dilluns, 8 de desembre del 2014

Planeta de Penombra (IV)

Anterior



Capítol 04

La Leia va treure l'espasa de llum de la butxaca i la va contemplar amb atordida incredulitat. Va pressionar l'interruptor i la tremolosa fulla làser va emetre el seu tènue brunzit, pàl·lidament blau i gairebé invisible en aquella estranya llum morada.
La veu d’en Luke va tornar a ressonar en la seva ment. «Segueix practicant amb l'espasa de llum, Leia. Necessites fer-ho... »
I, com un eco, un instant després va sentir la veu d'aquell Ànakin al qual mai havia sentit parlar abans. «Tenim el poder...»
La Leia va expulsar aquell somni horrible de la seva ment, però no va poder expulsar d'ella el coneixement del que eren els seus fills: eren els néts d’en Darth Vader, i només els ensenyaments de la llei i la justícia s’interposaven entre la Nova República i aquell terrible somni. La Leia es va recordar de tots els esforços que s'havien fet per segrestar-los, usar-los i deformar les seves ànimes i les seves ments fins a convertir-les en eines per a la cobdícia o l'obsessió. I tothom sempre donava per sabut que ella seria capaç d'ensenyar-los que no havien de seguir aquell camí no, que no calia utilitzar els seus poders per satisfer els seus impulsos o el seu egoisme, mentre veia com els xacals de l'Imperi fet miques i els membres del seu propi Consell discutien entre ells, intentant acumular poder i malgastant temps i vides.
I en Luke seguia insistint que havia d'acceptar aquell poder personal que tant l’aterria. El seu germà volia que acceptés el poder d’en Palpatine, aquell poder que li permetria fer-ho tot a la seva manera.
La Leia va tornar a pressionar l'interruptor i la fulla resplendent va desaparèixer.
«L’R2...» Encara guardava un borrós record dels gemecs de desesperació que C3PO havia dirigit al comunicador, i mentre anava relliscant cap a la freda foscor va creure poder sentir una suau barreja d’espetec i brunzit dels servomecanismes del petit androide astromecànic ressonant prop d’ella. «L’R2 sabia que la meva vida corria perill, i em va ajudar de l'única manera en què podia fer-ho.»
Va tancar els ulls i va intentar reprimir les llàgrimes.
«Els mataré -va pensar de sobte, i la fúria gelada es va obrir pas a través del lànguid esmussament de la droga-. L’Ashgad, en Dzym, aquest hutt repugnant, en Liegeo amb les seves begudes drogades i la seva falsa preocupació... Els mataré a tots. No sé què estan tramant, però els destruiré.»
La Leia va pensar que seria millor que inspeccionés la seva habitació abans que tornés en Liegeo. Potser aconseguiria trobar alguna forma d'escapar d'allà.
L'aire era una mica més fàcil de respirar a l'interior, com si hagués estat sotmès a alguna subtil modificació per eliminar aquella penetrant sequedat. Això significava que hi hauria camps magnètics a les portes i les finestres, la qual cosa costava bastant diners, i alguna mena de generadors de boira en els sostres. Les ombres s'acumulaven a tot arreu, allà on no podien arribar les refraccions enjoiades de la llum del sol, i els gruixuts murs semblaven acollir una humida olor de ranci que cap sistema d'aire condicionat era capaç de dispersar.
Qualsevol lloc ocupat per un hutt feia pudor a hutt, naturalment, i al llarg de tota la història de la galàxia mai havia existit ningú a qui li agradés aquesta intensa olor de podrit. La Leia havia après a odiar Tatooine, encara que l'experiència de viure en el palau d’en Jabba li havia estat molt útil durant les negociacions amb Durga el hutt a Nal Hutta. La Leia era una de les poques figures del món de la diplomàcia capaç de tractar amb espècies tan altament aromàtiques com els Hutts i els vordums sense deixar-se influir pels prejudicis i pràcticament sense torçar el gest. A més, sabia que no es podia desacreditar la seva intel·ligència merament perquè els seus enzims digestius haguessin estat concebuts per assimilar gairebé qualsevol cosa, des de les arrels d'arbres fins als subproductes del petroli.
I també hi havia insectes. La Leia els va veure, diminuts i d'un marró purpuri, corrent veloçment al llarg de les ombres més denses de la base de la paret i per sota de la tosca còmoda que constituïa tot el mobiliari de l'habitació. La major part de l'espai d'emmagatzematge havia adoptat la forma de fornícules i forats a les parets, la qual cosa resultava natural en un món on només el cultiu intensiu dut a terme pels seus habitants forçosos segles abans havia aconseguit produir, amb el pas del temps, plantes llenyoses prou grans perquè es poguessin fer mobles amb elles. Les portes de les fornícules i la vella porta manual externa de l'habitació eren de plàstic ultrasòlid. Hi havia insectes en la major part dels buits, tractant d'escapar fins i tot d'aquella llum tan feble.
Un sotrac de repugnància va recórrer el cos de la Leia mentre tornava a tancar la porta.
Al final va acabar arrencant tires de la gruixuda tela que separava el vellut de la seva capa del folre de seda per subjectar l'espasa de llum al buit de l'esquena per sota dels llargs plecs ondulants del seu vestit color vermell i bronze. En Liegeo Vorn portava una mena de jaqueta bastant folgada, pantalons i una armilla, la qual cosa probablement era el vestit habitual en una economia que gairebé no disposava de matèries primeres o del temps lliure necessari per permetre’s els luxes de les frivolitats indumentàries. La Leia va suposar que qualsevol peça que li poguessin arribar a proporcionar seria massa gran per a ella, com havia passat amb totes les peces sobrants que havia obtingut dels pilots rebels durant els seus anys de fugitiva que fugia de l'Imperi.
Registrar l'habitació li havia aclarit una mica el cap. «Luke», va pensar de sobte. En Luke entrant a l'ala-B, lliscant pel sostre de la cabina per tancar-la, l'esperit d’en Luke agraint-li aquell últim contacte de comiat...
No tenia ni idea d'on es trobava la casa de l’Ashgad amb relació a la ciutat de Hweg Shul, que segons el Registre era l'únic assentament de grans dimensions existent al planeta. Fins i tot suposant que haguessin utilitzat un mitjà de transport francament primitiu, podien estar a centenars de quilòmetres d'allà. Si l’Ashgad disposava de naus capaces d'anar d'un planeta a un altre, per no parlar dels sindroides, probablement també disposaria de lliscadors de superfície.
La Leia es va gratar el dors del canell, on una petita picada vermellosa li va indicar que aquells diminuts insectes, fossin el que fossin, eren unes feristeles molt molestes. La temptació de dormir seguia pesant sobre ella, i li murmurava que tornés al divan de la terrassa plena de sol per seure-hi, que romangués immòbil davant aquella gran i interminable graveta resplendent, obrint i tancant els ulls en un parpelleig endormiscat per contemplar els seus colors: blancs grisencs, roses, blaus molt foscos i verds tan intensos com els d'una turmalina sense polir, un llit infinit en el qual els raigs del sol ballaven i ondaven com un calidoscopi curiosament apàtic.
«He de seguir desperta -va pensar, tornant a sacsejar els plecs del seu vestit i embolicant-se a la capa de vellut-. Quan els efectes de la droga s’hagi debilitat una mica més hauré d'enviar un missatge al Luke.»
Si en Luke no havia contret la plaga a bord de la nau. Si la seva ala-B no s'havia estavellat contra el planeta amb el seu germà mort o agonitzant a bord.
La Leia va recolzar el front en el llis panell sense picaporta de la porta del passadís.
«Vaig aconseguir sortir del Bloc d’Eliminació de l'Estrella de la Mort -va pensar amb desesperada decisió-. Puc sortir d'aquí.»
- Has de deixar-la en pau!
La veu de l’Ashgad, ofegada i distant, va arribar fins a la Leia a través de la porta.
La rèplica d’en Dzym va sonar sorprenentment propera tot i que el secretari va parlar en veu molt baixa. En Dzym devia estar a menys d'un metre de la porta.
-Em pregunto de què podeu estar-me parlant, senyor...
-Que en Liegeo m’ha dit que havies anat a veure-la, d'això et parlo. –L’Ashgad havia respost en un to més alt tot i que intentava no aixecar la veu. Les seves botes van repicar sobre el terra, i portant-lo fins al lloc on devia estar en Dzym. La Leia gairebé va poder veure’l, alçant-se sobre l'homenet i dominant en Dzym amb la seva imponent alçada-. No t'acostis a ella.
-És una Jedi, senyor -va murmurar en Dzym, i hi havia alguna cosa indefinible en la seva veu, una mena de cobdícia endormiscada, que va estripar l’estómac de la Leia amb una llançada de nàusees i dolor-. Només volia assegurar-me que podia mantenir-la controlada.
-Sé molt bé el que pretenies fer –li va replicar secament l’Ashgad-. El brot de la dolçor la mantindrà controlada sense necessitat que intervinguis. No has d’acostar-te a ella, entens? Skywalker és el seu germà. Si ella mor, l’Skywalker ho sabrà a l'instant.
- Aquí, senyor? -La veu d’en Dzym es va convertir en un murmuri gairebé inaudible-. En aquest planeta?
-No podem córrer el risc que el Consell nomeni a un successor. Vull que et mantinguis allunyat d'ella fins que tot hagi acabat.
Un soroll de talons va indicar que les botes de l’Ashgad començaven a allunyar-se de la porta. En Dzym no va produir el més mínim so. No s'havia mogut, i seguia estant molt a prop de la porta. La Leia va sentir que l’Ashgad s'aturava, probablement per mirar enrere. En Dzym, encara a un metre escàs d'ella, va tornar a parlar.
- I després...? -Va murmurar, i la Leia gairebé va poder veure com es fregava les mans enguantades.
Hi va haver un llarg silenci.
-I després ja veurem...

En Luke va romandre immòbil durant diversos minuts, suspès de les tires de l'arnès de seguretat mentre intentava recuperar l'alè. Una part de la seva ment seguia en contacte amb la Força i manipulava l'energia de fusió i la calor per evitar que les petites reserves de combustible impulsor esclatessin, i una altra part es va estendre pel buit i va començar a explorar aquell paisatge àrid i desert a la recerca de signes de perill.
Algú s'estava acostant.
La ment d’en Luke va captar la brunzent irradiació de l'hostilitat: fanàtics theranians, gairebé amb tota seguretat. Havia quedat suspès en un angle de quaranta-cinc graus sobre les restes del que quedava del tauler de control, el seient i el sòl, i el diminut recinte feia pudor a escuma anticol·lisions i fluid refrigerant. Les enormes bretxes dels llocs on el metall del casc s'havia doblegat sota la pressió de l'últim impacte deixaven entrar prims feixos d'una feble llum que semblava curiosament fragmentada. La sorra i els còdols també havien entrat per elles, i havien format minúscules dunes i estanys entre les restes. La pols creava un teló iridescent que ballotejava en l'aire.
En Luke va lliscar el seu braç esquerre per entre les tires i va retorçar el cos perquè la seva mà dreta pogués arribar fins als tancaments de pressió de l'arnès. Mentre baixava amb un suau balanceig i recolzava els peus a la consola mig destrossada, va experimentar un fugaç instant de sorpresa veient que seguia viu i que, deixant a part una espatlla mig dislocada, els morats infligits per les tires de l’arnès i una sensació general d'haver baixat rodant per la paret més alta del Canó del Captaire dins d'una bota molt mal construïda, es trobava bàsicament il·lès.
La porta del compartiment on hi havia ficat el menjar, l'aigua, un desintegrador i unes quantes cèl·lules d'energia de recanvi estava completament encallada.
I a jutjar per la furiosa vibració que feia tremolar la Força, d'aquí a cinc minuts o potser fins i tot menys tindria un munt de companyia.
En Luke havia utilitzat el desplaçament cinètic de la Força per obrir panys en algunes ocasions, però en aquell cas la mateixa porta estava encallada. Va pujar-se la màniga dreta, va ajustar la força relativa de la seva mà dreta robòtica en el nivell màxim i, col·locant la vora de la mà sobre el metall abonyegat de la porta del compartiment, va anar doblegant cap a dins la cantonada menys sòlidament encallada fins que l'obertura triangular va ser prou gran perquè pogués ficar la mà per ella i agafar l'ampolla d'aigua, amb la intenció de treure l'arma a continuació perquè ja podia sentir el brunzit d'uns motors de superfície força mal ajustats i l'estrepitós cruixir d'unes peülles encoixinades galopant sobre la grava.
No va aconseguir agafar el desintegrador a temps de treure'l del compartiment abans que el pes de diversos cossos caigués sobre el caça i el fes tremolar. Llargues ombres es van estendre sobre les bretxes del casc abonyegat mentre en Luke treia el braç del buit amb la mà buida, s'aixecava d'un bot i es lliscava a través de la més petita de les esquerdes de l'altre costat de la diminuta cabina uns instants abans que l'estrèpit de les armes de gasos expansius omplís el minúscul recinte amb una infinitat d'ecos eixordadors i una ruixada de projectils d'alta velocitat metrallés el lloc on havia estat.
Hi havia molts atacants. Mentre es deixava caure sobre la graveta i rodava fins a quedar sota les restes de la secció en S, en Luke va calcular que serien uns vint o vint-i-cinc. Els seus atacants eren tant homes com dones, o almenys això va ser el que va creure veure, ja que el fred dels erms els obligava a anar embolicats en gruixuts gecs i armilles embuatades, que en alguns casos estaven coberts per barnussos mig esparracats i els caps comptaven amb la protecció addicional d'un vel o un barret d'ala ampla. A més de les pistoles de dispersió disposaven d'arcs, tant automàtics com arcs llargs molt primitius, així com javelines, i no van tardar a tenir completament envoltat les restes de l'ala-B.
En Luke no volia tenir res a veure amb cap d'ells.
«Hi ha mil maneres d'usar la Força en una baralla -havia dit Djinn, l'ancià mestre de la Callista-, i hi ha mil i una manera d'evitar haver de lluitar.» En Luke va decidir utilitzar un truc que en Djinn havia ensenyat a la Callista i que ella, al seu torn, li havia ensenyat a ell i que consistia en una forma d'utilitzar el desplaçament cinètic tan senzill que en Luke es va sentir bastant avergonyit de què no se li hagués ocorregut feia anys. La seva ment va enfonsar un circell impalpable en la graveta que hi havia sota els seus peus, i la grava va escopir un núvol de pols de dimensions realment considerables.
El gran problema d'aquell truc era que qui volgués utilitzar-lo també havia d'estar preparat per suportar els seus efectes. En Luke ja ha havia triat la seva línia de retirada a través de l'anell de theranians que s'estava tancant ràpidament al seu voltant, i en el mateix instant en què va sortir corrent del refugi que li oferia l'ala-B ja s'estava pujant el coll de l' granota de vol per tapar-se la boca i el nas al mateix temps que aclucava els ulls, tractant de treure el màxim partit possible d'aquesta petita protecció. En Luke sempre havia tingut un bon sentit de l'orientació, i en Yoda li havia inculcat una capacitat gairebé sobrenatural per orientar-se en situacions d'emergència. Sabia on eren els lliscadors de superfície i les muntures dels theranians i va anar ràpidament cap a elles entre un rugir de trets i un diluvi de projectils, mentre cossos fantasmagòrics a penes visibles tiraven a córrer en totes direccions entre la sobtada foscor blanca grisenca de la pols i les partícules de sorra suspeses en l'aire.
L'efecte del camp de pols era extremadament localitzat, i es dispersaria ràpidament entre les restes del ja gairebé dissipat vendaval. Els lliscadors de superfície theranians es trobaven fora de l'anell fumejant creat per la Força, i constituïen una col·lecció d'atuells de cinquena mà plens de pegats i reparacions improvisades que no tenia res a envejar al que hagués vist en Luke en els pitjors dies de la Rebel·lió: hi havia Aranyes del Buit que eren autèntiques antiguitats, un parell d’XP-291 i una cosa que semblava el resultat de creuar un Flotador Mobquet amb un contenidor de mercaderies sota la supervisió d'un manipulador de gens que hagués pres massa brillestim. Una dotzena de cu-pes xisclaven i s'agitaven entre els vehicles. Els cu-pes, unes criatures de bigarrat colorit i sang calenta primes germanes dels tauntauns, eren tan estúpides que al seu costat un llangardaix de les neus podria haver estat considerat com a candidat a formar part de la gran família dels éssers intel·ligents i, amb una mica d'esforç, fins i tot se li hauria pogut concedir una llicenciatura universitària.
En Luke disposava de poca aigua i no sabia quanta distància hauria de recórrer abans d'arribar a la civilització, per la qual cosa va anar corrents cap al lliscador que tenia millor aspecte, va donar un cop d'ull a l'indicador de combustible i va estirar el braç cap enrere per tallar les regnes dels dos cu-pes lligats a la popa. Després va rodar fins a l'altre costat de la cabina i va arrencar a córrer cap al segon vehicle més presentable, un XP-38A que semblava estar bastant malmès i les bateries van resultar contenir una càrrega una mica més gran. En Luke també va deixar solts als cu-pes lligats al XP-38A, les criatures van reaccionar a l'instant i emprendre un frenètic galop cap a l'horitzó, xisclant i retorçant-se com gegantines joguines de goma de color rosa i blau, i va posar en marxa el lliscador mentre tornava a dirigir la seva ment i la Força cap a terra, utilitzant-les com si fossin un peu colossal.
Més pols va brollar del sòl i va engolir els theranians que acabaven de sortir del primer núvol de pols per arrencar a córrer cap al Luke mentre li llançaven una andanada de projectils i malediccions. El lliscador va sortir disparat del núvol de pols després de travessar-lo a tota velocitat i en Luke va descriure una llarga corba, dirigint la proa cap al canó més proper del monstruós massís resplendent a través del qual havia baixat l'ala-B. Les ombres no van trigar gaire a envoltar-lo i el vehicle es va anar endinsant en un laberint serpentejant de llits secs, petits abismes i esquerdes.
En Luke de seguida va saber en quin moment la distància que el separava de les restes va arribar a ser massa gran perquè pogués seguir mantenint l'estat d'èxtasi de la calor de fusió dels dipòsits de combustible mitjançant el poder de la Força, perquè l'explosió va retrunyir sobre la plana deserta i els seus ressons van rebotar entre les brutes joies dels pujols com un monosíl·lab eixordador.
En Luke esperava que els theranians, si és que aquelles persones realment eren els fanàtics adoradors del culte misteriós dels quals li havia parlat la Leia, s'haguessin allunyat prou de l'ala-B abans que esclatés.
Una estona després en Luke va veure el parpelleig blanc d'un canó làser que tornava a disparar el seu feix d'energia cap al cel des del refugi que li oferia una esquerda fantàsticament estellada prop de la cimera del cingle, emetent brins del que semblaven llampecs impecablement rectes dirigits cap al blau fosc del ressec cel enjoiat. El blanc contra el qual anaven dirigits no va trigar a aparèixer, girant i retorçant-se en el que estava clar era una pauta d'avaluació preprogramada extremadament complexa. En Luke estava contemplant un dels petits mini cascos color bronze del Llum de la Raó mentre portava a terme la seva reentrada independent en l’atmosfera després d'haver-se després en òrbita.
En Luke es va dur una mà al front per protegir els seus ulls de la resta resplendor multicolor que irradiava la graveta iridescent, i de seguida es va adonar en quin moment intervenia el control de superfície per començar a guiar el fragment. Tots els civils amb els quals havia parlat al llarg de la seva vida, la Leia inclosa, durant anys, afirmaven que un programa era tan eficient com un controlador de carn i ossos, però en Luke no coneixia a un sol pilot que no fos capaç de distingir la diferència..., si més no si havia sobreviscut a uns quants combats espacials.
El mini casc es va aproximar per sota del punt més proper a l'horitzó de l'arc de tret de l'estació, anivellant-se en l'últim instant per iniciar una trajectòria paral·lela a les ondulacions adamantines de la plana i allunyar-se veloçment cap al nord. Uns moments després en Luke va poder distingir la resplendor d'una altra cadena làser travessant el cel.
Es va aixecar i va grimpar cautelosament per les lloses lluents fins arribar al cim del cingle. El vent, que mai deixava de bufar, aixafava el mico de vol contra el seu cos i es lliscava per entre les roques amb un feble gemec. En Luke va mirar cap avall i va veure el que semblava el contorn d'uns murs mig ensorrats a cinc o sis quilòmetres per sota del promontori cristal·lí sobre el qual es trobava i, apuntant per entre el rosa i el porpra translúcids dels vidres que els envoltaven, les taques, d'un verd sorprenentment vívid, escampades sobre la plana dibuixades per alguna cosa que encara no havia vist en cap lloc d'aquell món: vegetació.
Es va dur als ulls els macrobinoculars que havia trobat sota el seient del lliscador, un model manual considerablement apedaçat que probablement tenia més anys que ell però que encara funcionava. Les lents li van mostrar uns fonaments erosionats pel vent en què ja feia molt temps que no quedava res utilitzable. En Luke va suposar que devia ser una de les velles presons que havien format les primeres colònies d'aquell món. Va anar seguint el traçat dels murs, i va examinar els llocs on s'havien alçat les petites fortificacions dissenyades per defensar-los contra un atac que era molt més probable vingués de l'interior que de l'exterior.
Tot i així, allà baix hi havia aigua. Les esmolades protuberàncies de pedra facetada li van deixar les mans plenes de talls mentre baixava pel cingle per tornar al lliscador, i en Luke no va poder reprimir un calfred davant el brusc descens de la temperatura quan va posar en marxa el motor i va començar a avançar pels canons amb rumb a les ruïnes.
----------
C3PO va introduir el cos de l'infant de marina Marcopio a la petita cambra de congelació d'espècimens del bot d’exploració, tractant-lo amb maldestre respecte. El bot només comptava amb equips mèdics d'emergència -ni tan sols disposaven d'un androide metge de classe 3, raó per la qual no hi havia ni perquè somiar amb una caixa d’èntasi-, i encara que C3PO pogués connectar al noi als sistemes de diagnòstic i suport vital sense perdre ni un instant, no havia estat capaç de salvar-lo. Una pantalla dels sistemes de diagnòstic, tan mecànicament obedients com de costum, va informar que no hi havia cap estat anòmal, verí, malaltia o bacteri, mentre que l'altra registrava l'absència d'absorció d'oxigen o funcions cerebrals.
Deixant de banda el fet que havia mort, al Marcopio no li passava absolutament res.
L’androide de protocol va disposar els membres del jove en una postura que resultés el més digne possible dins d'una cambra de poc més d'un metre quadrat i després es va aixecar, va deixar escapar uns quants sorolls de preescalfament altament humans i va procedir a emetre el Servei pels Difunts estàndard amb música inclosa.
L’R2 va deixar anar un brunzit interrogatiu ple de preocupació, i C3PO es va detenir a meitat d'una fuga.
- I tant que estic tocant el Servei per als Difunts a velocitat accelerada! Si les computacions de l'infortunat infant de marina Marcopio eren correctes, no trigarem a sortir de l’hiperespai. I m'atreveixo a dir-te, R2, que estic molt preocupat per la possibilitat que en Marcopio ja estigués malalt quan va introduir els càlculs a l'ordinador. Es necessita tan poc per pertorbar el funcionament d'un cervell orgànic... De fet, n'hi ha prou amb una variació de mitja dotzena de graus en la temperatura corporal. Qui sap en quin lloc ens podem trobar quan sortim de l'hiperespai? I tampoc sabem si hi haurà algú prou a prop perquè puguem establir contacte amb ell i demanar-li que piloti la nau fins al port.
El petit androide astromecànic va emetre un altre estrident comentari electrònic.
-Oh, has comprovat els càlculs? Estem seguint el curs correcte per sortir de l’hiperespai dins de la zona de comunicacions de la base orbital de Durren? I per què no m'ho havies dit abans? I ara deixa d’interrompre, vols? És una greu falta de respecte.
C3PO es va girar cap al jove que jeia immòbil dins del seu uniforme blanc, aquell jove que havia estat la seva principal esperança d'acabar el viatge a Durren amb èxit i el més aviat possible mitjançant un descens planetari controlat per les seves mans, va adoptar una postura de dol el més reverent possible i va liquidar les dues hores del servei amb un vertiginós recitat d'alta velocitat que va durar exactament u amb set segons.
-Ja està. -C3PO va tancar la porta corredissa de la cambra de congelació i va fer girar l'anell de bloqueig-. Aquesta unitat ha estat concebuda per mantenir confinada qualsevol forma de malaltia comunicable del Registre. Quant haguem alertat a les autoritats des de la Mota de l'espantosa traïció del noble Ashgad, la família del nostre desgraciat infant de marina Marcopio podrà ser informada... Déu meu! -El cap daurat de l’androide de protocol va descriure un veloç arc de trenta graus quan una llum es va encendre sobre la porta de la infermeria-. És el senyal d'advertència. Serà millor que ens immobilitzem per sortir de l’hiperespai.
La llum ambarina va accelerar el ritme dels seus parpelleigs mentre els dos androides anaven a la cabina a l'ascensor. El bot d'exploració havia estat programat per a la desacceleració automàtica i hagués sortit de l’hiperespai tant si hi havia algú assegut davant dels controls com si no, però C3PO es va sentir vagament més segur quan va entrar en un dels diversos cubicles d'immobilització situats al costat de la porta de l'ascensor del pont. La línia de lectures que s'estenia més enllà de les butaques buides del capità i el copilot semblava normal. No hi havia cap llum d'advertència encesa sota dels grans finestrals plenes de masses de foscor i resplendors giratòries creades per la llum estel·lar mutada i els camps gravitatoris deformats. L’R2 va entrar al cubicle més proper a les consoles i va introduir una presa de registre a la sortida de dades de l'extrem inferior del tauler. Després va emetre un refilet tranquil·litzador mentre les llums de bloqueig deixaven de parpellejar per immobilitzar-se en una suau claredat daurada.
-Sí, ja sé que emergirem a l'extrem més allunyat del sistema planetari de Durren -va replicar C3PO en un to bastant sec-. Durren és un port força important, no? Només un idiota seria capaç d'introduir una seqüència de desacceleració automàtica per a un destí en què hi hagués la més mínima possibilitat de trobar-se amb una altra nau.
Els llums del pont van parpellejar i es van estabilitzar. El camp gravitatori va començar a actuar quan els sistemes van passar a utilitzar les fonts d'alimentació estàndard. Les estranyes pautes de la llum estel·lar allargada es van flexionar, i el teló de seda clapada a través del qual havien estat viatjant es va estirar i va desaparèixer de sobte per ser substituït per la negror de l'espai normal, amb prou feines visible darrere de la petita canonera de la Nova República que ocupava el vuitanta-cinc per cent de la pantalla davantera i cap a la que estaven avançant a tota velocitat.
- Ai, mare! -Va exclamar C3PO, i l’R2 va deixar escapar un estrident xiulet d'alarma.
Hi va haver un potent centelleig i un esclat de llum, i després tota la pantalla va ser envaïda per una resplendor actínica d’intensíssima claredat blanca blavosa quan la canonera va esclatar, devia haver rebut un impacte directe en els dipòsits de combustible, uns segons abans que el bot d'exploració travessés el remolí de restes metàl·liques que començava a expandir-se pel punt de l'espai que havia ocupat.
El bot d'exploració va tremolar, va fer un balanceig i va girar sota l’envestida de les ones de xoc i l'andanada de restes. C3PO va tornar a cridar «Ai, mare!» Mentre les pantalles tornaven a la normalitat per mostrar el gegantí disc blavós de Durren. La franja d'espai que s'estenia entre ells i el planeta estava puntuada per les nuvolets centellejants de restes que s'anaven dissipant a poc a poc, les llampades platejades de les ales-E i les petites naus de diversos tipus, que semblaven ser saltaplanetes i mercants blindats, i que s’escopien ràfegues làser les unes a les altres en una ferotge batalla i, una mica més lluny, es podia distingir l'enorme massa angulosa de color negre i plata de la base orbital de Durren, envoltada per un núvol de naus que l'estaven atacant.
- Per l’ànima del Faedor! Què pot estar passant, R2? Oh, naturalment, ja sé que la base orbital està sent atacada -va afegir en un to bastant irritat, responent a la immediata rèplica del seu amic -. Però qui seria capaç de fer alguna cosa semblant?
L’R2, que seguia connectat a l'ordinador principal, es va limitar a fer que les lectures visibles sota de la pantalla s'omplissin de gràfics i diagrames.
-Així que són naus mercants reconvertides...
C3PO va apartar les barres estabilitzadores esteses davant del seu cubicle i va anar a la consola per fer una ullada. La identificació de naus no formava part de la seva programació original, però diversos anys amb la flota rebel fugitiva havien triplicat els seus bancs de dades pel que fa a aquestes matèries.
- Fixa't en això. Fins i tot les llançadores orbitals han estat convertides en caces... Però el que no entenc és per què la base de Durren no està responent a l'atac amb cap aparell més gran que una ala-E.
L’R2 va emetre un parell de brunzits.
- Oh, sí. Per descomptat. Ara mateix anava a fer-ho.
L’androide de protocol va connectar el sistema de comunicacions i va sintonitzar les freqüències de Durren. Els seus rígids dits daurats van recórrer el tauler, passant d'un canal a un altre a través de les malediccions dels comandants d'esquadró, les seques ordres que bordaven els comandants de la base per invertir una fracció de segon després, i una llarga sèrie de transmissions d'intel·ligència i reconeixement procedents del planeta.
- És una rebel·lió! -Va exclamar C3PO, horroritzat-. És una revolta faccional contra el Consell Central Planetari de Durren! La coalició insurgent ha repudiat els acords que el Consell Planetari havia signat amb la Nova República, i en aquests mateixos instants està atacant els principals centres governamentals!
L’R2 va emetre un xiulet d'interrogació.
-Sembla que tot va començar ahir, després que el Cadeus i el Corbantis s’enlairessin de la base per esbrinar què havia de cert en els informes que Ampliquen havia estat atacat per uns pirates. L'atac principal contra el centre del govern va començar ahir a la nit, i poques hores després van iniciar l'atac contra la base.
C3PO va decantar el cap i va tornar a escoltar les transmissions. Un navili mercant Kalotth I-9 va sortir de la seva òrbita entre ells i el planeta i va iniciar un vector de sortida del sistema.
- Tots els grans ports estan sent atacats, raó per la qual han donat ordre de desviar el comerç interplanetari. Això és terrible, R2! Cap nau pot arribar al planeta! El control de superfície ha deixat de funcionar! Però algú haurà de venir aquí per salvar-nos. Escolta...
C3PO va deixar caure un dit sobre el commutador del sistema de comunicacions.
- Base de Durren, aquí el bot d'exploració del navili insígnia de la República Borealis! Endavant, base de Durren! Ha passat una cosa terrible!
El sistema de comunicacions va respondre amb els grunyits i gemecs de l'estàtica i els fragments entretallats d'una veu que es va esvair gairebé a l'instant.
- Però la seva excel·lència ha estat segrestada! Hi va haver una emboscada, una plaga...
L’R2 va girar sobre el seu eix amb tots els llums encenent-se i apagant-se i va deixar escapar un ensordidor diluvi de trinats, brunzits i xiulets. L’androide de protocol va apartar la seva horroritzada atenció de la corba blava del planeta, que havia estat augmentant lentament de grandària a la part superior de la pantalla..., però que de sobte havia iniciat un ràpid lliscament cap a un costat a mesura que la trajectòria del bot d'exploració començava a portar-los més enllà de Durren i el dirigia cap al buit estrellat de l'espai.
- No siguis ridícul, R2! Fins i tot suposant que hi hagi un traïdor en el Consell, ningú pot monitoritzar tots els canals de comunicació al mateix temps! -C3PO va tornar al comunicador-. Han d’escoltar-nos...
Però les seves súpliques no van obtenir més resposta que els grinyols de l'estàtica.
La pantalla els va mostrar com els pesats però poderosament armats navilis mercants de les forces partisanes obrien foc sobre els esquadrons d'ales-E que, evidentment, eren tot el que la base orbital podia enviar contra ells. Els caces, més petits i molts menys pesants, van començar a dispersar-se com un eixam de taquetes platejades per entre la llum reflectida del planeta.
La cap d'Estat Organa Solo ha estat segrestada! -Va cridar C3PO, fent un nou i desesperat intent d'establir contacte-. La tenen captiva a Nam Chorios! Oh, no ens estan rebent...
Les seves mans tremoloses van dur a terme uns quants ajustos en els controls, però tot va seguir igual. El disc blau de Durren va arribar a la vora de la pantalla i va desaparèixer.
I davant ells ja només hi havia espai..., espai i eternitat, tan vans i foscos com l'abisme d'una tomba.
C3PO va tornar a pressionar el commutador del sistema de comunicacions.
- Socors! -El seu feble crit de desesperació es va estendre pel buit en un infructuós intent d'arribar fins a un garbuix de receptors destrossats i éssers amb una situació tan apurada que els impedia prestar cap atenció -. Hi ha algú aquí que pugui sentir-nos? Auxili!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada