diumenge, 20 d’octubre del 2013

La Trampa de Krytos (XII)

Anterior



12

Wedge es va passar tota l'estona a la part de darrere del taxi gravitacional, intentant esbrinar què era el que Mírax havia trobat en la Rajada Púlsar que pogués amenaçar a l'Aliança.
En tota la resta, Wedge hagués considerat una hipèrbole, però Mírax mai havia estat
propensa al melodrama. De fet, ella tendia a veure els problemes i emergències de forma bastant clara.
Wedge es va estremir. Hi va haver una ocasió en què els rebels ashernians de Thyferra havien inserit un virus en els embarcaments de bacta que induïa una al·lèrgia al bacta en aquells que eren tractats amb ell. Això, en efecte, els va deixar sense tractament per a un gran nombre de malalties. Si Mírax posseïa evidència que el lot de bacta robat a Zsinj havia estat contaminat de manera similar, no només condemnaria a milions de persones a morir pel virus Krytos, sinó que a més l’acció de retirar el bacta del sistema de serveis de salut de Coruscant crearia aldarulls que matarien a molta més gent.
Això segurament esmicolaria l'Aliança. Els no-humans dirien que el bacta estava sent reservat per a l'ús dels humans en cas que el virus Krytos saltés entre espècies i comencés a matar-los. Els humans també serien culpats si els no-humans resultaven ferits o morien pel bacta contaminat, i qualsevol intent de culpar de la contaminació als rebels ashernians seria desacreditada com a falsa i part d'una conspiració humana, ja que era ben conegut que les associacions Zaltin i Xucphra eren manejades per humans.
Que sigui qualsevol cosa menys bacta dolent.
Wedge va fer que el droide que pilotava el taxi el deixés a tres quadres i dos nivells de l'hangar on Mírax guardava a la Rajada Púlsar. Encara que volia arribar allà el més ràpid possible, la urgència en la veu d'ella li va inspirar un desig de cautela. Ell havia après molt sobre la necessitat de cautela del pare de Mírax, Booster Térrik, especialment en les ocasions en què els esdeveniments semblaven estar anant massa ràpid per no permetre cap retard. Wedge lamentava no portar una arma de mà, però tenia un comunicador i prefixat en la freqüència d’emergència de l'esquadró només li va prendre un moment.
Es va forçar a reduir la velocitat mentre caminava cap a l'hangar. Es va aturar a mirar els anuncis hologràfics en les vidrieres dels negocis o llegir les últimes notícies mentre passaven ràpidament en les omnipresents cintes de lectura. Cada vegada que es detenia, tirava una mirada a seu voltant, i intentava descobrir a qualsevol que estigués prestant atenció a la seva presència. No va veure cap senyal que l’estiguessin seguint, però va prendre la precaució addicional d'apartar-se cap a un cafè, i sortir pel nivell més baix, llavors tornar a pujar i dirigir-se a l’hangar.
Wedge es va anunciar a la porta. La computadora va corroborar la seva identificació de veu, i llavors va obrir la porta. Wedge va passar cap a la resclosa de seguretat. Després que la porta es va tancar darrere d'ell, es va obrir una altra porta per davant i li va permetre entrar al propi hangar.
Un somriure es va estendre lentament per la seva cara mentre mirava la Rajada Púlsar. El iot classe-Baudo modificat tenia la forma general d'una daga de fulla ampla. Els motors bessons a popa formaven una curta empunyadura. Les parts més amples de la fulla es corbaven cap avall per formar unes ales suaus que tornaven a pujar cap a una proa arrodonida. La nau s’assemblava moltíssim a la rajada del mar profund de Corèllia que li donava el seu nom. Hi havia navegat molts pàrsecs des de l’ocasió en què el seu casc va ser soldat per primera vegada, fins a la seva presència actual a Coruscant.
Va creuar ràpidament el sòl enfosquit de l'hangar i es va obrir camí cap a la rampa de càrrega.
Al cim de la passarel·la va inclinar el cap cap a Liat Tsayv. El sullustà li va tornar la inclinació sense comentaris, i va aixecar el canó de la carrabina blàster prou perquè Wedge pogués passar sense estar amenaçat. El greu silenci en el normalment loquaç sullustà li va donar a Wedge una mesura de com seria que pensava Mírax que era la situació i el va omplir d'una sensació de por.
Va seguir el seu camí passant la galera i el saló de tripulació fins al celler. L’escotilla estava oberta, i a través d'ella podia veure Mírax asseguda en una caixa de duraplast. Ella es veia bé, tot i que encara portava el seu cabell castany en una llarga trena doblegada en dos i lligada darrere del cap. Havia començat a pentinar-se així des de la mort d’en Còrran i Wedge recordava que havia fet el mateix quan el seu pare havia estat enviat per primera vegada a Kèssel. Aquesta és Mírax posant-se seriosa i remota, tancant els seus sentiments rere d'una muralla per no haver de tractar amb el dolor.
Una única llum vermella proveïa tota la il·luminació del celler, però feia poc més que
il·luminar un globus de dos metres d'ample dins del qual estava asseguda Mírax. Tota la resta romania en les ombres, però per la manera com Mírax mirava a la foscor, Wedge
podia notar que allà aguaitava una cosa viva.
Un calfred gelat li va recórrer la columna, i tota classe de pensaments irracionals
van explotar en el seu cervell. Va fer una pausa en l'escotilla i va mirar fixament a la negror, intentant veure el que captivava l'atenció de Mírax. Va creure veure una lleugera brillantor vermella en un dom negre arrodonit, que va interpretar com el casc de Darth Vader. No, ell és mort. No pot ser de nou ell.
Wedge li va somriure a Mírax.
-Sóc aquí. Com estàs?
-M'estic recuperant, Wedge, de debò -El seu to encaixava amb la naturalesa esperançada de les seves paraules, donant-li a Wedge raons per sentir-se lleugerament alleujat -. Gràcies per venir tan ràpid. No sé qui més podria ajudar-me amb això, però resulta que de totes maneres tu vas ser la seva elecció -Mírax va fer senyals cap a la part més fosca del celler -. Wedge Antilles, aquest és Qlaern Hirf, un vràtix natiu de Thyferra i un orgullós membre del Cercle Ashern.
-L'honor és nostre, Comandant Antilles -la veu que venia de les ombres era profunda i
deliberada.
Wedge va sentir que el seu nom era pronunciat amb respectuosa precisió, els sons secs, la C del títol de Wedge i la T del seu nom, estaven lleugerament abreujats, com si fossin espetegats en lloc de parlats. Ooryl Qrygg, el gandià de l'esquadró, feia sons similars quan parlava, encara que fins i tot portar a la ment la imatge del pilot amb exosquelet no va preparar totalment a Wedge per al seu primer cop d'ull del vràtix.
Qlaern va sortir de les ombres i va entrar al cercle de llum lentament i benignament. El cap de la criatura insectoide tenia dos protuberants ulls compostos, i Wedge va comprendre que va ser la llum reflectida en un d'aquests que la seva imaginació havia transformat en el casc d’en Vader. Les antenes doblegades del vràtix penjaven damunt de la seva cara triangular, i les seves mandíbules corbes van romandre atapeïdes una contra l'altra.
El coll semblant a una tija del vràtix s'eixamplava en un tòrax i abdomen cilíndric. El
primer de tres parells de membres, que penjava del punt on el coll s'unia al tòrax, consistia de dos braços que es doblegaven en tres i acabaven en tres dits llargs i delicats i un dit polze més gruixut, i del segment mitjà del braç li brollaven robustes urpes ganxudes. El segon i tercer parell de membres eren cames, però eren desiguals. Les cames del mig es connectaven amb el cos per sota del que haguessin estat les costelles en un humà. Més llargues i molt més fortes que l'altre parell de cames, la seva configuració va fer que Wedge s'imaginés que el vràtix era capaç de donar grans salts i clavar vigoroses puntades de peu en combat. L'últim parell de membres era certament més vestigial, servia per evitar que l'abdomen del vràtix s’arrossegués per terra, però li recordaven a Wedge una mica el tren d'aterratge en un Ala-X: útils quan els necessitaves, però preparats per a ser apartats quan s’havia de fer algun treball.
El cos del vràtix semblava tenir un color uniformement gris, però Wedge ho va atribuir a la falta de llum al celler. Les urpes en els seus avantbraços eren negres, però amb línies més clares que van fer suposar a Wedge que el color negre havia estat aplicat cosmèticament i no era una cosa nativa de la pròpia criatura.
-Estic encantat de conèixer-lo, Qlaern Hirf -va dir Wedge somrient i va estendre una mà cap al vràtix.
La mà de Qlaern va avançar cap a la d’en Wedge, llavors va passar de llarg i va pujar. El vràtix va fregar la cara d’en Wedge amb els dits. La carn de la criatura que Wedge esperava que fos freda i dura com una armadura, era seca i tèbia. Encara que podia sentir la solidesa de l’exosquelet a sota, la textura escamosa de la pell que cobria al vràtix va fer que la criatura d'alguna manera li s'assemblés a Wedge menys alienígena.
Mírax va estendre la mà i va fregar el genoll davanter dret de Qlaern.
-Els vràtix troben que el so i la visió són sentits enganyosos. Segons informa Qlaern, tots dos la visió i el so són del passat en el moment en què els perceben. Només el tacte
notifica informació que és simultània amb la percepció.
-Una perspectiva interessant -Wedge va moure la mà per agafar el braç del vràtix per
sobre de les pues corbes -. Qlaern, vas ser tu l'agent ashernià que ens va indicar la presència del bacta que Zsinj havia capturat?
-Som responsables d'aquest esdeveniment -Qlaern va inclinar el cap a la dreta i després a l'esquerra-. Hauríem preferit transferir directament el bacta, però això no va ser possible. La nostra opulència no és suficient perquè poguéssim presentar el nostre regal de la manera com desitjàvem.
Wedge va arrufar les celles.
-No estic segur d'entendre el que estàs dient.
Mírax es va moure al costat sobre la caixa.
-Seu, Wedge. Això es complica.
Wedge va seure al seu costat.
- M’agradarà?
-Algunes parts, potser si -Mírax li va somriure dèbilment -. Si més no, crec que ho faran.
Qlaern va estendre lleugerament les potes davanteres per baixar la boca al seu nivell.
-Coneixes del nostre món.
-Alguna cosa. Thyferra és un planeta en el sistema Polith, de naturalesa bastant temperada i és un món excel·lent per a l'agricultura. Thyferra és on es produeix i distribueix el bacta per part de Zaltin i Xucphra, les dues corporacions que tenen el monopoli del comerç del bacta. Les corporacions són de naturalesa decididament feudal, amb humans governant de facto un món en què els vràtix són majoria.
El cap del vràtix es va moure a l'extrem del seu coll.
-Me n'alegro. No és tant com la que Mírax sap, però està bé.
-Si us plau, digues: què no sé.
-Pensem que no tenim temps suficient per a això -El cap de Qlaern va retrocedir mentre de la seva boca sortia un xiuxiueig sibilant.
Wedge va mirar Mírax.
- Sarcasme? Un riure?
-Crec que sí.
-Perdoneu-nos, però moltes vegades trobem que els humans diuen coses que no volen
dir.
-Ah, llavors digues: què creus que necessito saber.
-Molt millor -el vràtix va recolzar una mà al genoll d’en Wedge-. Les propietats curatives de l'bacta van ser descobertes durant els dies de l'Antiga República. Va ser evident per tots que el bacta era una cura miraculosa per a moltes malalties i mals. Les corporacions que ara controlen Thyferra i el bacta tenien marges de guany petits, però
els tenien sobre un ample rang de vendes. Van construir molts centres industrials satèl·lit, tots sota llicència, tots amb verachen vràtix supervisant els processos finals sense importar on tinguessin lloc. La idea de llavors era superar la competència produint millor bacta per menys del que ningú més podia.
- Vols dir que un cop va haver competència pel mercat del bacta?
-Per més temps del qual no l'ha hagut, però tot va ser abans que tu nasquessis. Les Guerres Clòniques van deixar una cosa abundantment molt clara, un subministrament de bacta podia curar fins i tot els soldats greument ferits i podia tornar-los receptius per membres de reemplaçament mecànics. Això significava que podien tornar al combat, estalviant-li a l'exèrcit el cost d’entrenar nous guerrers. Com a pilot tu coneixes quant s'inverteix en entrenament, així que l’estalvi és molt.
-I conec a molts pilots, inclòs jo, que li deuen la vida a la teràpia de bacta.
-Així és -Qlaern va assentir solemnement -. L'Emperador va decidir que l'únic grup que
havia de tenir un subministrament de bacta garantit era el seu exèrcit. Va suprimir sistemàticament els petits fabricants de bacta per afavorir a Zaltin i a Xucphra. Van aconseguir grans guanys deixant que el mercat dictés el preu i van utilitzar els soldats imperials per aniquilar als cultivadors independents i acorralar a tots els verachen per tornar-los a Thyferra.
Wedge va arrufar les celles.
-Ja van dues vegades que utilitzes la paraula "verachen".
-Nosaltres som verachen -va dir Qlaern tocant el tòrax amb la mà lliure -. El bacta és
un producte orgànic obtingut en barrejar alazhi amb kavam. El kavam també és un compost fet d'altres ingredients. L’alazhi, pel fet que és cultivat, pot tenir diverses potències que depenen de la seva ubicació, la composició del sòl, la pluja, i fins i tot la mutació espontània. Els verachen supervisen la combinació apropiada d'aquests components en el bacta. Cada lot té una potència mínima, però de vegades el bacta pot ser molt potent i funcionar extremadament bé. Així és el lot que els hem presentat com el nostre regal.
- Regal? -Wedge va posar la mà damunt de la de Qlaern -. Si us plau no pensis que sóc dens, però hi ha coses que les dius com si esperessis que jo ja les comprengués.
-Perdoneu. Hem estat maldestres.
-És en part culpa meva, Wedge -Mírax ha afegit la seva mà a la pila al genoll d’en Wedge -. Els vràtix no tenen exactament una ment de rusc, però sembla que hi ha un intercanvi superficial de pensaments entre els vràtix que passen molt temps en una proximitat íntima entre si. La raó per la qual "verachen" és en plural és que encara que Qlaern pot ser el supervisor a càrrec d'un procés de lot, Qlaern té subordinats que gairebé actuen com remots, informant-lo i rebent ordres en una mena de nivell subsensorial. Qlaern pot haver tingut la impressió que tu i jo podem compartir els pensaments de la mateixa manera.
- Llavors saps del que ell està parlant?
-Això crec... i en realitat, Qlaern no és el que aparenta. Els vràtix poden ser les dues coses pares i mares, depenent de les fases del seu cicle vital que suposo és força llarg –va inclinar el cap cap al Vràtix-. Quan parla de les guerres clòniques, està parlant per experiència pròpia.
- Eh? -Va dir somrient Wedge -. Llavors, vas a aclarir-me això del regal?
-És clar, si no et molesta, Qlaern.
-Agraïm la teva ajuda.
Mírax va respirar fondo.
-Els vràtix t'han fet un regal de bacta i tot el que això implica.
- Per què a mi?
Les antenes de Qlaern es van agitar.
-La teva fama t'ha fet conegut per a nosaltres. Se sap que ets un home just i savi que
valora la lleialtat. Això també ho valorem.
Wedge va aclucar els ulls.
-Agraeixo això, però encara no t’entenc. Què guanyen els vràtix amb això?
El vràtix va inclinar el cap cap Mírax.
-Això ho has d'explicar tu, ja que ho faràs millor que nosaltres.
Mírax va assentir, llavors va tornar a respirar fons.
-Els vràtix t'estan donant aquest bacta perquè volen, Wedge Antilles, que els representis davant el Consell Provisional. Volen unir-se a la Nova República.
- Què? -La sorpresa que va sentir Wedge quan li van demanar que representés als vràtix immediatament es va esvair sota una sensació de desastre. Thyferra era l'únic proveïdor de bacta, però el món havia estat fermament neutral durant la guerra civil. Tots creien que va ser per poder vendre'ls a banda i banda a l'Imperi i a l'Aliança, i així enriquir-se mentre durava la guerra. Per mantenir feliç a Thyferra, l'Aliança fins i tot havia instal·lat a l’Esquadró Murri a dos dels seus residents humans, un d'una família Zaltin i una d'una família Xucphra. Bror Jace, el pilot que representava a la corporació Zaltin, havia mort lluitant contra l'Imperi.
Erisi Dlàrit, l'altra thyferrana, encara volava en l'esquadró, i veia els ashernians com
monstres terroristes i assassins.
I aquí està el problema. Si la Nova República li concedia qualsevol classe de reconeixement als ashernians, el govern thyferrà reaccionaria ràpidament i severament. Qualsevol esperança d’aconseguir bacta del cartell, sense importar quant èxit tinguessin els intents clandestins d’Erisi en aquest sentit, moriria ràpidament i horriblement. Si el subministrament de bacta s'assecava, el virus Krytos assolaria Coruscant i, molt probablement, es propagaria a d’altres mons i mataria a bilions d’individus.
-Si refús la petició... Llavors què? -Wedge va mirar Qlaern-. El bacta que van deixar
disponible per a nosaltres, no té res de dolent, oi? No estem en una situació on han de barrejar una mica més perquè sigui efectiu, perquè si jo em nego a la seva petició, el bacta sigui inútil o perjudicial, oi?
Les mandíbules de Qlaern es van obrir amb un clic i es van tornar a tancar.
-Hi va haver una vegada un cas on els verachen van arruïnar un lot de bacta. Les raons per a aquesta acció van ser legítimes. Els resultats d'aquesta acció van ser inacceptables. Els vràtix demanen la seva ajuda, però no poden fer-ho a costa de la seva gent. El bacta, és un regal per a vosaltres. Igual que aquest verachen.
- Què?
-Hem vingut aquí a Coruscant perquè sabem que no poden arriscar a la seva gent
prenent la nostra causa. Com a verachen tenim les formes i mitjans per barrejar més que
només bacta, o per fer el bacta més efectiu. Som aquí per aprendre d'aquest virus Krytos i detenir-lo.
-Però aquest virus podria matar-te.
Qlaern va arronsar les espatlles.
-És necessari un gran risc per derrotar un gran mal. Saps això.
Wedge va somriure lentament.
-Això ho sé. La teva oferta m'impressiona, però no puc actuar sol en això. Hi ha persones amb les quals he de parlar.
Mírax va aixecar una cella.
-No amb el Consell, oi?
-No, el Consell no, no directament. En realitat només tinc una elecció: El General Cracken. Si es filtra el coneixement de la presència de Qlaern, o Erisi s'adona que hi ha un
vràtix treballant per a nosaltres, Thyferra s'assabentarà molt ràpidament i estarem encallats. Cracken pot proporcionar la seguretat i qualsevol recurs que Qlaern necessiti per fer la feina.
Mírax va somriure.
-I podria distreure'l de perseguir Tycho.
-Sí, podria fer això.
El Vràtix va xiuxiuejar asprament.
-És un bàlsam benèfic que alleuja més d'una ferida.
-D'acord -Wedge es va posar dret i va picar al Vràtix en ambdues espatlles -. M'alegra que estiguis aquí, Qlaern Hirf, perquè es poden trobar moltes ferides, i decididament molt poc alleujament. Si pots fer alguna cosa per aturar el virus Krytos, qualsevol cosa a més del que ja has fet, gustosament et representaré davant el Consell i, si cal, fins i tot portaré el teu cas a la mateixa Thyferra.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada