dissabte, 13 de desembre del 2014

Planeta de Penombra (XV)

Anterior



Capítol 15

Estaven aquí.
En Luke es va quedar totalment immòbil sota del malparat ventre d'acer del lliscador i va parar l'orella.
No hi havia cap so.
Però hi eren, i l'observaven. En Luke ho sabia. Podia percebre la seva presència fins i tot a través dels silenciosos clarins de la Força que vibraven impalpablement en l'immens silenci dels erms. Una vegada i una altra, en Luke havia sabut que algú era conscient de la seva presència des que va sortir de Hweg Shul.
Els vigilants invisibles...
Els habitants originals del planeta, que mai havien estat vistos per ningú.
Havien estat seguint el seu lliscador sense cap esforç, i no l'havien perdut de vista ni un sol moment.
Des d'on estava no podia veure res. Quan la unitat antigravitatòria d'estribord va començar a fallar, en Luke va decidir no córrer riscos i va fer abaixar el vehicle, deixant-lo amb una banda recolzada en una mena de banc de basalt mentre que l'altre costat reposava sobre una massa de quars color verd gebre de la mida d'un coixí, de manera que l'únic que podia veure des de sota del lliscador mentre manipulava el cablejat del generador per recarregar l'anell a-g defectuós era el que tenia o just davant o just darrere, dos panorames idèntics de dura graveta reflectora interrompuda aquí i allà per fragments més grans, trossos de vidre i, a la llunyania, les xemeneies cristal·lines que perforaven el cel.
En Luke va tenir l’inexplicable pressentiment que si sortia de sota del lliscador i mirava al seu voltant, seguiria sense veure ningú.
Va baixar les parpelles i va intentar convocar la forma dels vigilants invisibles dins de la Força. Però les interferències que acompanyaven a la Força en aquell món eren tan intenses i, la pura i simple magnitud de la seva presència sota aquella forma incomprensible era tan colossal que no va aconseguir obtenir cap imatge clara dels éssers invisibles. «Bé -va pensar -, pot ser que la interferència existeixi precisament per això...»
Tampoc podia saber amb exactitud quan havien començat a vigilar-lo, ni si el seu interès era benèfic, malèvol o simplement fruit de la curiositat.
Els vigilants es limitaven a ser-hi.
- Qui sou? -Va cridar, sent molt conscient de com de vulnerable que era mentre estigués ajagut d'esquena sota del lliscador-. No vull fer-vos cap mal. No hi ha cap raó per la qual hagueu de tenir-me por, així que us podeu mostrar. Eh... Podeu aparèixer davant meu?
La presència dels vigilants invisibles es va aproximar una mica més..., o alguna cosa, la nítida consciència que els vigilants eren conscients de la presència d’en Luke, es va aproximar una mica més. En Luke es va preguntar com sabia que els vigilants eren diversos.
Va anar sortint cautelosament de sota del lliscador i es va incorporar.
Una multitud de pàl·lides ombres s'estenia al seu voltant, i les pàl·lides estrelles del dia travessaven el blau fosc del cel amb la seva tènue claredat. La pàl·lida llum del sol es fragmentava xocant amb la graveta resplendent, que desplegava el seu buit infinit en totes direccions fins arribar a la vora més llunyana d'aquell mar oblidat feia ja tant de temps.


-Tot això és obra de la Corporació Loronar. –En Yarbolk, el periodista chadra-fan, va baixar una mica la seva ronca veu de tenor, va extreure d'una butxaca de la jaqueta de seda tacada i socarrimada un grapat de cubs de dades de color verd i els va sostenir davant seu, com si la mera presència dels cubs de dades sobre el seu rosat palmell desproveït de borrissol bastés per provar el que estava dient-. En cada un d'aquests planetes, en cada punt del sector de Meridià on hi ha hagut una revolta armada o un disturbi religiós o aixecaments protagonitzats per tribus, grups minoritaris o el que sigui en cada cas..., les forces dissidents sempre usen armes fabricades per Loronar. I no em refereixo a equip vell d'octava mà com el que els traficants d'armes sempre estan venent als aborígens si creuen que ningú pot atrapar-los amb els pantalons baixats, per descomptat. No, estic parlant de desintegradors, granades i canons iònics ultra moderns. Feu una ullada a això.
Va sacsejar els cubs de dades en el seu palmell com si fossin daus. L’R2 va acceptar la invitació i va fer brollar del seu cos un braç manipulador, va agafar un cub i va introduir el braç i el cub en les seves entranyes.
- Ei, Torna’m això! -Va protestar en Yarbolk, en un to de veu prou alt perquè dos dels esposos de l’Ugmush, un guàrdia molt armat, dos contrabandistes aqualishians que semblaven estar molt nerviosos i la dotzena de refugiats que estaven compartint la càmera d'espera del Creuer d'Imposició de la Quarantena Lycoming es tornessin cap a ells per fulminar-los amb la mirada, com si els culpessin de la seva situació actual.
El Zicreex ni tan sols havia arribat al punt de salt hiperespacial quan es va trobar ficat en un bon embolic. Acabaven de deixar enrere els camps d'asteroides del sistema drovià quan es van ensopegar amb el creuer de la Nova República Empiri, que estava disparant frenèticament els seus canons en totes direccions sense que hi hagués cap blanc a la vista..., fins que la fogonada que va acompanyar l'esclat d'un dels generadors d'escut del creuer va il·luminar el que en el primer moment va semblar un núvol de restes espacials que envoltava al navili com un eixam de mosques. Però uns segons després va resultar obvi que les minúscules tiretes de metall negre mat eren naus d'alguna classe que estaven vessant un diluvi de foc concentrat sobre l'enorme creuer mentre s'escapolien de les salves de represàlia tan àgilment com un núvol de ratpenats mantequers.
La batalla es trobava just entre el Zicreex i la perifèria del sistema, que era el lloc on podien saltar a l'hiperespai sense córrer perill, de manera que la petita nau mercant es trobava atrapada. L’Ugmush, els androides i en Yarbolk es van enganxar al visor i van contemplar com l’Empiri intentava presentar batalla primer i tractava de fugir de l'eixam d'atacants a continuació.
-Fascinant -va dir C3PO, mirant per sobre de les espatlles de l’Ugmush mentre la capitana tractava d'obtenir una lectura del voltant amb l'esperança que així podria evitar ensopegar amb el navili de grans dimensions que devia estar controlant l'eixam-. Semblen ser meres armes ambulants. No diguis ximpleries -va afegir tornant-se cap a l’R2, qui acabava de connectar subreptíciament a la consola per darrere de les amples espatlles de l’Ugmush-. Ha d'haver una nau principal. Sigui el que sigui, ha de posseir un radi d'abast impressionant.
En Yarbolk, que s'havia col·locat al costat del colze de l’Ugmush i els ulls anaven i venien de les lectures de l’R2 a les que apareixien a la consola, es va afanyar a parlar en murmuris.
-No hi ha cap nau principal, només armes. Ha de tractar-se d'alguna mena de control central com el que utilitzen per als sindroides.
Una marea de llum va lliscar sobre les seves cares quan l'andanada llançada per una de les diminutes naus va donar en l'objectiu. Els núvols de foc que brollaren del creuer en l’explosió va envoltar aquelles petites armes que semblaven dagues, i cent estels blancs van flamejar entre la bola de calor i gasos en ràpid procés de dissipació quan aquestes també van ser destruïdes. Els quinze o vint supervivents es van limitar a virar en rodó, com un banc de peixos luminoides en la foscor, i van començar a allunyar-se. No van trigar a tornar-se invisibles pel fet d’estar pintades de negre,.
-Pel Gran Peix Verd... -Va murmurar en Yarbolk-. Què estàs fent? -Va afegir un instant després quan l’Ugmush va moure les palanques i el Zicreex va virar en rodó.
-Operacions de recuperació -va dir la gamorreana, estenent una rabassuda manassa cap al visor en el qual dos o tres fragments gegantins del que quedava del creuer suraven com muntanyes resplendents en la negror, envoltats per camps giratoris de blindatge mig fos, estelles metàl·liques, llances de vidre i cadàvers inflats pel buit -. Aquí fora hi ha de tot.
L’Ugmush i els seus esposos, resplendents en els seus vestits per a l'espai profund adaptats a la seva espècie perquè poguessin ser usats pels mercenaris gamorreans, estaven saquejant les restes quan va aparèixer el Creuer d’Imposició de la Quarantena Lycoming. La seva capitana, una gotaliana sobrecarregada de treball que manava un petit destacament de caces i un grup de metges de l'Institut de Coruscant, havia captat la transmissió d'emergència de l’Empiri, i no va semblar prendre’s molt bé la presència dels comerciants independents gamorreans a la zona de les restes.
C3PO va suposar que el que hagués estat arrestat amb els altres deia molt en favor de la seva disfressa. L’R2, en canvi, només havia estat confiscat.
La petita escotilla d'accés blava del flanc de l’R2 va tornar a obrir-se i el seu braç manipulador va dipositar el cub sobre de la taula davant d’en Yarbolk. El periodista chadra-fan el va agafar amb un gest clarament possessiu i se'l va guardar a la butxaca del pit.
-TriNebulò em pagarà una fortuna per això, especialment ara -va dir. Feia diversos dies sense ser ni pentinat ni esquilat (la majoria de salons d’esquilament de Bagsho havien estat clausurats), i el seu sedós pelatge daurat s'havia convertit en una massa de brutícia i nusos -. Veu poder fer una ullada a aquestes restes? Em refereixo als cascos dels navilis atacants, el seu armament...
-No, no els vaig examinar de prop.
C3PO va tornar el cap per contemplar les restes que l’Ugmush havia pujat a bord del Zicreex abans que el CIC fes la seva aparició, i que estaven amuntegats en un racó de l'enorme sala d'espera, etiquetats i sota la vigilància d'un guàrdia sullustà d'aspecte molt cansat i tirant a descuidat.
En Yarbolk va baixar la veu una miqueta més.
-Són mòduls de transport Seifax modificats amb protecció especial -va dir -. Fa uns mesos van enviar diversos milers a la nova fàbrica de Seifax a Antemeridià..., i Seifax és una empresa-tapadora de Loronar.
-No pot estar parlant de debò.
C3PO es va afanyar a remodular la seva veu, sentint-se tan perplex com consternat. Encara que la túnica negra que envoltava el seu cos i la màscara de cuir plena de filtres i tubs respiratoris que tapava la seva cara no li produïen cap incomoditat física, l'androide de protocol ja havia descobert que la disfressa resultava considerablement molesta perquè la tela es ficava en les seves articulacions, interferint el delicat funcionament dels seus retractors hidràulics i -atès que el sentit de l'equilibri dels androides normalment era inferior al dels humans –amenaçant-lo de convertir cada pas en una caiguda.
-La Corporació Loronar està inscrita en el Registre Empresarial de la Nova República -va seguir dient-. El seu consell de direcció està format per individus de la màxima probitat dotats de credencials immillorables. Van ser responsables de la creació d'una gran part de l'armament que va fer possible la Rebel·lió!
-I durant els deu anys d'activitat de la Rebel·lió que van precedir a la caiguda del Nou Ordre van obtenir uns beneficis de l'ordre del cinc-cents per cent. La Rebel·lió comptava amb fonts de finançament pròpies, però no podia disposar de sumes de diners d'aquesta magnitud. Loronar venia armes als dos bàndols, probablement a través d'empreses-tapadora com Seifax. I la fàbrica que Seifax té a Antemeridià ha estat comprant impulsors hiperespacials miniaturitzats als biths. Ho sé perquè tinc una connexió en el departament de processament, i.... Ep! -Va afegir, recuperant un altre dels cubs de dades de les urpes de l’R2 qui, aparentment encara estava convençut que «Feu una ullada a això» era una ordre, havia estat agafant sistemàticament els cubs col·locats sobre la taula amb el seu braç manipulador i els havia anat introduint en la seva presa de recuperació de dades-. Torna’m aquests cubs, vols?
El petit androide es va afanyar a escopir-los en una pulcra línia sobre de la taula. En Yarbolk els va agafar, els va comptar i va tornar a llançar una ràpida mirada de dalt a baix per veure què estaven fent els altres ocupants del compartiment de quarantena. El grup no podia ser més bigarrat: hi havia un wookiee de pelatge grisenc i aspecte una mica escrofulós, un parell d’aqualishians que es mantenien molt enganxats l'un a l'altre i no paraven de mirar els guàrdies de les portes, la tripulació d’un navili de prospecció squib que assegurava, vehementment i molt sovint, no saber que hi hagués cap plaga, i un ergeshià de colors més aviat extravagants que ocupava tres seients i feia olor de compactadors d'escombraries d'una fàbrica de llaminadures.
-Des que vaig començar a investigar aquest assumpte ja han tractat de matar-me en tres ocasions -va murmurar el chadra-fan, i els quatre orificis de les seves grans fosses nasals van tremolar al vellut del seu musell. La Corporació Loronar no pot permetre que això arribi a ser del domini públic. La meitat dels seus contractes procedeixen de la Nova República.
- Oh, però estic segur que la Corporació Loronar mai contractaria un assassí!
En Yarbolk va esbufegar i va agitar un curt ditet davant de l’androide de protocol per donar més èmfasi a les seves paraules.
-Potser no directament, però farien que en Getelles s’encarregués de contractar-lo. Qui creus que em va tirar a sobre a aquests gopso'os a Drovis? Les meves fonts d'informació en la cort d’en Getelles m'han assegurat que Loronar està pagant pràcticament totes les seves despeses. Dymurra, el president executiu d'aquesta zona, està vivint a cos de rei: androides sexuals, banys vibratoris, connexions de tot tipus, brillestim, quatre caps de cuina diferents, sabatilles autoamoldables, entorns de control independent a cada habitació de la seva mansió... El que vulguis, apa! Ah, i això inclou unes quantes coses que no són legals en cap lloc de la galàxia... Mai hauria pogut aconseguir tots aquests luxes sense el vistiplau d’en Getelles. En conseqüència, naturalment que...
- Igpek Droon? -Va cridar una veu des de l'accés interior.
- T’està cridant! -Va xiuxiuejar en Yarbolk quan C3PO no res va respondre.
-Oh... Oh, sí.
C3PO es va aixecar tan precipitadament que va posar un peu sobre un plec de la seva túnica mentre s'incorporava, i en Yarbolk va haver d’agafar-lo discretament pel colze per evitar que es desplomés. La capitana i l'oficial mèdic del Lycoming estaven esperant-lo a l'accés, i els xatos rostres grisencs de les dues gotalianes ja s'estaven tornant cap a C3PO amb creixent suspicàcia a mesura que els seus òrgans sensorials semblants a banyes percebien els camps d'energia sinergístics, que estaven delatant la seva veritable identitat mentre l’androide de protocol s'afanyava a anar cap a elles.
- Oh, gràcies al Faedor per fi hem aconseguit establir contacte amb algú dotat de la suficient autoritat! -Va exclamar C3PO amb immensa gratitud mentre es treia la perruca color ros palla i descordava les tires de la seva màscara -. No tenen ni idea...
I es va trobar contemplant els canons de dos desintegradors i un disruptor.
-No t'acostis ni un centímetre més, androide -va dir secament la capitana-. Tu, ves, ves a cercar un pern de retenció per aquest trasto.
- Però és que no ho entén! -Va protestar C3PO-. Ha de comunicar-se immediatament amb el Consell de la Nova República! La seva excel·lència la cap d'Estat Leia Organa Solo ha estat segrestada. Té que...
-Oh, no... Una altra vegada no -va murmurar l'oficial metge, tornant-se cap a la seva capitana-. Què ens va explicar l'últim contrabandista al qual vam capturar? Em sembla recordar que es tractava de tot un carregament de cadells carosians als quals només els quedaven dues hores d'oxigen, però ja no me'n recordo de quines quantitats d'extracte d'arrel enho havia amagat sota de les planxes...
- Disculpi’m, però he de protestar enèrgicament! -C3PO s'alçà quan alt era, encara que havia estat conscienciosament dissenyat perquè un ampli espectre d'espècies intel·ligents, la gotaliana entre elles, el trobessin el menys amenaçador possible-. Sóc un androide de protocol registrat i pertanyo ni més ni menys que a la seva excel·lència en persona! La mera idea que se’m pugui haver programat per col·laborar en el contraban de drogues il·lícites...
-No sé qui l'ha programat, però està clar que és un autèntic desastre inventant històries -va observar la capitana, i va dirigir una inclinació de cap a l'enginyer sullustà que s'havia col·locat darrere de C3PO amb un parell de perns de retenció en les mans-. Porti la seva excel·lència al compartiment de confiscació i administri-li un bon repàs. Ah, i no s'oblidi d'anotar els números de sèrie.
Es va fregar els ulls. Els seus prims llavis, que amb prou feines tenien carn, s'havien tornat de color gris a causa de la fatiga i el teixit tou que envoltava els seus ulls estava inflat. Després d'uns moments de reflexió, C3PO va suposar que enviar una nau d'imposició de la quarantena destacada en el perímetre d'un sector on havien esclatat mitja dotzena de revoltes diferents -sense cap autoritat centralitzada que donés suport a les decisions de la capitana- devia ser una tasca extremadament esgotadora.
-Quan tot això hagi acabat farem que els nois dels registres esbrinin a qui pertany en realitat, però de moment n'hi haurà prou que etiquetin el que trobin sota les seves planxes abans d'enviar els microprocessadors al laboratori. Ens fan molta falta. Ah, i els de manteniment també van escassos de circuits i cablejats.
- Protesto!-Va cridar C3PO mentre els guàrdies sullustans l’agafaven dels braços-. La seva excel·lència ha estat segrestada i...
-Per la teva informació, amic meu, et diré que la seva excel·lència acaba de transmetre l'autorització per a la nostra missió en aquest sector i que l'ha rubricat amb el seu segell personal -va dir la gotaliana amb cansada sequedat-. He parlat amb ella fa uns moments.
- La seva excel·lència va deixar hologrames autoritzats de la seva persona perquè fossin utilitzats en cas de necessitat abans de marxar a aquesta missió secreta! -Va cridar C3PO-. És el procediment habitual. Ja sé que necessiten una autorització per establir una zona de quarantena, però en realitat la seva excel·lència no hi és! El meu congènere i jo som els únics que coneixem el seu veritable parador.
Les dues gotalianes -membres d'una espècie famosa per la desconfiança que li inspiraven els androides, un prejudici que resultava bastant comprensible donada la sensibilitat dels seus òrgans sensorials -van intercanviar una mirada d'allò més eloqüent.
- Però els dic que jo hi era! Dos creuers de combat van desaparèixer! El Borealis i l’Impenetrable...
La cirurgiana va arrufar les celles.
-La seva cosina està servint a bord de l’Impenetrable, oi, capitana?
La capitana va assentir.
-I l’Impenetrable va salpar amb rumb a Celanon a començaments d'aquesta setmana.
- Això va ser el que es va dir als mitjans de comunicació! –Va gemegar C3PO mentre els guàrdies començaven a estirar-lo per dur-lo cap a les portes-. La missió que va portar a la seva excel·lència a aquest sector era del màxim secret! L’Impenetrable va ser destruït...
Els ulls de la capitana es van endurir fins a adquirir una lluentor acerada.
-Traieu-lo d'aquí -els va ordenar als guàrdies en veu baixa i suau veu-. I porteu-vos també a aquest R2, d'acord? Digueu-los als de Confiscació que s'assegurin de deixar ben nets tots els seus microprocessadors.
El guàrdia la va saludar.
- Què hi ha del chadra-fan que venia amb ells quan van pujar a bord? -Va preguntar.
La capitana va rebuscar en la seva butxaca i va acabar traient una tira de plastipaper rosada. Al principi C3PO va pensar que seria alguna mena de tira de missatges, però en comptes de l'encapçalament oficial només hi havia un codi de protecció privat imprès a la part superior. Els ulls de la gotaliana es van entretancar furtivament mentre tornava la mirada cap a Yarbolk, qui seguia assegut al costat de l’R2 i intentava passar el més desapercebut possible. La capitana va acabar tornant-se cap a C3PO.
- Com es diu el teu amic?
Llevat que hagin estat programats per proporcionar informació alternativa, els androides sempre són devastadorament sincers..., fins i tot quan han estat construïts per ocupar-se del protocol i la diplomàcia.
-Es diu Yarbolk Yemm -va informar C3PO sense titubejar -. Tinc entès que és periodista del TriNebulò.
Hi va haver un moment de silenci que va acabar sent trencat per la capitana.
-És ell -va dir, i va fer un senyal a un altre guàrdia mentre començava a caminar cap al chadra-fan.
En Yarbolk els va veure venir i es va aixecar d'un salt. Tots els ocupants de la sala d'espera havien estat desposseïts de qualsevol tipus d'armament que posseïssin originalment, i de totes maneres els guàrdies anaven fortament armats. En Yarbolk va córrer cap a les portes, però aquestes no es van obrir. El chadra-fan va girar sobre si mateix veient-se acorralat, i ja havia començat a alçar les mans en un gest de protesta o rendició quan la capitana va empunyar el desintegrador que penjava del seu costat i va disparar un feix atordidor sobre el seu pit des de menys d'un metre de distància. L'impacte va llançar al petit periodista contra la porta, sobre la qual va anar lliscant lentament fins a caure a terra en un garbuix de pelatge daurat i seda blava i rosa.
La capitana va mirar al seu voltant. Cap dels altres ocupants de la sala s'havia mogut, i tots havien estat asseguts sota la mirada vigilant dels guàrdies. C3PO va deduir que potser tenien les seves pròpies raons per no voler cridar l'atenció. La capitana es va tornar cap als guàrdies més propers i va parlar en un to de veu tan baix que només els agudíssims receptors auditius d'un androide podien captar el que deia.
I el que va dir va ser «Escotilla tres».


La Leia es va fer ombra als ulls per protegir-los de la resplendor del sol naixent en l'esquerda del penya-segat resplendent sobre la qual estava ajaguda. El vent feia que tingués la sensació que la seva cara havia estat sotmesa a un conscienciós processament químic. Des de la seva elevada posició actual podia tornar la mirada cap al laberint de congostos, aquells canons on els talls seguien sent tan tallants i irregulars com quan van ser creats per enormes moviments tectònics en un passat molt llunyà i en els quals cada superfície era un mirall que amplificava la llum desproveïda de calor que arribava del sol.
Potser l’estiguessin buscant, però no va veure cap senyal d'això.
De fet, no va veure res. L’Ashgad podia programar sense cap dificultat màquines tan simples com els androides rastrejadors per ajustar-los als seus paràmetres físics: moviment, massa, temperatura corporal... És per això que la Leia havia sacrificat la seva unitat antigravitatòria i un dels escalfadors, enviant-los a la deriva congost avall perquè servissin com a esquer. Els poders debilitats d’en Beldorion potser percebessin la diferència, però la Leia estava gairebé segura que l'antic Cavaller Jedi no hauria estat capaç de dur a terme tal esforç ni tan sols en el cas que la Força no estigués envoltant tot el planeta com un espurnejant camp magnètic.
Va tancar els ulls durant un moment, lluitant amb un cansament tan immens que fregava l'esgotament total. Seguia sense saber per què no havia quedat convertida en gelatina en els contraforts de l’altiplà, i va suposar que es deuria al fet que l'anell antigravitatori no havia estat tan descarregat com li va semblar al principi. Se sentia com si hagués corregut, enfilat i donat voltes durant cent quilòmetres des de llavors.
Va tornar a obrir els ulls i va desdoblar el mapa. Anys de fugir amb les forces rebels li havien ensenyat a llegir els mapes d'alçades. La Leia va identificar el congost pel qual s'havia enfilat i els dos puigs entre els quals hauria de lliscar per baixar fins a l'estació artillera abandonada de Punta Lúgubre. No hi havia cap lloc marcat amb la indicació que hi hagués aigua en tot el mapa, de manera que no podia saber si hi hauria alguna mena de bomba en el seu destí. Ja només li quedava un quart del contingut del recipient, i la Leia no sabia quant de temps anava a necessitar per a poder enviar un missatge...
... si l'estació artillera encara contenia equip transmissor d’abast subespacial en condicions de funcionar.
La Leia es va anar inclinant en un moviment rígid i encarcarat acompanyat per diverses punxades de dolor per examinar les restes de les seves botes cerimonials daurades, i els seus dits ensangonats van arrencar un altre tros de cinta adhesiva platejada per afegir-lo a l’entrecreuament de reparacions ja existent.
Si l’Ashgad no comptava amb algun mitjà per captar un senyal d'aquest tipus i seguir-li la pista, naturalment.
I si encara quedava algú viu per sentir-la.
La Leia va intentar no pensar en la Llavor de la Mort i en com li feien mal els peus.
«La Llavor de la Mort...»
El ressò d'aquelles paraules tornava a la seva ment una vegada i una altra.
«Idiota,idiota, idiota.» Va tornar a posar-se a l'esquena el recipient segellat i va iniciar el llarg, cautelós i terrible procés d'anar seguint la cornisa que s'estenia al llarg del penya-segat per anar cap al munt de puigs d'ametista que havia triat com el seu següent punt d'orientació.
La Leia havia llegit informes i registres sobre altres governs, altres exèrcits i altres homes que havien intentat utilitzar la plaga com a arma, i Hathrox III va acudir a la seva ment. Segons els arxius trobats allà ja havien transcorregut dos segles des de llavors, i Hathrox III seguia figurant en el Registre com a Zona d'Alt Risc. Tots els integrants de l'equip que havia recuperat els arxius havien mort, igual que tots els tripulants de la nau de rescat i tot el personal del centre de quarantena on els havien portat. Segons els registres, als que s'havia accedit mitjançant sistemes de recuperació a distància, l'organització terrorista que havia desenvolupat aquella varietat del quasi-virus comptava amb un antivirus «infal·lible».
Us sona d'alguna cosa el verb "mutar", nois i noies? –Un gest de cínica desesperació va retorçar els llavis de la Leia-. Heu sentit alguna vegada les paraules "error humà" o "una petita avaria en l'equip"? Què em dieu de la vella i entranyable frase "Oh, no se'ns havia ocorregut pensar en AIXÒ"? »
La Llavor de la Mort...
«No us atreviu a fer-ho. No us atreviu a fer-ho.»
Però ja s'havien atrevit a fer-ho. Si els informes i notes de l’Ashgad eren correctes, la Llavor de la Mort ja s'estava difonent a través de la flota, deixant-la paralitzada mentre una revolta de darrere d'una altra anava esclatant pel sector i les naus de l'almirall Larm es disposaven a entrar en acció. Pel que sembla en Dzym podia controlar el moment en què apareixien els brots de la malaltia si estava a la zona o si desitjava fer-ho, i en cas contrari la plaga anava seguint el seu propi curs.
Si intentava tornar a cridar al Luke, seria capaç en Beldorion de captar el seu missatge?
La seva mà va acariciar l'espasa de llum que penjava del seu cinturó. «Hi hauria d'haver fet cas al Luke -va pensar -. Hi hauria d'haver dedicat més temps a l'ensinistrament. En Luke no tindria aquests problemes...»
Ni Vader tampoc, naturalment.
Panteixant, amb les mans ensangonades i els genolls plens d'esgarrapades infligides per aquelles pedres implacables que mai havien conegut l'erosió, la Leia va aconseguir arribar al cim del cingle que s'estenia entre els dos pollegons i va contemplar l'estació artillera.
Es trobava a centenars de metres per sota d'ella i semblava minúscula, un insignificant cilindre negre d'extrems arrodonits, sense portes i sense un sol centímetre de transpariacer, col·locat al costat del gegantí contrafort rocós que havia donat el seu nom a aquell lloc. La pedra negra original havia estat reforçada amb toscos treballs defensius que feien pensar en una dama vestida amb la túnica de gala senatorial que hagués decidit complementar-lo amb un barret equipat de para-sol, armariet de begudes i sistema estèreo. La Leia creia poder obrir-se pas a través d'aquelles amenaçadores superestructures de fusta i acer sempre que estigués disposada a sacrificar la seva manta tallant-la en tires per allargar el cable.
Ho va aconseguir, però per molt poc. Llançant el ganxo des d'un precari punt d'equilibri a la part alta de l'esperó de roques i ajudada per les ràfegues de vent, va aconseguir allotjar-lo en l’eriçament de bigues. Després va deixar anar el cable perquè pengés al llarg de la paret, va tornar a baixar a terra i va anar trontollant fins al lloc on el cable, prolongat mitjançant les tires de manta, estava suspès a un metre de la graveta.
Havien transcorregut anys des de l'última vegada que va escalar una paret. Quan estava a vint metres d'alçada, amb el cos bufetejat pel vent, els braços cremant de dolor i l'escàs alè que li quedava pesant com una pedra dins dels seus pulmons, va sentir que el vertigen s'apoderava d'ella i va pensar que s'anava a desmaiar.
Es va embolicar els braços amb el cable, va fregar el front en la pedra negra i va intentar vèncer l'onada de mareig amb un immens esforç de voluntat mentre el vent l'oprimia amb l'aclaparador poder d'un torrent de gel. El seu cos tremolava a causa de la fam i la fatiga. «No ho aconseguiré...»
Però ho va aconseguir. La Leia va recollir el cable quan hi va haver arribat al cim i després es va arrossegar com una dona gran exhausta fins la pasterada d'anells blindats, reflectors i moduladors que travessaven el paviment per entre els baluards protegits amb trampes i sistemes d'alarma. Els gegantins canons làser apuntaven al cel.
La nit va fer que les pàl·lides estrelles blanques del dia brillessin amb estàtica claredat entre la confusió de bigues i filferro espinós, i va afeblir la martellejant brutalitat del vent. La Leia va utilitzar la seva espasa de llum per obrir-se pas a través dels panys de les portes que portaven als nivells inferiors de l'estació després d'haver bloquejat amb barricades, el més sòlides possible, les portes que hi havia darrere d'ella. El fet de mancar de panells de transpariacer, l'estació artillera molt bé podia estar infestada per les mateixes voraces feristeles mutants que l'havien atacat a l'escala de la casa de l’Ashgad. En aquest cas, probablement es veuria obligada a dormir a la teulada..., i probablement acabaria congelada.
No va veure cap d'aquelles criatures, però a l'escala hi havia centenars de drochs de la mida d'una ungla. Alguns es van tornar cap a ella sota el pàl·lid feix lluminós de la vareta que la Leia mantenia dirigida cap avall, i van començar a reptar decididament esglaons amunt. La Leia va activar la seva espasa de llum i va lliscar la punta per entre ells. Els drochs als que va fregar van començar a xiuxiuejar i es van enroscar sobre si mateixos per quedar convertits en boles de mort calcinada. Els altres la van seguir mentre baixava per l'escala.
L'equip de l'estació era bastant antic, però encara estava en condicions de funcionar. La majoria dels anells de l'armament estaven segellats, però els controls es trobaven al descobert i consistien en un senzill mecanisme intercanviador que transferia les funcions de punteria dels ordinadors segellats a les mans de l’operador. «Algú ha d’haver-los ensenyat a construir aquestes coses...» La Leia va accionar els interruptors de prova per fer un petit experiment i va estudiar les lectures. L'equip de localització de blancs era bastant elemental, però ningú que no hagués rebut l'ensinistrament necessari podria utilitzar-lo. La Leia va pensar que potser es tractés d'un coneixement que els Oients anaven transmetent juntament amb les doctrines que sentien predicar a les veus dels deserts.
«I quines raons poden tenir per voler destruir totes les naus que intenten arribar al planeta o enlairar-se d'ell? Actuen així únicament perquè volen mantenir aquest món en la seva situació de primitivisme actual?»
O hi havia alguna cosa més?
Una punxada de dolor li va travessar el panxell. La Leia va abaixar els ulls i va veure tres o quatre drochs enormes que s'estaven enterrant en la seva carn a través de les tires de cinta adhesiva amb què s'havia embolicat les cames. L'esgotament i una lleu falta d'aire van semblar tirar d’ella, tal com ho havien fet després de l'atac de les criatures de l'escala. «Deuen ser parents dels drochs», va pensar, apartant-se de les consoles de punteria i fent girar la vareta lluminosa en un lent arc. El sòl estava puntejat per les siluetes rodones i aplanades dels insectes. «Segueix movent-te -va pensar-. No permetis que els teus peus es quedin quiets massa temps al mateix lloc.»
La càmera artillera era rodona i enorme, i saltava a la vista que ocupava tot un nivell de la rabassuda estructura de la torre. No hi havia absolutament res en ella que pogués, ni que fos un suggeriment, ser l'existència d'un equip de comunicacions. Llums que mai tornarien a funcionar penjaven de les voltes ennegrides pel fum.
Una escala d'acer situada al centre del sòl comunicava amb el nivell inferior, i allà també hi havia equip protegit per mampares metàl·liques cobertes de brutícia i tacades de sutge. En el sòl hi havia escampades mantes esfilagarsades, munts de fletxes i llances i caixes plenes de bales de metall, càpsules ceràmiques explosives, perdigons i metralla embolicada en trossets de paper. La Leia es va recolzar en l'escaleta, lluitant contra una altra onada de vertigen, el cos tremolós i sobtadament gelat. «Els drochs -va pensar-. La llum del sol farà que em senti millor...» Però un instant després va comprendre que aquelles sensacions igualment podien ser fruit de l'esgotament, la fam i un esforç físic al que no estava acostumada.
I un instant després va sentir el lliscament i l'estrèpit sobtat de bigues i mobles que queien a terra.
«La barricada!» El seu cor va deixar de bategar durant uns segons. Unes botes es van moure del terra sobre del seu cap, embolicades en un tènue ressò de passos, i l'aspra blancor d'un feix de llum sòdica va tremolar i centellejar per l'obertura del sòl. Unes veus van parlar en murmuris. Una ràpida mirada al seu voltant li va revelar que l'escaleta acabava allà: la resta de la torre devia estar ocupada pels sistemes que subministraven energia als canons. Encara que sabia que els buits plens de foscor amagada entre la maquinària i els equips estarien plens de drochs, la Leia es va ficar entre dues caixes negres mancades de tota identificació i va aferrar l'espasa de llum amb la seva mà morada i plena d'esgarrapades. La llum procedent de dalt es va anar intensificant, es va moure amb el moviment inconfusible d'un objecte transportat a la mà i va girar per lliscar sobre el sòl i examinar-lo. Algú va dir «Mira», i un xiuxiueig li va fer callar.
«Els drochs morts -va pensar la Leia-. També he d'haver deixat petjades en la pols del sòl...»
La mera idea que hauria de lluitar era com un dolor que va fer vibrar tot el seu cos. «Oh, en Luke -va pensar-. Si surto d'aquí amb vida et juro que començaré a ensinistrar-me amb tu, ni que sigui per posar-me en forma...»
Les seves mans gelades van lliscar sobre l'interruptor d'activació de l'espasa de llum.
Un torrent de claredat va sorgir des de dalt i una ombra va baixar dos esglaons de l'escaleta, i després va saltar àgilment a terra i va desaparèixer a l'instant entre les ombres, un guerrer que busca refugi. Altres ombres acabaven d'aparèixer a dalt i impedien que la major part de la llum arribés fins a la Leia, però un feix perdut va il·luminar una jaqueta vermella esgarrapada per la sorra, una pluja de vels color de fum i les plaques metàl·liques i les sivelles d'unes botes molt gruixudes. Després hi va haver un moviment, i la fulla groga com un sol d'una espasa de llum va sorgir del no-res amb un tènue brunzit.
-Surt d'aquí -va dir una veu de dona.
La Leia, confusa i atordida, va baixar l'arma.
- Callista? -Va murmurar.
La fulla d'energia va descendir lentament, i la silueta vermella immòbil davant d'ella va alçar una mà enguantada per apartar els vels que envoltaven el seu rostre.
- Leia?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada