dilluns, 22 de desembre del 2014

Lluna de Combat (II)

Anterior



II
Hi havia fum i feia calor. El món va girar i es va agitar i després es va aturar en sec amb un rugit grinyolant.
En Mika va tossir enmig dels fums i la crepitació dels circuits fosos. Va donar un cop de peu a cegues i l'escotilla de la càpsula d'escapament va cedir. El fum va escapar a l'exterior i en Mika va seguir a l’aire fi de la Lluna de Combat.
La prima atmosfera de la lluna donava suport a poca vida. Arbres espinosos i atrofiats s'alçaven de la desolació gris, esquitxant la tundra amb taques de verd i marró. L'activitat tectònica localitzada havia trencat les planes amb llargues cadenes de baixos turons escarpats, com si un gegant hagués creat solcs amb una arada colossal.
Espantant fins brins de fum, en Mika es va inclinar a l'interior de la càpsula i va agafar la seva motxilla. Amb fluïda agilitat va lliscar una fina agulla a la funda del seu canell, després va subjectar el seu llarg ganivet Ibarsi a l'esquena, a l'estil dels guerrers, amb la funda descansant en diagonal des del maluc esquerre a l'espatlla dreta. Encara que se li deia ganivet, l’Ibarsi era gairebé tan llarg com un sabre de llum. No obstant això, la seva única font d'energia era el poderós braç dret d’en Mika Streev.
En Mika va aixecar la seva motxilla amb la resta del seu contingut; racions d'emergència, la seva meitat del conjunt d'enllaç, i un blàster de la mida del palmell de la seva mà (per si de cas), i va començar a caminar.
No sabia les coordenades d'aterratge de l's'krrr. Però sí sabia això: dues càpsules havien estat programades per aterrar prop de l'equador. L’s'krrr hauria aterrat en algun lloc prop de la línia que separava el dia de la nit. Mirant al sol de mig matí, en Mika es va ajustar les corretges a l'esquena i es va dirigir cap a l'est.
La caça havia començat.
- Creus que ho van fer?
La pregunta de la Leda va tornar a la seva ment. En òrbita al voltant de la Lluna de Combat, havia trencat el silenci del seu viatge amb aquesta pregunta.
- Creus que ho van fer?
- Hmm? -En Mika havia estat sumit en els seus pensaments -. Qui? Van fer què?
- Els s'krrr. Creus que van destruir la nostra plataforma orbital?
- Ep. No sé. No he pensat en això. Vull dir, si no van ser ells, qui va ser?
La Leda va arrufar les celles.
- Algú que es beneficiaria d'un conflicte entre Rabaan i S'krrr. Algú que li agradaria veure els dos planetes debilitats per una guerra interna en el sistema.
En aquells dies en Mika havia reconegut el to de la seva veu.
- L'Imperi?
- Qui si no?
En Mika va arronsar les espatlles. Ja havia tingut prou d'aquest enardiment rebel. A més, tenia un duel a guanyar.
-Bé, quedaran decebuts. Aquest conflicte acabarà simplement amb un s'krrr mort.
La veu de la Leda es va suavitzar. La llum dels seus ulls també es va suavitzar, passant de la ira a la por... por per ell.
- Mika, si és l’Imperi, no quedaran satisfets amb això. Ja s'han pres massa molèsties.
- Què estàs suggerint, Leda? O hauria de dir, què estan suggerint els teus amics? Perquè sona com si estiguessis repetint les seves paraules.
Gairebé amb tendresa, ella va explicar:
-Els meus... amics... creuen que l'Imperi vol obtenir un control més estricte sobre el sistema sense haver de recórrer a la força bruta. Un conflicte planetari seria l'excusa perfecta per destacar una forta guarnició, i sabotejar el combat seria una manera fàcil d'iniciar una guerra.
En Mika va aclucar els ulls.
- I aquests amics teus. On són?
La veu de la Leda s'havia reduït a un murmuri.
- Més a prop del que penses.
Però es va negar a deixar-se arrossegar al seu estat d'ànim conspirador i es va tirar enrere, arrufant les celles amb escepticisme.
Adonant-se que havia fallat, la Leda es va inclinar cap endavant i li va fer un petó a la galta.
- Bona sort, Mika. I mantingues els ulls oberts.
Apartant la seva motxilla, en Mika es va tocar la galta on els seus llavis li havien fregat. La seva pell encara s'estremia.
Havia conegut la Leda des que eren nens, jugant a imitar als guerrers de Rabaan. Va recordar haver-se assegut davant d'ella en el cercle de llançament, practicant la punteria amb ella quan van tenir edat suficient per sostenir armes de dards. Fins i tot es va recordar de la primera vegada en què, tot i el seu esperit competitiu, havia deixat que ella guanyés als Ganivets. No podia recordar un moment en què no voldria estar amb ella, en el qual no es preocupés per ella.
Però no va ser fins que va tornar del seu viatge fora del planeta, amb la seva nova actitud i les seves idees estranyes, quan es va adonar que l'estimava.
Tan aviat com el combat acabi, es va dir, li demanaré que faci la Promesa amb mi.
Ella estaria d'acord, estava segur d'això. La Leda era la seva parella perfecta, i...
En Mika va sentir un soroll. Es va ajupir i es va ficar en un bosquet d'arbres raquítics, a l'espera. El va sentir de nou: l'aguda dringadissa de metall contra metall. A l'instant, tots els pensaments sobre la Leda i el futur el van abandonar. Era un guerrer, i havia trobat a la seva presa.
En Sh'shak va sentir el so de branques cruixint en l'aire pesat. Es va quedar immòbil al seu lloc, amb el seu rostre esquelètic en una màscara implacable mentre aconseguia una manera absoluta de quietud impossible per a la majoria de les espècies. Va escoltar.
En algun lloc, una fulla va tocar una altra. A poc a poc, molt a poc a poc, en Sh'shak va treure la seva arma.
En Mika va avançar amb rapidesa, evitant branques, apartant-se d'elles per no fer soroll, mentre s'arrossegava cap al seu objectiu. El soroll venia des de l'altre costat de l'arbreda. El ganivet Ibarsi va lliscar silenciosament fora de la seva beina.
Arribant a la vora de la raquítica arbreda, en Mika va apartar suaument una branca, i gairebé va deixar anar una exclamació en veu alta. Per sota d'ell, en una canyada polsegosa, s'havien posat dos creuers de butxaca, amb els seus cascos de color blanc mat recoberts amb una capa de pols gris. Dos homes amb vestimentes que li eren familiars estaven asseguts al costat d'ells. Rabaanites. Però, aquí?
Estaven muntant algun tipus de dispositiu d'alta tecnologia. Aquest havia estat el so metàl·lic que en Mika havia sentit.
Per què hi hauria més rabaanites a la Lluna de Combat?
Suspicaç, en Mika va estudiar l'escena. Els creuers de butxaca tenien tot l'aspecte de naus rabaanites: antiquats, apedaçats i descarregant el seu pes en els seus trens d'aterratge com banthes menyspreats. Els homes també semblaven rabaanites amb les seves túniques marrons i les seves bandoleres vermelles. No els va reconèixer, però per descomptat no podia pretendre conèixer a tots els guerrers del Gimnàs.
Un tercer home va sortir d'un dels creuers, tan alt que va haver d’ajupir-se per evitar colpejar-se amb la vora de l'escotilla.
- Andos!
La paraula va saltar dels llavis d’en Mika. Els dos homes en terra es van girar i van treure les seves armes, però l’Andos va cridar:
- No li dispareu! - Amb notable disciplina, els dos homes es van contenir.
En Mika es va posar dret i va córrer pendent avall cap a la vall. Mirà detingudament als dos rabaanites. Quelcom sobre la seva aparença li inquietava. Les seves robes eren rabaanites, els seus rostres eren rabaanites, les eines que utilitzaven per muntar la seva màquina semblaven rabaanites...
- Mika -va dir l’Andos amb una veu plena de preocupació -. Estàs bé?
En Mika parpellejà.
- Per descomptat. Només acabo d'arribar. Què esteu fent aquí?
L’Andos va arrufar les celles i va posar una mà amiga a l'espatlla d’en Mika.
- Just després que et marxessis vam rebre un informe d'intel·ligència que deia que els s'krrr planejaven sabotejar el combat. Hi ha tot un escamot de cap-petxines esperant per a emboscar-te. - Va assenyalar amb el cap cap als altres dos homes -. L'Assemblea ens va enviar aquí per guardar-te les esquenes i gairebé rebentem els motors d'aquestes velles closques per arribar aquí abans que tu. Aquest és en Jan, i aquest és...
- Espera un minut -va murmurar en Mika -. Des de quan els s'krrr deshonren el combat? Tota la seva cultura és sobre codis i honor.
L’Andos va sospirar.
- No crec que els cap-petxines tinguessin una altra opció. - L'alt guerrer va mirar als seus dos companys buscant la seva confirmació.
L'anomenat Jan va assentir i va grunyir:
-És l'Imperi. Estan acostant-se, obligant als s'krrr a actuar contra nosaltres.
En Mika encara estava confós. Però el que deia l’Andos semblava encaixar amb l'advertiment de la Leda. Després de tot, ella no sabia què planejava l'Imperi, només que estaven planejant "alguna cosa". Potser fos això. I, sentiments personals de banda, si l'Assemblea havia volgut reforçar el combat, Andos, com a finalista que era, resultava l'elecció lògica per enviar.
Es va relaxar.
- Està bé, Andos, digues-me tot el que sàpigues. -En Mika va superar als altres dos guerrers i va passar al costat de la màquina desmuntada en què estaven treballant. Els seus ulls es van obrir com plats. Fins i tot mig esbudellada, la va reconèixer: un canó blàster de repetició M-5 balmorrà en perfecte estat i polit fins treure-li brillantor. Només un tipus de soldat a la galàxia tenia accés a armes com aquestes.
- Soldats d’assal...!
El canó d'un blàster va xocar contra el seu coll, ofegant la paraula. El cop li va sacsejar fins a les dents i li va fer deixar anar el seu ganivet Ibarsi, però en el mateix moviment en Mika va rodar cap endavant i es va posar dempeus. Els seus ràpids reflexos van sorprendre els dos soldats encoberts, però no a l’Andos. L'alt guerrer ja estava en l'aire, llançant-li una elaborada puntada giratòria. En Mika la va esquivar i va carregar amb dos dits rígids que van impactar a la gola de l’Andos en l'aire. Donant arcades, el rabaanita va caure a terra fet un parrac.
Els dos soldats d'assalt el van envoltar. Aquest va ser el seu error. Amb temps per pensar, en Mika podria haver dubtat d’atacar dos representants de l'Imperi. Però en la calor del moment no eren més que punys i colzes i genolls volant cap a ell, i en Mika va respondre com havia estat entrenat des del seu naixement. El soldat anomenat Jan va caure a terra quan el peu d’en Mika li va destrossar el genoll. El campió rabaanita va esquivar un cop l'altre i estava a punt d'acabar amb ell quan una muntanya va caure sobre ell per l'esquena i les cames van cedir sota ell.
L’Andos, va pensar, mentre tot es tornava negre.
Primer van tornar les sensacions. Li feia mal el cap. Una cosa que semblava filferro li mossegava els canells, subjectats a la seva esquena. Estava estirat sobre la pols del sòl.
Després va tornar el sentit de l'oïda. El brunzit al cap es va esvair per deixar pas a murmuris irats.
- Hauríem d’haver-li pegat un tret sense més. -Era l'anomenat Jan.
- Això ho hauria arruïnat tot! – L’Andos -. Els s'krrr no utilitzen blàsters durant el Combat. Ha de semblar que va ser l’s'krrr qui el va matar. Després matem l’s'krrr i semblarà que els rabaanites van trair el Combat. Cenyeix-te al pla.
- Per a tu és fàcil dir-ho. No estàs esguerrat!
La visió es va fer de pregar per tornar. Mirant amb els ulls mig tancats, en Mika va veure siluetes borroses en el brillant sol del migdia. Les cares eren un esborrall, però reconeixia l’Andos per la seva altura. Una altra silueta, probablement en Jan, estava a terra, recolzat sobre els colzes mentre el tercer home li estrenyia una corretja a la cama.
- Ah! -En Jan va deixar anar una maledicció -. Galàxies, això fa mal! Vaig a matar aquest natiu jo mateix!
- Jo ho faré.
L’Andos va tirar d'alguna cosa, i una vara de metall es va estirar les mans. En Mika va reconèixer el seu brunzit de mil sessions de pràctica. Una pica d'energia s'krrr.
- Li heu lligat les cames? -va preguntar l’Andos.
El segon soldat va grunyir.
- Deixa d'actuar com si fos un droide de guerra SD-9 amb un únic programa en ment, vols? És només un tipus qualsevol d'un planetarro.
-És una màquina de matar -va dir l’Andos fredament -. I ha de ser tractat com a tal. -El rabaanita alt es va dirigir al Mika.
- Vaig dir que jo el mataré! -En Jan es va posar dret. Tenia una cama rígida coberta de plexi-guix. Fins i tot coixejant, tenia un aspecte ferotge. En Mika es va maleir per haver-se deixat enganyar, encara que només fos per un moment... els soldats d'assalt eren guerrers, cert, però no artistes com els rabaanites. Eren més aviat matons.
A través de les escletxes dels seus ulls entretancats, en Mika va observar com en Jan li arrabassava a l’Andos la pica d'energia i coixejava cap a ell. L'altre soldat li seguia amb un sàdic i ansiós somriure a la cara. L’Andos avançava darrere.
- No té sentit aturar-se en cerimònies. -En Jan va aixecar la pica brunzent. En Mika no es va moure, ni tan sols va canviar el ritme de la seva respiració... fins al moment en què en Jan va llançar la pica cap avall. En aquest instant, el rabaanita va rodar per terra i l'esmolada fulla es va enfonsar mig metre a terra. Des de la seva posició postrada, en Mika va llançar una puntada lateral que va destrossar el plexi-guix, i el genoll d’en Jan amb ell. El soldat va cridar i va trontollar contra el seu company.
En Mika va rodar contra la pica energia. Ignorant el dolor, va empènyer a través de la prima capa d'energia de l'arma i va fregar les mans al llarg de la fulla vibratòria fins que va sentir que els filferros es deixaven anar. Estava lliure, i dempeus, just quan el segon soldat treia el seu blàster.
L’imperial va ser ràpid, però en Mika ho va ser encara més. El prim estilet va sortir de la seva funda, després va sortir de la mà d’en Mika, i després es va enfonsar a la gola del soldat... tot això abans que el blàster de l’imperial hagués acabat de sortir de la seva funda.
En Jan se sostenia amb dificultat sobre un genoll, amb l'altra cama doblegada barroerament darrere d'ell. Es va dur la mà al maluc, tractant de treure el seu propi blàster. En Mika va admirar la força de voluntat de l'home fins i tot mentre agafava la pica d'energia del sòl i posava fi a la seva lluita.
L’Andos i en Mika es van mirar l'un a l'altre. Durant tota la seva vida, l’Andos havia estudiat l'art de la guerra. Sabia com de ràpid que podia acabar una baralla. Però fins i tot ell estava sorprès. En un obrir i tancar d'ulls, en Mika havia passat de ser una víctima lligada i postrada a ser un guerrer a punt per al combat, matant a dos soldats d'assalt imperials, dos de l'elit de l'Emperador, en el procés.
- Mika -va dir l’Andos amb veu ronca -. Sigues raonable. No saps al que t'enfrontes aquí. Ets un petit peix en el més gran de tots els estanys. Per a aquestes persones, no ets més que una bestiola, i t’aixafaran.
En Mika va arronsar les espatlles i va posar la pica d'energia a plena potència.
- Mika! No tens ni idea del que està passant aquí.
- Sé que l'imperi vol establir una guarnició en el sistema. M'imagino que va organitzar tot el conflicte. Sé que volen sabotejar el combat. I gràcies a tu, ara sé com. - La seva veu era ferma -. Però et diré una cosa, Andos: això no em preocupa.
- No?
- No. -En Mika es va avançar -. Mai em van importar molt les intrigues polítiques, dins o fora del planeta. Deixo això a una altra gent, i mira com acaben. -En Mika va assenyalar amb el cap cap als dos cadàvers -. Però tu anaves a matar-me, Andos. Això és una mica més personal.
Va donar un altre pas.
L’Andos va vacil·lar, però només per un moment. S'enfrontava a un home que ja l’havia vençut una vegada, que probablement era el lluitador més hàbil de tot el sistema, i que estava tant armat com enutjat. Sospesant les diferents tàctiques, tal com havia estat entrenat per fer, l’Andos va prendre la decisió estratègica òbvia.
Va córrer per la seva vida.
En Mika el va perseguir durant uns metres i després es va aturar. L'adrenalina l’estava abandonant. Mentre l’Andos saltava àgilment pel turó i ascendia la muntanya, en Mika va caure a terra sobre les seves mans i genolls. Li feia mal el cap. Les seves mans li cremaven. Li feia mal el cos. I tot i que sabia que havia estat en defensa pròpia, acabava d'assassinar a dos membres del govern imperial... Alguna cosa li deia que la seva vida mai no seria la mateixa.

***

En el límit del sistema, el destructor estel·lar Coacció travessava el buit com una fulla tallant el teixit de l'espai. Des de la seva sala d'observació personal sobre el pont del Coacció, el governador Klime observava les estrelles brillant per sota d'ell. Entre elles, els planetes es distingien per la seva llum reflectida, sense parpelleig. En silenci, en Klime va estendre la seva mà i, un a un, va aixafar brillants planetes entre els seus dits.
Un comunicador va sonar. En Klime va colpejar un botó de la consola de control.
- Què?
- Vostè va demanar informes cada hora, senyor -va grallar la veu del nerviós ajudant.
- Continuï.
-L’esquadró del comandant Glave va arribar a la zona de descens amb el seu guia local segons l'horari previst. L'Equip U va anar a la recerca del cap-petxina, però no han fet contacte. L'Equip Dos va trobar el rabaanita...
-... I el van matar -va predir en Klime.
-N-no, senyor. Es van trobar amb algunes dificultats...
- Quina mena de dificultats?
- Els dos soldats d'assalt estan morts, senyor. El guia es va escapar i es va reunir amb l'Equip U. - El comunicador va quedar en silenci mentre l'ajudant esperava una resposta.
- Hrrrmmm. - El so va sortir d’en Klime com un grunyit animal -. Digueu-li al comandant Glave que espero que corregeixi la situació. Immediatament. Hem descobert ja el lloc d'avançada rebel?
L’intercomunicador va cruixir.
- No, senyor. Sense activitat en les rutes de navegació. Cap activitat anormal en cap dels dos planetes, ni en els planetes deshabitats del sistema. Intel·ligència creu que el rumor sigui una bola...
-No és una bola -el va interrompre en Klime -. Puc ensumar-los. Aquest sistema és tan atractiu per als rebels com ho és per a nosaltres, i per les mateixes raons. Estaran construint un lloc d'aterratge o espaiport en algun lloc, alguna cosa que pugui albergar una força d'atac de curt abast. Comproveu de nou els mons deshabitats a la recerca d'activitat minera. Trobi’ls.
- Sí, senyor...
En Klime va colpejar el comunicador de nou i es va quedar en silenci.
Es va deixar caure a la cadira, descontent, però serè. En Glave s'ocuparia de la situació sobre el terreny. Mentrestant, havia de mantenir en ment la imatge general. Com qualsevol altra acció que mereixés la pena, aquesta requeria determinació i paciència.
Va estendre la mà i va aixafar un altre planeta entre els seus dits.

***

En Mika va prendre un llarg glop d'aigua i va desitjar per enèsima vegada haver prestat més atenció a les classes de tecnologia. Els dos creuers de butxaca havien estat bloquejats amb algun tipus de codi operatiu. Els motors, l'ordinador de navegació, fins i tot les comunicacions... tot estava mort fins que s'introduís o anul·lés la seqüència digital adequada. Però anul·lar-la va resultar quedar molt per sobre de les habilitats tècniques d’en Mika, per la qual cosa es va allunyar dels dos trastos posats en la pols i va començar a caminar a través de les seques desolacions de la lluna.
Una vegada que havia acceptat el fet que havia matat dos soldats d'assalt, en Mika es va tranquil·litzar i va considerar les seves opcions, que eren molt limitades. Estava sol amb un subministrament limitat d'aliments en una roca espacial estèril. Encara que tots en el sistema sabien on era, ningú vindria a buscar-lo fins que rebessin el senyal de la xarxa de comunicacions.
I en algun lloc allà fora hi havia un guerrer s'krrr amb la intenció de matar-lo.
Però també allà fora, en Mika estava segur, hi havia més imperials. Probablement molts més. Els dos creuers de butxaca eren prova d'això. El grup principal probablement s'havia anat a caçar a l’s'krrr mentre que aquests dos es van quedar enrere amb l’Andos per ocupar-se'n.
Un somriure irònic va creuar la cara d’en Mika. Havien confós les seves prioritats. En Mika estava segur que havia d’agrair l'orgull desmesurat de l’Andos.
Però tot i que en Mika havia matat dos imperials, el joc estava lluny d'haver acabat. Pel que sabia, els altres soldats ja podien haver emboscat l’s'krrr i fet que semblés un complot rabaanita. El seu pla encara podria tenir èxit fàcilment. I en Mika estava segur que, donada la seva estricta observança dels rituals, els s'krrr se sentirien insultats pel que pensarien que havia estat una traïció al Combat. Anirien a la guerra. I l'Imperi venceria.
L'única esperança d’en Mika era que no haguessin trobat encara l’s'krrr. Si encara era viu, junts podrien frustrar el complot Imperial.
Frustrar el complot Imperial... la frase va ressonar al cap d’en Mika. En què pensava? Amb quina facilitat havia relliscat fins aquest estat d'ànim. Amb quina rapidesa s'havia convertit en un radical. Estava parlant del govern, després de tot. Realment podia ser tan dolent? Potser estaven fent tot això per una bona raó. Potser fins i tot el seu intent de matar-lo havia estat una mena de sacrifici acceptable per un bé comú més gran. Potser l’Andos tenia raó... i estaven succeint coses que quedaven fora del seu abast...
En Mika es va imaginar caminant a l'oficina del magistrat local i explicant amb calma que hi havia hagut un malentès. Què? Bé, sí, havia matat dos soldats d'assalt imperials, però... Perdó? Sí, era conscient que els soldats d'assalt eren la força de seguretat personal de l'Emperador, i per tant representants de l'autoritat suprema de la galàxia, però l’estaven intentant matar i...
La visió d’en Mika va acabar amb ell sent arrossegat a les mines d'espècia de Kèssel, mentre seguia tractant d'explicar la seva història. Això no era bo.
A més, cap bon govern que pogués imaginar executaria a un dels seus súbdits tan a sang freda com havien tractat de matar-lo. I va recordar les paraules de l’Andos: "Per a aquestes persones, no ets més que una bestiola, i t’aixafaran”. Aquestes eren les mateixes persones de les que la Leda li havia parlat.
- Vegem qui aixafa a qui -va dir en Mika, ajustant-se la motxilla a l'esquena. Impediria que els imperials matessin a l’s'krrr.
La ironia de la situació no li va passar desapercebuda. Havia vingut aquí per matar un guerrer s'krrr. Ara l'única esperança d’en Mika era salvar-lo.

***

L'hangar era només complet a mitges. L’equip miner jeia escampat entre trossos de runa i residus en l'ampli terra irregular. Aquí i allà, petits fragments de roca queien com cascades de pols des de l'alt sostre, on els equips de tècnics, saturats de treball, encara no havien posat les bigues de suport.
En la meitat acabada de l'hangar, el sòl de duracer brillava. En una gran alcova, quatre alienígenes de diverses espècies es movien entre llums brillants i pantalles d'ordinador.
Les dades del sensor s'alimentaven des d’antenes ocultes fins a aquesta cambra perquè un equip rotatiu de tècnics rebels les analitzés. Era l'única zona de la base oculta que semblava completa, però així i tot oferia una sensació de ser una cosa temporal. L'equip podia ser desconnectat, desmuntat, i posat a bord d'un vaixell de càrrega en qüestió de segons.
La Leda Kyss va passar per l'alcova dels sensors gairebé inadvertida. Es va aturar només per nomenar en silenci a les espècies que manejaven l'equip: dos bothans i un givin contractat per calibrar un sensor nou. El givin, naturalment incòmode de veure carn exposada, va mantenir la seva mirada i, en un acte reflex, es va embolicar encara més en la seva bata, i després va tornar al seu treball. Ella encara estava intentant acostumar-se a les moltes espècies que havia conegut des que va deixar Rabaan.
- Leda Kyss.
La Leda es va tornar. La dona que havia parlat era una humana robusta i de baixa estatura, amb els cabells arrissats i un rostre obert i honest. Però els ulls de la Leda es van sentir atrets cap a la persona que es trobava al seu costat: un home alt i angular en un vestit de vol. No sabia el seu nom, i ell no ho va dir. Ella hauria conjecturat que tindria uns vint anys de no ser pels seus ulls, que semblaven haver vist molt més del que vint anys podien suportar.
-Sí.
L'home va assenyalar a la dona amb el cap.
- Sanna em va dir que estaves aquí. - Va fer un cop d'ull a l'equip que treballava amb els sensors -. Hauríem d’apartar-nos. Estan fent el seguiment d'un Destructor Estel·lar que es troba al límit del sistema, i necessiten mantenir tota la seva atenció en això.
La Leda els va seguir fora de l'alcova del sensor, al brillant camp de duracer. L'home semblava gravitar naturalment cap a una gran màquina estacionada prop de l'entrada a la badia de l'hangar, a la vora d'un gran túnel que portava a la superfície. Encara immensa i poderosa davant els seus ulls, la Leda sabia que, en termes relatius, era un mosquit davant els gegants contra els que tan sovint lluitava.
Un caça Ala-X.
-Vull donar-te les gràcies per la teva ajuda. - La veu de l'home era enèrgica -. Rebem molt suport, més i més cada dia, però és estrany que algú ens ajudi a establir un nou lloc d'avançada.
La Leda va tractar d'ocultar el seu plaer.
- M'alegro d'haver pogut ajudar. Si puc convèncer la resta de Rabaan que s'uneixi a nosaltres, veuran que una vegada que un rabaanita pren una decisió, ens atenim a ella. - Va empassar saliva -. Però hi ha una cosa que poden fer a canvi.
L’angulós rostre de l'home era implacable.
- Sí?
- Salvar en Mika Streev.
La dona, Sanna, va mirar ràpidament al pilot. Semblava haver estat esperant la sol·licitud.
- Leda, farem el que puguem. Però ja has vist el que tenim aquí: No som més que un equip de tècnics, uns pocs caces, i un vaixell de càrrega. Tot just prou per combatre un esquadró de caces TIE, i molt menys una nau capital. Som aquí per establir la nostra base d'atac. Si l'Imperi s'ensuma tan sols la nostra presència, s’acabarà tot. Punt. De manera que el sigil és la nostra clau i... - Li va posar la mà a l'espatlla -... i la nostra prioritat.
-Però en Mika podria ajudar-los. Seria valuós per a la Rebel·lió.
-Pel que recordo, no era molt receptiu als teus suggeriments. A més -va dir l'home -, encara que es tractés d'un membre que hagi jurat lleialtat a l'Aliança, encara seria prescindible. Tots ho som. Aquesta és la realitat. He perdut amics... - Mirant en els seus ulls, la Leda va veure com els records es removien, i gairebé va creure poder veure caces passant disparats al voltant d'una distant lluna resplendent -... Bons amics. Però és un risc que assumim. L'important és evitar la guerra entre Rabaan i S'krrr. El teu amic Mika haurà de salvar-se a si mateix.

***

En Sh'shak dels S'krrr romania immòbil al seu lloc. No sabia quant de temps havia estat d'aquesta manera. Ho podria haver sabut, d'haver estat recitant el mantra de temps. Però no era així. Estava recitant silenciosament el mantra contra la por.
La por em toca com l'alè del vent fred.
La por és com el vent fred.
La por és com el vent.
La por és com l'aire.
La por no és res.
La por em toca com l'alè del vent fred.
La por és com el vent fred...
A tres metres de distància, a l'altre costat d'un arbust espinós, un soldat d'assalt va aixecar el seu casc i va beure d'una cantimplora de plàstic. En Sh'shak estava prou a prop per tocar les cicatrius del seu rostre.
Malgrat tota la seva armadura i el seu equip, els soldats d'assalt es movien en silenci. En Sh'shak, descansant a l'ombra d'un dels petits grupets marrons d'arbres, no els havia sentit acostar-se fins a l'últim moment, i després només va tenir temps per lliscar cap a una bardissa espinosa i quedar immòbil allà. Els soldats, deu d'ells amb armadura de batalla blanca completa i blàsters desenfundats, van registrar el clar, clarament esperant problemes. Després d'explorar el grup d'arbres, van decidir aprofitar la mateixa ombra que en Sh'shak havia buscat abans, i van fer una parada. Els soldats desprecintaren els seus cascos, van devorar insípides racions grises embolicades en plàstic, i van trepitjar l'herba fina en què es van asseure. Després d'un període de temps que en Sh'shak va ser incapaç de mesurar, finalment havien tornat a replegar-se.
El soldat ple de cicatrius es va treure el casc per complet. En Sh'shak solia tenir problemes per llegir els suaus rostres carnosos dels éssers humans, però aquest era clarament cruel.
- Sang d'insecte! -El soldat va escopir -. Això és el que busco. Vull saber de quin color sagnen aquests cap-petxines. - Va fer un gest amb el cap cap a un dels soldats -. Informe.
El soldat va aixecar un quadern de dades.
- No hi ha hagut res des de l'últim senyal del detector de moviment fa quaranta minuts. Hi ha d'haver advertit la nostra arribada i escapat. Res en el sensor tèrmic.
En Sh'shak va agrair en silenci la força que havia fet que la seva espècie fora de sang freda.
- Hmmm... - L'home de la cicatriu va escopir -. Aquest lloc m'està posant dels nervis. Fa tanta calor com en un niu de banthes de Tatooine. Tu, rabaanita!
Un rabaanita de gran alçada va sortir de les ombres. Els ulls d’en Sh'shak van brillar. No havia advertit abans en aquest humà.
- Sí, comandant Glave?
-Tu coneixes millor que nosaltres a aquests cap-petxines. Quin és el seu pròxim pas?
El rabaanita va moure el cap.
- Els s'krrr són una espècie orientada a la batalla. Però jo diria que si no s'ha enfrontat ja a nosaltres, no ho farà. Potser hagi anat a ocultar-se de forma permanent.
- Anem-hi.
Els soldats d'assalt i el rabaanita es van desplegar amb el seu equip d'exploració al capdavant, i van desaparèixer entre els arbres.
En Sh'shak va romandre immòbil molt de temps després que els sons dels seus passos s'haguessin esvaït. No tenia a on anar, i el petit clar semblava bastant segur, ja que els imperials probablement no el comprovarien dues vegades. Almenys no encara.
Mentrestant, es va asseure i va reflexionar sobre el seu recent i irrefutable descobriment: els rabaanites havien venut S'krrr l'Imperi.

***

En Mika va mirar per sobre d'una cresta esmolada cap a l’altra vall poc profunda. No hi havia res a la vista, excepte una extensió de pols gris i més d'aquests raquítics arbres marrons. Es va posar dempeus i va baixar corrent a la vall. El sol queia a l'horitzó, i va suposar que, amb la seva fina atmosfera, a la Lluna de Combat faria molt de fred a la nit. Havia de trobar on protegir-se.
El bosquet oferia l'ombra de la tarda i un amagatall. Tan aviat com va estar sota el seu dosser, va deixar caure la motxilla i es va asseure a terra. Va escoltar amb atenció, i després va estudiar els arbres, atent al més mínim moviment. Quan va estar segur que no hi havia ningú al voltant, es va recolzar en un racó d'herba aixafada i trepitjada i va tancar els ulls.
Els va obrir immediatament. Herba aixafada?
El moviment li va salvar la vida. La pica d'energia va passar xiulant al costat de la seva orella i es va enfonsar a terra.
Ja he passat abans per això, va pensar en Mika, rodant i posant-se dret.
La pica d'energia el va perseguir, girant tan ràpid que en Mika no va tenir temps per mirar al seu atacant. Va registrar vagament el cap triangular del guerrer S'krrr. Després va haver d’ajupir-se de nou. Aquesta vegada no va ser prou ràpid. La pica d'energia va fallar el cop, però un braç esmolat com una fulla li va esgarrapar la gola, fallant l'artèria caròtida per mil·límetres.
- Espera! - Va panteixar en Mika. Però la pica d'energia va tornar de nou. No hi havia possibilitat d'esquivar-la. En Mika la va bloquejar amb el seu avantbraç. L'energia va saltar de la fulla al seu braç, curtcircuitant els seus nervis i paralitzant-lo des del canell fins a l'espatlla. Amb una ganyota de dolor, va retrocedir i va aixecar el seu braç en senyal de treva.
- Espera!
L’S'krrr va fer un pas amenaçador cap endavant, amb els seus ulls amb forma disc brillant. El cap triangular girà ràpidament d'un costat a un altre obtenint una vista de 360 graus del seu entorn. Clarament, considerava que això era un parany.
- Jo no sóc el teu enemic -va dir en Mika, conscient de la tremenda ironia de les seves paraules -. No vull matar-te.
Les mandíbules de l’s'krrr es movien amb lentitud per parlar bàsic amb un fort accent.
- Estàs demanant quarter? Això està en contra de les regles del Combat. Per descomptat, Rabaan ja ha descartat el ritual del Combat. - Una vegada més, l’insectoide va començar a avançar.
En Mika es va adonar que l’s'krrr devia haver vist els soldats d'assalt. Pensava que Rabaan s'havia aliat amb l'Imperi!
- No! Jo vaig venir sol! És l'Imperi! Estan tractant d'iniciar una guerra entre els nostres planetes!
En Sh'shak es va aturar de nou. Havia pensat de matar ràpidament en aquest rabaanita. L'últim que esperava era un parlament.
- Vaig veure rabaanites amb els soldats d'assalt.
- Vas veure un rabaanita. Un alt, de cabell fosc. És un traïdor.
El cap triangular es va inclinar cap a un costat en un moviment que en Mika va interpretar com a interès.
- Prova les teves paraules.
Amb cura, en Mika va agafar la seva motxilla. Va extreure la seva meitat de l'enllaç de la xarxa de comunicacions.
- Pren-lo. Queda-te’l. Truca a la teva gent. Crida a qui vulguis. Vull sortir d'aquesta roca tant com tu.
En Mika va col·locar l'instrument a terra i va fer un pas enrere. L’s'krrr el va mirar amb la cara il·legible. El seu cap va abaixar la mirada cap a l'enllaç, i després va mirar al Mika de nou. Semblava estar sospesant les seves opcions.
En Sh'shak va fer un pas endavant. L'enllaç semblava real. Si pogués enviar ni que fos un breu missatge...
El tret de blàster el va colpejar mentre s’acostava al conjunt electrònic. Li va travessar netament i va deixar un forat fumejant a la part superior del seu tòrax. En Sh'shak va sortir disparat cap enrere i va caure a terra, retorçant-se mentre les ales tremoloses enviaven crits d'agonia en el llenguatge del cant de les ales.
En Mika es va deixar caure a terra mentre furiosos feixos desintegradors xiulaven sobre el seu cap. Avançant amb peus i mans es va afanyar a buscar major cobertura i va desaparèixer en les ombres just quan els soldats d'assalt sorgien entre els arbres. Un rugit va omplir l'aire mentre els dos creuers de butxaca apareixien a la vista, amb la tranquil·la calma d'un parany que donava els seus fruits.
El comandant Glave va entrar a la clariana del bosc, amb el seu blàster encara calent del seu únic tret. El comandant imperial va plantar una bota fermament sobre les delicades ales d’en Sh'shak, fixant a l’s'krrr a terra i silenciant els seus crits.
- Estúpid cap-petxina -va xiuxiuejar en Glave inclinant-se sobre ell -. N’he atrapat millors que tu, creu-me!
Els esmolats avantbraços d’en Sh'shak van carregar, però en Glave estava preparat. El seu peu es va assentar amb més força sobre les delicades ales de l’s'krrr, esmorteint la força del cop. En Sh'shak va deixar escapar un sospir agonitzant de les seves mandíbules.
- Ho, ho! -va riure l'Imperial -. Veig que a la nostra bestiola encara li queda una mica de vida. Potser hauríem de passar una bona estona amb ell abans de completar la missió.
L’Andos es va oposar.
- Comandant, és un s'krrr... Hauríem...
- No em diguis el que hauria de fer! - Va esclatar en Glave -. Sóc un oficial de les tropes d'assalt de l'Emperador! Aixequeu-lo!
Dos soldats d'assalt van arrossegar en Sh'shak posant-lo dret, estirant-li dels braços cap als costats. En Glave va somriure i va recolzar el canó del seu blàster a la part superior del tòrax de l’s'krrr, al costat de la primera ferida. Va prémer el gallet.

***

A l'alcova dels sensors, un dels bothans es va treure els auriculars de les orelles i va fer una ganyota d'horror. Va mirar la Leda, i a continuació a la Sanna i al pilot.
- Això pinta malament.
- Hem de fer alguna cosa! -va cridar la Leda -. Si us plau!
La Sanna es va tornar cap a l'home i el va mirar fixament. A contracor, ella va estar d'acord.
- Això és més del que podem tolerar.
L'home va empassar saliva.
- Si revelem la nostra existència, aquesta base ha acabat. Tots els nostres esforços han estat en va.
La Leda va treure el seu blàster de la seva funda.
- Potser em vaig equivocar. Em vaig unir a la vostra rebel·lió perquè vaig pensar que lluitàveu contra aquest tipus de coses. Feu el que vulgueu. Jo no puc quedar-me aquí quieta.
Va sortir corrent cap a la foscor.

***

En Sh'shak tremolava, però romania dempeus. Estava tractant de recordar el mantra contra el dolor, però semblava haver desaparegut de la seva memòria, i només quedava el dolor en si. Es va preguntar quant de temps anava a viure.
El marcat amb una cicatriu, el comandant, va posar el blàster contra el seu tòrax superior de nou. Es va sentir un altre tret de blàster però, curiosament, en Sh'shak no va sentir res. En canvi, l'home de la cicatriu va trontollar cap endavant amb una mirada de sorpresa a la cara, xocant sobre en Sh'shak i els dos soldats que el sostenien. L'armadura reforçada del soldat amb cicatrius estava ennegrida, però havia aguantat. Ignorant el dolor, en Sh'shak es va aprofitar del moment. Empenyent lluny al soldat més proper, va lluitar per alliberar-se de l'embolic de braços i cames.
Tot d'una dues mans humanes el van agafar i el van arrossegar cap amunt. En Sh'shak va obtenir una ràpida visió d’en Mika disparant un blàster de mida del palmell de la seva mà a boca de canó sobre els dos soldats d'assalt.
- El.. de les cicatrius? -va preguntar en Sh'shak amb veu aspra.
- Va escapar -va dir en Mika -. Tornaran. Hem de trobar refugi.
- Em sorprèn... no em vas donar per mort.
En Mika va assenyalar els dos forats de blàster a la part superior del pit d’en Sh'shak.
- Cavitat corporal en la part superior del tòrax s'krrr. No hi ha òrgans vitals, ni funció circulatòria. Cap dany greu. -Li va picar l'ullet -. Vaig estudiar les meves lliçons.
El cap d’en Sh'shak es va crispar en una versió s'krrr d'un gest de dolor.
- Però segueix sent molt dolorós.
Un tret de blàster va fer estelles una branca prop del cap d’en Mika. Els soldats d'assalt no havien estat foragitats per molt temps. En Mika es va llançar darrere d'un petit matoll i va tornar el foc. En Sh'shak agafar un blàster caigut i es va unir a ell. Aviat l'aire va estar ple de rajos d'energia.
En Mika va continuar disparant a cegues contra els arbres.
- La xarxa de comunicacions! - El seu component era a terra on l'havia col·locat -. Hem d'enviar un senyal.
En resposta, en Sh'shak va córrer la seva escassa cobertura cap al component caigut. Tiradors invisibles li van disparar, però l’s'krrr era una taca de moviment. Va tornar a la seva escassa cobertura amb els blàsters batent el sòl al seu voltant.
La veu d’en Sh'shak estava inquietantment tranquil·la quan va començar a acoblar l'enllaç.
- Aquesta és una posició indefensable. Ens superaran d'un moment a un altre.
- No, si jo puc evitar-ho.
Tant l’s'krrr com el rabaanita van aixecar la vista, sorpresos. La Leda Kyss s'havia materialitzat del no-res.
- Leda! –En  Mika la va agafar com un home sostenint un somni. En Sh'shak va baixar la seva arma -. Leda, què estàs fent aquí?
-És una llarga història- va dir -. Correu!
Els raigs làser van començar a xocar al seu voltant, però la majoria d'ells van ferir als escassos arbres gruixuts que els protegien. Mig encegats, en Mika i l’s'krrr ferit van seguir la Leda a través dels arbres que cobrien la seva retirada.
Instants després, la seva protecció va acabar. Des de la vora del bosc van poder veure la gran boca d'una cova a només un centenar de metres de distància... però eren cent metres de terreny pla.
- Correu! -va ordenar la Leda.
Junts, es van llançar a córrer pel terreny obert. Havien deixat enrere els seus perseguidors, i quan estaven a mig camí en Mika va pensar que anaven a aconseguir arribar a la boca de la cova. Llavors un gemec fort li va omplir les orelles, i una ombra va esborrar el sol.
- Creuer! -va advertir. Va saltar a un costat mentre en Sh'shak i la Leda saltaven a l'altre. El foc de turbolàser va esquitxar el terra entre ells.
- L’enllaç! -va cridar en Mika -. Termina’l!
En Sh'shak es va afanyar a completar les connexions.
- Fet! - va dir entre dents.
Llavors, els tres guerrers van veure horroritzats com el creuer de butxaca es posava suaument amb els seus motors repulsors entre ells i la boca de la cova.

***

A l'alcova de sensors, un senyal va xiular. Un dels bothans va comprovar els seus instruments.
- Senyal d'enllaç ascendent -va dir -. Però està sent interferit. No aconseguirà sortir del planeta.
L'home alt i angular sentia tots els ulls posats en ell. El givin semblava estar calculant les seves possibles respostes. Els dos bothans esperaven impassibles. La Sanna es va acostar al seu costat i li va posar una mà a l'espatlla.
Ell la va mirar i va assentir.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada