divendres, 12 de juny del 2015

Al buit (I)


Al buit

LAlba dels Jedi



Tim Lebbon

Al planeta Tython, l'antic Orde Je'daii va ser fundat. I als peus dels seus savis mestres, la Lanoree Brock va aprendre els misteris i els mètodes de la Força... i va trobar la seva vocació com una de les seves més poderoses deixebles. Però malgrat com d'intensament que fluïa la Força dins la Lanoree i els seus pares, seguia estant absent al seu germà, que va arribar a menysprear i defugir els Je'daii, i l'entrenament en els seus antics camins va acabar en tragèdia.
Ara, des de la seva vida solitària com una Ranger mantenint l'ordre per tota la galàxia, la Lanoree ha estat convocada pel Consell Je'daii sobre un assumpte de màxima urgència. El líder d'un culte fanàtic, obsessionat amb viatjar més enllà dels límits de l'espai conegut, està entestat en l'obertura d'una porta còsmica usant la temuda matèria fosca com a clau... arriscant-se a crear una reacció cataclísmica que consumirà tot el sistema estel·lar. Però per a la Lanoree és més impactant la decisió dels seus mestres Je'daii d'encomanar-li a ella la missió de prevenir-la que fins i tot la perspectiva de la total aniquilació galàctica. Fins que una sorprenent revelació deixa clar per què va ser triada: El boig brillant i perillós al qual ha de localitzar i detenir a qualsevol preu és el germà a qui havia plorat feia molt per la seva mort... i al qual ara ha de témer per la seva vida.


Fa molt temps en una galàxia molt, molt llunyana...



Al cor de cada pobra ànima que no és una amb la Força, només hi ha buit.
-Je'daii desconegut, 2545 TYA (Arribada dels Tho Yor)




CAPÍTOL UN
ASSUMPTES FOSCOS 1

Fins i tot al principi del nostre viatge em sento com una roca al riu de la Força. La Lanoree és un peix arrossegat per aquest riu, alimentant-se d'ell, vivint en ell, comptant amb les aigües per al seu bé. Però jo sóc inamovible. Un inconvenient per a l'aigua mentre em quedi. I lent, molt lent, em vaig erosionant fins al no-res.
-Dalien Brock, diaris, 10.661 TYA

Ella és una petita noia, el cel sembla ampli i sense fi, i la Lanoree Brock respira a les meravelles de Tython mentre corre a la recerca del seu germà.
En Dalien està a baix, a l'estuari de nou. Li agrada estar sol, lluny de tots els altres nens a Bodhi, el Temple Je'daii de les Arts. Els seus pares l'han enviat a buscar-lo, i tot i que encara tenen algunes classes aquesta tarda, han promès que es dirigiran al límit del Bosc Tall al vespre. A la Lanoree li encanta ser-hi allà dalt. I li espanta una mica també. Al costat del temple, prop del mar, pot sentir la Força fluctuant i fluint a través de tot: l'aire que respira, les vistes, i tot el que ho fa un bell escenari. A dalt al Bosc Tall, hi ha un estat salvatge primigeni de la Força que posa a bombar la seva sang.
La seva mare somriurà i dirà que aprendrà sobretot això, en el moment oportú. El seu pare mirarà en silenci al bosc, com si anhelés en silenci explorar en aquella direcció. I el seu germà petit, de només nou anys, començarà a plorar.
Sempre plora al Bosc Tall.
-Dal! -Murmurà ella a través de l'herba alta al costat de la vora del riu, les mans esteses a banda i banda de manera que l'herba acariciï els seus palmells. No li comptarà sobre el passeig que tenen planejat al vespre. Si ho fes, ell es posaria de mal humor, i potser no accedís a tornar a casa amb ella. Pot ser així de vegades, i els seus pares diuen que és senyal que està trobant el seu camí.
En Dal no sembla haver-la escoltat, i conforme s'acosta a ell passa de córrer a caminar i pensa; Si fos jo hauria percebut com m'apropo fa anys.
El cap d'en Dal es manté enfonsat. Al seu costat ha creat un cercle perfecte usant els pinyons mastegats de mepples, la seva fruita preferida. Fa això quan està pensant.
El riu flueix, ràpid i ple per les pluges recents. Hi ha un poder en això que intimida, i, tancant els ulls, la Lanoree sent la Força i percep la miríada de formes de vida que anomenen al riu la seva llar. Algunes tan petites com el seu dit, altres que neden riu amunt des de l'oceà gairebé la meitat de grans que una nau Caçador de Núvols. Sap gràcies als seus estudis que moltes d'elles tenen dents.
Es mossega el llavi, indecisa. Llavors sondeja amb la seva ment i...
-Et vaig dir que mai em fessis això a mi!
-Dal...
Ell es posa dret i es gira, i sembla furiós. Només per un moment hi ha un foc en els seus ulls que a ella no li agrada. Ha vist aquestes flames abans, i porta la cicatriu marcada en el seu llavi inferior per demostrar-ho. Llavors el seu enuig s'esfuma i somriu.
-Ho sento. Em vas sorprendre, això és tot.
-Estàs dibuixant? -pregunta ella, mirant el quadern de dibuix.
En Dal s'acosta al llibre.
-És una porqueria.
-No m'ho crec -diu la Lanoree-. Ets realment bo. El mateix Mestre Fenn del Temple ho diu.
-El Mestre Fenn del Temple és un amic del Pare.
La Lanoree ignora la insinuació i camina al costat del seu germà. Ja pot veure que ha triat un bon lloc des del qual dibuixar els voltants. El riu gira aquí, i un petit afluent s'uneix des dels Pujols del Bosc Tall, causant una confusió de corrents. La brossa de la riba més allunyada està plena de colorit i vibrant, i hi ha un gegantí i vell arbre ak del qual el tronc foradat serveix de llar per als ocells teixidors. Els seus filaments daurats entreteixits resplendeixen al sol del capvespre. El cant dels ocells complementa el so del riu.
-Deixa'm-ho veure -diu la Lanoree.
En Dal no la mira, però obre el quadern.
-És molt bonic -diu ella-. La Força ha guiat els teus dits, Dal. -Però ella no està segura.
En Dal agafa un llapis gros de la seva butxaca i fa cinc esborralls en el seu dibuix, d'esquerra a dreta esquinçant el paper i arruïnant-lo per sempre. La seva expressió no canvia, ni tampoc la seva respiració. És gairebé com si no estigués del tot enfadat.
-Aquí -diu ell-. Això està millor.
Per un moment, les línies semblaven marques d'urpes, i mentre la Lanoree pren alè i parpelleja...


Una alarma suau, insistent la va treure del seu somni. La Lanoree va sospirar i es va aixecar, fregant-se els ulls, allunyant relaxadament el seu somni. Estimat Dal. Ella somiava amb ell sovint, però eren normalment somnis d'aquells temps tardans en què tot es va tornar dolent. No quan encara eren nens pels quals Tython estava tan ple de potencial.
Potser va ser perquè estava de camí a casa.
No hi havia tornat a Tython des de feia més de quatre anys. Era una Ranger Je'daii, i per tant mantenir-se a distància és el que va fer (2). Alguns Ranger trobaven motius per tornar a Tython regularment. Connexions familiars, entrenament continu, donar les comunicacions cara a cara, tot això equivalia a una sola cosa: ells odiaven estar lluny de casa. Ella també creia que hi havia alguns d'aquells Je'daii que sentien la necessitat de submergir-se en els voltants rics en la Força de Tython de tant en tant, com si no estiguessin segurs que la seva afinitat amb la Força fos prou forta.
La Lanoree no tenia aquests dubtes. Estava còmoda amb la seva força i equilibri en la Força. El curt període que havia passat amb altres en el retir d'Ashla i Bogan -una part voluntària de l'entrenament d'un Padawan, a la qual haurien de desitjar anar- l'havia fet més segura.
Es va aixecar del seu llit i es va estirar. Va tractar d'agafar el sostre i va agafar les barres que ella mateixa havia soldat, detenint-se, respirant suaument, i després aixecant les cames i estirant-se cap a fora fins que es trobava horitzontal respecte al terra. Els seus músculs van tremolar, i va respirar profundament mentre sentia la Força fluint a través d'ella, una cosa viva, vibrant. L'exercici mental i la meditació estaven bé, però de vegades trobava el major plaer en exercitar-se físicament. Creia que per ser forta en la Força calia ser forta en el cos.
L'alarma encara estava sonant.
-Estic desperta -va dir, reposant lentament fins terra-, en cas que no t'hagis assabentat.
L'alarma es va desconnectar, i el seu droide de manteniment groc llardós del creuer Pacificador va passejar fins a les petites sales d'estar amb els seus peus metàl·lics encoixinats. Era una de les moltes adaptacions que ella havia fet a la nau en els seus anys fora del sistema Tythan. La majoria dels pacificadors portaven un droide molt simple, però ella havia actualitzat el seu a un Holgorian IM-220, amb capacitat limitada de comunicació amb un amo humà i altres deures no necessàriament exclusius del manteniment de naus. L'havia personalitzat encara més amb una mica d'armadura pesada, doblant el seu pes però fent-lo molt més útil per a ella en escenes de risc. Ella li va parlar, les seves respostes eren obtuses, i va suposar que era l'equivalent a intentar comunicar-se amb un kapir d'herba allà a casa seva. Fins i tot li va posar nom.
-Ei, Ironholgs. Espero pel teu bé que no m'hagis despertat abans d'hora.
El droide va xiular i va grinyolar, i ella no estava segura de si s'estava tornant rondinaire a la seva edat.

Ella va mirar al voltant de les sales d'estar petites però còmodes. Hi havia escollit un Pacificador davant d'un Caçador per la seva mida; fins i tot abans que s'anés en la seva primera missió com a Je'daii Ranger, sabia que estaria entusiasmada de passar molt temps en l'espai. Un Caçador era ràpid i àgil, però massa petit per viure-hi. El Pacificador comprometia la maniobrabilitat, però havia passat períodes llargs vivint sola a la nau. Ho preferia així.
I com la majoria dels Rangers, havia fet moltes modificacions i adaptacions a la seva nau de manera que va imprimir la seva pròpia identitat en ella. Va arrencar la taula i les cadires i les va reemplaçar amb pesos i tensors per exercitar-se. Ara, menjava el seu menjar asseient-se al seu estret llit. Va reemplaçar el sistema d'entreteniment holonet amb una pantalla plana vella que servia tant com a centre de comunicacions com per reduir el pes net de la nau. Al costat de l'extens compartiment de maquinària hi havia una petita habitació que albergava un segon catre per a convidats o companys, però com ella no en tenia cap, va omplir l'espai amb beines de càrrega làser extres, una unitat de reciclatge d'aigua i reserves de menjar. Les quatre torretes làser de la nau també havien estat actualitzades, i ara també portaven míssils de plasma i míssils automàtics per combats a llarga distància. En mans de la mestra armera Cathar Gan Corla, els canons ara estaven equipats amb tres vegades més potència i eren el doble d'efectius que els estàndard en els pacificadors.
També va alterar i va adaptar la funció i posició de molts controls de la cabina de comandaments, fent que només ella pogués volar amb eficiència la nau. Era seva, era la seva llar, i era com a ella li agradava.
-Quant per a Tython? -va preguntar.
Del droide van sortir una sèrie de ploriquejos i clics.
-Està bé -va dir la Lanoree-. Suposo que és millor que em refresqui. -Va raspallar un panell tàctil i les pantalles enfosquides del tauler de control es van tornar clares, revelant les vistes tacades d'estrelles que mai fallaven a fer que el seu cor ho sentís tot. Hi havia alguna cosa movent-se tan profundament en la distància i en l'escala que veia allà fora, i la Força mai li deixaria oblidar que ella era part d'alguna cosa incomprensiblement gran. Va suposar que estava més a prop que mai d'una epifania religiosa.
Ella va tocar el panell de nou i una resplendor vermella va aparèixer, envoltant una taca en la distància. Tython. Tres hores i estaria allà.
Que el Consell Je'daii li ordenés tornar a Tython només podia significar una cosa. Tenien una missió per a ella, i era una que necessitaven discutir cara a cara.

* * *

Polida, neta, i alimentada, la Lanoree es va asseure a la cabina de comandaments de la nau i va mirar Tython apropant-se. La seva nau s'havia comunicat amb drons sentinella orbitant a trenta mil quilòmetres, i ara el Pacificador executava una gràcil paràbola que la portaria a l'atmosfera just sobre l'equador.
Estava nerviosa per visitar Tython de nou, però part d'ella estava entusiasmada també. Estaria bé veure la seva mare i el seu pare, encara que fos breument. Contactava amb ells amb massa poca freqüència. Amb Dal mort, ella era ara la seva única nena.
Un repic suau va anunciar una transmissió entrant. Girant el seu seient i es va posar davant de la pantalla plana, com si nevés fins a formar-se una imatge.
-Mestra Dam-Powl -va dir la Lanoree, sorpresa-. Un honor. -I ho era. Hi havia esperat la transmissió de benvinguda d'un Ranger Je'daii o potser fins i tot d'un pelegrí que no conegués. No la Mestra Je'daii Cathar.
La Dam-Powl inclinà el seu cap.
-Lanoree, m'alegro de veure't de nou. Esperàvem ansiosos la teva arribada. Afers urgents mereixen ser discutits. Assumptes foscos.
-Vaig assumir que aquest era el cas -va dir la Lanoree. Es va acomodar en el seu seient, inexplicablement nerviosa.
-Percebo la teva incomoditat. -Va dir la Mestra Dam-Powl.
-Perdoneu-me. Ha passat molt temps des que vaig parlar amb un Mestre Je'daii.
-Et sents intranquil·la fins i tot amb mi? -va preguntar la Dam-Powl, somrient. Però el somriure ràpidament va desaparèixer-. No importa. Prepara't, perquè avui parlaràs amb sis mestres, incloent el Mestre Lha-Mi del Temple Stav Kesh. T'esperarem aviat.
-Mestra, no ens veurem al temple?
Però la Dam-Powl ja havia tallat la transmissió, i la Lanoree es va quedar mirant a una pantalla en blanc. Podia veure la seva imatge reflectida allà, i ràpidament es va recompondre, exhalant el xoc. Sis Mestres Je'daii? I també en Lha-Mi?
-Llavors és alguna cosa gran.
Va comprovar les coordenades de transmissió i va canviar l'ordinador de vol a manual, ansiosa per fer l'última aproximació per si mateixa. Sempre li havia encantat volar i la llibertat que li donava. Sense cables. Gairebé un agent lliure.
La Lanoree va tancar els seus ulls breument i va respirar amb la Força. Era forta tan a prop de Tython, elemental, i va calar els seus sentits.
A mesura que el Pacificador lliscava cap a l'atmosfera externa de Tython, l'emoció de la Lanoree creixia. La zona d'aterratge estava assentada en una petita vall amb pedres gegants situades als turons circumdants. Podia veure moltes altres naus, incloent-hi Caçadors i altres pacificadors. Era un lloc estrany per a aquesta trobada, però el Consell Je'daii tindria les seves raons. Va guiar la seva nau en un arc elegant i aterrà gairebé sense cap impacte.
-Terra ferma -xiuxiuejà-. Ironholgs, no sé quant de temps estaré aquí, però aprofita per executar una revisió completa als sistemes. Qualsevol cosa que necessitem que puguem trobar a Akar Kesh abans d'anar-nos-en.
El droide va emetre un sospir mecànic.
La Lanoree investigà acuradament l'exterior, i quan va sentir que les pressions d'aire es van igualar, va obrir l'escotilla exterior de la beina. Les olors que suraven -restes d'herba, l'aigua corrent, aquesta olor curiosament carregada que semblava permeabilitzar l'atmosfera al voltant de la majoria temples- van portar una allau de nostàlgia pel planeta que havia deixat enrere. Però no hi havia temps per reflexions personals.
Tres pelegrins l'estaven esperant, amb els ulls com plats i alterats.
-Benvinguda, Ranger Brock! -va dir l'alt dels tres.
-Segur -va dir ella-. On m'estan esperant?
-Al pacificador del mestre Lha-Mi -va dir un altre pelegrí-. Som aquí per escortar-te. Si us plau, segueix-nos.

-Estic aquí en representació del Consell de Mestres -va dir el Mestre Lha-Mi del temple Stav Kesh, un talid-. Perdoneu per no rebre't de tornada a Tython en un... ambient més saludable. Però per necessitat aquesta trobada ha de ser encoberta. -El seu pèl blanc llarg va brillar amb la llum artificial de l'habitació. Era vell i savi, i la Lanoree estava encantada de tornar-lo a veure.
-És agradable estar de tornada -va dir la Lanoree. Es va inclinar.
-Si us plau, si us plau. -En Lha-Mi va assenyalar un seient, i la Lanoree es va asseure mirant i als cinc Mestres Je'daii. La sala d'estar d'aquest Pacificador havia estat reduïda per albergar una taula circular amb vuit seients al seu voltant, i poc més. Ella va fer un gest amb el cap per saludar en silenci a Lha-Mi, Dam-Powl i el Mestre Cathar Tem Madog, però als altres tres no els coneixia. Semblava que les coses s'havien mogut ràpidament mentre ella era fora, especialment pel que fa als ascensos.
-Ranger Brock -va dir la Mestra Dam-Powl, somrient-. És meravellós tornar-te a veure en carn i ossos. -Ella era una Mestra a Anil Kesh, el Temple Je'daii de les Ciències, i durant l'entrenament de la Lanoree allà, ella i la Dam-Powl havien format un vincle molt proper. Era ella més que cap altre la que havia expressat el fet d'estar convençuda que la Lanoree seria una gran Je'daii algun dia. També va ser la Dam-Powl la qui va revelar i va motivar les àrees de la Força en què la Lanoree tenia més habilitat... metal·lúrgia, manipulació elemental, alquímia.
-Igualment, Mestra Dam-Powl -va dir la Lanoree.
-Com van els teus estudis?
-Progressant -va dir la Lanoree. Hi havia un lloc ocult en el seu Pacificador, i un contenidor que albergava un experiment molt personal, i de vegades passava llargues hores treballant-hi. Les seves habilitats alquímiques encara semblaven de novell en algunes ocasions, però la sensació d'èxit i poder que ella sentia mentre les feia servir era gairebé addictiva.
-Ets una Je'daii amb molt talent -va dir el Mestre Tem Madog-. Puc percebre la teva experiència i la teva força creixent amb els anys. -Era una espasa de duracer forjada per aquest mestre ferrer d'armes la que penjava al costat de la Lanoree. La fulla havia salvat la seva vida en diverses ocasions, i en altres ocasions havia pres vides. Era el seu tercer braç, una part d'ella. En els quatre anys des que va deixar Tython mai havia estat més allunyada de l'arma que l'abast del seu braç, i ella la sentia ara, freda i sòlida, esmolada en presència del seu creador.
-Honro la Força tant com puc -va dir la Lanoree-. Sóc el misteri de la foscor, en equilibri amb el caos i l'harmonia. -ella va somriure mentre citava el jurament Je'daii, i alguns dels mestres li van tornar el somriure. Alguns d'ells. Els tres que no coneixia romanien inexpressius, i ella els va sondejar acuradament, sabent que s'arriscava al càstig però incapaç de perdre els seus antics costums. A ella sempre li havia agradat saber amb qui estava parlant. I com ells no es van presentar, ella va pensar que feia el que era just.
Ells es van tancar a ella, i un, un Wookiee, va grunyir profundament en la seva gola.
-Has servit bé als Je'daii i a Tython durant els teus anys com a Ranger -va dir en Lha-Mi-. I asseient-te davant nostre ara, has de creure amb seguretat que no et desitgem cap mal. Entenc que aquesta trobada pugui semblar estranya i que enfrontar-se a nosaltres pugui semblar... colpidor. Intimidatori, potser? Però no hi ha necessitat d'envair la privacitat d'un altre, Lanoree, especialment la d'un Mestre. No és del tot necessari.
-Disculpes, Mestre Lha-Mi -va dir la Lanoree, molt avergonyida al seu interior. Has hagut d'estar a fora a les terres inexplorades, es va renyar a si mateixa, però sigues conscient de les formalitats Je'daii.
El Wookiee va riure.
-Sóc Xiang -va dir un dels estranys, una dona de l'espècie Sith-. El teu pare em va ensenyar, i ara jo ensenyo a les seves ordres al Temple Bodhi. Un home savi. I bo en els trucs de màgia.
Per un instant la Lanoree es va sentir inundada per una emoció que la va sorprendre. Recordava els trucs del seu pare de quan ella i en Dal eren nens, com podia treure objectes d'una fina capa d'aire, convertir una cosa en una altra. Llavors, ella creia que estava fent servir el seu mestratge amb la Força, però ell li va explicar que hi ha algunes coses que ni la Força pot fer. Trucs, va dir. Simplement estic enganyant els teus sentits, no tocant-los amb els meus.
-I com està ell? -va preguntar la Lanoree.
-Està bé -va dir la Xiang, la seva pell vermella s'arrugava amb un somriure-. Ell i la teva mare t'envien records. Esperaven que poguessis visitar-los, però donades les circumstàncies, entenen per què això seria difícil.
-Circumstàncies?
La Xiang mirà de reüll en Lha-Mi i de nou va mirar la Lanoree. Quan va parlar de nou, no va ser per respondre a la seva premissa.
-Tenim una missió per a tu. És... delicada. I extremadament important.
La Lanoree va sentir un canvi en l'atmosfera de l'habitació. Per uns moments es van asseure gairebé en absolut silenci... El Mestre Lha-Mi del Temple, cinc mestres Je'daii, i ella. L'aire condicionat brunzia, i a través de la cadira ella podia sentir la vibració profunda, més insistent de les fonts de poder del Pacificador. La seva pròpia respiració era sorollosa. El seu cor bategava a cada moment. La Força fluïa a través i al voltant d'ella, i va sentir la història girant al voltant d'aquest moment... la seva pròpia història i successos, així com de la civilització Je'daii.
Una cosa impactant anava a ocórrer.
-Per què m'heu escollit? -va preguntar amb suavitat-. Hi ha molts altres Rangers, al voltant de tot el sistema. Alguns molt més a prop que jo. M'ha portat dinou dies arribar aquí des d'Obri.
-Per dues raons -va dir la Xiang-. Primer, tu encaixaves particularment en les investigacions requerides. El teu temps a Kalimahr mitjançant l'acord d'en Hang Layden va demostrar la teva sensibilitat en tractar amb habitants dels mons habitats. Les teves accions a Nox van salvar moltes vides. I el teu apaivagament de les guerres en terres Wookiee a Ska Gora probablement va prevenir una guerra civil.
-No va ser exactament un apaivagament -va dir la Lanoree.
-Les morts van ser una desgràcia -va dir en Lha-Mi-, però van prevenir moltes més.
La Lanoree pensà en els cims dels arbres gegants en flames, innombrables fulles cremant deixant-se portar pels vents violents que de vegades regiraven les jungles, el so dels troncs d'arbres mil·lenaris partint-se i trencant-se en la intensa tempesta de foc, i els crits de Wookiees morint. I ella va pensar en el seu dit en el gallet dels canons làser, alçat i tot i així més que preparat per obrir foc una altra vegada. Eren ells o jo, pensava cada vegada que el somni acudia a ella, i sabia que això era veritat. Hi havia provat totes les opcions -totes- però al final, la diplomàcia va donar peu a la sang. Així i cada vegada que ho somiava, la Força estava agitada en ella, foscor i llum competint per la supremacia. La llum la torturava amb aquests records. La foscor l'hauria deixat resoldre-ho fàcilment.
-Va salvar desenes de milers -va dir la Xiang-. Potser més. El senyor de la guerra Wookiee Gharcanna havia de ser detingut.
-Només desitjo que no hagués lluitat fins al final. -La Lanoree mirà al Mestre Wookiee i ell va assentir lentament, sense treure els ulls dels d'ella. Ell tenia un gran orgull, i carregava bé amb la seva tristesa.
-Vas dir dues raons -va dir la Lanoree.
-Sí. -La Xiang semblava de sobte incòmoda, removent-se en el seu seient.
-Potser hagi de revelar la resta de la informació -va dir en Lha-Mi-. La missió és el primer. L'amenaça que ha emergit contra els Je'daii, i potser fins i tot contra el mateix Tython. I quan ho sàpigues, entendràs per què t'hem triat.
-És clar -va dir la Lanoree-. Em sento honrada de ser aquí, i amb ganes d'escoltar. Qualsevol amenaça contra Tython és una amenaça contra tot el que estimo.
-Tot els que tots nosaltres estimem -va dir en Lha-Mi-. Durant deu mil anys hem estudiat la Força i desenvolupat la nostra societat al voltant d'ella i al costat d'ella. Guerres i conflictes han anat i vingut. Ens esforcem per mantenir la foscor i la llum, Bogan i Ashla, per sempre en equilibri. Però ara... ara hi ha una cosa que podria destruir-nos a tots.
-Un home. I els seus somnis. Somnis per deixar el sistema Tython i viatjar a través de la galàxia. Molta gent desitja fer-ho, i és una cosa que comprenc. Tot i estar assentats en aquest sistema, qualsevol ésser educat sap que la nostra història jeu allà fora, per sobre de tot ara ho sabem i ho comprenem. Però aquest home té una altra ruta en ment.
-Quina altra ruta? -va preguntar la Lanoree. La seva pell es va estarrufar de la por.
-Una híper-porta -va dir en Lha-Mi.
-Però no hi ha cap híper-porta a Tython -va dir la Lanoree-, tant sols contes d'una en la profunditat de la Ciutat Antiga, però són només això. Contes.
-Contes -va dir en Lha-Mi, els seus ulls pesats, la seva barba caiguda com si baixés el seu cap-. Però alguna gent anirà a la recerca d'un conte tan lluny i tan dur com puguin, i buscaran fer-lo real. Tenim informació que aquest home ho està fent. Ell creu que hi ha una híper-porta en les profunditats de les ruïnes de la Ciutat Antiga en el continent de Talss. Cerca activar-la.
-Com? -va preguntar.
-Un dispositiu -va dir en Lha-Mi-. No sabem la seva naturalesa ni el seu disseny. Però les nostres fonts indiquen que s'alimentarà de matèria fosca, emprada mitjançant mètodes arcans. Prohibits. Temuts. L'element més perillós que coneixem, i pel qual cap Je'daii s'atreviria mai a intentar capturar o crear.
-Però si no hi ha una híper-porta...
-Contes -va dir en Lha-Mi de nou-. Està a la recerca d'una llegenda. Però tant si existeix com si no és irrellevant. L'amenaça és la matèria fosca que pretén utilitzar per activar la suposada porta. Podria... -Ell es va anar apagant i va mirar a un costat.
-Podria destruir Tython -va dir la Dam-Powl-. Exposar la matèria fosca a la matèria comuna seria cataclísmic. Crearia un forat negre, empassant-se a Tython en un sospir. La resta del sistema, també.
-I si hi ha una híper-porta, i funciona?
Silenci durant uns moments. I llavors una dels tres mestres que no coneixia va parlar, les seves primeres i últimes paraules de la trobada.
-Llavors el perill per als Je'daii seria molt diferent però igualment greu.
-Suposo que ja veus la terrible amenaça que tenim -va dir en Lha-Mi.
-Només un home? Arresteu-lo.
-No sabem on és. Ni tan sols sabem en quin planeta es troba.
-La poca informació que teniu és de so? -va preguntar la Lanoree, però ja sabia la resposta. Una reunió dels Mestres Je'daii per a aquest propòsit no hauria tingut lloc d'una altra manera.
-No tenim motius per dubtar d'això -va dir en Lha-Mi-, i molts motius per témer. Si resultés que l'amenaça no és tan seriosa com sembla, llavors seria una cosa bona. Tot el que perdem és temps.
-Però la híper-porta -va dir la Lanoree-. Protegiu-la. Munteu guàrdia.
En Lha-Mi es va tirar endavant a la taula. Amb un parpelleig va segellar la cabina: l'aire condicionat va parar; la porta es va tancar i es va bloquejar.
-La Híper-porta és un conte -va dir ell-. Això és tot.
La Lanoree va assentir. Però també sabia que parlar d'un simple conte no requeria tanta cura i tanta disposició. Després, va pensar ella, guardant-se els seus pensaments.
-I ara pel que fa a per què t'hem escollit a tu per la missió -va dir la Xiang-. L'home és en Dalien Brock, el teu germà.
La Lanoree va trontollar. Mai havia patit de marejos per estar en l'espai -la Força la va recompondre, com a tots els Je'daii- però ella semblava balancejar-se en el seu seient, tot i que no es movia; el mareig la va abordar, tot i que el Pacificador era tan estable com el sòl sobre el qual descansava.
-No -va dir ella, severa-. En Dalien va morir fa nou anys.
-No vas trobar el seu cos -va dir la Xiang.
-Vaig trobar les seves robes. Feta miques. Ensangonada.
-No tenim motivis per dubtar de les nostres Fonts -va dir en Lha-Mi.
-I jo no tinc motius per creure-hi! -va dir la Lanoree.
Silenci a l'habitació. Una quietud carregada.
-Els teus motius són que nosaltres t'ho ordenem -va dir en Lha-Mi-. Els teus motius són qualsevol petit element de dubte que hi hagi sobre la mort del teu germà. Els teus motius són que, de ser cert, pot ser una amenaça per Tython. El teu germà podria destruir tot el que estimes.
Se'n va anar, vaig trobar les seves robes, a baix, a baix molt profund en la... la Ciutat Antiga.
-Ho veus? -va preguntar en Lha-Mi com si llegís els seus pensaments. Per tot allò que la Lanoree sabia ho havia fet, i no va contestar a això. Era el Mestre del Temple, després de tot, i ella només era una Ranger. Confosa com estava, no podia ajudar a què els seus pensaments no la traïssin.
-Ell sempre mirava les estrelles -va dir suaument la Lanoree.
-vam escoltar rumors d'una organització, una vaga reunió de gent, que es fan dir els Observadors de les Estrelles.
-Sí -va dir la Lanoree, recordant el seu petit germà sempre mirant a l'exterior cap a les profunditats de l'espai mentre que ella mirava a l'interior.
-Troba el teu germà -va dir en Lha-Mi-. Porta'l de tornada a Tython. Atura els seus estúpids plans.
-Ell no tornarà -va dir la Lanoree-. Si realment és ell, mai tornarà després de tant de temps. Tan jove quan va morir, però fins i tot llavors al seu interior creixia...
-Per odiar els Je'daii -va dir la Xiang-. Més raó per portar-lo de tornada amb nosaltres.
-I si es nega?
-Ets una Ranger Je'daii -va dir en Lha-Mi. I en cert sentit, la Lanoree sabia que era resposta suficient.
-Necessito tot el que sapigueu.
-Ja està sent descarregat a l'ordinador de la teva nau.
La Lanoree va assentir, sense sorprendre's del seu atreviment. Sabien que no podia dir que no.
-Aquesta és una operació encoberta -va dir la Xiang-. Els rumors sobre la híper-porta persisteixen, però el coneixement que algú l'està intentant activar causaria el pànic. Podríem enviar una força molt més gran contra en Dalien, però seria molt més visible.
-I hi ha una veritat més profunda -va dir en Lha-Mi.
-No voleu que la gent doni suport la seva causa -va dir la Lanoree-. Si es difon la notícia del que planeja, molts més intentaran activar la porta. Més dispositius. Més matèria fosca.
En Lha-Mi va somriure i va assentir.
-Ets perspicaç i sàvia, Lanoree. L'amenaça és greu. Comptem amb tu.
-Compliments, Mestre? -Va dir la Lanoree, la seva veu clara. Una onada de rialles va recórrer als mestres Je'daii reunits.
-Sinceritat -va dir en Lha-Mi. Es va posar seriós de nou, i això va ser una llàstima. El somriure li quedava bé.
-Com sempre, faré tot el que estigui en la meva mà -va dir la Lanoree.
-Que la Força t'acompanyi -va dir en Lha-Mi.
La Lanoree es va aixecar, va fer una reverència, i mentre s'aproximava a la porta tancada en Lha-Mi la va obrir amb un gest de la mà. Es va aturar un moment abans d'anar-se'n, va tornar.
-Mestra Xiang. Si us plau transmet el meu amor a la meva mare i al meu pare. Digues... que els veuré aviat.
La Xiang va assentir, somrient.
Mentre la Lanoree abandonava l'habitació, gairebé sentia la mà del seu petit germà sobre la seva.

En el camí de tornada al seu Pacificador, un devessall d'emocions es va apoderar de la ment de la Lanoree. Després de totes elles hi havia el fet que no l'havia sorprès tant... s'alegrava que en Dal estigués encara viu. I això, sabia, que era la raó de per què l'havien escollit per a aquesta missió. Estaven els seus èxits anteriors, cert, i malgrat els seus vint i poc anys, ja havia servit bé als Je'daii. La seva afinitat amb la Força, i els propòsits i l'actitud Je'daii, eren purs. Però el fet d'estar involucrada personalment era el seu major avantatge.
A causa que ja havia fallat en salvar la vida del seu germà una vegada, no el deixaria anar de nou. Faria qualsevol cosa que pogués per salvar-lo -del perill i del mal- i aquesta determinació serviria bé per la seva missió.
Però ella sabia que també comprometia la seva tasca.
Va respirar profundament i es va calmar, sabent que hauria de mantenir les seves emocions a ratlla.
Dos joves aprenents Je'daii van passar al seu costat. Un noi i una noia, podrien ser germans, i per un breu instant li van recordar al Dal i a ella mateixa. Li van fer una reverència respectuosa i ella va inclinar el seu cap en resposta, veient l'estima en els seus ulls, i potser un toc de sobresalt. La Lanoree portava pantalons amples i una samarreta enrotllada, una jaqueta de seda brillant, botes de cuir i un cinturó d'equipament. La seva bufanda vermella al vent era d'una de les botigues de roba més selecta a Kalimahr. Els braçalets de plata en el seu canell esquerre portaven pedres precioses de les mines profundes d'Ska Gora, un regal de la família Wookiee al costat de la qual havia crescut en el seu temps allà. La seva espasa la portava en una beina de moda de cuir de la pell verda brillant d'un llangardaix cridaner d'una de les tres llunes d'Obri. Afegeix aquests exòtics adorns a la seva mida de sis peus, els seus enlluernadors ulls grisos, i el seu pèl llarg, rogenc al vent subjectat amb una dotzena de clips metàl·lics, i ella sabia que portava una figura imponent.
-Ranger -va dir la noia. La Lanoree va parar i es va girar, i va veure que els dos nens també havien parat. Estaven mirant-la, però amb quelcom més que fascinació. Tenien un propòsit.
-Nens -va dir la Lanoree, arquejant una cella.
La noia es va acostar, una mà a la butxaca dels seus pantalons teixits a mà. La Lanoree sentia la Força fluint fortament en ells dos, i hi havia una seguretat en els seus moviments que la va fer posar-se trista. Amb ella i en Dal havia estat tan diferent. Ell mai va entendre la Força, i mentre van créixer junts aquesta confusió es va convertir en rebuig, un odi creixent... i llavors quelcom encara pitjor.
-La Mestra Dam-Powl ens va demanar que et donéssim això -va dir la noia. Ella va treure una petita beina de missatges de la mida del seu dit gros-. Va dir que era només per als teus ulls.
Un missatge privat de la Mestra Dam-Powl, lluny de les orelles i ulls de la resta dels Je'daii. Això era interessant.
La Lanoree agafà la beina i la va guardar a la butxaca.
-Gràcies -va dir ella-. Com et dius?
Però la noia i el noi van sortir corrent cap al Pacificador d'en Lha-Mi, amb una gentil brisa ondulant el seu pèl. Els mecanismes de la nau ja estaven començant a ciclar-se.
Ironholgs va romandre a la base de la rampa de la seva nau. Clicà i repicà a mesura que s'acostava.
-Tot bé? -va preguntar distreta. El droide va confirmar que, sí, estava tot bé.
La Lanoree es va parar a la rampa i va mirar al voltant. El Pacificador del Mestre i diverses naus escorta més petites s'estaven ja enlairant, i encara més lluny només hi havia els turons i les pedres ancestrals romanent, col·locades fa innombrables mil·lennis en honor a déus fa molt de temps oblidats.
La sensació d'estar sent observada venia d'una altra part. Els Mestres Je'daii. Estaven esperant que marxés.
-Està bé, llavors -va dir la Lanoree, i va pujar la rampa fins als confins còmodes i familiars de la seva pròpia nau.
Però estava distreta. Aquest curt període a Tython, i escoltar sobre la misteriosa supervivència d'en Dal, estava despertant aquells records tèrbols de nou.

1 Dark Matters a l'original, en anglès té el doble sentit d'Assumptes Foscos i Matèria Fosca. (N. del T.)
2— and so ranging is what she did — a l'original, joc de paraules amb Ranger i ranging (mantenir-se allunyat) (N. del T.)




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada