dimecres, 17 de juny del 2015

Al buit (VIII)

Anterior



CAPÍTOL VUIT
LA MEMÒRIA DEL DOLOR

Un Je'daii no necessita res excepte confiança i comoditat amb la Força. Robes per escalfar-se, una nau per viatjar, menjar per a energia, aigua per saciar la set, una espasa per enfilar, una pistola per disparar... tot això són luxes. La Força ho és tot, i sense ella, no som res.
-Mestre Shall Mar-, «Una Vida en Equilibri», 7538 TYA

La Lanoree es va relaxar en el seu seient de vol reclinat. Hi havia traçat la ruta més ràpida que podia des de Kalimahr a Nox, i ara estava més impacient per veure si Ironholgs podia descarregar més informació de la cèl·lula de memòria danyada. Nox era un planeta gran, i de les seves gairebé noranta ciutats amb cúpula de manufactura, gairebé la meitat havien de ser concebiblement capaces d'acceptar un encàrrec per al dispositiu Gree. La Lanoree no tenia dubtes que l'experiència específica requerida reduiria aquest nombre a simplement dos o tres, però encara no tenia ni idea d'en què consistia aquesta tecnologia antiga. Ella estava volant a cegues cap a una tempesta, però aquesta era l'única direcció a prendre.
Ella havia contactat amb la Mestra Dam-Powl i li havia explicat la situació. La Mestra Je'daii li havia promès que podia ordenar a aquells pocs Je'daii en aquells moments a Nox a monitoritzar el tràfic entrant al planeta, però era un planeta notòriament renegat, i la majoria dels viatges de i des de Nox no estaven registrats. Trobar la nau d'en Dal i els Observadors de les Estrelles seria com trobar una agulla en un paller, especialment considerant que la Lanoree encara no tenia cap pista d'en quin tipus de nau hi estaven volant.
La Dam-Powl li va preguntar si en Tre estava encara amb ella, i la Lanoree va assentir. El silenci resultant estava carregat. Però el twi'lek no s'havia mogut del catre de la Lanoree per parlar amb la Mestra Je'daii, i la Dam-Powl inclinà el seu cap i després va penjar.
La Lanoree mirà les estrelles i va agafar la massa cicatritzada a la part posterior de la seva mà esquerra. Ella encara recordava el dia que en Dal li havia fet això. El principi de la fi.
-Llavors tu realment vius en aquesta cosa? -va preguntar en Tre Sana.
-És la meva nau, si.
-És una mica... sosa. No val molt com a llar. No et tornes claustrofòbica?
-Amb aquestes vistes? -La Lanoree ni tan sols havia aixecat l'esquena del seient de vol.
Però potser en Tre s'estava avorrint, i la confrontació faria que passés el temps.
-Mai m'ha agradat el viatge espacial. Sempre em fa sentir malalt. No hem estat dissenyats per viatjar per l'espai. Per molt bé escudada que estigui una nau, no estic convençut que no acabi cuit per la radiació cada vegada que deixo l'atmosfera. La teva unitat de gravetat està mal configurada, també. Em sento al doble del meu pes habitual, i això m'està fent sentir encara més malalt.
La Lanoree es va alçar i va girar el seu seient de vol, somrient.
-Això és tot?
-No. Fa pudor aquí. Sé que probablement t'has acostumat, però... electrònica i greix i la teva olor. I assumim-ho, la teva nau és petita. T'assentes on dorms quan menges. I aquest excusat... he de dir-t'ho, Je'daii, he estat en algunes de les tavernes més tronades en la pitjor de les Nou Cases a Shikaakwa, i fins i tot ells tenen millors serveis que tu. Com et pots rentar en aigua reciclada? On és la dutxa? -La seva casa va caure com si ell acabés de reconèixer una terrible veritat-. I què és el que menges?
-Ah -va dir la Lanoree-. Dinar. Bona idea. -Ella es va posar dreta i va entrar a l'àrea d'estar, obrint un petit rebost disposat en una paret. Mentre ho feia li va donar un cop de colze al droide on ell treballava en un banc desplegable-. Res encara, Ironholgs?
El droide ni tan sols va contestar. Estava modificant i ajustant un arranjament delicat de cablejat i xips a l'extrem trencat de la cèl·lula de memòria, i ell es va aturar breument com molest, llavors va continuar.
-Prendré això com un no -va dir la Lanoree-. Ara llavors, Tre. Aquí. Escull. -Ella va llançar un grapat de paquets al seu catre, diversos d'ells aterrant a les cames d'en Tre.
-Què és això?
-Dinar liofilitzat. Que, pensaves que estic amagant una beina hidropònica en algun lloc a l'esquena de la nau?
En Tre va agafar un paquet platejat i el va mirar amb disgust. La seva cara arrugada, els lekku apuntant enrere com si fos una cosa verinosa.
-Tu menges aquestes coses?
-Aigua calenta, una mica de sal. Alguns poden estar molt bons. Encara que tu tens remenat de dangbat aquí. He d'admetre, que no és el millor.
-Quant temps passes en aquesta cosa? -va preguntar en Tre, mirant al voltant, fingint incredulitat.
La Lanoree estava començant a molestar-se. Ella no el volia realment allà... no confiava en ell, especialment des que ella havia vist el veritable, més dur Tre darrere de les ocurrències i la cara falsa que mostrava. Però ella estava atrapada amb ell ara, i ell amb ella. La civilitat no costava molt.
-Un cop, vaig estar a l'espai profund durant dos-cents dies, rastrejant cèl·lules de mercenaris renegats de Forces Especials des de Krev Coeur.
-Dos-cents... -En Tre va sacsejar el seu cap de desesperació.
-Jo no necessito el que tu necessites -va dir la Lanoree. Ella va deixar anar un paquet de menjar en una butxaca metàl·lica rere l'escotilla de l'armari de rebost i el va carregar amb aigua calenta. Olors delicioses van omplir la cabina, aviat sacsejades per l'aire condicionat-. Sé el que et va prometre la Dam-Powl, i estic segura que ho tindràs. Però els vasts estats no m'interessen. Naus ràpides, gran salut, prominència, romandre en la comunitat. Comptes amb crèdits desbordants en una dotzena de mons. -Ella va agafar el paquet i va començar a menjar.- Homes. Adoració. Fins i tot respecte. No necessito res d'això.
En Tre va riure.
-Llavors tu ets...
-Perquè sé on hi ha més per viure -va dir ella, tallant-li. Estava cansada de les seves idioteses i enfadada que pogués ser tan superficial. A la cara de tot el que ella coneixia, i tot el que ell havia de saber, aquesta superficialitat li ofenia-. Hi ha la Força. Ella ens uneix i ens subjecta, i ho fa tot preciós per a mi. És la nostra raó de ser. No hi ha ignorància, hi ha coneixement. I això és molt més preuat que menjars refinats o algun lloc còmode on rentar-se.
-Somnies com un dels clans de Kalimahr resant a un dels seus Déus Sprash.
-A diferència que, jo sé que la Força existeix.
En Tre Sana va somriure i va assentir, mai traient els seus ulls dels d'ella. Era un moment estrany. La Dam-Powl l'havia fet il·legible, i la Lanoree pensava per què la Mestra Je'daii havia emprat a un home tan perillós. O potser el que li havia fet ella li havia fet així.
-Però no sempre hi ha un equilibri, no és així, Je'daii? -va preguntar ell, com si ho sabés tot.
-Menja -va dir ella-. En realitat no està tan malament. -Ella li va donar l'esquena de nou, es va asseure al seu seient de la cabina de comandaments, i va pensar en aquests experiments que havia posat en marxa. Hi havia foscor aquí, si ella no tenia cura. Però ella se sentia còmoda. Estava en equilibri. No hi havia motius del tot per preocupar-se.

La Lanoree es va quedar aquí per un temps, i en Tre deuria d'haver llegit la seva necessitat que no la molestessin. Ella s'alegrava per això. No li agradava tenir algú més a la seva nau, i malgrat els seus millors esforços, que li recordessin constantment la seva presència l'estava portant al límit.
Ashla i Bogan estaven fora de la vista, juntament amb Tython, a 160.000.000 de quilòmetres de distància a l'altre costat de Tythos. Tot i això ella sentia la seva estirada i presència, com ho feia cada Je'daii on estigués en el sistema. Ashla era llum i Bogan foscor, i ells tiraven d'ella amb una gravetat reconfortant, com si ella estigués suspesa en el més perfecte punt d'equilibri entre les llunes, influenciada per les dues i tot i així sense ser tirada cap a cap direcció.
No sempre havia estat així. Després que perdés al Dal, a mig camí del seu Gran Pelegrinatge, ella havia experimentat un període de desequilibri. Va tornar a casa. Va aprendre dels seus pares a ser confiada i de confiar en la força de nou. No hi havia estat ni de prop tan seriós com per garantir l'exili, però l'havia pertorbat enormement llavors, i encara ho feia ara.
I la Dam-Powl li havia advertit que els seus experiments tenien el potencial de molestar l'equilibri un cop més. L'alquímia de la carn -manipulació genètica de cèl·lules que, tot i ser sembrades del seu propi cos, tenien vida pròpia- tenia aquests perills. Però la Lanoree no podia ajudar jugant amb les seves forces. Ignorar-ho hauria estat com intentar negar la Força mateixa, i ella ja havia vist els resultats d'això.
Mort, ella ho havia cregut. Però ara en Dal potser era alguna cosa pitjor. Un terrible tipus de bogeria.
Potser en algun punt durant la seva missió ella havia de trobar una raó per tornar als seus estudis.

-Estació Boscverd -va dir la Lanoree-. Els Observadors de les Estrelles s'estaven comunicant amb algú allà. Això no és bo.
-No ho és? -va preguntar en Tre.
La Lanoree mirà les comunicacions parcials que l'Ironholgs havia aconseguit extreure de la cèl·lula de memòria danyada. Totes elles havien estat codificades, i fins i tot quan eren desxifrades pel droide havien fet servir un llenguatge mundà que estava més enllà de qualsevol desxifrador de codis. Però l'origen i destí de cada senyal havien estat encriptats amb xifrats del nivell militar.
-L'Estació Boscverd és un dels pitjors llocs en un dels planetes més perillosos del sistema -va dir la Lanoree-. Si hi ha un desgrat general pels Je'daii a Nox, ells ens odien allà. Estarà envoltada per tres cúpules destruïdes, bombardejades pels Je'daii durant la Guerra de la Dèspota. Jo era molt jove en aquells dies, tretze anys. Però els meus pares van anar a la guerra, i el meu pare va servir part del seu temps a Nox. Un lloc terrible, m'explicava. Pluja àcida, tempestes de gas corrosiu. Ell va advertir a les cúpules que els bombardejos anaven a ocórrer -ells estaven proveint a Hadiya amb armes, per molta pressió no militar que exercíssim- però milers encara morien. Molts milers. Ningú ha sabut mai quants.
-Sóc més gran que tu -va dir en Tre-. Crec recordar l'Estació Boscverd sent bombardejada també.
-Però no destruïda. La cúpula original va ser esquinçada però ràpidament reparada. És un lloc danyat, i tot el que l'envolta són ruïnes.
-Però encara és on construeixen la tecnologia militar més avançada fora de Tython -va dir en Tre. Semblava que ho sabia tot sobre l'Estació Boscverd, però va fingir ignorància i li va deixar dir-ho de totes maneres. Un altre dels seus jocs.
-I com sabries això?
-He hagut d'usar-los, de tant en tant.
-Has estat aquí? -va preguntar la Lanoree. No tenia interès en els negocis d'en Tre o els seus motius per utilitzar tecnologia punta. No llavors.
-Per descomptat que no! T'ho vaig dir, odio el viatge espacial.
-Però seràs conegut allà?
En Tre arquejà una cella, va arronsar les espatlles.
-No per ningú que ens ajudaria.
-Per què no?
-Ets una Je'daii.
-Genial -va dir la Lanoree. Era el lloc perfecte perquè fugissin els Observadors de les Estrelles i en Dal quan sabien que ella estava rere del seu rastre. I tot i així...
Això no era sobre escapar. Algunes de les comunicacions antigues que el seu droide havia extret de la cèl·lula de memòria danyada ho provava. Estaven anant a l'Estació Boscverd per una raó, i aquesta només podia ser la construcció del dispositiu Gree. Com de complets estaven els seus plans, la Lanoree no podria dir-ho. El diari antic d'Osamael Or estava lluny de la comprensió, i no hi havia manera de saber si hi havia tan sols trobat aquests plans Gree. Si ho havia fet, potser existissin en un altre diari. Un que la Kara havia estat massa sensata com per deixar-lo fins i tot a la seva habitació oculta. I fins i tot si els Observadors de les Estrelles tenien els plànols de totes maneres, si ells podrien construir el dispositiu eficientment -i fer que realment funcionés- era una cosa que ningú podria saber. La seva missió romania plena de desconeixement i ambigüitats.
Hi havia una cosa de la qual estava segura: això ja havia anat més lluny del que hauria esperat. Els perills eren massa grans, les possibilitats d'èxit d'en Dal massa terribles per comprendre. El cas havia d'acabar a Nox, i aquí ella s'enfrontaria al seu germà.
-Traçaré una ruta -va dir la Lanoree-. Llavors et trobarem un lloc per dormir.
En Tre va fingir sorpresa i va retenir les seves mans, indicant cap a l'estret però còmode catre.
-Ni se t'acudeixi ni tan sols pensar-ho -va dir la Lanoree. Ella va apuntar a la porta que li havia ensenyat abans.
-Amb les beines de làser? I el magatzem de menjar? Hi ha d'haver rates espacials allà dins.
-Mantinc la nau neta -va dir la Lanoree-. I estic segura que has dormit en llocs pitjors.
-Bé... -els seus tres lekku es van estrènyer entretinguts. La Lanoree va tractar de no somriure; ella va percebre que ell volia fer això tan dolorós com ella ho va fer abans.
-Vinga -va dir ella-. Seguim endavant. Ens portaré allà tan ràpid com pugui.
-No estic segur que vulgui arribar-hi tan ràpid -va dir en Tre, i el seu somriure cansat va haver estat el primer genuí que ella havia vist.
-Estarem bé. Cuidaré de tu.
-I qui tindrà cura de tu?
La Força serà la meva guia, va pensar la Lanoree. Ella li va donar l'esquena a Tre i va anar a la cabina de comandament de nou per traçar la ruta més ràpida, més segura cap a l'Estació Boscverd a Nox. Tot el temps ella estava pensant en Dal, i que com a Pelegrina mai havia entès realment com de perillós que podia arribar a ser.
No fins gairebé al final.

Tot i que la Mestra Kin'ade és una adepta a la sanació, el braç i mà de la Lanoree encara li fan mal. Ho faran per un temps, li havia dit la Kin'ade. Puc arreglar el dany, però la cicatriu romandrà, i el record del dolor és més fort del que penses.
El record del dolor significa que ella pot simplement seure tranquil·la, fins i tot en les estances del Mestre del Temple Lha-Mi.
En Dal també hi és. Les seves pròpies ferides són menys greus que les d'ella -blaus i laceracions d'impactar contra el terra- però la Mestra Kin'ade els va prestar la mateixa atenció.
-No estàs aquí per ser castigat -li diu el Mestre del Temple Lha-Mi al Dal. Encara que les estances són grans i impressionants, el Mestre Lha-Mi s'asseu en una simple cadira de fusta, la seva espasa recolzada darrere seu. La Lanoree ha sentit molts relats d'aquest home, i la seva espasa-. Ets aquí perquè pugui escoltar el que va passar al cim d'Stav Kesh. He après a través de la meva llarga vida que les històries són... fluïdes. I que la veritat es troba sovint en la suma de les parts. Així que us tinc aquí a cada un perquè em compteu la vostra pròpia versió dels esdeveniments.
-És molt simple -diu en Dal. Ell està assegut davant Lha-Mi, al costat de la Lanoree, i al seu altre costat s'asseu la seva instructora-. La Mestra Kin'ade es va endur tots els meus sentits i va esperar que disparés bé.
-No t'he demanat encara que parlis -diu en Lha-Mi. La seva veu no és severa, però porta l'autoritat de l'edat i l'experiència-. Mestra Kin'ade. Podries començar?
Ella s'aixeca i inclina el cap.
-Mestre. Estava entrenant a un grup d'estudiants amb l'esfera Darrow. -Ella comença a relatar els esdeveniments exactament com van ocórrer, sense expressar opinions, simplement relatant els fets. La Lanoree no pot percebre cap elaboració de la seva història... i és exacta i correcta en cada detall. La Kin'ade acaba i inclina el cap de nou.
-I ara tu, Lanoree Brock -diu en Lha-Mi.
-És com la Mestra Kin'ade ha descrit. Vaig fer el que vaig poder per sentir la Força i lluitar contra l'esfera, però admeto que em vaig tornar massa confiada. Els altres ho van fer bé, la majoria. Alguns blaus, cremades, nassos sagnants, i un o dos cops a l'esfera, també. I llavors era el torn d'en Dal. Es movia bé, i al principi vaig pensar que estava veient la Força, i em vaig sentir... orgullosa. Encantada per ell. Però llavors l'esfera el va abatre fàcilment, i ell va treure la seva pistola. Va fer diversos trets abans que la Mestra Kin'ade el detingués.
-Ella em va llançar contra el terra i gairebé em trenca el braç -diu en Dal-. Gairebé caic sobre el parapet.
En Lha-Mi ni tan sols mirà en Dal. Ell encara està mirant la Lanoree, els seus ulls vells gairebé tancats conforme escolta i pensa.
-I els teus pensaments quan un d'aquests trets va passar prop del teu braç?
-Temia pel Dal -diu la Lanoree.
-Pel que la Mestra Kin'ade podria fer-li?
-No. Per la seva pèrdua de control.
-I ara la teva versió dels esdeveniments, Dalien Brock.
En Dal sospirà profundament, un alè gairebé petulant. Però la Lanoree pot sentir la seva por.
-Vinga, Dal -diu ella. Ell la mira agudament, llavors la seva mirada va cap al seu braç i mà embenades, i sembla desgraciat.
-Ho vaig intentar -diu ell-. Vaig intentar trobar la Força.
Està mentint, pensa la Lanoree. El conec molt bé. Puc sentir-ho en la seva veu.
-Ho vaig fer el millor que vaig poder... i quan l'esfera em va colpejar, vaig anar a per la meva pistola, vaig intentar... seguir la Força, disparar on em digués. -Ell arronsa les espatlles-. No va funcionar. Ho sento, Lanoree.
-Cada cicatriu explica una història -diu ella, repetint una cosa que el seu pare un cop els va explicar.
El Mestre del Temple Lha-Mi inclina el cap.
-És una sort que ningú hagi mort. La Mestra Kin'ade és una adepta a la sanació, i em considero a mi mateix afortunat perquè escollís Stav Kesh en lloc de Mahara Kesh. Pot apedaçar ferides a la carn i soldar ossos, donada l'ocasió. Però cap Je'daii pot derrotar la mort. Les teves accions van ser estúpides, Dalien. Portades per la impetuositat, no guiades per la Força. Ho atribuiré al teu entusiasme juvenil. Potser l'entrenament en algunes armes més tradicionals estigui a l'ordre per als propers dies, Mestra Kin'ade.
-Just el que tenia pensat -diu la Kin'ade. Ella es posa dreta com si li haguessin donat un senyal en silenci i els indica a la Lanoree i en Dal que s'aixequin, també.
-Queda't amb mi, Lanoree -diu en Lha-Mi. Els altres dos se'n van, i llavors la Lanoree està tota sola amb el Mestre del Temple. Ell és vell i fort, però no intimidatori. Hi ha una amabilitat en ell que li fa sentir còmoda, i ella pot percebre que ell ho sap.
-El teu germà -diu ell, i llavors no diu res més. Era una pregunta?
-Ho està intentant -diu la Lanoree-. Ell sap per què és nostre Gran Pelegrinatge, i està fent el que pot.
-No -diu en Lha-Mi-. Em temo que ja ha abandonat. Per a alguns, la Força mai és una cosa que sigui còmode o fàcil de trobar l'equilibri en ella.
-No! -diu ella, aixecant-se davant el Mestre del Temple. Ell roman assegut i serè -. Els nostres pare són Je'daii, i nosaltres també ho serem.
-Tu ja ho ets, Lanoree. Percebo un gran futur per a tu. Ets forta, assenyada, madura, i tens -ell va alçar la seva mà, la va balancejar a esquerra i dreta-... equilibri, donar o prendre. Però el teu germà és diferent. Ell porta una foscor en el seu interior, i la seva fugida de la Força ho fa massa fosc per penetrar-hi, massa profund per a mi per sondejar-lo. Hi ha d'haver encara un camí de tornada per a ell. Però has de comprendre quan perillós pot ser. Has d'anar amb compte.
-Li vaig fer una promesa als meus pares. Ell és el meu germà, l'estimo, i el salvaré.
-A vegades l'amor no és suficient. -En Lha-Mi s'alça i li agafa la mà. No parla més. Però ella sent un toc en la seva ment, breu però potent, que li ensenya un indici del que en Dal havia estat pensant en les estances del Mestre del Temple.
Pensaments profunds, foscos.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada