dimarts, 29 d’abril del 2014

La Recerca del Jedi (XXI)

Anterior



21

En Han Solo semblava estar ofegant-se en una massa viscosa de malsons. No podia escapar al terrible interrogatori i als efectes de les drogues que li havien administrat, i el rostre endurit i tan bell com el d'una nina de porcellana de l’almirall Daala el mirava fixament assetjant-lo amb preguntes.
-Poseu-lo aquí -va dir la veu musical d'una dona que no era la Daala.
El cos d'en Han estava sent arrossegat pel terra com si fos una maleta.
-Se'ns ha ordenat que muntem guàrdia -va dir una veu que sonava una mica ofegada pel filtre d'un casc de les tropes d'assalt.
-Doncs llavors munteu guàrdia, però feu-ho fora del meu laboratori -va dir la veu de dona -. Vull parlar amb ell tota sola i sense interrupcions.
-Per la seva pròpia protecció... -Va començar a dir el soldat de les tropes d'assalt.
En Han va sentir que el deixaven a terra. Els seus membres semblaven haver oblidat com doblar-se.
- Protecció? Què farà? No sembla tenir energies ni per esternudar. Suposant que hagueu deixat algun record intacte dins del seu cap, vull examinar-lo sense cap interferència.
En Han va sentir que tornaven a estirar-lo fins deixar-lo dret, i que li col·locaven els braços a l'esquena. Un instant després la freda llisor de la pedra li va oprimir l'esquena.
-Sí, sí -va dir la veu de dona -. Encadeneu-lo a la columna. Estic segura que no correré cap perill... Prometo que em mantindré allunyada dels seus ullals.
En Han va sentir el so de les botes dels soldats de les tropes d'assalt sortint de l'habitació. La seva ment s’havia tornat a posar en acció molt abans que el seu cos trobés una manera de reaccionar. Recordava parts de l'interrogatori, però no la seva totalitat. Què li havia explicat a l’almirall Daala? El cor va començar a bategar-li més de pressa. Hi hauria divulgat algun secret crucial? De fet, estava al corrent d'algun secret crucial?
En Han estava gairebé totalment segur que li havia explicat els esdeveniments bàsics que havien envoltat la caiguda de l'Imperi i el sorgiment de la Nova República, però això no podia ser perjudicial i fins i tot podia acabar resultant beneficiós. Si la Daala sabia que no tenia cap possibilitat, potser es rendiria. Oh, naturalment, i si els banthes tinguessin ales...
Els seus ulls van acabar obrint-se a contracor i van permetre que la llum irrompés en ells. En Han es va encongir sobre si mateix en sentir el dolor que acompanyava a la recuperació de la vista, però passada una estona les seves pupil van aconseguir enfocar amb claredat el que l'envoltava. Es trobava en una habitació molt gran, alguna classe de laboratori o centre d'anàlisi, i no en la seva cel·la de retenció a bord del Gorgona. Podia sentir una veu que cantava acompanyada pels sons d'una flauta.
En Han va tornar el cap per veure una alienígena molt alta i prima immòbil davant d'un aparell que semblava ser una combinació de teclat musical i tauler per entrada de dades. Havia sentit la seva veu mentre discutia amb el soldat. L’alienígena va cantussejar una complexa sèrie de notes mentre els seus dits es movien ràpidament sobre el teclat musical, i un triangle tridimensional que girava lentament sobre un eix vertical va sorgir del no-res davant d'ella. Era com una estella de vidre coronada per un tetraedre, de manera que semblava una càpsula d'energia penjant de la punta inferior. Cada nota que era processada per l’alienígena feia aparèixer noves línies addicionals en el complicat diagrama.
En Han va moure cautelosament la llengua per l'interior de la seva boca i va intentar parlar. La seva intenció havia estat preguntar «Qui ets?», Però els seus llavis i les seves cordes vocals es van negar a cooperar i el so que va brollar de la seva boca va acabar sent una mena de «Quuuuuuueerrr?».
L’alienígena es va sobresaltar, i les seves esveltes mans van aletejar al voltant de la imatge geomètrica en tres dimensions. Després va anar cap al Han. Portava una bata blanca de laboratori sobre la qual es veia una petita placa que contenia la seva foto i hologrames lluents del tipus utilitzat per als panys de codi.
L’alienígena era una humanoide bastant atractiva, alta i prima i de pell lleument blavosa. La seva fina cabellera feia pensar en tires de plomes perlines. Quan va parlar la seva veu va sonar estrident i trencadissa. Els seus ulls eren molt grans i d'un blau fosc, i li donaven una expressió de sorpresa perpètua.
- He estat esperant que despertessis! -Va exclamar -. Tinc tantes preguntes que fer-te... És cert que vas arribar a posar els peus en la primera Estrella de la Mort, i que després vas poder fer una ullada a la segona mentre l'estaven construint? Explica’m com eren, qualsevol cosa que puguis recordar sobre elles... Cada detall que em proporcions serà com un tresor per a mi.
Les preguntes van ser formulades en un veloç balboteig que en Han no va aconseguir assimilar. Què tenia a veure l'Estrella de la Mort amb res del que estava passant? Però si ja havien passat deu anys des de la seva destrucció!
En comptes de respondre. En Han va mirar més enllà d'ella. Gasos de tons clars brillaven a l'altre costat dels grans finestrals, girant incessantment al voltant de les boques insaciables dels forats negres. Va comptar els quatre Destructors Estel·lars situats en formació orbital molt per sobre d'ells. Això significava que havia de trobar-se en algun lloc del petit cúmul de planetoides situat al centre de l'illa gravitacional.
I estava sol. Ni en Kyp ni en Chewbacca havien acabat en aquella habitació amb ell. En Han esperava que haguessin sobreviscut al salvatge interrogatori de la Daala. Va moure la boca, fent un nou intent de formar paraules.
- Qui ets?
L’alienígena va fregar la seva placa amb una mà de llargs dits.
-Em dic Qwi Xux, i sé que tu ets en Han Solo. He llegit una còpia impresa de l'informe que vas comunicar a l’almirall Daala.
Informe? Es estaria referint a l'interrogatori, a aquella cadira de tortures que havia fet que tot el seu cos es retorcés en espasmes incontrolables?
La Qwi Xux produïa una impressió general de distracció i superficialitat, com si estigués prestant només una petita fracció d'atenció als detalls mentre la major part de la seva ment estava pensant en altres coses.
-I ara tingues la bondat de parlar-me de l'Estrella de la Mort. Cremo en desitjos de sentir tot el que puguis recordar sobre ella... Ets la primera persona que va estar a bord amb la qual tinc ocasió de parlar.
En Han es va preguntar si els efectes de les drogues que li havien administrat durant l'interrogatori encara li estarien enterbolint el cervell o si realment hi havia una raó per la qual algú podia voler que parlés de l'Estrella de la Mort. I per què havia de dir-li res a aquella científica imperial? Hi hauria divulgat alguna informació important quan estava sent interrogat per la Daala? I si l’almirall sortia de les Goles amb els seus quatre Destructors Estel·lars i atacava Coruscant?
-Ja he estat interrogat.
Li va complaure sentir que aquest cop les seves paraules brollaven dels seus llavis amb la claredat suficient per ser compreses.
La Qwi va alçar una mà de pell blavosa que sostenia un full de paper.
-Vull conèixer les teves impressions reals sobre tota l'experiència -va dir -. Quins sons hi havia? Què vas sentir quan caminaves pels passadissos? Explica’m tot el que puguis recordar.
Estava tan nerviosa i excitada que va faltar molt poc perquè es retorcés les mans de pura impaciència.
-No.
La seva resposta va semblar deixar prou perplexa a la Qwi com perquè donés un pas enrere i deixés anar un refilet de sorpresa gairebé musical.
- Has de fer-ho! Sóc una de les investigadores més importants d'aquest lloc.
La confusió que sentia l'havia deixat amb la boca entreoberta. La Qwi va començar a anar i venir al voltant de la columna a la qual estava encadenat en Han, cosa que el va obligar a anar girant el cap per seguir-la amb la mirada. L'esforç va estar a punt de fer-li perdre el coneixement.
- De què serveix retenir la informació? -Va preguntar la Qwi -. La informació és per a tothom. Construïm sobre els coneixements que posseïm, afegim nous coneixements a ells i deixem un llegat més gran per als nostres successors.
La Qwi estava començant a semblar increïblement ingènua, i en Han es va preguntar quant temps portaria vivint en l'aïllament protector del centre del cúmul de forats negres.
- I això vol dir que tu comparteixes la teva informació amb qualsevol que te la demani? -Va preguntar.
La Qwi es va apressar a assentir amb el cap.
-Així és com funciona la Instal·lació de les Goles -va dir -. Aquest és el fonament que sosté totes les nostres investigacions.
En Han va haver de fer un gran esforç per reprimir un somriure de triomf.
-Molt bé. Llavors digues-me on són els meus amics... Vaig venir aquí amb un jove i un wookiee. Comparteix aquesta informació amb mi, i després veurem què puc recordar sobre l'Estrella de la Mort.
El nerviosisme amb què va reaccionar la Qwi va indicar al Han que en el passat mai havia hagut d'enfrontar-se amb aquest tipus de dilemes.
-No sé si puc dir-t'ho -va murmurar -. No teniu cap necessitat de saber-ho.
En Han va aconseguir arronsar les espatlles.
-Bé, ja veig el poc significat que el teu codi ètic té per a tu...
La Qwi va llançar una ràpida mirada cap a la porta, com si estigués pensant en trucar als soldats de les tropes d'assalt després de tot.
-El meu estatut d'investigadora en aquest complex deixa ben clar que puc tenir accés a totes les dades que necessito. Per què no respons a unes quantes preguntes senzilles?
- I per què no respons tu a les meves? Jo no he signat cap contracte, saps? No he contret cap obligació cap a tu.
En Han va esperar en silenci sense apartar els ulls d'ella ni un moment mentre la Qwi es removia nerviosament. L’alienígena va acabar agafant la seva unitat d'accés de dades i va cantussejar mentre teclejava una sol·licitud d'informació.
Després el va contemplar amb els seus grans ulls blaus que parpellejaven ràpidament. La seva cabellera semblava una cascada resplendent de fils molt prims i suaus que s'escampaven sobre les seves espatlles. Quan va tornar a xiular, la unitat li va proporcionar una resposta.
-El wookiee ha estat assignat com a treballador al sector de manteniment de motors. El físic que estava a càrrec del desenvolupament de conceptes i de la posada en pràctica només volia utilitzar a wookiees com a treballadors. Al principi tenia un centenar que van ser trets de Kahsyyyk i portats a la Instal·lació quan es va crear. Ja no ens queden molts... És un treball dur i perillós, saps?
En Han va canviar de postura, i va descobrir que encara li costava bastant moure’s. Havia sentit rumors que els imperials havien utilitzat a contingents d'esclaus wookiees com a força laboral durant la construcció de la primera Estrella de la Mort, però la Qwi parlava de totes aquelles coses amb despreocupada franquesa.
- I què hi ha del meu altre amic? -Va preguntar.
-Algú anomenat Kyp Durron... És ell? Segueix a bord del Gorgona, en la secció d'alta seguretat de la zona de detenció. L'informe que va proporcionar no és gran cosa, així que pel que sembla no tenia molt a dir.
En Han va arrufar les celles i va intentar avaluar les dades que acabava d'obtenir, però la Qwi ja havia recuperat la seva animació anterior.
-Bé, ja he compartit amb tu la informació que desitjaves. -Va dir -. Ara parla’m de l'Estrella de la Mort!
Es va acostar una mica més a ell, però va seguir mantenint-se fora del seu abast.
En Han va posar els ulls en blanc, però no va veure cap raó per la qual no hauria de satisfer la seva petició. L'Estrella de la Mort havia estat destruïda feia ja molt temps, i els plànols estaven en lloc segur en el nucli de dades protegit de l'antic Centre d'Informació Imperial.
En Han li va parlar dels passadissos i dels sorolls. Les zones que havia arribat a conèixer més a fons eren l'hangar, l'àrea de detenció i el triturador d'escombraries, però la Qwi no semblava estar molt interessada en aquest tipus de detalls.
-Sí, però... Vas arribar a veure el nucli i els sistemes de propulsió?
-No, em sap greu. Em vaig limitar a crear interferències mentre una altra persona s’encarregava els generadors de feixos de tracció. –En Han va arrufar els llavis -. Escolta, per què t'interessa tant tot això?
La Qwi va parpellejar a tota velocitat.
- Perquè jo vaig dissenyar la major part de l'Estrella de la Mort!
La Qwi va anar gairebé corrent fins a la paret més propera abans que tingués temps de captar la reacció de perplexitat d’en Han i va manipular uns quants controls que van tornar transparent una secció de l'estructura metàl·lica. Un panorama impressionant va substituir de sobte a la petita secció de remolins gasosos que en Han havia pogut contemplar fins ara, permetent veure la resta del cúmul de roques que formava la Instal·lació de les Goles.
-De fet, encara tenim el prototip de l'Estrella de la Mort aquí a la Instal·lació...
Mentre la Qwi parlava, la gegantina estructura d'una esfera tan gran com qualsevol dels asteroides va sorgir per darrere de l'horitzó escurçat del planetoide més proper com una letal alba. El prototip semblava una colossal esfera armil·lar, amb anells circulars connectats als pols que s'anaven desplegant per sostenir la carcassa. La superestructura contenia l'enorme nucli del reactor i el superlàser capaç de destruir tot un planeta.
-Això no és més que la part funcional -va dir la Qwi, tornada cap a la finestra amb els ulls plens d'admiració -. El nucli, el superlàser i el reactor, sense un sistema d’hiperimpulsió... No ens va semblar que hi hagués cap necessitat d'afegir el suport estructural i tots els nivells d'allotjament per a les tropes i el personal administratiu.
En Han ja havia recuperat la veu.
- I funciona?
La Qwi li va somriure i els seus ulls van llançar espurnes d'entusiasme.
- Oh, sí, funciona meravellosament bé!

En Kyp Durron se sentia com un animal atrapat en una gàbia. Va clavar la mirada a les parets nues de la cel·la de retenció. La il·luminació entrava per unes reixetes del sostre, i era massa intensa i excessivament vermellosa per als seus ulls. En Kyp es va asseure al catre, es va dedicar a contemplar la paret i va intentar no pensar.
De tant en tant encara notava punxades de dolor per tot el cos. L’androide interrogador havia anat localitzant els centres d'estímuls dolorosos del seu cos amb una salvatge meticulositat, i havia disminuït l'efectivitat de les endorfines fins a tal extrem que la més lleu rascada semblava una agonia insuportable. Les esmolades agulles hipodèrmiques semblaven llances quan se submergien en la seva carn, i les drogues que trencaven la voluntat fluïen com lava per les seves venes.
En Kyp havia suplicat a la seva memòria que divulgués algun detall que els seus interrogadors poguessin trobar útil, ni que fos per aturar l'interrogatori: però en Kyp Durron no era ningú, només un infortunat presoner que havia passat la major part de la seva existència a Kèssel. No sabia res que pogués revelar a aquells monstres imperials, i al final havien acabat decidint que no els era de cap utilitat.
En Kyp va contemplar el menjar autopreparat que li havia proporcionat l'alimentació de la porta. En tenia prou amb aixecar la tapa del paquet perquè el plat principal de proteïna texturada comencés a escalfar-se espontàniament alhora que s'anava refredant les postres de fruita sintètica: i passat una estona els estris per menjar patien un procés d’esmicolament progressiu, i després podien ser consumits com a acompanyament. Però en Kyp no va aconseguir trobar ni la més petita mica de gana al seu interior.
Els seus pensaments van tornar a centrar-se en la compromesa situació d’en Han Solo. A diferència d’en Kyp, en Han sabia moltes coses sobre la Nova República i tenia molts secrets que divulgar. L'interrogatori d’en Han hauria estat molt més prolongat i conscienciós que el seu... i malgrat això les «atencions» que li havia fet objecte l’almirall Daala havien resultat pitjors que qualsevol experiència viscuda per Kyp durant tots els anys que havia passat a la Institució Penitenciària Imperial. A les mines d'espècia si més no sabia com evitar cridar l'atenció sobre la seva persona.
En Kyp havia viscut a Kèssel des dels vuit anys d'edat, i havia après a tirar endavant tot i les regles. L'esgotador treball i les miserables condicions d'existència que havia de suportar sota l'antic control imperial o sota la successió d’usurpadors i esclavistes com en Moruth Doole. Els seus pares eren morts i el seu germà Zeth havia estat reclutat a la força i portat a l'acadèmia de les tropes d'assalt, però en Kyp havia après a no destacar, a sobreviure i a suportar-ho tot.
Però no havia pensat en la fugida fins a l'arribada d’en Han Solo. En Han li va demostrar que un petit grup d'homes decidits a aconseguir la seva llibertat podien trencar els seus grillons de presoners. Que s'haguessin topat amb una situació encara pitjor un cop dins de les Goles semblava irrellevant.
Quan va pilotar la llançadora robada, en Kyp havia utilitzat els seus poders incipients per portar-los sans i estalvis a través del cúmul de forats negres. Durant els anys transcorreguts des que l'anciana Vima-Da-Boda li va ensenyar els rudiments fonamentals de les seves capacitats Jedi, en Kyp a penes havia utilitzat la seva afinitat amb la Força.
En Kyp recordava la cara de la Vima-Da-Boda com una leprosa massa d'arrugues resseques, i l'anciana tenia el costum d’arraulir-se en els racons i acumular les ombres al seu voltant com si volgués ocultar-se de la vigilància d'uns ulls immensos. La Jedi caiguda suportava la tortura d'una consciència culpable que l’asfixiava com una manta de tenebres, però havia dedicat una part del seu temps a ensenyar unes quantes coses a Kyp abans que els imperials se l’emportessin. «Posseeixes un gran potencial», li havia dit durant una de les seves últimes i breus lliçons.
I fins aquell moment en Kyp li havia prestat molt poca atenció.
Va clavar la mirada en el menjar que no havia tocat. Si es concentrava, si enfocava les seves capacitats en la manipulació d'alguna cosa, en moure un objecte molt petit... Sí, llavors potser podria convertir aquesta capacitat en una manera de fugir.
Fugir! La paraula va ressonar en el seu cor conjurant imatges d'esperança. En Kyp no estava molt segur de com feia el que era capaç de fer. Percebre quina era la ruta més segura per moure’s pels túnels d’espècia sumits en les tenebres era una cosa que li semblava totalment natural. Quan estava pilotant la llançadora a través dels núvols de gasos flamejants, s'havia limitat a escoltar la veu misteriosa que li donava instruccions en murmuris. En Kyp havia virat i havia alterat el curs, desviant-se sobtadament i fent brusques maniobres cada vegada que li semblava que havia arribat el moment de fer-les.
Però ja no estava en l'espai sinó presoner en una cel·la, i just quan més necessitava utilitzar la Força... no sabia ni per on havia de començar.
Va clavar la mirada a la prima pel·lícula platejada que cobria el menjar instantani, i va intentar doblegar-la. Va empènyer amb la seva ment, imaginant com el fi metall es retorçava i s'anava arrugant fins a esdevenir una bola..., però no va passar res. En Kyp es va preguntar quina part dels confusos balbucejos de la Vima-Da-Boda havien estat simplement supersticions i bogeries.
Els seus pares no posseïen cap mena de poders especials. Quan vivien a la colònia de Deyer, en el sistema d’Anoat, els dos havien estat destacats líders polítics. Quan es van assabentar que havia sorgit una rebel·lió contra la rígida política de l'Emperador i que aquesta s'anava estenent, els dos van decidir treballar des de dins parlant contra en Palpatine per fer que es tornés més moderat en comptes de dedicar totes les seves energies al seu enderrocament. Van protestar enèrgicament contra la destrucció d’Alderaan..., però amb els seus esforços només van aconseguir que tant ells com els seus fills Zeth i Kyp acabessin sent arrestats.
En Kyp no havia oblidat aquella nit de terror en què els soldats de les tropes d'assalt van fondre la porta del domicili familiar tot i que no estava tancada amb clau. Els soldats armats van entrar a les habitacions i van destrossar a puntades el fràgil mobiliari orgànic de fibres vives. El capità del destacament de les tropes d'assalt va llegir una ordre d'arrest a través del filtre-altaveu del seu casc en què s'acusava els pares d’en Kyp d'haver comès delicte de traïció. Després els soldats van desenfundar els seus desintegradors i van deixar inconscients als dos sorpresos adults amb descàrregues atordidores de baixa intensitat. Zeth, el germà gran d’en Kyp, havia intentat protegir els seus pares, i el resultat va ser que els soldats també van disparar contra ell.
En Kyp només va poder contemplar amb incredulitat i amb la cara plena de llàgrimes els tres cossos caiguts a terra mentre els soldats de les tropes d'assalt li immobilitzaven els canells amb esposes atordidores. Seguia sense ser capaç d'entendre com havien pogut arribar a considerar-los una amenaça per a ells, ja que aleshores només tenia vuit anys d'edat.
En Kyp i els seus pares van ser portats a Kèssel, i en Zeth, que ja tenia catorze anys, va ser enviat a l'Acadèmia Militar Imperial de Càrida en qualitat de recluta després d'haver estat sotmès a un rentat de cervell. Mai havien tornat a saber res d’en Zeth.
Després de poc més d'un any a Kèssel va passar per una etapa de terribles desordres interns, amb revoltes carceràries, l'enderrocament dels imperials i la presa del poder pels esclavistes. Els pares d’en Kyp havien mort durant la commoció, executats per haver estat en el bàndol equivocat durant el moment equivocat. En Kyp havia sobreviscut únicament gràcies al fet d’haver-se amagat, tornant-se silenciós i invisible. Després havia passat vuit anys podrint-se en la foscor dels túnels, i per fi havia aconseguit escapar d'ells.
I només per tornar a ser capturat.
Els imperials sempre semblaven arreglar-se-les per sorgir sobtadament i inexplicablement del no-res i destruir totes les seves aspiracions. A Deyer els soldats de les tropes d'assalt li havien arrencat de la seva llar, i a Kèssel l'havien llançat a les mines d'espècia. Ell i en Han per fi havien aconseguit escapar... i els soldats de les tropes d'assalt havien tornat a reduir-lo a la captivitat.
La ira d’en Kyp es va concentrar formant un projectil, i va fer un nou intent d'utilitzar la seva capacitat sobre la safata del menjar. Va empènyer, i una gota de suor li va entrar en un ull ennuvolant-li la vista. S'havia mogut la safata, havia patit potser una lleu sacsejada? En Kyp va veure una petita concavitat en la pasta de proteïna texturada que era el plat principal del menjar. L’hauria causat ell?
La ira potser fos la clau a l'hora d'enfocar les seves energies latents.
Va desitjar que la Vima-Da-Boda hagués passat més temps instruint-lo en les profunditats de les mines. En Kyp es va concentrar en les parets i al diminut recinte on es trobava presoner.
Havia de trobar alguna manera d'escapar. En Han ja li havia demostrat que podia fer.
Es va jurar que si aconseguia sortir d'allà trobaria a algú, que li ensenyés a utilitzar aquells misteriosos poders. No volia tornar a veure’s tan impotent mai més.

En Han va contemplar la delicada Qwi Xux, tan semblant a un ocell, i es va sentir incapaç d’imaginar-la com a dissenyadora de l'Estrella de la Mort. Però treballava voluntàriament en la Instal·lació de les Goles, i acabava d'admetre el paper que havia jugat en el projecte amb una considerable despreocupació.
- Què fa una noia tan maca com tu en un lloc com aquest? -Va acabar preguntant en Han.
-El que faig és precisament el que t'he explicat, i és el que sé fer millor. –La Qwi va assentir distretament amb el cap, com si estigués meditant en la seva resposta -. Aquí tinc una ocasió d'enfrontar-me als majors misteris del cosmos, i de solucionar problemes que altres han afirmat són insolubles. Puc veure com les meves idees més absurdes van prenent forma a poc a poc... És molt emocionant.
En Han seguia sense poder entendre-ho.
-Sí, però... Com va arribar a ocórrer tot això? Per què ets aquí?
- Oh, això...! -Va exclamar la Qwi, com si hagués comprès la pregunta de sobte -. El meu món natal és Omwat, en la Vora Exterior. El Gran Moff Tarkin es va emportar a deu nens i nenes omwatians de diferents ciutats. Ens va internar en campaments d'educació obligatòria intensiva, intentant modelar-nos fins a convertir-nos en grans dissenyadors i especialistes en la resolució de problemes. Jo era la millor de tot el grup. Vaig ser l'única que va aconseguir arribar al final de tot el procés d'ensinistrament. Jo vaig ser l'orgull i el trofeu d’en Tarkin, i em va enviar aquí com a recompensa.
»Al principi vaig treballar amb Bevel Lemelisk per convertir en realitat el projecte de l'Estrella de la Mort. Quan vam haver acabat els plànols, en Tarkin es va dur a Lemelisk, i em va deixar aquí perquè fos creant conceptes nous i millors.
-D'acord, tornaré a formular-te la mateixa pregunta... -Va dir en Han. - Per què fas el que fas?
La Qwi va mirar com si pensés que en Han s'havia tornat sobtadament imbècil.
-És el més interessant que puc arribar a imaginar -va dir-. Puc escollir entre els desafiaments, i normalment sempre acabo sortint triomfant. Què més podria desitjar?
En Han sabia que no estava aconseguint fer-se entendre.
- I com pots gaudir treballant en aquestes coses? Són horribles!
La Qwi va donar un altre pas cap enrere, i va semblar sentir-se perplexa i ferida.
- Què vols dir amb això? Si ho penses bé, és un treball fascinant... Un dels conceptes més interessants que hem desenvolupat va ser el de modificar els forns moleculars convertint-los en «devastadors de Mons» autònoms capaços d'obtenir matèries presses de la superfície d'un planeta, introduir-les en gegantines fàbriques internes totalment automatitzades i produir maquinària útil. Estem molt orgullosos d'aquesta idea. Vàrem transmetre la proposta a Tarkin poc després que en Bevel marxés amb ell. -La veu de la Qwi es va anar tornant pensativa i es va debilitar a poc a poc -. Em pregunto què haurà estat d'aquesta idea...
En Han la va contemplar parpellejant, cada vegada més sorprès. La terrible flota de devastadors de Mons havia atacat el món natal de l'almirall Ackbar, i els colossos automatitzats havien devastat una bona part del bell planeta aquàtic abans d'acabar sent destruïts.
-Els devastadors de Mons ja han estat construïts -va murmurar -, i han estat utilitzats d'una manera molt eficient.
Les seves paraules van fer que la cara de la Qwi s'il·luminés de plaer.
- Oh, això és meravellós!
- No, no ho és! -Li va cridar en Han a la cara, i la Qwi va retrocedir d'un salt -. És que no saps per què són utilitzades les vostres invencions? No teniu ni idea de què es fa amb elles?
La Qwi va seguir retrocedint, i va acabar alçant-se davant seu en una postura defensiva.
-Sí, i tant. L'Estrella de la Mort va ser utilitzada per esmicolar planetes morts permetent l'accés miner directe als metalls pesants que hi havia en els seus nuclis. Els devastadors de Mons serien factories autònomes que processarien els asteroides o els planetes estèrils per produir una àmplia gamma de matèries presses sense contaminar els planetes habitats.
En Han va deixar anar un esbufec ​​i va alçar la mirada cap al sostre.
-Si creus això, és que ets capaç de creure qualsevol cosa... Fixa’t en els seus noms i escolta com sonen! Estrella de la Mort. Devastador de Mons... No semblen artefactes concebuts per accelerar el desenvolupament econòmic en temps de pau, oi?
La Qwi va arrufar les celles i va decidir oblidar-se d’aquell tema.
-Oh, i tant se val com es diguin?
-El primer objectiu de l'Estrella de la Mort va ser el planeta Alderaan... El món natal de la meva dona! L'Estrella de la Mort va matar a milers de milions d'éssers innocents. Els devastadors de Mons van ser llançats contra Calamari, un planeta habitat, i van morir centenars de milers de persones. Aquestes fàbriques tan eficients teves manufacturaven caces TIE i altres armes de destrucció, i l'únic que sortia d'elles eren armes i més armes...
-No et crec.
La veu de la Qwi no sonava molt segura de si mateixa.
- Jo vaig ser-hi! Vaig volar a través de les restes d’Alderaan, vaig veure la devastació de Calamari... És que no ho heu llegit en l'informe del meu interrogatori? L’almirall Daala va insistir una vegada i una altra demanant-me tots aquests detalls.
La Qwi va creuar els seus prims braços de pell blavosa sobre el seu pit.
-No, això no estava en el resum d'aquesta sessió d'informació verbal proporcionada per tu a la qual tan melodramàticament dius «interrogatori».
-Doncs llavors no t'han lliurat tot l'informe -va dir en Han.
- Ximpleries! Tinc dret a accedir a totes les dades. –La Qwi va clavar la vista en els seus peus -. I a més jo només desenvolupo els conceptes... Faig que funcionin. Si algú de l'exterior fa un mal ús de les meves invencions, no se’m pot considerar responsable d'això. Això està més enllà de l'abast del que jo faig.
En Han estava bullint d'ira, però es va limitar a emetre un grunyit inarticulat al qual se li podia donar el sentit que es desitgés. Les paraules de la Qwi sonaven a assajades, com si les hi haguessin ficat al cap a força de repeticions. Ni tan sols semblava pensar en el que estava dient.
La Qwi va anar ràpidament cap al seu panell tridimensional i va començar a prémer les tecles musicals i a cantussejar per perfilar i retocar la llarga silueta plena d’angles que havia estat construint quan en Han va obrir els ulls.
- T'agradaria veure en què estic treballant ara? -Va preguntar la Qwi, evitant acuradament fer qualsevol esment a la seva discussió anterior.
-És clar -va afirmar en Han, tement que la Qwi l’enviaria de retorn a la seva cel·la de retenció quan ja no necessités seguir parlant amb ell.
La Qwi va moure una mà assenyalant la imatge del que els seus últims retocs havien deixat clar era una nau molt petita. Tenia quatre costats i forma allargada, i feia pensar en un fragment d'una joia facetes-de-foc. En Han va estudiar el diagrama i va poder distingir un compartiment de pilotatge amb espai per a sis persones. Petits canons làser sobresortien de les zones estratègiques, i al final de la punta hi havia una estranya antena transmissora de forma toroïdal.
-En aquests moments estem treballant en la millora del blindatge -va dir la Qwi -. La nau no és molt més gran que un caça monopersonal, però necessitem que sigui completament invulnerable a qualsevol classe d'atac. Utilitzem una armadura cristal·lina quàntica en la qual només hi ha unes quantes capes d'àtoms formant una acumulació tan densa com permeten les lleis de la física, i que és col·locada en forma de làmina sobre una altra prima pel·lícula igual de dura però sotmesa a un canvi de fase previ, i això ens permet confiar que no hi haurà res capaç de danyar la nau. No se li pot fer ni un petit bony.
En Han va moure el cap assenyalant els emplaçaments dels canons làser. Estar encadenat a la columna li impedia veure bé.
-Bé, i per què afegir tot aquest armament si la nau és indestructible? -Va preguntar.
La seva ment s'estava omplint amb visions d'una armada sencera d'aquells artefactes substituint els caces TIE. Una petita força d'aquestes naus d'assalt indestructibles podria llançar-se sobre qualsevol flota de la Nova República i destrossar a plaer les nostres naus.
-Aquest aparell és altament maniobrable i prou petit com per ser detectat en un escombrat del sistema, però tot i així encara pot trobar-se amb una certa resistència. Recorda que l'Estrella de la Mort tenia les dimensions d'una petita lluna... Aquesta invenció s'aconsegueix mitjançant la delicadesa i la precisió d’allò que l'Estrella de la Mort aconseguia a través de la força bruta.
En Han podia sentir com un temor gelat s'anava estenent per tot el seu ser, i es va dir que en realitat no volia conèixer la resposta a la seva pròxima pregunta. Com podia comparar aquella nau tan petita amb l'Estrella de la Mort? Però no va poder evitar preguntar.
- I què és? Què fa?
La Qwi va contemplar la imatge amb una barreja d'orgull impressionat i temor.
-Bé, encara no l'hem posat a prova, però el primer model a escala real ja està pràcticament completat. Hem posat per nom per a aquest concepte «Triturador de Sols»... És diminut, però també és immensament poderós. Una petita nau invulnerable llança un projectil de ressonància modulada al centre d'una estrella, la qual cosa posa en marxa una reacció en cadena dins del nucli i acaba provocant la ignició d'una supernova fins i tot en estrelles de poca massa. És un procés d'allò més lògic i senzill.
En Han estava tan horroritzat que no se li va ocórrer res a dir. L'Estrella de la Mort destruïa planetes, però el Triturador de Sols podia destruir sistemes estel·lars sencers.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada