diumenge, 20 d’agost del 2017

El Planeta Misteriós (XIX)

Anterior



CAPÍTOL 19

Ànakin es removia nerviosament en l'estret interior del transport, sense poder veure res per les petites finestretes incòmodament situades darrere dels seients. L'única cosa que podia veure era una espurna de cel i un horitzó verd ple de protuberàncies. Conforme el transport volava cap al sud, no paraven d'entrar i sortir del terminador[1], i la cabina es va anar il·luminant i enfosquint alternativament fins que el transport va virar en direcció oest i van volar cap a la joventut del dia.
Durant el seu viatge al transport només podria oferir-los les comoditats més bàsiques: quatre seients, estrets i suspesos a sota d'un sostre baix, i una porta tancada entre ells i el pilot. Obi-Wan podia percebre la presència d'un humà darrere de la porta i res més. El transport era un model bastant familiar, un vehicle expedicionari lleuger que els navilis de majors dimensions solien transportar en els seus cellers de càrrega per a tasques d'exploració a distància reduïda. Allà no hi havia res exòtic.
–Aquesta no és manera d'administrar un planeta –va dir Ànakin.
Obi-Wan estava d'acord amb ell.
–Es comporten com si haguessin tingut problemes recentment.
– Amb la Vergere?
Obi-Wan va somriure.
–Vergere va rebre instruccions de no crear cap mena de problemes. Potser els hagin tingut amb els visitants desconeguts que va ser enviada a investigar.
–No percebo res semblant pels voltants –va dir Ànakin–. Puc sentir la Força en tot aquest planeta, i en els colonitzadors, però...
Va torçar el gest i va sacsejar el cap.
–Jo tampoc percebo res inesperat –va dir Obi-Wan.
–No he dit que no pogués percebre res inesperat.
Obi-Wan va decantar el cap i va mirar al seu padawan.
– Llavors de què es tracta?
–No m'esperava el que estic percebent. Això és tot –va dir el noi, i va arronsar les espatlles.
Obi-Wan ja sabia que la capacitat de l’Ànakin per percebre petites variacions en la Força solia ser molt més aguda que la seva.
–I què és el que perceps?
–Alguna cosa... gran. No un munt de petits rínxols o ondulacions, sinó una gran onada, un canvi realment gran que ja ha ocorregut o que està a punt de passar. No se m'acut una altra manera de descriure-ho.
–Encara no percebo aquesta agitació combinada –va dir Obi-Wan.
–Oh, és igual –va dir Ànakin–. Potser sigui una il·lusió. Potser estic fent alguna cosa malament.
–Ho dubto –va dir Obi-Wan.
Ànakin va entrellaçar les mans darrere del seu coll i va sospirar.
–Quant falta per arribar?
El transport es va posar amb un sotrac una hora després, i l'escotilla va bascular immediatament cap avall amb un estrident grinyol per xocar amb un sòl bastant dur. Un corrent d'aire calent i saturat d'olors va entrar a la cabina, perfumada amb alguna cosa que era alhora floral i suculent, com un pastís acabat de fer.
Ànakin va trobar molt apetitosa aquella olor. Potser havien preparat una mica de menjar per als visitants, un esmorzar o dinar.
Però quan es van ajupir per sortir del transport, no els esperava cap taula plena de menjar. Ànakin i Obi-Wan es van trobar a sobre d'una gran plataforma suspesa entre quatre enormes troncs foscos, les porcions centrals de boras tan gruixuts i arronyacats com barrils, cada un dels quals tindria uns dotze metres de diàmetre. A la part alta, un sol radiant es filtrava a través de capa rere capa de fullatge superposat, molts dossers entremesclats de vegetació que donaven ombra a tot allò que els envoltava i creaven la impressió que estaven caminant sota el crepuscle. Obi-Wan va ajudar a l’Ànakin a baixar per la rampa mentre llançava ràpides mirades a dreta i esquerra. Després els dos es van aixecar i es van trobar davant un humà alt i d'aspecte robust embolicat en una llarga túnica negra adornada amb lluents medallons verds. Mesurava bastant més de dos metres d'alçada, raó per la qual era molt més alt que Obi-Wan, i el seu pàl·lid rostre tenia el color blavós de la llet de Tatooine.
–Esteu a Zonama Sekot, un planeta de considerable bellesa i ferma tradició –va dir–. Em dic Gann.
–Encantats de conèixer-te –va dir Obi-Wan mentre ell i Ànakin anaven cap aquell home tan alt.
A jutjar pel seu color i el seu port, Gann havia nascut en un dels sistemes interiors de Ferro, una sèrie de mons apartats que no sempre obeïen les lleis de la República. Els ferroans eren un poble orgullós i independent que poques vegades donava la benvinguda als forasters i gairebé mai s'allunyava molt de la llar.
–On són les vostres naus, les realment ràpides? –va preguntar Ànakin, avorrit per tota aquella pantomima d'adults i deixant-se portar per l'entusiasme.
–Aquest és el meu estudiant, Ànakin Skywalker de Tatooine –el presentà Obi-Wan–. Jo sóc Obi-Wan Kenobi.
Gann va abaixar la mirada cap a l’Ànakin i la seva expressió es va endolcir.
–Jo també tinc un fill, un estudiant especial –va dir–. Molts fills i filles. Són el que aquí anomenem els nostres estudiants. És igual de qui hagin nascut, perquè tots som mares, pares i mestres. Em temo que encara trigaràs uns dies a veure una de les nostres naus, jove Ànakin. –Després va tornar a centrar la seva atenció en Obi-Wan i va estendre el braç–. Ens trobem en el que nosaltres diem la Distància Mitjana, la nostra primera llar a Zonama Sekot, on ens vam establir fa vint anys els ferroans. Seixanta anys estàndard. És clar que el temps no significa el mateix aquí que a qualsevol dels mons ferroans, o de Coruscant.
–Els nostres accents ens han delatat? –va preguntar Obi-Wan.
–Uns quants mesos en el món capital són suficients per deixar la seva empremta en la manera de parlar –va dir Gann–. Zonama Sekot té les seves pròpies idees sobre com cal deixar transcórrer el temps. Em sento com si hagués passat tota la meva vida aquí, i no obstant això, podria haver estat només un any, un mes, una setmana...
Obi-Wan va interrompre delicadament aquella mena d’estat de somni.
–Desitgem comprar una nau –va dir–. Tenim els diners, i estem disposats a passar per les proves i l'ensinistrament.
Gann va arquejar melodramàticament les seves primes celles negres.
–Primer el ritual. Les respostes i les proves molt més tard.
El ferroà es va girar davant algun caprici del vent, un fugaç so sibilant que va ressonar entre els dossers de les altures.
–La vista des d'aquí no és de les millors –va dir–. Veniu amb mi. Heu de ser presentats a Sekot.
Ànakin i Obi-Wan van seguir a Gann fins a un buit entre dos dels enormes troncs que envoltaven la plataforma i la sostenien. El ferroà va obrir una porteta teixida amb unes tiges semblants als juncs i els va convidar a passar amb un gest de la mà. Caminant entre els troncs, Mestre i aprenent van sortir a una plataforma exterior banyada pel sol des de la qual s'albirava un panorama molt més espectacular que el que Charza Kwinn els havia mostrat a bord del Flor del Mar Estel·lar.
Gann va creuar els braços i va somriure orgullosament. Les boirines matinals s'elevaven d'una serpentejant vall del riu i les seves profunditats encara perdudes entre les ombres als seus bons dos quilòmetres per sota de la plataforma. Al llarg dels murs inferiors de la vall, un nivell rere l'altre de morades i plataformes cobria les nues parets rocoses, sostingudes en el seu lloc per gruixudes lianes verdes i marrons. Les lianes penjaven de boras de grans arrels que abastaven cingles tallats a ganivet, coronats per més dossers de vius tons verds i porpres. Diverses aeronaus solcaven els tranquils corrents matinals per entre els cingles. Consistien en grups de globus rígids en forma de tub i de color blanc os disposats els uns al costat dels altres i estabilitzats mitjançant més globus de guia. Les aeronaus seguien llargues esteses de cable suspesos a través de la vall, sostinguts a intervals de cent metres per troncs que sobresortien dels penya-segats. En aquell mateix instant, una aeronau travessava lentament la corona circular de fullatge a la part alta d'un suport.
–El planeta es diu Zonama –va dir Gann–. El món vivent que el cobreix s'anomena Sekot. Aquesta és una petita part de Sekot, igual que els boras que hi ha darrere de nosaltres i al nostre voltant i, creem nosaltres, com els qui vivim aquí. Per ser dignes de pilotar un fragment de Sekot, una de les nostres naus, heu d'acceptar i comprendre la nostra manera de viure. Heu d’acceptar al Magíster i el paper que exerceix en la nostra vida i història, i heu d’acceptar la unió amb Sekot. No és un camí fàcil, i tanca perills molt reals. El poder de Sekot és impressionant. Accepteu?
L'expressió d'Obi-Wan no es va alterar. Ànakin va alçar els ulls cap a Gann per interrogar-lo amb la mirada.
–Acceptem –va dir Obi-Wan.
–Feu el favor de seguir–me i us ensenyaré on us allotjareu.


[1] Terminador, línia que separa la part il·luminada de la part fosca d’una lluna o planeta. (N. Del T.)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada