dissabte, 6 de juliol del 2013

L’Esquadró Rebel (II)


Anterior


2

Wedge Antilles saludar a l'almirall Ackbar i va mantenir la salutació fins que el mon calamarià l'hi va tornar.
-Li agraeixo que hagi accedit a rebre'm, senyor.
-Veure'l sempre és un plaer, comandant Antilles. -Sense moure el cap, Ackbar va dirigir un ull cap a l'altre humà present al seu despatx -. El general Salm i jo estàvem analitzant l'impacte que suposa tornar tenir l'Esquadró Rebel a la flota. Salm opina que ja estan preparats per entrar en acció, i no hi ha dubte que la llista de noms és impressionant.
El pilot de caça de cabells castanys va assentir.
-Sí, senyor. Precisament volia parlar amb vostè d'aquest tema, si és possible... -Wedge va veure com la cara d’en Salm s'aombrava -. S'han dut a terme certs canvis sense consultar-me prèviament.
Salm va deixar de contemplar el globus blau suspès en un racó del despatx i va ajuntar les mans darrera l'esquena.
-Hi hi ha certes circumstàncies més enllà del nostre control que han fet necessaris aquests canvis, comandant Antilles.
-Sóc conscient, senyor. Els tinents Hobbie Klivan i Wes Janson faran un excel·lent treball amb els nous esquadrons d'ensinistrament. - «No voldria perdre'ls, però la veritat és que ja havia perdut aquesta batalla fa molt de temps.» - I també comprenc el perquè la meitat de les vacants del meu esquadró són adjudicades a nomenaments polítics...
Ackbar va aixecar el cap.
-Però no ho aprova?
Wedge va aconseguir contenir-se i va callar la rèplica sarcàstica que havia acudit als seus llavis.
-Almirall, he passat una gran part dels dos anys i mig transcorreguts des que va morir l'Emperador recorrent mons que acabaven d'incorporar-se a l'Aliança perquè algú va decidir que els nostres nous aliats necessitaven veure que teníem herois, i que no tots érem els bandits que l'Imperi afirmava que érem. He donat discursos, he besat nadons i he posat perquè em traguessin hologrames al costat de molts més líders mundials dels que mai vaig saber que existissin. Vaig estar allà quan la nostra maquinària propagandística va convertir l'Esquadró Rebel en l'agulla que va fer esclatar els globus de les Estrelles de la Mort de l'Emperador.
Els llavis del general humà que dirigia el centre d'ensinistrament de caces estel·lars de la Rebel·lió en Folor es van corbar en un somriure gelat.
-Llavors suposo que comprèn per què és tan important que els nostres aliats disposin de representants dins del nostre esquadró més famós i admirat.
-Sí, però també sé distingir entre un veritable esquadró de caça i el monstre en què han convertit l'Esquadró Rebel. L'Imperi no es tirarà a terra i deixar-se matar merament perquè aparegui una dotzena de naus dins d'un sistema.
-Clar que no.
-Però això és el que està suggerint el nostre cos diplomàtic, general. Els bothans volen tenir un pilot en l’Esquadró Rebel perquè ells van descobrir l'existència de la segona Estrella de la Mort i nosaltres vam acabar amb ella. I també comprenc per què és important que tinguem a dos thyferrans: hem de mantenir contents els dos conglomerats que controlen la producció de bacta, oi?
Ackbar va alçar una mà palmípede.
-Comandant, crec que la pregunta realment pertinent és la de si els pilots seleccionats són inferiors a d’altres candidats.
-No ho són, senyor, però...
- Però?
Wedge va fer una profunda inspiració d'aire i després el va deixar escapar molt a poc a poc. «Luke m'estaria dient que la ira no t'ajuda en res. Té raó, per descomptat, perquè la ira no m’acostarà ni un mil·límetre al que realment vull aconseguir... »
-Almirall, estic al comandament d'un esquadró de caça. Som un esquadró d'elit, i l'únic que vull canviar de la meva unitat és el nostre índex de supervivència. Vostè m'ha permès triar entre els nous pilots que s'estan incorporant a les nostres forces, i he acabat formant un grup magnífic. Amb una mica més d’ensinistrament, crec que puc arribar a convertir-los en la classe d'unitat que omplirà d'autèntic terror els cors dels imperials. I -va afegir, dirigint una inclinació de cap al general Salm -estic totalment d'acord amb la selecció de tots els pilots de la llista de què disposen excepte en dos casos: Rebel Cinc i el meu oficial executiu.
-El tinent Deegan és un excel·lent pilot.
-Cert, general, però és corellià..., igual que jo i que Còrran Horn. Em sembla que el fet que Corèllia gaudeixi d'un excés de representació dins de l'Esquadró Rebel no és políticament prudent.
Un dels ulls d’Ackbar va tremolar de manera gairebé imperceptible.
- Ha pensat en algú per substituir-lo?
Wedge va assentir.
-M'agradaria utilitzar Gavin Darklighter.
Salm es va afanyar a moure el cap.
-No és més que un jove granger de Tatooine convençut que en ser capaç de matar rates womb a trets des d'un lliscador de superfície pot arribar a convertir-lo en un heroi.
-Disculpi, senyor, però Luke Skywalker no era més que un jove granger de Tatooine, la capacitat per matar rates womb a trets des d'un lliscador de superfície va acabar convertint-lo en un heroi.
La resposta d’en Wedge va fer que el general fes una ganyota.
-No pretendrà suggerir que Darklighter posseeix el mateix control de la Força de què disposa el comandant Skywalker.
-No sóc un expert en aquest tema, senyor, però el que sí sé és que en Gavin té tant valor i entusiasme com Luke. -Wedge es va tornar cap al mon calamarià -. Gavin tenia un cosí, Biggs, que va estar amb Luke i amb mi en la trinxera de Yavin. Biggs es va quedar amb Luke quan em van ordenar que em retirés, i va morir a Yavin. Gavin va venir a veure’m i em va dir que volia unir-se al meu esquadró.
-El que el comandant Antilles no li està dient, almirall, és que Gavin Darklighter només té setze anys. És un nen.
-Doncs veient-lo ningú ho endevinaria.
Un tènue sotrac va recórrer les espines facials d’Ackbar.
-Disculpeu-me, cavallers, però determinar l'edat d'un ésser humà basant-se en pistes visuals és una habilitat que mai he aconseguit arribar a dominar. Tot i així, crec haver entès el general Salm. Darklighter és francament jove, no?
- Està suggerint l'almirall que algú, en algun lloc situat dins dels confins de l'Aliança, no voldrà acceptar Gavin quan necessitem ficar un pilot dins de la cabina d'un ala-X? Crec que el comandant Varth estaria encantat de tenir-lo a bord.
-Potser, comandant Antilles, però Varth té molt més èxit a l'hora de mantenir amb vida els seus pilots que vostè. -La calma amb què va parlar Ackbar va impedir que l'observació es convertís en un hirient retret, però per molt poc -. I sí, ja sé que el comandant Varth mai ha hagut d'enfrontar-se a una Estrella de la Mort.
El líder de l’Esquadró Rebel va arrufar les celles.
-Senyor, Gavin va venir a veure’m perquè Biggs i jo érem amics. Crec que tinc l'obligació d'ajudar-lo en tot el que pugui. Fins i tot el general Salm estarà d'acord que les puntuacions que Gavin ha obtingut en les proves són magnífiques: d'aquí a tres dies s'enfrontarà a l'escenari del Redempció, i espero que la puntuació que obtingui en aquesta prova no tingui res a envejar a la de les anteriors. Vull que Gavin formi parella amb Shiel, el shistavanià. Penso que poden arribar a ser un bon equip. -Va estendre les mans.- Gavin està totalment sol al món i busca una nova llar. Permetin-me incloure'l a l’Esquadró Rebel.
Ackbar mirar Salm.
-Deixant de banda aquest nebulós problema de l'edat, té algun motiu per oposar-se en aquesta elecció?
Salm va mirar Wedge i va acabar inclinant el cap.
-En aquest cas, i si Darklighter obté una bona puntuació en la seva prova del Redempció, no veig per què no podem permetre que el comandant Antilles se surti amb la seva.
«Això vol dir que la meva elecció per al lloc d’OE es trobarà amb la màxima oposició possible..., que era justament el que m'esperava.»
-Moltíssimes gràcies, general.
La boca d’Ackbar es va obrir en la imitació mon calamariana d'un somriure.
-Em sembla que ha aconseguit imitar a la perfecció el grau de sarcasme habitual del general Solo.
-Em sap greu, senyor. -Wedge va somriure, i després va unir les mans darrere de la seva esquena -. També m'agradaria poder albergar l'esperança que el general acabi permetent-me triar el meu propi oficial executiu.
L'almirall va mirar al seu comandant de caces estel·lars.
- Qui ocupa aquesta posició actualment?
-La capitana Aril Nunb. És la germana de Nien Nunb, un dels altres herois d'Endor. Les seves capacitats de pilotatge són tan elevades com les del seu germà, i va treballar durant molt de temps amb ell en els seus dies de contrabandista. Sullusta ens està proporcionant ajuda, i no hi ha dubte que tenir-la a l’Esquadró Rebel incrementaria el nivell d'ajuda del govern de SoroSuub.
- Té alguna cosa a dir en contra d'aquesta avaluació?
Wedge va moure el cap.
-No, senyor.
- I llavors quin és el problema?
-Aril Nunb és una pilot meravellosa, almirall, i m'encantaria tenir-la en el meu esquadró, però no com el meu OE. Per ocupar aquest lloc necessito algú que em pugui ajudar a ensinistrar els meus pilots. El que fa Aril i el que fa el seu germà és... Bé, per a ells es tracta d'alguna cosa intuïtiva, i no poden ensenyar a d’altres pilots. Com el meu OE, se sentiria frustrada i els meus pilots es sentirien frustrats, i jo hauria d’enfrontar-me a un autèntic caos.
- I ha pensat en un altre candidat?
-Sí, senyor. -Wedge va mirar al general Salm i es va preparar per suportar la seva reacció -. Voldria en Tycho Celchu.
- Per descomptat que no! -La explosió que Wedge havia esperat d’en Salm no el va desil·lusionar -. Almirall Ackbar, no permetré sota cap circumstància que Celchu pugui acostar-se a un esquadró en actiu. El sol fet que no estigui a la presó no m'impulsa a desitjar tenir-lo sota el meu comandament.
- La presó! -Wedge s'havia quedat bocabadat -. Aquest home no ha fet res que mereixi ser castigat amb l'empresonament.
-No es pot confiar en ell.
-Doncs jo crec que sí.
-Vinga, Antilles..., ja sap per quina classe d'experiències ha passat, no?
-El que sé és que Tycho Celchu és un heroi, i que les seves heroïcitats estan molt per sobre de tot allò que pugui haver fet jo. A Hoth va lluitar com un dimoni, i a Endor va pilotar una ala-A de tal manera que va aconseguir que tota una esquadrilla de caces TIE perdés el seu temps perseguint-lo a través de l'Estrella de la Mort. Els va mantenir allunyats de nosaltres quan Lando i jo vam passar a l'atac i vam volar el reactor de la instal·lació. Va combatre a Bakura i després va prendre part en missions subsegüents amb l'esquadró, i després es va oferir voluntari..., i es va oferir voluntari, general, per pilotar un caça TIE capturat i anar a Coruscant en una missió secreta. Va ser capturat. Va escapar. Això és tot.
-Això és tot el que vostè vol veure, Antilles.
- Què vol dir amb això?
-Vostè diu que Celchu va escapar. -El rostre d’en Salm es va endurir fins a convertir-se en una màscara d'acer -. Bé, potser el van deixar marxar.
-Oh, naturalment. Igual que van fer a Endor, no? -Wedge va torçar el gest, fent un terrible esforç per controlar la ira que sentia créixer en el seu interior -. Està lluitant amb fantasmes, general.
Salm va inclinar el cap en un lacònic assentiment.
-Té raó. I sap per què ho faig? Perquè vull evitar que vostè i els seus pilots acabin convertits en fantasmes.
-Bé, doncs jo també vull evitar que això arribi a passar, i tenir en Tycho amb nosaltres perquè ensinistri els meus pilots els proporcionarà les màximes possibilitats de supervivència.
Salm va alçar les mans cap al sostre, visiblement disgustat, i va mirar l'almirall Ackbar.
- Ho veu, almirall? Es nega a atendre a raons. Sap que el capità Celchu és una amenaça, però prefereix tancar els ulls davant la realitat.
-Prestaré orelles a qualsevol raó quan vegi el producte d'una mica de raonament, senyor.
Ackbar va alçar les mans.
-Cavallers, si us plau... Comandant Antilles, ha d'admetre que els temors del general Salm tenen una part de validesa. Si hi hagués cap forma de dissipar-los, potser podríem arribar a un acord.
-Ja havia pensat en això, senyor, i he parlat del tema amb el capità Celchu. -Wedge va començar a comptar punts amb els dits -. Tycho ha accedit a pilotar un Caçador de Caps Z-95 en els nostres exercicis d'ensinistrament, amb la potència del sistema làser reduïda fins al punt que només pugui pintar un objectiu, no danyar-lo.
També ha accedit a permetre que s'instal·li un artefacte destructor en el caça estel·lar, de manera que si pretén envestir alguna cosa o surt de les rutes espacials que li hagin estat assignades, pugui ser destruït mitjançant un control remot. Quan no estigui volant, també ha acceptat romandre sota arrest domiciliari a menys que vagi acompanyat per agents de seguretat de l'Aliança o membres de l’esquadró. També ha accedit a sotmetre’s a interrogatoris quan sigui necessari, a deixar-se examinar tota la seva correspondència i arxius d'ordinador i, fins i tot, que escollim el que menja i el quan i on ho menja.
Salm va fer un pas cap endavant i es va aturar entre Wedge i l’almirant de Mon Calamari.
-Tot això està molt bé, i fins i tot podria resultar efectiu, però no ens podem permetre el luxe de córrer semblant risc.
Ackbar va parpellejar lentament.
- I el capità Celchu ha acceptat aquestes condicions?
Wedge va assentir.
-Celchu no es diferencia en res de vostè, almirall: també és un guerrer. El que sap i el que pot ensenyar ajudarà a mantenir-se amb vida els pilots. El general Salm mai permetrà que torni a participar en un combat, naturalment.
-Això pot ser gravat en transpariacer.
-La qual cosa significa que exercir les funcions d'instructor és la seva única manera de contribuir a l'esforç bèl·lic. Han de donar-li aquesta oportunitat.
Ackbar va activar el petit comunicador adherit al coll del seu uniforme.
-Tinent Filla, tingui la bondat de localitzar el capità Celchu i acompanyeu-lo fins al meu despatx. -El mon calamarià va alçar la mirada cap Wedge -. On es troba ara?
Wedge va clavar els ulls en l'escriptori.
-Hauria d'estar en el complex de simuladors.
- On diu que està? - Va exclamar Salm, mentre el seu rostre es tornava de color porpra.
-El trobarà al complex de simuladors, tinent. Porti’l aquí immediatament. -Ackbar va desactivar el comunicador -. El complex de simuladors?
-Horn havia de passar per l'escenari del Redempció. Hi ha molt pocs pilots que sàpiguen manejar un TIE tan bé com Tycho, de manera que vaig decidir enfrontar-lo al Horn.
Els solcs labials d’Ackbar van tremolar.
-Em sembla que ja s'ha pres certes llibertats pel que fa al capità Celchu, comandant.
-Sí, senyor, però no he fet res que no fos estrictament necessari per aconseguir que els meus pilots arribin a saber volar el millor possible. Crec que estic sent bastant prudent amb tot el que fa en aquest assumpte.
- El curs d'acció més prudent, comandant, i això va sabent que volgués protegir a la resta de candidats i no únicament als seus, hagués estat el de mantenir allunyat el capità Celchu de les instal·lacions dels simuladors! -Salm va creuar els braços sobre el pit -. Potser és un heroi de la Nova República, però això no l'autoritza a posar en perill la nostra seguretat.
«Sí, potser el fer volar en Tycho avui hagi estat una mica prematur...»
-Procuraré no oblidar-ho en el futur, senyor -va dir després, baixant la mirada en una actitud de penitent.
Ackbar va trencar l'incòmode silenci carregat de tensió que va seguir a les paraules d’en Wedge.
-El fet fet està. Utilitzar el capità Celchu a l'escenari haurà augmentat enormement el seu grau de dificultat, no?
Wedge va assentir, sense poder evitar que un tènue somriure tornés a infiltrar-se en els seus llavis.
-Sí, senyor..., i això és just el que jo volia aconseguir. Horn és realment bo, i el trio de pilots que l'han ajudat durant l'exercici també és força bo. En conjunt, Horn o Bror Jace, el thyferrà, són els millors pilots de tot el grup. Jace és arrogant, la qual cosa posa molt furiós en Horn i l'impulsa a donar el màxim de si mateix. Horn, per la seva banda, és impacient. Això pot acabar matant-lo, i l'única forma d'aconseguir que ho entengui és fent que algú el liquidi durant els exercicis. Tycho és capaç d'acabar amb ell.
La porta del despatx d’Ackbar es va obrir i una oficial rebel acompanyada per un pilot vestit amb un vestit de vol negre va creuar el llindar.
-El capità Celchu, almirall.
Tycho es va posar ferms.
-Em presento tal com se m'ha ordenat, senyor.
-Descansi, senyor Celchu.
Wedge li va dirigir un somriure tranquil·litzador al Tycho, que era una mica més alt que ell.
L'almirall es va aixecar de la seva butaca.
-Pot anar-se'n, tinent. -El mon calamarià va esperar que la porta s'hagués tancat darrere del seu ajudant, i després va assenyalar en Wedge amb una inclinació del cap -. Capità Celchu, el comandant Antilles m'ha dit que vostè ha acceptat un nombre notablement elevat de restriccions referents a la seva persona i les seves activitats. És cert això?
Tycho va assentir.
-Sí, senyor, ho és.
- És conscient que pilotarà una bomba indefensa, i que mancarà de llibertat i d'intimitat?
-Sí, senyor.
El mon calamarià va tancar la boca durant un moment i després va contemplar en silenci el pilot d'ulls blaus.
-No se’l tractarà millor del que em tractaven a mi quan vaig ser esclau del Gran Moff Tarkin. De fet, se’l tractarà encara pitjor, perquè el general Salm, aquí present, creu que vostè constitueix una amenaça per a la Nova República. Per què ha acceptat semblant tractament?
Tycho va arronsar les espatlles.
-Perquè és el meu deure, senyor. Vaig decidir unir-me a la Rebel·lió. Vaig escollir gelar-me a Hoth. Vaig seguir ordres i vaig atacar una Estrella de la Mort. Em vaig oferir voluntari per a la missió que em va ficar en tots aquells embolics. Vaig fer totes aquestes coses perquè eren el que havia acceptat fer quan em vaig unir als rebels. -Va abaixar la mirada -. A més, fins i tot el pitjor que vostès puguin arribar a fer-me sempre serà preferible a la captivitat imperial.
Salm, la suor relluint en la seva calb cap, va assenyalar en Tycho amb un dit.
-Tot això és molt noble, almirall, però que potser esperaríem una mica menys d'algú en la seva posició?
-No, general, i tampoc esperaríem menys d'un noble fill d’Alderaan. -El mon calamarià va agafar el quadern de dades que hi havia damunt del seu escriptori -. Vaig a signar unes ordres perquè el capità Celchu sigui nomenat Oficial Executiu de l’Esquadró Rebel, i perquè Gavin Darklighter entri a formar part.
Wedge va veure enfosquir-se l'expressió d’en Salm, de manera que va reprimir el somriure que estava a punt d'acudir als seus llavis. Tot i així, no va poder evitar fer l'ullet en Tycho. «Dos vols, dues victòries...»
Ackbar va donar un cop d'ull a la pantalla del seu quadern de dades i després va tornar a aixecar la mirada cap a ells.
-Comandant Antilles, espero ser informat sobre qualsevol irregularitat o problema relacionat amb la seva unitat o el seu personal.
Un androide de protocol militar M-3PO ha estat assignat al seu despatx per ajudar-lo a redactar els informes. Utilitzeu-lo.
El corellià va posar els ulls en blanc.
-Com vulgui, senyor, però penso que aquest androide podria ser més útil en altres llocs.
-Estic segur que això és exactament el que pensa, comandant, però aquest tipus de decisions són preses per aquells de nosaltres que no hem rebutjat una vegada i una altra els ascensos.
Wedge va alçar les mans.
-Sí, senyor.
«Em rendeixo, almirall -va pensar-, però no ha aconseguit enganyar-me. Li agrada prendre part en les batalles tant com a mi, però vostè treballa amb els grans navilis mentre que jo prefereixo les naus veloces.»
-Excel·lent. M'alegro que ens entenguem l'un amb l'altre. -Ackbar va assenyalar la porta amb una inclinació del cap -. Poden anar-se'n. Suposo que els dos tindran coses a celebrar.
-Sí, senyor.
-Un últim assumpte...
Wedge va alçar els ulls i va veure que Tycho girava sobre els seus talons per mirar a l'almirall.
- Senyor? -Van preguntar tots dos a cor.
- Quina opinió li han merescut els pilots que van passar per l'escenari del Redempció?
Wedge va mirar al seu OE.
- Va aconseguir acabar amb Horn?
Tycho es va posar vermell.
-Oh, vaig aconseguir donar-li..., però no vaig aconseguir deixar-lo tan acabat com m'hagués agradat. Almirall -va afegir, somrient orgullosament-, si els pilots contra els que he volat poden considerar representatius de la resta de les persones amb qui hauré de treballar, aleshores l'Esquadró Rebel hauria d'estar en condicions d'operar dins d'un parell de mesos..., i no trigarà molt més en convertir-se en el flagell de l'Imperi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada