dimarts, 22 d’octubre del 2013

La Trampa de Krytos (XVI)

Anterior



16

Iella Wessiri li va somriure a Díric mentre s'asseia a la cadira del testimoni. Era la primera vegada que Díric estava en la cort i realment semblava entusiasmat per la multitud. Els agutzils l'havien deixat seure just darrere de la taula de la fiscalia perquè això el deixava molt a prop d'on ella estava quan no estava a l'estrada.
El to cendrós de la pell d’en Díric deixava notar la seva fatiga, però el judici havia despertat el seu interès. Si no hagués estat pel foc que li donava als seus ulls marrons, ella s'hagués oposat fermament a què ell assistís al judici. Creia que el judici estaria en la llista de blancs del Front Contrainsurgència Palpatine, i no volia que Díric estigués exposat a la seva violència. Tota la brutalitat de l'atemptat contra l'establiment de contenció de bacta la nit anterior l'havia deixat commocionada, i secretament, feliç de tenir a Díric on pogués veure’l.
Halla Ettyk es va posar dreta.
-Iella Wessiri, podria vostè parlar a la cort sobre la seva història d'ocupació personal en els últims vuit anys?
-Em vaig unir a la Força de Seguretat de Corèllia aproximadament un any abans que l’Emperador dissolgués el Senat. Vaig treballar allà sis anys, vaig anar ascendida a la divisió d’Interdicció de contraban, on vaig ser companya de Còrran Horn per dos anys. Fa aproximadament dos anys Còrran, Gil Bastra, el meu marit Díric, i jo vàrem escapar de Corèllia abans que l'oficial d’Enllaç imperial de la nostra divisió, Kírtan Loor, pogués presentar càrrecs en contra nostra i arrestar-nos. Després de sortir de Corèllia, Díric i jo vam venir a Coruscant i ens hi vam mantenir ocults per un any. Teníem prou diners per no necessitar treballs, així que no vaig fer res aquí durant aquest primer any. Després de la desaparició del meu marit, fa al voltant d'un any, em vaig unir a l’organització de l'Aliança aquí a Coruscant i vaig ajudar a l'Esquadró Murri a fer caure els escuts. Des d'aleshores, durant les últimes dues setmanes, he estat assignada a la seva oficina com a cap d’investigacions en aquest cas.
La fiscal va assentir.
-Llavors, va treballar amb Còrran Horn durant dos anys.
-Vaig ser la seva companya durant dos anys.
- Què vol dir amb "ser la seva companya"?
Iella va arronsar lleugerament les espatlles.
-És com el matrimoni en el sentit que es requereix una confiança absoluta. La teva vida està en mans del teu company en situacions perilloses. L'única forma d'arribar a construir aquest nivell de confiança és coneixent-se mútuament. El treball feia que estiguéssim junts molt de temps... en una setmana qualsevol era fàcil que veiessis al teu company més que a la teva pròpia família. Alguns companys s'arriben a conèixer tan bé que gairebé tenen un sentit gotal que els permet interpretar els gestos de l'altre i reaccionar en situacions sense dir una paraula.
-Descrigui'ns, si us plau, la seva relació amb Còrran Horn.
-Ens coneixíem molt profundament. Aproximadament sis mesos després que jo vaig començar a treballar amb ell, el pare d’en Còrran va ser assassinat. Aquest esdeveniment va fer trossos a Còrran i jo el vaig ajudar a superar-lo. Era fill únic i la seva mare havia mort abans, així que ell se sentia molt sol. El fet que Kírtan Loor alliberés l'assassí del seu pare va fer que Còrran cremés en desitjos de venjança, però els llaços imperials de Loor significaven que Còrran no podia fer res, i això el frustrava. Gil i jo ens vàrem ocupar de calmar-lo, i ell va seguir endavant. El punt és que quan un ajuda a algú en un moment tan difícil, un veu el seu cor i l’arriba a conèixer molt bé.
Halla Ettyk va donar un cop d'ull al seu quadern de dades.
- Què tan bé coneixia vostè a Kírtan Loor?
-Va ser designat com el nostre oficial d'enllaç imperial aproximadament un any després de què em vaig tornar companya d’en Còrran. El vaig trobar apartat i distant. Mai vam socialitzar-nos... ell no va fer cap esforç per conèixer-nos després de la feina i no es socialitzava durant les celebracions de l'oficina. Semblava agradar-li frustrar les investigacions. Durant els tres anys que vam treballar junts, el vaig arribar a conèixer prou bé per evitar-lo el màxim possible.
- I va arribar a ser bona evitant-lo?
-Sí. Ell era bastant fàcil de trobar, especialment per la seva alçada, i si es tornava massa odiós, sempre podia retirar-me a l'estació sanitària de dones i no em seguia.
-Ha esmentat la seva alçada. Com caracteritzaria el seu aspecte general?
-Bastant cridaner -Iella es va apartar el cabell castany clar del costat del coll -. S’enorgullia de semblar un Gran Moff Tarkin més jove i més alt, i no estava molt errat en això. Definitivament destacava en una multitud.
- Vostè diria que Còrran Horn coneixia Kírtan Loor tan bé com vostè?
-Objecció, l'advocada està dirigint a la testimoni.
-Sostinguda -reformuli la pregunta, Comandant.
-Sí, Almirall. Què tan bé podria dir vostè que Còrran Horn coneixia Kírtan Loor?
-Objecció. Això és una crida a l'especulació.
-Ho permetré. Denegada -L'Almirall Ackbar va inclinar el cap cap Iella-. Pot contestar la pregunta.
-Diria que Còrran coneixia Loor tan bé com jo. Còrran semblava saber on estaria Loor abans que ell mateix, i programar a Xiulador perquè li enviés un senyal si Loor era a prop i ell encara no l'havia vist.
-Gràcies -Ettyk va tornar a mirar el seu quadern de dades -. Si us plau descrigui el tipus de material que va revisar durant la seva investigació.
Iella va començar a comptar amb els dits.
-He entrevistat testimonis, escoltat gravacions de comunicacions, i llegit enregistraments de les mateixes, he vist evidències físiques i revisat informes preparats per forenses sobre les mateixes, i he revisat els arxius d'evidència disponibles.
- Quin tipus d'arxius d'evidència?
-Informes del Comandant Antilles, el Tinent Horn, i el Capità Celchu sobre el temps que van estar aquí a Coruscant.
Halla va oprimir dos botons en el seu quadern de dades.
-Acabo de descarregar a l'ordinador d'evidència de la cort un informe d'ordinador realitzat pel tinent Horn que voldria que s'accepti com l'article d'evidència del Poble número 34. Ha revisat aquest informe?
-Sí, ho vaig fer.
- Què diu sobre Kírtan Loor?
Iella va mirar directament a Halla Ettyk.
-En ell, el Tinent Horn informa haver vist el Capità Celchu conversant amb Kírtan Loor en una cantina anomenada la Caserna General.
-Basant-se en la seva experiència com a companya d’en Còrran, com descriuria la naturalesa del seu informe?
-Típic de Còrran: concís, directe al gra, i precís en relatar els fets.
-I, basada en la seva experiència, com caracteritzaria la identificació que Còrran va fer de Kírtan Loor?
-Estava absolutament segur que havia vist el Capità Celchu parlant amb Loor.
Ettyk va somriure.
- Llavors no hi havia res en l'informe, ni res en la seva experiència que la fes qüestionar la identificació que el Tinent Horn va fer de Kírtan Loor?
Iella va titubejar.
-En realitat hi ha un petit detall sobre el qual em vaig fer una pregunta.
La sorpresa es va dibuixar a la cara de Halla, però la va controlar ràpidament.
-Proposo que es prengui com una negativa a respondre.
Les espines facials del mon calamarià van tremolar sota la seva boca oberta.
-No, comandant, va fer una pregunta més de les que hi hauria, i ara ha de pagar les conseqüències. Té alguna cosa més per aquest testimoni?
-En aquest moment no, senyor, però em reservo el dret de tornar a cridar-la.
-Entès. El seu testimoni, Conseller Ven.
Iella es va aixecar a la cadira del testimoni i va intentar calmar-se, però va sentir que se li formava un nus en les entranyes quan el twi'lek es va posar dret. El seu cor va començar a bategar una mica més ràpid.
Mai li havia agradat que li fessin interrogatoris creuats, i no esperava cap misericòrdia d’en Nawara Ven, especialment després que Halla va cometre el seu error.
-Agent Wessiri, durant el temps que va estar en la Força de Seguretat de Corèllia, va realitzar alguna investigació sobre un assumpte de traïció?
-No, però he treballat amb anterioritat en casos d'assassinat.
-Ja ho sé. Ha treballat en molts casos d'assassinat, oi?
-Sí.
-I alguns d'ells han estat més fàcils d'investigar que aquest, oi?
Iella va assentir.
-Sí -Encara Nawara Ven va mantenir la veu baixa i la disposició tranquil·la, no li va agradar com començava a desgastar-la a poc a poc. Projectava una aura de calma controlada mentre continuava en el judici, i ella sabia que això era dolent. Una vegada que entrés en ritme i ella comencés a seguir-lo, ell podia donar-se la volta i sorprendre-la, i treure-li admissions que li donessin la impressió equivocada al Tribunal.
- Quant de temps diria vostè que durava una investigació d'assassinat mitjà?
-Haurà de ser més específic.
- Quant de temps abans d'arribar a un arrest?
Iella va arronsar les espatlles.
-Menys d'una setmana. Si no tens el sospitós sota custòdia en aquest temps el rastre es pot refredar molt.
-Però la investigació mateixa pot continuar per més temps, correcte?
-És clar.
-Perquè hi ha detalls a verificar, informes de laboratori d'esperar i analitzar, testimonis als quals prendre declaració, més fets de verificar, i coses així, correcte?
-Sí.
El twi'lek va somriure.
-Això demora molt de temps, oi?
-Això depèn.
-Diguem per exemple si vols fer-ho bé.
-Sempre vull fer-ho bé.
-És clar, però la pressa pot fer que la feina no surti tan bé, oi?
-Sí.
-Llavors, una investigació precipitada és una potencialment descurada?
-Sí.
Nawara Ven va assentir.
-Llavors, segons la seva experiència, diria vostè que dues setmanes és ràpid per a un judici per assassinat?
Iella va assentir renuentment.
-És més ràpid que la majoria dels judicis.
- Ha treballat alguna vegada en un cas que arribés a judici tan ràpid com aquest?
Ella va agitar el cap.
-No.
El twi'lek va tornar a mirar al quadern de dades a la seva taula. Iella va veure unes llums parpellejant en el panell frontal de Xiulador, llavors Nawara va assentir i es va cargolar una cua cerebral sobre el espatlla.
-Vull dirigir la seva atenció a l'evidència del Poble número 34.
Iella va mirar al petit monitor de quadern de dades a la cantonada de la caseta del testimoni.
-Hi ha un buit de dues setmanes entre l'incident i la presentació de l'informe.
-Digui'ns, segons la seva experiència com a companya d’en Còrran Horn, diria que ell era puntual al presentar els seus informes?
-Sí -Iella va mirar fixament Xiulador -. Però de vegades havia demores, i les dues setmanes que esmenta van ser força ocupades.
- Creu vostè que aquesta, que estava ocupat, va ser l'única raó per la qual el Tinent Horn va demorar a presentar el seu informe?
-Objecció, és una crida a l'especulació.
-El conseller Ven està preguntant a la testimoni què és el que ella creu, no el que pensa que va pensar la víctima. Ho permetré. Denegada.
-Com que crèiem que el Capità Celchu havia mort a Noquivzor, ​​semblava impossible
que l'informe fos cert, així que no hi havia raó per presentar-lo -Iella es va inclinar cap endavant a la seva cadira -. No obstant això, quan Còrran va saber que el Capità Celchu seguia viu, va presentar l'informe en el mateix minut.
-Comprenc -el twi'lek li va mostrar un somriure de dents punxegudes -. En el temps que va passar com la seva companya, va saber que Còrran cometés cap error?
-Només era un humà.
El rostre de Ven es va aombrar.
-Potser pugui ampliar aquesta resposta a aquells que no som humans.
Iella es va posar vermella i va abaixar la mirada a terra. Quina cosa per dir, especialment ara!
-Vull dir que sí, cometia errors com qualsevol.
-Gràcies. Llavors, vostè va al·ludir que hi havia alguna cosa en l'informe que la va fer dubtar de la veracitat de la identificació que el Tinent Horn va fer de Kírtan Loor. Què va ser?
El seu estómac es va doblegar sobre si mateix.
-Còrran va descriure que Loor estava vestint una capa amb caputxa i seguint al capità Celchu mentre sortien de la cantina al mateix temps que Còrran entrava. Còrran va reconèixer a Loor per la seva estatura i la seva forma de caminar, però mai va veure-li la cara.
- I tot i que Còrran era prou bo, vostè creu que una identificació feta sense veure la cara de l'individu deixa lloc a una equivocació?
-Sí.
El twi'lek va assentir.
-Gràcies per la seva sinceritat. Això és tot.
Ackbar va mirar a la fiscal.
- Té més preguntes?
-No, Almirall.
El mon calamarià va inclinar el cap cap Iella.
-Pot retirar-se, Agent Wessiri. Vaig a establir un recés en aquest moment. El Consell
Provisional es reunirà per discutir diversos problemes i he de ser-hi. Pot ser que de fet, el recés duri una setmana. Conseller Ven, suposo que per la seva pregunta anterior, no li molestaria tenir una mica de temps extra per investigar el cas?
Mentre tornava al seu lloc a la taula de la fiscalia, Iella va veure com el perfil gris de Nawara assentia.
-Agraeixo el temps per continuar preparant la meva defensa.
-Comandant Ettyk, té vostè alguna objecció a la demora?
-No senyor.
-Molt bé, la cort queda posposada per una setmana.

Iella va entrar a l'oficina de Halla Ettyk.
-Díric s’ha estirat a l'oficina exterior. Espero que no et molesti. Hi havia molta gent a la sortida, però els agutzils no semblaven disposats a deixar-lo recuperar l'alè. De fet tampoc semblaven disposats a deixar-me portar-lo aquí a l'oficina.
La fiscal de cabell negre va agitar el cap.
-Cap problema, però aconsegueix-li una targeta d'identificació de visitant especial.
Iella va arrufar les celles mentre s'asseia en una cadira de pell de Nerf davant de l’escriptori de transpariacer de Halla.
- Què està passant?
Halla va recolzar el comunicador en el seu escriptori.
-Acabo d’assabentar-me per l'ajudant de l'Almirall Ackbar, la Comandant Sirlul. La raó per l'abrupta postergació va ser alguna cosa més que una reunió de rutina del Consell Provisional. Sembla que després de l'atemptat de l'FCP contra el dipòsit de bacta, vam rebre una amenaça de bomba aquí. No estan segurs de qui va fer l'amenaça, ni de com de real és, però volen agafar-se una setmana per reforçar el complex del palau de justícia.
-Ja veig –Halla va assentir solemnement -. Mirant del costat bo... em dóna una setmana per polir la meva presentació.
Iella va fer una ganyota.
-Em sap greu el que vaig dir allà. No vull que l'assassí d’en Còrran surti lliure, però...
-No és culpa teva. L'Almirall Ackbar tenia raó... vaig fer una pregunta de més. Vaig intentar assegurar-me que no hi hagués cap dubte que Còrran tenia raó, i em vaig sobrepassar –Va arronsar les espatlles -. Almenys no es va dir res sobre el duros amb el qual el Capità Celchu va dir que estava aquella nit. Fins ara l'únic que sap el tribunal és que Còrran va poder haver-se equivocat en la seva identificació. Si es porta a col·lació això del duros, podrien preguntar-se si s’assembla Kírtan Loor amb una capa a un duros amb una capa.
Els ulls d’Iella es van estrènyer.
-Tots sabíem que Celchu va dir haver-se reunit amb un duros aquella nit.
-Així sembla, però totes aquestes històries poden seguir-se fins al mateix Celchu, així que qualsevol altre que la porti serà desestimat com una prova referencial. L'única forma d’assentar-se és si se li pren declaració a Tycho.
- I si testifica el duros?
- Quines són les probabilitats que això passi? Fins on sabem, no hi ha cap evidència que Lai Nootka va estar alguna vegada a Coruscant. A més, hi havia una certa història entre Còrran i Nootka... Còrran el va treure d'una presó imperial a Garqi, onsevulla que això sigui. Per què aniria Nootka a escapar-se de l'home que li va salvar la vida?
Iella va obrir les mans.
-Potser només estava seguint a Tycho.
-D'acord. Suposem que aquesta reunió va ser tan innocent com Tycho ha estat dient que va ser. No fa ni la més mínima diferència. La informació del suborn és suficient per mostrar que estava treballant per a l'Imperi. Còrran creia que Tycho s'havia reunit amb Kírtan Loor, la seva amenaça d'investigar el passat d’en Tycho a causa d'aquesta suposició és el nostre motiu per l'assassinat.
- Però per què matar Còrran quan pot provar que estava equivocat trucant a Lai Nootka? -Tycho sempre semblava confiat de la seva innocència, cosa que significa que tenia a Nootka on podia cridar-lo a testificar, fent miques les bases de la investigació amb la qual amenaçava Còrran, o...
- O podria ser innocent? -Halla va agitar el cap.
-No tracis un curs cap a aquest forat negre.
-Però aquest forat negre podria ser la veritat.
-És clar, però nosaltres no som les que busquem la veritat en aquest cas, aquests són els membres del tribunal. Nosaltres només hem de presentar-los el millor cas que puguem, i la defensa ha de fer-la trossos -Els ulls marrons de Halla es van estrènyer -. I no vagis a començar amb això de voler estar segura que s’atrapi al veritable assassí, perquè et diré que el tenim més enllà de tot dubte raonable.
Iella va arronsar les espatlles.
- I si no vull ser raonable?
Halla va fer una ganyota, i llavors es va recolzar en la seva cadira blanca de respatller alt.
-Aquest joc no és per idealistes, saps?
- I quin és el teu punt?
-També em molesta l'assumpte del duros. Accepto que Tycho pot haver tret el nom de l'arxiu d’en Còrran només per molestar-lo, però per a ell li seria molt arriscat fer-ho. El rastre deixat per Tycho mostra que ha estat molt acurat, així que no crec que digui això com algun tipus de provocació. Per tant em puc imaginar que realment es va reunir amb Lai Nootka. I si això és cert, he de preguntar la raó per la qual no podem trobar a Nootka ni cap registre de la seva presència aquí a Coruscant.
- Llavors encara creus que Tycho estava treballant per a l'Imperi, creus que la desaparició de Nootka pot ser l’evidència que algú s'està assegurant que la perfídia de Tycho sigui òbvia? -Iella va arrufar les celles.
- Qui? Per què?
-Bé, preguntes d'obstrucció de justícia que respondre.
Halla va sospirar.
-Vols trobar a Nootka, oi?
-Si no et molesta.
Halla es va inclinar cap endavant i va tocar un petit disc negre de silicona.
-Fes-ho. I porta això... és un xip de codi que et permetrà fer venir en lliscador aeri al
garatge de seguretat del nivell de dalt. Pots baixar en turboascensor a la cort des d'allà. Servirà perquè Díric no hagi de seguir passant a través de multituds.
Iella ho va acceptar i li va somriure.
-Les coses segueixen posant-se cada vegada més boges, oi?
-Em temo que sí -va dir Halla estremint-se visiblement -. Molt em temo que sí.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada