diumenge, 26 d’abril del 2020

La sort del pocavergonya (144)


144
El viatge cap a Shador demora només dos dies, però semblen una eternitat. Ara que l'engany de Sodarra ha acabat, l'atmosfera és tibant i antagònica en l'atapeït habitacle del Falcó. Un guàrdia vigila als contrabandistes en tot moment, fins i tot mentre dormen.
Han està d'un humor esquerp i rude, fins i tot amb Chewbacca. Es passa el viatge alternativament maleint-se per confiar en Sodarra i retraient en silenci a la Leia per ficar-ho en aquest garbull. Encara que Sodarra ha suggerit que alliberarà als pilots després de Shador, Han no alberga il·lusions. Com tots els oficials imperials, el capità és un consumat mentider. Tan aviat com deixi de necessitar a la tripulació del Falcó, l’arrestarà o executarà.
Quan surten a l'espai normal, Sodarra entra a la cabina.
―Aviat es lliurarà de nosaltres, Capità Solo.
Han es toca el cronòmetre.
―D'una o una altra forma ―murmura. La bomba explotarà en deu hores... tret que cancel·li el compte regressiu. Han espera que ell i Chewbacca estiguin fora de perill en camí a reunir-se amb la Leia... fins i tot encara que ara sigui segur que perdran la carrera.
Shador orbita al seu sol blanc a una distància de només cent milions de quilòmetres. Tèrbols núvols de gris i negre s'arremolinen sobre la seva superfície, ocultant la seva població de pàries de la vista de les criatures més decents de la galàxia. On els núvols no cobreixen el planeta, uns mars verd brut i uns continents marró groguenc projecten un reflex jaspiat de tornada cap a l'estrella. L'aire de Shador, recorda Han, empesta tant que respirar és dolorós. Serà un lloc apropiat per llançar el cos de Darth Vader... però no el seu si pot evitar-ho.
Tres de les cinc llunes de Shador estan a la vista. Des d'aquestes llunes, un desigual assortit de caces estel·lars accelera per trobar-se amb el Falcó. Hi ha dos caces TIE, un Ala-X, i un parell d'altres naus que Han no pot reconèixer. S'estén per obrir un canal de comunicacions.
El transmissor ja està activat! Han fa una pausa del llarg suficient perquè Chewbacca es fixi. Aquesta vegada, no sospita ni per un segon que Chewbacca no ho hagi reparat correctament. Els dos van verificar tot el sistema de comunicacions des del maquinari fins al programari. Algú va obrir el canal i el va deixar obert intencionalment! No obstant això, Han no diu res, i transmet als interceptors que s'acosten.
―Facinerosos, facinerosos! Aquest és el vaixell lliure Falcó Mil·lenari sol·licitant santuari.
L'escorta es divideix en totes direccions i s'aproxima al Falcó.
―Transmeti el codi ―ordena una veu aspra.
En Han busca el codi dels facinerosos en la computadora de vol i l'hi transmet a l'Ala-X. La resposta arriba un moment després.
―Benvingut una altra vegada a Shador, Han. Aquesta vegada tens la tarifa d'atracada?
El contrabandista apaga el transmissor i es gira cap a Sodarra.
―Tenen vostès mil crèdits?
Sodarra agita el cap.
―Puc emetre un val imperial.
―Fantàstic ―Han torna a activar el transmissor―. El crèdit del meu passatger és bo.
―Serà millor que ho sigui! ―exclama la veu―. Ja saps el que fem amb els difícils.
Atès que el contacte del Capità Sodarra viu en el Forat del Delator, Han atraca al Falcó prop de l'Estació Fang. Aquí les estacions jeuen en cons de duracer recoberts de concret. Els cons descansen sobre immensos puntals damunt de la superfície pantanosa de Shador.
Després d'atracar la nau, Han porta el xip del val de Sodarra i es troba amb el cap de port, un ocell altorià. Té un gran bec ganxut, ulls daurats, i el crani cobert de plomes inclinades en direcció oposada al seu rostre. Quan l’altorià l’estudia, Han té la sensació de que l'au està més interessada a menjar-se’l que a negociar amb ell.
Com Han s'havia temut, el cap de port no té cap interès en el val imperial. Discuteixen de dalt a baix pels canals burocràtics per hores abans que el furiós ocell acordi acceptar un rifle blàster com a pagament.
Quan torna al Falcó, Han descobreix que l'humor de Sodarra no és millor que el del shadorià. L'agent de Vader encara no ha respost a la crida de l'imperial. Sodarra li ordena a Han que el guiï cap a la direcció de l'agent, i Han té la seva segona llarga discussió del dia. Sodarra insisteix a vestir el seu uniforme en entrar en Forat del Delator mentre Han roman completament desarmat. Però Shador no és un lloc per vestir uniformes inusuals que anunciïn un origen extraplanetari... especialment uniformes imperials. I definitivament no és un lloc per anar desarmat. Després de convèncer a Sodarra que es llevi l'uniforme i li confiï un rifle blàster al seu captiu, Han els porta fora de l'Estació Fang.
Com totes les poblacions de Shador, Forat del Delator està construït sobre enormes puntals de suport que s'enfonsen profundament en la superfície pantanosa del planeta. Files interminables de lúgubres estructures s'eleven deu o vint metres per fora del pantà. Els nivells de sota de cada edifici estan dedicats al comerç... antres d'apostes, cases de mala reputació, botigues d'armes, i coses així. Els preus, on arriben a aparèixer nombres, són baixos, i un grapat de crèdits probablement puguin sadollar qualsevol necessitat que un cos pugui tenir. Enfront de cada tenda, formes de vida de tots els tipus caminen, llisquen, o repten per una estreta passarel·la.
Un canal verd i brut, pel qual sura tot tipus d'embarcacions de poca profunditat, separa les files d'edificis. La majoria de les barques, ja siguin immenses barcasses de càrrega o impetuoses llanxes planes de passatgers, utilitzen turbines d'hidrogen per a la propulsió. Les turbines estan muntades en les popes damunt d'unes superestructures de duracer en forma d’A. El fet que els shadorians segueixin utilitzant l'antic motor sorprèn al Han. Encara que gairebé tan ràpides i poderoses com els repulsors, les turbines d'hidrogen tenen problemes de manteniment... exploten ocasionalment.
Han suposa que, al món de facinerosos, els recanvis per a les turbines són més fàcils d'aconseguir que pels repulsors.
La dolça aroma de podridura satura l'aire sulfurós a tal extrem que Sodarra s'ofega.
―No vaig pensar que les males olors molestessin als imperials ―comenta Han.
Unes inesperades arcades interrompen la resposta de Sodarra. Han somriu i crida una barca plana pública.
Han, que comprèn la disposició de Shador, s'esforça durant la següent hora a seguir el curs de la barca-taxi. Sodarra es desorienta ràpidament, i el seu rostre reflecteix la seva frustració. Fins i tot per a un oficial militar experimentat, els canals retorçats de Shador són una teranyina impenetrable de corbes a mig fer i corbes tancades. El fet que el conductor ha tornat sobre els seus passos diverses vegades per inflar la tarifa només li agrega més confusió a Sodarra. Quan l'oxidat droide conductor es deté per fi, Han paga la tarifa sense fer objeccions... no és dolent deixar que Sodarra pensi que el curs retorçat ha estat el més directe.
Han només pot suposar que el droide els ha portat a la direcció correcta, perquè cap dels edificis està marcat. Aquest veïnat s'ha deteriorat més que la majoria. Molts edificis no tenen obertures en finestres ni portes, i diversos jeuen esfondrats sobre els canals. Aquests edificis esfondrats creen grans dics d'enderrocs, encara que algú ha buidat uns estrets canals per mantenir l'accés al veïnat.
Han i Sodarra estan davant d'un llardós edifici de cinc pisos. Una sinistra taverna ocupa el pis inferior. L'edifici al costat de la taverna s'ha esfondrat. No queda més que una pila d'enderrocs. Rodamons de totes les races omplen les passarel·les que recorren el canal.
Han s'aproxima a un twi’lek amb el tentacle cranial dret amputat. El vague fa olor d’embriagadors líquids barats.
―Pot dir-me on es troba Zeboron Gamma 452?
El twi’lek alça la mirada cap al rostre d’en Han. Els seus ulls estan vidriosos i desenfocats.
―Clar que sí ―diu arrossegant les paraules―. I també una altra cosa. Què tal si em dónes un crèdit o tres per la molèstia?

Decideix quants crèdits Han ha de donar-li al twi’lek.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada