divendres, 20 de desembre del 2013

El festeig de la princesa Leia (XIV)

Anterior



14

A l'alba, la boirina matinal que brollava de les fangoses aigües del riu va enfosquir la visió d’en Luke impedint-li veure a més de pocs metres de distància. Havien estat seguint la riba i el sòl s'havia tornat pantanós, cosa que obstaculitzava considerablement l'avanç d’R2. Tots els arbres que s'alçaven al llarg del riu estaven cremats i podrits, i les branques apuntaven entre la boirina com dits recargolats traçats en una àmplia gamma de banús i gel. Grans llangardaixos que tenien el cos ple de motes s'aferraven als arbres, i de vegades hi havia fins a una dotzena en una mateixa branca que observaven els canyars embolicats en el sudari de la boirina buscant preses o depredadors.
Isolder avançava en silenci darrere d’en Luke, qui es tornava de tant en tant per veure’l sumit en els seus pensaments i amb el nas arrufat. Luke sabia ben bé què havia d'estar pensant el jove príncep. No feia molts anys, Luke havia seguit a Obi-Wan Kenobi en una boja empresa similar per portar uns plànols robats fins a Alderaan.
Luke estava pensant que durant els últims mesos havia desitjat desesperadament trobar els arxius dels antics Jedi, i trobar alguns estudiants dotats de talent i ensenyar-los la Força, però també era conscient de la veritat i la veritat era que Isolder l’havia buscat, malgrat que fins llavors el príncep no havia donat mostres de tenir gaire talent.
Això oferia a Luke una ocasió de practicar i d'ensenyar a algú a seguir el costat lluminós de la Força, i de fer-ho sense la pressió que suposaria haver de preocupar-se pensant en la possibilitat que l'estudiant acabés convertint-se en un altre Vader.
Va avançar cautelosament a través del fangar mantenint-se alerta per detectar possibles zones de sorres movedisses, i es va preguntar si era així com havia passat tot amb Obi-Wan Kenobi. Luke sempre havia imaginat que l'ancià havia estat esperant que Luke madurés, igual que un granger que té cura del seu camp de gra, però en aquell moment es va preguntar si la seva sobtada intrusió en els assumptes d’Obi-Wan no hauria estat una sorpresa tan gran per Obi-Wan com la intrusió d'Isolder acabava de ser-ho per en Luke.
Estava clar que Isolder se sentia molt impressionat per la Força. Luke podia adonar-se'n, però no podia copsar cap poder en el príncep. Potser el poder fos tan nou i tan petit que ni el mateix Isolder era capaç de notar la seva existència.
Luke va arribar a una bifurcació en el camí que havien estat seguint. Dels dos senders un sobresortia dels aiguamolls i feia l'efecte de resultar més segur, però el sender embarrat semblava atreure’l -. Luke va seguir els seus instints i va avançar per ell.
Mentre caminava va pensar que potser mai havia existit una acadèmia Jedi. No hi havia dubte que la Ta'a Chume li havia mentit respecte a l'existència d'una acadèmia en un dels seus planetes, i Luke havia captat la mentida quan la va sentir.
Potser la Força dirigia als acòlits cap als seus mestres quan eren necessitats. Potser l'únic ensinistrament dotat d'algun valor que un Jedi podia arribar a rebre s'obtenia únicament quan s'enfrontava a la foscor.
Si això era cert, no hi havia dubte que Dathomir seria l'acadèmia perfecta. Luke podia sentir tremendes pertorbacions en la Força, immensos pous de foscor que obrien les seves gargamelles per empassar-s’ho tot. Mai s'havia ensopegat amb res que fos ni remotament semblant a allò. La caverna de Yoda havia contingut una foscor semblant, però aquí Luke la sentia envoltant-lo per tot arreu.
Unes aus reptilianes van cuclejar per davant d'ells i es van remuntar cap al cel impulsades per les seves ales corretjoses. Luke es va aturar, i es va adonar que acabava d'arribar a l'extrem d'una península que s'endinsava al riu. No podia seguir avançant, i l'aigua fangosa i negrosa bombollejava per tota aquella zona. Es trobava davant una fossa de quitrà, i Luke va mirar al seu voltant buscant un lloc on posar els peus.
- Què és això? -Va preguntar Isolder de sobte.
Luke va alçar la mirada. Sobresortint de la boirina que surava sobre el riu hi havia una enorme plataforma de metall que s'inclinava en un angle molt pronunciat. Les bandades d'aus reptilianes voleiaven nerviosament al voltant de la plataforma. El sol naixent projectava els seus raigs daurats sobre el metall rovellat tornant-lo de color bronze, i més enllà de la plataforma hi havia un gegantí conjunt de toveres mig consumides per la intempèrie, de manera que Luke podia veure parts dels enormes turbogeneradors que encara seguien estant intactes.
-Sembla com si una vella nau espacial s'hagués estavellat aquí -va dir Luke.
Amb prou feines hi va haver parlat es va adonar que les restes eren molt grans, més fins i tot que els d'un dels antics destructors de la classe Victòria, però havien de portar milers d'anys allà.
Una lleu brisa va bufar sobre el riu agitant la boirina, i Luke va tenir un fugaç indici d'una cúpula que s'alçava a l'altra banda del conjunt de toveres. El transpariacer seguia intacte.
Havia començat a girar per anar-se'n quan el nom escrit sobre el metall rovellat de les toveres va atreure la seva atenció: Chu'unthor.
Va ser com si la ment li donés un tomb. Allò que havia portat a Yoda fins aquell planeta feia centenars d'anys no era una raça, sinó la nau espacial que Luke tenia davant dels ulls, i en tot aquest temps, ningú havia aconseguit treure-la del planeta.
-Hem de treure-la d'aquí -va dir Luke amb la veu rogallosa per l'excitació.
- Per a què? -Va preguntar Isolder -. No és més que un munt de vells restes.
Luke va mirar al seu voltant intentant trobar un camí que portés a la nau per entre la boirina. Van tornar per la península i van avançar traçant un cercle pels aiguamolls durant gairebé un quilòmetre fins que van trobar dues velles basses de fusta fetes amb troncs units mitjançant tires de cuir ja mig podrit. Semblaven dues joguines per entretenir els nens. Hi havia senyals recents en la riba allà on havien lligat les basses.
-Algú ha estat aquí recentment -va observar Isolder.
-Sí -va dir Luke -. Bé, qui podria passar per alt l'oportunitat de fer una ullada a un naufragi tan magnífic?
-Jo podria fer-ho -va replicar Isolder -. En realitat no necessitem navegar, oi? Vull dir que... Bé, hem vingut a rescatar la Leia.
 R2 va indicar que estava d'acord amb un xiulet, i després va emetre un torrent d'espetecs i xiulets per recordar a Luke que cada vegada que un androide es ficava a l'aigua hi havia un monstre en ella.
Isolder va tornar la mirada cap a les muntanyes, i Luke es va adonar que el príncep no volia més retards en el seu viatge. Però Luke havia estat portat fins allà per l'impuls de la Força, i s'havia deixat guiar per ella, de la mateixa manera que permetia que el guiés durant la batalla. Sabia que havia de confiar en els seus pressentiments i emocions, i en aquell moment li estaven dient que anés cap a aquelles restes.
-Solament seran uns minuts -va dir Luke, i va saltar a una balsa -. Qui ve amb mi?
-Jo esperaré aquí -va dir Isolder.
L'ull d’R2 va girar per observar el príncep. L’androide tremolava de por, però va emetre un soroll carrisquejant dirigit a Isolder i va rodar fins a la balsa.
Luke va portar la balsa cap a les restes de la nau impulsant-se amb una perxa. Enormes peixos marrons suraven mandrosament en les tranquil·les aigües prenent el sol. Els raigs matinals ja havien començat a dissipar la boirina, i quan va estar una mica més a prop Luke va poder distingir gairebé tota la nau: colònies de cúpules per habitacles, la secció d'enginyeria... El casc de la zona dels motors d’hiperimpuls s'havia oxidat fins a tal extrem que estava ple de forats. La nau semblava tenir dos quilòmetres de longitud, un d'amplada i vuit nivells d'alçada. L'espai que hi havia entre les finestretes de la secció habitable indicava que el Chu'unthor havia transportat a molts passatgers i que gairebé havia estat una ciutat flotant, potser alguna classe d'embarcació d'esbarjo. No hi havia dubte que la nau havia estat fabricada per allotjar persones. La inclinació de la nau semblava indicar que la major part d'ella estava enfonsada a força profunditat per sota dels pous de brea, amb només les cobertes superiors visibles, i aquestes es trobaven bastant oxidades.
Però no es tractava d'unes restes corrents. No hi havia senyals de detonacions que mostressin signes d'una batalla, forats oberts que indiquessin una explosió o estructures retorçades que parlessin d'un descens violent. Més aviat semblava com si la nau hagués patit un problema tècnic, hagués descendit fins a la superfície de Dathomir surant plàcidament i després hagués intentat posar-se en els pous de brea.
Quant va estar una mica més a prop, Luke va poder veure que la nau havia estat meticulosament clausurada. Les entrades no només estaven tancades sinó que havien estat soldades, i moltes de les bombolles de transpariacer de les cúpules estaven cobertes de senyals i rascades bastant profundes, com si alguna cosa hagués intentat obrir-se pas per la força a través del material transparent.
La nau estava inclinada en un angle bastant pronunciat, de manera que Luke va impulsar la balsa cap a la proa, que s'havia enfonsat a major profunditat en el pantà, i va enfilar a les restes quant va haver arribat fins a ella. Estava clar que algú havia intentat entrar a la nau mitjançant la força. Luke va trobar moltes més marques i esgarrapades en les cúpules, així com trossos de ferro doblegats que algú havia usat com a palanques en un intent d'obrir les portes soldades i fragments de garrots gegantins i trossos de roques. Hi havia paraules en una llengua desconeguda pintades aquí i allà, i fletxes que apuntaven cap a les soldadures més febles. Algú s'havia esforçat durant anys en un intent d'obrir-se pas fins a l'interior de la nau i l'havia estudiat a consciència, però les seves eines havien demostrat no ser efectives.
«Nens», va pensar Luke. Però cap nen podria haver enarborat aquells garrots colossals.
Algunes cúpules tenien connexions d'accés en què R2 podria haver establert un contacte per obrir-les, però totes estaven massa oxidades. A part d'això, tota la nau semblava haver-se anat podrint per dins. El transpariacer havia estat esgarrapat i raspat per la sorra que surava en el vent fins a acabar quedant-se gairebé entelat. Moltes de les cúpules semblaven contenir sales de formació per dur a terme alguna mena d'exercicis gimnàstics, i els sòls estaven plens de pilotes enormes, com si algú hagués estat jugant o practicant un estrany esport quan el Chu'unthor va caure al planeta. Una altra cúpula havia estat un restaurant o un club nocturn. Les copes i els menjars sense consumir coberts de pols seguien sobre les taules oxidades. R2 rodava darrere d’en Luke, havent de fer contínuament grans esforços per vèncer la inclinació del casc mentre llançava suaus xiulets i estudiava els danys.
-Foren els qui fossin els que viatjaven en aquesta nau, sembla que van sortir a corre-cuita quan es va posar i que després no van tornar mai -va dir a R2.
L’androide va emetre uns quants xiulets i espetecs recordant el missatge de Yoda: «Rebutjats per les bruixes...» Luke podia sentir les pertorbacions de la Força que hi havia en aquell lloc, com ciclons foscos que absorbien tota la llum.
-Sí -va dir Luke -. No sé què va trobar Yoda en aquest planeta, però sigui el que sigui segueix estant aquí.
 R2 va deixar escapar un gemec.
Luke es va detenir i va observar a una bombolla. Hi havia diversos bancs de treball al centre, i alguns d'ells contenien peces mecàniques oxidades, piles d'energia corroïdes, vidres d'enfocament, empunyadures per espases de llum, i eines per fabricar armes que només un Jedi podia utilitzar.
Luke va sentir que se li accelerava el pols. «És una acadèmia Jedi –va comprendre, i de sobte tot va adquirir sentit -. He buscat en quaranta planetes, i mai vaig trobar ni un sol senyal d'una acadèmia perquè l'acadèmia Jedi estava en els estels.»Necessitaven una acadèmia que pogués viatjar per l'espai, naturalment. Amb tan poques persones que fossin prou fortes com per arribar a controlar la Força, els antics Jedi haurien hagut de recórrer tota la galàxia en una contínua recerca de reclutes. En cada cúmul estel·lar potser només haguessin trobat un o dos cadets dignes d’unir-se als Jedi.
Va treure la seva espasa de llum, la va activar i va començar a obrir-se pas a través del transpariacer amb una creixent sensació de desesperació. Aquell vell naufragi estava tan rovellat que no podia contenir res de valor, però havia de revisar-lo. Gotetes blavoses de transpariacer fos van rebotar a la coberta del Chu'unthor, i R2 es va afanyar a rodar una mica cap enrere.
Luke estava tan concentrat en el seu intent d'entrar a la nau que va estar a punt de no sentir la seva presència, però de sobte va captar un gran poder a la seva esquena que es precipitava sobre ell. Es va tornar amb el temps just de veure a una dona: llarga cabellera castanya i rogenca que semblava brillar, pells lleonades d'alguna criatura alienígena per vestit, fortes cames nues... La dona va girar sobre si mateixa i li va donar un cop de peu amb una bota de cuir, i Luke va sentir la força i la decisió que hi havia en el seu atac, es va ajupir i va fer girar la seva espasa de llum en un arc atacant-la al seu torn.
Va sentir l'ondulació en la Força que significava un atac, però abans que pogués respondre la jove va descarregar un garrot sobre la mà artificial de Luke amb la força suficient per causar un curtcircuit, i l'espasa de llum va sortir acomiadada d'ella girant per l'aire. La jove li va llançar una puntada a l'estómac, i Luke es va deixar caure i va rodar sobre si mateix mentre usava la Força per fer que l’espasa de llum tornés a la seva mà dreta.
La jove es va aturar i es va quedar bocabadada de sorpresa en comprendre el que Luke acabava de fer. Luke podia sentir la seva Força. Era poderosa i salvatge, i no s'assemblava en res a la de cap de les dones que havia conegut fins llavors. Els seus ulls eren de color castany amb taquetes ataronjades, i es va amagar sobre el casc del Chu'unthor, panteixant i intentant decidir què havia de fer a continuació. No podia tenir més de divuit anys d'edat, vint potser com a molt.
-No et faré mal -va dir Luke.
La jove va entreclucar els ulls i va xiuxiuejar unes quantes paraules, i Luke va sentir un frec, un dit de Força que va onejar a través d'ell investigant-lo i sondejant-lo.
- Com pots fer la màgia no sent més que un home? -Va preguntar la jove.
-La Força està en tots nosaltres, però només els qui són ensinistrats poden esdevenir Mestres de la Força -va contestar Luke.
La jove el va estudiar amb evident escepticisme.
- Afirmes dominar la màgia?
-Sí -va dir Luke.
-Llavors ets un bruixot home, un Jai arribat de més enllà de les estrelles?
Luke va assentir.
-He sentit parlar dels Jai -va dir la jove -. L’Àvia Rell diu que són guerrers invencibles, ja que lluiten contra la mort i en defensa de la vida. Per això són tan estimats de la natura, i no poden morir. Ets un guerrer invencible?
La Força de la jove va onejar d'una manera molt semblant a com si s'estigués preparant per atacar, però Luke va captar una diferència. Aquella ondulació gairebé era una manta que pretenia ofegar-lo i lligar-lo, i mentre intentava imaginar el que presagiava una imatge va aparèixer en la ment d’en Luke.
Va veure a la jove caçant al desert, buscant desesperadament alguna cosa que era vigilat i protegit per altres. Va veure una barraca feta de joncs que s'alçava sota un cingle de pedra rogenca, una foguera d'acampada que cremava al vespre i les flames es retorçaven impulsades pel vent, i nens mig despullats que jugaven al costat del foc. I la jove estava buscant i s'arrossegava cap a la barraca, i anhelava desesperadament alguna cosa que estava dins d'ella.
La jove li va somriure i va començar a cantussejar, i l'expressió que va aparèixer en els seus ulls en aquell moment va deixar bastant sorprès a Luke. Mai havia vist un desig tan salvatge i apassionat.
-Waytha ara quetha way. Waytha ara quetha way...
- Espera un moment! -Va exclamar Luke -. No pots estar pensant en...
Els trossos de penyals i garrots van començar a rodar sobre el casc del Chu'unthor creant un retrunyir ofegat com el d'una tempesta que s'aproximés ràpidament. La boirina del riu es va arremolinar violentament darrere de la jove. «Rebutjats per les bruixes...»
-Waytha ara quetha way. ¡Waytha ara quetha way!
El raig va espurnejar sobre els seus caps, i una dotzena de roques van sortir disparades tot d'una cap en Luke fendint l'aire a gran velocitat. Vader havia utilitzat trucs similars, però Luke va pensar amb preocupació que Vader no era ni la meitat de bo que aquella jove. Va fer girar la seva espasa de llum en un arc frenètic que va convertir en miques diverses roques, però una d'elles li va encertar al pit i el va llançar cap a enrere. «Rebutjats per les bruixes...»
- Espera! -Va cridar Luke -. No podeu prendre com a esclaus als homes i acoblar-vos amb ells quan us plagui!
Les roques van eixordar sobre el casc de la nau, centenars d'elles movent-se a l'uníson cap a Luke com un ramat de bèsties salvatges, i Luke va comprendre que aquella dona podia fer pràcticament tot el que volgués. Va alçar un braç en un gest desesperat intentant desviar les roques amb la Força, però la seva ment s'havia convertit en un oceà tempestuós i no podia assolir la concentració necessària per aconseguir-ho. «Rebutjats per les bruixes...»
Un tronc va girar per l'aire i va anar cap a ell, i Luke es va ajupir, i les pedres van saltar contra ell en tal nombre que amb prou feines podia veure com passaven xiulant al costat del seu cos, i de sobte la jove estava davant seu i feia girar el seu garrot davant del seu rostre. Luke ni tan sols havia captat el seu avanç, però el garrot es va estavellar en el seu crani i les llums van centellejar dins del seu cap, i Luke va trontollar i va caure a terra.
Va sentir com des de molt lluny que la jove li estava cridant alguna cosa, i va comprendre que s'acabava d'asseure a cavall sobre el seu pit i que l’immobilitzava els braços amb les seves fortes cames, però Luke estava massa dèbil per resistir-se o treure-se-la de sobre. La jove li va subjectar la mandíbula amb una mà.
- Sóc Teneniel Djo, una filla de Allya, i tu ets el meu esclau! -Va anunciar amb veu triomfant.


Hi havia despertat feia poc i Han s'enfilava amb força dificultat pel traïdor tram de graons tallats en la cinglera. Igual que en la gran majoria de planetes de baixa gravetat, les muntanyes d'origen volcànic arribaven a una gran alçada i eren molt abruptes, i en aquells moments estaven avançant al llarg d'un penya-segat que s'alçava uns dos-cents metres per sobre d'una massa de roca negra. Els graons tallats en la pedra eren prou amples fins i tot per a un rancor, i milers de peus els havien anat desgastant fins deixar-los perfectament llisos. L'aigua gelada que degotava del cim durant la nit havia anat dipositant una prima capa de gel sobre els esglaons, fent que resultessin molt perillosos.
Els rancors grunyien i avançaven lentament darrere d’en Han, agafant-se a la roca nua del cingle a la recerca de punts de suport, aterrits davant la possibilitat de caure però empesos implacablement a seguir endavant pels seus genets. Chewbacca no tenia molt bon aspecte. S’agafava les costelles, i deixava escapar febles gemecs mentre era transportat pel rancor.
La llum del matí va permetre que Han pogués veure amb claredat les tres dones. A sota de les seves capes portaven túniques fetes amb pells de rèptil de diversos colors. Cada túnica de pell semblava brillar emetent centelleigs verds, blau fumat o groc ocre. A sobre d'elles portaven gruixudes capes teixides o de fibra, intricadament adornades amb tiges grogues o grans comptes fosques fetes amb beines de llavors. El que al principi havia pres per astes en la foscor, va veure no eren més que elms i cascos de metall ennegrit que es corbaven cap amunt com l'ala d'un estrany insecte. Els cascos estaven plens de forats fets amb un trepant, i de cada un penjaven vidrets més que suficients per embogir a un nen que es balancejaven d'un costat a un altre amb cada pas que donaven els rancors. Com adorns Han va veure el que semblaven trossos d'àgata i atzurita blava polida, els cranis pintats de petits rèptils carnívors, un diminut puny petrificat d'alguna criatura salvatge, trossets de roba acolorida, comptes de vidre, un tros de plata llaurada i un globus blau blanquinós que potser fos un ull sec. Cap de les dones utilitzava el mateix estil de casc, i Han sabia prou sobre diferents cultures com perquè això li inspirés una certa cautela. En qualsevol societat, els membres més poderosos d'ella sempre tendien a portar els vestits més complicats.
Han intentava mantenir-se el més a prop possible de Leia i C3PO perquè li preocupava el que la caiguda d'un pogués significar que tots acabessin precipitant-se penya-segat avall. La seva respiració s'havia tornat entretallada, i l'alè brollava de la boca en forma de nubècules. Van doblegar una última i traïdora cantonada i van poder contemplar una vall de forma ovalada amagada entre els replecs dels cingles de les muntanyes. La vall estava engalonades per cabanes de joncs i pals amb sostres de palla, i un escaquer de color verd i marró indicava el lloc on creixien les collites. Homes, dones i nens treballaven els camps i alimentaven a enormes rèptils de quatre potes tancats a les seves pletes. Un rierol bastant cabalós travessava els camps fins arribar a un petit llac, i després es precipitava per un penya-segat desplomant-se cap a les terres sense cultivar que s'estenien sota d'ell.
Van baixar per l'escala i es van creuar amb una falange de deu dones, totes elles muntades en rancors. Totes les dones portaven robes d'estils similars, túniques fetes de gruixuts cuirs de llangardaix amb capes adequades per a les fredes muntanyes i cascs adornats amb banyes. La gran majoria anaven armades amb rifles desintegradors, encara que altres només portaven llances o destrals llancívoles amb el mànec passat per sota dels seus cinturons. Cap d'elles semblava tenir menys de 25 anys, i sense que sabés ben bé per què, els bruts rostres de les dones van deixar més gelat a Han que el fred aire de les muntanyes. Els seus rostres no somreien i no mostraven pena o preocupació. Eren gèlids i durs, i tan brutalment impassibles com els rostres de guerrers que han suportat massa bombardejos i atacs.
Per sobre de l’estreta vall hi havia fortificacions tallades en el basalt, una infinitat de torretes, parapets i finestres. Les dones havien col·locat làmines de plastiacer tretes dels cascos de les naus espacials estrellades sobre de la roca, formant una mena de mosaic amb elles. Dos canons desintegradors, cadascun d'un model diferent, apuntaven de la fortalesa de la muntanya. Les cremades negres i els forats i senyals a la roca indicaven que aquelles dones estaven en guerra. Però amb qui?
El grup va arribar a una terrassa de pedra, i un cop allà un rancor va obeir les ordres d'una dona i es va encarregar de transportar cautelosament a Chewbacca, precedint la Leia en el camí cap a la fortalesa mentre altres rancors portaven a Han i C3PO cap a la vall de baix per un sender fangós. Van deixar enrere pletes plenes de ramats de gegantins rèptils coberts de brutícia que estaven asseguts tranquil·lament mastegant farratge i que van contemplar passar a Han amb ulls inexpressius i opacs.
Per fi van arribar a un cercle de barraques de fang i joncs, i en l'entrada de cada barraca hi havia una gran urna de pedra que Han va suposar contenia aigua. Les portes estaven obertes, i Han va poder veure mantes d'un viu color vermell penjades de les parets, cistelles plenes de nous sobre tauletes de fusta i diverses classes d'instruments agrícoles de fusta.
La seva guardiana el va portar fins a l'esplanada que hi havia darrera de les barraques, on Han es va trobar amb dotzenes d’homes, dones joves i nens. Els vilatans havien cavat forats en una zona sorrenca plena de males herbes i els havien omplert amb aigua portada mitjançant galledes, formant petits bassals. Cada adult estava assegut davant d'un bassal observant amb gran atenció, i els nens formaven cercle al seu voltant sense apartar la mirada ni un sol instant.
El rancor es va aturar i la guerrera que el muntava es va inclinar i va fregar l'espatlla de Han amb la seva llança, i després va assenyalar els bassals.
-Whuffa... -Va dir -. ¡Whuffa!
Estava clar que li indicava que anés a mirar un bassal.
- Tens alguna idea del que volen? -Va preguntar Han tornant-se cap C3PO.
-Em temo que no -va contestar C3PO-. El seu llenguatge no figura en el meu catàleg. Algunes de les paraules que ha utilitzat poden pertànyer al paecià antic, però mai havia sentit el terme whuffa.
Han es va preguntar quina relació podia haver entre aquella llengua i el paecià. L'Imperi Paecià s'havia ensorrat feia ja tres mil anys. Han va anar cap a un ancià canós i va clavar la mirada en el seu toll. El toll no era molt gran, de mig metre de diàmetre com a molt, i només tenia un dit de profunditat.
Aquest, alçant la vista cap a Han, i li va llançar una mirada entre burleta i despectiva.
- Whuffa! -Va grunyir.
Després li va lliurar una paleta de bronze indicant-li que havia de servir per cavar, i després li va donar una galleda d'aigua i va assenyalar un espai lliure en el camp.
-Whuffa, eh? Val, d'acord... Ho he entès -va dir Han.
Va anar amb la galleda i la paleta a l'espai lliure allunyat dels altres que li havia assenyalat l'ancià, va cavar un petit forat a terra i va tirar l'aigua dins d'ell. Feia molta pudor, i de sobte Han va comprendre que no era aigua sinó alguna varietat de beguda toscament fermentada. «Fantàstic -va pensar -. He estat capturat per una colla de boges que volen que em dediqui a contemplar un toll fins que tingui una visió.»
Han va contemplar el seu reflex al bassal durant un moment, va veure que tenia els cabells molt despentinats i va utilitzar els seus dits per allisar-se’ls. Les guerreres no semblaven saber què fer amb C3PO i van deixar l’androide de banda amb els nens, els quals el van contemplar amb gran curiositat però sense donar cap senyal d'adoració. Leia ja havia desaparegut entre les ombres d'una entrada oberta de la fortalesa. Han va sentir el so llunyà d'un caça TIE que entrava a l'atmosfera, i les dones dels rancors van escrutar nerviosament el cel fent ombra als ulls amb les mans.
Semblava un bon senyal. Si aquelles dones estaven tenint problemes amb Zsinj, llavors almenys Han es trobava al campament adequat, però tenint en compte la naturalesa un tant improvisada de les fortificacions, potser no fos el més adequat després de tot. En qualsevol cas, a Han no li havia agradat massa com sonaven les paraules «ser jutjat». Si aquelles dones eren xenòfobes, la por podia impulsar-les a matar o esclavitzar la gent d'altres mons. Si pensaven que Han i Leia eren espies, llavors potser estiguessin ficats en un embolic encara més gran. A més, també hi havia el fet que les dones havien donat per fet automàticament que Han era l'esclau de Leia. Han va contemplar a les guerreres dels rancors. Les dones l'estaven observant amb expressió impassible, i Han va decidir fingir que estava molt concentrat en la tasca que li havien assignat.
Va romandre immòbil durant una hora amb els ulls clavats en el seu bassal de líquid fermentat mentre els raigs de sol queien sobre la seva esquena, i va seguir en aquesta postura fins que es va adonar que estava començant a tenir molta set. Han es va preguntar si li estaria permès beure una mica del licor. «Serà millor que no ho faci -va acabar decidint -. Potser als esclaus no els estigui permès...»
Leia encara no havia sortit de la fortalesa. Han va veure com una dona apareixia en un parapet situat a uns cent metres per sobre del terra de la vall. Era molt gran, i portava una espècie de capa de cuir i una galleda. L'anciana va romandre immòbil durant un moment mirant cap avall, i després va agitar les mans en l'aire i va parlar, però les seves paraules no van arribar fins les orelles de Han. Passat un instant una bola de vidre va pujar lentament des del terra de la vall i va flotar per l'aire fins arribar-hi. L'anciana es va inclinar sobre el parapet, va col·locar la galleda sota de la bola i aquesta va caure vessant líquid per sobre de la vora de la galleda. La dona va tornar a la fortalesa amb la galleda, i Han la va seguir amb la mirada, totalment sorprès. El que havia vist surar per l'aire no era una bola de vidre, sinó aigua, i no obstant això estava claríssim que no s'havia tractat d'un fenomen natural. La bola d'aigua havia pujat cap a l'anciana movent-se molt lentament.
Han va sentir un clapoteig ofegat i va abaixar la mirada cap al seu toll de licor. Alguna varietat de cuc de grans dimensions s'havia acostat al toll i estava bevent. Un vell que estava a prop seu va murmurar un «Whuffa!» Ofegat, i Han es va girar cap a l’avi desdentat. L'ancià va moure les mans imitant els gestos d'agafar i llençar, i va indicar a Han que tragués la criatura de la bassa.
Han va contemplar al cuc. L'únic que podia veure d'ell de moment era la seva pell estireganyosa de color marró fosc i un forat pel qual bevia. Passat un instant el cuc es va moure una mica i va mostrar un cap que tindria el gruix del braç d'un nen. Tota la multitud l’estava observant: nens, adults, guerreres muntades en els seus rancors... Tots romanien en el silenci més absolut i contenien l'alè. Fos el que fos un whuffa, estava clar que aquelles persones volien un amb totes les seves forces. Fins i tot podia haver una recompensa a guanyar amb la seva captura.
El cuc es va estirar i va començar a rodar sobre el fang buscant més licor. Semblava bastant gran, i no hi havia molt a agafar per capturar-lo. Han va esperar tres minuts, fins que el cuc va reunir el valor suficient per allunyar una mica més del seu forat i dirigir-se cap el cub de licor. Han va pensar que potser seria millor permetre que la criatura acabés una mica més borratxa del que ja ho estava en aquells moments, i va deixar que el cuc fiqués el seu orifici a la galleda i comencés a buidar-la amb sorolloses aspiracions. El cuc tenia el cos format per segments bastant llargs, i no tenia ulls. Han es va inclinar sobre ell i el va agafar amb les dues mans, subjectant-lo cautelosament amb por que se li trenqués entre els dits.
El cuc es va retorçar cap enrere tan de pressa i amb tanta violència que va fer caure a Han, però no el va deixar anar.
- Ets meu! -Va cridar.
De sobte tothom va córrer cap a ell volent-lo ajudar mentre els nens donaven salts d'alegria i cridaven «Whuffa, whuffa!».
El cuc es va retorçar entre els dits d'en Han, va tombar el seu orifici cap a ell i va escopir una considerable quantitat de licor a la cara, i després va començar a emetre xiuxiuejos i esbufecs.
Han no el va deixar anar. Podia sentir com el cos del cuc s'estava tensant i utilitzava la fricció amb el terra per retrocedir, però passats un parell de minuts el cuc es va quedar sense forces i Han va aconseguir estirar-lo traient un metre de cuc del terra. Però encara quedava més cos ocult, per la qual cosa Han va agafar un altre pam de criatura i va tirar amb força. La suor regalimava per la seva cara i les mans fent que la seva presa resultés una mica precària, però passats tres minuts havia aconseguit treure un metre més de whuffa del sòl. Altres homes havien agafat el cap de la criatura darrere seu, i la mantenien immobilitzada malgrat els seus frenètics intents de deixar-se anar.
Han s’havia estat esforçant durant mitja hora abans de comprendre que aquell treball seria molt llarg. Ja tenia vint metres de whuffa fora del sòl, i el cos de la criatura encara mostrava el mateix gruix i no donava senyals d’acabar-se. Per sort, Han havia començat a desenvolupar un sistema de captura. Quan el whuffa es fatigava, tirava d'ell el més de pressa possible i aconseguia treure fins a dos o tres metres seguits de cuc abans que el whuffa pogués trobar un nou agafador.
Una hora després Han estava trontollant de fatiga quan va treure una mica més de whuffa del sòl i va descobrir que, miraculosament, semblava haver arribat al final del cuc. L'ímpetu de la seva estirada va fer que Han caigués a terra. Tots els nens i homes del poble estaven agafant al whuffa, que s'havia quedat totalment flàccid a la part del cap. Han calcular que el cuc havia de tenir uns dos-cents cinquanta metres de longitud. Els vilatans van portar el whuffa fins a un hort com en una desfilada triomfal. Alguns ancians van anar cap a Han i li van donar copets a l'esquena murmurant paraules d'agraïment, i Han els va seguir.
Els vilatans van començar a enrotllar el whuffa al voltant del tronc d'un arbre mort, i Han va veure altres whuffes que estaven assecant-se sota els raigs del sol. Va anar fins a ells i va fregar-ne un amb la punta dels dits. El cuc semblava estar mort i haver adquirit una consistència gairebé gomosa, però aquella pell flexible tan semblant al cuir tenia un tacte agradable i fort, i gairebé resultava elegant. El color xocolata també era molt bonic. Han va sentir un impuls sobtat d'esbrinar la seva resistència i va intentar arrencar-ne un trosset, però la pell es negava a trencar-se i ni tan sols es va estirar una mica. Han es va tornar cap a les dones muntades en els rancors, i va veure que les cadires col·locades sobre els colls dels rancors estaven subjectades amb pell de whuffa.
«Així que he atrapat una corda, eh? –Va comprendre Han -. ¡Fantàstic!»Però els vilatans semblaven pensar que el whuffa era un prodigi valuosíssim, i tots estaven radiants d'alegria. Bé, qui sabia quina mena de recompensa podien arribar a donar-li a canvi? Si executaven a la gent d'un altre món, potser ser Han Solo, l'heroic Caçador de Whuffes, acabava de salvar-li la vida, i encara que el whuffa no fos més que una corda, Han havia d'admetre que es tractava d'una corda condemnadament bona. Si aconseguís treure un whuffa de Dathomir probablement podria vendre'l als dissenyadors d'alta costura, i els seus usos potser no acabessin en l'ocupació com a corda. I si el whuffa posseïa propietats medicinals? Aquelles gents estaven en guerra. Potser aplicaven pell de whuffa a les ferides com antibiòtic, o la bullien per obtenir drogues contra l'envelliment. De fet, i quan Han va pensar una mica en això, va comprendre que la gamma d'usos d'un whuffa podia ser gairebé infinita.
- Han?
Era una veu femenina, i Han es va tornar. Una dona de cabells foscos estava asseguda a cavall sobre el coll d'un rancor allà on acabava l'hort.
-Em dic Damaya. Em seguiràs.
La dona va colpejar suaument el nas del rancor amb un taló i va fer girar la bèstia.
Han va sentir que se li assecava la boca de sobte.
- Per què? On anem?
-La teva amiga Leia ha passat les dues últimes hores defensant-te davant el clan de la Muntanya del Càntic. Ha obtingut la teva llibertat, però ara cal decidir el teu futur.
- El meu futur?
-Els que formem el clan de la Muntanya del Càntic hem decidit no ser enemics vostres, però això no significa que hàgim de ser els vostres aliats. Se'ns ha dit que tens una nau celeste que potser es pugui reparar. Si això és cert, les Germanes de la Nit i els seus esclaus imperials voldran fer-se amb ella, i atès que ets un home que té poder fora d'aquest món, potser també vulguin fer-se amb tu. El nostre clan necessita esbrinar si vols comptar amb la nostra protecció i, si és així, què pagaràs a canvi d'ella.
Han va seguir a Damaya. Encara estava panteixant i la suor li degotava per l'esquena. Havia passat gairebé un dia sense dormir, li coïen els ulls i els sinus nasals li cremaven com si fos al·lèrgic a alguna cosa del planeta. La missatgera va portar-lo cap a la fortalesa, i just abans que arribessin a l'esplanada en què l'escala de pedra es dividia en tres ramals, un grup va arribar de l'exterior de la vall. Eren nou dones, humanoides i amb la pell estranyament clapada i de color purpuri. No portaven cascos exòtics com les guerreres, i el seu vestit es reduïa a folgades capes fosques amb caputxons toscament teixits amb alguna fibra vegetal que havien quedat cobertes de pols dels camins. Han es va preguntar nerviosament si aquelles dones havien estat cridades perquè fossin els seus jutges.
Però Han va observar a les guerreres que vigilaven el camí, i de seguida va comprendre que les dones encaputxades eren enemigues. Els rancors van grunyir i es van agitar nerviosament, esgarrapant les calçades de pedra amb les seves enormes palmes. Les guerreres tenien els seus desintegradors preparats i romanien impassibles, encara que la líder de les nou nouvingudes empunyava una llança trencada, probablement un signe de treva.
Damaya va baixar del seu rancor i va indicar a Han que pugés pels esglaons que portaven fins a la fortalesa.
Les nou dones van vacil·lar i es van aturar a l'esplanada per veure'ls passar, i totes van contemplar a Han amb gran atenció. El seu líder, una dona ja força gran de temples canoses, tenia uns lluents ulls verds i la pell de les seves galtes enfonsades era d'un malaltís color groguenc. La dona li va somriure, i el seu somriure va fer que Han s'estremís.
-Digues-me on és la teva nau, home d'un altre món -va murmurar a la seva esquena.
El cor d’en Han va començar a bategar a tota velocitat i es va tornar cap a ella.
-Està per..., eh..., per...
Va alçar una mà disposant-se a indicar la direcció, i la missatgera Damaya va fer girar violentament al seu rancor.
- No li diguis res! -Va ordenar.
Les paraules de Damaya van ser com un ganivet que tallés una corda invisible que s'havia tensat al voltant del coll d'en Han, i en aquest mateix instant Han va comprendre que l'anciana havia utilitzat el truc Jedi d’en Luke que li permetia donar ordres a les ments més febles.
Han havia d'haver enrogit, ja que quan va tornar a parlar Damaya va utilitzar un to menys dur.
-No tens per què sentir-te avergonyit -li digué -. Baritha té un do molt poderós per obtenir el que vol de les ments.
L'anciana anomenada Baritha va riure d'ell, i Han li va donar l'esquena amb una ganyota d'irritació. Baritha el va seguir dos graons, i després va fer girar el mànec de la seva llança des del darrere i li va donar uns cautelosos copets a l'engonal amb ell.
Han es va tornar en rodó amb els punys premuts i l'anciana va murmurar alguna cosa inintel·ligible, cantussejar unes paraules i va estendre la mà tibant -en el gest d'agafar alguna cosa. Han va sentir com els seus dos punys quedaven atrapats en una presa invisible, i les seves articulacions cruixien sota la pressió.
-No cedeixis tan ràpidament a la ira, trosset d'home -va dir Baritha amb una rialleta sarcàstica -. Respecta els que són millors que tu, o la propera vegada el que aixafi serà un ull..., o alguna cosa que sigui igual de valuós per a tu.
- Mantingues les teves brutes mans allunyades de mi! -Va grunyir Han.
Damaya, la seva guia, va treure el desintegrador de la seva funda sense immutar-se, va apuntar a la gola de l'anciana i va dir alguna cosa en la seva llengua.
Baritha va deixar en llibertat Han.
-Només estava admirant al teu presoner. Vist des del darrere sembla tan..., tan saborós... Qui hagués pogut resistir la temptació?
-El clan de la Muntanya del Càntic accepta la teva presència aquí -va dir Damaya -, però la nostra hospitalitat té els seus límits.
-Les dones del clan de la Muntanya del Càntic no són més que unes estúpides de ments febles -va grallar l'anciana. Va avançar el cap i va arquejar les celles, i algunes de les moltes arrugues del seu rostre van desaparèixer a causa del gest -. No podríeu fer-nos fora d'aquí ni que volguéssiu fer-ho, i per tant suportareu la nostra presència i us sotmetreu a les nostres exigències. Menyspreo les vostres pretensions de cortesia! ¡Escupo sobre la vostra hospitalitat!
-Podria disparar-te a la gola -va dir Damaya en un to d'anhel tan intens que resultava gairebé melancòlic.
-Endavant, Damaya -va dir l'anciana, i va apartar els plecs de la seva capa revelant dos pits marcits -. ¡Dispara contra la teva estimada tia! Des que em veu expulsar del teu clan ja no sento cap amor cap a la vida... Dispara contra mi. Ja saps quant ho desitjo!
-No permetré que m’impulsis a fer-ho -va replicar Damaya.
L'anciana va riure i va fer una ganyota.
-No permetrà que l’impulsi a fer-ho... -Va dir amb veu burleta, i les germanes embolicades en túniques que hi havia darrere d'ella van riure.
Han va descobrir que estava sentint una fúria tan intensa com irracional, i que l'únic que desitjava era que Damaya alcés el seu desintegrador i acabés amb unes quantes germanes. Però Damaya va tornar a guardar el desintegrador a la funda i li va donar un copet a l'espatlla amb la punta dels dits, constrenyent-lo a caminar davant d'ella perquè pogués col·locar-se entre Han i les nou germanes encaputxades.
La fortalesa va resultar estar encara més malmesa del que li havia semblat a Han veient-la des de baix. Tots els fragments d'escut contra els raigs desintegradors que protegien la roca estaven abonyegats i plens d'esquerdes. Moltes de les esquerdes havien estat recobertes amb una substància d'aparença gomosa i color verd fosc, amb el resultat que el basalt havia adquirit una aparença clapada. Hi havia trossos de gres rosa escampats sobre les calçades exteriors, i Han es va preguntar d'on hauria vingut, ja que totes les muntanyes del voltant semblaven ser d'origen volcànic. Algú havia d'haver transportat aquestes pedres durant diversos quilòmetres.
Dos sentinelles que muntaven guàrdia davant la porta de la fortalesa van abandonar els seus llocs i els van precedir. Han va mirar enrere i va veure que una dotzena de guerreres del clan de la Muntanya del Càntic els seguien a peu, vigilant a les dones de les túniques. Van entrar a les fosques cambres de la fortalesa, que era plena de salons i escales. Les parets estaven cobertes de gruixuts tapissos i il·luminades per torxes. Van anar ràpidament fins a una habitació tallada en l'angle de la fortalesa, per la qual cosa comptava amb finestres en dos costats.
L'habitació era enorme i tenia una forma gairebé triangular, amb sis obertures des d'on es dominava la prada. Hi havia rifles desintegradors amuntegats prop de cada finestra, jaquetes protectores formant piles a terra, i un canó desintegrador que apuntava cap a les muntanyes en direcció est. Un enorme bony indicava el lloc on alguna cosa havia destrossat la seva muntura, i el líquid refrigerant verd havia fluid formant un bassal a terra. El canó estava totalment inservible. Al centre de l'habitació hi havia un forat per cuinar ple de brases brillants. Un animal de grans dimensions s'anava rostint-se sobre els carbons, i dos homes l'anaven banyant amb una salsa d'olor picant i feien girar l’espet en el qual estava enfilat.
A l'habitació hi havia una dotzena de dones vestides amb túniques fetes de lluents escates de rèptil. Totes portaven cascos, i Han va veure a la Leia al fons, vestida com una de les guerreres.
Una de les dones va fer un pas cap endavant.
-Benvinguda, Baritha -va dir a l'àvia sense prestar cap atenció a Han -. En nom de les meves germanes jo, la Mare Augwynne, et dono la benvinguda al clan de la Muntanya del Càntic.
La dona que havia saludat a les nouvingudes va donar un altre pas cap endavant, i Han va veure que el seu rostre estava seriós i una mica recelós malgrat les seves amables paraules. Augwynne portava una túnica de brillants escates grogues i una gran capa amb pells de llangardaix negre cosides com a adorn. El seu tocat havia estat fet amb fusta daurada polida, i estava adornat amb ulls de tigre grocs tallats en forma de quadrats.
-No cal que et molestis amb les formalitats -va dir Baritha, i l'anciana va llançar la seva llança trencada a terra i les venes purpúries del seu cap van bategar -. Les Germanes de la Nit han vingut a pel general Solo i la resta de la gent d'un altre món. Els vàrem capturar primer, i tenim ple dret que siguin nostres!
-No vam trobar a cap Germana de la Nit amb ells -va replicar Augwynne -, només a tropes d'assalt imperials que havien entrat a les nostres terres sense permís. Vam matar els soldats, i hem ofert santuari a la seva presa entre nosaltres com a iguals. Em temo que no podem accedir a la teva reclamació de propietat.
-Els soldats de les tropes d'assalt eren els nostres esclaus i treballaven sota la nostra direcció, com bé saps -va dir Baritha -. Portaven a la gent d'un altre món perquè fossin empresonats i interrogats.
-Si només vols interrogar el general Solo, llavors potser pugui ajudar-te. Per què vas venir a Dathomir, general Solo?
Els ulls d’Augwynne van llançar una ràpida mirada a la bosseta que penjava del cinturó d’en Han, i aquest va captar la indirecta.
-Sóc propietari d'aquest planeta i de tot el que hi ha en ell -va dir Han -. He vingut a inspeccionar les meves propietats.
Les Germanes de la Nit van començar a xiuxiuejar i a moure el cap a l'uníson, i Baritha va escopir.
- Un home afirma que Dathomir li pertany?
Han va buscar torpement el títol de propietat, va trobar la caixa i va pressionar el botó. L’holograma de Dathomir va aparèixer en l'aire flotant sobre el seu palmell, amb el seu nom clarament registrat com a propietari.
- No! -Va cridar Baritha. Va moure la mà i la caixa va ser arrencada d'entre els dits d'en Han, va caure a terra i va rodar per ell.
-És igual -va dir Han -. Aquest món em pertany, ¡i vull que tu i les teves Germanes de la Nit sortiu ara mateix del meu planeta!
Baritha el va fulminar amb la mirada.
-Serà un plaer -va dir -. Proporciona’ns una nau i marxarem.
Han va sentir una estranya estirada en la seva ment i va lluitar contra un impuls gairebé irresistible de revelar el parador del Falcó.
-Ja n'hi ha prou -va dir Augwynne -. Has obtingut la teva resposta, Baritha. Digues als Gethzeriò que el general Solo es quedarà amb el clan de la Muntanya del Càntic, i que ho farà en qualitat d'home lliure.
-No pots deixar-lo en llibertat -va panteixar Baritha amb veu amenaçadora -. ¡Nosaltres, les Germanes de la Nit, el reclamem com a esclau!
-Ha guanyat la seva llibertat salvant la vida d'una germana de clan -va replicar Augwynne sense immutar-se -. No pots reclamar-lo com a esclau.
- Menteixes! -Va cridar Baritha -. A qui li ha salvat la vida?
-Va salvar la vida de la germana de clan Tandeer, i s'ha guanyat la seva llibertat.
-Mai no havia sentit parlar d'una germana de clan que portés aquest nom -va protestar Baritha -. Deixa que la vegi!
Les dones del clan de la Muntanya del Càntic es van apartar i van revelar la Leia entre les ombres. Leia portava una túnica d'escates vermelles iridescents, i un casc de ferro negre adornat amb cranis de petits animals. Baritha va estudiar el seu rostre amb expressió dubitativa.
- L'he vist abans?
-És nova entre nosaltres. Ve de la regió dels Llacs del Nord i pot llançar encanteris, i ara és una germana adoptada pel clan. Pronuncia les paraules de l'encanteri de descobriment i sabràs que com et dic és veritat.
La mirada de Baritha va recórrer a les dones de la sala.
-No necessito l'encís de descobriment perquè em digui el que és veritat -va replicar -. Els arguments amb què defenses la teva afirmació que el general Solo us pertany no són més que tecnicismes!
-Basem els nostres arguments en lleis que tu i les teves germanes mai heu respectat -va dir Augwynne.
Baritha va deixar escapar un grunyit.
-Les Germanes de la Nit discuteixen el vostre dret a aquests esclaus. Entregueu-nos-los ara mateix, o ens veurem obligades a prendre'ls per la força!
- Ens amenaces amb vessar sang? -Va preguntar Augwynne.
Un brunzit ofegat va fer vibrar de sobte l'atmosfera de la sala, i dotzenes de dones van començar a murmurar al voltant d’en Han amb els ulls entretancats. Les Germanes de la Nit es van retirar formant un cercle amb l'esquena tocant-se i els rostres tornats cap a l'exterior. Després es van agafar de les mans i van començar a cantussejar amb els ulls tancats i els caps mig amagats entre les ombres dels seus caputxons.
- Vam ser nosaltres les que vam trobar al que ve d'un altre món, Gethzeriò! -Va cridar Baritha -. Té una nau estel·lar, però les germanes de clan es neguen a lliurar-nos-lo!
Han va poder sentir una vibració apagada dins de les seves orelles, com si tingués una mosca brunzint-li a l'interior del crani. Va sentir que se li estarrufava el borrissol del clatell, i va saber amb absoluta seguretat que per molt lluny d'allà que es trobés, aquella dona anomenada Gethzeriò havia sentit la crida de Baritha i estava donant-li instruccions.
Han va començar a retrocedir allunyant-se de les Germanes de la Nit i buscant un refugi, però Baritha es va apartar del cercle i el va agafar pels braços. Els seus dits de pell purpúria es van enfonsar en la seva espatlla mossegant la carn com si fossin urpes. Han es va retorçar i va intentar alliberar-se. Una de les guerreres del clan de la Muntanya del Càntic va alçar el seu desintegrador i va disparar l'arma contra el rostre de Baritha, però Baritha es va limitar a deixar anar a Han, va murmurar una paraula i va utilitzar la seva mà per desviar el raig desintegrador cap al sostre.
Totes les Germanes de la Nit van girar a l'uníson i van saltar per les finestres obertes, desapareixent embolicades en l'aleteig de les seves capes negres. Han va sentir que el cor li donava una bolcada en pensar en tots aquells cossos estavellant-se contra les roques dos-cents metres més avall, però Baritha va romandre suspesa en l'aire durant un moment i es va tornar per llançar una mirada burleta.
- Tindrem sang! -Va rugir.
El so de l'amenaça va omplir tota la sala i va retrunyir en ella amb tanta potència que fins a la mateixa pedra va tremolar. Després es va deixar caure al buit.
Han va córrer cap a la finestra i va treure el cap per ella. Les Germanes de la Nit estaven flotant gràcilment cap a terra, arribaven a ell i s'esfumaven com insectes entre el recer que els oferia l'espessor.
Algunes germanes de clan van allargar la mà cap als seus desintegradors, però Augwynne les va detenir.
-Deixeu que se’n vagin -va dir en veu baixa i suau.
Va anar fins en Han i li va fregar l'espatlla mentre contemplava la sang que brollava del seu bíceps ferit.
-Bé, general Solo, Gethzeriò et vol amb vida i hauries de considerar-te afortunat per això -va dir -. Benvingut a Dathomir.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada