diumenge, 20 d’abril del 2014

La Recerca del Jedi (VII)

Anterior



7

Els erms esquerdats i plens d'avencs de Kèssel sempre feien que a Moruth Doole li entrés fam. En Doole estava immòbil davant de la finestra panoràmica, amb el seu ull mecànic enfocat en la llunyania.
La superfície de Kèssel era blanquinosa i d'aspecte polsós, amb alguna mala herba trasplantada molt resistent que intentava sobreviure en les escletxes. Els enormes xurros de vapors de les fàbriques d'atmosfera s'alçaven cap al cel rosat lliurant una batalla perduda per endavant contra la feble gravetat. La radiació invisible procedent de les Goles s'estavellava contra els escuts atmosfèrics amb un continu espurneig. La lluna guarnició que servia de base a la flota defensiva de Kèssel s'estava posant a l'horitzó.
En Doole es va apartar de la finestra i va anar fins a una petita alcova de la gran estada que abans de la rebel·lió havia estat el despatx de l'alcaid. Havia arribat el moment de menjar alguna cosa.
Va treure una capsa plena d'insectes grossos i sucosos i va pegar la cara a la reixeta per gaudir d'una escassa capacitat visual. Els insectes tenien deu potes, closca iridescent i abdòmens molt suculents. Tots van sucumbir al pànic quant en Doole va moure la gàbia.
En Doole va colpejar la reixa amb els seus dits esponjosos, posant-los encara més nerviosos. Els insectes van començar a voletejar frenèticament pel reduït espai. El terror alliberava una hormona que feia que la seva carn resultés encara més dolça i saborosa. En Doole es va llepar els seus gruixuts llavis de rybetià.
Després va obrir la porta i va ficar tot el cap dins de la gàbia. Els insectes van voletejar al voltant dels seus ulls, les orelles i les galtes. La prima i flexible llengua d’en Doole va emergir ràpidament una vegada i una altra per entre els seus llavis, i la seva afilada punta va anar travessant insectes i ficant-los dins de la seva boca. Va atrapar tres més i després va fer una pausa per empassar-se’ls. Les potetes que s'agitaven li feien pessigolles a l'interior de la boca. En Doole va deixar escapar un sospir de plaer i va capturar un altre parell d'insectes. Un insecte va volar en línia recta cap a la seva boca, i en Doole se’l va empassar.
Algú va trucar a la porta del despatx i va entrar abans que pogués respondre. En Doole va girar sobre si mateix amb el cap ficat a la gàbia dels insectes i va veure l’Skynxnex. Els seus flacs braços i cames es movien nerviosament.
-He vingut a informar, Moruth.
En Doole va treure el cap de la gàbia dels insectes i la va tancar. -Tres ocupants de la gàbia van aconseguir escapar i van volar cap a l'enorme finestral panoràmic, llançant-se veloçment contra el transpariacer. En Doole va decidir que ja els atraparia després.
- Sí? De què es tracta?
-Hem acabat amb el Falcó Mil·lenari. -Totes les marques d'identificació han estat eliminades i substituïdes per nombres de sèrie falses. També hem fet unes quantes modificacions a part de les reparacions que necessitava. Si em dónes el teu permís, faré que el portin a la lluna guarnició on podrà ser incorporat a la nostra armada espacial. Els vaixells de càrrega lleugers no són els navilis de combat ideals, però amb un bon pilot poden causar molts danys..., i el Falcó està bastant més a prop de ser un caça que un vaixell de càrrega.
En Doole va assentir.
-Fantàstic, fantàstic... Què hi ha dels generadors de camps d'energia? Vull que estiguin en condicions de funcionar el més aviat possible per si a la Nova República se li acut atacar-nos.
-Els nostres enginyers de la base lunar creuen que podran modificar els circuits de manera que no necessitem totes les peces que falten. Kèssel serà inconquistable abans que transcorri molt de temps.
L'únic ull d’en Doole es va il·luminar amb una lluentor d'excitació.
- I en Han Solo i el seu wookiee? Ja són a les mines?
L’Skynxnex va ajuntar les puntes dels seus dits.
-He reservat un transport blindat i m'encarregaré personalment de fer el lliurament abans d'una hora. –L’Skynxnex va acariciar el seu desintegrador de doble canó -. Si intenten qualsevol cosa, vull estar allà per ajustar-los els comptes.
En Doole va somriure.
-Estic impacient per tenir-los podrint-se en la foscor -va dir, i després va estendre les seves mans palmades davant seu -. Bé, a què esperes?
L’Skynxnex va sortir del despatx de l'alcaid movent-se amb el seu caminar nerviós i trontollant de costum.
Pensar en com s'havia de venjar d’en Solo va fer que en Doole somrigués, però seguia sentint-se una mica inquiet. La Nova República semblava insignificant i llunyana, però el sondeig de la ment d’en Han que havia portat a terme li havia revelat la magnitud de la potència de foc que podia arribar a ser dirigida contra ell. En Doole mai havia experimentat una sensació de catàstrofe i perill tan imminents des que es va apoderar del complex de la presó arrabassant-la als esclavistes de Kèssel.
Quan el vell sistema funcionava tot havia estat molt més senzill. En Doole feia xantatge o subornava als guàrdies de la presó, i se les havia arreglat per esdevenir un magnat del contraban d'espècia just a sota dels nassos de l'Imperi. Venia mapes i codis d'accés a l'escut d'energia de Kèssel, de manera que permetia que fossin sorgint centres d'extracció clandestina d'espècia a petita escala en altres parts del planeta. Els infortunats aspirants a contrabandistes treballaven a les seves noves mines, i després venien el producte en secret al Doole. Quant les vetes d'espècia començaven a esgotar-se. En Doole (actuant com un lleial funcionari de la institució penitenciària) «descobria» l'operació il·legal i informava de la seva existència al seu contacte imperial. Quan les tropes imperials queien sobre aquestes mines il·legals, els guàrdies que treballaven per Doole s'asseguraven que mai hi hagués cap supervivent que pogués assenyalar en Doole amb un dit acusador.
Els altres lacais acabaven extraient espècia a les mines primàries. En Doole controlava la situació, i sempre hi sortia guanyant passés el que passés.
Durant la revolta a la presó en Doole havia escollit meticulosament als seus pitjors rivals, i després s'havia assegurat que els guàrdies més durs s'ocupessin dels pitjors contrabandistes fins que uns i altres van acabar matant-se entre si. Això va deixar a Moruth Doole al comandament, amb Skynxnex com la seva mà dreta.
En Doole havia capturat a l'alcaid i el va enviar a treballar a les mines d'espècia, en poc temps es va quedar convertit en una ruïna humana. Després havia introduït cucs d’espècia en el seu cos, merament per divertir-se. L'alcaid havia patit una sèrie de convulsions meravellosament espectaculars mentre els cucs anaven devorant les seves entranyes, i en Doole havia aprofitat el moment més aparatós per a incrustar el seu cos en un bloc de carbonita, utilitzant l’equip de congelació que en temps passats havia estat emprat per preparar els presoners violents i perillosos que havien de ser transportats d'un lloc a un altre.
Els records sempre l’excitaven. En Doole va ficar la mà en un calaix del seu escriptori i va treure d'ell la corbata de color groc viu indicadora de què estava preparat per aparellar-se. Se la hi va posar, i després va deixar escapar un llarg sospir xiuxiuejant mentre canviava el focus del seu ull mecànic i contemplava el seu reflex. Estava irresistible!
En Doole es va passar els palmells de les mans per les costelles per allisar l'armilla de pell de llangardaix, va sortir del seu despatx i va avançar pel passadís. Va entrar en l'ala d'alta seguretat, va teclejar el codi d'accés que només ell coneixia i va empassar una profunda glopada d'aire. La seva llengua va entrar i va sortir veloçment de la seva boca, captant la presència de les feromones que suraven en l'atmosfera.
Les femelles rybetianes captives es van encongir en els racons de les seves cel·les-cubicle, intentant ocultar-se entre les ombres. La corbata groga d’en Doole semblava brillar en la penombra.
En Moruth Doole s'havia sentit frustrat durant molts anys de solitud a Kèssel, però haver-se convertit en amo i senyor del planeta havia significat que per fi podia permetre’s la despesa que suposava fer que li enviessin dotzenes d'esclaves des del seu món natal. De vegades les femelles no es mostraven molt disposades a cooperar, però els seus anys de treball a la institució penitenciària havien servit perquè en Doole adquirís una àmplia experiència en tot el referent a tractar amb presoners que no volien col·laborar.
En els últims temps la seva única dificultat havia estat escollir entre les femelles. En Moruth Doole va avançar contornejant-se per l'estret passadís, i els seus llavis tremolosos van formar un gran somriure luxuriós mentre s'ajustava el seu ull mecànic posant-lo a la màxima capacitat de visió i començava a inspeccionar l'interior de les cel·les.

El paisatge de Kèssel desfilava veloçment per sota del transport blindat. En Han Solo únicament podia veure una estreta tira a través dels espiells que hi havia al compartiment dels presoners. En Han i en Chewie havien estat lligats als seus seients i connectats a elèctrodes amb resistències de retroalimentació que els deixarien sense sentit en quan es comencessin a moure massa. En Chewbacca ho havia passat encara pitjor que en Han, ja que el seu arnès d'immobilització corporal era molt més molest que un parell de grillons atordidors.
L’Skynxnex estava inclinat sobre els controls de pilotatge, dirigint el transport en un gran cercle que els anava allunyant de les estructures de la Institució Penitenciària Imperial. Un guàrdia amb armadura estava assegut al seient del copilot, apuntant al Han i en Chewie amb el seu rifle desintegrador.
-Ei, Skynxnex, què et sembla si ens vas indicant els llocs més bonics? -Va preguntar en Han -. I, per cert, quina mena de recorregut turístic és aquest?
- Tanca el bec, Solo! -Va replicar l’Skynxnex.
- Per què havia de fer-ho? He pagat un bitllet complet, i tinc dret a...
L’Skynxnex va prémer un botó i els elèctrodes van administrar una dolorosa descàrrega. En Chewbacca va rugir.
-T'has quedat sense propina, Skynxnex -va murmurar en Han.
L'espantaocells va pilotar el transport al voltant d'un enorme pou que s'enfonsava a una gran profunditat. Bigues oxidades i estructures de reforç s'alçaven com dits esquelètics sorgint dels erms blanquinosos. En Han va necessitar un instant per comprendre que estava contemplant un pou obert en l'escorça de Kèssel que havia estat creat per les gegantines fàbriques d'atmosfera amb el seu continu rosegar les roques i dissoldre-les, un procés que expulsava oxigen i diòxid de carboni per anar substituint la capa d'aire que es dissipava incessantment. Quan la immensa fàbrica va haver aspirat tots els gasos de respiració viables, va deixar aquell accés a tot un complex element de túnels subterranis per a la mineria d'espècia.
L’Skynxnex va posar el transport de presoners des del terra rocós, va ajustar una màscara respiradora sobre la seva boca i el nas i va lliurar una altra al guàrdia.
- I què hi ha de nosaltres? -Va preguntar en Han.
-No estareu fora molt de temps -va respondre l’Skynxnex -. Una petita dosi de mareig us anirà bé.
L’Skynxnex va prémer un botó del tauler de control i els va alliberar dels seus lligams. En Han va estirar els seus braços adolorits, i el guàrdia alçà el seu rifle a l'instant i l’Skynxnex va desenfundar el seu desintegrador modificat de doble canó. Un instant després els dos havien dirigit els letals forats de les seves armes cap al Han. En Han es va quedar totalment immòbil.
-Jo només... M'estava estirant, res més. Bé, bé... Calmeu-vos!
L’Skynxnex va obrir la comporta lateral del vehicle de transport i en Han va sentir un espetec a les orelles. L'aire humit va sortir a tota velocitat i es va convertir en vapor blanc, dissipant-se ràpidament en l'atmosfera rarificada dels voltants del pou.
En Han va sentir com l'oxigen era robat dels seus pulmons. Va reaccionar instintivament fent una profunda inspiració, però no li va servir de gaire. En Han i en Chewbacca van baixar trontollant del transport en ser empesos per Skynxnex i el guàrdia.
Quan van arribar a la vora del cràter van trobar una gàbia d'ascensor muntada sobre rails que s'enfonsaven al pou. L’Skynxnex semblava estar movent-se amb deliberada lentitud. En Han, incapaç de respirar, va intentar apressar-se i va entrar trontollant a la gàbia de l'ascensor fent un senyal a Chewbacca perquè el seguís. Estava panteixant i respirava de manera entretallada. Puntets negres van començar a aparèixer davant dels seus ulls. Quan per fi va aconseguir aspirar tota una alenada d'aquella tènue atmosfera, va sentir la mossegada del fred de Kèssel dins del seu pit.
-Fa uns anys les fàbriques d'atmosfera sempre estaven funcionant al màxim del seu rendiment -va dir l’Skynxnex, i les seves paraules van quedar una mica ofegades pel respirador -. En Doole va pensar que era un malbaratament d'energia d'allò més estúpid.
El guàrdia va tancar la porta de reixeta i l’Skynxnex es va encarregar de manejar els controls de l'ascensor. La gàbia va anar descendint ràpidament fins que la finestra de cel es va empetitir i va acabar convertint-se en una taqueta de llum blavosa molt per sobre dels seus caps.
Van veure obertures al mur de roca on hi havia incrustades portes d'acer. A cada nivell hi havia un anell de llum que circumdava el pou, però molts dels il·luminadors s'havien fos o estaven trencats.
En Chewbacca s'havia agafat als barrots de la gàbia de l'ascensor amb els seus braços peluts i panteixava intentant empassar aire. La seva llengua rosada apuntava de la seva boca, i el wookiee s'estava començant a tornar d'un color purpuri a causa de la falta d'oxigen. En Han, tremolant, marcat i cada vegada més necessitat d'aire, va acabar deixant-se caure sobre el terra de l'ascensor.
L'ascensor es va aturar de sobte, i la sacsejada va llançar al Han contra la porta de reixeta. Va baixar la mirada cap al terra de la gàbia, i va veure que el pou seguia descendint fins a una profunditat incommensurable per sota d'ells.
- Aixeca’t! -Va ordenar l’Skynxnex donant-li una puntada de peu -. Va, no és hora de fer la migdiada... Quan estiguis dins trobaràs aire fresc per respirar.
En Han va aconseguir incorporar-se amb una mica d'ajuda per part de l’Skynxnex. El guàrdia, que era menys corpulent, va tenir moltes més dificultats per aixecar a Chewbacca.
Van obrir la porta de l'ascensor i l’Skynxnex va obrir la comporta, i els quatre van entrar trontollant en un petit cubicle totalment recobert de rajoles.
En Han ja amb prou feines podia veure res. Li brunzien les orelles. El seu camp visual s'havia convertit en una barreja de puntets negres, torrents de sang que rugien i les tènues ombres dels objectes que hi havia al seu voltant, però quan l’Skynxnex va tancar la comporta, un meravellós raig d'oxigen va inundar l'habitació.
El guàrdia va lliscar el canó del seu rifle desintegrador per sota de la barbeta d’en Chewbacca, i l’Skynxnex va apuntar amb la seva arma al cap d’en Han abans que els captius tinguessin temps de recuperar-se.
-Ja gairebé hem arribat -va anunciar l’Skynxnex -. No intenteu res, entesos?
En Han, extasiat pel sol fet de poder tornar a respirar, no es podia imaginar intentant res... almenys de moment.
L'altre costat de la resclosa hi havia una gran sala plena de treballadors d'aspecte letàrgic preparats per iniciar el seu torn a les mines d'espècia. La sala havia estat excavada a la roca sòlida amb desintegradors, i una banda estava ocupada per una llarga bateria de catres superposats que arribaven fins al sostre. Un gran espai obert i proveït de taules que servia com a menjador ocupava la zona central.
Diverses càmeres contemplaven l'activitat des dels seus suports a les parets. Guàrdies que vestien una bigarrada barreja d'uniformes improvisats amb equip de les tropes d'assalt esperaven darrere de pantalles a les sales de control. Tots els treballadors estaven molt pàl·lids i semblaven cansats i absents, com si portessin anys menjant molt poc i vivint en el subsòl.
Un home molt corpulent va anar cap a ells mantenint els ulls clavats l’Skynxnex. L'home tenia la cara plena de paquets, un mentó ple d'embalums cobert per un aspre borrissol negre i braços també plens d'embalums, com si tots els seus enormes músculs haguessin estat col·locats en llocs equivocats.
- M'has portat dos més? -Va preguntar -. Només dos? No n'hi ha prou... -Va estendre una mà per agafar a Chewbacca per un braç pelut. En Chewbacca va rugir i va arronsar-se sobre si mateix, però l'home dels embalums no li va prestar cap atenció -. Bé, el wookiee val per tres homes, però pel que fa a l'altre... No sé, no sé. Amb això no substitueixes ni a la meitat de les meves baixes.
L’Skynxnex el va fulminar amb la mirada.
-Doncs llavors deixa de perdre gent -va dir amb veu gèlida, i va donar un cop de colze al Han -. Aquest és el cap Roke. S'encarregarà de domesticar-vos. Com més difícil us faci l'existència, millor li tractarà en Moruth Doole.
-Sembla que té certes dificultats per mantenir controlats als seus treballadors, no? -Va comentar en Han.
En Roke li va llançar una mirada iracunda.
-Alguna cosa està acabant amb els meus homes en els túnels inferiors. Hi ha hagut altres dues desaparicions des d'ahir. S'esfumen sense deixar ni rastre..., fins als localitzadors desapareixen.
En Han va arronsar les espatlles.
-Sí, avui en dia resulta molt difícil trobar gent eficient.
L’Skynxnex va tornar a desenfundar el seu desintegrador de doble canó i el va apuntar cap al rostre d’en Han, però quan va parlar es va dirigir al cap Roke.
-Aconsegueix-los un parell de vestits tèrmics -va dir -. Els mantindrem vigilats mentre es posen l'uniforme.
En Roke va petar els dits i dos guàrdies van començar a rebuscar en uns cubicles.
-L’humà no és problema, però el wookiee... No sé si tindrem alguna cosa de la seva talla.
Al final el guàrdia va acabar trobant un vestit enorme i de manera força estranya que havia estat utilitzat per alguna criatura alienígena que tenia tres braços, però que li va quedar força bé a Chewbacca després que haguessin segellat el forat del tercer braç. La màniga i el guant buits van quedar penjant sobre el seu pit.
Entre les espatlles de cada vestit hi havia una motxilla calefactora que serviria per mantenir-los calents en els gèlids túnels de la mina. En Han va sentir un gran alleujament en veure que el vestit també comptava amb un petit respirador.
L’Skynxnex va començar a retrocedir cap a l’ascensor. El guàrdia ja havia entrat a la cambra de la resclosa. L’Skynxnex va apuntar al Han amb els dos canons del seu desintegrador modificat, com si li semblés que encara no havia complert amb la seva quota d'amenaces de la tarda.
-Potser en Moruth em deixi utilitzar això la propera vegada...
- Oh, és clar! Si neteges la teva habitació sense necessitat que t'ho recordin i et menges tot el plat de verdures, potser et faci un regalet especial -es va burlar en Han.
- Torn Alfa, a punt per iniciar el treball! -Va cridar el cap Roke, i dotzenes de siluetes van avançar amb pas lent i cansat fins als quadrats pintats a terra. En Roke va assenyalar dos quadrats que havien quedat buits -. Vosaltres dos, a les posicions 18 i 19. Ja!
- Com, és que no hi ha curset d'orientació per als nous empleats? -Va preguntar en Han.
-L’ensinistrament es porta a terme en el lloc de treball -va respondre el cap Roke amb un somriure impregnat de sadisme mentre els empenyia cap als quadrats.
Un senyal silenciós que va passar desapercebut al Han i Chewbacca va fer que tots els treballadors es posessin les mascaretes. I en Han i el wookiee es van afanyar a imitar-los. Una gran porta corredissa de metall es va obrir a l'altre extrem de la paret per revelar una càmera il·luminada d'un centenar de metres de longitud en la qual surava un transport miner semblant a un centpeus format per petits vagons units mitjançant atractors magnètics.
Un ping estrident va brollar d'uns altaveus ocults, i els treballadors de la mina van començar a ocupar els seus seients en un dels vagons flotants. Les seccions del comboi van oscil·lar lentament a mesura que els seus ocupants anaven pujant a elles.
En Chewbacca va grunyir una pregunta, en Han va mirar al seu voltant, parpellejant lentament mentre ho feia.
-Sé tan poc de tot aquest assumpte com tu, amic.
L’Skynxnex se n'havia anat, de manera que en Han ja no necessitava seguir fanfarronejant. La por va començar a estendre’s pels seus membres amb un gotejar gelat.
El cap Roke va ocupar un seient al cotxe pilot. Hi havia guàrdies escampats a intervals regulars per tota la longitud del comboi de vagons oberts, i tots portaven ulleres infraroges, Tots els presoners romanien asseguts en la més absoluta immobilitat. La porta de metall es va tancar darrere d'ells, tothom semblava estar esperant alguna cosa.
- I ara què? -Va murmurar en Han per a si mateix.
Tots els llums es van apagar. En Han i en Chewbacca van quedar embolcallats en la negror més absoluta imaginable, unes tenebres tan sufocants i opressives com una manta de quitrà.
- Què...? –En Han va empassar aire. La negror era palpable. No podia veure absolutament res, i en Chewbacca va deixar escapar un gemec d'alarma al seu costat. En Han va sentir com els altres treballadors començaven a remoure’s als seus seients. Va parar l'orella mentre la seva imaginació tractava de comprendre el que estava passant, i va acabar escoltant un sotragueig que semblava lliscar per terra -. Calma, Chewie, no perdis el control -va dir.
Una porta de metall es va obrir a l'altre extrem de la sala. El so del seu moviment al llarg dels rails de metall creava ecos en aquell recinte tancat. El vent va bufar sobre ells quan l'aire va escapar a tota velocitat per escampar-se pels túnels de les mines de Kèssel.
En Han es va sentir sobtadament dominat pel pànic i va tractar d'ajustar la màscara mentre notava com l'atmosfera s'anava tornant més tènue a cada moment que passava. L'aire que escapava de la cambra es va emportar la poca calor que hi havia en ella, fent que en Han sentís el pessigolleig del fred allà on la seva pell nua no quedava protegida pel vestit.
Els vagons del comboi miner van tremolar sobre els feixos dels seus repulsors, i van començar a adquirir velocitat. L'acceleració va incrustar al Han en el dur i incòmode respatller del seu seient. Podia sentir el rugit de l'aire que passava ràpidament sobre el seu cap, i podia sentir la proximitat de les parets del túnel al seu voltant. El transport va girar un revolt, i en Han es va agafar a la freda barana de metall per no sortir disparat del seu seient. Els vagons van continuar avançant molt de pressa, inclinant-se cap endavant primer i cap a un costat després. En Han no tenia ni idea de com se les estava arreglant el cap Roke per saber cap a on anava, a menys que tot el sistema estigués controlat per un ordinador.
Un instant després que haguessin passat per una arcada plena d'ecos, una gruixuda porta de metall es va tancar darrere d'ells amb un soroll que va fer pensar en una allau de restes metàl·liques.
En Han no podia entendre per què els miners d’espècia no penjaven uns quants il·luminadors barats perquè els servissin com a punts de guia pels túnels. Però un instant després la comprensió va colpejar com una bufetada a la cara: l'espècia brillestim era fotoactiva, la presència de la llum l'activava i li donava potència, pel que estava clar que havia de ser extreta en la foscor més absoluta, ja que en cas contrari es tiraria a perdre.
La foscor més absoluta...
En Han i en Chewbacca passarien els seus dies treballant a les mines sense ser capaços de veure’s mai l'un a l'altre, i tampoc podrien veure on es trobaven o el que estaven fent. En Han va haver de parpellejar per assegurar-se que tenia els ulls oberts en lloc de tancats, però l'acte no va suposar cap diferència.
Va sentir que una esgarrifança recorria la seva esquena. El cap Roke havia dit que una criatura desconeguda estava fent estralls entre els indefensos miners en els túnels dels nivells inferiors, acabant amb ells un per un sense que aquests poguessin fer res. Com es podia fugir d'un atacant carnívor mentre estaves envoltat per unes tenebres impenetrables? Era impossible, evidentment.
La qualitat del so anava canviant de tant en tant. La ment d’en Han es va anar acostumant a poc a poc a processar la informació a través de l'oïda, i gràcies al sobtat forat produït en el vendaval no va trigar gaire a poder detectar els moments en què el vagó passava a tota velocitat al costat d'un túnel lateral. Respirar a través de la màscara feia que només pogués captar la feble olor de l'aire reciclat.
El vagó va oscil·lar d'un costat a un altre, tentinejant quan algú va començar a remoure’s en els seients i va anar passant d'una secció del comboi a una altra. La silueta va grimpar lentament sobre un seient i després sobre un altre, aproximant-se cada vegada més a ells. En Han va creure sentir una respiració panteixant que s'aproximava i s'anava tornant més i més entretallada.
- Ei, tu, el número catorze! Seu! -Va cridar un guàrdia.
«El número 14?», Va pensar en Han. Com se les havia arreglat el guàrdia per saber quin era el treballador que s'estava movent? Un instant després es va acordar de les ulleres infraroges, i es va dir que els guàrdies probablement podien veure'ls a tots com siluetes lluents retallades sobre el teló de fons de la negror.
El vagó va deixar de tentinejar durant uns moments, però les oscil·lacions no van trigar gaire a reprendre’s. La silueta misteriosa seguia avançant cap a ells. Algú es va enfilar per sobre del seient per instal·lar-se al lloc buit que hi havia just darrere d’en Han i en Chewbacca.
- Ei, t'he dit que t'asseguis! -Va cridar el guàrdia.
-Aquest és el meu nou seient -va dir una veu.
- Aquest és el teu nou seient! -Va cridar el guàrdia en una estranya repetició de les paraules, i després no va dir res més.
En Han es va obligar a mantenir-se callat. No podia veure res, de manera que l'intrús devia estar removent-se a cegues, incapaç d'esbrinar cap a on anava. O també tindria les seves pròpies ulleres infraroges? I si l’Skynxnex o en Moruth Doole havien contractat a algun assassí professional per lliurar-se d’en Han i en Chewbacca allà on ningú podia veure-ho?
Un ràpid tall d'un ganivet vibratori? Una empenta que el llançaria fora del transport flotant, deixant-lo abandonat en el laberint de túnels buits? En Han mai seria capaç de tornar a la porta metàl·lica en aquella foscor. Es va preguntar què arribaria abans, si la mort per fam, per fred o per asfíxia. No volia esbrinar-ho.
Va sentir el feble ressò de la respiració d'algú que parlava des de darrere d'una màscara respiradora i que s’inclinava cap a ell. En Chewbacca es va tensar com si esperés ser atacat, i en Han va notar les punxades del seu pèl en estarrufar-se.
- Realment veniu de l'exterior? -Havia preguntat la veu -. Porto anys sense trepitjar la superfície...
La veu parlava en un to baix i suau i semblava plena d'esperances, però quedava ofegada per la màscara i el so del vent. En Han no va aconseguir decidir si era la veu d'un home ja molt gran, la d'una dona de veu greu o la d'un petit i tranquil funcionari de l'antiga presó imperial.
La ment d’en Han li va oferir la imatge d'un ancià esquelètic amb la cabellera molt llarga i embullada, una barba hirsuta i robes esparracades.
-Si venim de fora... Moltes coses han canviat. -Em dic Kyp... En Kyp Durron.
En Han es va presentar i va presentar a Chewbacca després d'un moment de vacil·lació. Sospitava que podia ser alguna mena de trampa, pel que va decidir no donar molta informació. En Kyp Durron va semblar adonar-se'n i es va dedicar a parlar de si mateix sense fer moltes preguntes.
-Acabareu coneixent a tothom... No hi ha manera d'evitar-ho, sabeu? He passat la major part de la meva vida a Kèssel. Els meus pares eren presoners polítics i van ser exiliats en aquest planeta quan l'Imperi va començar a reprimir l'agitació entre els civils. El meu germà Zeth va ser portat al centre d'ensinistrament militar de Càrida, i des de llavors mai hem tornat a tenir notícies d'ell. Jo vaig acabar a les mines d'espècia... Sempre vaig pensar que tornarien a buscar-me i que també em durien a Càrida, però suposo que es van oblidar de mi.
En Han va intentar imaginar-se com la vida d’en Kyp havia passat del dolent al pitjor.
- I com és que segueixes aquí baix?
-Durant la revolta de la presó els era igual qui acabava aquí. Ara la gran majoria de miners són guàrdies de la presó imperial. Ningú va pensar a deixar-me sortir quan li van donar la volta a la truita a dalt... Mai he estat prou important.
En Kyp va emetre un so que devia ser una riallada impregnada d'amargor.
-La gent diu que sempre tinc molt bona sort, però la meva sort mai ha estat prou bona per permetre’m portar una vida normal... -Va fer una pausa, com si estigués fent apilament d'esperances, i en aquest moment en Han va desitjar poder veure la cara del desconegut -. És cert que l'Imperi ha caigut?
-Fa set anys, Kyp -va contestar en Han -. L'Emperador va volar pels aires juntament amb la seva Estrella de la Mort. Des de llavors no hem parat de lliurar una batalla rere l'altra, però la Nova República està intentant restaurar l'ordre. En Chewie i jo vam venir aquí com ambaixadors per restablir els contactes amb Kèssel. –En Han va guardar silenci durant uns moments abans de seguir parlant -. Evidentment, als habitants de Kèssel no els va semblar molt bona idea...
En Han es va adonar que li estava passant alguna cosa als vagons que els precedien, i va concentrar la seva atenció en el que tenien davant. El primer vagó es va separar del comboi, i en Han va poder sentir com s'allunyava per un túnel lateral, acompanyat per una infinitat d'ecos i un whoooosh que es va anar debilitant ràpidament. Uns instants després dos vagons es van separar del comboi i es van anar per un altre túnel lateral, i el so que produïen també es va allunyar a gran velocitat perdent-se en el buit de la llunyania. La resta del comboi miner flotant va seguir avançant pel túnel principal.
-Estan separant els diferents equips -va dir en Kyp -. Volia estar amb vosaltres... Expliqueu-m’ho tot.
-Em sembla que disposarem de molt temps per explicar tots els detalls, Kyp -va respondre en Han amb un sospir.
El brunzit dels feixos repulsors dels vagons es va tornar una mica més greu. En Han va sentir com la brisa que li donava a la cara s'anava debilitant a mesura que reduïen la velocitat. Les seves mans i la cara havien quedat entumides i notava el pessigolleig del fred a les orelles, però la resta del seu cos semblava estar còmodament calent gràcies al vestit calefactor.
El guàrdia que li havia cridat al Kyp va tornar a parlar quan els vagons flotants es van aturar.
- Tothom fora! Poseu-vos en fila i adreceu-vos a la zona de treball.
Els vagons restants es van balandrejar quan els presoners van baixar d'ells i van romandre immòbils i en silenci sobre el terra del túnel. L'equip d'uns i altres van topar en la foscor, i les boles dels miners van remoure la terra piconada. Un pandemònium de sorollets va crear ecos en les tenebres claustrofòbiques del túnel, fent que la negror semblés tornar-se encara més asfixiant.
-Ei, on anem? -Va preguntar en Han.
En Kyp es va agafar a una tireta del cinturó d’en Han.
-Agafa't a la persona que tens davant. Perdre’s aquí baix és el pitjor que et pot passar, creu-me...
-Et crec -va dir en Han, i en Chewbacca va indicar que també estava d'acord emetent un so gutural.
Quan es va haver format la fila, el guàrdia que l'encapçalava va començar a caminar. En Han donava passets curts arrossegant els peus per no perdre l'equilibri a causa dels còdols i enderrocs escampats a terra, però fins i tot així va ensopegar amb Chewbacca en diverses ocasions.
Van girar per ficar-se per l'entrada d'un altre túnel. En Han va sentir un cop ofegat i un xiscle de dolor procedent del wookiee.
- Compte amb el cap, amic! -Va dir.
Després va sentir el cruixit del pelatge en quedar aixafat contra el recobriment intern del vestit calefactor quan en Chewbacca es va ajupir per passar per sota de l'arc.
-Aquí està el rail -va dir el guàrdia -. Atureu-vos i comenceu a baixar, a poc a poc i sense presses.
- Un rail? Què vol dir? -Va preguntar en Han.
-Ho sabràs quan l’hagis tocat -va respondre en Kyp.
Els sorolls que sentia no tenien cap sentit per al Han. No aconseguia esbrinar què estava passant. Podia captar sons de tela que es lliscava, i crits ofegats de sorpresa o por. Quan li va tocar el torn d'avançar a Chewbacca, el wookiee va deixar escapar una queixa enronquida i va agitar tot el seu cos en un moviment de negació.
El guàrdia va reaccionar colpejant a Chewbacca amb un objecte dur. El wookiee va llançar un rugit de dolor. I va moure el braç en un arc intentant colpejar al guàrdia, però pel que sembla només va aconseguir que xoqués amb la paret de roca. En Chewbacca es va anar posant cada vegada més nerviós, i va començar a manotejar a dreta i esquerra. En Han es va haver d’ajupir per esquivar els cops llançats a cegues.
- Calma't, Chewie! Para ja!
El wookiee va anar recuperant lentament el control de si mateix en sentir la veu d’en Han.
- Fes el que et dic! -Va cridar el guàrdia.
-No hi ha cap perill -va dir en Kyp intentant animar-los -. Fem això cada dia.
-Jo aniré primer. Chewie... Encara que no sé cap a on -va dir en Han.
-Vinga, a baix -va ordenar secament el guàrdia.
En Han es va inclinar, va començar a temptejar amb les mans i va acabar trobant un forat de grans dimensions que servia com trapa d'accés als túnels inferiors. El forat estava envoltat per piles de runa i roques. Els seus dits van trobar un fred rail metàl·lic que devia tenir les dimensions d'una biga d'acer. El metall estava molt llis, i baixava com si fos un tobogan o una barana.
- Vols que em pugi sobre d'això i que em deixi caure? -Va preguntar en Han -. On acaba?
-No et preocupis -va dir en Kyp -. És la millor manera de baixar.
- Deus estar fent broma!
Un instant després va sentir el riure d’en Chewbacca, una mena d’esbufec ​​nasal. Això va fer que en Han es decidís per fi. Es va asseure sobre el riell metàl·lic, el va envoltar amb les cames i va col·locar les mans darrere dels malucs agafant-se a ell el millor que va poder. El teixit relliscós del vestit calefactor va fer que comencés a relliscar gairebé immediatament. La foscor el va aferrar mentre anava adquirint velocitat. En Han va imaginar estalactites de puntes molt esmolades a escassos centímetres per sobre del seu cap que esperaven l'ocasió de portar-se la part superior del seu crani si se li ocorria incorporar-se en el moment equivocat. Seguia baixant, i ho feia cada vegada més de pressa.
- Això no m'agrada gens! -Va cridar.
El rail va desaparèixer sobtadament sota d'ell, i en Han va caure sobre un munt de sorra pulverulent. Dos miners es van afanyar a agafar-lo i apartar-lo del final del riell. En Han no podia veure-ho, però així i es va treure la pols del vestit calefactor.
En Chewbacca va baixar uns moments després llançant un perllongat udol que va crear ressons en tot el túnel, i poc després van arribar en Kyp Durron i el guàrdia.
- Torneu a formar la fila! -Va ordenar el guàrdia.
En Chewbacca va grunyir i va murmurar unes quantes paraules en wookiee.
- Au, no se t'acudeixi dir-me que ha estat divertit! -Va esbufegar en Han.
El guàrdia va reprendre la marxa i el van seguir. El sòl va anar baixant a poc a poc sota d'ells, i es van trobar xipollejant en un llac no molt profund. La pressió de l'aigua es resistia a l'avanç de les cames d’en Han. Els miners captius van continuar avançant, agafant-se els uns als altres en la seva ceguesa.
L'aigua feia una olor entre rància i salada, i l'estómac d’en Han va començar a tensar-se preveient una caiguda que el submergiria en ella fins al cap. En Chewbacca va deixar escapar un ploriqueig, però a part d'això es va guardar els comentaris per a si mateix.
Una cosa tova que semblava un dit va fregar les cames d’en Han per sota l'aigua. Altres contactes van lliscar sobre els seus peus, i després van investigar les seves cames i es van enroscar al voltant d'elles.
- Ep!
En Han va començar a donar puntades de peu. Les criatures que no paraven de fregar-lo van girar al seu voltant com un eixam fantasmal. En Han es va imaginar cucs fofos i cecs, éssers famolencs que s'agitaven en la foscor. Les seves boques estarien plenes d'ullals que esperaven l'arribada de qualsevol forma de vida comestible que estigués indefensa entre les tenebres..., tal com ho estava ell. En Han va seguir movent els peus per allunyar-los.
-No atreguis la seva atenció cap a tu -va dir en Kyp Durron en veu baixa i suau -. Només aconseguiràs que vinguin més.
En Han es va obligar a calmar-se i a caminar amb gambades lliscants i regulars. Cap presoner va cridar. Pel que sembla ningú havia estat devorat viu, encara que els petits dits o ventoses o boques seguien movent-se al voltant de les seves cames sense deixar d’investigar-les ni un moment. Tenia la gola molt seca.
Quan per fi van arribar al túnel que s'obria a l'altre costat del llac subterrani en Han va sentir un sobtat desig de caure de genolls. El continu degotar de l'aigua i aquells moviments de l'aigua tan lleus que resultaven gairebé imperceptibles ressonaven darrere d'ells creant ressons a la gruta.
Van arribar a la zona on s'extreia l'espècia, després d'un lapse la durada de la qual en Han no tenia cap manera de determinar. El guàrdia va treure un aparell de la seva motxilla, produint frecs i espetecs en fer-ho. Després ho va anar passejant al llarg de les parets del túnel.
-Els millors dipòsits d'espècia sempre estan a grans profunditats -va dir en Kyp -. Aquí sota el brillestim és fresc i fibrós, en comptes de vell i polsegós com en les mines que estan més amunt. Les vetes d'espècia s'entrecreuen per les parets dels túnels, i mai estan molt per sota de la superfície rocosa.
Un brunzit estrident que va crear vibracions en les seves dents va recórrer el túnel abans que en Han pogués dir res. En Chewbacca va llançar un rugit de dolor. Després una prima capa de roca es va desprendre del túnel. El guàrdia havia utilitzat un disruptor acústic, el camp només penetrava uns quants centímetres a la roca, fent que s'ensorrés i quedés esmicolada.
- Recolliu l'espècia! -Va ordenar.
En Kyp es va agenollar sobre els còdols i runes i va ensenyar al Han i a Chewbacca com calia buscar l'espècia a la roca mig desintegrada, furgant amb dits entumits pel fred entre les restes rocoses per treure'n brins de brillestim semblants a flocs de pèl o fibra d’asbest.
En Han sentia com si tingués les mans en carn viva a causa del treball i la mossegada del fred, però cap presoner es queixava. Tots semblaven haver perdut les esperances i la voluntat de resistir. Podia sentir com panteixaven i respiraven entretalladament mentre treballaven sense parar ni un moment. En Han va anar ficant fragments de brillestim a la borsa de recollida que penjava del seu maluc. Se sentia terriblement abatut, com si un ganivet impalpable l’estigués buidant per dins. Podia passar molt, molt de temps fent aquella feina.
Quan l'equip va haver acabat d’examinar la runa, el guàrdia va fer que avancessin durant una estona pel túnel i després va activar el seu disruptor acústic per desprendre una altra secció de paret.
Els miners van tornar a encorbar-se sobre el sòl per rebuscar entre la runa. En Han només podia pensar en el dolor dels seus genolls, en com li cremaven les mans i en com d’agradable que seria tornar a estar amb la Leia. Ningú li havia dit quant durava un torn de treball, i de tota manera no tenia cap forma d'anar mesurant com transcorria el temps en la foscor. Va començar a tenir fam i set. Va seguir treballant.
Durant una pausa en el treball en Han va sentir que un pessigolleig li recorria la columna vertebral. Va mirar al seu voltant, sabent que no podria veure res en la foscor: però les seves oïdes, que ja s'havien aguditzat fins a convertir-se en el seu sentit principal, van captar un frec llunyà, un xiuxiuejar col·lectiu entonat per mil veus que s'anava fent més audible a cada moment que passava i que s'aproximava tan de pressa com una hidrolocomotora llançada a tota velocitat per un tub. Una brillantor perlina va semblar emanar de l'aire.
- Què...?
-Shhh! -Va respondre en Kyp.
Els presoners havien deixat de treballar. Una feble claredat iridescent que feia pensar en un dens núvol de cuques de llum va aparèixer de sobte al túnel i va avançar cap a ells embolicada en una estrident xerrameca de cruixits i grinyols.
En Han es va ajupir, i va sentir com els altres miners també es movien al seu voltant i s'afanyaven a llançar-se de cara sobre el terra cobert de runa.
La cosa resplendent va passar a tota velocitat pel túnel, tremolant i girant contínuament sobre si mateixa. Quant els va haver deixat enrere i va haver depassat el punt en què havien tret espècia de les parets, la cosa resplendent es va desviar sobtadament cap a la dreta i es va llançar en línia recta contra la roca sòlida, esfumant-se com un peix que cau en un estany fosc.
Diminutes espurnes blaves sorgides de l'espècia que es trobava al descobert, que havia estat activada pel veloç pas de la font de llum, van aparèixer darrere d'ells i van lliscar al llarg de la curvatura del túnel. Les guspires blavoses van espeternegar i tremolar, i no van trigar a desaparèixer.
La sobtada conflagració lluminosa li havia deixat els ulls adolorits. En circumstàncies normals aquella llum probablement hauria estat massa tènue perquè en Han pogués veure-la, però els seus ulls ja portaven hores sumits en la foscor anhelant ni que fos una mica de claredat.
- Què era això? -, Va cridar.
Va sentir al Kyp panteixant al seu costat.
-Ningú ho sap... Aquest és el número quinze que he vist en tots els anys que porto aquí. Els anomenem espectres. Mai fan mal a ningú, o això creiem, però ningú sap què està fent desaparèixer als treballadors en les mines situades a major profunditat.
Fins i tot el guàrdia semblava bastant afectat, i quan va parlar en Han va poder detectar un lleu tremolor en la seva veu.
-Ja n'hi ha prou... Fi del torn de treball. Tornem als vagons.
En Han va pensar que era una idea magnífica.
Quan la filera de vagons va haver tornat a la gran gruta i la porta de metall es va haver tancat darrere d'ells. En Han va sentir el so de les armes sortint de les seves fundes. Els guàrdies van ordenar a tots els treballadors que es traguessin els vestits calefactors. En Han podia entendre les precaucions: una breu estimulació mental produïda per unes fibres de brillestim robades podia ser suficient perquè un presoner aconseguís fugir... Encara que en Han havia estat a l'àrida superfície de Kèssel, i es va preguntar on podria anar el presoner després d'haver escapat.
Els llums van tornar a encendre’s per fi, i la seva encegadora claredat va fer que en Han s’encongís sobre si mateix com si acabés de rebre un cop de puny a l'estómac i el va obligar a tapar-se els ulls.
Un instant després va sentir que una mà l’agafava i tirava d'ell portant-lo cap a la sala.
-Tot va bé, Han... Limita't a seguir-me. Deixa que els teus ulls es vagin acostumant a la llum. No hi ha cap pressa.
Però en Han es delia per esbrinar quin aspecte tenia en Kyp Durron. Va seguir parpellejant per lliurar-se de les llàgrimes, i va obligar a les seves pupil·les a contreure’s prou perquè poguessin extreure algun sentit del diluvi de brillants imatges que s'agitaven al seu voltant. Però quan per fi va aconseguir distingir la silueta d’en Kyp va haver de tornar a parpellejar... aquesta vegada a causa de la sorpresa.
- Però si no ets més que una criatura!
En Han va veure un adolescent de fosca i revolta cabellera que semblava haver-se tallat els cabells ell mateix amb un ganivet que tingués el tall esmussat. Els seus grans ulls estaven envoltats per cercles foscos, i la seva pell estava molt pàl·lida com a resultat d'haver viscut molts anys en la foscor de les mines d'espècia. En Kyp era robust i tenia aspecte de ser fort i resistent, i va contemplar al Han amb expressió esperançada i una mica de por als ulls.
-No et preocupis -va dir en Kyp -. Se arreglar-me-les, i no em defenso del tot malament.
A Han li va recordar al Luke Skywalker impetuós, temerari i d'ulls sempre molt oberts que havia conegut a la cantina de Mos Eisley. Però en Kyp semblava més dur del que havia estat el jove Luke en aquell temps, i no tan ingenu com ell. Tenint en compte com de terrible que havia estat la seva existència, creixent a Kèssel i presoner en les mines d'espècia sense ningú que cuidés d'ell, no tenia res d'estrany que el noi tingués aquella veta interior de duresa.
En aquells moments en Han es va sentir incapaç de decidir què li inspirava més odi, si l'Imperi per haver tractat amb tanta duresa al Kyp i la seva família, a Moruth Doole per haver-se encarregat de què tot seguís igual..., o ell mateix, per haver aconseguit que ell i en Chewie es fiquessin en aquell embolic.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada