dijous, 26 de febrer del 2015

Abans de la Tempesta (I)

Anterior



1

Dotze anys després

El Cinquè Grup de Combat de la Flota de Defensa de la Nova República va aparèixer de sobte sobre el planeta Bessimir, desplegant-se en el silenci absolut de l'espai com una bella i mortífera flor.
La formació de gegantins vaixells de combat eriçats d'armes va sorgir del no-res amb una sorprenent brusquedat, deixant rere seu les esteles de foc blanquinós de l'espai deformat. Les siluetes anguloses dels Destructors Estel·lars protegien els transports de tropes d'enormes cascos rodons, mentre que els creuers d'assalt, amb els seus gruixuts blindatges lluïen igual que miralls, ocupaven la punta de la formació.
Un halo de naus més petites va aparèixer al mateix temps. Els caces escampats entre elles es van desplegar per formar una pantalla defensiva esfèrica. Mentre els Destructors Estel·lars acabaven de consolidar la seva formació, les seves cobertes de vol van iniciar una veloç activitat i van llançar desenes de caces addicionals a l'espai.
Alhora, els transports i creuers van començar a expulsar per les comportes dels bombarders, canoneres i vehicles de càrrega que havien transportat fins al lloc de la batalla. No hi havia cap raó per córrer el risc de perdre un navili amb els hangars plens, i la Nova República havia après molt bé aquesta dolorosa lliçó. L’Orinda, el comandant del transport Resistència havia mantingut els seus pilots esperant a l'hangar de llançament, per així protegir les naus més petites del foc imperial durant el major temps possible. Encara seguien allà quan el Resistència va haver d'enfrontar-se al terrible atac d'un Súper Destructor Estel·lar i va desaparèixer entre una bola de foc i trossos de metall.
Abans que hagués transcorregut molt de temps, més de dues-centes naus de guerra, grans i petites, estaven descendint sobre Bessimir i les seves llunes bessones. Però el terrible i implacable poder de la flota només podia ser escoltat i percebut per les tripulacions de les naus. El silenci de la seva aproximació només era trencat en els canals de comunicacions de la flota, que havien cobrat una vida guspirejant des dels primers instants per intercanviar sobtats esclats codificats de soroll i la críptica xerrameca que anava i venia entre les naus.
El centre de la formació de gegantines naus de combat estava ocupat pel navili insígnia del Cinquè Grup de Combat, el transport de tropes Intrèpid. La nau havia sortit de les drassanes de Hakassi feia tan poc temps que els corredors encara pudien a pasta segelladora i dissolvent netejador. Els colossals motors que li permetien moure’s per l'espai real encara emetien l'estrident gemec que els enginyers deien «el crit del nadó».
Caldria més d'un any perquè la barreja d'olors corporals de la tripulació eliminés les olors químiques de les primeres impressions rebudes pels visitants. Però després de cent hores de viatge més, les vibracions dels seus motors baixarien dues octaves per esdevenir el tranquil·litzador brunzit suau i regular d'un grup de propulsió que havia deixat enrere la fase de rodatge i es trobava en perfectes condicions.
Un dorneà alt i prim que portava uniforme de general anava i venia pel pont de l’Intrèpid, passejant-se lentament al llarg d'un arc de centres de comandament equipats amb grans pantalles. Els seus plecs oculars havien estat inflats i desplegats per un vell reflex defensiu dorneà, i el seu rostre de gruixuda pell coriàcia estava tenyit pel porpra de la preocupació. Encara no havia transcorregut un minut des del començament del desplegament, i Etahn Àbaht ja havia perdut el seu primer comandant.
El navili de suport Ahazi havia calculat malament el seu salt, i havia sortit de l’hiperespai massa a prop de Bessimir. La tripulació no havia tingut temps d'esmenar el seu error. L’Etahn Àbaht va contemplar la potent espurna de llum en les capes superiors de l'atmosfera des del centre visor davanter de l’Intrèpid, sabent que la fogonada significava que sis joves acabaven de morir.
Però no hi havia temps per entristir-se per la pèrdua. Els monitors estaven oferint una frenètica successió d'imatges procedents de dotzenes de sensors instal·lats als navilis i de satèl·lits espies. Els informes del control estratègic canviaven d'un moment a un altre, gairebé tan ràpidament com el cronòmetre del pla general de combat anava comptant les dècimes i centèsimes de segon.
El pla d'atac era massa complicat i estava massa rígidament calculat perquè pogués ser detingut per unes quantes morts. El centre de control va assignar ràpidament una flotilla de reserva a la secció inicialment confiada a l’Ahazi. «Que els vostres esperits puguin volar cap al zenit i que els vostres cossos descansin en la pau de les profunditats», va pensar el general Àbaht, recordant una vella benedicció per als morts dels mariners dorneans. Després va girar i va estudiar l'ordre de batalla i el pla tàctic. Ja hi hauria temps per plorar després.
-Fase de penetració completada -va cantussejar un tinent assegut davant d'una de les consoles-. Desplegament completat. El líder de l'atac s'està aproximant al punt d'entrada i sol·licita l'autorització final.
-Penetració completada, rebut -va respondre l’Àbaht-. Desplegament completat, rebut. Sol·liciti confirmació de tots els sistemes.
-Control general, preparat.
-Intel·ligència de combat, preparada.
-Sistemes tàctics, preparats.
-Comunicacions, preparats.
-Operacions de la flota, preparats.
-Operacions de vol, preparats.
-Operacions de superfície, preparats.
-Tots els sistemes en estat d'alerta i preparats per entrar en acció -va dir el general Àbaht amb veu ferma i tranquil·la-. Autorització d'entrada concedida, regles de combat en verd... Repeteixo, passin al verd.
-Autorització per passar al verd concedida i rebuda -va dir el tinent, fent girar una clau en la seva consola-. Líder de l'atac, el comandament ha concedit l'autorització sol·licitada: pot seguir endavant. Tots els sistemes d'armament estan activats, i el blanc pot ser atacat.
Gairebé immediatament, un trio de creuers d'assalt i la dotació de bombarders ala-K es va apartar de la formació primària i va accelerar ràpidament. El seu nou curs els portaria per sota del pol sud del planeta en un veloç arc que acabaria just a sobre dels seus objectius, la base principal de caces espacials i les bateries de defensa planetàries instal·lades a la lluna alfa, que encara es trobava per sobre de l'horitzó en relació al punt de salt de la flota.
Parelles de veloços caces ala-A van sortir de la formació i es van desplegar per interceptar i destruir els satèl.lits sensors i de comunicacions del planeta, que només comptaven amb armament lleuger. Les ales-A van fer els primers trets de l'atac contra Bessimir, actuant amb una impecable precisió que va transformar els seus objectius en núvols resplendents de metall i plastiacer.
Les ales-A també van atreure les primeres andanades de resposta de l'enemic. Diverses bateries de canons iònics de la superfície van obrir foc en un va intent de protegir els seus ulls instal·lats en òrbites planetàries de gran alçada. Uns moments després que les bateries de superfície haguessin revelat les seves posicions, els artillers dels creuers d'atac de la Nova República que encapçalaven l'atac ja havien centrat les seves mires sobre elles.
Els canons làser d'alta potència dels creuers llançar els seus pinzells de llum mortífera sobre les bateries, encegant els sensors de superfície i buscant atreure el foc de represàlia de les instal·lacions secundàries. Quan aquest no es va produir, els colossals canons dels Destructors Estel·lars van anar convertint metòdicament les bateries de superfície en negres cràters fumejants. L'única baixa soferta per la Nova República va ser una ala-A de l'Esquadró Foc Negre, que va perdre l'ala dreta xocant amb una mina robotitzada mentre estava fent una passada sobre un satèl·lit de reconeixement.

A l'altre costat de Bessimir, el destacament de creuers s'estava aproximant a la lluna alfa des d'un vector de col·lisió d'alta velocitat. Els caces robotitzats van sorgir de les escotilles de llançament ocultes en la superfície, i els enormes navilis de combat van adoptar una formació de tres en fons i van començar a llançar raïms de bombes de penetració.
De l'alçada d'un home i acabades en una gruixuda punxa reforçada, les siluetes negres de les bombes van descendir vertiginosament cap a la base de caces mentre els creuers alteraven la seva trajectòria per allunyar-se a tota velocitat. Els caces robotitzats que havien estat enlairant-se de la lluna també van alterar les seves trajectòries. Uns instants després, una dotzena de bateries antinaus instal·lades a la superfície van desactivar el seu camuflatge i van obrir foc sobre les bombes que queien cap a elles.
Però les bombes de penetració, impulsades únicament per la inèrcia, i amb els seus blindatges tan foscos i gairebé tan freds com l'espai, amb prou feines oferien un blanc detectable. La majoria van travessar la barrera de foc defensiu sense patir cap dany. Dos segons abans de l'impacte, unes petites toveres instal·lades a la cua de cada bomba van entrar en acció, llançant-se cap a la superfície a una velocitat encara més gran i enfonsant-se fins a dues vegades la seva longitud al terra nu.
Un moment després, amb la pols de l'impacte encara aixecant-se en l'aire, totes les bombes van esclatar a l'uníson. La fogonada i les flames van ser engolides per la cara de la lluna. Però la terrible ona expansiva es va propagar cap avall i cap a l'exterior a través de la roca. Va destruir murs reforçats amb tanta facilitat com si fossin llumins, i van aixafar les càmeres subterrànies com si fossin closques d'ou. Enormes dolls de fum grisenc van sortir acomiadats dels pous de llançament, i el terra de la lluna es va anar aposentant lentament sobre el que havia estat l'hangar principal.
En el moment en què les bombes van esclatar, Esegè Tuketu encapçalava una formació de divuit naus que estava seguint als creuers que es dirigien cap a la lluna alfa.
-Santa mare del caos -va murmurar, impressionat per l'espectacle.
En Tuketu va apartar les mans dels controls de la seva ala-K durant una fracció de segon i va recolzar el front en els seus canells creuats, executant el gest narvathià de submissió al foc que ho consumeix tot.
Un «Caram!» Igualment sincer i ple de respecte va sorgir del segon seient del bombarder de Tuketu, que estava ocupat pel seu tècnic d'armament.
-I no m'importa el que diguin -va afegir-. He notat aquesta ona expansiva.
-Em sembla que jo també l'he notat, Skids -va dir en Tuketu.
-Ningú tenia una butaca millor que nosaltres per assistir a l'espectacle, això és indubtable.
Van seguir vigilant atentament la lluna, emprant tant els ulls com els sensors passius. Cap nou eixam de caces va emergir de la base amagada. Les bateries antinaus van guardar silenci.
Però els caces robotitzats que ja havien estat llançats a l'espai seguien lluitant, tot i que havien quedat privats dels seus controladors de vol. Seguint els protocols de combat interns, els caces robotitzats es van llançar contra els objectius més grans, els creuers. Eren unes naus molt maniobrables, però només comptaven amb armament lleuger, i no van durar gaire. Els creuers van acabar amb ells com si fossin altres tants insectes.
- Ho esteu fent molt bé! -Va exclamar en Tuketu.
Cap de les altres tripulacions de la formació va sentir les seves paraules. La força d'atac estava observant tots els protocols reglamentaris per evitar ser detectada, i això incloïa el més estricte silenci de comunicacions, malgrat la tancada formació i la necessitat d'anar seguint el pla d'atac segon per segon.
-Això sortirà bé, oi? -Va preguntar el tècnic d'armament amb veu esperançada.
-Ha de sortir bé -va respondre en Tuketu, pensant en l'objectiu que els esperava.
De totes les amenaces que havien estat esperant a la flota a Bessimir, ja només quedava una que pogués causar danys realment seriosos: el gran canó d’hipervelocitat instal·lat a l'altra banda de la lluna impulsada per les forces gravitatòries. Com un sentinella que fes la seva ronda amb pas ràpid i decidit, la lluna alfa no trigaria gaire a girar al voltant de Bessimir fins arribar a un punt en què el canó d'hipervelocitat podria triar a plaer els seus blancs entre les naus de la flota.
Segons els androides de vigilància de la Nova República, l'emplaçament del canó estava protegit per un escut de llamps i per un altre de partícules. A més, i atès que les plantes subministradores d'energia de l'arma i el generador de l'escut estaven enterrats a gran profunditat a la roca, el canó podria sobreviure sense excessives dificultats a la classe d'atac que havia destruït la base de caces. Si els navilis de combat de l’Etahn Àbaht acabaven veient-se obligats a destruir el gran canó de la lluna alfa mitjançant un enfrontament obert, podien estar segurs que el Cinquè Grup de Combat perdria diverses naus durant el procés. Els divuit bombarders d’en Tuketu eren la clau per evitar que això arribés a ocórrer.
-Ens aproximem al punt límit de la trajectòria -va dir l’Skids, fent una ullada al cronòmetre de la missió i alçant després la vista cap a l’escarpada superfície de la lluna alfa, que venia a tota velocitat cap a ells.
-Tot està controlat -va dir en Tuketu.
-Més val que així sigui -va ser la nerviosa rèplica que li va arribar pels auriculars-. La meva mare confia que la meva vida servirà per a alguna cosa més que per crear un forat al terra d'un lloc on ja tenen suficients forats a terra.
-Deu per al punt límit -va dir en Tuketu-. Avisa als altres. Cinc per al punt límit. -Una alarma de col·lisió va començar a sonar a la carlinga. La superfície de la lluna semblava estar terriblement propera-. Hem arribat!
Tota la nau va tremolar quan les toveres de frenada d'emergència van rugir i el morro de l'ala-K es va alçar bruscament cap a l'horitzó. En Tuketu i l’Skids van quedar incrustats en els respatllers de les seves butaques de vol mentre la lluna girava vertiginosament sota d'ells. Els dos van haver de fer un gran esforç per seguir respirant durant els llargs moments de la maniobra de frenada i alteració del curs.
Quan la nau va deixar d'estremir-se i va ser possible tornar a respirar normalment, el bombarder d’en Tuketu ja havia iniciat un velocíssim vol rasant sobre la superfície de la lluna alfa, amb només dos bombarders més seguint-lo. Les ales-K s'havien dispersat en sis grups, i cadascun seguiria un vector diferent cap a l'objectiu. Amb una mica de sort, tornarien a trobar-se damunt de l'obertura del canó electromagnètic.
-Disculpi, senyor, però m'estava preguntant si algú ha vist els meus ulls -va dir l’Skids amb veu tremolosa-. Fa un moment eren dins de les meves òrbites, però ara...
En Tuketu va riure.
-Ha estat divertit, oi?
- Divertit? -Skids va bellugar el cap-. Ha estat tan divertit com que un Rancor se t’assegui a la falda. Senyor, em temo que he de rellevar-lo del comandament per òbvia bogeria aguda, i amb efecte immediat. Tingueu la bondat de passar-me els controls i acompanyi’m sense oferir resistència.
En Tuketu, que encara estava somrient, es va inclinar cap endavant i va fer un petit ajust en els controls de les toveres.
-Portem una mica de retard, i no vull arribar tard a la primera comprovació de trajectòria -va dir-. Vaig a augmentar la velocitat un parell de punts. Fes un cop d'ull per allà darrera i assegura't que els altres segueixen amb nosaltres.
-Rebut, Tuke -va respondre l’Skids, tornant el cap primer cap a l'esquerra i després la dreta -. Oh, per la joia de Haarkan! Aquests motors nous que s'han instal·lat en els K són encara millors del que ens havien dit: aquest bombarder s'ha convertit en un gatet estel·lar amb molt mal geni i moltes ganes de baralla.
-Esperem que no ens calgui emprar tota aquesta potència motriu -va dir en Tuketu, en un to de veu tan baix que gairebé semblava estar parlant amb si mateix.

Segons els informes que Intel·ligència de la Flota havia proporcionat als planificadors del Cinquè Grup, el canó d’hipervelocitat de Bessimir disparava cent vint projectils per minut, encara que rarament ho feia durant més de deu segons seguits. L'escut de partícules que protegia el canó estava sincronitzat amb el control de tret, ja que altrament el mateix sistema de protecció hauria desviat els projectils superaccelerats. L'escut s'obriria per deixar passar a cada projectil quan el canó fóra disparat, mentre que el blindatge de raigs romandria en posició i protegiria l'emplaçament de qualsevol foc de represàlia procedent de les bateries de llarg abast enemigues.
Obrir, tancar, obrir, tancar, com l'iris d'una comporta-ull circular, com una temptadora atracció de fira: endevina quin serà el moment de l'obertura, i guanyaràs el premi. Aquesta era la raó per la qual dos de les tres ales-K que formaven cada grup d'atac havien estat configurats com a penetradors. Els aparells no posseïen cap arma d'energia, i només comptaven amb un canó de projectils corrent i un nombre extraordinari de projectils del tipus fletxa. Si un sol projectil, una estella explosiva, aconseguia infiltrar-se i trobar el seu objectiu...
Però si volien disposar ni que fos d'aquesta petita probabilitat, haurien d'acostar-se molt..., i a més alguna cosa hauria de convèncer els artillers que havien de disparar.
Aquest “alguna cosa” era el Destructor Estel·lar de la Nova República Decisió. Especialment equipat amb escuts múltiples alimentats per tota l'energia que podien arribar a generar els seus motors, el Destructor Estel·lar va sorgir de l’hiperespai pràcticament al centre exacte de la zona de foc del canó. Els ales-K s'estaven aproximant al perímetre de l'àrea protegida per l'escut, amagant-se entre la confusió d'ecos i senyals i enganxant-se a cada accident de la superfície a mesura que s'anaven acostant.
L’Àbaht, amb les espines de les seves espatlles totalment eriçades en un clar senyal de nerviosisme, estava contemplant la maniobra en les seves pantalles. Uns instants més i els bombarders serien detectats, i l'amenaça que suposaven seria analitzada immediatament.
-Dispareu -va murmurar-. Vinga, vinga... Mossegueu l'ham.
Esegè Tuketu, que estava observant com els seus penetradors avançaven cap a la línia vermella del seu diagrama de combat, es va preparar per a la maniobra de frenada a moltes gravetats que esperava haurien d'executar.
El temps necessari perquè el seu cor bategués una sola vegada es va estirar fins a esdevenir tota una vida.
En Tuketu es va deixar portar per un impuls sobtat i va moure l'interruptor del seu comunicador, trencant el silenci de comunicacions.
-Líder Vermell a Vermell Dos i Vermell Tres: seguiu avançant cap a la torre, i no altereu la trajectòria!
- Què estàs fent? -Va preguntar l’Skids.
En Tuketu va moure el cap.
-Hem de capturar la nostra presa abans que comenci a ploure.
Vermell Tres es va desviar sobtadament cap a la dreta, allunyant-se del seu objectiu en un intent d'escapar al mur invisible que s'estenia davant d'ell. Però Vermell Dos va excedir el punt d'allunyament i va obrir foc. Dolls de projectils platejats van sortir acomiadats des sota les ales i van avançar veloçment cap a la rabassuda torre de l'escut centrada en les seves mires.
-Ho sento, Tuke -va dir Vermell Tres-. Massa tard. Vaig a virar.
El gran canó va rugir en aquest mateix instant, escopint un torrent de projectils sobre el Decisió.
Vermell Dos es va desviar cap a l'esquerra i va començar a pujar, amb el seu canó resseguint els contorns de la torre de l'escut i sense deixar de disparar ni un sol instant.
-Vinga, vinga, vinga... -Va panteixar en Tuketu-. Fes un forat per a nosaltres.
Els primers projectils de l'andanada llançada per Vermell Dos van arribar a la perifèria de l'escut quan el canó encara estava disparant. La majoria es van fer miques sense esclatar, quedant tan aixafats com insectes que hagin estat llançats contra el blindatge d'un caça. Uns quants van esclatar contra el no-res quan els seus detonadors van sucumbir a una potent corrent d'inducció provocada pel cicle de connexió i desconnexió de l'escut. Però dues de les minúscules fletxes van aconseguir passar. La cúpula hemisfèrica de la torre de l'escut va desaparèixer en una petita però enlluernadora explosió que va deixar les restes metàl·liques embolicades en flames.
- Com has sabut que ho aconseguirien? -Va preguntar l’Skids.
En Tuketu moure el cap.
-No ho sabia -va dir, donant plena potència als motors.
L'obertura del gran canó estava just davant d'ells.

Com un animal enfurismat que lluités desesperadament per la seva vida, l’hipercanó va seguir disparant incessantment contra el Decisió després que l'escut de partícules s'hagués esvaït. El gran creuer no era prou maniobrable com perquè pogués esquivar el diluvi de projectils que estaven sent llançats contra ell des de la lluna alfa, i el comandant Syub Snunb es va preguntar si la seva estructura seria prou sòlida per poder aguantar els impactes que estaven rebent. Els projectils xocaven contra els seus escuts invisibles amb tanta força que tota la nau vibrava i s'estremia.
-L’Ala Vermell està dins del perímetre -va anunciar un tinent.
L’Snunb, que havia hagut de recolzar-se en una mampara per no perdre l'equilibri, va assentir per indicar que havia rebut l'informe.
-Llavors hem fet la nostra feina -va dir-. Que tots els sensors segueixin centrats en la trajectòria de les ràfegues del canó. Navegant, doni la volta i ensenyeu-li la nostra popa. Manteniu-nos en un curs de fugida. Si ens donen algun respir, per petit que sigui, desconnectin els escuts auxiliars i treguin-nos d'aquí amb la propulsió hiperespacial.
-Sí, comandant.
I en aquell mateix instant el primer escut va cedir sota una salva de projectils quan els impactes van absorbir l'energia de la bombolla protectora més de pressa del que aquesta podia ser restaurada pels generadors de l'escut. Les vibracions van empitjorar de cop, i una alarma va començar a sonar al pont.
-L'escut D ha caigut. ¡Els generadors s'estan sobrecarregant!
L’Snunb va moure el cap.
-He de recordar dir-li al general Àbaht que no m'agrada gens ser l'esquer lligat davant del cau del depredador. Quant falta perquè puguem sortir d'aquí?
El seu primer oficial va assenyalar la pantalla tàctica.
-Tuketu hauria d'estar sobre de l'objectiu dins d'uns segons.
Una altra alarma va començar a sonar al pont del Decisió.
-Espero que puguem proporcionar-li aquests segons.

L'obertura de l’hipercanó brillava amb una potent resplendor a la imatge infraroja de l'ordinador de punteria d’en Tuketu.
-Acabem amb aquest treball en la primera passada.
-Armant el Nombre U -va cantussejar l’Skids-. Armant el Nombre Dos. Assumeixo el control de direcció.
En Tuketu va aixecar les mans de la palanca de vol.
-És tot teu.
El morro de l'ala-K va pujar cap al cel, i el bombarder va començar a ascendir.
-Distància de llançament... comprovada i acceptada. Nombre Un fora. Nombre Dos fora. Seria preferible que no ens quedéssim molta estona per aquí, Tuke.
Mentre les bombes començaven a descriure un net i elegant arc balístic que les faria passar sobre el cim d'un turó gravitacional, en Tuketu va alçar el morro del bombarder i el va desviar cap a l'esquerra amb tanta brusquedat que durant uns moments es va sentir una mica marejat. La part inferior del casc acabava de quedar encarada cap a l'objectiu quan de sobte hi va haver una espècie de rugit ofegat i una espurna molt brillant que va projectar llargues ombres sobre la superfície de la lluna alfa, a la qual va seguir una traducció vertical de l'explosió prou potent per fer que els hi cruixís el coll, com si la mà d'un colós invisible hagués empès l'ala K des de baix.
- Massa aviat, massa aviat! -Va cridar l’Skids, molt alarmat-. No han estat les nostres bombes.
Negre U va passar com una exhalació per sobre d'ells en aquell moment, i l'altaveu del comunicador va cobrar vida amb un espurneig d'alegres exclamacions.
-L'univers acaba de perdre una arma de gran calibre -va dir el Líder Negre-. Encara estava disparant quan vam atacar, i hem d'haver-li ficat un parell de bombes just dins del canó. Ho has vist, Líder Vermell?
-Negatiu, Líder Negre. -Una doble fogonada que era un pàl·lid ressò del primer va tornar a il·luminar el paisatge-. Sembla que no has deixat gran cosa per a nosaltres, Hodo -va dir en Tuketu, i va somriure.
-Així aprendran vostès a no entretenir-se pel camí la propera vegada..., senyor.
-Aquí Líder Verd -va dir una nova veu-. He fet una passada de verificació, i confirmo que l'objectiu ha estat destruït.
-Aquí el Decisió. Estem d'acord amb el Líder Verd: l'objectiu ha estat destruït. Gràcies, nois.
-Rebut, Líder Verd. Rebut, Decisió -va dir en Tuketu, dirigint el morro de la seva nau cap al sector del cel en el que els estaven esperant els creuers-. Que totes les naus es reuneixin amb mi i adoptin la formació habitual. Hem d'acudir a una cita.

Immòbil damunt d'una estrada i portant l'uniforme de la Força d'Operacions defensives Conjunta en lloc del vestit de combat de Mon Calamari amb el que s'havia guanyat la seva fama, l'almirall Ackbar va estendre una gran mà-aleta per assenyalar la pantalla que hi havia a la seva dreta.
-La Flota ja controla l'espai local, de manera que les canoneres poden començar a obrir un passadís cap a la superfície sense córrer excessiu perill -va dir l’Ackbar, contemplant a la seva reduïda i selecta audiència -. La tàctica que emprarem a continuació és idèntica a la que hem utilitzat contra de l’hipercanó: exposarem al foc enemic vehicles sòlidament protegits per així localitzar i destruir els emplaçaments defensius del sector. En aquest cas, com poden veure, el foc de represàlia procedeix de les bateries pesades dels navilis en òrbita.
Els monitors de la sala de conferències de les casernes generals de la Força de Defensa de la Nova República a Coruscant estaven mostrant les mateixes imatges que apareixien en les del pont de l’Intrèpid, encara que amb alguns segons de retard.
Els senyals estaven sent transmesos a través de quinze pàrsecs mitjançant un transductor hiperespacial, i després eren examinats per censors militars per assegurar-se que els monitors no mostraven cap imatge on el nivell de secret militar estigués per sobre del que podia ser conegut pels qui les veurien en la sala. Aquella tarda, gairebé no feia falta cap tasca de censura. L'audiència estava formada pels vuit membres del Consell per a la Defensa Comuna del Senat, mitja dotzena d'alts oficials de la Flota i la princesa Leia Organa Solo, presidenta de la Nova República i comandant en cap de les seves forces defensives.
L’Ackbar va seguir parlant.
-La curvatura d'un cos planetari limita l'efectivitat dels emplaçaments fixos perquè imposa una línia de tir al seu armament. Només cal destruir alguns d'aquests emplaçaments per crear una bretxa en les defenses planetàries, i un corredor des de l'espai fins a la superfície. En aquestes imatges poden veure que la Flota es troba a punt d'obrir un corredor d'aquestes característiques. L'amenaça a la qual podríem haver d’enfrontar-nos en aquesta fase vindria de caces atmosfèrics o de coets superfície-aire llançats des de sobre de l'horitzó, però Bessimir manca d'aquest tipus de defenses. Quan la bretxa hagi quedat totalment oberta, iniciarem la invasió.
-Tinc una pregunta a fer, almirall Ackbar -va dir el senador Tolik Yar-. Fins a quin punt es pot considerar realista aquesta prova a la qual s'enfronta la Flota? És això alguna cosa més que una simple posada en escena d'un guió escrit prèviament?
-És tan realista que pot arribar a ser -va respondre l’Ackbar-. Es tracta d'un exercici de verificació de la capacitat operativa, no d'una simulació. És cert que la Flota només s'enfronta a robots de combat i simulacions d'ordinador, però puc assegurar-los que l'equip defensiu sempre intenta oferir un problema el més difícil possible als tàctics de la Flota i que s'enorgulleix de crear el màxim de dificultats..., i que gaudeix fent-ho.
-Fins al moment la demostració ha estat realment impressionant, almirall Ackbar -va dir el senador Cian Marook, aixecant-se del seu seient i permetent que els enormes sacs d'aire recoberts de gruixudes venes de la seva esquena s'inflessin fins al màxim de la seva capacitat-. Però en benefici dels meus col·legues, i d'aquells als quals represento, he de preguntar per què s'ha confiat el comandament de la nova força d'atac a un nouvingut.
-Senador, el general Etahn Àbaht no és cap novell. Té dues vegades la meva edat, i sospito que també és més vell que vostè.
Marook va reaccionar amb visible irritació.
-No he dit que fos jove, senador. He dit que era un nouvingut. Tots els comandants de les altres flotes són veterans de la Rebel·lió..., líders que, com vostè mateix, van lluitar honrosament a les grans batalles de Yavin, Hoth i Endor.
L’Ackbar va acceptar l'elogi amb una inclinació de cap.
-Però aquest dorneà porta menys de dos anys vestint l'uniforme. L'autorització per crear la Cinquena Flota va ser concedida, en gran part, gràcies al seu testimoni personal i les seves garanties, i la seva construcció ha costat molts diners a la Nova República. Em sentiria molt més tranquil si vostè estigués al pont de l’Intrèpid i fóra el general Àbaht qui estigués aquí, movent un punter davant de nosaltres.
-Doncs no hauria de ser així, senador -va replicar l’Ackbar en un to bastant sec-. Encara que no va formar part de l'Aliança Rebel, Dornea té els seus propis herois de la lluita contra l'Imperi. El general Àbaht porta molt de temps servint de manera exemplar com a comandant de flota en l'Armada de Dornea. Ens hem de considerar molt afortunats de poder comptar amb els seus serveis.
-I tots els efectius de l'Armada de Dornea tot just ascendeixen a vuitanta naus -va dir el senador Marook amb un ampul·lós gest de menyspreu.
La princesa Leia, que estava dreta al costat de la paret del fons de la sala de conferències, va posar els ulls en blanc i va moure el cap. Que les queixes procedissin de Marook era una cosa totalment previsible. La societat hrasskisiana havia estat construïda al voltant d'un concepte de successió per l'antiguitat molt estricte, i el valor social més apreciat era saber esperar que t’arribés el torn. Després de cinc anys al Senat, Marook seguia resistint-se feroçment a la idea de basar els nomenaments en els mèrits.
-I no obstant això, l'Armada dorneana va defensar amb èxit la independència de Dornea durant el regnat d’en Palpatine tot i que va haver d'enfrontar-se a forces que doblaven o triplicaven les seves -va dir la princesa Leia, esperant poder posar fi a la discussió abans de què es perllongués massa-. Vinga, senador Marook... No crec que aquest sigui el moment més adequat per discutir els nomenaments militars, oi? Passem a un altre tema.
L'almirall Ackbar va alçar la seva gran mà-aleta.
-Princesa Leia, si us plau... En realitat aquest és el millor moment per aclarir d'una vegada per totes aquest assumpte. Fa setmanes que vinc sentint rumors sobre cert descontentament existent en el si del Consell, però aquesta és la primera vegada que algú expressa en veu alta aquestes opinions davant meu. M'agradaria tenir ocasió d'explicar al senador Marook per què està tan terriblement equivocat.
Tot i que havia estat emès en un to tranquil i mesurat, un retret tan directe no resultava gens propi de l'almirall Ackbar, i això va indicar a la Leia fins on arribava la irritació del seu amic calamarià.
-Molt bé, almirall -va dir, assentint i asseient-se en un dels seients per a escoltar-lo.
Després que se li hagués concedit l'ús de la paraula, l’Ackbar va procedir a ignorar per complet al senador Marook, i es va dirigir a la resta de l'audiència.
-Han d'entendre que els problemes implícits en la invasió d'un cos planetari des de l'espai, o en l'organització de les seves defenses contra una invasió, són molt diferents als problemes que planteja la destrucció d'un planeta, o el seu bloqueig o setge.
L’Ackbar va donar un parell de passos cap endavant.
-I es tracta d'uns problemes sobre els quals no hem tingut ocasió d'acumular molta experiència. Dirigir una força de combat formada per insurgents és una faceta de l'art de la guerra que no té secrets per als veterans de l'Aliança, als quals el senador Marook ha elogiat tan amablement: aquests líders saben tot el que cal saber sobre la importància de la cautela, la mobilitat, les tàctiques de l'atac per sorpresa i la fustigació de les línies d'aprovisionament i comunicacions de l'enemic.
»Però una força de comandos no pot defensar un món, un sistema o un sector. Una força de comandos no pot immobilitzar els seus efectius mentre espera a ser atacada. Una força de comandos no pot dur a terme una invasió. Haurien de recordar que no hi ha hagut ni un sol moment de la seva història en què l'Aliança disposés dels recursos necessaris per a lliurar una guerra convencional. I l'única vegada en què les circumstàncies ens van obligar a fer-ho, a Hoth, vàrem patir una terrible derrota.
»Aquesta és la raó per la qual l’Etahn Àbaht va ser triat per comandar la Cinquena Flota. Ha aportat a aquest pont tota l'experiència que els dorneans han anat adquirint a un preu tan terrible, i es tracta d'una experiència que jo no puc igualar. I el pla tàctic que estem posant a prova a Bessimir ha estat concebut per l’Etahn Àbaht -va afegir l’Ackbar, assenyalant les pantalles que hi havia darrere d'ell.
-A diferència del meu col·lega de Hrasskis, no intento qüestionar les qualificacions del general Àbaht. Estic més preocupat per la punta del ganivet que per qui l’empunya -va dir el senador Tig Peramis, aixecant-se del seient que ocupava prop de la porta-. Almirall Ackbar, m'agradaria fer-li algunes preguntes relatives a les condicions de la prova.
La Leia, que havia estat una mica distreta fins aquell moment, es va aixecar ràpidament i va tornar a concentrar tota la seva atenció en la reunió. El senador Peramis era el membre més recent del Consell per a la Defensa Comuna, i representava als mons de la Setena Zona de Seguretat, inclòs el seu, Walalla. Fins al moment havia estat un membre molt callat i s'havia dedicat a aprofitar allò que el seu nou nivell de seguretat li permetés accedir als registres del Consell per estudiar-los diligentment, fent moltes preguntes acuradament meditades i expressant molt poques opinions pròpies.
-Endavant -va dir l'almirall Ackbar, convidant-lo a parlar amb un gest de la mà.
-Han decidit enviar a la Cinquena Flota contra un objectiu que no posseeix un escut planetari. Per què?
-Senador, ningú pot atacar un planeta que gaudeix de la protecció d'un escut planetari fins que aquest escut hagi deixat de funcionar. Aquest tipus d'exercici no ens proporcionaria cap informació sobre les nostres noves tàctiques. A més, tampoc hem d'oblidar que el nombre de mons amb característiques similars a les de Bessimir és molt superior al dels planetes que tenen un nivell de riquesa i tecnologia prou elevat per poder permetre’s el luxe de disposar d'un escut planetari.
-Però, almirall, per ventura no va advertir al Consell que les possibles amenaces futures procedirien precisament d'aquests mons ben armats, ja que la Nova República no estava en condicions d'enfrontar-s'hi? I no va prometre al Consell que si construíem la Cinquena Flota, llavors ni tan sols el més poderós dels antics mons imperials seria capaç d'amenaçar-nos amb impunitat?
L’Ackbar va assentir solemnement.
-Crec que estem mantenint aquesta promesa, senador Peramis. La defensa de Bessimir va ser concebuda i planejada segons els perfils d'amenaça actuals. L'Operació Cop de Martell representa un escenari probable per a l'ús de la Cinquena Flota.
- I aquest ús consistirà a aixafar un món pràcticament desproveït de defenses?
-Senador, jo no he dit que...
-Això és precisament el que em preocupa. Un exèrcit lluita de la manera en què ha après a fer-ho durant el seu ensinistrament -va dir el senador Peramis-. Han creat la Cinquena Flota per protegir-nos contra una amenaça estratègica, o per reforçar Coruscant? I aquest perill que han detectat, on es troba exactament? Està fora de les nostres fronteres, o dins d'elles? -Es va tornar i va assenyalar a la Leia amb un dit acusador-. A qui s'estan preparant per envair exactament?
L’Ackbar va parpellejar, emmudit per la sorpresa. Els altres alts oficials presents a la sala de conferències van arrufar les celles i es van encarcarar visiblement en els seus seients. Els altres membres del Consell semblaven perplexos, ja fos per les acusacions de Peramis o, com el senador Marook, per la seva temeritat a parlar quan no li corresponia l'ús de la paraula.
-L'únic que puc pensar després d'haver-li escoltat, senador Peramis, és que si hagués estat present quan es va celebrar la votació ara no estaria fent aquestes preguntes -va dir secament la Leia, dirigint-se cap a la taula amb pas ferm i decidit i un voleteig de plecs de la seva gran capa -. Les seves paraules suposen un atac terriblement injust i maliciós contra l'honor de l'almirall Ackbar.
-En absolut. Estic segur que l'almirall Ackbar compleix el seu deure amb la màxima fidelitat possible i que és totalment lleial als seus superiors -va dir en Peramis, clavant la mirada en la Leia.
- Com s'atreveix...! -Va udolar el senador Tolik Yar, aixecant-se d'un salt-. Si no retira les seves paraules, jo mateix li obligaré a fer-ho amb els meus punys.
La Leia va dirigir un tens somriure al seu campió, però va rebutjar la seva ajuda amb un gest de la mà.
-Senador Peramis, la Cinquena Flota ha estat construïda únicament per protegir la Nova República, i per cap altra raó. No tenim aspiracions territorials i no sentim cap afany de conquestes. Com podríem albergar tals pretensions, quan cada dia ens arriben deu noves sol·licituds de mons que volen unir-se a la Nova República? Per l'honor de la Casa d’Organa, li dono la meva paraula que la Cinquena Flota mai serà utilitzada per envair un món que formi part de la Nova República, o per forçar-lo a fer alguna cosa en contra de la seva voluntat o reprimir les seves legítimes ambicions.
Abans que tornés a parlar, ja estava molt clar que en Peramis no s'havia deixat impressionar per les paraules de la Leia.
- Quin pes he de donar a un jurament que es basa en l'honor d'una família extingida..., i d'una família a la qual no li uneix cap vincle de sang?
La cara de Tolik Yar es va tornar de color escarlata, i la seva mà va anar cap a la daga cerimonial que portava a sobre del peto. Però la mà de l'alt oficial assegut al seu costat va reprimir el seu impuls.
-Esperi -va dir el general Antilles en veu baixa i suau-. Doni-li una mica més de corda perquè es pengi a si mateix amb ella.
La mirada del senador Peramis va recórrer la sala i va veure que tots els rostres estaven tornats cap a ell.
-Em sap greu espatllar aquest moment de celebració, i fer malbé els caríssims jocs artificials tan amablement organitzats per a nosaltres per l'almirall Ackbar i el general Àbaht. Lamento haver-li fet pujar la tensió al senador Yar, i haver ofès l'impecable sentit de la correcció del senador Marook. Però no puc romandre en silenci.
»El que he arribat a saber durant els mesos transcorreguts des que vaig pronunciar el jurament del Consell, i el que he vist i sentit avui, m'alarmen profundament. Si pogués, parlaria d'això en el pou del Senat, davant dels ulls de tota la República. Això no té res a veure amb la nostra seguretat o amb la protecció contra les amenaces exteriors: vostès han construït una maquinària d'opressió, i ara es disposen a lliurar-la a la progènie de l’opressor més brutal que recorda la història.
»Mantinc una rotunda i inalterable oposició a armar la Nova República contra els seus propis membres...
-S'equivoca si... -Va començar a dir l'almirall Ackbar.
- Però això és exactament el que han fet! -Va exclamar el senador Peramis amb irritació-. La Cinquena Flota és ni més ni menys que una arma de conquesta i tirania. I quan una arma ha estat forjada, fascina, tempta i obsessiona, i no deixa de fer-ho fins que algú troba una raó per utilitzar-la. Han posat en mans del fill de Darth Vader una enlluernadora temptació perquè segueixi el camí del seu pare. Han lliurat a la filla de Darth Vader una invitació embolicada en paper de regal perquè consolidi el seu poder mitjançant la força de les armes.
»I malgrat tot això, ara estan asseguts aquí, somrient i assentint i empassant-se la mentida que tot això és pel seu propi bé i per a la seva protecció. M'avergonyeixo de vostès... Sí, m'avergonyeixo.
El senador Peramis va moure vigorosament el cap, com si volgués expulsar d'ella uns pensaments molt desagradables, i després va sortir de la sala de conferències caminant a grans gambades.
La Leia va desviar ràpidament la mirada, fent un gran esforç per tractar de controlar la seva expressió i amagar quant li costava. El silenci de perplexitat va durar uns instants, i després va ser trencat per estossecs nerviosos i els cruixits i suaus frecs produïts pels consellers i membres del Consell removent-se incòmodes en els seus seients.
- President! ¡President Behn-kihl-Nahm! -Va exclamar el senador Tolik Yar, recuperant la veu per fi-. Exigeixo que aquest home sigui sotmès a un procés de reprimenda oficial! Exigeixo que comparegui davant del Comitè d'Investigació! Això és intolerable. La Setena Zona a d'enviar a una altra persona perquè s'encarregui de representar-la. És intolerable, m'ha sentit?
-Tots l’hem sentit, senador Yar -va dir Behn-kihl-Nahm amb el seu to de veu més sedós i tranquil·litzador mentre anava cap a la Leia-. Presidenta Organa, permeteu-me demanar-li disculpes per la lamentable equivocació del senador Peramis quan va afirmar que...
Tolik Yar deixar anar un esbufec.
-Ja posats, per què no demanar disculpes també per les lamentables equivocacions de l'Emperador? Seria aproximadament igual d'efectiu.
Behn-kihl-Nahm va ignorar el comentari.
-Princesa Leia, potser recordeu que Walalla va estar a punt de morir sota el pes aclaparador de la mà de l'Imperi -va seguir dient-. Tig Peramis recorda massa bé tot això. Només era un noi quan va haver de presenciar la conquesta del seu món i com l'esperit del seu poble era destruït. Els records l'omplen d'una passió que inspira la seva diligència, però que ennuvola el seu sentit comú. Parlaré amb ell. Estic segur que ja lamenta aquestes paraules tan poc meditades.
La sortida de Behn-kihl-Nahm va ser el senyal perquè la sala es buidés. Els altres membres del Consell van estar a punt d'ensopegar els uns amb els altres en la seva pressa per marxar, i l'etiqueta ritual de salutacions, felicitacions i bons desitjos va ser despatxada amb tal rapidesa que va adquirir el gust d'una farsa. La Leia gairebé no va tenir temps de veure'ls marxar abans de quedar-se a soles amb l'almirall Ackbar.
Va alçar la cara cansada i tensa cap a la mirada plena de simpatia de l’Ackbar, i va intentar corbar els llavis en un somriure melancòlic.
-Bé, crec que tot ha anat estupendament... No opina el mateix?
Una imatge del general Àbaht va omplir la pantalla principal en aquell mateix instant.
-Etahn Àbaht informant Operacions de la Flota, Coruscant, amb comunicació addicional a la presidència del Senat -va dir la imatge-. L'exercici Cop de Martell amb foc real ha conclòs satisfactòriament. Remetré el més aviat possible un informe detallat sobre les baixes, deficiències i comportament dels diferents comandos. Recomano que la Cinquena Flota de les Forces de Defensa passi a ser considerada com plenament operativa a partir d'aquesta data.
La pantalla es va enfosquir.
L’Ackbar va assentir, i va estrènyer suaument l'espatlla de la Leia amb una de les mans-aleta en un amistós gest de consol.
-No ha anat tan malament, senyora presidenta -va dir-. Haver d’enfrontar-se a unes acusacions injustes sempre és preferible a enfrontar-se amb la perspectiva de nous combats i més morts. Crec que tots hem tingut combats i morts més que suficients per a tota la nostra vida.
La Leia va clavar els ulls a la porta per la qual havia sortit en Peramis.
- Com ha pogut ser tan estúpid? -Va preguntar amb veu queixosa-. Després d’en Palpatine, Hethrir, Durga, Daala, Thrawn, després de què cadascú arribés pràcticament trepitjant-li els talons a l'anterior, gairebé sense donar-nos temps a curar les ferides i reparar els cascos de les naus... Com ha pogut pensar que ens agrada tant fer la guerra?
-He descobert que la majoria de les estupideses tenen el seu origen en la por -va dir l’Ackbar.
-No estic acostumada que em temin. -Leia va bellugar el cap-. I especialment sense que hi hagi cap raó per a això... Això m'enfureix.
L’Ackbar, que l'entenia molt bé, va emetre un grunyit d'assentiment.
-Bé, ara tinc intenció d'anar a les meves habitacions, i un cop allà li trauré el cap d'una mossegada a un ormachek congelat. Li suggereixo que torni a casa i trobi alguna cosa el més horrible possible que pugui fer trossos.
La Leia va deixar escapar una rialleta plena de cansament i li va donar uns copets a la mà.
-Potser ho faci -va dir-. Veureu, crec que encara conservo aquesta olla de benedicció calamariana que ens va regalar a Han i a mi quan ens vam casar...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada