divendres, 20 de febrer del 2015

Un blàster calent anomenat Amor (i V)

Anterior



V

Amor va forçar la porta lateral i va entrar a l'interior, blàster en mà. Els dos mercenaris rodians estaven desplomats a la cabina, cadascun amb un impacte de blàster a boca de canó al clatell.
Va continuar amb cautela cap a la part posterior del camió, i la va trobar estirada a terra. Amor es va agenollar al costat del cos de l’Induki. La noia era molt bonica, i més jove del que li havia semblat en un primer moment.
Amor va passar el seu dit índex per l'empunyadura daurada de la vibrofulla clavada al pit. Es va inclinar sobre ella, tancant els ulls un instant mentre aspirava una alenada del perfum de la noia morta...
I llavors ho va saber.
Amor va escoltar un panteix ofegat i va alçar la mirada quan la Daniera va entrar finalment.
- Dolor ja ha estat aquí? - Va dir ella, després d'agafar-se un instant per recobrar el componiment.
- Probablement hagi estat dins tot el temps. Arreglant el seu desordre. -Amor es va posar dret -. Va ser descuidat per la seva banda deixar testimonis, per començar.
- Què vols dir?
Amor li va passar una fitxa de crèdit. La Daniera va obrir els ulls com plats en llegir la quantitat.
- Això estava a la seva butxaca. Probablement Dolor li va pagar per dur a Odaay a la Reina de Kaerlia, encara que òbviament el senador no va obtenir allò pel que havia pagat...
- Però per què Dolor alteraria de sobte els seus costums? Les marques de tret que tenen aquests rodians no semblen haver estat causades per la mateixa arma. - Va assenyalar el cos de l’Induki -. I la noia va ser assassinada realment amb la vibrofulla.
Amor va passar pel seu costat mentre sortia del camió.
-Bé, tens raó a mitges.
- Què?
Amor va sortir a l'exterior, al fètid carreró, sacsejant-se les gotes de pluja que s'acumulaven amb rapidesa sobre el seu abric.
- Definitivament eren ferides de blàster estàndard. Molt estàndard. De reglament. - Es va asseure a cavall sobre la seva moto lliscadora -. I la noia no ha estat assassinada per cap arma esmolada, almenys no per la més evident.
- M'he perdut per complet.
Amor va arronsar les espatlles mentre la moto començava a guanyar potència.
- És difícil seguir els passos d'un geni.
La Daniera va muntar la seva pròpia moto, apartant-se el cabell humit dels ulls.
- Llavors, a on ens condueix això ara?
- He de confirmar una sospita que tinc.
- En marxa, llavors.
Amor va negar amb el cap.
- Necessito que tornis a l'oficina d’en Cracken. Revisa els informes de l’INR sobre totes les víctimes.
-Els nostres millors especialistes d'anàlisi han estat bolcats en aquests arxius des que va començar tot aquest enrenou. Què et fa pensar...?
- Concentra't en els exàmens toximòrfics - el va interrompre Amor-. No li diguis a ningú el que estàs fent, entesos? I després reuneix-te amb mi al Blàster de butxaca en 45 minuts.
Amb aquestes paraules, es va perdre en les ombres amb el rugit de la seva moto.
La mirada de la Daniera va romandre fixa en la silueta d'Amor mentre s'allunyava, i després va tornar lentament al camió lliscant.
-Això no és l'única cosa que vaig a comprovar.

***

La Daniera es va deixar caure a la cadira del general Cracken. Tècnicament només el general tenia permès utilitzar l'ordinador, però, una de les normes no escrites d’en Cracken deia que si en algun moment un dels seus agents de l’INR favorits ho necessitava, podia usar la potent màquina.
El veloç ordinador només va necessitar uns pocs minuts per trobar les dades que necessitava. Va estudiar els resultats de les proves toximòrfiques de totes les víctimes de Dolor, però no va trobar res fora del comú. Encongint les espatlles, va copiar la informació en la seva pròpia tauleta de dades.
La Daniera es va preparar per marxar, però es va aturar i després va tornar a seure. Va començar una recerca d'informació sobre M'Kyas Amor Tal com s'esperava, els arxius estaven encriptats amb contrasenya. Després de tot, el negoci de l’INR era mantenir secrets. Potser fos una greu violació de protocol, possiblement tan greu com per sentenciar-la a mort, però necessitava saber. Desxifrar els arxius allà mateix i en aquell moment li prendria massa temps, així que... usant l'enllaç de la seva tauleta de dades, la Daniera va transferir també a la seva tauleta de dades els arxius personals d'Amor, i va posar la seva unitat de desencriptat integrada a treballar-hi.
Va tornar a guardar la petita tauleta de dades en la seva jaqueta i va apagar l'ordinador d’en Cracken, sumint la sala en la foscor.

***

Amor es va obrir pas a través dels molts parroquians reunits en l'hora feliç i es va inclinar sobre la barra. Després d'uns quants cops de colze prudencials, va aconseguir aclarir una mica d'espai per respirar. Encara que tenint en compte els diversos olors que emanaven dels clients del Blàster de butxaca (així anomenat per la principal causa de mort en el local), això no era necessàriament una cosa bona.
El cambrer estava ocupat fregant un got com si la seva vida depengués d'això, i encara no havia mirat ni tan sols en direcció a Amor
Amor es va aclarir la gola amb la intensitat d'un hutt, però només va aconseguir atreure algunes mirades d'enuig per part dels borratxos asseguts al seu voltant. Semblava que si no eres un client habitual, rebies la mateixa consideració que unes tifes de rata womp fresques sobre el casc recentment polit d'una nau.
El cap del cambrer va romandre baix, i el got ràpidament es va anar convertint en l'objecte més net de tota la cantina.
Hi havia moltes, moltes coses a la galàxia que a Amor no li agradaven. Definitivament, que li ignoressin era una d'elles.
Amor va lliscar una mà sota el seu abric, mostrant amb aire casual el gegantí blàster enfundat en el seu faixat de replicuir.
- A qui cal matar perquè li serveixin a un una copa aquí?
Silenci.
Llavors algú (clarament poc preocupat per la seva seguretat personal) va donar a Amor uns bruscos copets a l'espatlla.
Amor va girar el seu cap lentament.
- No m'agrades -va xiuxiuejar un devaronià amb una sola banya i un alè que podria tombar un bantha a deu metres.
- Sí, sí... -Amor va tornar la seva atenció al cambrer -. Estalvia-t’ho per al següent granger, amic. Ara mateix estic realment assedegat.
- Estic condemnat a mort en...
- Quatre sistemes? Cinc? Genial. Felicitats. La teva unitat maternal ha d'estar molt orgullosa. Ara fes-nos un favor a tots dos i aparta't del meu espai personal. -Amor va agitar el cap amb desgrat -. Alguna vegada t'has dutxat des de l'Antiga República?
Amor va donar un cop d'ull a l'entrada i va comprovar el seu cronòmetre. Un microsegon més tard va aparèixer la Daniera, just a temps, però no semblava contenta.
La seva boca es va obrir, i Amor va tenir la sobtada imatge d'unes bateries turbolàser carregant-se per disparar. S'estava preparant per al pitjor quan la boca de la Daniera es va tancar de sobte i va introduir una mà de manicura perfecta en la seva jaqueta.
La fiable intuïció d'Amor li va dir que estava a punt de rebre un tret.
- Dani...
Idea correcta. Direcció equivocada.
Un blàster de butxaca es va clavar de forma molesta al clatell d'Amor. El fètid alè del devaronià el va embolicar per complet.
Amor va somriure a la Daniera com si tot anés bé.
- Ja era hora que arribessis. Estava començant a pensar que no anaves a aparèixer.
La Daniera va obrir els ulls com plats, sorpresa. Va continuar avançant cap a ell, però no va treure la seva arma.
- No m'ho hauria perdut per res del món.
Amor va somriure mentre la seva mà esquerra lliscava silenciosa en direcció al seu potent blàster.
- Ho sabia... tard o d'hora sucumbiries davant el meu encant.
El devaronià va mostrar enuig, clavant amb més força el blàster al clatell d'Amor per cridar la seva atenció.
- Idiota! És que no t'has adonat que estic a punt de matar-te?
- En realitat -va dir Amor mentre estrenyia el gallet de la seva pistola, encara enfundada -, no.
El polsant projectil blàster va sorgir del canó, va obrir un forat esquinçat a l'esquena de l'abric d'Amor, i va impactar directament al pit del devaronià.
La força de l'impacte va llançar a l’alienígena a l'altra banda de l'habitació. La multitud es va apartar del camí fins que el devaronià va acabar caient sota dues taules. L'impacte va destrossar cadires, va enviar menjar volant per tot arreu, i va llançar una cara ampolla de choholl cassandrà cap a la barra.
Amor va seguir la trajectòria de l'ampolla, agafant-la netament en ple vol.
Va alçar el choholl en un brindis, i després es va portar l'ampolla als llavis amb gest triomfal. Hi va haver una breu pausa. La va agitar una vegada, dues vegades. No quedava ni una gota.
Amor va sospirar, llançant el recipient buit per sobre de la seva espatlla.
Hi va haver un estrany so dringant, seguit d'un esgarrifós cop sec i el lleuger espetec del vidre trencant-se.
Amor es va girar lentament.
No per coincidència, el cambrer havia desaparegut de la vista.
Amor es va inclinar per sobre de la barra per fer una ullada, i va fer una ganyota.
Ara, tot el món de la cantina li estava mirant.
-Bé -va preguntar Amor -, a qui més cal matar per aconseguir un glop en aquest lloc?
Com si aquest fos el seu senyal, una taula sencera de rodians amb capes escarlates es va posar dret i li va apuntar amb carrabines blàster d'aspecte desagradable.
Amor va fer una pausa, lleugerament desconcertat.
- Vaja, era més aviat una pregunta retòrica.
La Daniera es va posar al seu costat.
- Semblen més dels matons de lloguer d’en Mah-Luu!
- Ah, sí... Se’m va oblidar mencionar-te que també és l'amo d'aquest lloc?
La resta dels parroquians s'havia fet a un costat, deixant-los exposats. Fins i tot els borratxos reconeixien els problemes quan els veien.
- En nom de Byss! Per què volies reunir-te amb mi aquí, doncs?
- Acabo de dir-t'ho.
Com una taca, la mà d'Amor va llançar ràpidament per l'aire una petita ampolla. Un líquid de color blau es va agitar en el seu interior mentre girava gràcilment per l'aire i aterrava entre els rodians. L'ampolla es va fer miques, esquitxant els mercenaris. Un instant estaven drets, preparats per disparar... i al següent instant, els sis havien caigut a terra, aparentment morts.
La Daniera no va poder fer res més que mirar-lo fixament.
- Amor, ets una manifestació vivent del costat fosc.
-Gràcies.
La Daniera va caminar amb cura sobre els cossos.
- No et preocupis. Aquesta cosa s'evapora en un segon o dos després de quedar-se exposada a un mitjà no líquid. Com l'aire. Per descomptat, fa la seva feina en un quart d'aquest temps.
Ella va temptejar l'ampolla trencada amb la punta de la seva bota.
- Què és?
- Un derivat altament concentrat de la neurotoxina Fex-M3. Li diuen Blau- 8118 pel color del seu agent líquid. Un cop arriba al torrent sanguini, causa la mort en microsegons.
La Daniera es va tornar per mirar-lo.
- Però els rodians no s'ho han injectat.
- Exacte. Però el Blau- 8118 és tan potent, que el simple contacte amb la pell és suficient per causar una fallada sistèmica massiva que col·lapsa el cos. -Amor va somriure -. Estaran dempeus i en marxa en uns deu minuts, però no li desitjaria a ningú el dolor que tindran en despertar.
- On ho has aconseguit?
Amor va assenyalar amb el cap cap a la barra.
- Acabo de recollir la meva comanda a la sala de darrere. I no sóc l'únic que ha fet una compra recentment.
- Dolor. – La Daniera se li va quedar mirant -. Però com ho vas saber?
- No ho sabia. Ho sospitava. -Amor es va unir amb ella, prenent un fragment de l'ampolla -. Vaig olorar una cosa exòtica en el cos de l’Odaay. Molt dolça i floral. Al principi vaig suposar que era el perfum d'una noia, probablement l’Induki, però quan la vam trobar no era el mateix. Però també vaig detectar-hi aquesta mateixa olor malaltissament dolça.
Amor va ensumar l'ampolla i després la hi va tendir a la Daniera. Ella la va ensumar amb cura, i va obrir els ulls com plats.
- El Blau- 8118...
- Et garanteixo que si examines els cossos a la recerca d'aquesta mostra genètica específica, hi haurà rastres del verí a la sang de cadascuna de les víctimes.
- Però com ho introdueix? Amb les vibrofulles?
- No. Aquesta cosa és massa delicada. Fins i tot amb una generosa capa de Blau- 8118, l'aire se l’hauria menjat. Havia de ser un sistema de lliurament més precís. -Amor va mostrar un petit dard, gairebé transparent -. Vaig trobar això en ella. Aparentment el seu assassí no va tenir temps de cobrir les seves petjades aquesta vegada, amb nosaltres seguint-la.
-Això explica els grans forats de blàster en les altres víctimes. Dolor tractava de desfer-se de les proves. – La Daniera va moure el cap -. Tot encaixa, però no té cap sentit. Per què Dolor canviaria de sobte els seus mètodes?
- No ho faria. -Amor va començar a avançar cap a la porta, mirant per sobre l'espatlla -. Saps? Al principi, quan vas entrar, vaig pensar que anaves a disparar-me.
- Per què?
Amor va creuar la porta.
- Oh, per res.
-Tot això és un excel·lent treball de detectiu, Amor, però encara no estem més a prop del nostre assassí.
- Equivocada de nou. – Va fer una mirada al seu cronòmetre -. Serà millor que me’n vagi anant.
- A on?
-Hi ha un intent d'assassinat disfressat de ball benèfic on he d’assistir.
- Voldràs dir tenim, no?
Amor li va tocar el braç i va somriure.
- No.
La Daniera va sentir de sobte que se li anava el cap. Mirà el seu braç, i el líquid blau que el dit enguantat d'Amor havia impregnat allà.
- Amor, ets un...
La resta de les seves paraules es van esvair amb la seva consciència i el seu últim record abans que la negror li emboliqués va ser el so de la veu d'Amor..
-Gràcies.

***

La Daniera es va despertar finalment amb el xiulet penetrant que emetia la seva jaqueta. Encara atordida i amb tot el cos adolorit, va examinar la seva tauleta de dades. La pantalla deia: "desencriptat finalitzat".
Va tocar la tauleta i va esperar que apareguessin els resultats.
Moments més tard, la tauleta de dades va relliscar dels seus dits tremolosos. La Daniera ja estava corrent a la moto lliscadora fins i tot abans que la tauleta copegés el sòl.

***

El Gran Saló de Ball del Palau Imperial estava ple en tot el seu aforament. Moure’s entre la densa multitud requeria paciència, bona sincronització, i un ús prudent dels colzes. Pel que semblava, el Ball de Màscares Benèfic Maltesara seria un rotund èxit. Tota l'elit de Coruscant hi havia acudit: polítics, homes de negocis, dames de l'alta societat, fins i tot membres de cases reials alienígenes. Disfresses de colors vius i extravagants màscares atorgaven un aire d'acolorida elegància a l'acte.
El personal de la Força de Defensa de la Nova República estacionat al voltant de la sala de ball era discret però totalment vigilants, igual que els agents de l’INR disfressats, dispersos entre la multitud.
Els eixordadors ressons de les converses i les rialles es van apagar de sobte davant el potent so de les simpto-trompes reals. Tots els ulls es van centrar en les immenses portes dobles de l'entrada principal de la sala de ball quan aquestes van començar a obrir-se.
La Cap d'Estat va fer finalment la seva aparició, atesa per una falange de guàrdies de la Força de Defensa abillats amb voluminoses armadures cerimonials. Leia Organa Solo semblava brillar amb una simple túnica color ivori, un medalló de robí amb forma d'estrella, i una intricada màscara de carnestoltes alderaaniana. Va començar el llarg camí cap a l'estrada, avançant per la llarga fila d'importants convidats que volien saludar-la.

***

A prop del final de la fila dels que esperaven a saludar, el general Cracken romania en posició de ferms, esperant pacientment a la Cap d'Estat. Al seu costat, en Cabe es va ajustar la seva màscara.
- Em pregunto on estaran -va dir en Cracken.
- Serà millor que la Daniera es trobi bé -va dir en Cabe -. Aquest Amor m'inspira tanta confiança com un Wampa en un estable de tauntauns.
- Confio plenament en ell. – En Cracken mirà nerviosament el seu cronòmetre -. Bé... solia confiar.

***

Ocult en les ombres d'una gran columna a 20 metres de la fila de recepció, Amor observava en silenci els actes. A mesura que la Cap d'Estat es va anar acostant, va treure el blàster pesat de la seva funda. Va observar amb satisfacció que l'arma estava completament carregada.
Bé.
Perquè probablement només disposaria d'un tret, i havia d’assegurar-se que fos bo.

***

La Daniera va ignorar el dolor que oprimia el seu cos i va esprintar pel vestíbul del palau cap al Gran Saló de Ball. Els guàrdies de la Força de Defensa estacionats a l'entrada van agafar als seus rifles blàster veient la seva esbojarrada arribada.
Ella va disminuir lleugerament quan va arribar als escàners biològics i d'armes. La Daniera va mostrar precipitadament la seva identificació amb una mà i es va aixecar la jaqueta per mostrar-los el blàster de butxaca enfundat.
- Això és una emergència. La vida de la Cap d'Estat corre un greu perill!
Els guàrdies van intercanviar mirades...

***

La Leia Organa Solo gairebé havia arribat al final de la fila. Per sort, la seva màscara ocultava l'alleujament del seu rostre. Va suportar els compliments excessivament entusiastes del Prex d'Empreses Taldan, recordant-se a si mateixa, com ja havia fet un miler de vegades aquesta nit, que tot era per una bona causa.
Mentre l'home de negocis prosseguia la seva xerrameca, va joguinejar amb aire absent el robí estrellat encastat en el medalló d'or. Havia estat un regal d'última hora d'un admirador secret, el que com a mínim era inusual. Però era tan bonic, que difícilment podia resistir-s’hi. A més, no era bona idea ofendre un donant el dia d'un ball benèfic.
Es va tornar i va oferir un somriure genuí al seu següent admirador... el general Cracken.

***

Amor va sortir de les ombres i va avançar entre la multitud, sostenint el blàster pesat a l'altura de les seves cuixes mentre s'acostava a la fila de benvinguda des del costat oposat.
Aquí hi era. Amor va quedar sorprès de com de bella que era la Leia de prop. Certament no havia perdut la presència real dels seus dies com a princesa.
Li estava donant parcialment l'esquena, però Amor podia veure que la Leia acabava d'estendre una ben cuidada mà al general Cracken, que va fer una reverència a l'estil dels cavallers.
Amor va recolzar la seva espatlla contra un obès senador vestit amb una estilitzada túnica d’incursor tusken i va alçar la pesada pistola blàster...

***

La Daniera es va obrir camí a l'interior de la sala de ball, passant pel costat de l’estrada mentre es dirigia a la fila de recepció. Ja tenia el blàster de butxaca a les mans mentre examinava precipitadament la multitud. Llavors el va veure...
La Cap d'Estat estava saludant a Cracken, però ni el general ni en Cabe, que romania rígid al seu costat, podien veure Amor sortir d'entre la gent a l'altra banda. L’Organa Solo els bloquejava la visió d'Amor mentre aquest apuntava amb el seu blàster.
- Seguretat de la Nova República! -Va cridar la Daniera amb tota la força dels seus pulmons -. Tothom a terra!

***

El dit d'Amor va començar a prémer el gallet. Només uns segons més...
Quan va escoltar el crit de la Daniera, no va poder creure el que estava sentint. Llavors la seva visió va ser el següent sentit que va haver de qüestionar quan la va veure sortir d'entre la multitud, amb el seu blàster apuntant directament a ell!
- Dani?
El tret de blàster li va donar a l'espatlla dreta, fent que perdés l'equilibri i caigués a terra. El seu blàster pesat va sortir lliscant per terra.
La multitud atordida havia quedat en un silenci sepulcral excepte per alguns crits dispersos.
Els guàrdies aviat van formar una barrera protectora al voltant de la Cap d'Estat. Cracken va desenfundar el seu propi blàster, avançant per tenir una millor visió del que passava al seu voltant. Cabe va romandre on era, flanquejant als guàrdies darrere l’Organa Solo.
 - Què estàs fent? -Va exclamar en Cracken dirigint-se a la Daniera, que es trobava dreta sobre Amor, apuntant-li directament al cap amb el seu blàster.
Ella va dirigir una ràpida mirada al general que s'acostava a ella.
- Arrestar Grandyl Dolor per l'intent d'assassinat de la Cap d'Estat!
Amor va alçar la mirada completament atònit.
- Què? Jo no sóc... - Va assenyalar amb un dit acusador -. És ell!
Tots els ulls es van tornar cap al lloc que Amor estava assenyalant.
Allí es trobava en Cabe somrient, amb una petita pistola de dards al palmell de la mà i apuntant directament a la Leia Organa Solo.
- Massa tard, em temo -va dir, i va prémer el gallet.
- Cabe! -va cridar la Daniera -. No!
Tant Cracken com Daniera van obrir foc, derrocant a Cabe a terra, però era massa tard. El dard va sortir disparat sense que res l'hi impedís cap a la Cap d'Estat.
La sala va quedar de nou sumida en un silenci sepulcral, excepte Amor, que va dir una única paraula.
- Escut.
El robí estrellat del medalló de la Leia va parpellejar una vegada.
Un dels guàrdies va tractar valentament de posar-se davant d'ella, però el petit dard era molt més ràpid.
El dard va colpejar el seu objectiu.
O per ser més exactes, va colpejar alguna cosa, però no era la Cap d'Estat, el projectil va rebotar en una barrera invisible a escassos centímetres de distància de la pell de l’Organa Solo. Perdent irreversiblement el seu impuls, el dard va caure inofensivament a terra.
Des de la seva posició a terra, en Cabe, ferit, va rugir presa de la ràbia. Va dirigir la pistola de dards cap a la Daniera i el general Cracken.
- Algú ha de morir!
L’eixordadora explosió va colpejar a Cabe al pit, fent que sortís relliscant pel terra contra una columna de pedra. L'aspirant a assassí es va ensorrar, amb un gegantí forat fumejant al pit.
-Sempre hi ha algú que mor. -Amor va baixar la pesada pistola blàster i va trontollar per posar-se dempeus amb l'ajuda d'en Cracken -. Gràcies, general.
La Daniera només va poder mirar-lo fixament.
- Però ell és Grandyl Dolor. Vaig veure els seus registres!
En Cracken va somriure.
- Tens raó. Però s'ha redimit més vegades de les que m'he molestat a comptar. Ja fa anys que treballa per a nosaltres.
- De Dolor a Amor?
Amor va somriure.
- Idea del general. Gaudeix dels seus girs irònics.
- Sospitava que teníem un talp a l’INR fent-se passar per Dolor -va dir en Cracken -, i qui millor que el veritable Dolor per fer sortir al fals?
- Ho veus?
- No m'ho puc creure -va dir la Daniera.
- Tu no t’ho pots creure? -Amor es va dur la mà a la petita ferida de la seva espatlla -. M'has disparat!
-Bé... –S’ho va pensar per un instant -. Et vaig dir que no em diguessis Dani.
En Cracken va mirar a Amor
- Quina va ser la pista definitiva?
Amor va assenyalar el cadàver d’en Cabe amb el cap.
- Va comprar una pistola de mà Sigil 2VX d'Armes Prax a la meva botiga uns minuts abans que la Daniera arribés per reclutar-me per a aquesta missió.
- I certament estic agraïda que li reclutés -va dir la Leia.
El trio va aixecar la mirada mentre la Cap d'Estat s'aproximava. Va recórrer el medalló amb la mà.
- Aquest és, de lluny, un dels millors regals que he rebut mai.
- Una de les meves petites creacions personalitzades -va dir Amor amb orgull. Un generador d'escut de partícules en miniatura. Només funciona per uns pocs segons o així, però en aquest cas era tot el que era necessari.
-Gràcies -va dir l’Organa Solo, mirant-los a tots per torn -. A tots. -La Leia va efectuar una lleugera reverència -. Especialment per donar-li una mica de vida a aquest esdeveniment -va dir fent l'ullet abans d'afegir, en veu més alta - : Ara, si em disculpen...
Mentre la Cap d'Estat se n'anava, la Daniera se la va quedar mirant.
- Amor, ets un...
Amor es va preparar a rebre la reprimenda.
- En realitat, no estic segura de què ets -va acabar.
- Oh, això puc dir-t'ho jo -va somriure, apropant tendrament a la galta la seva pistola fumejant -. Un blàster calent, això és Amor.

FI

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada