divendres, 5 de juny del 2015

Eclipsi Jedi (XX)

Anterior



CAPÍTOL 20

-Que han falsificat què?Preguntà en Han.
Els sensors auditius de Confús eren capaços de percebre fins al més mínim murmuri, però la pregunta, gairebé un crit per la perplexitat, es va poder escoltar per sobre del bigarrat clam de la terminal de l'espaiport.
-Permisos de viatge d'alguna classe -va dir Confús distretament.
Connectat a un banc de dades en forma de columna, l'androide va tornar a accedir al torrent d'informació, mentre al voltant d'ells circulaven, grups de refugiats de mil espècies; pilots, traductors i oficials sense uniforme, en una festa de colors i olors.
-Pel que puc determinar -va dir Confús un instant després-, els companys de clan d’en Droma estan acusats d'haver falsificat documents de trànsit que han permès a diversos centenars d’exiliats, inclosos trenta-set ryn que es trobaven al Camp 17, sortir cap a Ruan a bord d'un transport comercial.
En Han es va passar la per la cara en un gest d'empipament. Partir! Droma i ell havien arribat massa tard. Els ryn no hi eren, però en Droma estava arrestat... per ser un ryn.
-Intenta esbrinar el nom de la nau.
Confús fer alguns ajustos en el regulador de la connexió.
-La Nau es diu Trevee -va anunciar com si llegís la pantalla, quan en realitat les dades entraven directament en el seu processador neural-. Està registrada a Nar Shaddaa.
En Han va grunyir abans de prémer els llavis. Potser no es tractava dels homes de Tholatin. Transportar refugiats també era un negoci legal i segur a què es dedicava tota mena de grups. El Trevee podia pertànyer a un d'ells, encara que estigués registrat en el sector espacial hutt. Els ryn probablement s'havien unit a un grup de refugiats desesperats i van haver de recórrer a la falsificació per assegurar-se l'embarcament.
-Per què es preocupa Salliche d'un grup de refugiats que viatgen amb documents falsificats? -Preguntà per fi-. La idea és aconseguir recol·locar-los a tots, no?
Confús dividia la seva atenció entre Han i el veloç flux de dades.
-Encara que Salliche Ag ha redoblat els seus esforços perquè els refugiats arribats a Ruan romanguin en aquest món, normalment la companyia no exigiria càstig per una infracció així. No obstant això, en aquest cas, els ryn no només estan acusats de falsificació, sinó també de conspiració. Pel que sembla, el capità i la tripulació del Trevee ja eren sospitosos de frau. Durant els últims mesos, en lloc de complir la seva obligació d'oferir transport a altres mons segurs, s'han dedicat a abandonar als seus passatgers en destinacions que no eren les promeses.
Rondinant per a si mateix, en Han traçava cercles pel ja ratllat sòl. El cap de seguretat de Tholatin els havia dit que els refugiats eren abandonats molt sovint en aquells mons que anaven a patir un atac dels yuuzhan vong, la qual cosa significava que els companys de clan d’en Droma podien haver saltat de la paella al foc sense saber-ho.
-Busca si el Trevee va informar del seu pla de vol al control de Ruan.
L'androide es va posar a la tasca.
-Sí, aquí està –va dir amb els fotoreceptors brillant-. El Trevee es dirigeix a Abregado-rau.
Les celles d'en Han es van alçar per la sorpresa. Abregado-rau, un altre món del Nucli, podia ser una destinació, encara que fos temporal, més desitjable que Ruan, però, des del punt de vista dels yuuzhan vong, el planeta tenia menys valor estratègic que Gyndine o Tynna.
-Què estrany -va exclamar Confús de sobte.
-Què? Què és estrany?
L'androide es va tornar cap a ell i el va mirar fixament.
-Una anotació afegida al pla de vol assenyala que el salt hiperespacial del Trevee no semblava enfocat a una destinació de la Vora com Abregado-rau, sinó a un planeta de la Ruta Comercial de Rimma... potser Thyferra o Yag'dhul.
En Han va meditar la notícia. Yag'dhul, el tempestuós món dels exoesquelètics givin, tenia menys sentit fins i tot que Abregado-rau. Però Thyferra, la principal font de bacta de tota la galàxia, semblava ser tant una destinació temptadora com un objectiu potencial, per molt ben defensat que estigués.
Va reprendre el seu passeig nerviós. Si partia immediatament cap a Thyferra tenia una bona oportunitat de trobar als companys de clan d’en Droma abans que els yuuzhan vong ataquessin aquest món, però no sabia el que podia ocórrer-li a Droma durant la seva absència. En canvi, quedant-se a Ruan per intentar alliberar Droma, arriscava la vida dels trenta-set ryn perduts.
-Thyferra sembla infinitament més adequat que Yag'Dhul -va assenyalar Confús casualment.
-No vas dir que des de la teva activació a Fondor no t'havies mogut de Ruan? -Preguntà Han desconfiat.
-Cert..., Per tot el que sé. Encara que de vegades em pregunto si no hauré viatjat més del que la meva memòria electrònica registra.
En Han va aclucar els ulls.
-Estàs segur que no vas estudiar el funcionament dels androides de guerra amb un ruurià anomenat Skynx?
-Gairebé segur.
- "Gairebé" -bufà Han-. Per ser un androide obrer, ets bastant bo buscant dades.
-Ah, això té una explicació molt senzilla -va admetre confús-. Abans que fos nomenat taxista, vaig treballar a la seu central de Shaquille Ag, supervisant la redistribució dels androides retirats dels treballs agrícoles.
-Treball d'escriptori.
-En realitat no, ja que realitzava la majoria de les meves tasques dret -va fer una breu pausa abans de seguir-. Senyor, si vol alliberar el seu soci de la presó, podria ser-li d'ajuda.
-No és el meu soci -va tallar en Han.
-El seu company de viatge, llavors.
En Han va estudiar pensativament l'androide un segon; després, va sospirar ostensiblement.
-D'acord, t'escolto.
Confús no va respondre immediatament, i, quan ho va fer, hi havia una nota de gravetat en la seva veu que no estava abans.
-Puc confiar que mantindrà en secret tot el que estic a punt de dir o mostrar, al marge de la decisió que prengui respecte al ryn?
En Han no va dissimular el seu riure.
-I ets un androide obrer...? I un bè negre.
-Tinc la seva paraula, senyor?
-És clar -va acceptar Han-. Sóc genial guardant secrets -Va veure com Confús feia un altre ajust al regulador de connexió-. Què fas ara?
-Només aviso a alguns dels meus camarades que anem a reunir-nos amb ells. –Confús es va desconnectar de la columna de dades i va començar a moure’s, però es va aturar gairebé immediatament-. Si té la bondat de seguir-me, senyor...
Va lliscar a través d'una porta d'aspecte innòcua situada al mur est de la terminal de l'espaiport tan subreptíciament com els va ser possible, i van pujar a un ascensor operat amb cables amb què van travessar diversos soterranis i sots-soterranis. Sortint de l'ascensor, Confús va guiar a Han entre diverses plantes plenes d’ensordidores turbines, per un laberint de passadissos situats sota les plataformes d'aterratge i els cellers d'atracada de l’espaiport. Pel camí se'ls van unir altres dos androides: un operador 8D8 d'alts forns, llargarut i vagament humanoide, i un androide de sistemes de control amb aspecte aràcnid propulsat per un joc de cames telescòpiques. Finalment, van entrar en un magatzem proveït de sòlides portes i amb prou feines il·luminat, en el qual es trobaven no menys de trenta androides de diversos models.
Examinant les màquines, Han va descobrir una vella unitat P2, amb braços rematats en urpes i que sorgien del seu cap voltat; un androide de protocol militar amb el cap en forma de casc; un U2C1 domèstic, amb llargues mànegues plegades com braços; un àspid amb un cap que semblava la màscara d'un soldador; un obrer J9 d'ulls insectoides; dos C2R4 amb cintes rodants com els tancs i cossos en forma de barril; fins i tot un esquelètic Cybot LE de reparacions ja obsolet.
En Han es va sentir com si hagués estat engolit per un Rondador de sorra jawa, però s’ho va guardar per a ell.
Uns moments de llampegant codi màquina va ser tot el que va trigar Confús a posar al dia els altres dels problemes d'en Han. Entre la xerrameca posterior, en Han va creure sentir la paraula "ryn"..., almenys en la forma en què la articulaven les màquines. Caps i sensors de tota mena i color van anar girant a poc a poc fins a quedar fixos en ell.
Lleugerament nerviós, en Han va deixar escapar una breu rialla.
-Fa molt que no parlo androide, amics.
Confús es va disculpar per tots.
-A vegades oblidem que la velocitat dels cervells orgànics és molt menor que la dels nostres processadors.
-No intentis vendre’m la moto –En Han va arrufar les celles -. Explica’m on m'he ficat.
Confús va gesticular cap a l'androide de control de sistemes que s'havia unit a ells en els túnels de manteniment.
-Pip ha aconseguit localitzar a Droma. Com suposava, no està retingut al Camp 17, sinó en el quarter general de Salliche Ag, on serà acusat i sentenciat –l’androide va fer una pausa per escoltar els gorjeos de la unitat P2-. Si el declaren culpable de conspiració, la pena mínima seran cinc anys de treballs forçats.
L'androide de control de sistemes es va assentar en les seves moltes cames i va projectar l'holograma lleugerament blavós d'un extens complex construït al vessant d'un turó que s'alçava davant d'una extensió gairebé infinita de camps conreats.
-La zona on mantenen actualment a Droma està prohibida als androides -va seguir dient Confús-, però un humà com tu no hauria de tenir cap problema d’arribar-hi.
Una part il·luminada de l'holograma es va ampliar fins a centrar-se al turó, on un sistema de piscines de contenció i aqüeductes dirigien l'aigua cap a un laberint de profunds canals d'irrigació.
-Què se suposa que he de fer? Simplement entrar-hi i emportar-me’l? -Preguntà Han.
Confús trinà a Pip, que immediatament va desplegar hologrames d’uniformes i plaques d'identitat, algunes dels quals tenien el logotip corporatiu de Salliche Ag.
-Podem proporcionar-li la roba i documentació necessàries –explicà Confús-, a més de mapes i tot el que necessiti per familiaritzar-se amb la distribució de la caserna general i el seu entorn més proper. També podem proporcionar-li passis per als dispositius de seguretat, tot i que haurà d'encarregar-se vostè de persuadir els éssers de carn i ossos amb els que entri en contacte que vostè és realment qui diu en els seus credencials.
-També serà la seva responsabilitat localitzar i rescatar Droma, i fugir amb ell per qualsevol ruta que triïn prendre.
En Han va envoltar la projecció hologràfica gratant-se la barbeta.
-Necessitaria una arma que pogués portar oculta.
-Podem proporcionar-li una arma.
-No voldria semblar desagraït, però tinc la sensació que no esteu fent això per mostrar-me que en la vostra programació inclou la bondat. On és el truc?
Els androides van xiular i brunzir uns segons.
-A canvi de la nostra ajuda -va explicar Confús-, voldríem demanar una cosa. -Nous Hologrames van surar a l'aire, mostrant vistes detallades de l'interior de l'edifici principal. En una sala del cinquè nivell de l'ala est es troben els controls principals d'un sistema d’emissors / receptors que serveix per monitorar els diversos milers d'androides obrers del districte..., androides equipats amb sensors de desconnexió que poden activar-se per control remot.
En Han va estudiar l’holo dels controls principals.
-Així que aquest transmissor funciona com una mena de control remot que activa i desactiva els androides.
-Podria descriure’l així.
En Han va somriure obertament.
-I vols que el desactivi.
-Podria usar la paraula "sabotatge" -va aclarir Confús.
-Si podeu fer que jo passi els escàners de seguretat de l'edifici, per què no ho feu vosaltres mateixos?
-El transmissor és autosuficient, i l'ala est només és accessible als éssers de carn i ossos. Per entrar cal passar per un escanejat del palmell de la mà...
-Que vosaltres podeu proporcionar-me -va acabar en Han, desitjant que Droma hi fos per escoltar-lo. Va deixar d'estudiar els controls hologràfics-. No es necessita algun codi per desconnectar el sistema?
-Com mai hem pogut accedir al transmissor, creiem que el trauma causat per un cop és el curs d'acció més eficaç. No obstant això, li proporcionarem una targeta electrònica amb un virus incorporat que complirà la mateixa finalitat.
-Què passarà llavors?
-Amb el transmissor anul·lat, els milers d'androides desactivats per Salliche Ag podran escapar del seu confinament.
En Han va passejar la mirada d'androide a androide.
-Permeteu-me aclarir una cosa -va dir enmig d'un silenci esgarrifant -. Salliche té un munt d'androides congelats... Per què?
-Salliche Ag ha fet creure a tothom que emprant éssers de carn i ossos pot publicitar els seus productes com "recollits a mà". Però la veritat és que la companyia està deixant d'utilitzar androides per satisfer les tendències anti-màquina dels yuuzhan vong. Quan els invasors arribin al Nucli, el regal de benvinguda de Ruan serà desenes de milers d'androides desactivats.
En Han va empassar saliva amb dificultat. La tripulació del Trevee havia seleccionat Ruan perquè els agents dels yuuzhan vong ja havien estat allà.
-Sabeu que el fet d'apagar el transmissor farà que ressonin totes les alarmes del complex –els hi va advertir.
-Sí, però podem silenciar la majoria -va assegurar Confús-. És més, molts dels nostres camarades desactivats s'emmagatzemen en el propi complex. Un cop es reactivin, podrem obrir les càmeres on es troben. La confusió ajudarà a què puguin escapar.
-Sí, i en Droma i jo passarem desapercebuts enmig d'una desbandada d'androides reactivats –xiuxiuejà en Han-. Però què li impedirà a Salliche reparar el sistema i tornar a desactivar tots els androides que hagin despertat?
-Podem extreure els sensors de control remot de la majoria en un temps mínim..., com ja hem fet amb tots els que som aquí.
-I Salliche no se n'ha adonat?
-Tots els androides de Ruan tenen programada una data de desactivació -va explicar Confús-. Per mantenir l'engany, molts de nosaltres ens hem sotmès a una desactivació voluntària mentre planejàvem el nostre sabotatge.
-Tot això no va en contra de la vostra programació o alguna cosa així?
-Els nostres programes inhibidors impedeixen que prenguem accions directes contra els éssers vius, però se'ns permet, fins i tot ens anima, a prendre mesures autoprotectores. Només esperàvem l'arribada d'un ésser de carn i os que pogués i volgués ajudar-nos.
En Han va alçar les mans.
-Ep, ep, no tan ràpid. Vull dir, suposem que decideixo seguir endavant i que, de sobte, Ruan es troba amb un parell de milers d'androides que no poden ser desactivats per control remot. Creieu que això impedirà que Salliche us caci un a un i us posi un circuit restrictiu en els vostres plastrons..., o que es limiti a fer-vos trossos?
-Som conscients del destí que ens espera –va dir Confús-. Però abans que Salliche Ag pugui acabar amb tots nosaltres, tenim intenció d'executar i transmetre un acte de resistència passiva que no només atraurà l'atenció de tota la galàxia, sinó que alertarà als nostres companys dels perills als quals s'enfronten.
En Han va pensar en C3PO i la seva actual obsessió amb la desactivació. I també va pensar en Droma, que li havia salvat la vida en dues ocasions. Seria més fàcil rescatar el ryn acudint als buròcrates que administraven Ruan. Només havia de revelar la seva veritable identitat i dir-los que Droma i ell treballaven per al Servei d'Intel·ligència de la Nova República. Però el tir podia sortir per la culata a causa del paper que havia jugat a l’assumpte de l'Elan. Han s'imaginava el director Scaur negant qualsevol connexió entre Han i el Servei d'Intel·ligència. I encara que el director recolzés les seves paraules, existia la possibilitat que la Leia s'assabentés i acusés al Han de ficar-se en els assumptes de SELCORE. A més, rescatar Droma aprofitant-se de la seva posició no ajudaria a Confús ni a la resta d'androides ruans.
-Està , ho faré -va accedir per fi-, però amb una condició: vull saber on ha anat el Trevee. I vull informes exhaustius sobre els seus motors fònic i tèrmic, els seus codis, les seves coordenades hiperespacials i tot el que pugueu aconseguir.
-M’encarregaré d'això personalment -va acceptar Confús.
Va prendre aire i el va deixar escapar lentament entre els seus llavis.
-Has dit que Droma està en una zona a la qual no teniu accés. Quina és?
Confús va intercanviar mirades amb alguns dels altres androides.
-El tenen en les instal·lacions de millora de productes.
-Millora de productes? –Va repetir en Han lentament.
-Està a la fàbrica de fems -va aclarir Confús.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada