divendres, 9 d’octubre del 2015

Setmana de Xim La Despòtica (II)

Anterior



II

El Mandat Cronès
El Mandat Cronès inclou centenars i centenars de mons poblats al costat de nombrosos deshabitats. Els cronesos tendeixen a la indiferència, conscients del seu passat imperial i sovint desestimant als seus veïns tionesos com camperols no sofisticats... Cron sempre ha vist cap a la resta de la galàxia d'una manera en què la resta del Tion no. Els seus principals mons estan al llarg de l'Arc Cronès; la Volta de Kismaano i la Ruta Indrexu connectant-los amb l’Aliança Tion, mentre que alguns comerciants segueixen l'Arc fins a Saheelindeel i els mons de l'Espiral Posterior de l'Hegemonia de Tion.

Arcan - Un port molt actiu a la Perlemiana durant mil·lennis, Arcan IV és l’espaiport principal del Mandat Cronès i un sistema bastant pròsper, amb nombroses empreses mineres.
Janilis - Ja antic a l'època de Xim, Janilis VII va ser un dels bressols de la civilització cronesa, un planeta exuberant favorit dels nobles de Cron. Avui segueix sent populós, però és un món deteriorat amb una economia de subsistència. Els cronesos cobren tarifes exorbitants als investigadors que volen tafanejar en els seus arxius a la recerca de documents perduts de l'època de Xim.
Chandaar - La capital del Mandat Cronès, Chandaar va ser el món del tron original de Cron i el segon dels Trons de Xim. Segueix sent la seu real de Cron, ara governada per testaferros. Avui dia Chandaar és un món urbà decadent i contaminat, llar de moltes companyies mineres croneses. La seva superfície està esquitxada de modernes ciutats sense ànima i antigues ruïnes que testifiquen les seves antigues glòries.
Oor - En temps antics Oor VII va ser un puixant món factoria, però els mil·lennis de degradació ambiental l’han deixat ressec i escassament poblat.
Barancar - Originalment un pròsper port mercant, Barancar va estar envoltat de drassanes orbitals en l'època de Xim. Mil·lennis de guerra i decadència han deixat a la majoria de les drassanes en ruïnes, però la indústria irregular segueix esforçant-se per aquí i allà. Molts dels antics molls ara són les caus de contrabandistes i malfactors.
Soruus - Durant el regnat de Xim, Soruus va ser un florent món comercial famós pels espectacles de gladiadors, una tradició que ha continuat per prosperar fins i tot quan la majoria de l'altre comerç ha disminuït.
Pasmin - Un món comercial en l'època de Xim, Pasmin segueix sent conegut pels seus hàbils teixidors, que treballen en el seu ofici igual que com ho van fer els seus llunyans avantpassats.
Arramanx - Un món urbà sense llei, els barris pobres d’Arramanx són notoris per tot Tion. Els saltaestrelles respectuosos de la llei de l'Aliança Tion fan els seus negocis a les diverses desmanegades però funcionals estacions orbitals, mentre que aquells que transporten carregaments il·legals proven sort al costat del planeta.
Duinarbulon - Un dels mons cronesos més antics, els orgullosos guerrers de Duinarbulon van servir a Xer i Xim tan àvidament com ho havien fet als lors de Cron. Els més poderosos dels duin aspiraven a convertir-se en llancers de Duinarbulon, que van servir a Xim en incomptables mons abans de la seva derrota en la Segona Batalla de Vontor. La llegenda explica que set enormes pedres de banús polit, ara desaparegudes fa molt, marcaven la plaça d'armes dels Llancers. Duinarbulon és un món pastoral que ha quedat relativament indemne de la llarga història de conflictes del Cúmul.
Derellium - Un dels principals mons agrícoles de Tion, Derellium és localment famós pels seus vins. Algunes col·leccions de vins cronesos inclouen collites centenàries de Derellium.
Eibon - Un dels mons més antics i poderosos de Cron, Eibon és conegut des de fa mil·lennis pel seu poble orgullós i independent, a qui fins i tot Xer i Xim van tractar amb respecte. La Simitarra d’Eibon, una de les naus insígnies de Xim, va ser destruïda en la primera batalla de Vontor.
Algor - Els algorians són famosos per fer disputes, la qual cosa és tema de moltes bromes al Cúmul, i per la seva ferocitat en la pirateria. Moltes de les primeres històries de Xim i Xer celebren les seves victòries sobre els invasors algorians, encara que aquestes històries són menys populars en el llardós i urbà Algor.
Foran Tutha - Un món erm a la vora del Cúmul de Tion, Foran Tutha seria una altra roca anònima si no fos pel descobriment de la sonda estel·lar Foran Tutha. Els estudiosos han discutit durant cinc segles si els fragments d'aquesta nau inimaginablement antiga són vestigis dels celestials, els Rakata o la primerenca tecnologia del nucli; semblen determinats a seguir discutint per altres cinc segles.
Kismaano - un ric món miner a la Volta de Kismaano, Kismaano s'ha mantingut per molt temps apartat de la resta de Cron, que mai han confiat en els seus astuts mercaders. La superfície de Kismaano és escombrada pels vents, i els seus assentaments més antics van ser construïts en els costats de canons i esquerdes. Aquests habitatges en les parets de penya-segats han estat llocs d'interès turístic durant mil·lennis.
Gadon - Un món miner, Gadon ha patit durant molt de temps la dominació del seu poderós veí Kismaano.
Panna - El sistema de Panna és un embull de cinturons d'asteroides que envolten un trio de gegants de gas, és la llar d’audaços prospectors, comerciants marginats, pirates i malfactors. El seu assentament més conegut és ciutat Panna, un espaiport maltractat a Panna Prime, una lluna que destaca pels seus mars espessos i gèlids.
Corlass - Com amb els altres sistemes cronesos arraulits contra l'Espiral d’Indrexu, Corlass té una llarga història de pirateria, interrompuda per períodes de fosca legalitat forçats pels governs més forts de Cron. Xim admirava als corlassi per la seva valentia i destresa com a viatgers espacials i els ex-bucaners corlassi van capitanejar moltes de les seves naus de guerra.
Argai - El planeta natal de Xer i Xim, Argai va ser el lloc del palau més grandiós del Dèspota, ara de poc més que unes pedres disperses arrodonides pels eons.
Nuswatta - Els últims dels horribles sacrificis es van realitzar fa un temps inimaginablement llarg, i els hierofants de Xo són cosa del passat, però Nuswatta segueix sent objecte de curiositat per a una galàxia criada amb els contes dels espantosos fets que van succeir aquí. En teoria només els cronesos poden visitar Nuswatta i veure les ruïnes dels seus llegendaris Jardins, encara que en la pràctica la majoria dels humans poden obrir-se camí mitjançant suborns fins al planeta. No obstant això, els no-humans enfronten un perill considerable en tractar de viatjar fins allà, com que gairebé tots els cronesos (i molts tionesos) consideren tabú la presència d'alienígenes a Nuswatta.

L'Aliança Tion
L'Aliança Tion té poca identitat històrica, havent estat formada per l'Imperi amb part de l'Hegemonia Tion. Tradicionalment, aquesta zona era una separació entre l'Hegemonia i Cron, amb Lianna, Barseg, Cadinth i Jaminere disputant-se la seva influència. Avui l'Aliança Tion és coneguda per la seva manufactura i comerç. El Corredor de Cadinth veu una gran quantitat de trànsit, encara que molt poc d'ell passa més enllà de Jaminere a la Ruta d’Indrexu i la Petjada Desevrana.
Lianna - Un dels ports més actius en el Cúmul de Tion, Lianna és la seu de Tecnologies Santhe / Sienar. Lianna s'enorgulleix de la seva independència i poder, però aquests aires desperten rialletes entre molts tionesos. La qüestionable asserció liannana que mai ha estat governada per Xim és motiu de moltes burles, ja que durant el regnat del Dèspota, Lianna era un pobre món agrícola amb uns pocs milers d'habitants.
Barseg - Potser els més arrogants de tots els tionesos, els barsegi consideren als seus veïns amb menyspreu mal dissimulat, informant amb altivesa a qualsevol que ho pregunti (i a molts que no ho fan) que Barseg era una potència interestel·lar abans que els chandaarians fins i tot arribessin a les estrelles. Les castes de Barseg són antigues i sorprenentment rígides, amb moltes en l'ombrívol món comercial realitzant les mateixes tasques que van fer els seus llunyans avantpassats.
Lorrad - Aquest brut món urbà va estar esclavitzat per Barseg durant mil·lennis, amb molts lorradians vivint en condicions terribles. El planeta ha estat lliure del seu veí des que la República va sotmetre a Barseg al voltant de 300 ABY, però la seva servitud econòmica segueix sent la mateixa.
Spinax - Spinax ocupa un lloc romàntic al Tion, famós per la seva llarga tradició de caçadors de leviatans. Durant mil·lennis aquests caçadors es van fer a la mar en fràgils embarcacions per caçar als gegantins crustacis amb una tènue i malèvola intel·ligència i, durs i flexibles esquelets útils per a una varietat d'artesanies. No obstant això, la descurada mineria submarina ha contaminat molt els mars d’Spinax, i els últims leviatans van morir fa segles.
Cadinth - Un món de sorres negres i vents udolants, Cadinth sempre ha estat conegut per la seva riquesa mineral i com el lloc de nombroses batalles, a jeure de fet en el centre del Cúmul de Tion. Renombrat com el Tercer Tron de Xim, està esquitxat de ciutats ombrívoles i anguloses que conscientment evoquen el passat distant.
Embaril - Un dels mons menys arruïnats del Tion, els turons verds i llacs cristal·lins d’Embaril atrauen als nobles rics de tot el Cúmul i fins i tot d'algunes parts més enllà.
Voss - L'Imperi va invertir crèdits en aquest món miner ordinari quan va crear l'Aliança Tion. No obstant això, l'esperança imperial de crear una potència industrial que equilibrés la influència de Lianna aviat es va esvair, quan Voss ràpidament va caure sota la influència dels corruptes clans tionesos.
Jaminere - La capital de l'Aliança Tion, Jaminere és un poderós món manufacturer admirat per la seva eficiència bastant poc tionesa. Als segles després de la mort de Xim el règim de Jaminere s'estenia des d’Embaril i Desargorr fins a Amarin i Argai, i la seva influència segueix sent forta en el sector.
Dravione - Fa molt temps va ser suplantat per Jaminere, Dravione és un ombrívol món agrícola destacat per un grapat de fortaleses elevades de l'època de Xim que estan molt ben conservades per l'aire enrarit.
Corlax - Un món industrial ordinari, Corlax ha passat mil·lennis canviant de mans entre Desevro i Jaminere abans de convertir-se en una de les fonts principals de pertrets de guerra dels Separatistes durant les Guerres Clon.
Amarin - Un dels més actius agri-mons del Tion, Amarin era una reserva de caça en l'època de Xim, i la tradició ha conservat els seus espessos i frescos boscos des de llavors, oferint un petit respir de la ferralla de tantes parts del Cúmul.
Desargorr - Un món muntanyós ric en minerals, Desargorr està picat per mil·lennis de mineria despietada, igual que les nombroses llunes, asteroides i cometes del sistema.

L’Hegemonia de Tion
L'hegemonia es divideix en dues regions molt diferents: el cúmul de sistemes en la capçalera del Corredor Desevranià, i la cadena de sistemes més enllà de l’Indrexu, al llarg de la Ruta Comercial Tion en el que es coneix com l'Espiral Posterior. Els primers van ser prominents com la Lliga Livien; sovint anomenada els Mons Livien, inclouen algunes de les cultures més antigues de la humanitat. Els mons de l'Espiral Posterior són majoritàriament pobres i econòmicament o culturalment tenen poca relació amb els Mons Livien.
Desevro - Aquest antic i podrit planeta-ciutat té una llarga i amarga història: va començar com el món líder de la Lliga Livien, va proporcionar a l'imperi de Xim una disciplina militar i una organització impecable com el seu Quart Tron, i després va liderar l'Honorable Unió de Desevro i Tion en una guerra contra la jove República. Però es va convertir en una zona estancada fa molt i ara està ple de mil·lennis d'amargor.
Livien - El món fundador de l'antiga Lliga Livien, ara Livien a penes si té les seves glòries perdudes per sostenir-se, després d'haver caigut en un llarg crepuscle com un món agrícola de subsistència ple de ruïnes.
Kanaver - Un antic món de Livien, Kanaver s'ha sacsejat segles de letargia per tornar a comprometre’s amb la galàxia, convertint-se en un bulliciós port que serveix als sistemes cap a la vora de la Perlemiana, els mons de l'Hegemonia en l'Espiral Posterior, i els planetes de la ruta comercial dominada pels mon cal coneguda com l’Overic Griplink.
Folende - Un agri-món mediocre durant segles, Folende va augmentar substancialment la seva producció en les últimes dècades de la República sota circumstàncies misterioses, convertint-se en un proveïdor d'aliments bàsics per als mons empobrits de la Llunyana Perlemiana.
Omman - Un competidor agrícola de Folende, Omman va esdevenir una guarnició imperial després de la caiguda de la República, amb l'Imperi usant el planeta com a base des del qual es podia mantenir un ull sobre els rumors dels Mon Calamari i els rebels a la conflictiva Espiral Posterior.
Abraxin - Un món boirós amagat en un plec en l'Espiral Indrexu, Abraxin ha tingut una dubtosa reputació entre els tionesos, que en la seva infància van escoltar històries de terror dels pantans encantats del planeta i després van créixer per trobar que els endevins i poetes d’Abraxin també són una mica bruixots. El planeta també és conegut per les coses espirituoses de la varietat líquida.
Raxus - En l'època de Xer, Raxus va ser anomenat la Diadema de Tion, les seves costes coronades amb palaus de marbre i el fons de les seves piscines calentes decorat amb rajoles de colors. Va gaudir d'un renaixement al voltant de 14.300 ABY com el món central del regne conegut com el Taló de Nikato, i els Maquinistes de Nikato van fer que els seus adorns anteriors semblessin insignificants. Però en els mil·lennis posteriors Raxus es va convertir en un humit infern de brutícia industrial, el lloc de naixement de desagradables armes i fosques conspiracions que van resultar atractives per als nombrosos enemics de la República, des dels Sith als separatistes.
Tion - El món que li dóna el seu nom al Cúmul és en realitat un dels seus planetes menors, un plàcid món aquàtic que envolta de lluny un parell de brillants estrelles cianeses (que són visibles més enllà de les fronteres del Cúmul). El trio de llunes de Tion alberga operacions industrials i un port espacial sense res excepcional.
Argoon - Un bigarrat món manufacturer, Argoon és típic de l'Espiral Posterior en haver mirat per molt temps cap als mons més pròspers dels sectors Keldrath i Pakuuni en lloc dels Mons Livien.
Rudrig - Aquest exuberant planeta ha estat durant molt de temps la llar de la Universitat de Rudrig, que atrau estudiants prometedors de mons tan distants com Cremi i Centares. Mentre que alguns dels seus departaments són mandrosos i reaccionaris, altres ofereixen una rara oportunitat per considerar el futur sense ser oprimit pel passat del Tion.
Clariv - Una bulliciosa drassana, Clariv condueix una gran part del seu negoci per a interessos de Keldrath i Pakuuni. Va ser el blanc d'una brutal subjugació imperial poc abans de la Batalla de Yavin per la qual cosa (correctament) percebien simpaties rebels.
Eredenn - Eredenn IV és un món gelat que resulta exuberant i verd durant els seus breus estius. Va ser el lloc d'intensos combats durant les Guerres Clon.
Kaon - Aquest món difícil d'assolir i poc cridaner de l'Espiral Posterior es va convertir en una base secreta durant les Guerres Clon, i es rumorejava que va ser una caserna general del Comte Dooku.
Stalimur - Aquest món tempestuós és conegut pel mal geni dels seus adustos agricultors i la crueltat dels seus pirates, que han assolat els cinturons d'asteroides rodants del sistema durant eons.
Orió - Orió IV és un món manufacturer comú i corrent que es va inclinar cap a una rebel·lió gairebé oberta poc abans de la Batalla de Yavin i va ser aixafat per l'Imperi.
Brígia - Un inquiet món dominat econòmicament pels pakuuni, Brígia va ser observat amb atenció per l'Imperi durant la seva ofensiva a l'Espiral Posterior. Va ser envaït pels yuuzhan vong i vongformat, però la major part dels canvis ecològics van semblar retirar-se en la dècada següent, el que va portar als científics a témer que l'arma biològica Alfa Vermell d'alguna manera s'hagués introduït des del veí Caluula. Els científics han monitoritzat acuradament el planeta des de llavors.
Caluula - Despoblat pels vong, aquest exuberant món va ser on Alfa Vermell va ser il·legalment i imprudentment provat en el terreny. L'arma biològica va matar els vong i les seves creacions, però després va mutar i va començar a fer estralls en les espècies natives. Una quarantena del planeta va fallar en el caos després de la Guerra Vong, però els que abandonen el planeta estan subjectes a procediments de descontaminació a fons.
Saheelindeel - Aquest món rural és la llar dels saheelindeeli, una mena de bípedes peluts empleats per tot el Cúmul com a treballadors de baixos salaris. Són simultàniament valorats per la seva laboriositat i menyspreats pel seu caràcter astut.
Dellalt - Aquest món ordinari va ser una vegada una possessió militar clau de Xim, albergant les llegendàries càmeres del tresor del Dèspota. Durant mil·lennis es pensava que les voltes estaven buides, però poc abans de la Batalla de Yavin, les veritables voltes del tresor van ser descobertes sota de les càmeres vacants. El material de guerra i registres trobats al seu interior ja no tenen ús militar, però han atret als arqueòlegs des de llavors.

Sector Indrexu
Els mons de la Llunyana Perlemiana eren de poc interès per a la República durant els seus últims anys, i els esclavistes, pirates i Separatistes sovint tenien via lliure allà. El sector Indrexu -un nom que recorda la Confederació Indrexu que va dominar el lloc fa eons- va ser separat de l'Hegemonia en un esforç per impedir que els inquiets mons d’Indrexu fessin causa comuna amb els seus veïns de Livien.
Ank Ki'Shor - Un món manufacturer disposat a fer negocis amb qualsevol, Ank Ki'Shor va esdevenir un proveïdor clau per a l'Aliança Rebel en els seus anys de formació... i va ser l'escenari d'una primerenca demostració de força rebel quan els ales-Y van defensar la seva població contra el bombardeig imperial.
Janodral Mizar - Aquest esvalotat món comercial molt de temps rebenta d'exploradors, filibusters i salta-estrelles. Els mizarians tenen poca paciència pels seus ombrívols parents tionesos i carreguen per reflex contra qualsevol que intenti imposar l'ordre.
Estaria - Aquest port espacial és una cruïlla per al trànsit entre la Llunyana Perlemiana i el Tion, i només moderadament corrupte segons els estàndards tionesos.
Endregaad - Un lloc apartat fins i tot per l'Espiral Posterior, Endregaad és un món quasi oblidat amb una economia de subsistència.

Sector Keldrath
Aquest sector també va ser separat de l'Hegemonia en un intent de crear un buit, en aquest cas entre la dominació de Pakuuni en el seu sector i els tionesos. L'intent va ser mal investigat i va resultar contraproduent: aquesta part de l'Hegemonia sempre havia gravitat cap a Pakuuni de totes maneres, i el nou sector immediatament va caure sota la influència del seu veí.
Gbu - Un món d'alta gravetat, Gbu és llar dels veubgri, una espècie d'insecte valorada com valuosos treballadors capaços de treballar en ambients altament pressuritzats.
Mullan - La història sembla haver-se saltat a Mullan, que sempre ha estat conegut per la seva gent plàcida i un flux constant de bons i simples vins, i abundants aliments.

Els Mons de Thanium
Aquests mons llunyans van ser refets per les forces de Xim durant el Període expansionista i van formar el motor industrial del seu imperi. Un cop van estirar fins a la vora del Buit de Radama, incloent mons que més tard serien coneguts com part de l'Imperi Sith i de l'Abast Gordià. Les porcions cap a la vora dels Mons de Thanium eren conegudes en temps de Xim com la Llunyana Indrexu. Encara que «Mons de Thanium» sobreviu com el nom d'un sector modern, els eons han refet aquests planetes tan profundament que porten pocs rastres del règim de Xim.
Thanium - Una vegada un món industrial sinònim de poder militar i capaç d'inspirar el temor dels enemics de Xim, el Cinquè Tron segueix sent un món comercial... però només es distingeix dels seus veïns pel nom.
Yutusk - El Sisè Tron és ara un món tranquil en el sector de Mortex conegut principalment per les seves granges, amb la seva antiga fama probablement provocant irònics encongiments d'espatlles dels vilatans.
Ranroon - Ranroon, almenys, conserva alguna sensació del rancorós món matriarcal que es va oposar aferrissadament a les forces de Xim. És un món de vertiginosos pics i fortaleses a la vora de penya-segats, on les antigues tradicions se celebren amb orgull i es mira amb profunda suspicàcia als forasters.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada