diumenge, 5 d’abril del 2020

Phasma (X)

Anterior


CAPÍTOL 10

A PARNASSOS, DEU ANYS ABANS
Phasma i els seus guerrers els van obrir el camí de retorn al Scyre. Va ser un retorn lent. Durant tot el trajecte, Phasma es va concentrar a comprendre millor l'accent estrany i el peculiar vocabulari de Brendol. Sense el droide traductor, que s'havia perdut d'alguna manera en l’escaramussa, ella estava decidida a comunicar-se en els seus propis termes. En general va ser cortesa i servicial, però ell va haver de corregir-la amb freqüència.
—Deixa de dir-me Brendol Hux —va murmurar ell—. Mentre estiguem en aquest planeta arrasat, només digues Brendol.
—La teva gent té més d'un nom? —va preguntar Phasma, fascinada.
Brendol es va encongir d'espatlles.
—Alguns. Uns altres tenen números, com els meus soldats.
—No crec que jo vulgui ser un número —va dir Phasma, girant-se a mirar als tres soldats.
—Depèn de les teves prioritats —la va interrompre Brendol—. Ells ho consideren una compensació valuosa per una vida millor.
Phasma es va encarregar ella mateixa d'ajudar-li a recórrer el terreny i, encara que ell no era tan àgil i fort com els seus guerrers, entre el múscul de Torben i la paciència de Phasma, Brendol no els va fer avançar amb terrible lentitud. Els seus soldats, va informar Siv, estaven ben entrenats, eren ràpids per improvisar i estaven incansablement dedicats al seu superior. Encara que ella ja li havia promès que els ajudarien a trobar la seva nau, Phasma va seguir recaptant informació sobre aquests estrangers de les estrelles, tractant de comprendre millor els seus costums i la seva manera de parlar.
El viatge original havia pres mig dia, potser, per arribar al territori d’en Balder, però tornar va prendre més temps. Els guerrers estaven cansats. Diversos havien rebut ferides menors i el propi Brendol no era àgil ni ràpid i tenia poca massa muscular. Els guerrers murmuraven entre ells que la vida d'ell en els estrelles devia ser fàcil. Mentre s’aturaven en un dels últims altiplans per descansar i menjar, Phasma va acaparar el temps de Brendol, fent-li una pregunta darrere d'una altra mentre s'esforçava per dominar les complexitats del seu idioma. Ella volia saber sobre la seva vida, les seves naus, per què la Primera Ordre necessitava guerrers. Estava interessada sobretot en els seus programes d'entrenament, perquè havia mirat als soldats en armadura blanca lluitar durant la batalla amb els claws de Balder i li havia semblat molt admirable la seva calma, la seva concentració, la seva temprança i la manera en què seguien les ordres de manera automàtica.
Brendol semblava feliç de parlar, encara que els seus ulls humitejats miraven a tots costats, explorant el cel constantment, com si en qualsevol moment poguessin aparèixer els rescatadors, sense haver-los sol·licitat. Parlava lentament mentre Phasma sortejava les diferències entre els seus idiomes, però era obvi que ell no tenia interès en aprendre sobre els scyres ni els seus patrons de llenguatge. Totes les seves preguntes eren sobre el planeta com un tot.
—Però què va succeir aquí? —va preguntar, movent el braç per abastar l'horitzó, amb el nas arrufat com si l'aire portés males olors—. Hi ha un poderós sistema de defensa però res més. No hi ha ciutats. Ni senyals de comunicació.
—No sabem —li va dir Phasma—. Fa generacions teníem tecnologia. I tal vegada ciutats. Però tot això ha estat oblidat —ella es va encongir d'espatlles i va mastegar la seva carn seca—. Tot el que podem fer és sobreviure i abrigar esperances que alguna cosa canviarà.
—Així que mai has vist vehicles actius en el cel? No hi ha presència corporativa ni governamental aquí?
Phasma nega amb el cap.
—Només estan els scyres i els claws. A més dels terrenys erms. Ningú que hagi anat allà ha tornat en molts anys.
—Fascinant. Res d'això està registrat, veus? El planeta apareix en les llistes com deshabitat, però la resta dels arxius va ser esborrat.
—Què són arxius?
Brendol va ignorar la pregunta.
—Explica'm, Phasma. Hi ha uns altres lluitadors a l'àrea que comparteixin el teu valor? Bandes veïnes que poguessin tenir guerrers com tu?
Davant això, Phasma va llançar un riure arrogant.
—No, Brendol. Els meus lluitadors són els millors guerrers aquí. Balder era poderós, però el vaig matar. Tal vegada el seu clan encara tingui lluitadors, però no hi ha altres bandes. Alguna vegada les va haver-hi, quan jo era jove, però van morir o es van unir a bandes més fortes. Perdem terreny cada any a mesura que el mar creix. Per això estem ansiosos d'anar-nos amb tu.
—És curiós que la teva terra estigui sent empassada —va dir Brendol—. Des del cel, observem diverses masses de terra que semblaven molt més habitables. Prades i boscos, tal vegada, fins i tot uns quants complexos grans que semblaven algun tipus de civilització. Però ningú va respondre la nostra crida d'auxili. Què li van fer a això?
—M'agradaria veure-ho per mi mateixa des de la teva nau. Totes les estrelles nocturnes són planetes com el nostre?
—Algunes. La majoria dels planetes estan molt més avançats.
—Però no molts planetes tenen lluitadors tan forts com nosaltres. —Phasma va mirar a la seva banda de guerrers amb orgull—. Quan ens tornarem guerrers del teu clan, Brendol?
Brendol es va posar molt rígid.
—La Primera Ordre no és un clan, Phasma. És una organització política i militar.
—Aquestes paraules, política i militar, què signifiquen? —va preguntar, encara que va encongir una espatlla com per significar que, si no formaven part del dialecte dels scyres, tal vegada no eren importants.
Brendol es va quedar mirant-la, com si avalués la seva intel·ligència.
—Signifiquen, en resum, que la Primera Ordre busca governar als qui no poden governar-se per si sols, instaurar l'estabilitat i promoure el progrés per a tothom.
Phasma va estirar un braç, fent un gest en direcció de l'horitzó.
—Què pensaria la Primera Ordre d'aquest lloc?
—Aquest lloc. —Brendol va fer una pausa mentre s'esforçava per mastegar un tros de carn seca—. Moltes parts d'aquest planeta podrien ser útils, si aconseguíssim deshabilitar el sistema de defensa. Podria colonitzar-se i usar-se per a entrenament i suport, tal vegada per a l'agricultura i la mineria. És desafortunat que la teva gent hagi quedat atrapada en una àrea tan poc acollidora. Però, com et vaig dir, podem oferir-los una mica més que esgarrapar les roques.
—Què passarà, en aquest cas, amb els qui no són guerrers? —va preguntar Phasma—. Tal vegada podrien transportar-los a aquestes zones millors que has vist.
—Tal vegada —va dir Brendol, però va canviar immediatament el tema, per tornar a la lluita de la Phasma.
Siv va prendre nota que, a mesura que Phasma parlava amb Brendol, ella feia que els seus patrons de llenguatge coincidissin amb els d’ell. Les seves consonants es van tornar més curtes, les seves vocals es van allargar, i en unes quantes hores va començar a desenvolupar l'accent de l'estranger. Una mímica natural, encara que Siv mai havia escoltat la frase. La majoria dels scyres encara tenia problemes per comprendre l'accent de Brendol i seguia concentrada en l'aspecte més important de la vida parnassiana: sobreviure. Siv i els seus amics estaven explorant constantment les fronteres, esperant que apareguessin els claws i reclamessin la seva recompensa.
No va passar molt temps abans que es posessin de nou en moviment, de retorn a territori scyre. Phasma anava al capdavant, amb Torben i Brendol al seu costat, i la resta dels seus guerrers ajudaven als soldats de Brendol a recórrer els abismes en les seves armadures. Quan el primer sentinella va cridar una salutació, Phasma i els seus guerrers la van tornar amb gust, colpejant les seves armes contra les seves espatlles i llançant un udol de victòria. El sentinella no va compartir el seu triomf, sinó que els va donar notícies solemnes: Keldo i la resta dels scyres estaven esperant-los en la Nautilus. Havien considerat un gran presagi que els estrangers dels estrelles caiguessin a Parnassos quan la cova es va revelar, i Keldo va reunir a la seva cort a l'interior, assegut en l'ancestral tron de pedra.
Un contingent de guerrers protegia l'entrada de la cova. Phasma i Brendol van passar entre ells i van entrar costat a costat, seguits pels stormtroopers, als qui els van permetre conservar les seves armes i van tractar com convidats valuosos. Torben, Carr, Siv i Gosta els van seguir. Malgrat la formalitat de la reunió, va ser un moment de gran excitació i esperança, perquè cap scyre viu havia conegut a algú de les estrelles, algú que hagués sobreviscut al sistema de defensa orbital que solia reduir tota nau invasora a una pila de peces.
La gran claraboia il·luminava el tron de Keldo, qui semblava resplendent i solemne, vestit amb el seu vestit complet de scyre, compost per teles brillants i plomes antigues acuradament emmagatzemades per als grans esdeveniments d'Estat. Sobre els seus genolls descansava un bastó antic fet de metall daurat, una peça ancestral d'equip de mineria passat de líder a líder entre els scyres i ocultat en la Nautilus amb altres tresors quan hi havia marea alta. Al costat d'ell pertocava a la Phasma, però aquesta vegada ell es va asseure al centre del tron, negant-li a la seva germana el lloc que li pertanyia per dret.
—Germà, porto regals. Primer per a tu.
Els guerrers de la Phasma sabien que no era correcte espiar, però tots havien sentit curiositat per l'embalum que carregava en l'esquena i que no havia portat quan van partir cap a les terres dels claws. Ho va desembolicar per revelar allò inesperat: una cama. Siv va reconèixer que havia pertangut al droide traductor de Brendol.
—Amb uns quants ajustos, podràs aturar-te dret per tu mateix de nou.
Keldo va agafar la cama, cuidant-se de no mostrar com de difícil que li resultava sostenir un dispositiu tan pesat. Ho va mirar des de tots els angles abans de recolzar-la contra el seu tron, amb un rostre en què s'anteposaven l'esperança i la ira. Siv ho va comprendre a la perfecció: sí, era un regal, però també un insult. Tal vegada representava la manera de Phasma d'afirmar: «T'ho vaig dir» enfront de tots els scyres. Keldo li havia prohibit anar-se’n, però no va aconseguir detenir-la ni seguir-la. En aquest aspecte, era incapaç. I això l’enfuriava.
—Què més em vas portar? —va preguntar ell amb molta cura.
—Un visitant del cel —va dir Phasma—. Et presento a Brendol Hux i als seus soldats. Es diuen a si mateixos stormtroopers i el seu clan és la Primera Ordre. Brendol comanda a moltes grans naus que estan esperant en el cel.
Keldo no va somriure. Els seus dits estaven blancs on estrenyien la pedra i al voltant del bastó.
—Germana, i què hi ha del nostre tractat? De segur el nostre aliat, Balder, del clan dels claws, no et va permetre lliurement portar a aquest Brendol Hux amb tu als territoris scyres.
Phasma va conservar la calma. Va romandre dempeus, evidenciant la seva altura, amb la seva màscara encara posada, i no es va doblegar davant el seu germà de cap manera.
—Aquestes persones i les seves naus són més importants que qualsevol tractat. Si podem ajudar-lo a arribar a la seva nau caiguda, Brendol Hux es posarà en contacte amb la seva gent, que ens donarà menjar, aigua, provisions, medicines i accés als quantiosos avanços que la nostra civilització ha perdut.
Keldo treia foc per la insatisfacció. La seva veu va retrunyir en la cova.
—Llavors vas trobar aquestes persones a la frontera?
—Estaven més enllà del territori dels claws, en els erms que no pertanyen a ningú.
—I Balder et va permetre passar?
Phasma va expulsar l'aire amb força, fent que brollés fum entre la seva màscara. Quan va parlar, la seva veu era aspra i greu, gairebé animal.
—No. Balder va exigir que li lliuréssim a la nena Frey per la meva insolència de creuar la frontera, així que vaig prendre a aquestes persones pels scyres i vaig matar a Balder per la seva presumpció. Aquest fastigós dug no ens causarà més problemes.
La cova es va quedar en silenci, perquè els scyres van quedar atrapats entre l'alegria feroç de Phasma i la decepció de Keldo.
—Quants dels nostres van morir durant aquesta batussa inútil?
La veu de la Phasma va ser dura.
—Dos. I almenys dotze claws. Però la pèrdua serà més que recompensada. Brendol Hux ens ajudarà. Els nostres fills naixeran i es criaran en un ambient segur entre les estrelles. Els nostres guerrers s'uniran a la glòria de la Primera Ordre i portaran honor al nostre poble.
Keldo va sospirar.
—Aquests són els somnis d'una nena, germana. Les teves accions han trencat la pau entre les bandes i la teva ximpleria ha fet que es perdin vides precioses.
—Són els somnis d'un guerrer, germà, i són reals. Balder està mort i la banda dels claws es troba derrotada. Hem mort a una dotzena dels seus millors guerrers i reclamem aquesta recompensa de manera justa. Brendol Hux és la nostra major esperança per al futur. Amb la seva ajuda, podem convertir-nos en la banda més poderosa del planeta i evitar que la nostra gent s'extingeixi. Brendol em diu que hi ha millors terres més enllà del mar, terres on els edificis romanen drets i el terreny és sòlid i produeix collites, fruites i animals salvatges. Pot portar-nos allà en la seva nau, ressituar-nos a nosaltres i tots els nostres tresors en un lloc més segur. Aquesta serà la nostra recompensa per tornar-lo amb els seus. Només necessita cridar-los, i apareixeran.
Siv va observar aquí que, fins a on ella sabia, Brendol no havia promès gens d'això, però mai s'atreviria a corregir-la, i molt menys en públic.
Keldo va aixecar un dit.
—Si la seva gent és tan extraordinària, per què simplement no la troben per si mateixos? Si la seva tecnologia és com la que vam perdre, les seves naus ja haurien immobilitzat el sistema de defensa orbital i explorat la superfície del planeta a la recerca de la seva nau perduda. He llegit els vells manuals, Brendol Hux. La teva nau no té un dispositiu rastrejador?
Siv no podia veure la cara de Phasma, però es va adonar que les mans del seu líder formaven un puny ben tancat. Ni tan sols Siv sabia que Keldo havia après a llegir, encara que ella s'havia adonat que tenia un vell datapad entre les seves pertinences. Ell havia mantingut aquests secrets.
En escoltar el to petulant de Keldo, Brendol va prendre la paraula, encara que amb lentitud i com si parlés amb un nen.
—És possible que el sistema de defensa orbital hagi destruït la meva nau, a més de qualsevol far que va poder servir per posar-se en contacte amb la meva gent de manera independent. Encara que vinguin a buscar-nos, estem lluny del lloc en què es va estavellar la nau i ara encara més lluny de la nostra càpsula de salvament. És urgent que torni a la meva nau caiguda, perquè les meves tropes i jo puguem reparar la matriu d'intercomunicació i establim contacte directe amb els meus superiors. La teva germana té raó: una flota completa de naus, amb milions d'homes, espera les meves ordres.
Keldo va romandre assegut en el seu tron, ferm com una pedra, mirant a Phasma. Estava lívid, perquè se sentia ferit. Siv el coneixia bé i mai havia sabut que els germans es barallessin. Tots estaven sobre un nou terreny... una cosa estranya en el Scyre. Phasma va fer un pas endavant, però ell va estirar una mà, com si li ordenés que no s'acostés més.
—Germà, escolta. Això és per a bé. Els meus guerrers i jo portarem a Brendol Hux i la seva gent a trobar aquesta nau. He vist els erms sense amo més enllà del territori de Balder, i no s'assembla a res que hàgim vist abans. Terra fins a on arriba la vista, àrida i coberta solament amb sorra. No hi ha roques, ni aigua. Sense la teva cama, no podràs fer aquest viatge amb la velocitat necessària, així que et suplico, queda't aquí on estaràs més còmode, i portarem glòria al Scyre quan s'hagi aconseguit l'objectiu.
—Però, germana, em vas portar una nova cama.
—Però, germà, primer has d'aprendre a usar-la.
De sobte l'interior de la Nautilus va semblar massa petit. Els scyres es van apinyar, confosos per l'hostilitat entre els seus líders i per la presència dels estrangers de l'espai. Miraven a Keldo i Phasma tot esperant respostes, però tot el que van trobar va ser tensió. En algun lloc, en veu baixa, Frey va començar a plorar.
Quan Keldo va tornar a parlar, la seva veu era freda i poc amistosa, lluny de la càlida i ansiosa promesa de Phasma.
—Però, germana, la nau està més enllà del territori de Balder. Saps de qui és aquest territori o com lluiten en el seu terreny? Ara els claws ja deuen haver triat un nou líder i tal vegada estan planejant un contraatac que portarà violència a la nostra terra. Hem perdut a diversos dels nostres propis guerrers, i veig que les ferides entre els nostres homes restants ja van començar a enverinar-se. Simplement és massa arriscat per a tu i els teus fins guerrers deixar-nos aquí, desprotegits, quan has alterat l'equilibri de la pau.
—Però, germà...
—Phasma, escolta'm. Poble del Scyre, escolteu-me. Brendol Hux, escolta'm. Prohibeixo que qualsevol dels meus homes es lliuri en aquesta cerca. Brendol Hux i la seva gent són benvinguts per quedar-se aquí i unir-se als scyres, però el risc d'anar-se’n és massa gran. La nostra gent ha lluitat i mort per protegir aquesta cova i aquesta terra. Tal vegada tu has destruït la pau àrduament guanyada amb el nostre major enemic, Phasma, però no deixaré que destrueixis al Scyre. Una missió de recuperació està fora de discussió.
Ell va colpejar el terra amb el seu bastó, i el so va rebotar per l'ara silenciosa Nautilus, ondant-se per totes les coves ocultes i sortint, per algun costat, al mar.
—El Scyre ha parlat.
Phasma no va dir una paraula; quan el Scyre parlava, ja no hi havia més arguments. Aquesta nit, el seu germà havia decidit prendre el comandament formal del govern, negant-li el lloc que havia guanyat al seu costat, com el seu braç armat. Com ella ho sabia bé, no hi havia baralles entre els scyres; aquí, en la Nautilus, la gent reunida estava per ser manada. Ella va assentir per mostrar el seu acord, es va donar volta sobre els seus talons i va caminar cap a la foscor.
Si tan sols Keldo hagués comprès millor a la seva germana.
Aquesta nit, mentre els scyres dormien en les seves hamaques entre els pinacles de roca, Phasma es va introduir furtivament en la Nautilus i va carregar diverses motxilles amb el menjar, les eines i l'aigua recol·lectades per la tribu, que es trobaven en els magatzems acuradament omplerts i atresorats per a emergències. Tal vegada va raonar que la Primera Ordre estaria més que feliç de ressortir tot el que va prendre. Tal vegada tan sols li importava forjar una aliança amb Brendol. Qualsevol que hagués estat la raó que es va donar a si mateixa, Phasma va sortir a la nit amb els seus quatre guerrers més propers, Brendol Hux i els seus tres soldats, deixant darrere a una tribu delmada i indefensa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada