diumenge, 7 de juliol del 2013

Ascensió i caiguda d’en Darth Vader (III)

Anterior



Capítol 3

- Com avança la teva beina de carreres, Ani? -Va preguntar el seu amic Kítster mentre s'enfilava a la destrossada turbina d'un lliscador de superfície a la ferrovelleria d’en Watto.
Ànakin va llançar una mirada sobresaltada al noi de pèl fosc.
- Baixa la veu! -Va dir Ànakin en veu baixa -. Vols que en Watto ho descobreixi?
Kítster va baixar la seva pròpia veu.
-Em sap greu -va dir -, ho vaig oblidar. Quant de temps portes treballant-hi?
-Gairebé dos anys -va admetre Ànakin mentre recollia una junta gastada.
- Realment creus que volarà?
-Quant aconsegueixi algunes peces més, segur que ho farà -va dir Ànakin, tirant la junta a un costat -. El problema és que, si volo amb ella, Watto sabrà que la tinc, i llavors voldrà treure-me-la. Així que no puc fer altra cosa que mantenir-la en secret, i seguir volant amb les seves beines atrotinades.
-M 'agradaria pilotar una beina de carreres algun dia -va dir Kítster melangiosament.
-Potser ho faràs. -Ànakin no volia ferir els sentiments d’en Kítster, però sabia que el seu amic no duraria ni cinc segons en una carrera de beines. Conduir una beina de carreres requeria reflexos increïblement ràpids, la competició era ferotge, i Ànakin -segons creia tot el món -era l'únic humà que va aconseguir volar i seguir viu. Malgrat aquest èxit, Ànakin sabia que havia de fer-ho millor per complaure en Watto. En les més de mitja dotzena de carreres en què havia competit, s'havia estavellat dues vegades i havia estat incapaç d'acabar tan sols una vegada. El major problema que tenia era ocupar-se d’en Sebulba, el seu antagonista dug, un pocavergonya amb maneres de perdonavides, que guanyava sovint i feia trampa gairebé constantment. Sebulba mai dubtava a empènyer els altres competidors fora de la pista, i havia causat que més d’una dotzena de pilots s'estavellessin només en l'últim any. Si no fos per aquest trampós, pensava Ànakin, jo ja hauria guanyat!
- Creus que guanyaràs la pròxima carrera? -Va preguntar en Kítster.
Ànakin va arronsar les espatlles.
-Seria feliç només amb aconseguir arribar a la meta.
Ànakin es va girar cap a un altre munt de metall, i es va trobar mirant un parell de lents ranurades que estaven envoltades per cables multicolors continguts a l'interior d'una carcassa de metall amb forma de calavera. Estranyament, les lents semblaven estar tornant-li la mirada, i es va adonar que eren fotoreceptors cremats.
- ¡Ei, Kítster! -Va dir mentre recollia l'objecte -. Mira el que he trobat!
- Què és?
- Un cap de droide! -Va dir Ànakin, netejant la sorra del vocalitzador que es trobava sota els fotoreceptors que servien com ulls del droide -. I no un droide mecànic, precisament! -Havien retirat la cobertura metàl·lica del cap, i els fotoreceptors exposats tenien una expressió de sorpresa, com si estiguessin molt oberts. Li va passar el cap en Kítster.
-Està bastant fet pols -va observar Kítster -. Potser és algun tipus de droide de combat?
-No ho crec -va dir Ànakin mentre mirava al seu voltant, desitjant trobar alguna peça de droide més -. El metall és força prim... Oh, VES PER ON! -La seva mirada havia caigut sobre el que semblava el cos esquelètic del cap decapitat, que jeia retorçat juntament amb una pila de cèl·lules de combustible descarregades. Com el cap, el cos estava sense cobertura, però Ànakin estava entusiasmat igualment -. Té la mateixa feina estructural! Saps què significa això, oi?
Kítster va pensar, esforçant-se.
-Umm, no.
-Vol dir que puc construir el meu propi...
- Noi! -Va interrompre’l la veu d’en Watto, trucant des de l'altre costat del portal amb forma d'arc que separava la ferrovelleria de la botiga amb forma de campana -. ¡Noi! ¡En quin lloc d'aquest abocador estàs!
- Oh, no! -Va dir Ànakin, mirant en Kítster i després de nou a l'arc -. Espera aquí! -Tractant de mantenir una expressió relaxada, es va afanyar a sortir de la ferrovelleria.
- Ah! Aquí estàs! -Va dir Watto quan va veure a l’Ànakin. Surant a l'exterior de l'entrada de la seva botiga, parlava en huttès-. Per un moment, vaig sospitar que havies fugit d’en Watto.
-Oh, i donar-te el plaer de veure com explotava el meu transmissor?
- Plaer? -Va dir en Watto, aixecant lleugerament son nas en forma de trompa, com si retrocedís davant les paraules de l’Ànakin -. Creus que m'agrada netejar les restes dels esclaus que exploten? ¡Bua ha ha! -Quan va acabar de riure, va assenyalar amb una mà de tres dits alguns contenidors més, plens de deixalles, que acabaven de lliurar-li -. Ara torna a la feina! -Va dir -. Vull aquesta ferralla classificada al migdia!
Després que l’Ànakin va haver conduït els contenidors al pati de la deixalleria, va tornar a on havia deixat en Kítster amb les peces del droide.
- No li penses dir això del droide en Watto? -Va preguntar Kítster.
-Jo l’he trobat. És meu -va dir l’Ànakin mentre començava a arrossegar el cos del droide cap a una zona oculta per una gran peça de metall de rebuig, on no era probable que Watto el descobrís -. A més, Watto no seria capaç de reparar-lo. El portaré de contraban a casa, peça a peça.
-Però fins i tot si aconsegueixes fer que funcioni -va dir Kítster, passant-li a l’Ànakin el cap del droide -, per què el vas a utilitzar?
-Per moltes coses. Fer encàrrecs. Aixecar coses... Ei, què és això? -Hi havia trobat una línia de petites lletres gravades a la base del crani del droide, i va sostenir el cap perquè Kítster també pogués veure-ho. Diu que és un Droide de Protocol de Galàctica Cybot.
- Protocol? Per a què serveix això?
-No ho sé -va admetre l’Ànakin -. Hauré de preguntar-li a la meva mare. ¡Ei, potser fins i tot pugui ajudar-nos a mi i a la meva mare a sortir de Tatooine! -Sostenint el cap del droide amb les dues mans, Ànakin va estudiar els seus mecanismes més de prop -. El giroscopi d'equilibri és antic. Suposo que de fa setanta o vuitanta anys. Aposto que ha vist molta acció. Fa que et preguntis... com haurà acabat d'aquesta manera?
Ànakin va mirar als ulls cremats del droide com si pogués trobar-hi més pistes de la seva història. Però només veia l'expressió de sorpresa congelada del droide. No et preocupis, amic, va pensar Ànakin. M'ocuparé bé de tu.


Ànakin va necessitar cinc dies de sigil·loses maniobres per moure les restes del droide de la ferrovelleria al seu casot. Excepte Kítster, no li havia dit a ningú res sobre el droide. Però hauria d’haver-li-ho explicat com a mínim a una altra persona: la seva mare, que no estava molt contenta d'entrar a la barraca i trobar l'últim projecte del seu fill jaient en centenars de brutes peces sobre la taula del menjador.
Shmi havia comprat un petit paquet de vegetals secs en el mercat, i els va deixar sobre el taulell de la cuina. Sense voler mirar l'estrany esquelet de metall i cables que jeia en posició supina sobre la taula amb els seus ulls morts fixos al sostre, va apartar la seva mirada de l'Ànakin i el droide.
-Deixa que endevini -va dir.
-Sí, quina sort, eh? I... bé, no conec a ningú més a Mos Espa que sigui capaç d'arreglar-lo correctament. Si no l'hagués rescatat de la pila de ferralla, ¡podria haver-ho fos! -Com Shmi no va respondre, Ànakin es va animar a afegir -: És un droide de protocol, mare. Saps què és això?
Shmi va respirar profundament i es va girar per mirar a l’Ànakin.
-Els droides de protocol parlen milions d'idiomes. S'usen com a traductors. Pels diplomàtics.
-Oh -va dir Ànakin. Podia deduir pel to de veu de la seva mare que ella pensava que els droides de protocol no eren de cap utilitat. Esperant convèncer-la del contrari, va continuar -. Oh! Això... això és genial! Serà realment útil en el mercat si volem comerciar amb un mercader que no parli bàsic. I... a més imagina't que impressionades que quedaran les visites quan els saludi a la porta! Estic segur que serà capaç d'ajudar-nos d'un munt de formes més.
Shmi tornar la seva atenció als vegetals.
-Necessita fotoreceptors nous -va dir l’Ànakin -. Crec que puc trobar alguns a la botiga de Watto.
-Serà millor que vagis amb compte -va dir Shmi amb aire preocupat -. Watto s’enfurismarà si descobreix que t'has portat un droide sencer.
- Però ho havia de fer, mamà! Quant vaig veure totes les peces que hi havia allà, vaig saber que havia d’ajuntar-les. -Ànakin va agafar suaument l'avantbraç dret del droide i el va aixecar de la taula, provant la flexibilitat de l'articulació del colze -. En veure'l així, tan trencat i destrossat... em vaig sentir molt trist. Si els droides de protocol són bons amb els idiomes i traduint, aposto que era realment. -Ànakin va mirar de nou el rostre del droide-. Segur que tampoc tenia cap amic en tota la galàxia. Per què si no hauria acabat en un abocador de Tatooine?
-Potser parlava massa -va dir Shmi.
-Ei!, mare. Pots ferir els seus sentiments.
-El droide és una màquina, Ani. No té sentiments.
- Com ho saps? -Va dir l’Ànakin, incapaç d'ocultar el dolor en la seva veu -. Potser els seus amos eren dolents amb ell i no els importava el que li passés. Potser va intentar escapar. Potser... era com nosaltres.
Shmi va sentir la pena de l'Ànakin, i va pensar en l'esclau que havia mort tractant d'escapar-se cinc dies abans. Es va girar cap al seu fill i va posar les mans sobre les seves espatlles.
-Promet-m’ho, Ani -va dir -. Quan... trobis un nou parell de fotoreceptors per al nostre nou amic... no deixaràs que t’enxampin.
- Vols dir que puc quedar-me’l?
Shmi va assentir mentre examinava el droide.
-Ara ho tinc clar. Estàs destinat a ajudar en aquest droide. Ets la seva segona oportunitat.
- Gràcies, mare! -Va dir Ànakin, abraçant a la seva mare -. ¡Quan aconsegueixi que parli, li diré que ell també et doni les gràcies!
-No, Ani. Després de tot, tu seràs el seu creador. Tan sols recorda que el droide és la teva responsabilitat. I si no és que estiguis preparat per a preocupar-te’n d'alguna cosa, no mereixes tenir-lo.
-No ho oblidaré -va dir l’Ànakin.
-I una cosa més -va afegir Shmi amb to sever.
- Sí, mama?
-Vull el droide fora de la nostra taula ara mateix.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada