dissabte, 26 d’abril del 2014

La Recerca del Jedi (XVI)

Anterior



16

La Leia va aconseguir no somriure mentre portava a Gantoris a la càmera de projecció. El seu hoste i visitant de foscos cabells es movia tan rígidament com un titella mentre intentava veure-ho tot a la vegada.
En Gantoris estava resplendent amb el seu uniforme nou fet a mida i idèntic al vell vestit de pilot de diverses generacions d'antiguitat que havia portat en qualitat de líder d'Eol Sha. La Leia havia introduït dissenys trets dels arxius en els bancs de dades d'un androide sastre, i li havia lliurat l'uniforme com a regal. En Gantoris s'havia mostrat encantat, i havia estat admirant-lo una bona estona.
La Leia ja començava a conèixer-lo una mica, però tot i així seguia sentint-se una mica incòmoda quan estava prop d'ell. En Luke li havia assegurat que aquell home tenia un gran potencial Jedi, però a la Leia no li havien agradat gens ni mica les «proves» mortíferes per les quals en Gantoris havia fet passar al Luke abans d'accedir a marxar d’Eol Sha. Admetia que en Gantoris havia tingut una existència infernal, però així i tot li semblava massa seriós i tancat en si mateix, i els seus ulls foscos eren com pous flamejants plens de fúria reprimida amb prou feines. Tenia l'aspecte d'un home acostumat al poder al que se li mostra tot d'una com de petit és el lloc que ocupa en el gran esquema general de les coses.
Però l'altre costat d’en Gantoris intrigava a la Leia. Ja havia vist com movia els ulls d'un costat a un altre, i com estirava el coll per contemplar els altíssims edificis que s'alçaven fins a fregar les capes exteriors de l'atmosfera de Coruscant. En Gantoris havia quedat sorprès davant les lluents càmeres d'audiència i les petites comoditats de les estances que en Luke s'havia encarregat d'aconseguir. No havia vist mai o ni tan sols imaginat les coses que la Leia considerava més normals i quotidianes.
Quan van entrar a la sala de projeccions en Gantoris va clavar la mirada en els gegantins finestrals que omplien les parets amb enormes panorames de Coruscant i dels edificis construïts feia segles que circumdaven el món. La Leia sabia que en realitat no es trobaven prou amunt per gaudir d'aquell espectacle: de fet, la sala de projeccions era una càmera interna situada a bastant profunditat, i els «finestrals» eren pantalles d'alta resolució que mostraven imatges preses per les càmeres instal·lades al cim del Palau Imperial.
- Què és aquest lloc? -Va preguntar en Gantoris.
La Leia va somriure i va creuar els braços sobre la seva túnica.
-Bé, en aquests moments no és més que una habitació... però dins d'un instant et proporcionaré tot un món nou.
Va anar fins l'estrada de control que s'alçava al centre de l'habitació i va teclejar els codis de les imatges que havia compilat dels arxius, registres antics de les investigacions de la Vella República i els expedients recopilats durant l'ocupació de l'Aliança.
Les pantalles-finestrals van parpellejar i les imatges van canviar amb tal rapidesa que en Gantoris es va sobresaltar. Tot d'una el paisatge mostrat era el d'un planeta totalment diferent, i en Gantoris va girar sobre si mateix amb els ulls molt oberts i sobtadament plens de pànic, com si la Leia acabés de transportar-lo fins a l'altre extrem de la galàxia.
-T'estic ensenyant una nova llar. Aquest món és Dantooine, el lloc que hem triat per als habitants d’Eol Sha.
Les pantalles-finestrals van mostrar vastes planes plenes d'herba i arbres punxeguts que es van estendre al seu voltant. Turons purpuris s'allunyaven en suaus ondulacions fins a perdre’s en el llunyà horitzó. Una rajada de petites bèsties peludes avançava a través de la sabana, i un estol de criatures multicolors que semblaven globus i que tant podien ser plantes com animals rudimentaris surava per l'aire. Algunes s'havien enganxat en els extrems de les punxegudes branques dels arbres. Dues llunes, una verdosa i una altra d'un groc clar, estaven suspeses sobre les planes.
-Vam establir una de les nostres primeres bases a Dantooine -li va explicar la Leia -. Té un clima suau, gran abundància de formes de vida i molta aigua. Unes quantes tribus nòmades van i vénen al llarg de les costes de l'oceà, però la major part de la superfície del planeta es troba deshabitada.
La Leia havia utilitzat Dantooine com a esquer quan el Gran Moff Tarkin la va interrogar a bord de l'Estrella de la Mort. Volia salvar el seu estimat planeta Alderaan, i havia divulgat la situació de la base rebel de Dantooine en comptes de donar la de la base real de Yavin IV, però Tarkin va acabar destruint Alderaan malgrat tot perquè Dantooine estava massa lluny i no li hauria permès oferir una demostració efectiva del poder de l'Estrella de la Mort. Dantooine per fi podria resultar novament útil com llar per als refugiats d’Eol Sha.
- Creus que la teva gent li agradaria viure en un lloc així? -Va preguntar la Leia arquejant les celles.
En Gantoris, que fins aquell moment només havia vist el seu món desolat, el planeta gasós de Bespin i la superfície planetària coberta per una gegantesca ciutat que era Coruscant, semblava impressionat.
-Sembla un paradís... No hi ha volcans ni terratrèmols? Molt menjar, i cap gran ciutat?
La Leia va assentir, i la porta de la sala de projecció es va obrir abans que en Gantoris pogués tornar a parlar. La Leia es va girar, i es va sorprendre de veure la Cap d'Estat, la Mon Mothma, creuant el llindar per reunir-se amb ells.
La dona de cabells castany vermellosos caminava amb passos ràpids i segurs que creaven la impressió que es lliscava sobre el sòl. La líder de la Nova República va estendre una mà cap a Gantoris.
-Tu deus ser un dels primers candidats a rebre l'ensinistrament Jedi d’en Luke Skywalker - va dir -. Permet-me donar-te la benvinguda a Coruscant i desitjar el major èxit possible, i que acabis convertint-te en part d'un nou Orde de Cavallers Jedi.
En Gantoris va agafar la mà de la Mon Mothma i la va saludar amb una lleu inclinació, però la Leia va captar la fugaç impressió mental que es considerava a si mateix com un líder que coneix a una persona de la seva mateixa posició.
-Li estava ensenyant unes imatges de Dantooine a Gantoris, Mon Mothma -va dir la Leia -. Estem pensant de traslladar als refugiats d’Eol Sha a la nostra antiga base d'aquest món.
La Mon Mothma va somriure.
-Fantàstic. Estic al corrent de la difícil situació actual de les teves gents, i m'agradaria veure'ls sans i estalvis a Dantooine. Sempre he pensat que era una de les nostres bases més agradables, no tan rigorosa com Hoth o la Base Pinacle i sense les espesses jungles de Yavin IV. -Es va girar cap a Gantoris -. Si dones la teva aprovació en aquest món, al meu torn jo donaré instruccions a la ministra Organa Solo perquè iniciï els treballs de trasllat i reassentament immediatament.
En Gantoris va assentir.
-Si aquestes imatges són representatives de com és el lloc, estic segur que Dantooine serà una llar excel·lent per al meu poble.
La Leia va sentir un gran alleujament.
-Estava pensant a posar a Wedge... vull dir el general Antilles al capdavant d'aquests treballs. Porta mesos supervisant la reconstrucció dels nivells inferiors de la ciutat i, francament, crec que està desaprofitant el seu talent en aquesta tasca.
-Estic d'acord -va dir la Mon Mothma. Vivia contínuament sota una muntanya d'embolics diplomàtics i decisions burocràtiques tan enorme que la Leia no podia ni imaginar-la, però tot i així s'ho feia per mantenir una actitud de tranquil·la energia -. El meu calendari també acaba de recordar-me que l’ambaixador de Càrida arribarà d'aquí a dos dies. Van bé tots els preparatius? Puc ajudar-te d'alguna manera?
-Bé, n'hi ha prou que pensis estar per aquí. És tot el que puc demanar-te... He decidit traslladar la recepció als Jardins Botànics de la Cúpula Celeste en comptes de celebrar-la en el Palau Imperial. L’ambaixador Furgan sembla sentir una certa hostilitat cap a la nostra causa, i no he volgut exacerbar les seves reaccions rebent-lo en un lloc que va ser la seu del govern imperial. De fet, l’ambaixador està intentant disfressar la missió que li porta aquí fent-la passar per una mena de pelegrinatge per visitar diversos monuments i llocs històrics imperials.
La Mon Mothma va assentir amb una lleu inclinació de cap, però va somriure.
-Bé, si més no vindrà... Fins al moment aquesta és el millor senyal, no?
-Suposo que sí.
La Leia seguia sentint-se una mica escèptica.
-Per cert, no he rebut el teu informe sobre la missió d’en Han a Kèssel... Vas tenir una idea molt brillant d’enviar al Han en comptes d'un ambaixador del cos diplomàtic. Ell pot parlar-los en la seva pròpia llengua, i tornar a obrir els canals de circulació de l'espècia allunyant-la del mercat negre podria fer meravelles per a la nova economia. Ha tingut algun èxit?
La Leia va clavar la mirada a terra, sentint-se bastant incòmoda.
-Ha patit un cert retard, Mon Mothma, i de moment encara no disposo de cap informació. T'enviaré un informe complet tan aviat com hagi tornat. Esperem que la seva missió es vegi coronada per l'èxit.
-Cert, esperem -... -L'expressió de la Mon Mothma semblava indicar que sospitava que la Leia li estava amagant alguna cosa, però no va fer més preguntes -. He d'anar a discutir els drets de salvament de les naus abandonades en òrbita al voltant de Coruscant amb els representants dels ugnaughts. Em temo que serà una tarda molt llarga, i només volia saludar-te mentre tingués una oportunitat de fer-ho. Ha estat un plaer Gantoris.
La Mon Mothma va començar a girar sobre si mateixa disposant-se a marxar, però es va aturar i va mirar a la Leia.
-Per cert, Leia, estàs fent una gran feina... El govern es veu assetjat amb tanta freqüència per les queixes i les demandes dels grups que representen interessos insatisfets, que de vegades oblidem tot el que estem fent bé. Estàs fent bé un munt de coses.
La Leia no va poder evitar un fugaç somriure d'incomoditat, i va pensar que se sentiria molt més contenta si no hagués perdut el marit.

Els bessons van començar a plorar a l'uníson quan la Wínter va posar els peus sobre la rampa de la seva llançadora sense senyals d'identificació. La serventa personal de la Leia es va aturar, va romandre d'esquena al Jacen i la Jaina durant uns moments i va acabar tornant-se lentament fins a quedar de cara a ells.
La Leia tenia les mans sobre les seves espatlles, però els dos nens seguien tractant la seva mare com si fos una desconeguda tot i que ja havien transcorregut uns quants dies des que va arribar. La Leia es va adonar que els seus dits s'havien tensat de sobte i va comprendre que potser no fos la reacció més adequada donades les circumstàncies, però tot el seu ésser volia deixar ben clar que els bessons eren els seus fills, i la Leia es va sentir incapaç de lluitar contra aquest sobtat afany de possessió.
El rostre de la Wínter estava gèlid i impassible sota la seva blanca cabellera.
-Deixeu de plorar ara mateix, nens -va dir. En Jacen va xarrupar aire pel nas.
-Volem que et quedis, Wínter.
La Wínter va estendre una mà i va assenyalar la Leia amb un dit tan rígid com la punta d'una llança.
-Aquí teniu a la vostra mare -va dir -. Jo m'he limitat a tenir cura de vosaltres. Ja sou grans, i ha arribat el moment que estigueu a casa vostra. Jo he de tornar per tenir cura del vostre germà petit.
La Leia va aconseguir no estremir-se. Coneixia la Wínter des de feia molt de temps. La seva serventa podia recordar tot el que havia vist o sentit al llarg de la seva existència, i rares vegades mostrava cap mena d'emoció: però les seves paraules de feia uns moments significaven que acabava de renunciar a la companyia dels seus dos pupils, i la Leia va creure detectar una certa tristesa i una sensació de pèrdua que emanava d'ella.
La Leia es va agenollar al costat dels bessons.
-Ara els dos us quedareu amb mi -va dir -, i el vostre pare no trigarà a tornar a casa. Quan tornem a estar junts tots quatre ens divertirem molt, ja ho veureu...
Els bessons es van tornar cap a ella. La Wínter va aprofitar el moment de distracció per desaparèixer en l'interior de la nau. Després va activar els segells de les portes i va quedar tancada dins de la llançadora abans que en Jacen i la Jaina s'haguessin adonat que havia marxat.
La Leia va romandre immòbil al costat dels nens a la pista escombrada pel vent. Els feixos repulsors de la llançadora es van activar amb un lleu brunzit. La Leia va fer un pas cap enrere, fent retrocedir als bessons amb ella.
-Hem d’apartar-nos, nens. Estem massa a prop, i aquest lloc no és segur...
En Jacen i la Jaina seguien xarrupant sorollosament aire pel nas i tornaven a estar a la vora del plor. La Leia no havia rebut l'ensinistrament necessari, però tot i així va intentar calmar-los enviant-los pensaments tranquil·litzadors i plens d'amor.
Va inclinar el cap per parlar pel comunicador que portava a la solapa.
-Concedeixin permís d'enlairament a llançadora sense senyals d'identificació posada a la plataforma superior nord del Palau, per autorització de la ministra Organa Solo.
Els controladors del trànsit orbital van respondre amb un justificant de recepció, i la llançadora de la Wínter va ascendir des de la plataforma, va girar i va acabar alçant-se cap al cel en una trajectòria angular. La Leia va alçar la mà en un gest de comiat.
-Saludeu a la Wínter -va dir.
Els bessons van agitar els seus bracets grassonets. La Wínter va correspondre a la seva salutació encenent i apagant els llums de la llançadora. Després els coets d'acció orbital van començar a funcionar, i la nau va sortir disparada cap a la llunyania il·luminada per les franges de claredat de l'aurora.
-Anem -va dir la Leia -. Tinc molt de temps perdut per recuperar.

L’Streen estava assegut al cim del gratacel abandonat i mig en ruïnes on havia establert la seva llar. Quan en Luke el va portar a la massa sorollosa i agitada de Ciutat Imperial, on milions de persones cobrien el planeta amb tots els seus pensaments i totes les seves emocions, l’Streen va suplicar que li trobés un lloc on pogués tenir una mica de solitud fins que sortissin del planeta per anar al seu centre d'ensinistrament Jedi. En Luke li va mostrar les parts abandonades de la ciutat, i l’Streen havia escollit l'edifici més alt. Estar a gran alçada li recordava els núvols de Bespin.
La Leia havia portat als bessons, i els va mantenir fermament agafats de la mà mentre els portava fins a la cabina d'un ascensor que semblava anava a avariar-se d'un moment a un altre i que els va traslladar a la teulada. Van sortir a la plataforma exterior on estava l’Streen. L'ancià s'havia assegut a la vora amb els peus penjant sobre el buit, sense prestar atenció al quilòmetre d'abisme que hi havia sota seu. Estava contemplant el paisatge urbà, les torres geomètriques de la massa d'edificis que s'estenia sense cap interrupció fins a perdre’s en la llunyania, i observava amb silenciosa atenció les diminutes siluetes dels falcons-ratapinyada que cavalcaven sobre els corrents d'aire calent.
La Leia va creuar la teulada. No havia tingut mai por als llocs alts, però la presència dels nens feia que sentís un nou temor que no tenia res a veure amb les altures, una paranoia que li tensava l'estómac provocada per les milions de coses que podien suposar un perill per als bessons. En Jacen i la Jaina volien anar corrent fins a la vora de la plataforma per contemplar l'abisme, però la Leia es va negar a deixar-los de la mà.
L’Streen es va tornar quan els va sentir acostar-se. La Leia va veure que encara portava el seu mono de moltes butxaques. El cercador de núvols no havia volgut canviar-lo per les peces més còmodes o de més abric que li havia ofert.
-Només hem vingut a veure com estaves, l’Streen -el va saludar la Leia -. En Luke ha hagut de marxar, i volia assegurar-me que no necessitaves res.
L’Streen va trigar uns moments a respondre.
-M'agradaria disposar d'una mica de solitud, però em temo que en tot aquest planeta no hi ha cap lloc on pugui estar tot sol. Fins i tot als llocs més tranquils de Coruscant segueixo sentint un brunzit constant de pensaments i veus que murmuren... Fins que aprengui com bloquejar-les em resultarà molt difícil viure aquí. El Mestre Jedi va prometre que m'ensenyaria com aconseguir-ho.
-En Luke no hauria de trigar molt a tornar -va dir la Leia.
Es van apropar una mica més a la vora i la Leia va insistir a mantenir-se prou lluny d'ell perquè no correguessin perill, però la Jaina va tirar de la seva mà fins obligar-la a estirar tot el braç per poder mirar per sobre de la vora i contemplar bocabadada la gran distància que la separava del sòl.
- Queda molt lluny! -Va exclamar.
-Sí, tant que si caiguessis et faries molt de mal -va replicar la Leia.
-No em cauré.
-Jo tampoc -va dir en Jacen, i després va insistir en estirar el braç de la seva mare per poder mirar per la vora igual que havia fet la Jaina.
L’Streen va contemplar als bessons amb una cosa semblant a la sorpresa en la mirada.
-Sou millors que els altres -va dir -. Les ments dels nens són senzilles i sense complicacions, i no em molesten. El cap només em fa mal quan els pensaments són complicats i estan plens d'un miler de subtextos. I vostè, ministra Organa Solo... La seva ment és més tranquil·la i està més centrada que la de la gran majoria de les persones.
-En Luke em va ensenyar a controlar la meva ment. No permeto que els pensaments i les emocions que tant et molesten escapin d'ella, i tampoc els envio a ningú més.
L’Streen va somriure amb cansament, i després es va dedicar a contemplar la immensitat del cel. Els llums intermitents de les llançadores diplomàtiques que arribaven i marxaven viatjaven pel cicle seguint diferents cursos parabòlics.
-Espero que tots els que rebin l'ensinistrament Jedi aprenguin a aconseguir que les seves ments siguin tan silencioses com la seva, ministra. M'encantaria ser a prop d'altres persones i formar part d'una comunitat amb gent com vostè i el Mestre Jedi... Quant de temps creu que trigaré a aconseguir-ho?
L’Streen va clavar la seva mirada profunda i penetrant en els seus ulls, i la Leia va tirar dels nens apartant-los de la vora de la teulada.
-Aquest moment arribarà aviat -va dir la Leia -. El més aviat possible, ja ho veurà...
Després es va jurar a si mateixa que trobaria un lloc per l'acadèmia d’en Luke abans que el seu germà tornés de Kèssel. Havia de ser el lloc adequat, i havia de trobar-lo de seguida.
La Leia i C3PO van insistir que els bessons havien de rebre un bany ondulatori calent abans d'anar a dormir. La Leia va obrir les aixetes, i C3PO va anar comprovant la temperatura periòdicament per assegurar-se que l'aigua no estava massa freda ni massa calenta.
La Leia va empènyer al Jacen i la Jaina cap a l'aigua que ondulava i s'agitava suaument, però en Jacen es va resistir.
- Abans posa-li bombolles!
-Posaré les bombolles abans de tancar les aixetes. Ara fiqueu-vos dins, d'acord?
-Wínter posa les bombolles primer -va dir la Jaina.
-Bé, doncs aquest cop ho farem d'una manera una mica diferent -li va explicar la Leia, començant a sentir una certa irritació.
- Vull bombolles ara! -Va cridar en Jacen.
- Ai, mare! Potser seria millor que poséssim les bombolles primer, mestresa Leia -va dir C3PO.
Però el desafiament dels bessons havia servit per despertar la tossuderia natural de la Leia.
-No. Us he dit que us fiqueu en el bany, d'acord? Tant me fa com ho fa la Wínter. Ara viviu aquí, i de vegades fem les coses de manera diferent.
La Jaina va començar a plorar.
- Au, no passa res! -Va exclamar la Leia -. És un bany magnífic. Mireu... -Va ficar la mà a l'aigua calenta i la va agitar -. Tant és en quin moment posis les bombolles.
- Puc posar bombolles dins? -Va preguntar la Jaina.
-Si et fiques a l'aigua, podràs afegir les bombolles.
La Jaina es va afanyar a ficar-se a l'aigua i va estendre les mans. La Leia li va lliurar una estora ambarina que es dissoldria en la suau agitació del bany ondulatori. En Jacen va saltar a l'aigua.
- Ara jo poso les bombolles!
-Massa tard -va dir -. La propera vegada et tocarà a tu.
-Potser hauríem de deixar que afegissin una altra esfera de bombolles -va dir C3PO, inclinant-se sobre l'aigua per situar els nens en els dos extrems de la banyera.
La Jaina va usar les dues mans per llançar aigua al rostre de l'androide.
- Vull tornar a casa!
-Aquesta és casa teva, Jacen. Ara vius aquí. Sóc la teva mare.
-No. Vull tornar a casa!
La Leia va començar a preguntar-se per què totes les seves habilitats diplomàtiques semblaven haver-se tornat tan inútils de sobte. Els bessons van començar a esquitxar-se l'un a l'altre. Al principi el combat d’esquitxades va semblar un joc, però de sobte els dos es van tirar a plorar sense que hi hagués cap raó aparent per a això. La Leia va pensar que allò potser fos una bona preparació per rebre a l’ambaixador de Càrida.
Va tancar els ulls. Els dos bessons seguien plorant i xisclant. C3PO, cada vegada més nerviós i confús, feia frenètics esforços per esbrinar en què consistia exactament el problema.
«Ah, si almenys sabés on és en Han...», Va pensar la Leia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada