dimarts, 15 d’abril del 2014

La Recerca del Jedi (IV)

Anterior



4

«Bé, almenys l'impacte no ha fet esclatar la nau...»
Això va ser el primer que va pensar en Han Solo recobrant el coneixement entre núvols de dolor. Va parpellejar i va escoltar el xiuxiueig de l'atmosfera que s'escapava per les bretxes obertes al casc del Falcó Mil·lenari. No sabia molt bé com ho havien fet, però se les havien arreglat per sobreviure a un aterratge forçós. En Han es va preguntar en quin planeta estaven.
Kèssel!
Els seus ulls es van desorbitar veient taques vermelles sobre els panells de control. La seva sang... La seva cama semblava estar cremant, i va sentir un sabor a estany a la boca. Va tossir, i noves taques de sang van aparèixer sobre els panells. En Han no havia aconseguit posar-se l'arnès de seguretat abans que s'estavellessin contra la superfície de Kèssel. Era una sort que no s'hagués quedat al pou artiller. El seu cos estava inclinat a la butaca, i podia veure que la nau havia girat a causa de l'impacte i que l'estructura del pou havia quedat aixafada sota d'ells.
Esperava que en Chewbacca hagués sortit millor lliurat. En Han va tornar el cap i va sentir com si li estiguessin fregant la columna vertebral amb trossets de vidre. El wookiee estava immòbil a la butaca del copilot, amb el pelatge endurit per la sang incolora que brollava de ferides que quedaven ocultes per la seva espessa capa de pèl.
- Chewie! -Va aconseguir clacar -. Digues alguna cosa, vols?
En Han va sentir la detonació ofegada d'una petita càrrega explosiva a l'escotilla principal, i un instant després algú va aconseguir fer un pont en els circuits de la rampa des de l'exterior i la va activar. L'aire que quedava dins del Falcó va sortir disparat cap a la tènue atmosfera de Kèssel.
-Fantàstic -va balbucejar en Han.
El terrible dolor de les seves costelles ja havia estat fent que li costés molt respirar.
Va sentir passos que pujaven per la rampa. En Han volia desenfundar el seu desintegrador, o almenys fer caure uns quants enemics en una baralla a cops de puny, però amb prou feines podia aixecar la mirada. Va esperar una columna d'armadures blanques de soldats de les tropes d'assalt avançant ordenadament, seria el final perfecte per un dia com aquell.
Però els intrusos portaven armadures improvisades amb peces de diferents procedències: algunes havien estat modificades després de treure-les dels uniformes dels guàrdies de la presó, i altres eren antigues plaques de l'equip de les tropes d'assalt. Tot allò no tenia cap sentit per al Han, però a aquestes altures la seva ment ja estava plena de coses que no haurien d'haver ocorregut. Un caça TIE i un caça-X lluitant colze amb colze? Contra ell?
Els membres del grup d'abordatge portaven màscares d'oxigen ajustades a la cara que els permetien respirar la tènue atmosfera de Kèssel. Les seves veus van quedar ofegades pels respiradors quan van començar a cridar-ne ordres els uns als altres.
Un home, a qui les cames, braços i coll impossiblement llargs li donaven l'aspecte d'un espantaocells, va entrar a la cabina de pilotatge del Falcó. En Han va sentir agitar al seu interior l'ombra del reconeixement, però no va aconseguir unir un nom a aquella aparença. L'home portava braçals d'una presó imperial, però del seu maluc penjava un desintegrador modificat de doble canó que era flagrantment il·legal en la gran majoria de planetes. L'espantaocells va tornar els seus ulls, molt separats i tan durs i lluents com dues boletes de pedra, cap al Han.
-Han Solo... -Va dir. El respirador cobria la meitat inferior del seu rostre, però tot i així en Han va poder adonar-se que estava somrient d'orella a orella -. Vas a desitjar no haver sobreviscut al descens fins a la superfície de Kèssel.
El nom de l’espantaocells va tornar a la ment d’en Han portat per una espurna de memòria. Skynxnex. Sí, era ell! Però l’Skynxnex havia estat confinat a la Institució Penitenciària Imperial, després d'haver escapat pels pèls a una sentència de mort. Les preguntes acabaven de començar a formar-se en la boca d’en Han quan l’Skynxnex va descarregar un puny cuirassat sobre el seu cap, enviant-lo de tornada a la inconsciència...
Kèssel. Espècia. Els pensaments es van confondre uns amb els altres convertint-se en malsons mentre en Han lluitava per recuperar el coneixement.
En Han sempre s'havia enorgullit de poder proclamar que el Falcó havia fet el trajecte fins Kèssel en un temps rècord, però poques vegades explicava tota la història, en realitat, quan va ser descobert pels navilis duaners de l'Imperi en Han havia estat fugint de Kèssel amb tot un carregament d’espècia amagat en els compartiments secrets que havia sota de la coberta.
Com sempre. En Han havia obtingut el carregament d’en Moruth Doole, l'home amb molts trets de granota que es dedicava a sostreure espècia de les quotes de producció imperials per distribuir-la al mercat negre. En Doole tenia un càrrec en el gegantí complex de la presó imperial, de la qual procedien gairebé tots els treballadors de les mines d'espècia. L'Imperi mantenia un control molt estricte sobre la distribució de l'espècia, però en Doole se les hi havia arreglat per establir un petit mercat particular. En Han Solo i en Chewbacca havien fet contraban d'espècia per a ell, burlant a les patrulles imperials i portant els carregaments fins als canals de distribució controlats per gàngsters com en Jabba el Hutt.
Però en Moruth Doole tenia el costum d'esprémer al màxim als seus col·laboradors fins que arribava el moment en què decidia que podia obtenir bons resultats lliurant-los a les autoritats. En Han mai havia pogut demostrar-ho, però sospitava que en Doole havia informat a les naus del servei de duanes que el Falcó havia sortit de Kèssel, i que els havia proporcionat les coordenades exactes del punt que en Han havia triat per entrar a l’hiperespai.
En Han s'havia vist obligat a llançar al buit tot el seu carregament d'espècia brillestim, que valia una fortuna, abans que els duaners imperials pugessin a la seva nau. Després va intentar tornar-hi per recuperar el carregament que surava en l'espai, però els imperials havien perseguit al Falcó. Durant la persecució la seva situació havia arribat a ser tan desesperada que en Han no havia tingut més remei que apropar-se a la influència gravitatòria de l'immens cúmul de forats negres bastant més del que les cartes de navegació afirmaven que podia arribar-se a fer. Una nau del servei de duanes s'havia perdut en el remolí de gasos calents que es precipitaven en una singularitat sense fons, però el Falcó havia sobreviscut, saltant a l’hiperespai i fugint sense patir cap dany, però fugint en Han només havia aconseguit escapar d’una situació apurada per ficar-se en una altra encara pitjor. El carregament d'espècia perdut tenia una vàlua de 12.400 crèdits, i en Jabba el Hutt ja havia lliurat tota aquesta suma, en Jabba no s'havia mostrat res complagut...
Pensar en tots aquells mesos que havia passat immòbil i congelat en carbonita va fer que en Han s'estremís. El fred era una negror sòlida al seu voltant, i no podia veure res. Les seves dents van començar a petar...
- Prou ​​de convulsions tèrmiques! -Va ordenar secament una grinyolant veu metàl·lica que feia pensar en una serra de plasma obrint-se pas a través de la roca -. La temperatura del centre mèdic ha estat disminuïda per minimitzar els efectes del xoc quirúrgic sobre el teu metabolisme.
En Han va obrir els ulls i es va trobar contemplant la cara en forma de bala d'un metge-androide. Gairebé tot el metall era de color verd, però hi havia una mena de caputxa negra estesa sobre els sensors òptics del metge-androide. Braços mecànics segmentats es van estendre cap a ell sostenint una àmplia gamma d'instruments mèdics bastant antiquats. Tots estaven molt esmolats.
-Sóc el metge-androide de la presó. No he estat programat per a operacions anestèsiques ni per perdre el temps amb ximpleries com la comoditat del pacient. Si no cooperes, només aconseguiràs que el teu tractament sigui encara més desagradable.
En Han va posar els ulls en blanc. La programació d'aquell model no podia estar més allunyada de la dels metge-androides normals, que tenien com a objectiu prioritari assegurar que el pacient estigués el més còmode i a gust possible.
En Han va intentar moure’s. El centre mèdic de la presó l'envoltava per tot arreu amb la seva freda blancor, la brillantor de l'equip mèdic i les fileres de tancs bacteriològics buits instal·lats en les parets. En Han va ser vagament conscient de la presència de diversos guàrdies immòbils al costat de les portes. Quan va tornar el cap, el metge-androide va allargar les seves fredes mans metàl·liques cap a ell i se la va subjectar per les temples.
-Has de romandre immòbil. Això et farà mal, i molt. Ara relaxa't... Immediatament!
En Chewbacca, invisible a l'altre extrem de la sala, va deixar escapar un ensordidor soroll de dolor. En Han va sentir un gran alleujament en saber que el wookiee seguia amb vida... abans del tractament, si més no.
El metge-androide va començar a treballar-hi, i en Han va torçar el gest.
En Chewbacca el va despertar amb una entusiàstica i peluda abraçada de gratitud. En Han va gemegar i va parpellejar, però l'habitació estava tan fosca que va haver de forçar la vista durant uns minuts abans de poder veure alguna cosa. Semblava com si tot el seu cos hagués rebut una pallissa en comptes d'un tractament curatiu. En Chewbacca va deixar escapar un ploriqueig, i el va tornar a abraçar.
- Pren-t'ho amb més calma Chewie, o aconseguiràs enviar-me de tornada amb aquest metge-androide! -Va exclamar en Han. El wookiee el va deixar anar immediatament.
En Han va fer un examen mental del seu estat. Es va aixecar, va flexionar els braços i es va posar dret. Dues costelles, no, tres, així com la seva cama esquerra, no paraven d'experimentar les molestíssimes fiblades indicadores dels punts en què els soldadors d'ossos havien reparat fractures. En Han seguia estant bastant feble, però les solucions nutritives i de substitució probablement li havien fet recuperar un nivell mínim de salut.
En Chewbacca també tenia aspecte d'haver-ho passat bastant malament. L’havien afaitat el pèl en diverses parts del cos, i en Han va poder veure voluminoses cicatrius allà on els metge-androides havien dut a terme un ràpid treball d’apedaçar sense cap delicadesa. Després del tractament, els dos havien estat llançats en aquell lloc fosc i humit.
En Han va acabar empassant una profunda glopada de l'aire de la cambra.
- Què s'ha mort aquí dins?
Un instant després va comprendre que la seva pregunta era més que un comentari jocós.
En Chewbacca va respondre assenyalant l'enorme silueta que ocupava un terç de l'espai de la cel·la. En Han va tornar a parpellejar per assegurar-se que els seus ulls s'havien adaptat a la penombra.
La criatura era tan gegantina com horrible. Aquell ésser era en part crustaci i en part aràcnid i a jutjar per les fileres de dents esmolades com ganivets, totalment carnívor. Les seves mans-urpes eren tan grans com un ésser humà, i el blindatge corporal segmentat estava cobert de paquets que semblaven crostes. L'única cosa bona que es podia dir d'ell era que era mort. Les despulles feien pudor.
La primera vegada que va estar prop d'un Rancor, en Han patia la ceguesa pel resultat de la malaltia de la hibernació després d'haver estat descongelat al palau d’en Jabba. En Jabba alimentava el monstre que estava presoner sota de la seva sala del tron ​​amb els seus enemics... o amb qui se li posés per davant. En Han havia vist molts rancors més al planeta Dathomir quan estava festejant a la princesa Leia. Una de les bèsties havia mort a la Institució Penitenciària Imperial. El Rancor havia arribat fins al final del procés de putrefacció, i després s'havia anat momificant a poc a poc.
Pel que en Han sabia d'ella, la presó era un encreuament entre zoològic i penitenciaria, la qual cosa era pel fet que les diferents formes de vida tenien diferents graus d'intel·ligència. L'únic factor en comú era la tendència a la violència que totes compartien.
Per a les dimensions que solien tenir les cel·les, la seva era gegantina, era prou gran per haver contingut al Rancor i haver-li proporcionat l'espai suficient per anar d'una banda a l'altra. Ossos rovellats d'aspecte fràgil i trencadís estaven escampats sobre el sòl, com si el Rancor que es moria de gana hagués fet un intent desesperat per trobar més aliment. Retalls verds i blaus d'una substància viscosa traspuaven de les parets i anaven lliscant lentament per elles. Els únics sons que va poder sentir eren degotejos tan febles que resultaven gairebé imperceptibles.
- Quant de temps portem aquí dins, Chewie? -Va preguntar -. Ho saps?
En Chewbacca no ho sabia.
En Han va fer una repassada mental dels esdeveniments. Havien arribat a Kèssel i s’havien identificat pel nom i mitjançant un senyal d'identificació de la Nova República. Després una bigarrada flota de naus composta per caces TIE, caces X i molts altres aparells diferents s'havia enlairat del planeta per atacar-los. Estava clar que els que manaven a Kèssel estaven tramant quelcom lleig, i no volien que la Nova República s'assabentés d'això.
Un instant després es va recordar de l’Skynxnex, l'home-espantaocells, que havia entrat en el Falcó després que s'estavellessin. L’Skynxnex havia estat un lladre i un assassí, i complia la funció de contacte entre en Moruth Doole i els contrabandistes d'espècia. L’Skynxnex havia aconseguit un lloc com a guàrdia de presó en la institució penitenciària, però pel que sembla acabava de canviar de feina...
En Han va sentir l'espetec i el brunzit del camp de desactivació al voltant de les portes de la cel·la, i un instant després va haver un carrisqueig grinyolant quan els ascensors hidràulics van fer que l'enorme porta comencés a ascendir. A mesura que anava pujant, una aspra claredat blanca va inundar l'habitació. En Han es va tapar els ulls amb una mà. Fins aquell moment no s'havia adonat que la cel·la estigués tan fosca.
- Prepara't, Chewie! -Va murmurar.
Si no hi havia massa guàrdies podrien llançar-se sobre ells, dominar-los i escapar. Però un moment després va sentir una fiblada de dolor a les costelles que s'havia fracturat feia tan poc temps, i una onada de mareig i atordiment es va estendre per tot el seu ésser. En Chewbacca s'havia recolzat en una de les humides parets de la cel·la del Rancor com si tot just pogués tenir-se dret, i va deixar escapar un feble gemec.
«Bé, si només hi ha un guàrdia mig cec que s'estigui recuperant després d'haver tingut disenteria durant diverses setmanes...»
-Oblida-ho Chewie. Escoltem què han de dir-nos.
La silueta esquelètica que acabava d'aparèixer al llindar era l’Skynxnex, per descomptat. Els ulls d’en Han es van adaptar a la llum, i va poder veure quatre guàrdies immòbils darrere d'ell. Portaven uniformes d'un aspecte vagament carcerari i trossos d'armadura per protegir les zones més vulnerables del cos, però no es veia cap insígnia que indiqués el seu rang.
-Bé, Han Solo, confio que apreciaràs la nostra... hospitalitat -va dir l’Skynxnex.
En Han va corbar els llavis en un somriure sarcàstic i va tornar la mirada cap al Rancor mort que havia mort en aquella cel·la humida.
-Sí, nois, ja veig que esteu convertint Kèssel en un autèntic paradís per als turistes... Igualet que el planeta Ithor, eh?
L’Skynxnex va seguir la direcció de la seva mirada i els seus ulls es van posar en el monstre momificat.
-Ah, sí... Quan ens vam apoderar de la presó hi va haver tant enrenou que algú es va oblidar d'alimentar el Rancor. Va ser una llàstima... Van passar diversos mesos abans que ens recordéssim d'ell. Sí, la veritat és que va ser doblement lamentable, perquè quan per fi vam pensar en ell teníem munts de presoners imperials que treure'ns de sobre. Això hauria resultat molt divertit de veure... Bé, el que vam fer va ser enviar-los a les mines d'espècia.
L’Skynxnex va somriure, però només durant un moment. Després el seu rostre va tornar a adoptar una expressió d’impassibilitat gairebé mecànica.
-Espero que els metge-androides us hagin ajudat a recuperar-vos de les ferides que vau patir estavellant-vos. Heu d'estar prou bé per suportar l'interrogatori... M’agradaria esbrinar per què heu vingut a Kèssel a espiar-nos.
En Han va pensar que per una vegada podia dir la veritat i mostrar-se totalment franc sobre la seva missió.
-Quan vulguis començar estaré preparat, Skynxnex.
Així i tot, temia que la veritat no fos suficient en aquell cas.
L'home prim i malforjat que tenia davant es va permetre un altre fugaç somriure.
-Així que em recordes, eh, Solo? Bé... En Moruth Doole vol parlar amb tu immediatament.
En Han va alçar les celles. Això volia dir que en Doole seguia viu i que continuava controlant els seus negocis, però en Han no tenia ni idea de com encaixaven les diferents peces del trencaclosques.
-M'encantaria parlar amb el vell Moruth -va respondre -. Ha passat molt temps... Era un bon amic meu!
Les seves paraules van fer que l’Skynxnex deixés anar una rialleta burleta que es va interrompre de sobte. Els guàrdies que romanien immòbils darrere seu el van imitar.
-Sí -va dir l’Skynxnex -, crec que li he sentit esmentar el teu nom... En diverses ocasions.
L'ascensor els va treure de les àrees de cel·les del bloc principal, i els va portar per un tub fins al perímetre extern de la institució penitenciària. Després van avançar a tota velocitat cap amunt seguint la inclinació dels rails metàl·lics.
En Han va donar un cop d'ull per les parets transparents plenes de senyals i esgarrapades de l'ascensor i va poder veure que la presó era un enorme edifici marró i gris construït amb plastiacer i roca sintètica. La façana principal s'anava inclinant en un angle de quaranta-cinc graus, i torretes d'ascensors es lliscaven al llarg de cada cantonada. Una estructura de vidre-mirall que contenia els departaments administratius i allotjaments del personal de la presó sobresortia de l'enorme pla inclinat.
Mentre anaven amb el veloç ascensor, l’Skynxnex els va observar amb visible diversió i va mantenir el seu desintegrador modificat de doble canó apuntant-los en tot moment. Els dos guàrdies, l'armament era més convencional, també estaven tensos i preparats per actuar en qualsevol moment.
En Han es va adonar d'això, i es va sentir irònicament impressionat. No sabia què podia haver fet per inspirar-los tanta por.
Tant en Han com en Chewbacca havien estat emmanillats amb grillons atordidors, un artefacte immobilitzador que cobria els canells i enviava descàrregues paralitzants d'electricitat directa al sistema nerviós amb una potència que era proporcional a la quantitat d'esforç per alliberar-se que portés a terme el presoner. Com de costum, en Chewbacca va ser incapaç de controlar el seu mal geni i va aconseguir quedar encantat per les descàrregues.
L’Skynxnex va posar en moviment els seus dos presoners amb una empenta tot just es van obrir les portes de l'ascensor. En Han va obeir a l'instant i va avançar intentant que el seu pas resultés el més elàstic i segur de si mateix possible. Havia tingut bastants problemes amb Moruth Doole i no confiava gens ni mica en ell, però que en Han sabés no hi havia cap motiu pel qual en Doole l’hauria odiar.
L’Skynxnex els va guiar per la zona de despatxos administratius, molts dels quals havien estat saquejats o incendiats. Van deixar enrere una avantsala de grans dimensions que portava a un enorme despatx flanquejat per finestrals gegantins des dels quals es podien contemplar els erms de Kèssel. En Han va poder veure les planes salines a la llunyania. Les colossals xemeneies de les fàbriques d'atmosfera enviaven raigs d'oxigen, nitrogen i diòxid de carboni cap al cel rosat, fent que el planeta es mantingués mínimament habitable gràcies al seu continu esforç. Potents escuts de radiació col·locats en òrbita filtraven un considerable percentatge dels letals rajos X i gamma que brollaven de les Goles properes. Si no fos per la valuosíssima espècia, ningú s'hauria pres la molèstia de tractar de viure a Kèssel.
El rètol de la unitat-escriptori anunciava que s'estava a punt d'entrar a les estances de l'alcalde, però algú havia titllat la identificació original i havia col·locat un rètol escrit a mà en bàsic sobre el qual es llegia OFICINA D’EN DOOLE. La paret de la dreta de la unitat-escriptori estava adornada amb un home congelat en carbonitza que havia quedat atrapat per sempre en els últims espasmes de l'agonia. En Han va pensar que en Doole havia après una lliçó d’en Jabba el hutt, i pel que sembla havia adquirit el costum d'exhibir un vell enemic perquè tothom pogués veure’l. En va tenir prou amb fer una mirada en aquell horrible trofeu per estremir-se.
Al costat de la finestra hi havia una figura en forma de barril siluetejada per la potent llum blanca. En Han va reconèixer a Moruth Doole només de veure'l.
En Doole era un rybetià, un humanoide rabassut de pell suau sense borrissol. El color verd clar amb febles reflexos marrons de pell creava la impressió d'unes franges que pujaven i baixaven per les seves galtes, braços i espatlles. La seva pell estava seca, però tot i així aconseguia semblar lleument viscosa. Com sempre, en Doole anava vestit amb les pells de rèptils menys afortunats que ell. La seva armilla semblava haver sortit d'algun vídeo d'història antiga. Portava una corbata d'un color groc cridaner, la qual cosa volia dir que en Doole estava preparat per aparellar-se si sorgia l'ocasió, encara que en Han va pensar que a Kèssel li resultaria molt difícil trobar una femella de la seva espècie que estigués disposada a convertir-se en la seva parella.
En Doole va girar sobre si mateix per revelar un rostre molt canviat que tremolava contínuament a causa de la paranoia i els tics nerviosos. Els seus ulls de rybetià eren molt més grans que els d'un ésser humà i recordaven a un parell de llanternes amb escletxes verticals... però un d'ells s'havia tornat d'un blanc lletós, ​​com un ou dur a mig coure. En Doole portava un enfocador de visió mecànic sobre del seu altre ull, i l'artefacte quedava subjecte al seu cap mitjançant tires de cuir marró.
En Doole va manipular el seu ull mecànic, i les lents van emetre un grinyol i es van moure fins a quedar ajustades com si fossin una càmera. Els seus dits de rybetià eren molt llargs i s'eixamplaven al final, i van mostrar indicis d'unes ventoses de succió vestigials quan va ajustar el focus i va acostar el seu rostre al d’en Han. La mirada lletosa de l'ull cec estava clavada a la llunyania.
- Ets tu, Han Solo! -Va xiuxiuejar en Doole, reconeixent-lo després d'una perllongada inspecció.
En Han va arrufar les celles.
-Veig que has estat abusant de l'espècia. Moruth... La vista sempre és la primera a quedar afectada.
-No va ser l'espècia la que em va fer això -va replicar secament en Doole mentre es donava uns copets a l'artefacte que cobria el seu ull amb la punta d'un dit. Va fer una altra prolongada inhalació, bombolles que va recordar el so que produiria una beguda carbònica en ser vessada sobre brases calentes.- Per què ets aquí, Solo? Vull que m'ho diguis, però potser també vulgui que et resisteixis un poc perquè això et resulti dolorós.
En Chewbacca va llançar un rugit iracund. En Han va intentar estendre les mans, però els grillons atordidors li van administrar una descàrrega.
- Espera un moment, Moruth! Serà millor que m’expliquis unes quantes coses. No entenc...
En Doole no li va prestar cap atenció. Es va fregar les mans i va somriure amb els seus llavis enganxosos i humits.
-La part més difícil serà contenir el desig de veure com et trossegen davant dels meus ulls, naturalment...
En Han va sentir que el cor li començava a bategar més de pressa.
-Escolta, és que no podem comportar-nos com dues persones raonables ni que sigui per uns moments? Érem socis Moruth, i mai vaig jugar brut amb tu. –En Han no va esmentar les seves sospites que en Doole sí que havia jugat brut amb ell quan transportava l'últim carregament d’espècia. Si vaig fer una cosa que et va disgustar. Bé, et demano disculpes. No podem arreglar-ho?
En Han es va recordar de la conversa que havia mantingut amb Greedo, l'assassí professional, a la cantina de Mos Eisley. Quan es considerava ofès, en Jabba el Hutt mai intentava resoldre el malentès per mitjans pacífics. En Han esperava que en Doole seria més raonable.
En Moruth Doole es va tirar enrere i va moure les seves mans de llargs dits en un ràpid aleteig.
- Arreglar? Què vas a fer..., pagar-me un substitut robòtic ocular? Odio aquests trastos! En Jabba va tractar de matar-me per culpa teva. Vaig haver de suplicar-li que es conformés amb el meu ull. De fet, vaig haver de suplicar-los que em deixessin sense ull!
En Doole es va colpejar el punt feble de la seva cara, que semblava un ou dur, amb la mà.
L’Skynxnex es va acostar al Doole.
-Crec que en comptes d’espantar-lo només estàs aconseguint confondre'l, Moruth -va dir en veu baixa -. Potser realment no sap què ha passat.
En Doole es va asseure darrere del seu escriptori, va tirar dels plecs de la seva armilla de pell de llangardaix i va recobrar les bones formes.
-En Jabba em va donar la culpa de tot després que llancessis el teu carregament d'espècia al buit! Va emetre un contracte d'assassinat al meu nom... I tot per culpa de la vostra covardia!
En Chewbacca va llançar un rugit ofès, i en Han va haver de fer un gran esforç per no deixar-se dominar per la ira.
-En Jabba també va emetre un contracte al meu nom, Doole -va dir -. En Greedo va intentar assassinar-me a Tatooine. En Boba Fett em va capturar a Bespin i vaig quedar empresonat en un bloc de carbonita igual que aquest amic teu que tens penjat de la paret... –En Han va moure una mà assenyalant l'horrible trofeu de la paret - i després em van enviar al palau d’en Jabba.
En Doole va moure una mà com menyspreant les seves paraules.
-Els Homes d’en Jabba ja s'havien infiltrat en l'organització minera - va dir,- i volia delatar-me perquè la seva gent pogués obtenir el brillestim directament. Un dels seus assassins em va fregir aquest ull i em va deixar mig cec de l'altre. En Jabba encara no havia acabat amb mi, però l’Skynxnex el va matar abans que pogués fer-me més coses.
L'espantaocells immòbil al costat de la porta va somriure amb orgull.
-En Jabba no m'havia deixat una altra opció: havia d'actuar -va seguir dient en Doole -. Vàrem organitzar la revolta a la presó. L'alcaid era un home d’en Jabba, però la meitat dels guàrdies estaven del meu costat. Els pagava molt bé, entens? Per sort, el caos es va apoderar de l'Imperi més o menys en aquell temps i vam poder fer-nos amos de Kèssel. Hi havia uns quants esclavistes amb somnis de grandesa a l'altre costat del planeta, però no van durar molt. Des de llavors he estat omplint els magatzems amb carregaments d'espècia, i he creat una gran flota de defensa amb totes les naus a les que he pogut recórrer o reparar. Ningú vindrà aquí per llevar-me el que em pertany... I quan dic «ningú», parlo molt seriosament!
En Doole es va envoltar el cap amb els seus llargs dits en un gest de cansament.
- Tot anava molt bé fins que tu vas fer que en Jabba s'enfadés i em donés la culpa del que ha passat! Sí, tot anava bé i no hi havia cap perill... Sabia com havia de jugar en aquell joc. Ara faig un salt cada vegada que veig moure’s una ombra, i sempre estic espantat...
En Doole va contemplar al Han amb el seu ull mecànic.
-Però veig que no tens prou amb haver destrossat la meva vida un cop, eh? Has tornat, i vas arribar emetent un missatge de la Nova República... Bé, havia imaginat que les restes de l'Imperi podien tractar de recuperar el control de les mines d'espècia, però tots els grans governs són iguals. Ets un espia, i un espia particularment inepte... Realment creies que podies entrar al nostre espai, fer una ullada i tornar a la teva República amb tota la informació que necessiten per venir aquí i apoderar-se de tot? –En Doole va colpejar l'escriptori amb el palmell d'una mà produint un so humit -. Donarem el primer cop matant al seu espia, i estarem preparats per acabar amb ells quan les vostres naus d'atac surtin de l’hiperespai!
- No tens ni una possibilitat! -Es va burlar l’Skynxnex.
En Han es va permetre somriure, i va arribar a l'extrem de deixar anar una rialleta.
-No podeu estar més equivocats, nois... Sí, ho heu entès tot al revés.
En Chewbacca va llançar un grunyit d'assentiment.
L’Skynxnex va arrufar les celles, i en Doole va contemplar al Han en silenci durant un moment.
-Ja ho veurem -va dir per fi.
Va ficar la mà a la butxaca de la seva armilla i va treure d'ell una petita clau d'aspecte bastant antic que va inserir en el pany d'un dels calaixos de l'escriptori que havia pertangut a l'alcaid de la presó. Va lluitar uns moments amb el pany, i va acabar aconseguint obrir el calaix. Va ficar la mà dins, i va treure una petita caixa forta. La va posar sobre la taula, i després va ficar la mà en una altra butxaca de la seva armilla per extreure una segona clau.
En Han va contemplar al Doole sentint una creixent curiositat mentre aquest obria la caixa forta i treia un petit recipient segellat d'ella. Després en Doole va guardar meticulosament les dues claus a les seves butxaques abans de mirar al Han.
-M'agradaria dedicar un cert temps a interrogar-te minuciosament, però vull saber amb tota exactitud quan planeja atacar la Nova República, quantes naus van a enviar i quin tipus de forces utilitzaran per aixafar-nos. Vaig a obtenir la informació ara, però potser pugui gaudir una estona interrogant-te més tard... per una pura qüestió de principis.
En Doole va col·locar la seva mà palmejada de rybetià sobre del recipient segellat. Un feix lluminós es va enroscar al voltant dels seus dits amb un brunzit gairebé imperceptible duent a terme un examen d'identificació personal, i un instant després el petit recipient va emetre un lleu rot en trencar el segell hermètic a prova d'aire. La tapa va lliscar de banda per revelar un compartiment interior embuatat.
La capseta era plena de prims cilindres embolicats en una substància negra que tenien mig dit de longitud. En Han els va reconèixer al moment res més veure'ls.
-Brillestim... -Va dir.
En Doole el va mirar.
-La forma més potent en què pot presentar-se l'espècia... Amb ella podré saber què hi ha de veritat en el que dius. Els teus pensaments errants et trairan.
En Han va experimentar una sobtada sensació d'alleujament.
- I què passa si no tinc cap pensament ocult que delatar?
L’Skynxnex li va pegar al clatell amb el dors de la mà, i l'impacte gairebé va fer caure en Han. En Chewbacca va intentar avançar trontollant, però els grillons atordidors van fer callar els seus crits i van obligar-lo a quedar-se immòbil, deixant-lo tan marcat i feble que el wookiee i va oscil·lar d'un costat a un altre i va estar a punt de perdre l'equilibri.
En Doole va escollir un dels prims cilindres negres i el va sostenir entre els seus dits. Després va arrencar l'embolcall opac amb un moviment ple de destresa i va extreure un prim feix de fibres transparents d'aparença cristal·lina. En Doole va sostenir el brillestim inert sota els raigs de llum que entraven pel gran finestral panoràmic, i l'espècia sensible a la llum va començar a il·luminar-se per dins, brillant i centellejant en el ràpid procés de maduració.
En Han la va mirar fixament fins que va estar preparada per ser consumida per Doole, i va empassar saliva intentant eliminar el nus de sequedat que se li havia format a la gola.
En Doole va obrir la boca quan els segments de brillestim van començar a resplendir amb un color blau perlí. Va estendre la seva prima llengua porpra, va embolicar les fibres cristal·lines amb ella i les va introduir en la seva boca. El brillestim va petar i bombollejar amb un lleu xiuxiueig, i unes quantes guspires minúscules es van escapar per les comissures de la boca quan en Doole va flexionar els llavis.
En Han va seguir mirant-lo fixament mentre en Doole tancava el seu ull cec i s'empassava aire en una sèrie de profundes inhalacions acompanyades per sons líquids. L'espècia actuaria sobre la ment d’en Doole estimulant i reforçant els seus poders latents. Els engranatges de centrat automàtic de l'ull mecànic d’en Doole van brunzir i van grinyolar, girant una vegada i una altra en un intent d'extreure algun sentit de les visions que havien començat a desfilar per la ment del rybetià. Després en Doole es va tornar fins a quedar de cara al Han i en Chewbacca.
En Han va torçar el gest en sentir com uns dits diminuts començaven a furgar en el seu cervell, movent-se pels lòbuls de la memòria i les imatges que havia emmagatzemat en els seus pensaments... buscant, buscant. Va intentar escapar d'ells, però sabia que no podia amagar cap secret a una ment saturada de brillestim.
L’Skynxnex va deixar anar una rialleta però va callar a l'instant, com si temés que això pogués atreure l'atenció d’en Doole cap a ell i fer que fos el seu cervell el que acabés sent examinat.
En Han va sentir una creixent ira i una impotència ofesa en comprendre que en Moruth Doole poda disseccionar els moments d'intimitat que havia viscut amb la Leia, i observar el naixement dels seus tres fills. Però els efectes de l'espècia només duraven uns moments i en Doole concentraria els seus esforços a esbrinar per què en Han i en Chewbacca havien vingut a Kèssel.
-T'estava dient la veritat, Doole -va dir en Han en veu baixa i suau -. Venim en una missió de pau per restablir el contacte diplomàtic amb Kèssel. La Nova República està intentant obrir les rutes comercials i donar-te la benvinguda al seu si. Hem vingut en so de pau, però tu et vas declarar la guerra a tu mateix al fer caure el primer ambaixador enviat per la Nova República.
En Chewbacca va deixar escapar un grunyit.
L’Skynxnex es va encarcarar i va donar unes quantes passes tentinejants cap endavant.
- De què està parlant?
-Llegeix la veritat que hi ha al meu cap, Moruth -va dir en Han alçant la veu.
El rybetià tenia la boca oberta i els llavis flàccids, i en Han va poder veure l’espurneig de les diminutes espurnes del brillestim en les seves galtes. Va sentir com els minúsculs dits investigadors s'endinsaven en les profunditats del seu cervell, furgant i buscant incessantment. L'estímul de l'espècia ja havia començat a esvair-se, i en Doole estava fent un frenètic intent final per trobar alguna prova que les seves sospites eren certes.
Però en Doole no va poder trobar res, perquè no hi havia res a trobar. L'únic que va esbrinar va ser el poder de les forces de l'Aliança que es desplegarien contra ell. Aquella flota havia aconseguit vèncer a tot l'Imperi, i no podia cabre-li cap dubte que n'hi hauria prou per destruir a la petita organització de fora de la llei que s'havia apoderat de Kèssel.
- No! –Va ploriquejar en Doole, i va girar sobre si mateix per clavar la mirada l’Skynxnex -. Què farem? Està dient la veritat!
- No pot estar dient la veritat! -Va exclamar l’Skynxnex -. És un... És un...
-L’espècia no menteix. Està aquí exactament per les raons que va exposar, i nosaltres vam enderrocar la seva nau. El vam fer presoner... La Nova República vindrà a per nosaltres, i ens escombraran.
-Mata’ls ara mateix -va dir l’Skynxnex -. Si treballem de pressa, podem amagar tots els rastres del que ha passat.
En Han va sentir que la por tornava a apoderar sobtadament d'ell.
- Ei, espereu un moment! Estic segur que podem arreglar-ho amb uns quants missatges enviats als llocs adequats... Després de tot, sóc l'ambaixador! Tinc credencials diplomàtiques i tota la resta... No vull que un simple malentès...
- No! -Va cridar l’Skynxnex, mantenint la seva atenció centrada en Doole -. No podem córrer aquest risc. Ja saps el que en Solo ha fet abans... Sap que vas enviar a les naus del servei de duanes imperial darrere d'ell.
En realitat. En Han no havia estat segur fins aquell moment.
-No hi ha cap raó per deixar-se dominar pel pànic... -va dir -. Puc parlar amb el Senat de la Nova República. Conec a la Mon Mothma des de fa molt temps, i a més la meva dona Leia és membre del Gabinet i...
La seva ment estava funcionant a una velocitat desesperada, intentant imaginar-se com sortiria d'aquella situació la Leia si estigués al seu lloc. En Han l'havia vist trobar la solució a complexos problemes diplomàtics en moltes ocasions. La Leia sabia manejar les paraules i era capaç d'identificar les preocupacions dels altres i dissoldre-les a poc a poc, maniobrant delicadament a les faccions enfrontades fins a assolir un compromís. Però la Leia no estava al seu costat en aquell moment.
-Sí, crec que estic d'acord amb tu -va dir en Doole donant-se copets amb un dit en els seus inflats llavis, i en Han va deixar escapar un sospir d'alleujament -. No només, estic d'acord amb l’Skynxnex... Repassaré les cintes de la batalla, però no crec que transmetessis cap missatge després d'haver sortit de l’hiperespai. Un dels nostres caces va destruir el plat de la teva antena subespacial. La Nova República no té cap manera de saber que vas arribar aquí sa i estalvi, i a falta de proves en contra, acabaran arribant a la conclusió que vas ser engolit per les Goles.
En Doole va començar a anar i venir per davant del gran finestral panoràmic.
-Eliminarem totes les dades referents a tu dels nostres registres, i ordenaré a tots els meus mercenaris que s'oblidin de l'atac. Sí, és l'alternativa que presenta menys perills!
- Estàs cometent un gran error! -Va cridar en Han.
Tot just podia contenir l'impuls de llançar-se pels grillons atordidors.
-No -va replicar en Doole, ajuntant les puntes dels seus dits amb un lleu so de succió -, no ho crec.
En Chewbacca va cridar un llarg reguitzell de paraules guturals.
-El més prudent seria matar-los ara mateix -va respondre en Doole, i es va fregar l'ull cec amb els dits -. Però encara estàs en deute amb mi per això, Solo. No podries compensar la pèrdua del meu ull ni que treballessis cada dia durant un centenar d'anys. Els dos anireu a les mines d'espècia, als túnels més llunyans i més profunds. Darrerament hi ha hagut bastants baixes, i han de cobrir-les.
En Doole va somriure amb la seva enorme boca de granota. Un últim centelleig de guspires blaves va oscil·lar a la comissura dels seus llavis.
-Aquí a sota ningú us trobarà mai.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada