dilluns, 8 de juliol del 2013

L’Esquadró Rebel (VI)

Anterior



6

Rient amb tant entusiasme que va haver de subjectar l'estómac, Còrran va acabar asseient de cop. Només va aconseguir aterrar parcialment sobre el banc, i va acabar a terra als peus d’M3.
-Oh, això no té importància -va dir, i va alçar les mans per assecar-se les llàgrimes que es lliscaven per la seva cara -. Ja ho havia oblidat del tot.
El gandià va abaixar la mirada cap a ell.
-Ooryl no estava al corrent de què l'assassinat fos una cosa tan graciosa.
Nawara Ven es va creuar de braços.
-I no ho és.
Més o menys en el mateix moment en què Rhysati va fer un pas cap enrere, imposant d'aquesta manera la presència d’M3 entre la seva persona i Còrran, aquest va comprendre que havia destruït molt, ràpidament tot el que pogués haver aconseguit mitjançant la seva tasca de relacions socials anterior. El jove corellià es va afanyar d’aixecar-se i es va posar molt seriós.
-Puc explicar-ho. De debò, puc explicar-ho...
L’ofegat twi'lek va agitar la punta d'una de les seves cues cefàliques davant del rostre d’en Còrran.
-He sentit dir això anteriorment.
-Sí, bé, però a diferència del que probablement deien els teus clients, és a dir la veritat. -Còrran va tornar el cap cap a l’androide -. Pots accedir als arxius de registre des d'aquí?
-Sóc perfectament capaç de dur a terme una àmplia gamma de funcions concernents en aquest...
-M'alegro. A veure si pots accedir als arxius de defunció corresponents als noms dels informes sobre aquests assassinats, i després intenta correlacionar-los amb els bits de naixement. -Els ulls de l’androide van començar a parpellejar, i Còrran es va tornar cap als seus companys de l'esquadró -. Vaig a donar-vos la versió abreujada, d'acord? En la Força de Seguretat de Corèllia teníem un oficial d'enllaç imperial que era prou ambiciós com per somiar d’arribar a ser un Gran Moff, i que a més estava dotat del talent suficient tant en allò de manipular els reglaments i la burocràcia com en arribar a convertir-se en un seriós problema. Aquest oficial volia que acabéssim amb totes les activitats de contraban rebel al sistema, però nosaltres estàvem més interessats a perseguir a la classe de pirates que realment li feien mal a la gent, com els contrabandistes de brillestim i similars. Loor, que així es deia l'oficial d'intel·ligència, va amenaçar amb acusar-me d'estar ajudant a la Rebel·lió. Els imperials que van fugir a Corèllia després de la mort de l'Emperador li van proporcionar un considerable suport al Diktat, i això significava que de sobte els oficials imperials disposaven del poder suficient per recolzar les seves amenaces. El meu cap, Gil Bastra, va decidir crear noves identitats per a ell, la meva companya Iella Wessiri, el seu marit Díric i jo, però sabia que Loor començaria a sospitar quan se n'adonés que passàvem molt de temps junts fora de la feina. Gil i jo vam crear els registres d'aquests contrabandistes, vam incloure indicis que existien i eren realment terribles, i després vam enviar informes que havien estat assassinats. Loor va veure tots els informes..., i el fet de llegir-los va ser el més a prop que va arribar a estar mai d'una autèntica investigació de camp. En una escena curosament assajada, Gil em va acusar d'haver executat els contrabandistes i jo vaig dir que no els havia matat, i que de tota manera ell no podia demostrar que ho hagués fet. Van organitzar una gran discussió amb un munt de crits, i Loor va donar per fet que mai més vam tornar a veure'ns després d'allò. Però ens vam veure, i ho vam organitzar tot de tal manera que poguéssim allunyar-nos de l'Imperi. -Còrran va sospirar -. Loor i jo no ens portàvem gens bé. Em va amenaçar amb una marca de mort per tots aquests assassinats si arribava a fer alguna cosa que no li agradés. Em vaig marxar, quan Loor em va tendir un parany i no va aconseguir matar-me... Bé, el cas és que va complir la seva paraula, i d'aquí ha sortit la marca de mort.
El twi'Iek va estendre les mans i va mirar a l’androide.
- Disposes dels registres, M3?
-Sí. Inclouen els bits de naixement.
-Gil va fer una bona feina. Converteix les dades temporals dels seus naixements i a l’hora militar. Inverteix els valors per als minuts i les hores, i després compara'ls amb la data de naixement de la següent persona per ordre alfabètic..., utilitzant el bàsic, naturalment.
L’androide va inclinar el cap cap a la dreta.
-Hi hi ha una progressió. La data de naixement d'un és el mes i el dia del naixement del següent, però la pauta no arriba a complementar-se.
-Ho fa si afegeixes el dia i l'hora del meu naixement. -Còrran va somriure -. I a més, l'hospital on van néixer no existeix..., i la ciutat en què se suposa que es troba aquest hospital tampoc existeix.
Rhysati va sortir de darrere de l'androide, va estendre el braç cap en Còrran i li va donar uns copets a l'espatlla.
-M'alegra saber que ets innocent, però no podríeu haver trobat una altra cosa a part de la mort per enganyar al vostre imperial?
-Bé, quan estàs a la Força de Seguretat veus tantes morts que o te les prens a broma o acaben amb tu. A més, veure com Loor llegia els informes ficticis i reaccionava a ells va resultar realment molt divertit.
-Aleshores suposo que l'informe de la mort de Gil Bastra li semblaria bastant divertit, no?
Còrran es va quedar bocabadat.
- Què?
El cap de l’androide es va tornar a alçar.
-També hi ha una notificació de la mort de Gil Bastra. Va aparèixer quan vaig sol·licitar les dades referents a tots els noms de l'informe.
-Això és impossible.
-Em temo que no, senyor. -El cap d’M3 es va inclinar cap a l'esquerra -. Anava unida a la transmissió nombre A34920121 de la xarxa hologràfica imperial.
El pilot va bellugar el cap i va desitjar no sentir-se tan inexplicablement buit per dins. «Gil, mort?»
-No. No ho crec... Gil no pot haver mort.
El twi'lek el va ajudar a seure’s al banc.
- Quin grau de fiabilitat té l'informe de la seva mort?
Els ulls de l'androide van emetre una ràpida sèrie de centelleigs.
-Respondre en aquesta pregunta podria posar en perill les operacions de recollida de dades d'intel·ligència.
- I què més dóna, Nawara? -Còrran es va passar les mans per la cara -. Era prou fiable per ser emès per la xarxa hologràfica.
Nawara va esbossar un somriure meticulosament mesurat, encara que la visió dels seus afilats dents contenia una ombra d'amenaça.
-No, Còrran: l'únic que sabem és que l'informe d'una mort va ser emesa per la xarxa hologràfica. Això no ens diu absolutament res sobre la fiabilitat de la informació en què es basava l'informe. Aquest informe podria estar basat en alguna cosa que va fer el teu Gil, o fins i tot en alguna cosa que el vostre Loor va fer per tal de localitzar-vos.
«Té raó...»
-El que siguis capaç de detectar aquesta classe d'inconsistència significa que havies de ser un gran advocat.
El twi'lek li va donar un copet a l'espatlla.
-Si haguessis intentat establir un cas contra un dels meus clients t'ho hauria fet passar molt malament, Còrran..., i això tant si el meu client estava mentint sobre la seva innocència com si deia la veritat. Bé, M3, fins a quin punt és fiable aquest informe? Hi ha d’altres informes que ho corroborin?
-No disposo de cap informe relacionat.
-I el que disposessis d'algun no canviaria en res les coses, almenys si es tractava d'informes procedents de la Força de seguretat de Corèllia. Gil tenia ple accés en aquesta base de dades. De la mateixa manera que va crear noves identitats per a ell mateix, la meva companya, el seu marit i per a mi, hagués introduït totes les dades necessàries per tal que tot semblés el més real possible. Us asseguro que va fer un treball realment conscienciós: disposàvem d'identitats temporals que ens permetrien viatjar als mons en què havia creat identitats molt sòlides darrere de les quals podríem amagar-nos.
En la meva última destinació, em va fer treballar com a ajudant personal del Prefecte Militar local.
Rhysati va clavar els seus ulls color avellana en el rostre d’en Còrran.
- Ens estàs dient que no ets Còrran Horn?
-No, no... Sóc Còrran Horn. Vaig utilitzar les identitats que Gil va crear per a mi quan vaig haver de fugir i necessitava amagar-me, però em vaig unir a la Rebel·lió sota la meva veritable identitat. –Còrran va respirar fons, i després va deixar escapar un prolongat sospir -. Escolteu, tot el que us he dit sobre mi és veritat, però... Bé, no us ho he dit tot. No és que no hi hagi confiat en vosaltres, però hi ha moltes coses de les quals no volia parlar i...
Rhysati va estendre el braç i li va estrènyer suaument l'espatlla.
-Ei, tots tenim mals records.
-Gràcies, Rhys. -Còrran estava sentint una estranya opressió al pit, però quan va començar a parlar va notar que una part de la tensió s'anava dissipant a poc a poc -. Hi havia molts comptes pendents entre Loor i jo, i saber que havia de fotre el camp d'allà va fer que el comencés a desafiar seriosament. Loor va decidir donar-me una lliçó. Pel que pensava seria la meva última missió, vaig agafar una ala-X del dipòsit d'aparells que havíem capturat i reconvertit per al nostre ús. Se suposava que havia de sotmetre a una inspecció sorpresa als petits contrabandistes que estaven arribant al sistema. Xiulador i jo vam pujar a l'ala-X: la unitat R2 havia estat amb mi en les operacions de camp, i jo disposava de tots els nous expedients d'identitat que Gil havia creat per a mi. Sense que Loor ho sabés, Xiulador ja havia computat un cert nombre de salts des de Corèllia. Perquè havia planejat emportar-me'l amb mi quan em fora. Quan vaig arribar al lloc on se suposava que hi havia els contrabandistes, vaig trobar restes de naus i dues esquadrilles de caces TIE amb moltes ganes de guerra. Vaig il·luminar un parell dels caces amb els meus canons làser, i després vaig saltar a l’hiperespai. Aquest és el principi d'una llarga història sobre el com i el perquè estic aquí ara.
M3, els ulls relluint com estrelles en el seu negre rostre, va abaixar la mirada cap a ell.
- Disposa de còpies dels arxius d'identitat del senyor Bastra i els altres, senyor?
-No. Gil era l'única persona que tenia un joc complet, i estic segur que els va destruir. Només disposo del meu, i està guardat en la memòria de Xiulador.
-Si pogués proporcionar-me els seus expedients, senyor, aleshores potser podria examinar les nostres bases de dades i veure si puc localitzar altres expedients que hagin estat manipulats de manera similar, la qual cosa em permetria determinar si la nova identitat del senyor Bastra ens és coneguda.
-Ooryl percep la saviesa d'aquest pla.
Còrran va tornar el cap per dirigir un somriure de dalt a baix al gandià.
-Jo també. No veig en què pot perjudicar.
-Si m'ho permet, senyor, llavors sol·licitaré aquesta informació a la seva unitat R2 i intentaré resoldre aquest misteri.
Còrran va assentir.
-Fes tot el que necessitis fer.
-Sí, senyor, la qual cosa em recorda una cosa... –L’androide va lliurar a cada pilot una prima tira de plàstic proveïda d'una cinta magnètica negra -. Són les assignacions dels seus allotjaments. El senyor Horn i el senyor Qrygg seguiran estant junts. Senyor Ven, vostè s'allotjarà amb el senyor Jace, i la senyoreta Ynr compartirà una habitació amb la senyoreta Dlàrit.
El corellià va tornar la mirada cap al gandià.
-Si més no sé que no ronques -va dir, mentre pensava que en realitat ni tan sols sabia si respirava.
Els teixits tous de l'interior de la boca d’Ooryl van ondar durant uns segons.
-Ooryl creu que tu tampoc ronques. Ooryl no dorm de la mateixa manera que la majoria dels altres, de manera que la teva producció ocasional de sons rítmics de naturalesa nocturna no suposa cap problema. De fet, Ooryl fins i tot la troba una mica relaxant i tranquil·litzadora.
-És la primera vegada que la sento descriure com “relaxant i tranquil·litzador”. -Còrran es va posar vermell, i després es va aixecar i li va donar uns copets al braç -. De fet, amic meu, em sembla que no hi ha absolutament res del teu company d'habitació que pugui ser descrit emprant aquestes paraules.
Els vermellosos ulls d’en Nawara es van enfosquir lleugerament.
-No vaig a enfrontar-me en Jace en una lluita per l'espai reflector per exhibir-me, pel que crec que els nostres conflictes seran mínims..., la qual cosa serà un gran alleujament. Rhysati, en canvi, tindrà més problemes amb l'altra thyferraniana.
- Per què? Penses que vaig a perdre el temps preocupant-me pel meu aspecte per impressionar-vos? Ni ho somiïs. -Rhysati es va creuar de braços -. Vaig a dedicar tot el meu temps a convertir-me en el millor pilot de l’esquadró, així que l'amor no ocupa un lloc molt alt en la meva llista de prioritats.
Còrran va somriure.
-I a més no necessites esforçar-te per estar bella, Rhys.
-Ah, naturalment. Recorda això quan converteixi el teu ala-X en un munt vermell de ferralla mig fosa.
-Oh, espero que no faci això, senyoreta Ynr... -Una nota queixosa es va infiltrar en la veu d’M3 mentre agitava els braços -. Els impresos que hauria d'omplir, el consell de guerra i les sol·licituds per als sistemes i les peces de recanvi... Seria un treball realment interminable.
-Tranquil·litza't, M3. Només estava fent broma.
-Ah. Oh... Sí, naturalment. Per descomptat. -Els braços de l’androide negre van baixar fins a quedar enganxats als seus costats -. Si no em necessiten per a res més, vaig a localitzar en aquest Xiulador seu, senyor Horn, i veuré què puc fer per esbrinar alguna cosa més sobre la destinació del seu amic.
-Gràcies, M3. -Còrran va reprimir un somriure mentre l'androide girava sobre els seus peus i començava a caminar cap a la porta amb passos tan curts com cautelosos -. Vas tractar amb androides de protocol en els tribunals, Nawara?
Les puntes de les cues cefàliques del twi'lek van retrocedir lleument.
-Funcionaven com assessors paralegals, però no se'ls permetia entrar al tribunal sense perns de subjecció. En una ocasió un jutge li va tirar el seu mall a un.
-Espero que no fos al teu.
-No. La meva presència no era excessivament benvinguda als tribunals imperials, de manera que qualsevol androide que hagués pogut permetre’m emprar tampoc hauria pogut tenir accés als tribunals.
Rhysati va arrufar les celles.
-Però llavors no hi havia cap possibilitat que la defensa que oferies als teus clients fos tan eficient com hauria hagut de ser. Això no és just.
-La llei i la justícia poques vegades es veuen servides al mateix temps –va replicar Nawara, i va arronsar les espatlles -. La recerca de la justícia ha acabat portant-nos a tots a l'Aliança, oi? Rhys, tu volies justícia pel trasllat forçós de la teva família quan l'Imperi la va obligar a fugir de Bespin. Jo estic buscant la classe de justícia que no vaig poder aconseguir per als meus clients. Còrran vol la justícia negada a persones innocents oprimides pels funcionaris imperials. -Nawara va fer una pausa i es va tornar cap al gandià -. I tu, amic meu? Quina és la justícia que busques?
Les parpelles cuirassades d’Ooryl es van unir durant un segon sobre els seus ulls multifacetats.
-Ooryl no creu que poguessis entendre del tot què és el que Ooryl cerca. L'acceptació que Ooryl ha conegut aquí certament és un alleujament molt benvingut després dels prejudicis de l'Imperi. Això n'hi haurà prou com la justícia d’Ooryl.
-No hi ha dubte que és una recerca realment noble, Ooryl -li va assegurar Nawara.
Còrran va ser el primer integrant del quartet a sortir de la sala de reunions. La ruta cap a les seves noves llars els va treure del complex principal a través d'un túnel i els va conduir fins a un conjunt d’habitacions i suites més petit. En un passat ja una mica llunyà la base rebel havia estat un enorme complex miner de Folor, la lluna més gran de Commenor. El sistema de Commenor havia estat escollit a causa de l'elevat nivell de trànsit comercial que el travessava, i a causa de la seva proximitat a Corèllia i els mons del nucli.
Còrran va permetre que la seva mà dreta es llisqués sobre la llisa superfície de les parets del túnel.
- Realment busquem la justícia, Nawara, o en realitat volem venjança?
- O es tracta d'un cas, Còrran, en què la venjança i la justícia són dos aspectes de la mateixa cosa? Tots volem veure caure l'Imperi. La mort de l'Emperador va suposar un progrés per a la nostra causa, però no per conduir el conflicte a la conclusió que desitgem. Tres de cada deu mons es troben en un estat de rebel·lió declarada i potser un altre vint per cent presti un suport nominal a la nostra lluita, però la meitat dels mons segueixen estant fermament aliats contra nosaltres. Quan l'Emperador va dissoldre el Senat, va lliurar el control de les seves províncies als Moffs. No crec que Palpatine pensés que aquesta acció constituís una barrera protectora contra el desastre, però ha acabat convenint-se en això.
-Ja ho sé. Si no fos perquè alguns dels Moffs intenten aconseguir el poder i imposar-se als altres, ara estaríem a punt de veure'ns expulsats del nucli. -El corellià va arrufar el nas -. Però amb Vader i l'Emperador morts i les Estrelles de la Mort destruïdes, em pregunto si la Rebel·lió no ha perdut una part del seu apassionat ímpetu inicial.
-Estic d'acord amb tu. -Rhysati va passar a la primera fila del quartet, i després es va girar per retrocedir pel passadís fins aturar-se davant d'ells -. Vader era un símbol, igual que l’Emperador, i quan van morir l'alleujament va ser palpable. Penso que aleshores molta gent va creure que la Rebel·lió havia aconseguit tots els seus objectius. Em sembla que la revitalització de l'Esquadró Rebel és un signe de què almenys el comandant Antilles i l'almirall Ackbar no comparteixen aquesta creença.
El twi'lek va prendre una de les seves cues cefàliques entre dos dits i la hi va tirar cap enrere, estenent-la per sobre de la seva espatlla esquerra.
-En derrotar a l'Emperador a Endor, la Rebel·lió va demostrar que era un autèntic poder amb el que s’havia de comptar dins de la galàxia. Un mes després d'Endor, el Consell Provisional de l'Aliança va emetre la Declaració d'una Nova República. La Rebel·lió es va convertir en un govern, encara que es tractés d'un govern on els recursos reals eren molt reduïts, i va presentar una alternativa a l'Imperi. Els mons que s'uneixen a la Nova República ho estan fent sota els seus propis termes, i aquestes negociacions disten molt de ser tranquil·les i ràpides. Destruir l'Emperador va fer que moltes nacions s'unissin al bàndol de la Rebel·lió, però les que ho van fer van ser bàsicament les que es sentien més oprimides o amenaçades.
Còrran va reflexionar durant uns moments abans de parlar.
-El que estàs dient és que la victòria d'Endor va transformar una insurrecció militar en una entitat política.
-No és exactament això, però se li acosta bastant. La política sempre va formar part de la Rebel·lió, però mentre s'estava lliurant la guerra, aquest aspecte va romandre considerablement adormit. Amb la mort de l'Emperador es va tornar més important, perquè permetia que la Rebel·lió disposés de més mons sense haver de recórrer a la conquesta militar. -Nawara va estendre un dit acabat en una urpa per assenyalar cap enrere -. La gira victoriosa del comandant Antilles mostra com n’era d’important i és la política per la Rebel·lió, perquè un líder militar clau va ser apartat del servei i obligat a exercir funcions diplomàtiques.
-I a més està tot el que s'explica sobre Luke Skywalker i la possibilitat de restablir els Cavallers Jedi -va dir Rhysati, i va somriure -. Els Jedi ja havien estat aniquilats quan vaig néixer, però la meva àvia solia explicar històries sobre ells i les Guerres Clòniques.
-El meu avi va lluitar en les Guerres Clòniques.
El twi'lek va mirar Còrran.
- El teu avi era un Jedi?
-No, només era oficial de la Força de Seguretat, igual que ho vam ser el meu pare i jo. Va conèixer en alguns Cavallers Jedi i va combatre al costat d'ells en un parell d'accions lliurades prop de Corèllia, però mai va arribar a ser un Jedi. El seu millor amic ho era i va morir a les guerres, però l'avi tot just parlava d'aquests temps. -Còrran va abaixar la mirada -. Quan Vader va començar a perseguir a tots els Jedi, els recursos de la Força de Seguretat van ser utilitzats per localitzar..., i al meu avi això no li va agradar gens.
-La classe de ressentiment que aquesta acció imperial va engendrar entre la gent constitueix precisament el medi, gràcies al qual l'Aliança pot incorporar nous mons.
La princesa Organa i l'exèrcit de diplomàtics que treballen per l'Aliança han fet més per enfortir la Nova República del que podria fer tota la flota Katana..., suposant que aquesta llegenda fos una realitat i que disposés del control d'aquesta flota. Tot i així, hi ha un límit al que els diplomàtics poden arribar a fer.
-Per això la reconstitució de l'Esquadró Rebel.
-Això crec, Còrran.
Rhysati va arrufar les celles.
- Què m'està escapant?
Còrran va assenyalar a Nawara amb una inclinació del cap.
-Està dient que els diplomàtics ja han extret pràcticament tot el mineral que poden arribar a proporcionar. Els mons que volen unir-se a nosaltres ho han fet i aquells que no volen unir-se a nosaltres no ho han fet, i els que no estan molt segurs del que volen fer necessitaran alguna cosa que els convenci. Thyferra, per exemple, és la font del noranta-cinc per cent del bacta de la galàxia. En aquests moments Thyferra és neutral i obté grans beneficis venent bacta a tots els bàndols, però volem tenir-los amb nosaltres. Introduir un parell de thyferrans a l’Esquadró Rebel els envia el missatge que ens semblen molt valuosos, igual que passa amb el fet de tenir bothans a l’esquadró.
-I la unitat està manada per un corellià i compta amb un altre pilot corellià. -Nawara es va colpejar el pit amb la mà -. Pel que fa a mi, o represento als twi'leks o als advocats.
Rhysati va riure.
-En aquest cas, suposo que jo represento als refugiats.
Ooryl va petar un trio de dits sobre la seva targeta de dades.
-Ooryl representa Gand.
-Llavors, i si aquesta unitat és un símbol que està ple de símbols, se suposa que hem de fer alguna cosa molt simbòlica per aconseguir que més mons s'uneixin a la Nova República. -Còrran va somriure -. Mentre això signifiqui que tindré ocasió de fer caure el pes de la justícia sobre uns quants pilots imperials, estic totalment a favor.
-Oh, crec que disposaràs d'aquesta oportunitat, Còrran. -Els ulls de color rosat del twi'lek es van enfosquir fins a adquirir el color de la sang seca -. Em sembla que l’Esquadró Rebel disposarà de la més gran d'aquesta classe d'oportunitats.
- Creus saber quin serà el nostre pròxim objectiu, Nawara?
-És pura lògica, Còrran. -Les cues cefàliques del twi'lek tremolar a l'uníson -. Abans que transcorri molt de temps haurem d'enfrontar-nos al major de tots els símbols.
Esperem que ens s'ensinistren molt bé, perquè l'Esquadró Rebel serà la punta de la llança que l'Aliança s'enfonsarà en el cor de l'Imperi.
Un calfred gelat va baixar per la columna vertebral d’en Còrran.
- Coruscant?
-Com més aviat caigui, més aviat es desintegrarà l’Imperi.
-No he volgut anar a Coruscant. -El pilot corellià va somriure -. Però si he d'anar, fer-ho dins de la cabina d'un ala-X rebel servirà perquè la visita sigui molt més memorable.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada