diumenge, 20 d’octubre del 2013

La Trampa de Krytos (XIII)

Anterior



13



Una sacsejada va recórrer a Nawara Ven i va viatjar fins a la punta dels seus lekku, fent-los saltar. Immediatament es va posar vermell, tornant blaves les ombres en les seves galtes grises i sota els seus ulls. Si no tinc més control que això, Tycho està perdut. Va tirar enrere les seves cues cefàliques perquè pengessin per sota del nivell de la taula de la defensa. No hi havia cap raó per deixar que l'oposició interpretés els seus moviments involuntaris com un signe de nerviosisme.
No obstant això, no es podia negar que estava nerviós. El judici se celebrava representar-se era la paraula que ell hagués preferit usar -a l'antiga Cort de Justícia Imperial. Els alts sostres de volta estaven coberts amb panells de marbre negre amb vetes blanques que li donaven a tota la sala la sensació d'estar realment en un alt promontori i oberta al cel nocturn. El marbre negre també s'havia utilitzat per construir l'Alta Bancada en què s'asseia bastant ominosament el Tribunal; li recordava a Nawara l'alt edifici del Palau Imperial.
Per sota del nivell del sostre, l'acer inoxidable, el ferrocret modelat i el duraplast fos completaven el disseny de la cort. Encara que les decoracions encaixaven perfectament amb les formes de pedra, la resta de l'habitació semblava artificial i ni una mica estèril. Aquesta sala no sembla induir a la compassió. En Nawara va mirar al seu voltant en la galeria superior i els seients de la cort, que estaven plens d'individus que babejaven per justícia.
Justícia, en aquest cas, vol dir que volen que el meu client sigui disparat cap al sol. L'almirall Ackbar havia acceptat la petició d’en Nawara que el judici no es transmetés en holo en temps real. Encara que es podria haver argumentat que les notícies sobre el judici ja li havien fet tant de mal a la reputació d’en Tycho com seria possible fer-ho, transmetre el judici fàcilment podria servir per inflamar encara més la confiança pública i causar problemes. En Nawara ja havia estat qüestionat per defensar un humà, i aquest tipus de coses només empitjoraria si tothom a la galàxia era capaç de veure desenvolupar-se el judici.
La discussió sobre la transmissió del judici havia estat objecte d'una sessió executiva del Consell Provisional. Borsk Fey'lya havia tractat d'argumentar que la justícia duta a terme en les ombres només era una continuació de la política imperial. Nawara havia contraposat que un judici emès públicament abandonava tota pretensió de justícia i es convertia en un esdeveniment esportiu, on la vida d'un home penjava d'un fil. Sostenia que el com la República portés a terme el judici era tan important com el resultat, ja que qualsevol percepció d'injustícia, per petita que fos, es magnificaria i formaria el nucli del descontentament i la dissidència.
I van acordar amb l’Ackbar a mantenir les coses limitades als resums de notícies. No és molt, però és alguna cosa. Va negar amb el cap. Ara, si ho arruïno, almenys, la gent no ho sabrà fins més tard.
Enfront d'ell, la Comandant Halla Ettyk es va aixecar del seu lloc a la taula de la fiscalia. Alta i amb una contextura atlètica, Ettyk tenia una figura imponent amb un auster toc d'amenaça. Portava el cabell negre recollit en una gruixuda trena -cosa reminiscent del pentinat actual de la Princesa Leia- el que li donava a Nawara una vista sense obstacles del seu perfil de mandíbula forta. El foc omplia els ulls marrons quan ella el va mirar i llavors va tornar la seva atenció cap al tribunal.
-Si li plau al tribunal, anomenarem al nostre primer testimoni.
L’Ackbar va assentir.
-Sisplau, Comandant.
-La Fiscalia crida a l'estrada al tinent Pash Cracken.
  En Nawara va oprimir un parell de tecles en el seu quadern de dades, fent aparèixer la declaració que Pash li havia donat més d'hora. Va deixar que la seva mirada vagués per l'escriptura en rylotheà, però només ho va fer per cobrir la seva sorpresa pel primer testimoni que Ettyk havia triat. Havia estat totalment segur que ella començaria per Iella Wessiri o el General Craken per establir una connexió entre Tycho i Intel·ligència Imperial. En canvi, trucant primer a Pash, ella semblava voler establir fermament que Tycho va tenir el motiu, els mitjans, i l'oportunitat de matar Còrran, per llavors tornar cap enrere al quadre de la traïció major.
Hauria d’haver-lo vist venir. Ja que el gran clam públic sobre el cas havia empès el punt de vista de la traïció, aquest era el vector que havia esperat que Ettyk prengués per presentar el cas. Havia pensat que ella establiria la traïció, llavors mostraria que l'assassinat d’en Còrran es va tornar necessari per cobrir aquesta traïció. En apropar-per l'altre costat i establir l'assassinat, arribava a la traïció per implicació, i tota l'evidència que presentés després d'això simplement havia de sostenir el fet que prèviament havia demostrat.
-Això llança a la nostra defensa a les Terres Brillants-va murmurar Nawara.
Tycho es va inclinar cap a ell mentre Pash pujava a l'estrada i jurava.
- Què vols dir?
-Hi hi ha suficients evidències circumstancials per mostrar que vas matar a Còrran. M3 podria convèncer un jurat que odiï als droides que certament vas poder matar Còrran. Jo podria confondre a un jurat assenyalant tots els altres que podrien haver fet la feina, però el Tribunal serà difícil -Nawara va aclucar els ulls rosats -. Hi havia esperat primer haver de forcejar sobre la traïció, ja que és una acusació més feble, però haurem de tractar amb aquesta primer.
Tycho li va oferir a Nawara un somriure segur.
-Vas a treure’m d'això.
-Ho faré.
Ettyk va sortir de darrere de la taula de la fiscalia amb la fàcil gràcia d'un taopari que aguaitava a la seva presa.
-Tinent Cracken, el seu full de servei ja s'ha afegit a les transcripcions d'aquest judici,
així que no li demanaré una recitació de les seves nombroses citacions i premis guanyats en servei a l’Aliança. No obstant això, m'agradaria que recordés els esdeveniments que van portar a la nit quan Coruscant va caure davant les nostres forces. Pot vostè fer això?
-Sí -Pash va assentir i un floc de cabell enrulat vermell va caure sobre el seu front.
-Bé -Ettyk li va fer un somriure cortès -. On era vostè en aquest moment?
-Aquí, a Coruscant.
- I va estar present a Coruscant com la part d'una assignació donada a l'Esquadró Murri?
-Sí.
- Aquesta assignació incloïa ordres que indicaven que el Capità Celchu estava en Coruscant?
Pash va moure el cap.
-Només conec les ordres de la meva assignació, Comandant. Les meves ordres no contenien res que es referís al Capità Celchu.
-Llavors, en el moment que va deixar la seva base per viatjar a Coruscant, on esperava que estigués el Capità Celchu?
- Objecció! -Va dir Nawara posant-se dret -. La pregunta és irrellevant i la fiscalia no ha proveït cap fonament que mostri que el testimoni pugui contestar-la.
L'almirall Ackbar va assentir lentament.
-Sostinguda per motius de rellevància. Les suposicions del tinent Cracken són immaterials, Comandant Ettyk.
-Sí, Almirall.
-I vostè, conseller Ven, no necessita combinar objeccions. Tractarem amb elles a mida
que arribin, està bé?
Nawara va tornar a assentir.
-agraeixo l'advertència de la cort i la recordaré.- Va tornar al seu seient i es va forçar a respirar lentament. No vas a guanyar aquest cas amb el primer testimoni. Vés amb compte però no siguis ansiós.
-Tinent Cracken, hi va haver un punt durant l'operació en què el personal de l'esquadró es va reunir aquí a Coruscant, correcte?
-Sí.
-I el Capità Celchu no estava entre aquesta gent, correcte?
-No, ell no hi va ser.
-Però hi va haver notícies d'ell, oi?
Pash es va fer enrere a la banqueta del testimoni.
-Sí.
-Un informe va dir que un atac del Senyor de la Guerra Zsinj a la base de Noquivzor havia estat sever per la quadrilla de suport de l’Esquadró Murri i que Tycho Celchu estava entre els desapareguts.
-Sí.
- Qui va lliurar aquest informe?
-El comandant Antilles.
-Després de sentir aquest informe, què va pensar sobre el Capità Celchu?
Pash es va mirar les mans.
-Vaig pensar que era mort. Estava llistat com "perdut en acció", però un aprèn ràpid que això realment significa "mort, però no tenim prou trossos per omplir un didal, així que no podem demostrar-ho". Esperava que bastant aviat rebríem confirmació de la seva mort.
Ettyk va recollir les mans a la base de l'esquena.
-Es va comptar una altra història sobre el Capità Celchu, oi?
-Sí.
- Qui va comptar aquesta història?
-El Tinent Horn.
- Què va dir el Tinent Horn sobre el Capità Celchu?
-Objecció, només seria una prova referencial.
-Excepció, Almirall: La declaració que el Tinent Cracken repetirà va ser feta en contra
dels interessos del Tinent Horn.
- Què? -Nawara Ven es va quedar bocabadat -. Com pot ser que el que va dir Còrran
sobre l’acusat sigui en contra dels interessos d’en Còrran?
Ettyk va somriure.
-El Tinent Horn s'enorgullia de les seves habilitats d'observació, i quan va relatar la
història del que havia vist, ho va fer menyspreant-se a si mateix. Donada la seva posició d'autoritat en l'esquadró, això va ser contra els seus interessos.
-Almirall, aquest és un groller mal ús de l'excepció a la prova referencial.
-No es pot ocultar aquesta història, el Comandant Antilles la va arxivar com a part d'un informe sobre la seva operació aquí a Coruscant.
El llavi d’en Nawara es va corbar en un grunyit i li va donar a Ettyk un cop d'ull de les seves dents esmolades.
-Si vol assentar aquesta història, endavant, creeu la base apropiada i truqueu als seus testimonis. De fet pot tenir èxit a introduir aquest material, però jo vaig a fer que li costi.
L'Almirall Ackbar es va inclinar i va consultar per un moment al General Madine, llavors es va redreçar i va assentir.
-L'objecció és denegada.
Nawara va sentir que els seus lekku es crispaven.
-Almirall, això em permet una apel·lació.
-Pot fer-la, conseller Ven, però la posició no canvia.
Ackbar va assenyalar el testimoni.
-Tinent Cracken, li dirà a la cort el que va dir Còrran Horn, tan bé com pugui recordar-ho.
Pash va assentir mentre se li arrufava la cara.
-Còrran va dir haver vist a Tycho a Coruscant el mateix dia que el Senyor de la Guerra Zsinj va atacar Noquivzor.
- I què va dir que estava fent el Capità Celchu quan el va veure?
-Parlant amb algú en una cantina.
- Amb qui estava parlant?
-Objecció. Aquesta pregunta requereix una conclusió basada en fets que no són evidents.
-Si us plau, Comandant, reformuli la seva pregunta.
-Sí, Almirall -Per un moment la mirada d’Ettyk va tornar a Nawara, llavors es va fixar en Pash -. Amb qui va dir el tinent Horn que va veure conversant al Capità Celchu?
-Va dir que era Kírtan Loor, però...
-És suficient, Tinent, gràcies.
-Però...
L'Almirall Ackbar va mirar Pash des del banc.
-Estic segur que el conseller Ven li permetrà acabar la seva resposta en l'interrogatori
creuat.
-Sí senyor.
-Ara, Tinent, vull que recordi quan va ser que va veure al Capità Celchu després que es va informar de la seva mort.
-Fa tres setmanes. Es va presentar i ens va salvar dels soldats imperials que intentaven
matar-nos.
- La seva presència li va fer reavaluar la història del Tinent Horn?
-No, no ho crec.
- No? -L'expressió d’Ettyk es va esmolar -. Li havien dit que el Capità Celchu havia mort, i llavors el va tornar a veure. Es va assabentar que, de fet, havia estat a Coruscant durant el temps que Horn va dir haver-lo vist. Això no li va fer preguntar-se què havia vist Horn?
-Les coses estaven molt complicades en aquell moment. Desesperades. M'havien donat ordres. No podia pensar sobre les coses sobre les que no havia de pensar.
- Ni tan sols una mica? Ni tan sols quan les seves ordres incloïen prendre precaucions per impedir que un traïdor infiltrat entre les seves files fes arribar informació a fonts imperials?
-Això era normal per a una operació encoberta.
- Però va haver d’haver-se preguntat si no hi hauria realment un traïdor entre vosaltres, correcte.
-No.
- No? -El cap d’Ettyk es va aixecar -. És amic del Capità Celchu, oi?
Pash va titubejar.
-Estic en el seu esquadró. El conec. Sé el que ha fet. M'ha salvat la vida.
- I creu que li deu alguna cosa?
-He dit que ell m'ha salvat la vida.
-I no vol ser aquí testificant contra ell, oi?
-No -La resposta va ser forta i emfàtica.
-I, de fet, jo vaig haver de motivar el seu testimoni amb una citació, oi?
-Sí.
La fiscal va alçar la mirada cap al Tribunal.
-Voldria demanar permís per tractar aquest testimoni com un d’hostil.
Nawara va fer una ganyota de dolor.
-Això no és bo.
- Per què no? -Va preguntar Tycho en murmuris.
-En un testimoni directe, se suposa que les preguntes han de ser obertes i no estar dirigides cap a una conclusió. En un interrogatori creuat pots adreçar al testimoni cap a les respostes que vols -Nawara es va gratar la gola -. Un testimoni que es veu forçat a contestar les preguntes sempre fa l'efecte que està encobrint alguna cosa, així que fa que fins i tot les coses més innocents semblin condemnatòries. Pash està intentant ajudar amb el meu treball, però només ho està fent més difícil.
Ackbar va agitar la mà cap a Ettyk.
-Permís concedit per tractar el Tinent Cracken com hostil.
-Gràcies, Almirall -Ettyk va somriure -. Tinent Cracken, vostè és un home intel·ligent.
Va assistir a l'Acadèmia Militar Imperial sota una identitat falsa que li va ser creada pel seu pare, Correcte?
-Sí.
-I l'operació que va prendre Coruscant involucrava arribar sota una identitat falsa, correcte?
-Sí.
-Llavors comprèn una mica que cal per operar secretament en un ambient hostil, com ho faria qualsevol espia, correcte?
-Sí.
-Per a un home intel·ligent com vostè, seria natural utilitzar el que ha après per intentar esbrinar o verificar si podia descobrir algun senyal d'un espia entre vosaltres, correcte?
-Així sembla.
-Va ser realment així, oi, Tinent? -Halla Ettyk va obrir les mans -. Segurament es va trobar avaluant a cada persona i intentant decidir quant podia confiar-hi, oi?
L’arrufament d’en Pash es va tornar més profund.
-Sí.
-I el Capità Celchu estava entre els llocs més alts de la llista d’individus sospitosos, Oi?
-En una escala d'un a infinit tenia al voltant d'un cinc.
-Però això estava més alt que qualsevol altre d'allà, oi?
-Ho està fent sonar malament.
-Proposo que aquesta declaració es prengui com una negativa a respondre.
-Com ordeni -Ackbar va tornar a mirar Pash -. Només respongui les preguntes, Tinent.
-La posició que li va donar al Capità Celchu era més alta que la de qualsevol altre, no va ser així, Tinent?
Pash va assentir renuentment.
-Sí.
-Gràcies. Llavors, aquesta nit fa dues setmanes, quan s'estaven preparant per volar en una missió que ajudaria la nostra conquesta de Coruscant.
-Sí.
- En què consistia aquesta missió?
-Cinc de nosaltres anàvem a donar suport aeri a la resta de l'esquadró mentre intentaven fer caure els escuts planetaris.
-Per fer això necessitaven caces, correcte?
-Sí.
- I els tenien?
-Sí.
- D'on venien?
Pash va respirar profundament i va exhalar lentament l'aire.
-El Capità Celchu els havia comprat durant la seva estada aquí a Coruscant.
-I ell fins i tot havia volat en una missió aquí, correcte?
-Sí, la missió en la qual ens va salvar.
Ettyk es va tornar cap a la taula de la fiscalia i va estudiar el quadern de dades. Iella Wessiri es va donar la volta per enfrontar-la.
-Aquesta nit vostè va testificar una conversa entre el Capità Celchu i Còrran Horn, no és així?
-Ho vaig fer. Encara que no vaig prendre part de la conversa.
- Però la va arribar a sentir? -Ettyk es va tornar i li va llançar una mirada franca al testimoni.
El pilot va deixar caure el cap.
-Sí.
- Va sentir que el Capità Celchu li deia al tinent Horn que havia revisat el caça que Horn anava a utilitzar?
-Sí.
- I va sentir al tinent Horn amenaçar amb treballar fort per exposar la traïció del capità Celchu una vegada que tornés de la missió?
-Sí -es notava la fatiga en la resposta de l'home pèl-roig.
La fiscal va somriure.
- I quina va ser la resposta del Capità Celchu a aquesta amenaça?
-Va dir que no tenia res a témer de la investigació d’en Còrran.
- Com si sabés que no hi hauria investigació?
Nawara es va posar ràpidament dret.
- Objecció! Està cridant a l'especulació i l’enardiment.
-Sostinguda.
Ettyk es va tornar i va inclinar el cap cap en Nawara.
-El seu testimoni.
Nawara va titubejar per un segon. L'evidència que Halla Ettyk havia exposat fins ara no era cap sorpresa i era circumstancial. Tot el que li havia tret a Pash era que havia vist Tycho i a Còrran intercanviar algunes paraules aspres. Això seria el motiu, i alguns comentaris cobrien l'oportunitat que va poder haver preparat el caça d’en Còrran, però sense el Caçador de Caps no hi havia evidències del sabotatge.
Tot el que ell podia fer en un interrogatori creuat era demanar-li a Pash que repetís l’explicació d’en Tycho sobre la reunió on Còrran el va veure parlant amb Kírtan Loor. Tycho havia explicat que havia estat parlant amb un comerciant duros, Lai Nootka, no amb Kírtan Loor. Nawara sabia que Ettyk objectaria la repetició de l'explicació d’en Tycho per part d’en Pash com una prova referencial. Si no podia trucar a Lai Nootka, o posar a Tycho a la banqueta, no havia forma d'abordar tot aquest tema.
A menys que truqués a Kírtan Loor i ell negués haver-se reunit amb Tycho! Va posar les probabilitats que això succeís una mica més baix que les que l'Emperador aparegués i els atorgués un Perdó Imperial a tots els rebels.
- Conseller Ven?
Nawara va alçar la mirada cap l'Almirall Ackbar.
-Em sap greu, senyor. No tinc preguntes per al testimoni en aquest moment. El twi'lek va tornar a seure.
-Molt bé. El seu pròxim testimoni, Comandant Ettyk.
Ettyk va tornar a posar-se dreta.
-L'estat crida a Erisi Dlàrit a l'estrada.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada