creixent excitació. Potser aconseguirien tornar a ajuntar les peces i components.
- Què és això? -Va preguntar la Leia.
En Luke va tirar d'un cable fins a treure'l de l'embolic i va descobrir un lector de làmines de vidre intacte al final. Semblava una pala de rem de color platejat i aspecte vidriós, i era més llarg que la seva mà.
-He trobat algunes referències a aquests lectors durant les meves investigacions sobre els antics Cavallers Jedi. Els equips de caçadors de l'Emperador els utilitzaven per trobar els Jedi que s'havien amagat durant la seva gran purga.
Va trobar una segona pala cristal·lina intacta, i després va escollir la unitat de control que semblava haver patit menys danys. En Luke va apartar part de la pols amb la seva mà ciborg, i després va connectar els cables a cada costat de la unitat mentre sostenia una pala a cada mà. Va moure l'interruptor d'energia de la unitat de control, i va tenir la satisfacció de veure una ràpida successió de parpelleigs lluminosos indicadors de què la unitat estava duent a terme els diagnòstics de la fase d'inicialització.
-Els equips de l'Emperador utilitzaven aquests aparells com si fossin una mena de detectors de la Força perquè els seus sequaços poguessin llegir les aures de les persones que sospitaven posseïen talents Jedi. Segons els arxius, eren molt temuts pels Cavallers Jedi que havien aconseguit sobreviure a la purga... però ara potser podrem utilitzar-los com ajuda en la restauració de l'Orde Jedi.
En Luke va somriure, i durant un moment va tenir la sensació que tornava a ser el jove granger innocent i desitjós de grans aventures que havia estat quan vivia a Tatooine.
-No et moguis, Leia. Vaig a utilitzar-lo amb tu.
La Leia va retrocedir, visiblement alarmada.
-Però què fa exactament?
Tant en Wedge com l’Ackbar s'havien acostat per veure què estaven fent.
-Confia en mi -va dir en Luke.
Va sostenir les pales cristal·lines amb els braços estesos, una a cada costat de la Leia. Després va moure l'interruptor de recerca, i una prima franja de llum color coure va sorgir del no-res i va anar baixant pel cos de la Leia des del cap fins als peus. Un ressò més petit de la línia detectora color coure va aparèixer suspès en l'aire per sobre de la unitat de control i va repetir el moviment a la inversa, assimilant les dades i construint un diminut holograma de la Leia.
El seu aspecte general era molt diferent al del petit holograma de la Leia que l’R2 havia projectat per a Ben Kenobi. En lloc d'una imatge completa i d'aparença real, només hi havia una silueta formada per traços molt prims, amb línies identificades mitjançant codis de colors unides a lectures que projectaven una columna de xifres en l'aire. Al voltant de la silueta hi havia una parpellejant aurèola blava, no molt intensa però clarament visible.
- Pots treure’n l'aigua clara d'això, Luke? -Va preguntar l'almirall Ackbar, acostant-se per fer una ullada.
-Fem una comparació amb un altre subjecte.
En Luke va dirigir les pales cap al Wedge, qui es va encongir una mica mentre la línia detectora color coure pujava i baixava pel seu uniforme. Quan el seu holograma en forma de silueta de traços va aparèixer al costat del de la Leia, gairebé tots els detalls codificats mitjançant colors eren similars, però la seva imatge no tenia aurèola blavosa.
-Ara provem amb vostè, almirall.
En Luke va dirigir les pales cristal·lines cap al mon calamarià, i va fer uns ajustos en la unitat de control perquè aquesta tingués en compte les diferències de la seva fisiologia alienígena. Quan la unitat va haver acabat l'examen i va mostrar la seva imatge, aquesta també tenia aurèola blavosa.
- Et faria res utilitzar-lo amb mi, Leia? Així podrem estar totalment segurs que funciona.
La Leia va acceptar l'equip de mala gana, com si la inquietés utilitzar un artefacte que havia estat emprat pels qui havien concebut i dissenyat l'androide interrogador. Però va ser capaç de manejar el detector amb rapidesa i sense cap problema, mantenint una placa cristal·lina a cada costat d’en Luke.
La seva imatge estava envoltada per l'aurèola blavosa.
-És un aparell molt valuós -va dir en Luke -. No es necessita cap capacitat particular en l'ocupació de la Força per utilitzar-lo. Podem trobar persones que tinguin potencial Jedi amb només sotmetre-les a aquest examen. Ens serà de gran ajuda a l'hora de trobar candidats per a la meva acadèmia. En aquest cas, pot ser que aquest aparell per fi serveixi per alguna cosa bona després de tants anys...
-Excel·lent, Luke -va dir l’Ackbar.
En Luke va arrufar els llavis.
-Vull provar una cosa. Wedge -va dir -. Et faria res relaxar-te durant un moment i permetre que estableixi un contacte mental amb tu?
-Eh... -Va murmurar en Wedge, però de seguida va veure que tots els membres de la seva brigada l'estaven mirant -. El que tu diguis. Luke.
En Luke va actuar sense desaprofitar ni un segon. Va estendre les mans cap a les temples d’en Wedge i va lliscar una sonda mental sobre la superfície de la seva ment fins a arribar a les profunditats de la zona primitiva i la sorprenent protuberància en el contorn dels seus pensaments... Però quan la va tocar amb la seva sonda no va passar res. En Wedge probablement ni tan sols sabia que estava sent sotmès a un sondeig. En Luke va augmentar la pressió mental, però no va provocar cap acció contrària reflectint-se i no va aconseguir desencadenar l'empenta incontrolada i involuntària que la Leia li havia administrat.
- A què ha vingut tot això? -Va preguntar en Wedge -, Has fet alguna cosa?
En Luke va somriure.
-Acabo de reforçar una teoria que se m'ha acudit. Ara estem molt més prop d'aconseguir el ressorgiment dels Cavallers Jedi que abans.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada