dilluns, 8 de desembre del 2014

Planeta de Penombra (V)

Anterior



Capítol 05

Mentre en Luke el pilotava al llarg del canó, el XP-38A va anar descendint a poc a poc cap al terra. O una cèl·lula antigravitatòria estava a punt de fallar o el combustible que feia funcionar l'anell modulador d'aquella cèl·lula s'estava esgotant, però els indicadors, rosegats per la sorra i clarament morts, no permetien saber de quina de les dues coses es tractava. En Luke va començar a remugar imprecacions dirigides contra els qui havien estat capaços de permetre que una màquina tan bona com aquell vehicle acabés en un estat tan lamentable, i va estendre un circell de la Força per empènyer l’oxidat ventre del XP-38A sobre una filera de roques pàl·lidament transparents que relluïen amb tènues esclats violetes, verd jade i blanc-blavosos en què fins a l'últim matís semblava estar tan apagat i descolorit com el gel d'una glacera.
En l'últim instant en Luke va decidir no utilitzar la Força després de tot i va optar per emprar els frens. El lliscador es va aturar amb una tremolosa sacsejada que va fer que en Luke pensés que també tenia problemes amb els estabilitzadors. Un instant després el petit vehicle, movent-se tan lentament com un bantha cansat, es va posar sobre el pendent rocós del sòl del canó.
El silenci semblava tan infinit i etern com el dels deserts de Tatooine. Igual que passava amb el silenci d'aquells deserts, també semblava respirar.
I llavors en Luke va sentir un espetec suau i d'una indefinible qualitat estranyament mortífera darrere seu, i va sentir com la llança d'electricitat estripava l'aire. Es va tornar i de seguida va veure el parpelleig lluminós de les serps de llampecs que baixaven per la cara dels cingles, movent-se sobre elles com mans esquelètiques o com els sistemes d'arrels tremendament ramificades d'un matoll espinós, creant una zona de guspires i centelleigs de gairebé un quilòmetre d'amplada que es desplaçava amb gran rapidesa i venia cap a ell.
En Luke la va contemplar amb fascinació durant un moment. La zona de llum es va vessar pels cingles i va iniciar un vertiginós avanç sobre les roques del fons, acomiadant guspires i tornant-se cada vegada més i més enlluernador a mesura que galopava sobre les lloses i projeccions de vidres gegants que semblaven sorgir de la massa més fosca de les roques. Quan la va tenir una mica més a prop, en Luke va submergir la seva ment en la Força i va fer que el lliscador en el qual estava assegut s'elevés un parell de metres per sobre del terra. Els llampecs de superfície es van escampar per sota del vehicle en un ràpid fluir simultani amb què llepava les parets del canó a banda i banda. En Luke va percebre amb tota claredat les sacsejades dels petits llampecs que brollaven de la massa principal i xocaven amb el fons del lliscador, i ni tan sols l'aïllament li va permetre escapar a les doloroses punxades provocades per aquelles descàrregues, a la vegada podia sentir la Força com un rugit que ressonés dins la seva ment o un vendaval calent que bufés sobre la seva cara, i gairebé va poder veure-la sota la forma d'una claredat fantasmal que es reflectia en les pasterades i facetes de vidres les resplendors omnipresents il·luminaven les ombres al seu voltant.
La tempesta, o el que vulgui que fos allò, va desfilar per sota d'ell durant uns cinc minuts. Quan es va haver allunyat, en Luke va deixar que el lliscador fos descendint lentament fins al terra i va pujar al seient per contemplar com el torrent de llampades i guspires baixava veloçment per les roques fins arribar a la plana, retorçant-se en pàl·lides ondulacions sota la tènue claredat solar. La tempesta va arribar a les ruïnes de la presó-colònia, va fluir al llarg del sòl enjoiat que s'estenia més enllà d'elles i va acabar desapareixent allà on s'alçaven les xemeneies de punxeguts cristalls de roca que s'allunyaven fins a perdre’s de vista en els erms.
I la Força estava per tot arreu, agitant-se i tremolant en el silenci que va succeir a la tempesta. En Luke podia sentir-la amb tanta claredat com si fos una radiació que penetrava la seva pell.
«El planeta és mort -va pensar-. No hi ha ni rastre de vida, excepte en els diminuts enclavaments dels assentaments humans.» Però la Força hi era.
«La Força de la vida sorgeix -havia dit en Yoda-. Ens lliga i ens uneix, Luke... A tu, a mi i a tota la vida.»
I de sobte en Luke va ser conscient que hi havia vida, i va estar completament segur de la seva presència. «Aquí hi ha vida -va pensar-. No sé on es troba, però estic segur que hi ha vida oculta en algun lloc...» Es va preguntar si les ruïnes que havia vist podrien donar-li alguna pista del perquè aquell fet no havia estat esmentat en cap de les exploracions del planeta dutes a terme fins al moment.
En Luke podria haver levitat el lliscador amb la seva ment i haver-lo portat fins a les ruïnes que s'estenien per sota del canó. També sabia que, de la mateixa manera, en Yoda hagués pogut anar volant fins a qualsevol lloc que desitgés visitar o que hagués pogut construir-se un estatge palatí de roques en comptes de conformar-se amb aquella minúscula cabana de fang en els pantans de Dagobah. En Ben Kenobi hagués pogut governar un petit planeta.
«No són les guerres les que grans ens fan», havia dit el petit Mestre Jedi.
I poder elevar pels aires una massa de metall en lloc de conformar-se amb caminar tampoc tenia res a veure amb la grandesa.
En Luke va agafar la seva cantimplora, va inspeccionar l'espasa làser que penjava del seu cinturó i el desintegrador que havia trobat al costat dels macrobinoculars sota el seient, i va tirar a caminar pel canó.
Set segles havien deixat molt poc de la presó-colònia de la dinastia Grissmath. Havia estat construïda sobre d'una petita franja d'aigua subterrània, però evidentment la humitat oculta havia demostrat ser insuficient quan el procés de terraformació va intentar deixar enrere la fase de les estructures biològiques més senzilles, com les molses crom i gòmex que descomponien els minerals de les roques per convertir-los en un sòl que pogués ser utilitzat per plantes com la balcrabbiana i el brachniel. La manca d'un sistema de cultius realment conscienciós havia fet que la majoria de brots intermedis dels ecosistemes artificials morissin abans d'arribar a la fase de l'autosuficiència. Els líquens i el podhoy seguien creixent per tot arreu al voltant dels murs, com si tot aquell lloc hagués estat submergit en una bóta plena de fang carmesí què hagués deixat una capa de residus assecant-se. Encara hi havia una mica de terra prop de les restes del petit edifici que havia albergat les bombes d'aigua, i les resistents balcrabbianes desplegaven les seves fulles sobre ella.
En Luke va percebre la proximitat d'una presència humana pocs segons abans que els seus ulls, acostumats a percebre el perill, distingissin la tènue espurna metàl·lica d'un altre lliscador amagat entre les ombres d'uns fonaments mig ensorrats. Es va envoltar en l'aura d'invisibilitat de la qual li havia parlat en Yoda i que la Callista, recordant el seu propi ensinistrament, li havia ensenyat a utilitzar anys després i que, sens dubte, havia permès que el vell Ben pogués anar i venir com volia per l'Estrella de la Mort sense ser detectat per les tropes millor entrenades de tot l'Imperi.
El propietari del lliscador estava assegut a l'ombra de les balcrabbianes, en un lloc protegit del vent on el degoteig de les canonades de la bomba d'aigua, trencades feia molt de temps, havia creat una sèrie de tolls diminuts escampats sobre el paviment esquerdat. Tindria sis o set anys menys que en Luke i, a jutjar pels seus cabells castanys i la seva constitució esvelta, devia haver nascut a Corèllia, o potser a Alderaan. Només veure’l en Luke es va recordar de les dotzenes de joves grangers a qui havia conegut a Tatooine mentre intentaven subsistir en un món gens hospitalari. Encara que el duranex de la seva granota de vol era una de les teles més dures i resistents conegudes, la peça estava esfilagarsada i coberta de pegats, i el cuir de la borsa-cinturó que cenyia els seus malucs era ple de pedaços. El jove va alçar la mirada ràpidament quan en Luke va permetre deliberadament que un costat de la seva bota fregués una protuberància de permacret. La seva mà va volar cap l'arma de projectils de llarg canó i aspecte primitiu que havia deixat a terra al seu costat, però després d'examinar al Luke amb la mirada durant uns moments alguna cosa li va semblar convèncer que el nouvingut no era el perill que havia estat tement. El jove va tornar a deixar l'arma a terra, va alçar la mà i li va somriure.
- D'on has sortit, germà? No em diguis que anaves en aquest ala-B que van abatre.
En Luke li va tornar el somriure.
-Només vull saber com es diu el tipus que em va assegurar que els ales-B eren massa petits per atreure el seu foc. Em dic Owen Lars -es va presentar, oferint-li la mà.
El jove es va aixecar.
-Jo em dic Àrvid Scraf -va dir-. Havies modificat el teu ala-B per transportar càrrega? Intentaves arribar a Hweg Shul, potser? Normalment un aparell de les dimensions d'un ala-B pot travessar les pantalles de foc automàtiques. Els contrabandistes els utilitzen de tant en tant, però he sentit a dir que tot i així pots tenir problemes amb ells. Els theranians devien ser a la base quan els sensors van captar la teva presència. Si volen, poden desconnectar els sistemes automàtics i manejar les bateries amb els controls manuals.
En Luke es va agenollar al costat de l’aigua i va submergir la seva cantimplora mig buida. Tot i que feia força fred, la tallant sequedat de l'aire va omplir tot el seu ser amb una curiosa sensació d'haver tornat a casa.
-Típic de la meva mala sort. En una ocasió vaig aconseguir fer-me amb mig contenidor de brillestim per només 2500 crèdits, però al tipus que me l'havia venut se li va oblidar dir-me que l'havia robat i que tenia relés sensors ocults. Encara no havia sortit de l'atmosfera quan catorze creuers dels nois del servei d'impostos van començar a brunzir al meu voltant com mosques atretes per una fruita madura.
Al Luke mai li havia passat res semblant però al Han sí, i l'anècdota li proporcionava una espècie de credencials i una personalitat. A més, li donava uns moments més per fer-se una idea de quina mena de persona era l’Àrvid Scraf.
-M'havien dit que els theranians són uns salvatges, i no hi ha dubte que els que van intentar omplir-me de forats es comportaven com a tals. El meu carregament va haver d'augmentar les lectures de massa de la nau. Saben manejar una estació artillera?
-No els subestimis. –l’Scraf va agafar la seva cantimplora. Una mica d'aigua va caure sobre la tela ataronjada de les seves mànigues esfilagarsades per la sorra i va lliscar al llarg de la pitrera del seu mico-. On has baixat? Suposo que a hores d'ara els theranians ja hauran acabat de desmantellar la teva nau, així que t'ajudaré a portar-la fins al Canó Rubí el que hagin deixat. Podràs aconseguir alguns diners a canvi de les restes.
Una infància en Tatooine havia fet que en Luke estigués molt familiaritzat amb tots els aspectes del negoci de la recuperació de ferralla. Subsistir en aquell món desèrtic, que si més no amb comptava amb una mena de port comercial gràcies a Mos Eisley ja resultava bastant difícil, però en un planeta pràcticament desproveït de recursos naturals que a penes tenia accés a les importacions, aquesta petita quantitat de metall i microxips podia ser suficient per convertir-lo en un home ric.
- I qui són aquests tipus? -Va preguntar mentre s'instal·lava al dur banc de fusta que feia de seient al lliscador de superfície d’en Àrvid Scraf.
El vehicle era un Aratech 74-Z tan vell que semblava estar a punt de desintegrar-se, i es trobava en tan mal estat que els Jawes mai li haurien posat una mà a sobre. Els dipòsits de suspensió d’estribord tenien tan poc combustible que la coberta s'inclinava en un angle molt pronunciat, i l’Àrvid havia creat una segona coberta mitjançant taulons sostinguts per pals que els mantenien més o menys anivellats. També hi havia afegit una pota retràctil proveïda d'una roda perquè el vehicle no es desestabilitzés si anava molt carregat. Com a resultat, el lliscador feia pensar en un fong deforme sostingut per una tija que no arribava a tocar a terra.
-No sembla gran cosa, però et porta d'un costat a un altre -havia dit el jove en un to entre orgullós i defensiu quan va veure la cara que posava en Luke. Amb en Luke al banc, l’Àrvid va haver de desplaçar el sac ple de graveta que servia com a llast per compensar el nou pes-. Bé, allà anem...
El lliscador funcionava, efectivament, i semblava capaç de complir la seva funció com a mitjà de transport. Igual que passava amb el Falcó Mil·lenari, encara conservava alguns recursos ocults.
- Vols dir els theranians? -Va preguntar l’Àrvid al seu torn mentre conduïa el vehicle-. Hi ha petits llogarets de theranians en els canons o en cavernes, i en qualsevol lloc on puguin trobar una deu o una vella bomba d'aigua que encara funcioni. Però la majoria d'ells procedeixen de les granges. La meitat dels Veterans van pertànyer al culte en algun moment o altre de la vida. Els nois abandonen els assentaments i s'uneixen a les bandes durant dos o tres estacions. Suposo que així poden olorar el fum, sentir les veus, somiar els somnis i conèixer a persones a les que mai haurien conegut si s'haguessin quedat a casa. Després tornen als assentaments i es casen i tenen fills. Uns quants tornen a unir-se a les bandes passat algun temps, però a gairebé tots els hi sembla que amb un sol cop n’hi ha prou.
Va arronsar les espatlles mentre s'aferrava a les palanques que tremolaven i oscil·laven amb tanta fermesa com si fos un domador de banthes i els seus ulls anaven i venien contínuament dels indicadors esgarrapats per la sorra a les feses i esquerdes del terreny, que anava pujant de nivell a poc a poc a mesura que l’Aratech s'obria pas a través de les cada vegada més estrets canals formats per aquells cristalls de roca saturats de llum i s'aproximava lentament al lloc on en Luke havia deixat l’XP-38A confiscat als seus atacants.
-Per això no aconseguim treure’ns-els de sobre -va seguir dient l’Àrvid Scraf-. Els seus Oients els diuen que res ha d'entrar o sortir del planeta, i els hi repeteixen una vegada i una altra mentre dormen i en els seus somnis..., i el que els diuen acaba formant part dels seus somnis per sempre. Se'ls fica al cap, i a partir de llavors no hi ha manera de fer-los veure les coses d'una altra manera. Són incapaços d’imaginar-se com podria arribar a ser aquest món si aconseguíssim posar en marxa alguna mena d'intercanvis comercials. «No volem tenir res a veure amb aquestes coses», diuen, i llavors ja pots parlar fins a quedar-te sense oxigen, perquè ells es limitaran a mirar-te amb aquells ulls de boig i després et diran: «No volem tenir res a veure amb aquestes coses». No volem, no volem... Com si sabessin què és el que pensen tots els altres Veterans! És increïble, per descomptat...
Va moure el cap. Les robustes mans que empunyaven les palanques estaven tacades de greix i plenes de callositats, i al Luke li van recordar les seves durant aquells dies en què intentava subsistir en un món que no estava fet per acollir la vida humana.
Entre els dos van aconseguir subjectar l’XP-38A al llit de transport del 74. En Luke coneixia molt bé els raonaments que s'ocultaven darrere d'aquella obsessió per aprofitar-ho tot: en un món on no hi havia metall, fusta o importacions, una galleda oxidada era un autèntic tresor.
L’anèmic sol del planeta s'estava posant a gran velocitat, i ràfegues de vent arribades de l'oest no van trigar a caure sobre ells i van fer que el vehicle sostingut per feixos repulsors tremolés i es balancegés d'un costat a un altre. Mentre lluitaven amb les cordes, el camal del mico de vol d’en Luke es va enganxar en un dels suports improvisats del 74 i el metall li va esgarrapar la carn. Quan es va dur la mà a l’esgarrapada, els dits d’en Luke es van trobar amb el que semblava una goteta de plàstic, llisa i dura, adherida a la seva pell, i quan va tirar de la tela i va desprendre aquella mena de plaqueta amb una ungla va veure una diminuta inflor en el seu panxell, com un minúscul turó que hagués nascut de sobte en la seva carn. En el seu centre hi havia una cúpula gairebé invisible d'una quitina molt dura de color entre purpuri i marronós que resultava obvi era la closca d'un insecte de la mida d'un cap d'agulla, el qual va desaparèixer en la carn d’en Luke un instant després que l'hagués descobert.
En Luke, molt sorprès i una mica alarmat, va deixar escapar una exclamació de repugnància i es va apressar a pessigar la carn al voltant de la inflor, obligant a la criatura a sortir del seu amagatall. La bombolla d'aquella closca que semblava una gota de sang seca es perllongava en un repel·lent abdomen que tindria un centímetre de longitud i al qual seguia un caparró molt dur i un anell de diminutes potes convulses acabades en una mena de ganxos. La criatura de seguida va començar a debatre’s entre el polze i l'índex d’en Luke, i va tractar d'enterrar-se en el tou del seu polze. En Luke la va llançar a l'aire d'una violenta papirotada i va sentir com xocava amb la faceta plana d'una roca propera. La criatura va rebotar a la roca, va caure a relliscós terra del canó i va fugir a tota velocitat a la recerca de les ombres de la pedra més propera.
- Quin ser tan fastigós! -Va exclamar en Luke mentre es pujava el camal del mico uns quants centímetres més per descobrir que el seu panxell estava puntejat per diminutes inflors enrogides o per taquetes rosades que indicaven els llocs on els insectes ja s'estaven enterrant en la seva carn.
-No malgastis el teu temps amb ells -li va aconsellar l’Àrvid des de l'altre costat del lliscador. El jove va fer un últim nus i va passar per sobre de les aletes estabilitzadores per reunir-se amb en Luke-. Probament els vas arreplegar en les ombres que hi ha al voltant de l'aigua.
L’Àrvid va apujar-se la màniga per mostrar-li un mínim de quatre inflors en el seu avantbraç, una d'elles amb la cua del minúscul insecte de dura closca esvaint-se en la carn. El jove es va pessigar el monticle fins extreure la criatura amb tanta naturalitat com si estigués fart de fer-ho i la va llançar sobre la coberta, reduint-la a una taqueta porpra amb el taló de la bota quan va veure que començava va a arrossegar-se cap al seu peu.
-Són repugnants, per descomptat, però moren de seguida i són absorbits per l'organisme. Expliquen històries de cercadors de cristalls als quals se'ls va acabar el menjar als erms i que van ficar les mans en un forat, i així van absorbir els drochs suficients per poder seguir amb vida fins arribar a un assentament. Encara que si vols que et sigui sincer, mai he volgut comprovar si realment són tan nutritius... -Va afegir torçant el gest.
-Drochs?
L’Àrvid va assentir.
-Són per tot arreu, i quan dic que hi ha drochs per tot arreu no estic exagerant. Es reprodueixen a tal velocitat que comparar amb ells els conills semblen monjos elamposnians. Tot el món és ple de picades... La llum del sol els mata. Limita't a anar el més net possible i no pensis més en ells.
En Luke va recordar alguns dels més horripilants, encara que totalment inofensius habitants de Dagobah que robaven engrunes en els racons de la barraca d’en Yoda, i es va dir que l’Àrvid tenia raó.
Uns quinze o vint minuts després, en Luke va tornar a apujar-se el camal del mico mentre el petit comboi format pels dos lliscadors units amb cordes sortia dels laberints de vidre i entrava a la plana, on ja es podien veure els senyals negrosos deixats pel descens forçós de l'ala-B, i va veure que en la seva pell ja només hi havia unes quantes taques rosades. Es va pessigar amb gran cautela la carn al voltant d'una d'elles a la recerca de la duresa d'un cos estrany, i no va trobar absolutament res. Després va usar la seva ment i les tècniques de la Força per examinar les molècules, l'aigua i l'energia vital del teixit muscular i només va trobar tènues rastres a punt d'esvair-se d'un camp d'energia alienígena, que es van dissoldre en el mateix instant en què els observava per tornar-se idèntiques a les del seu cos primer i acabar formant part d'ell després.
Ja no quedava pràcticament res de l'ala-B. Les taques negroses de la terra cremada, les esgarrapades i esquerdes a terra i l'enorme retall de graveta fosa que indicava on s'havia trencat el nucli del reactor seguien allà, però fins i tot l'enorme cilindre del reactor havia desaparegut. El que per en Luke sempre havien estat les «parts toves» de la seva nau estaven escampades per terra: l’encoixinat dels seients, alguns trossos de plàstic procedents dels acobladors fets miques, fragments d'aïllament socarrats per l'impacte i convertits en fràgils laminetes negres... Els seus atacants s'havien emportat tota la resta.
-Ja m'imaginava que no trobaríem gran cosa. –L’Àrvid va ficar la puntera de la bota a la part mig esquerdada del que havia estat un recobriment de consola i el va aixecar. Fins i tot els cargols havien desaparegut-. L'utilitzen absolutament tot. I per què no? Tothom ho fa. -Una ràfega de vent ressec va agitar els seus flocs castanys i els va escampar sobre els seus ulls-. Em sap molt greu, Owen.
El sol s'estava posant. Els colors vermell, rosa i cinabri dels seus llums canviants estaven per tot arreu i rebotaven en la graveta, les roques i les gegantines xemeneies de vidre, fent que en Luke tingués la sensació d'estar atrapat en un gegantesc riu de lava mancat de límits que s'estirava fins arribar als confins del món. La brisa s'havia convertit en un torrent de vent, i la temperatura estava baixant molt de pressa.
-Si més no vas aconseguir fer-te amb un dels seus lliscadors. Bé, ja és alguna cosa... –L’Àrvid va abaixar la veu-. Eh... No tindries deutes pendents a causa de la càrrega, oi? -Va ficar els dits en uns guants teixits per algú que no sabia manejar molt bé les agulles de fer mitja i li va llançar al Luke una jaqueta d'aspecte bastant llardós que va treure de sota el seient del lliscador. El seu alè ja s'havia transformat en un núvol de boira-. Em refereixo a la càrrega que transportaves a la teva nau, ja saps... Espero que no hi hagi ningú que pugui ficar-te en embolics per haver-la perdut.
En Luke estar a punt de dir-li que no es preocupés més per la seva càrrega fictícia, però llavors va tenir una idea. Quan va respondre també bé va baixar la veu, encara que resultava gairebé escandalosament obvi que no hi havia res ni ningú que pogués sentir-los en centenars de quilòmetres a la rodona.
-Bé, la veritat és que preferiria que un parell d'individus creguessin que no vaig aconseguir sortir amb vida de la meva ala-B fins que hagi aconseguit reunir una mica de capital que em permeti recuperar-me -va dir-. Suposo que ja m'entens, no?
L’Àrvid va assentir, comprenent a què es referia amb una rapidesa que va fer que en Luke es preguntés si les visites dels contrabandistes serien molt freqüents. Pedducis Chorios estava molt a prop, de manera que semblava lògic suposar que els contrabandistes serien una presència familiar.
-Pots passar la nit amb mi a casa de la meva tia, al Canó Rubi -va dir l’Àrvid-. Si intentessis dormir a la intempèrie acabaries congelat, saps? I a més, si vols vendre el teu lliscador tia Gin t'ho pagarà al millor preu possible, i amb aquests diners n’hi hauria prou per poder sortir del planeta, quan arribis a Hweg Shul.
-Gràcies -va dir en Luke, embolicant-se en els malmesos plecs d'aquella jaqueta que li quedava massa gran-. T’ho agraeixo.
-Bé, no rebem moltes visites de fora -va dir l’Àrvid amb una certa timidesa mentre tornaven a l’Aratech-. Els Veterans són una mena de gran família en què tothom és cosí de l’algú, però els que hem arribat aquí durant els últims deu anys ens agrada assabentar-nos què tal van les coses pel Nucli. Suposo que ja m'entens, no?
En Luke l'entenia. Durant l'hora i mitja següent, i mentre l’Àrvid s'enfrontava al vent del vespre i pilotava el lliscador sobre les planes del llit marí ajudat per la tremolosa claredat d'un parell de llums químiques, va entretenir al noi amb històries de contrabandistes de segona mà que li havia sentit explicar a la Mara, al Han i al Lando i amb relats de la Rebel·lió que combinaven les seves pròpies aventures amb les de la Leia, la Wínter i en Wedge. En Luke va afegir notícies, rumors i insinuacions en quantitat suficient per donar a entendre que era un saltaplanetes de segona categoria que es guanyava la vida el millor que podia per entre el caos sense posar-se de part de cap de ningun dels dos bàndols, d'una manera molt semblant a com ho havia fet en Han en un passat no tan llunyà.
I, com li hauria ocorregut al mateix en Luke deu o dotze anys i unes quantes vides abans, l’Àrvid de seguida va quedar fascinat per les seves històries.
El jove havia perdut moltes hores de la seva jornada per ajudar al Luke. En Luke estava bastant cansat i hagués preferit dormir o fer-li algunes preguntes sobre aquell món fantasmagòric de llum i vidres implacables, però sabia que la petita diversió que pogués proporcionar-li serviria de pagament a totes les molèsties que s'havia pres l’Àrvid. Mentre parlava, en Luke es va dir que després ja tindria temps de sobres per tractar de trobar resposta a totes les preguntes que li havien portat fins allà.
Una resplendor llunyana va apunyalar el cel sobre el teló de fons de la foscor.
- Què...?
- Deu ser l'estació artillera! –L’Àrvid va recolzar els peus en un sac de llast i va deixar caure tot el pes del seu cos sobre la maneta de control-. I a més sembla una nau bastant gran. Crec que s'està acostant a Punta Lúgubre...
El lliscador es va anar enfonsant pesadament cap a terra, i la vista de les seves llums van brillar sobre les facetes de vidre sota d'ells. El vent havia cessat amb l'arribada de la foscor, i la seva desaparició havia fet que el fred es tornés prou intens perquè en Luke estigués notant punxades de dolor a les orelles i les dents.
-Hi ha un parell de rifles desintegradors sota el seient, Owen. Et faria res agafar-los?
En Luke es va ajupir i va trobar un desintegrador protònic Seinar i un Merr-Sonn Estàndard Quatre francament venerable.
-Pots utilitzar el rifle protònic -li va oferir generosament l’Àrvid mentre trepitjava l'accelerador i els penyals i xemeneies disperses començaven a desfilar al seu voltant amb horripilant rapidesa-. El Quatre és una mica temperamental, així que serà millor que em deixis manejar-lo.
-Eh... Sí, probablement serà millor. -En Luke va inspeccionar el Seinar. L'arma, un exemplar en avançada fase geriàtrica, havia estat reparada en diverses ocasions, igual que passava amb tot l'equip que en Luke havia vist al planeta des que van arribar, però estava impecablement net i els indicadors marcaven un nivell màxim d'energia -. Què està passant?
Els esclats de llum que ballaven per davant d'ells procedents del nivell del sòl, i no anaven dirigits cap al cel. En Luke es va agafar a un agafador i es va incorporar. El vent va bufetejar el seu mico de vol gris mentre en Luke llançava la seva ment a través de la foscor, intentant arribar fins a l'origen d'aquells centelleigs intermitents. Ira. Violència. Un terrible remolí en la Força.
-No seran aquesta..., aquesta espècie de llampecs de superfície que vaig veure fa una estona, oi?
L’Àrvid, el cos tens sobre el banc, va moure el cap.
-Sembla com si l'estació estigués sent atacada.
L'estació artillera era un complex de siluetes de permacret fosques i escarransides que semblaven haver-se fos amb les espatlles d'os negre dels turons. L’espurneig de la llum làser va permetre que en Luke distingís l'enorme cilindre del mur exterior, una forma geomètrica originalment llisa recoberta per les marques i esgarrapades del temps i les tempestes de sorra. No hi havia porta, poterna, entrada o finestres. Les estructures superiors de l'estació, allà on el lluent morro negre del canó apuntava al cel, estaven coronades per una precària estacada de pals i taulons de fusta de botoner i el que semblaven troncs sencers de loaks espinosos en els quals les masses nuoses i retorçades s’estiraven en totes direccions com una pasterada de llances, i entre les quals s'amagaven passarel·les, ponts i petits nius protegits des dels que els defensors podien disparar sobre persones que hi estiguessin sota. Llums diminutes semblaven haver-se quedat enredades en les acumulacions d'objectes negres: hi havia llanternes, bengales de sodi i, aquí i allà, l'ocasional filera de llums de treball improvisades, la seva resplendor sulfurosa va permetre que en Luke veiés siluetes en moviment que es desplaçaven veloçment per entre les ombres tremoloses. L’Àrvid va detenir el lliscador a dalt d'un cingle des del qual es dominava el petit canó en el qual es trobava l’estació, situada a uns cent metres de les parets. Des d'aquell privilegiat punt d'observació en Luke va poder veure com el petit grup d'atacants corria d'una punta a l'altra de la curvatura del bastió, ruixant la superestructura amb esclats de llum protònica que cremaven en la foscor durant uns instants abans d’esvair-se.
-Vaja, però si és en Gerney Caslo... –L’Àrvid ja tenia els macrobinoculars indispensables per a qualsevol habitant de la frontera col·locats davant dels ulls, i estava ajustant els seus controls mentre seguia els moviments d'una o altra figura-. En Gerney és un dels venedors d'aigua més importants de tots els que fan negoci amb el nostre preuat líquid entre aquest lloc i Hweg Shul. Sense ell mai hauríem aconseguit tornar a posar en marxa aquestes velles estacions de bombament. Els Veterans havien deixat que s'anessin podrint, i només s'ocupaven de les que hi ha als seus pobles. Veus a aquesta noia d'aquí, la dels cabells blancs? És l’Umolly Darm. Trafica amb vidres-fantasma, aquesta varietat allargada de color verd i violeta que creix en raïms sobre els turons més alts... Els usen per fabricar no sé quin equip òptic que se suposa que fa que les flors creixin més de pressa en mons amb sols de la classe K o alguna cosa per l'estil. Treballa per a una petita organització de transportistes de Hweg Shul: disposen de tres naus suborbitals, i poden fixar el preu de venda de qualsevol carregament que aconsegueixin fer passar a través de les pantalles de foc de les estacions.
L’Àrvid va abaixar els macrobinoculars. Tota la seva actitud deixava molt clar que no es delia per unir-se a l'atac, encara que en Luke es va adonar que havia deixat el Merr-Sonn Quatre prou a prop seu per poder empunyar-lo en qüestió de fraccions de segon.
-És una de les poques persones que pot proporcionar-te un seient a bord d'una nau. -L'alè del jove es va convertir en un nuvolet de diamants-. Ella o en Seti Ashgad, en el mateix Hweg Shul... Si vols, l’Umolly podria aconseguir-te informació a través del directori del poble.
Una cridòria llunyana va ressonar sota d'ells. Un petit grup del que semblaven grangers armats i habitants d'algun llogaret estava pujant a un lliscador que havia estat col·locat al costat del mur. En Luke no necessitava els macrobinoculars per veure els dipòsits de flotabilitat extra instal·lats sota el casc del lliscador. Els atacants devien d'haver esperat fins que els vents del vespre deixessin de bufar per poder utilitzar un mitjà de transport antigravitatori a tanta distància de terra.
El vehicle també havia de comptar amb alguna mena de primitiu escut deflector, perquè les roques i les llances llançades des de dalt fallaven el blanc amb sospitosa insistència. Una de les siluetes agotzonades va manipular una consola de control improvisada, i el lliscador va iniciar un lent ascens al llarg del mur.
En Luke es va preguntar si els defensors coneixerien prou bé el funcionament dels escuts deflectors perquè se'ls ocorregués despenjar a un home suspès d'una corda fins a deixar-lo sota del vehicle que pujava cap a ells.
- Creus que la senyoreta Darm podria informar-me de quan vindrà algú?
-No veig per què no. Ja t'he dit que no rebem moltes visites, però pràcticament totes arriben a través de Hweg Shul.
Una corda va brollar del garbuix de troncs. Com una plomada suspesa d'un fil, una prima silueta de gràcils moviments vestida amb greixoses peces carmesines, cuir vell i el que semblaven ser parts d'una antiquíssima cuirassa de les tropes d'assalt, va començar a baixar amb veloç despreocupació al llarg de la superfície de permacret, mantenint-se prou allunyada del lliscador i el seu petit grup d'atacants perquè la corba del mur li oferís una certa protecció contra els feixos làser. Només un tret perfecte hagués pogut fulminar al defensor solitari, i cap dels atacants enfilats al lliscador tenia tanta punteria. Els feixos d'energia van passar molt lluny d'ell i van rebotar en la dura paret negra, deixant llargues cicatrius negroses però sense arrencar-ne ni un sol fragment. La dinastia Grissmath sabia com construir les seves fortificacions.
I llavors, just en el moment precís, el defensor es va envoltar un braç amb un parell de voltes de corda extra i, sostenint un cinturó ple de magranes amb l'altra, es va apartar de la paret mitjançant una potent puntada per descriure una perllongada paràbola volant que, com si fos un pèndol, va acabar portant-lo molt a prop de la part inferior de la plataforma d'assalt improvisada. Els ocupants de la plataforma van començar a disparar cap avall en un frenètic intent d'acabar amb la silueta color vermell sang que venia cap a ells a través de la foscor, però la barana del lliscador els hi va impedir apuntar amb la precisió suficient.
El cronometratge havia estat impecable. El defensor solitari va llançar el cinturó de granades cap amunt, i l'expert gir del seu canell que el va dirigir cap a la part inferior del lliscador va ser suficient perquè el cinturó quedés atrapat en l’equilibrador d'emergència. El defensor solitari va tornar a entrar en contacte amb la paret i es va allunyar d'ella mitjançant una segona puntada, balancejant l'extrem de la corda per desaparèixer entre la foscor. La corda ja s'estava escurçant amb gran rapidesa a mesura que els defensors amagats a la seva superestructura hissaven al llançador de magranes. La plataforma va començar a baixar cap a terra mentre els segons transcorrien a tota velocitat. Els atacants la van abandonar quan estaven a vuit metres del terra, saltant en totes direccions, i el lliscador va esclatar entre un diluvi de metralla roent a dos metres per sobre d'on haurien estat els caps dels atacants de no ser per la seva ràpida fugida.
Els feixos lluminosos de diversos reflectors van lliscar sobre la grava en un sobtat esclat de claredat procedent de la plana. Les llances i les fletxes van relluir amb centelleigs metàl·lics mentre solcaven l'aire, i un polsim de vermellosos trets làser va omplir la nit amb un tapís de puntades acompanyades pels secs espetecs de les armes de projectils. En Luke va concentrar la seva ment a través de la Força per travessar la foscor i va veure una bigarrada multitud d'homes i dones que s'acostaven ràpidament sobre un considerable nombre de lliscadors i motos aèries. Aquell nou contingent anava encara pitjor vestit que les forces d'atac -que en Luke va suposar que serien Nouvinguts-, però els seus integrants no compartien el gust pels parracs exòtics que semblava caracteritzar els theranians.
Eren molt més nombrosos que qualsevol dels altres dos grups, i hi hauria més d'un centenar entre homes i dones. Els Nouvinguts es van tornar cap a ells, cridant i enarborant les seves armes, i en Luke va poder sentir les malediccions i acusacions que aletejaren pel gèlid aire nocturn. Així que els dos bàndols van haver entrat en contacte, amb prou feines es van fer trets. La batalla semblava més aviat una enorme baralla de bar, amb homes i dones empenyent-se i donant tirons, colpejant amb garrots, palanquetes o aixades, agafant, llançant cops de puny i tirant dels pèls. «Són enemics -va pensar en Luke-, però es tracta d'uns enemics que saben que tornaran a trobar-se a la mateixa botiga per comprar alguna cosa de menjar demà al matí.»
-Suposo que aquests d'aquí han de ser els Veterans, no? -Va preguntar, i l’Àrvid va assentir amb expressió enfosquida.
-Condemnats idiotes... -Va remugar el jove-. Què més els dóna a ells que intentem comerciar amb l'exterior? Què els pot importar que canviem les nostres collites per bombes d'aigua, processadors i mitjans de transport? Si volen, poden viure com animals, però no entenc per què ens obliguen a viure com ells.
L’Àrvid va empènyer les palanques amb una ganyota de disgust, va fer retrocedir el lliscador i va començar a baixar per la cinglera. «Perquè esteu al seu planeta, potser?», Va pensar en Luke.
Va llançar una ràpida mirada de dalt a baix i va veure figures immòbils entre les biguetes i troncs de la superestructura de l’estació, les seves siluetes es veien per l'aspra claredat de les llums: el guerrer carmesí de cos prim i gràcils moviments hi era, i al seu costat es podia distingir la silueta, esvelta i diminuta, del que semblava un home més jove amb llargs cabells recollits en trenes. Una prima llança de llum verdosa va sorgir del canó principal de l'estació i va sortir disparada cap al cel en un veloç ascens per darrere d'ells, perdent-se en la llunyania nocturna.
Un instant després una segona llum va brollar dels turons. Un puntet de foc va florir en el cel, gairebé invisible en la distància infinita que s'estenia sobre els seus caps.
-Oh, per tots els siths... -Va murmurar l’Àrvid, mirant per sobre ma de l'espatlla mentre tornava a baixar cap a terra-. Algú està intentant baixar.
Els atacants van deixar d’empènyer i maleir al costat del mur. Tant ells com els Veterans que els havien atacat des del darrere es van quedar sobtadament immòbils en grups d'expressió fosca i malhumorada, panteixant com dracs en el fred de la nit. Tots van mirar cap amunt quan el canó de l'estació va tornar a disparar el seu feix.
-Li han donat a un –va remugar l’Àrvid, detenint el lliscador al final del cingle-. Però no han aconseguit acabar amb tots. En Gerney sabrà quina càrrega ha arribat i quant cobraran per ella.
«És la nau d’en Seti Ashgad», va pensar en Luke. Resultava obvi que l'atac a l'estació artillera havia estat meticulosament organitzat i coordinat –ei! qui podia saber des de quants llocs havia arribat simultàniament? - Per augmentar les probabilitats que el líder populista pogués tornar sa i estalvi.
La diminuta explosió que acabava de tenir lloc en les capes altes de l'atmosfera va fer que els antics atacants reprenguessin les seves malediccions i amenaces i es llancessin a una nova ofensiva que tenia com a únic propòsit el fet de permetre'ls desfogar la seva frustració i la seva ràbia. L’Àrvid va tornar a trepitjar l'accelerador en un sorrut silenci, i els ulls d’en Luke van ser atrets un cop més cap a l’homenet dels cabells trenats immòbil a la part alta del mur i la silueta alta i prima que s'alçava al costat d'ell abans de què els penyals i les xemeneies de vidre ocultessin l'estació artillera.
El lliscador de l’Àrvid va arribar al lloc on les últimes fileres de roques disperses eren substituïdes pel buit dels llits marins banyats per la claredat estel·lar i va arribar als grups de combatents en retirada, homes i dones vestits amb granotes de treball verdes, grogues o ataronjades descolorides per la sorra, rifles a l'espatlla o desintegradors penjant dels cinturons, eines que permetien identificar al primer cop d'ull als habitants de les fronteres a tota la Vora Exterior. De tant en tant eren avançats per lliscadors o motos aèries carregades de Veterans i llavors els Nouvinguts maleïen i agitaven els punys, però no es van produir noves hostilitats.
Ja s'havien allunyat força de l'estació artillera quan en Luke va veure aparèixer davant seu una filera de lliscadors estacionats a la plana, la majoria dels quals estaven gairebé tan malmesos com l’Aratech de l’Àrvid. Els Nouvinguts estaven pujant als vehicles.
- Ets tu, Àrvid? -Va cridar un home.
- On t'havies ficat, nen? -Va preguntar una veu femenina.
La veu pertanyia a una dona ja força gran que al Luke li va recordar a la seva tia Beru, perquè tenia el mateix rostre colrat per la intempèrie i la seva aurèola de competència callada i tranquil·la-. I d'on has tret aquest lliscador? Has tingut problemes?
-Aquest lliscador és del meu amic Owen, tia Gin. –L’Àrvid va assenyalar al Luke amb una mà-. Es... Se’l va portar per cobrar un deute pendent.
La tia Gin va acostar el seu vell vehicle al lliscador de l’Àrvid i els seus llavis es van corbar en un lent somriure mentre els seus ulls d'experta, capaços de distingir les característiques de qualsevol equip fins i tot sota la llum tremolosa i intermitent dels llums de sodi, identificaven el probable origen del lliscador subjectat a la coberta de càrrega.
- De debò? I a què et dediques, Owen?
-Sóc mecànic de lliscadors, i vaig a Hweg Shul. -En Luke va deixar el desintegrador protònic de l’Àrvid sota el seient-. L’Àrvid va tenir l'amabilitat de treure’m dels turons quan els dipòsits d'aquest trasto van exhalar el seu últim sospir -va afegir, ficant-se les mans enguantades a les aixelles per tractar de protegir-les del fred.
-L’Owen dormirà amb nosaltres aquesta nit, tia Gin..., si no us sembla malament, naturalment -va dir el jove, dirigint-se a la seva tia amb una afable jovialitat que en Luke mai havia estat capaç d'emprar amb la seva família adoptiva de Tatooine -. He pensat que podia portar-lo a Hweg Shul al matí.
-Per mi d'acord -va assentir Gin-. Suposant que no vulgui quedar-se a treballar una temporada per aquí, naturalment... No podem pagar un gran sou -va seguir dient mentre es tornava cap al Luke-, però tindries menjar i un sostre i això et permetria estalviar alguns diners per a la ciutat. I una mica d'ajuda no ens aniria gens malament, per descomptat...
-Fa una hora no ens hauria vingut gens malament, cert -va grunyir un home molt corpulent amb una frondosa barba que li donava l'aspecte d'un bantha enfurismat i que acabava d'aparèixer a bord d'un Saltador SoroSuub gairebé antediluvià.
Els feixos dels focus del lliscador no paraven de saltar i ballotejar, però així i tot en Luke va poder adonar-se que el terreny havia canviat. Va sentir la variació primer a l'aire, que s'estava tornant una mica menys ressec. Tot d'una la grava va desaparèixer per ser substituïda per una prima capa de terra polsosa, i en Luke va poder distingir les plantes tenaces i resistents que tan bé coneixien els terraformadors colonials, des del bolter fins a l'enfiladissa cautelosa passant els ubics massissos de les balcrabbianes. Davant seu, retallant les seves primes siluetes contra la tènue llum ambiental d'un assentament, s'alçava una filera de troncs de botoner que elevava les seves esclarissades copes cap al cel, i darrere d'ells s'agitaven les fantasmagòriques ombres flotants dels globus antigravitatoris lligats a terra, estarrufats de brocorda, smoor i alguna cosa que, a jutjar per com feia olor, devia ser majie. Després del silenci dels erms, els suaus grunyits dels blerdos i el bombolleig ofegat dels pastadors semblava estranyament potent, i gairebé ofegava el brunzit dels milletes i el vol entre metàl·lic i espetegant dels nàfens nocturns.
«Fantàstic -va pensar en Luke-. Drochs i, a més, nàfens...»Es va preguntar si hi hauria algun planeta a la galàxia que aquelles irascibles feristeles marrons no haguessin aconseguit colonitzar. Els nàfens adults sorgien de cries diminutes amagades en els materials d’embalatge i obligaven a dur a terme llargues tandes d’inoculacions, ja que sempre se les arreglaven per contraure alguna classe de malaltia local, mutar-la i tornar-la als colons i els ecosistemes indígenes a través de les seves mossegades.
- A què venia tant rebombori? -Va preguntar, fent-se l’ingenu i recordant-se a si mateix que no sabia de quant poder real disposava l’Ashgad.
L’homenàs va fer una ganyota d'irritació.
-Doncs a què ja ens hem atipat, així de senzill. Ens vam assabentar que estava a punt d'arribar un altre saltaplanetes amb un carregament de xips i peces d'androides, i que aquests condemnats theranians anaven a vaporitzar-lo perquè aquest condemnat Oient de les trenetes seu els hi havia dit que els androides anaven en contra de la natura o alguna cosa per l'estil. Maledicció, si no els agraden els androides llavors importarem bandies... Si els mantens ben alimentats són prou resistents per fer la feina dels androides, i tenen just el grau d'intel·ligència necessari per agafar coses i portar-les d'un costat a un altre sense crear-te problemes. He sentit dir que podem portar-los des d’Antemeridià per molt pocs diners.
-Oh, apa, Gerney... -El va interrompre la Gin amb visible irritació-. Si als Oients no els agraden els androides, pots estar segur que encara els agradaran menys els esclaus!
- Els bandies no són esclaus! -Va cridar en Gerney Caslo, posant-se fet una fúria-. Això és com dir esclau a un cu-pa! Ets pitjor que el meu cosí Booldrum! Els bandies es reprodueixen tan de pressa com els conills de les sorres, són tan bons treballadors com els androides i viuen molt millor si hi ha algú que s'encarregui de tenir cura d'ells.
-Això és qüestió d'opinions.
-Oh, només perquè algun condemnat protector dels animals va fer un tripijoc amb una Prova d'Intel·ligència...
-Els bandies són éssers intel·ligents -va intervenir en Luke en veu baixa i suau-. Potser no són tremendament llestos, però tenen dret a no ser-ho. He conegut alguns humans que tampoc eren tremendament llestos. Els bandies es mereixen alguna cosa millor que l’esclavatge.
- I qui dimonis ets tu? –En Gerney va llançar una mirada furibunda a la silueta esvelta de rostre lleugerament barbut tranquil·lament asseguda al banc del lliscador i envoltada per una foscor gairebé total, i quan va tornar a parlar va adoptar un to aparatosament sarcàstic-. Ets un altre d'aquests tipus que es dediquen a donar-nos maleïdes conferències sobre els maleïts drets dels maleïts éssers intel·ligents de la maleïda galàxia?
-Bé, de tota manera hi ha molt més que discutir al respecte -es va apressar a dir la tia Gin mentre alçava la vista cap al Luke-. Vas descendir als turons, pelegrí? No t'hauràs trobat amb els theranians, oi? Has vist si estaven tramant alguna cosa?
- A banda de desmuntar la meva nau i portar-s’ho absolutament tot excepte els trossos de cinta adhesiva per a l'espai, vols dir?
En Luke va somriure, comprenent que la Gin intentava evitar una baralla, i la dona li va tornar el somriure. La cinta adhesiva platejada per a l'espai havia donat origen a innombrables acudits entre els colons, de la mateixa manera que havia passat entre els rebels: tot es mantenia unit gràcies a ella, des dels sistemes domèstics fins -o això s'afirmava -el Palau Imperial de Coruscant.
-No t'ho prenguis a broma. -La dona que l’Àrvid li havia assenyalat dient-li que es deia l’Umolly Darm va avançar cautelosament fins aturar-se al costat del lliscador d’en Caslo. Era baixeta, esvelta i bastant maca, i veure que portava un canó iònic penjant de l'espatlla va fer que en Luke pensés que devia tenir uns músculs dignes d'un Rancor-. Unes sis hores abans de l'atac va haver una... Bé, en realitat no sé què era. He sentit parlar de tempestes de la Força als Veterans en més d'una ocasió, i allò devia ser una. No havia vist alguna cosa tan rara en tota la meva vida, creu-me... Totes les eines van sortir acomiadades del banc i van començar a voletejar per l'habitació com si hi hagués un cicló. Les caixes de vidres es sacsejaven, expulsaven les roques i saltaven dels prestatges, i al final del carrer semblava com si algú estigués picant les prestatgeries del nostre petit supermercat amb un martell pneumàtic. En Tinnin Droo i en Nap Socker estaven treballant en el seu fonedor de metalls, i diuen que de sobte el maleït trasto es va posar a saltar com si estigués viu... En Socker va patir cremades tan greus que no creuen que pugui sortir d'aquesta.
Va entretancar els ulls, i una guspira de fúria i preocupació va cremar en les seves blaves pupil·les.
-Sempre estaven dient que els Oients pateixen algun tipus de poder especial -va murmurar-. Però jo mai havia sentit parlar d'una cosa així, podeu creure’m... Els Veterans diuen que fa cent o dos-cents anys hi havia moltes tempestes de la Força.
-Els Veterans diuen això, els Veterans diuen allò... -Es va burlar en Gerney Caslo-. També diuen que els seus Oients poden curar qualsevol cosa, des de la febre del pètal fins a una cama trencada, amb només imposar les mans. -La seva mirada va tornar a recórrer al Luke des del cap fins als peus -. Quan et vas trobar amb aquests theranians, amic, i què dimonis estaven fent?
En Luke va moure el cap.
-Em van atacar amb llances i rifles de projectils quan vaig baixar, i vaig aconseguir escapar d'ells -va dir-. Això va ser tot.
Sis hores abans de l'atac a l'estació artillera...
... En el mateix instant en què en Luke havia usat la Força per escapar.
«Ho sabia.» La presència de la Força tan intensament perceptible a tot arreu i el seu terrible poder, aquella immensa energia que s'havia agitat al seu voltant com un vendaval i que havia impregnat fins al mateix aire amb la seva frenètica activitat...
Era ell qui havia causat la tempesta de la Força.
La veu d’en Yoda va sorgir del passat i va arribar fins a ell, i els dits verdosos de pell aspra i rugosa van semblar pessigar-lo amb força. «La seva energia a tots ens envolta i ens uneix... Sentir la presència de la Força al teu voltant has, entre el teu ésser i l'arbre, per tot arreu.»
L'ancià Jedi devia saber-ho. La Callista també devia saber-ho. En Luke havia pensat que podria seguir el seu rastre a través de la Força mitjançant la seva ment, però ja no estava tan segur d'això. De fet, i tenint en compte que la Força podia arribar a ser com un diluvi de llum que encegués la seva ment, en Luke ja no estava molt segur de si podria seguir el rastre a res o a ningú en aquell planeta.
-Bé, el fet, fet està -va dir la Gin filosòficament-. Parlar del que ha passat no millorarà la situació.
-Però picar un parell de caps sí que podria millorar-ho una mica -va grunyir en Caslo, posant en marxa el seu vehicle mentre els llums blanc blavosos de l’Aratech arrencaven espurnes a les lluents carcasses negres del seu rifle desintegrador-. Només vaig a dir-vos una cosa: serà millor que vagin amb més cura en el futur. Quan l’Ashgad torni d'aquesta conferència seva...
-La boca d'en Gerney sempre ha estat la part més desenvolupada de tot el seu cos -va explicar la Gin, fent girar la seva moto per evitar l'amarra d'un globus antigravitatori tan gran com una caseta del que penjaven els cables foscos d'una massa de lianes, amb delicats núvols de nisemia florint entre elles com nuvolets.
Ja estaven bastant a prop de les llums de Canó Rubí i les collites que permetien subsistir al poble eren visibles per tot arreu, amb els brots rabassuts del Bott i l’smoor creant un fosc trencaclosques de vegetació escampada sobre la prima capa de terra de les granges dels Veterans, i les torres eriçades de pinxos dels topats i el cerelínc protegint les plantes més fràgils i productives dels Nouvinguts de les plagues i malalties que poguessin habitar a terra. Els globus antigravitatoris eren encara més eficaços en aquest aspecte, però en Luke sospitava que també eren considerablement cars. Tots els globus estaven suspesos força per sobre del terra, i les seves amarres s'havien tensat cessant el vent.
-Però la resta de la seva família és gent decent. El seu cosí Booldrum té la biblioteca més gran de tot Hweg Shul... És fins i tot més gran que la d’Ashgad, ho sabies? L'oferta de quedar-te aquí i fer-me un cop de mà durant una temporada segueix en peu.
En Luke va moure el cap.
- Gràcies, però si en Darm pot ajudar-me a trobar a un amic que potser ha vingut a fer negocis a Hweg Shul me n'aniré tan aviat com pugui.
-Com vulguis. -Tia Gin va inclinar el cap per assenyalar els dos grups de llums que definien el poble, amb les pulcres fileres dels habitatges dels Nouvinguts sostingudes per pals de fusta de botoner i les masses de claredat, més tènues i situades més avall, que indicaven on es trobaven les més humils morades dels Veterans-. Tinc estofat i cervesa a casa, a menys que els dos vulgueu anar a la taverna del Bott Florit amb la resta dels taujans per parlotejar del paradís en què podria convertir-se aquest lloc si ens permetessin obrir-lo al comerç. Però la veritat és que el nostre món mai arribarà a ser un paradís per moltes hores que en Seti Ashgad dediqui a parlar amb aquest personatge tan important al que ha anat a veure. -Va tornar a mirar al Luke-. Si el teu cor no està en pau amb si mateix, cap lloc pot ser un paradís.
Després va fer girar la seva moto aèria en un prolongat viratge i es va allunyar cap a les cases dels Nouvinguts i la potent resplendor dels seus llums.
Tenia raó, naturalment, però en Luke dubtava que la seva opinió fos compartida per la majoria de Nouvinguts..., i en realitat no hi havia cap raó per la qual haurien de pensar com ella, naturalment. Tenien dret a viure de la manera més còmoda possible, i ningú podia negar-los el dret a veure com els seus fills creixien gaudint d'una atenció mèdica adequada o a intentar fugir dels esforços horribles, incessants, esgotadors i inevitables en una agricultura primitiva i una economia estancada.
Eren una minoria al planeta, i la majoria de la seva població no volia que el seu món arribés a formar part de la Nova República. Res del que en Seti Ashgad pogués dir als representants de la Nova República alteraria aquesta realitat.
Però encara que els seus lliscadors estaven fets de ferralla i peces separades i la seva roba consistia en parracs apedaçats i peces improvisades, en Luke no va poder evitar adonar-se que algú havia pensat que valia la pena gastar un munt de diners perquè fins al darrer dels Nouvinguts estigués armat amb els models més recents i sofisticats de rifles, desintegradors i canons sònics.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada