divendres, 24 d’abril del 2020

La sort del pocavergonya (117)


117
Han i Chewbacca han estat mirant les llums de les estrelles acolorides per l'efecte Doppler durant tres hores. Estan en l'últim període a l’hiperespai abans del proper salt. Els contrabandistes no tenen res més a fer que veure com la nau vola per si sola. Encara que el Falcó necessita una mica de manteniment, no se senten del tot còmodes treballant amb tants ulls damunt. A més, ja han reparat el pitjor dels danys recents.
El Capità Sodarra i els soldats d'assalt són educats, però Han sent que no té res en comú amb els desertors imperials. Els soldats passen el seu temps entrenant les seves disciplines marcials o discutint el que faran després de vendre el dispositiu d’ocultament. No el ho pensa dir, però Han sospita que passaran la resta de les seves vides evadint caça-recompenses imperials.
―No puc comprendre a la Leia ―diu el corellià. Vol conversar, i la Leia és l'únic tema que ell i Chewbacca no han parlat fins a la mort―. Just quan crec que és un ésser humà comú i corrent, es posa primmirada i comença a actuar com una princesa. Li caiem bé o no?
Chewie gruny una resposta.
―No importa? ―repeteix Han―. És fàcil dir-ho per un wookiee. No entenen als humans.
Chewbacca no està d'un humor molt conversador, però Han pot contenir-se només per cinc minuts.
―Potser és només que no li agraden els wookiees.
El copilot claca una pregunta indignada.
―A molta gent no li agraden els wookiees ―diu Han―. No és res personal.
―Ooouuuugh!
―Què et fa pensar que jo sóc qui li cau malament? Probablement es va fer segrestar només perquè jo la rescatés!
Chewbacca gruny, llavors es queda en silenci.
Alguna cosa fa clic en la ment d’en Han. Té la mirada fixa en el finestral, amb prou feines conscient del buit que li observa. Una hora després, diu:
―Ja sé qui és Alfreda Goot! És la Leia!
La mirada que Chewie li clava diu que s'ha tornat boig.
―Qui ha sentit parlar de l’Alfreda Goot? Com podria haver-nos trobat a Ord Mantell? Però perquè la Leia em desafiaria a una carrera? Aquesta boja carrera és la forma de la Leia de demostrar-me que ella és tan bona com jo!
Chewbacca agita el cap i torna a fixar la mirada en el finestral davanter.
Deu hores després, tots a bord del Falcó estan feliços de baixar a velocitats sublumíniques. La bellesa del Cometa Aldo-spachià és llegendària. Atrapat entre dues estrelles d'un sistema binari sense cap altre tret distintiu, el cometa és tan espectacular que els homes s'arrisquen a morir per poder veure-ho de prop. Qualsevol pilot que passi a prop ha de volar per la corda fluixa entre els seus estels. Sobre compensar en escapar del camp d'atracció gravitacional d'un estel sovint significa caure en picat cap a l'altra.
En Han torna a revisar el curs traçat per la computadora de navegació. La ruta més ràpida cap a Tatooine passa entre les estrelles, a través de la cua del cometa, una esfera gasosa de 100.000 quilòmetres de grossor. Enterrat en algun lloc dins de la cua hi ha un tros de 10 quilòmetres de gel brut, roca i metall que probablement no podran veure fins que hi xoquin. Han considera breument donar la volta al voltant de tot el sistema. Però la Leia, o Alfreda, sens dubte s'arriscarà a usar la drecera. Han no té cap intenció de deixar que una dona el superi, no importa com es digui.
El cometa penja actualment gairebé exactament entre Aldo i Spach. Fins i tot a una distància de diverses desenes de milions de quilòmetres, cada estrella té la grandària del Falcó i brilla amb una intensitat que en comparació enfoscaria un tret turbolàser.
La majoria dels cometes tenen dues cues, una recta amb aparença de foc, i una brillant i lleugerament corba. El Cometa Aldo-spachià té quatre cues, dues rectes i dues corbes. Les cues de foc rectes sobresurten de la cua un quart de milió de quilòmetres en direccions oposades. Acaben en gruixudes caputxes en forma de fongs. Les cues rectes són creades quan el vent solar passa a través de la cua i arrossega certs gasos ionitzats. A causa que el Cometa Aldo-spachià té dues estrelles, té dues cues de gasos ionitzats. El corellià suposa que les inusuals caputxes de fong són creades quan el vent solar de l'estrella oposada fa que la cua es doblegui sobre si mateixa.
Les cues brillants i corbes es projecten de la cua, també en direccions oposades. Consisteixen de partícules de pols tan fina que el toc de la llum de les estrelles la llança a l'espai. Potser a mig milió de quilòmetres de la cua, cada cua es doblega en un ampli arc que s'estreny en una punta prima a un costat de la cua.
―Ara que he contemplat la bellesa, moriria feliç ―comenta Sodarra.
―Podria fer-ho ―diu Han. Concentra la seva atenció a traçar la ruta més segura entre les dues estrelles.
El que veu en la pantalla de la computadora de vol li preocupa més que el perill que representen els sols bessons. Una gran falca ha aparegut a només 85.000 quilòmetres darrere del Falcó. Dues siluetes més petites s'han separat de la més gran. Només pot tractar-se d'un Destructor Estel·lar llançant caces TIE!
―Ens han seguit! ―crida Han―. Com ho van fer?
Sodarra mira la computadora de vol per sobre l'espatlla del pilot i maleeix. Llavors assenyala l'interruptor d'activació del transmissor. Està en la posició “encès”.
―Et vaig dir que arreglessis això! ―diu Han cridant-li a Chewbacca―. Haig de fer-ho tot jo?
Per un moment, el wookiee sembla com si fora a destrossar a Han membre per membre. No obstant això, el seu rostre ràpidament s'arrufa de depressió, i gemega una disculpa.
―Almenys l’Erradicador no ve per nosaltres ―diu Han―. Encara.
―No ho farà ―promet Sodarra―. Vellam no arriscarà el seu premi acostant-se tant als pous de gravetat d'una estrella doble... encara que estic segur que aquests són els seus millors pilots.
El corellià accelera. Els caces TIE són molt més ràpids que la seva nau. Però si pot atreure'ls cap al cometa, lluny dels reforços, el Falcó té una bona oportunitat de guanyar la batalla. Quan el vaixell de càrrega entra en la bromosa cua del cometa, Sodarra assigna a dos homes per operar les armes. Els dos TIEs entren just darrere del Falcó.
Encara que la cua no és densa, les seves partícules de pols emeten una brillant llum fantasmagòrica. La lluentor ambiental dificulta la visió d’en Han tant com ho hagués fet una habitació fosca. És com volar dins d'un immens tub d'il·luminació.
Andanades d'energia dels TIE passen al costat del Falcó cada mig segon. Cada sageta es dissipa ràpidament, deixant una ratlla vermella de pols fluorescent al seu pas. Han no presta cap atenció als dolls de llum; els complexos pous gravitatoris d’Aldo i Spach el mantenen massa ocupat com per preocupar-se pels trets des de lluny. La nau s'estremeix i es torça violentament mentre Han intenta caminar sobre la corda fluixa entre les dues estrelles.
―Alto-el-foc ―ordena el Capità Sodarra cap als seus homes―. Fins que arribem a un altiplà de gravetat estable, només estan malgastant energia.
Uns pocs minuts després, el Falcó arriba a la cua. Igual que la cua de pols, és una massa de partícules brillants... excepte que és molt més brillant i més densa. Una sendera de colors que es retorcen s'estén cap endavant. Encara que Han pot veure l'exterior de la cua amb relativa facilitat, mirar cap a l'interior li fa doldre els ulls. Aquesta regió relativament densa és gairebé un buit en termes planetaris, però conté dotzenes d'àtoms per centímetre cúbic. Cada àtom brilla amb cada erg d'energia que absorbeix dels seus dos sols.
La nau deixa d'estremir-se. Han arribat a una àrea on les forces de gravetat de les dues estrelles s'equilibren.
―És hora de lluitar ―diu Han, elevant-se en un estret rínxol.

Durant el llarg salt a l’hiperespai, Han, Chewbacca, i els seus convidats gasten una cel·la d'energia de les bateries del Falcó. Segueix el compte del nombre de cel·les d'energia que usen durant aquesta aventura.
     Si Han concentra el foc en un caça TIE, passa a la secció 100.
     Si Han divideix la seva atenció entre tots dos caces, passa a la secció 67.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada