dimecres, 23 d’octubre del 2013

Punt d'Inflexió (II)

Anterior



 II

-Brandei, de què dimonis va tot això? -Va preguntar en Tork Wínger, saludant al seu vell amic -. Què estem fent aquí?
En Brandei va somriure misteriosament.
-Veniu amb mi -va dir.
En Dair va caminar darrere del grup pel passadís del centre mèdic d’Ariana. Mantenint un ull vigilant sobre el tinent imperial, Dair va quedar impressionat pel seu caminar ràpid, deliberat, i per la forma en què es comportava. Tot en aquest home irradiava confiança. En Dair es va preguntar si la graduació a l'Acadèmia Raithal li dotaria de tal confiança.
-Entenc que estàs aquí pel teu compte -deia en Wínger.
-He acabat una missió especial al sistema Reega, i m'han atorgat permís per avançar en visita de negocis "extraoficial", vell amic -va respondre en Brandei -. El Justicier arribarà d'aquí a uns dies. El capità envia les seves salutacions, i em va demanar que et digués que es reunirà amb tu llavors.
-Està bé. Però, per què estem aquí ara?
En Brandei es va aturar davant d'una paret de vidre que els separava de l'habitació d'un pacient. En Dair va veure un jove tinent, no molt més gran que ell, assegut al costat del llit d'una nena. El cap de la nena estava embenat i tenia la cara masegada.
- Ai mare, aquesta pobra nena! -Va exclamar la Sali Wínger, estenent la mà cap a la Keriin buscant suport.
- Què va passar? -Va preguntar la Keriin.
-L’hem trobat, tot just amb vida, entre la runa d'una casa després d'una batuda. Maleïts rebels -va dir en Brandei, amb veu plena de fàstic -. Els metges ens asseguren que es recuperarà. Però la nena no té família, Sali. Van resultar morts en l'atac.
La Sali es va tornar cap al seu marit. En Dair va veure com els seus ulls s'omplien de llàgrimes. Després va mirar en Brandei, esperant llegir correctament el significat de les seves paraules.
- La vols deixar amb nosaltres? -Li va preguntar.
En Brandei va prendre la mà de la Sali. Ell sabia que ella havia estat incapaç de tenir un fill propi.
-Li vaig parlar al capità sobre vosaltres. Va pensar que era una excel·lent idea. -Va somriure amb suavitat -. Justícia poètica, per dir-ho..., una nena rebel criada per un oficial de l'Imperi.
Una nena rebel? La ment d’en Dair es va accelerar a mil quilòmetres per segon. Es va preguntar quina classe de persones podien fer-ho a la seva pròpia gent..., als seus propis fills.
- Saps com es diu? -Va preguntar la Sali mentre en Dair sorprenia l’oncle Tork estudiant el seu reflex en el vidre. No hi havia rastre del polític de gran poder en els seus ulls, només un home profundament enamorat de la seva dona.
En Brandei va negar amb el cap.
-Ha entrat i sortit de la consciència, no ha dit ni una paraula.
- Qui és el jove que està amb ella? -Va preguntar en Wínger.
-El tinent Chanceller. Ell és qui la va extreure de la runa. Sembla haver-lo nomenat el seu tutor.
- Puc entrar?
-I tant, Sali.
-Keriin, vine amb mi..., si us plau -va implorar.
La Keriin va assentir amb el cap, indicant al Dair que la seguís. Ell es va preguntar per què la seva àvia semblava insistir tant en què l'acompanyés a la infermeria. Ella sabia com li disgustaven aquests llocs..., massa records de quan els seus pares van morir.
Quan la porta es va tancar darrere d'ells, en Dair es va estremir. L'equip mèdic brunzia en veu baixa, parpellejant amb repugnants llums grocs i blaus. L'habitació era freda i poc atractiva. Però només en Dair semblava notar-ho.
-Tinent Chanceller, m'han dit que va salvar a aquesta nena -va dir la Sali mentre el jove s'aixecava lentament i es girava cap a ells. Penetrants ulls blaus es van trobar amb els ulls de la Sali.
-Sí, senyora. Jo..., simplement no podia deixar-la morir allà.
-Gràcies per tenir cura d'ella -li va dir.
-Hi ha alguna cosa especial en aquesta nena, senyora.
- Especial?
-És com si estigués traient forces de tot el que l'envolta, aferrant-se, tractant de mantenir amb vida. -Va sacsejar el cap amb tristesa -. És una pena el que va passar a casa seva.
- Un atac rebel?
-Oh, no, senyora. Estàvem buscant un bastió rebel molt a prop de la llar d'aquesta petita. Les nostres forces van destruir mitja ciutat. -Va agafar la mà de la nena amb la seva -. No vull tornar a veure una cosa així de nou -va dir en veu baixa.
- Les nostres forces? -Va preguntar la Sali.
Els ulls d’en Chanceller estaven clavats en els de la Sali.
-Sí, senyora. Nosaltres vam fer això -va dir amb amargor en la seva veu -. No hi havia rebels allà.
La Sali va romandre immòbil, sense parlar, amb els ulls oberts com plats per la sorpresa. En Dair va arrufar les celles, escèptic davant el que havia sentit. Segur que hi havia algun error. El tinent estava exagerant.
-Això no pot ser cert -va dir.
-Jo hi era, noi. Sé el que vaig veure -va respondre en Chanceller.
De cua d'ull, en Dair va entreveure l'expressió de la seva àvia. La seva mirada estava paralitzada sobre la nena. I el gest silenciós del seu cap era una declaració més poderosa que qualsevol paraula. Ella se’l creia! No ho entenc!
En Chanceller va sorprendre la Sali quan li va agafar la seva mà.
-Tingueu cura bé d'ella, senyora -va dir. Amb cura, va col·locar la mà de la nena a la seva.
-Sí, ho faré, tinent -va dir ella -. Gràcies per donar-li una oportunitat de viure.
-Una oportunitat(1) -va assentir -. Sí, senyora. Adéu, senyora.
  
***
El vent feia cruixir les branques d'arbres en els vessants densament boscosos al nord de les mines. Els arbres baraka havien adquirit una tonalitat porpra, el clima aviat es tornaria més fresc. I tot i que encara faltaven tres hores fins a la posta del sol, les ombres espesses s’havien començat a arrossegar pel paisatge. Les muntanyes estaven vives amb vida animal, però era el so dels depredadors humans el que preocupava a Dair.
- Shhh! Silenci! Podríem ficar-nos en un munt de problemes -va xiuxiuejar en Dair al seu amic. No podia creure que hagués deixat que en Jos el fiqués en això.
- Per què? No estem fent res dolent -va dir Jos Mayda en un to que era inusualment desafiant.
-No sé si aquests soldats exploradors imperials estarien d'acord amb tu -li va dir en Dair mentre mirava a través dels seus macrobinoculars.
En Jos va arronsar les espatlles, empenyent llargs rínxols daurats dels seus ulls.
-Et preocupes massa, Dair. Hem estat caminant per aquí en aquestes muntanyes durant anys. A més a més, la teva àvia és la mestressa de totes aquestes terres!
-Solia ser-ho -li va recordar en Dair, examinant els vessants nerviosament.
Posant els ulls en blanc, en Jos va arrufar el nas per aquest detall menor. Es va recolzar contra un arbre, va posar les mans darrere del seu cap i va sospirar.
- Recordes la vegada que ens vam perdre a les coves, Dair?
En Dair va fer una ganyota.
-Sí, vaig pensar que el teu pare anava a matar-nos a tots dos quan es va assabentar... -Va fer una pausa, recordant el tema prohibit -. Em sap greu, Jos. No vaig voler dir...
En Jos va negar amb el cap.
-No passa res. He d’enfrontar-me als fets, ja saps. Ja no som nens. El meu pare és un proscrit, un traïdor. Mai el tornaré a veure!
Hi havia alguna cosa més que simple ira darrere de la veu d’en Jos.
-Sé que ell es preocupa per tu, Jos.
- Si es preocupa tant, per què no va poder dir-me, simplement explicar-me, per què sentia que havia de treballar amb la resistència? -Va exclamar en Jos. Va enfonsar la cara entre les mans i de sobte va trencar a plorar.
En Dair es va asseure en silenci compartint la pèrdua d’en Jos com si fos la seva pròpia. Va posar la mà sobre l'espatlla d’en Jos. Sabia que no havia paraules que poguessin consolar al seu amic.
-Saps, tot el que sempre vaig voler era anar a l'Acadèmia -va dir en Jos finalment -. Recordes els nostres plans, Dair? ¡Anàvem a veure la galàxia! Ara mai em deixaran anar a l'Acadèmia!
-Potser encara hi hagi una oportunitat, Jos. La meva àvia podria parlar amb el ministre Wínger...
- Oh, oblida-ho, Dair! Estaré atrapat a Garos per sempre!
Mirant al seu amic amb el nas arrufat, en Dair el va veure assecar les llàgrimes dels seus ulls. En Jos havia canviat tant en les últimes setmanes. Sempre havia estat capaç de treure el millor de qualsevol situació.
-Bé, potser jo em quedi aquí també -li va dir en Dair -. Podem anar tots dos a la universitat i després obrir el nostre propi negoci!
En Jos va arrugar el front en senyal de desaprovació.
-No, Dair. Has d'anar. -El nas arrufat a la cara es va convertir en un somriure sorneguer -. Sí, vull que hi vagis. I després m'ho expliques tot, d'acord? -Va dir, prenent els seus macrobinoculars per escanejar els vessants -. Sí, vull saber-ho tot sobre com t’arrossegues pel fang i deixes que et cridin els sergents d'instrucció!
En Dair va riure.
- No ometré cap detall! -Va prometre. Sabia que, darrere de les paraules enginyoses, havia estat més difícil per en Jos dir-li que fos, que el que havia estat per a ell oferir-se a quedar-se.
- Mira! Dos soldats en 1-2-0 -va dir en Jos -. Vaja, aquestes motojets sí que són una passada. He sentit que tenen una velocitat màxima de 500 km/h! Pots imaginar-t’ho?
- Silenci! -Va xiuxiuejar en Dair.
-Segur que estan buscant en aquest oficial naval que va desertar.
- On vas escoltar aquesta història, Jos? -Va preguntar en Dair.
-Al Pub d’en Chado. Mentre parlaven d'aquest tinent... Crec que es deia Chanceller.
- Chanceller? - Podria tractar-se de l’oficial que havia vist al centre mèdic uns dies abans?
- Un dels nois va dir que era l'ajudant d'algun oficial del Justicier! –En Jos va sacsejar el cap com si tot just pogués creure que algú pensés en la deserció -. Vinga, anem a fer una ullada més a prop en aquests soldats exploradors!
- Estàs boig? A més, ja és massa tard -va dir en Dair -. Acaben de desaparèixer més enllà del cingle. Va, anem a casa.
Tot d'una, en Dair va escoltar el gemec dels motors. A través d'una clariana entre els arbres va veure les dues motojets. Els soldats exploradors els havien envoltat i es movien amb rapidesa.
- Anem, Jos! A les cavernes -va dir, corrent a través del vessant. En Jos va vacil·lar uns segons, després es va internar entre els arbres en direcció oposada al Dair.
Van sonar trets. Uns metres més endavant d’en Dair, un arbre va esclatar en centenars d’estelles quan una explosió el va partir en dos. Es va capbussar en la mala herba just quan un altre tret passava xiulant sobre el seu cap. Arrossegant-se sobre les seves mans i genolls, va gatejar a través dels arbustos i va entrar en una cova.
En Dair ni tan sols va tenir temps de recuperar l'alè quan es va escoltar com una de les motojets s'aturava a prop. Les branques caigudes dels arbres cruixien sota els passos blindats. El soldat explorador es va acostar més.
El cor d’en Dair bategava amb força. Es va posar a la gatzoneta, immòbil, en un buit fosc de la cova, esperant que el soldat renunciés a la seva recerca. En Dair sabia per experiència que el contingut mineral de les muntanyes en aquesta part de Garos feia estralls en els sensors. I a l'interior de la cova, estaria fora de perill de les seves sondes.
El soldat explorador va apartar de banda uns arbustos prop de l'entrada a la cova. Tot d'una es va aturar i en Dair es va adonar que algú l’estava cridant a la distància. Trets de blàster van ressonar a través dels turons. El soldat explorador va sortir disparat cap a la seva moto.
En Dair va treure amb cautela el cap per entre els arbustos, fent un cop d'ull fugaç a la motojet que solcava la cresta d'un turó proper. Estava fora de perill. Però, i Jos? Aquest tret de blàster que havia escoltat... I si havien atrapat a Jos?
En Dair va pujar corrent el vessant rere del soldat explorador. Pocs minuts després, des de la seva posició elevada va veure dues motojets buides al mig del turó. Es va moure silenciosament cap a elles.
Veus esmorteïdes suraven en l'aire en una lletania gairebé mortuòria. Llavors, a uns 10 metres de distància de les motos, va veure l'armadura blanca contra el teló de fons de color marró verdós dels boscos. Un rifle blàster apuntava a una figura cap per avall.
-Si us plau, no -va murmurar en Dair per a si mentre es col·locava darrere de la cobertura que li proporcionaven les motos. La mà d’en Jos es va agitar. En Dair va deixar escapar un sospir d'alleujament quan el seu amic es va aixecar lentament sobre els seus genolls.
- On és el teu company? -Va preguntar a Jos un dels soldats.
- Aixeca't, espia! -Va cridar l'altre.
En Dair no va poder sentir la resposta d’en Jos, però va veure que tractava de posar-se dret.
- No ho ets? Llavors, què estàs fent aquí, a prop de les mines? No saps que això és una àrea restringida?
En Jos va respondre, però encara massa baix perquè en Dair pogués entendre’l.
- D'excursió? ¡Inventa't una altra història millor, espia! -Va grunyir el soldat -. Portem-lo a la caserna general -va dir l'altre soldat -. En marxa!
Tot d'una, en Jos es va llançar cap endavant, enderrocant a un soldat explorador. Van rodar per terra, i en Jos va lluitar per obtenir el control del rifle desintegrador de l'home. Però quan el va arrencar del seu oponent, el rifle va volar per l'aire, aterrant només a un braç de distància d’en Dair. En Jos es va alliberar de l'agafada del soldat explorador. Es va posar dret i va arrencar a córrer, sense saber que en Dair havia recuperat el blàster.
L'altre soldat va alinear el seu punt de mira en la figura que fugia. Un tret mortal va travessar l'aire. En Jos es va desplomar a terra.
- No! -Va cridar en Dair. Dos sorpresos soldats exploradors es van tornar simultàniament per mirar-lo. Un altre tret va ressonar a la muntanya.
L'assassí d’en Jos era mort.
Visiblement agitat, en Dair va mantenir el rifle desintegrador apuntant a l'altre soldat explorador.
- No et moguis! -Li va cridar en Dair. No volia matar un home desarmat.
El soldat no li va fer cas, recuperant el fusell del seu company caigut mentre es tirava a terra del bosc donant una tombarella. Van sonar dos trets. I de sobte, la muntanya va semblar fredament silenciosa.
El segon soldat explorador jeia mort. En Dair es va quedar mirant el rifle a les mans tremoloses, i després el va tirar a terra.
- Jos! -Va cridar, corrent cap al seu amic caigut.
En Dair va prendre la mà sense vida a la seva. Atordit, va seure al costat d’en Jos durant molt de temps incapaç de moure’s, incapaç de pensar.
Quan la foscor va lliscar sobre la muntanya, en Dair va plorar. A través de les seves llàgrimes, va tancar suaument els ulls d’en Jos.

***


(1)  Assistim al naixement del sobrenom de Chance. No només és l'abreviatura del seu propi cognom (Chanceller), sinó que a més significa "oportunitat" (satisfacció)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada