diumenge, 27 d’octubre del 2013

La Trampa de Krytos (XXIII)

Anterior



23

Amb els colzes plantats a cada costat del teclat de la terminal de dades, Iella es va inclinar cap endavant i es va fregar la cara amb les mans. La sacsejada d'excitació que esperava havia arribat, però es va esvair massa ràpid. En la seva estela, la fatiga i una por sense focus l’inundaven.
Podia sentir que començava a disminuir la velocitat, però es refusava a rendir-se.
No, no podia abandonar ara. Aquesta vegada he guanyat. Es va dur els dits a les parpelles. Crec.
Havia començat la recerca del capità duros, Lai Nootka, d'una manera molt organitzada i metòdica. Va treure tanta informació sobre ell com va poder de fonts imperials i de l'aliança i va compilar un perfil basat en aquesta informació. El registre imperial més complet venia d'un planeta anomenat Garqi on Nootka i la seva tripulació van estar presos per diversos mesos acusats de fer de contrabandistes per a l'Aliança. La presència de Nootka al planeta estava ben documentada, i el Prefecte Barris, l'adversari imperial de Nootka, havia pagat molt dur pel seu frec a frec amb l’Aliança.
Garqi era el lloc on Nootka va conèixer Còrran.
Els arxius de l'Aliança eren molt més generosos en la quantitat d'informació que
proporcionaven. Era cert que Nootka havia transportat embarcaments per l'Aliança, però només actuava en el seu nom quan li convenia. No semblava tenir llaços ferms amb l'Aliança... ni tan sols tan ferms com els de Mírax Térrik. La distància entre Nootka i l'Aliança, encara que seguia disposat a treballar per a ella, el posaven clarament en una zona grisa que podria haver estat la raó per la qual Tycho va triar tractar amb ell.
Les comandes d'informació d’Iella van sortir en diverses direccions alhora. Va començar una recerca de registres sobre qualsevol àlies i diversos codis d'identificació de naus que
va poder trobar per al Delit de les Estrelles. Estava menys interessada en el material de l’Aliança que en els registres imperials, però va notar que Nootka no tenia cap missió per a l’Aliança en el temps en què Tycho va dir haver-se reunit amb ell a Coruscant.
També va investigar més sobre la persona que era el mateix Lai Nootka. Els duros eren una raça d'éssers alts, prims i de pell blavosa les expressions facials semblaven, per a la majoria dels humans, completament faltes d'humor. Mantenien la distància, i es deia sovint que no tenien nassos perquè no estaven disposats a ficar-se en el que no era cosa seva. La majoria dels duros romanien neutrals respecte a la Rebel·lió, però uns pocs valents com Lai Nootka s'atrevien a comerciar amb els rebels. Només en això Lai Nootka semblava diferenciar-se de la majoria del seu poble, el que feia que investigar-lo resultés molt més fàcil.
El major triomf d’Iella va ser localitzar una sèrie de novel·les juvenils duros en què Nootka s'inspirava per inventar els seus àlies i els de la seva nau. Hi havia barrejat i unit els noms de pila i cognoms dels personatges per crear els seus àlies, i donat un àlies, li donava a la seva nau un nom que no estigués associat amb els personatges corresponents en els llibres, però tot seguia sortint d’aquesta mateixa llista de noms. Quan cap dels àlies que ella tenia va aparèixer en un registre imperial, va intentar inventar-se àlies addicionals, usant el procés que s'imaginava que el mateix Nootka havia creat per a les seves identitats. Va començar a provar amb aquests possibles àlies en l’ordinador imperial i va esperar el millor.
La computadora havia informat de molts noms que no coincidien, però finalment va encertar-ne amb un. Quatre dies abans que Tycho es trobés amb Lai Nootka, un vaixell de càrrega CorelliSpace Gymsnor-3 modificat anomenat el Fill de la Nova va entrar al sistema de Coruscant. Un duros anomenat Hes Glillto figurava en la llista com el capità registrat. No hi havia una data de partida registrada per a aquesta nau o capità, però això no va sorprendre a Iella. L'únic registre que donava informació sobre la seva arribada era la bitàcola de servei, presentada pel Tinent Virar Needa de Satèl·lits de Transferència d'Energia Solar Orbital 1172 (STESO), després que Coruscant havia caigut a l'Aliança i després que Tycho Celchu havia estat posat sota custòdia.
Encara que oficialment formava part dels seus deures, els oficials dels STESO poques vegades mantenien o presentaven aquestes bitàcoles, però pel que podia veure Needa ho havia fet de manera obsessiva. La bitàcola contenia dades de totes les naus que viatjaven dins del sistema entrant i sortint durant les guàrdies de Needa a l'estació. La manca d'un registre de partida per al Fill de la Nova podia ser degut a una cosa tan poc sinistre com que la nau havia partit mentre Needa estava dormint, però Iella tenia el pressentiment que això era improbable.
Es va asseure de nou i va tornar a mirar les dades a la pantalla. El fet que cap altre
registre imperial esmentés ni el Fill de la Nova ni a Hes Glillto li indicava a Iella que havia estat esborrat deliberadament. I qualsevol que tingués l'accés necessari per esborrar aquests registres fàcilment podia fabricar i inserir les dades que mostraven que Tycho estava rebent diners d'Intel·ligència Imperial. O, el mateix Tycho podria haver preparat les coses per fer semblar que li tendien un parany.
Iella va agitar lentament el cap. La informació que tenia era intrigant però essencialment inútil. No podia provar que Lai Nootka i Hes Glillto eren la mateixa persona. L'arribada del Fill de la Nova el posava a Coruscant un parell de dies abans de la reunió de la qual Còrran havia estat testimoni, però no podia excloure la possibilitat que la nau hagués partit abans de la data de la reunió. Si no pogués ubicar definitivament a Nootka a Coruscant en aquest moment, no podia provar que Tycho estava dient la veritat.
I no estic segura de si vull fer això. Va sospirar. Díric li havia explicat algunes de las conversacions que havia tingut amb Tycho. Ell estava més convençut que mai de la innocència d’en Tycho, i la seva opinió pesava molt en la seva ment. De tota manera, si Tycho havia causat la mort d’en Còrran, Iella no volia que pogués sortir-se’n amb la seva. Li ho devia a Còrran.
Una familiar queixa concisa la va portar de tornada al present i la va fer somriure per un moment.
- Xiulador!
El petit R2 verd-i-blanc va xiular feliç. Darrere d'ell, movent-se lentament, va venir la unitat M-3PO negra i amb cap en forma de petxina de l'Esquadró Murri.
-Bon dia, ama.
- Dies? -Iella va mirar la lectura cronogràfica a la part de dalt de la pantalla del quadern de dades -. No m’ho puc creure. He estat aquí vuit hores. Díric em matarà.
El cap d’M3 es va inclinar cap a l'esquerra.
-Espero que no, ama Iella. Això seria un crim i...
-Estava parlant metafòricament, M3, no literalment -Iella va arrufar el nas mirant al droide -. He volgut dir que estarà enutjat amb mi.
-Ah, ja ho veig.
Iella va donar un suau copet al cap en forma de dom de Xiulador.
- I què estan fent vostès dos aquí al centre d'ordinador?
Xiulador va trinar indiferentment.
-Podem dir-li, Xiulador -M3 va redreçar el cap i el va moure cap endavant, donant-li a Iella una bona vista dels ulls daurats que cremaven a la part buida del seu rostre -. Vols que la veritat triomfi, oi?
Iella va assentir lentament.
-Sembla que sento això menys i menys cada dia. Què és el que tenen?
M3 va assenyalar el port E/S del seu terminal de dades.
-Xiulador, connecta't allà i mostra-li el que hem trobat.
Xiulador va emetre un rude esgarip... un so que Iella va reconèixer com un que el droide utilitzava per corregir a Còrran. Va sentir una opressió a la gola quan la malenconia va intentar succionar-li la vida, però va agitar el cap. Va mirar M3 i va empènyer les seves paraules perquè passessin a través del nus a la gola.
- Què han estat fent?
-Completem les tasques que l'amo Ven ens va deixar abans de marxar amb els altres, així que vam començar a revisar les transcripcions i vàrem notar una suposició subjacent que tot el món sembla haver estat fent sobre la conquesta de Coruscant.
- I què és?
-S'assumeix que Ysanne Isard ens va deixar aquest món perquè volia que el tinguéssim així infectat amb el virus Krytos. Les pressions que li ha originat a l'Aliança són veritablement importants, i la suposició és probablement vàlida, però no hi ha una correlació directa entre el seu desig que tinguem el planeta i les accions que van ser preses en els últims dies.
-No estic segura, de si en aquesta hora, puc seguir el que estan dient -Iella es va fregar amb la mà esquerra els ulls que li cremaven -. Pots detallar i ser més específic?
-Certament -M3 va abaixar la mirada cap a la unitat R2 -. Mostra-li el gràfic actual de
propagació de la malaltia.
Xiulador va emetre un alegre trinat. Les dades en la pantalla de la terminal es van esvair sota un gràfic que mostrava en vermell les incidències de la malaltia en el temps. Una gruixuda línia vermella sang va florir en un triangle amb una empinada hipotenusa, aleshores es va estabilitzar en un rectangle que va començar a desviar-se cap amunt en els últims deu dies. La malaltia s'havia propagat ràpidament al principi, però després s'havia estabilitzat fins recentment.
Iella va assentir.
-La part plana indica el període en què la malaltia va deixar de propagar-se perquè la teràpia de bacta va aconseguir mantenir-la sota control.
-Exactament. El gràfic de fatalitats té un perfil similar.
-Puc imaginar-m’ho. Això és bastant horrible.
-Cert, ama. Xiulador, mostra-li el gràfic més-sis.
- Més-sis?
-El gràfic de la projecció de la malaltia que haguéssim vist si el planeta queia en mans de l'Aliança només sis dies després de quan ho va fer -El nou gràfic explotava des del punt d'inici i aviat sortia de la vora superior de la pantalla -. Les fatalitats projectades en aquest model són del 85 per cent de les poblacions afectades.
Iella va quedar bocabadada.
-Tota la població alienígena de Coruscant hagués estat aniquilada.
-Exactament. En aquest model, quan s'hi desglossa per espècie, s'aprecia una despoblació completa de gamorreans, quarrens, twi'leks, sullustans i trandoshans. És impossible calcular les possibilitats si la malaltia s’hagués propagat més enllà del món, però no es pot descomptar l'extermini d'algunes espècies en tota la galàxia.
Ella va parpellejar i es va tornar a fregar els ulls.
- Per què els models són tan diferents?
Uns reflexos platejats van brillar en la vora de la closca negre d’M3 quan va aixecar les mans.
-Una raó és altament especulativa. Primer, sembla que quan vam fer bullir un reservori per crear una tempesta que fes caure els escuts del planeta, els nostres esforços van destruir una gran quantitat del virus present en el sistema d'aigua planetari. Segon, i molt més rellevant en la nostra discussió, hi ha el curt període d'incubació que la nostra arribada li va donar a la malaltia. Si l'Aliança hagués arribat només una setmana després, ja haguéssim tingut una onada de mort i tota una nova partida d'infectats a causa del contacte amb els fluids corporals de les víctimes i el virus en el sistema d'aigua.
Iella va assentir lentament.
-Si ens haguéssim demorat una setmana més d’alliberar el planeta, no hagués hagut
forma de salvar-lo. Els membres no-humans de l'Aliança haguessin fugit, condemnant als seus propis pobles. Sense el suport dels no-humans, l'Aliança hagués caigut.
-Això sembla probable, ama.
-Sí -els ulls marrons d’Iella es van estrènyer -. Llavors la raó per la qual els IMP van detenir el nostre primer intent de fer caure els escuts va ser impedir que prenguéssim el món massa aviat. Per Cor de Gel no era un assumpte de si aconseguíem fer-ho, sinó un
quan. I atès que va ser la contribució d’en Tycho als nostres esforços el que ens va permetre fer caure els escuts abans del temps que hagués resultat òptim per Cor de Gel, podem suposar que no estava treballant per a ella.
M3 va assentir i Xiulador va fer una trompetada triomfal.
-Si no, és clar, que això sigui exactament el que Cor de Gel vol que pensem -Iella va agitar el cap -. El seu treball no és dolent, però és igual d'útil que el que jo he trobat sobre Lai Nootka. Puc trobar a algú que podria haver arribat volant aquí en quelcom que podria haver estat la seva nau per al moment en què Tycho va dir haver-se reunit amb Nootka, però no puc provar-ho. M'agradaria moltíssim creure que a Tycho li estan tendint un parany, però no veig cap bona raó per la qual Isard voldria invertir tants recursos en ocupar-se d’algú que en realitat no és tan important.
Xiulador va recitar una llarga sèrie de bels curts.
-Sí, ara li dic -M3 va mirar Iella -. Xiulador diu que desacreditant Tycho desacreditarà a l'Esquadró Murri. Si Tycho és trobat culpable, el Comandant Antilles estarà distret. La
condemna d’en Tycho també farà que s'investiguin els esdeveniments del primer atac a Borleias. Podria ser culpat pel desastre, absolent el general bothan del seu error, i això podria fer que els bothans sentin que poden intentar aconseguir més poder.
-Puc seguir aquesta lògica, però és una cosa massa arriscada com perquè li interessi a Cor de Gel. Hi ha d'haver alguna cosa més.
-N’hi hi ha, ama Wessiri -M3 va baixar les mans fins a deixar-les a prop dels seus malucs-. Xiulador diu que Ysanne Isard ho faria per crueltat.
La idea va aterrar a les entranyes d’Iella i es va assentar allà com un dels continents gelats de Hoth.
-Saps Xiulador, potser no estiguis molt lluny de la veritat. Jugar així amb un home
innocent és exactament el que ella faria, especialment quan vol dir que l'Aliança està
ballant al so de la seva melodia. Per descomptat que això no prova que Tycho sigui innocent, però poder frustrar els seus esforços és una cosa que em farà seguir investigant fins que d'una o altra forma esbrini el que realment succeeix.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada