dissabte, 19 d’octubre del 2013

La Trampa de Krytos (XI)

Anterior



11

L'Almirall Ackbar es va reclinar a la cadira del Consell i va intentar treure serenitat del fresc plugim que surava sobre ell. El Gran Moff Tarkin, en un dels seus moments d'humor més comunicatiu, una vegada li havia descrit la política com una "guerra suau, l'elegant duel de sables de llum en lloc del tro dels turbolàsers". Amb aquesta descripció, Tarkin no li havia indicat que trobés que les lluites polítiques fossin frustrants a causa de les poses i a les traïdores aigües revoltes dels canvis de lleialtats. O a la incapacitat per ocupar-se dels problemes d'una manera directa. Ackbar havia suportat més informes sobre les fluctuacions microeconòmiques de planetes dels que mai havia sentit parlar que els que qualsevol criatura sapient podria esperar aguantar en una vida. Lentament, en revisar els informes, Borsk Fey'lya i Sian Tevv estaven apropant-se a l’assumpte que havia estat divulgat sobre el personal de nivell del Consell Provisional.
Mirant el conseller bothan, Ackbar va poder veure una espurna ferotge en els ulls violeta de Fey'lya.
Els bothans són bons en aquesta guerra suau. Ackbar ja havia reconegut en Fey'lya la intenció de ser líder o, quan l'havien superat en maniobres, el desig de saltar endavant a trobar els líders per quedar entre ells. Ackbar havia vist tàctiques similars entre guerrers que buscaven una promoció, però la veritable guerra tendia a tractar amb aquesta ambició de la manera més letal.
Mon Mothma va inclinar el cap cap al conseller d’Elom.
-Gràcies, Verrinnefra, per posar-nos al corrent de les economies dels nostres nous mons. El que segueix a l'agenda és l'assumpte del bacta. Borsk, tens alguna cosa que assenyalar?
El bothan de pelatge crema estava davant d’Ackbar.
-La recent missió que ha alliberat una quantitat de bacta i l'ha portat aquí a Coruscant, per descomptat, és una gran victòria per a nosaltres i una gran benedicció per a la gent d'aquí. Per això li hem de moltes gràcies i lloances a l’Almirall Ackbar i al seu equip. El seu èxit també porta amb si algunes càrregues, la necessitat de prendre precaucions per impedir que el Senyor de la Guerra Zsinj prengui represàlies no és la menor d'elles.
Ackbar es va inclinar cap endavant.
-Disculpi la interrupció, conseller Fey'lya, però em sembla que està demanant-nos que ens ocupem de la ressaca abans que l'onada s'hagi coronat.
 -Com ha dit?
La princesa Leia va somriure.
-Crec que l'Almirall està assenyalant que el subministrament de bacta comporta problemes més urgents que un possible atac per part del Senyor de la Guerra Zsinj.
-Per ser més precís, Princesa, vaig voler dir que a causa de què un atac del Senyor de la Guerra Zsinj sempre ha estat possible, abans i després del nostre atac, des de fa molt de temps que tenim plans per aquesta eventualitat. Estic més que disposat a repassar aquests plans, però crec que el problema central amb el bacta necessita enfrontar-se més ràpidament que el problema superficial de Zsinj. Els problemes són un vast oceà, i per a nosaltres, la distribució del bacta és el problema que aguaita en les profunditats.
El pelatge del bothan va onejar.
-De fet hi ha molt a discutir en l'assumpte de la distribució del bacta. Amb el subministrament que tenim ara, crec que ha de ser possible crear centres de teràpia preventiva per aturar la propagació del virus. La meva gent m'assegura que una hora de teràpia de plugim per setmana hauria ser suficient per destruir el virus abans que tingui oportunitat d’incubar-se. Crear centres que permetin tot aquest tractament seria una gran ajuda per sufocar la por que s'ha apoderat d’aquest món.
Leia va arrufar les celles.
-Jo no he vist cap informe sobre aquesta teràpia de plugim. La revisió de les dades
capturades al laboratori del General Derricote no mostra evidència de cap comprovació
en aquest sentit. De fet, les úniques dades que els imperials tenien sobre el virus Krytos
mostraven que feien falta quantitats gegantines de bacta per curar a un pacient, amb l'efecte d'esgotar els nostres subministraments de bacta. No hi ha cap raó per suposar que crear els centres que vostè proposa serveixi per a alguna cosa a part de malbaratar més bacta.
-Ah, Leia, hauria esperat més compassió de tu -Fey'Lya va abaixar la mirada cap a ella -. Si fossin humans els que estiguessin caient morts per aquesta plaga, series la primera a defensar la creació d'aquests centres.
Els ulls foscos de Leia van centellejar fredament.
- I creus que no donc suport al teu pla perquè salvaria als no-humans?
-M'agradaria pensar millor de tu, però sé que tens diversos districtes electorals dels quals preocupar-te’n. Com l'Almirall Ackbar, t'agradaria veure que alguna cosa del bacta es reserva per a l'ús del nostre exèrcit. Ho entenc, ja que salvar les vides dels nostres valents guerrers és certament lloable. No obstant això, em temo, que la teva precaució contra el desconegut signifiqui que hi ha innombrables individus que podrien emmalaltir i morir sense mai tenir l’oportunitat d'entrar en l'exèrcit i lluitar per la seva llibertat.
Doman Beruss va aixecar una mà.
-Crec, Conseller Fey'lya, que està sent injust amb la Princesa Leia i amb cada un dels altres membres humans del Consell per fins i tot suggerir que l'oposició al seu pla està basada en un prejudici anti-alienígena.
-Ah, però fins i tot vostè és presa d'ell, consellera Beruss. Es refereix a nosaltres com
"Alienígenes" i la Princesa ens va dir "no-humans". Per què som definits per vostès i
comparats amb vostès? És cert que la humanitat ha contribuït molt amb la Rebel·lió, però ho va fer perquè l'Imperi havia fet tot el que va poder per suprimir i subjugar les espècies que veia com nocives i aberrants. Els humans, i aquells que van aprendre els mètodes a mans dels nostres amos imperials, van ser l'únic poble capaç de prendre un paper de lideratge en la veritable Rebel·lió. La resta de nosaltres va contribuir com va poder, i va fer grans contribucions, contribucions que van portar a la conclusió reeixida de les majors campanyes de la Rebel·lió. No els acuso de ser totalment insensibles, però crec que la seva perspectiva en aquest assumpte està compromesa -Fey 'Lya es va allisar el pelatge de dalt del cap -. Jo crec que l'assumpte de la distribució del bacta és un que ha de ser decidit per aquells de nosaltres en què la gent és presa del virus.
Ackbar es va aixecar del seu seient i va colpejar la superfície de la taula amb la mà oberta.
-En aquest cas, conseller Fey'lya, també serà necessari que vostè s'abstingui de qualsevol decisió en aquest assumpte.
- Què?
-No hi ha cap cas conegut d'un bothan afligit per la malaltia. No tinc cap dubte que Cor de Gel volia que vostès els bothans sobrevisquessin per poder-la ajudar a dividir l'Aliança. Hi ha hagut sullustans i shistavanians infectats, deixant oberta la molt real possibilitat que els Wookiees puguin trobar-se susceptibles al virus. Alguns quarren han mort per ell, deixant vulnerable a la població mon calamariana. No he sentit parlar que cap elom hagi caigut malalt, però sí les poblacions twi'lek, gamorreana, i trandoshana, així que la possibilitat que la malaltia salti als elom no pot descartar-se.
El pelatge del bothan es va estarrufar en el seu cap i espatlles, però Ackbar va ignorar els senyals de fúria de Fey'lya.
-És més, des del punt de vista de la salut pública, el seu pla de centres de teràpia és un risc més que una ajuda. Els establiments que suggereix farien que vasts nombres de persones es congreguessin en un ambient on el contacte amb els fluids infecciosos no és difícil d'imaginar. I, tot i que hi haguessin estudis per demostrar que el plugim de bacta mata el virus, usar-lo descuidadament promouria l'oportunitat que un cep del virus resistent al bacta comencés a passar-se entre la gent que creu que està protegida contra ell. Si semblant soca apareix, serem impotents d'impedir que la plaga destrueixi la galàxia.
El bothan va mantenir la veu baixa.
-Llavors, li prego que em digui, què suggeriria?
-Primer i principal, protegir el subministrament d'aigua. Tenim evidències que suggereixen que el virus va ser introduït en el subministrament planetari d'aigua, i fins on sabem, pot haver bosses congelades de virus en les glaceres esperant a ser foses per tornar-se virulentes de nou. Segon, continuem la teràpia intensiva per controlar i curar les
poblacions que sabem que estan infectades. Aquí crec que és important assenyalar que els meditècnics humans han estat incansables en atendre les víctimes del virus. És clar que la seva immunitat a la malaltia vol dir que tenen menys a témer que els altres, però aquesta immunitat de cap manera els pressiona d’ajudar-los de la manera que ho han fet -Ackbar va alçar una mà -. Tercer i últim, hem d’ocupar-nos del mercat negre. Els rumors que una quantitat de bacta ha arribat a Coruscant han baixat els preus, però les estimacions de quant vam obtenir de Zsinj estan grollerament exagerades. Quan se sàpiga la veritat, els preus començaran a pujar, i vendre part del subministrament es tornarà una idea molt atractiva. Si el nostre subministrament no és buidat per usurers, hi ha una bona possibilitat de guanyar el temps suficient per obtenir més bacta de Thyferra i resoldre el nostre problema d'una vegada per totes. Si no, estarem en fallida i morint pel virus.
El bothan va obrir les mans.
- Llavors creus que simplement hem de continuar procedint de la manera en què ho hem fet fins ara?
-No, és clar que no -La mirada d’Ackbar va recórrer l'habitació i llavors va pujar al sistema de plugim -. Estem discutint si la teràpia de plugim de bacta té algun valor, i així i tot aquí tenim un sistema instal·lat per protegir-nos. Tots nosaltres, incloent-hi els humans, sabem que hi ha abundants membres de les nostres poblacions que han comprat bacta en el mercat negre per a usar en la seva pròpia teràpia preventiva. I no tinc cap dubte, que des que les notícies de la nostra victòria s'han filtrat, ha vingut gent a demanar-los que els procurin bacta per a ells. Encara que cap de nosaltres acceptaria semblant cosa, la percepció que podem, i que hi ha un tractament especial per a algunes persones selectes, és una que elevarà el pànic que la nostra gent està sentint.
Sian Tevv va esbufegar.
-Aquest virus és més que pànic, Ackbar. És real i és mortal.
-D'acord, però les nostres accions el tornen encara més mortal. Si una persona creu que no hi ha esperances per a ella, que no hi haurà cap cura quan la necessiti, podria no buscar un tractament. El retard d'un dia no només pot costar-li la vida, sinó que també pot infectar la família i els amics. El fet és que si projectem una imatge que digui que el virus pot i serà derrotat, tots faran el que puguin per derrotar-lo.
Leia va somriure.
-És la mateixa tècnica per construir moral que ens va permetre continuar durant els dies foscos de Derra IV i Hoth.
El lladruc del conseller Wookiee de pelatge negre va fluir fins a convertir-se en un murmuri, i el droide de protocol daurat de Leia va traduir.
-L'ambaixador Kerrithrarr suggereix tractar el virus com un enemic contra el qual tots
estem allistats. Amb disciplina i direcció la propagació pot ser minimitzada.
Ackbar va assentir cap al Wookiee.
-Una analogia apropiada.
Els ulls de Borsk Fey'lya es van entretancar.
-Un model militar bé podria ser suficient per tractar amb el virus, però també suggereixes que l’utilitzem per reduir el comerç del mercat negre? Posar soldats d'assalt a irrompre a les cases particulars per privar la gent dels seus subministraments de bacta no farà que la nostra gent ens estimi.
Mon Mothma va agitar el cap.
-No proposem res. El General Cracken està consagrant una certa quantitat de la seva
energia a aquest problema, i està treballant per formar la Força de Seguretat de la Nova
República. La FSNR reemplaçarà a l'antiga força de Vigilants de Sector Imperials, i està
pensada per ser una força d'ordre públic i contrainsurgència. Passarà algun temps abans que la força estigui a punt per administrar tot el que es necessita aquí, però tenim una oferta per mantenir l'ordre mentrestant.
Mon Mothma va usar el seu comunicador.
-Si us plau enviïn a Vorru.
Ackbar va veure que el pelatge del clatell de Fey'lya s’estarrufava i va sentir que la seva pròpia pell formiguejava. Les portes de la càmera es van obrir, i a través d'elles va entrar un petit humà amb un cap d’espès cabell blanc. Per la seva grandària, que no era molt gran, fins i tot per a un humà, podria fàcilment haver pensat que era benigne, però un instint guerrer li va dir a Ackbar que aquesta era exactament la imatge que Vorru buscava projectar.
Ja havia vist a l'home una vegada abans, quan Fliry Vorru, llavors un Moff Imperial, havia estat un convidat de Tarkin. Físicament els dos homes eren oposats, però en temperament i esperit tan iguals que Ackbar havia desitjat que es tornessin l'un contra l'altre i es destruïssin entre si. Això no va passar, encara que aviat les circumstàncies van conspirar per fer que Vorru fora sentenciat a Kèssel, on havia estat fins que va ser alliberat i retornat a Coruscant com a part de l'operació rebel per a prendre el planeta.
Vorru va alçar la mirada i Ackbar va veure la pura astúcia en els seus ulls foscos.
-Els agraeixo que hagin accedit a rebre'm, estimats consellers. Els estic agraït per la meva llibertat. Em trobo en la posició de restituir el deute que els dec.
El cap de Leia es va aixecar.
- No consideres que les teves accions en l'alliberament de Coruscant han cancel·lat aquest deute?
-En veritat, Princesa Leia, no ho crec.- Vorru es va posar formalment ferms, llavors va
inclinar el cap.- L'alliberament del planeta hauria estat més fàcil i eficaçment complert si no fos pel comportament traïdor d'un dels meus tinents. Encara que jo no sabia que Zekka Thyne estava treballant per a agents d'Intel·ligència Imperial, he d'acceptar la responsabilitat per les seves accions. En efecte, l'alliberament va procedir sense la meva ajuda, així que el meu deute cap vostès roman -Una expressió dolguda va passar per la seva cara -. Em van portar aquí amb l'esperança que pogués ressuscitar el Sol Negre i convertir-lo en una força que ajudés en l'esforç de prendre-li Coruscant a l’Imperi. Vaig fer el que vaig poder, però el fet és que l'esforç imperial per exterminar els romanents de l'organització d’en Xízor va ser tan cruel com eficaç com només podia ser la venjança
d’en Darth Vader. Els pocs líders que van quedar es van destruir en lluites internes. Quan vaig arribar aquí hi havia un nombre molt escàs de líders i una quantitat insuficient de temps per tornar a establir el control sobre les diverses faccions presents a Coruscant. Durga el Hutt i altres més es resisteixen a la unificació, el Sol Negre està efectivament mort.
Ackbar es va reclinar a la seva cadira.
-Hauria esperat més pena en la seva veu quan enuncia aquest pronunciament.
Vorru va arronsar les espatlles.
-El Sol Negre era el somni d’en Xízor, no el meu.
Fey'lya es va creuar de braços i va romandre dret.
- I el seu somni és...
-La llibertat, igual que el de vostès -Vorru va somriure -. L'Imperi tractava els criminals de la mateixa manera que a vostès els rebels. Amb el domini de l'Imperi fracturat, els rebels s'han tornat la Nova República i han guanyat legitimitat. Els criminals que han estat reprimits durant molt de temps per l'Imperi no són tots dolents, però molts s'han vist atrapats en un cicle d'il·legalitat precisament perquè sabien que no podien esperar misericòrdia de l'Imperi.
Encara que no van ser rebels, no van ser ni més ni menys víctimes de la repressió imperial. Per deixar-me de voltes, no volem seguir sent tractats com a delinqüents. Volem l'oportunitat d’obtenir legitimitat i de dur vides normals. Per això comprenem que necessitem oferir alguna cosa de valor, i així ho farem. Sabem com funciona el mercat negre. Sabem com burlar-lo i manipular-lo. Coneixem la manera de treball dels criminals i com pertorbar les seves activitats. Coneixem el submón de Coruscant i sabem com portar a la justícia a aquells que volen castigar.
Doman Beruss va mirar fixament a Vorru.
- Vols que et nomenem el Comissionat de la Policia de Coruscant?
-No crec que vostè sigui tan ximple, Doman Beruss. Vaig conèixer al seu pare i la seva mare i sé que no pot ser enganyat fàcilment -un somriure va aparèixer ràpidament a la cara d’en Vorru, un somriure en la qual Ackbar no confiava -. El que vull aquí és que se li permeti a la meva gent administrar la llei en el submón. La seva Força de Seguretat tindrà més que suficient amb les àrees de Coruscant on pot projectar el seu poder. Ja tenim a diverses poblacions d'altres mons formant les seves pròpies milícies i cossos de defensa civil, així que per què no tolerar una força similar creada per la meva gent?
Mon Mothma va arquejar una cella cap a Vorru.
-Molt pocs altres tenen una història tan acolorida com vostè, Fliry Vorru.
-Però alguns d'aquells que tenen antecedents igualment notoris continuen al servei del govern, encara que el lideratge i la seva filosofia ha canviat.
Ackbar va assentir lentament. Les realitats de governar una vasta panòplia de mons feien necessari utilitzar l'aparell governamental imperial per mantenir les comunicacions i  l'ordre.
Encara que l'ideal hagués estat el reemplaçament complet de la burocràcia, el fet era que, igual que l'exèrcit rebel havia confiat en gent amb entrenament imperial, el govern estava forçat a confiar en empleats i administradors que havien servit fidelment a l'Imperi fins a la seva caiguda.
Encara que la majoria d'aquestes persones tenia lleialtats cap als seus treballs i no cap al govern, la clemència tàcita que els va ser concedida a canvi de continuar treballant no li esqueia a molts dels rebels.
Fliry Vorru presentava un cas interessant. Ell havia contribuït directament per guanyar
Coruscant. Encara que li treia importància a la seva contribució, Vorru fàcilment podria haver lliurat l'Esquadró Murri als imperials, impedint la conquesta rebel del planeta. El seu suport, tot i la traïció dels seus subordinats, havia facilitat la victòria rebel, tornant-se
un valuós aliat.
I la petició que ens està fent és la petició de confiança d'un aliat. Ackbar va aclucar els ulls. La petició d’en Vorru també tenia sentit des d'una posició completament pragmàtica.
Encara que l'organització d'ordre públic de Cracken aviat estaria funcionant  completament, mai seria tan efectiva en el submón com Vorru. El Front Contrainsurgència Palpatine, el mercat negre, i una dotzena d'altres problemes necessitaven de la seva atenció a Coruscant, i sense això Cracken encara necessitava atendre els assumptes d'intel·ligència que involucraven el Senyor de la Guerra Zsinj i a Ysanne Isard, allà on ella estigués.
Vorru va obrir les mans.
-La pregunta que els proposo és aquesta: Ens concediran a mi i a la meva gent la confiança que ens hem guanyat?
Els ulls de Leia es van endurir.
-Teníem un enemic comú en l'Imperi, aquest va ser el motiu de la nostra aliança. En actuar contra ells han guanyat la nostra confiança, però sospito que podries veure el compte més ple que nosaltres.
-És veritat, Leia, però entenc el que diu Vorru -va dir Mon Mothma arrepenjant
suaument les mans contra la superfície de la taula -. La lluita contra l'Imperi és el que
realment va mantenir unida a l'Aliança. Hem de recolzar-nos en aquest nivell bàsic de confiança si esperem que la República prosperi. Per tal de què la gent de Fliry Vorru estigui disposada a complir els estàndards de conducta que vam posar per a les nostres forces de l'ordre i milícia, romandran dins dels límits de la nostra confiança. Si s'aparten d'aquestes pautes, hauran deixat el seu deure cap a la llei i seran tractats de la manera més apropiada.
-Trobareu que sóc un servent molt capaç i lleial en aquest assumpte, Mon Mothma.
-Confio en això, Fliry Vorru.
-En això hem de confiar tots -va murmurar Ackbar.
Una cosa fosca va llambrejar en els ulls de Vorru mentre es tornava cap al mon calamarià.
-No hauria pensat que vostè recorreria a les amenaces vetllades, Almirall Ackbar.
-No ho faig -la boca d’Ackbar es va obrir en un somriure mon calamarià -. Merament
he assenyalat que hem de fiar-nos de la seva paraula pel que fa a la seva lleialtat pel fet que tots els seus amos anteriors estan morts, i el major d'ells gràcies als nostres esforços. Si vostè tria interpretar una amenaça en aquests fets, no puc impedir que ho faci.
- Però si em surto de control em destruiran?
-Vostè s'ha guanyat la nostra confiança -Ackbar es va inclinar cap endavant i li va clavar a Vorru una mirada d'ulls enormes -. Si l’inverteix de forma imprudent, jo faré el que hagi de fer per saldar el seu compte.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada