diumenge, 1 de març del 2015

Abans de la Tempesta (VII)

Anterior



7

Silenciós i inert, el Rodamón de Teljkon estava suspès en l'espai profund lluny de qualsevol estrella i flotava en la foscor. Gmar Askilon, la més propera de les fredes llums incrustades en el teló etern de la nit, es trobava massa lluny perquè els seus raigs poguessin crear cap reflex superior al més feble dels centelleigs sobre la pell de metall gris del Rodamón.
A gran distància per darrere d'ell flotava el negre casc de la Fura d'Intel·ligència IX-44F, un espectre que perseguia un altre espectre. La Fura estava gairebé tan inert com el seu objectiu. Anunciava la seva presència únicament amb emissions periòdiques que anaven comunicant la seva posició a Coruscant mitjançant l’hiperona, i amb un làser òptic enfilat directament cap al vector de la popa.
L'emissió del làser indicava el punt de cita on havia de presentar-se l'armada d’en Pakkpekatt, que havia sortit de l’hiperespai de puntetes, una nau darrere l'altra, a centenars de milers de quilòmetres per darrere del Rodamón. La flota havia seguit el senyal de la balisa de la Fura, i havia necessitat dies per anar reduint la distància que la separava d'ella, movent-se amb la lenta i silenciosa aproximació d'un depredador infinitament pacient.
Durant la major part del trajecte, la flota havia adoptat una formació de filera i havia seguit un vector de ruta que permetia que el casc de la diminuta Fura amagués les naus del Rodamón. L'armada havia mantingut aquella formació fins feia dos dies i només llavors, i utilitzant únicament les toveres, hi havia començat a desplegar-se per adoptar la pauta d'intercepció.
Els tres patrullers que generarien la pantalla d'interdicció es van avançar a la resta de la formació. Havien rebut ordres de flanquejar al Rodamón per tres costats i col·locar davant d'ell.
Quan la resta de la flota arribés a la Fura, els tres patrullers ja haurien d'haver ocupat les posicions meticulosament calculades per impedir la fugida per l'hiperespai.
El segon desplegament, gairebé tan ampli com el dels patrullers, estava format pels tres navilis de detecció -dues escortes i el Raig, un patruller hiperràpid de Prinawe modernitzat i reconvertit-, als quals se'ls havia assignat la missió d'obtenir enregistraments visuals complets i d'espectre total de l'intent d'intercepció. Si el Rodamón tractava d'arrencar a córrer per l'espai real, el Raig hauria de córrer amb ell.
El Gloriós, la canonera Rondaire i el D-89, una Fura sense pilot, van seguir avançant pel vector d'intercepció inicial, aproximant-se a la Fura d'Intel·ligència amb tal lentitud que hi havia moments en què el cada vegada més impacient Lando pensava que mai arribarien al punt de cita.
-Pakkpekatt és tan cautelós que comparat amb ell tu gairebé sembles un prodigi d'ímpetu i temeritat, C3PO-es va queixar en Lando en la intimitat de la cabina principal de la Dama Afortunada.
-Estic d'acord amb la seva tàctica -va dir Lobot.
-Ja m'ho suposava -va replicar sarcàsticament en Lando.
- Que no és prudent adoptar totes les precaucions possibles per no alertar a la teva presa?
-Hem anat molt més enllà de la prudència -va grunyir en Lando-. Estic començant a sospitar que els hortek cacen les seves preses matant-les d'avorriment.
Però per fi va arribar el moment en què les deu naus van estar en posició, i l’IX-44F i els seus tres tripulants van ser rellevats d'aquella missió que havia durat noranta dies.
-Pot tornar a la base amb el nostre agraïment, capità -va dir en Pakkpekatt pel comunicador sintonitzat amb el canal de la Fura-. Però em temo que haurà de sortir de la zona de l'objectiu de la manera més discreta possible.
-Gràcies, coronel -va respondre el capità del navili de vigilància-. A hores d'ara, un parell de dies més o menys dins d'aquest armari ja no significaran molt per a nosaltres. Bona sort i bona caça.
L’IX-44F es va anar desviant lentament de la trajectòria d'intercepció i va acabar quedant darrere de la formació, i el creuer Gloriós va ocupar la posició que se li havia assignat.
- Què creu que hi ha dins, general Calrissian? -Va preguntar en Pakkpekatt mentre els dos estaven immòbils davant del visor principal del pont-. Per què aquí? On va? Digueu-me què opina.
-Vagi on vagi, coronel, no té cap pressa per arribar-hi -va replicar en Lando amb jovialitat-. Igual que nosaltres, eh? Ha decidit ja quan enviarà la seva Fura?
-Tinc intenció d'establir una base d'observació el més sòlida possible abans d'emprendre qualsevol tipus d'acció -va dir en Pakkpekatt-. Com els han anat les coses a vostè i al seu personal? Han fet algun progrés amb aquest fragment de senyal del contacte anterior?
-Ja sap que les seves ordres de tallar tots els contactes amb l'exterior ens han deixat lligats de mans, coronel. No tenim pràcticament cap banda disponible a l’HoloRed. La Dama Afortunada no disposa de la classe de capacitat de dades amb la que vostès compten a bord del Gloriós. Nosaltres depenem molt més que vostès de l'accés a les dades emmagatzemades en altres llocs.
-Consideraré aquesta resposta com un informe que no hi ha hagut progressos -va dir en Pakkpekatt. Un suau frec sobre els controls del visor principal va ser suficient perquè el sistema d'observació incrementés el nivell d'activació dels fotoamplificadors fins que el perfil del Rodamón es va tornar més nítid i el cos del navili va quedar prou il·luminat per mostrar els detalls principals-. Mireu, general -va seguir dient en Pakkpekatt-. Pel que sabem, pot tenir cinc-cents anys o cinc mil. Pot haver estat recorrent l'espai des que les nostres dues espècies eren massa joves per poder alçar els ulls cap a les estrelles. Potser l'única raó per la qual ara podem apropar-nos tant sigui que l'obra d'algun antic enginyer per fi ha començat a fallar.
-Les probabilitats s'inclinen per una història més curta -va dir en Lando, una mica sorprès davant el sobtat sentimentalisme del hortek-. L'espai està ple de perills.
-Sí -va dir en Pakkpekatt-, i per al Rodamón, nosaltres en som un. Sap que no hem pogut trobar ni una sola dada sobre aquesta nau en cap registre de cap món de la Nova República, general? No hi ha plans, i no hi ha dissenys. Cap constructor de naus s'ha atribuït la seva creació, tot i que tots semblen admirar la gran capacitat tecnològica evident en ella. Si el Rodamón va ser construït per alguna de les espècies que coneixem, mai es va arribar a construir una segona nau.
-El nostre catàleg de tot el que ha existit dista molt d'estar complet -va observar en Lando-. Em sembla més probable que la seva història sigui molt menys exòtica.
-Les probabilitats... Vostè és un jugador, oi? Bé, com pot decidir quines són les probabilitats sense conèixer el joc? -Va replicar secament en Pakkpekatt-. Aquesta nau que tenim al davant potser és la llar d'una espècie que no té cap altra llar. Potser és un nou visitant encuriosit que ha arribat a aquesta part de l'univers i que ve de llocs per als quals no tenim noms. O potser ha arribat fins aquí des de les profunditats del Nucli, on tenim poquíssims amics. Tot és possible..., atès que existeix un univers sencer de possibilitats que es troba més enllà dels límits actuals de la nostra imaginació.
-Tot és possible, cert -va admetre en Lando-. Però les seves hipòtesis em semblen bastant improbables.
-Però no està d'acord que això ja és raó suficient perquè siguem cautelosos? -Va preguntar en Pakkpekatt-. És raó més que suficient per tenir paciència, i per tenir-la fins al punt que la paciència es converteixi en una molèstia..., i fins i tot fins al punt de l'avorriment. Observarem el Rodamón durant un temps, general, i mentre ho fem permetrem que el Rodamón també ens observi a nosaltres. I quan arribi el moment en què estiguem preparats per fer alguna cosa més que observar, jo els ho diré. Creu que podrà aguantar l'espera, general?
En Lando va sentir que se li eriçava el pèl sentint ecos de les converses que havia mantingut amb ell mateix en les paraules d’en Pakkpekatt. Semblava una mica més que una coincidència, i no obstant això, en Lando havia vist en moltes ocasions com un xerraire duia a terme gestes en la lectura dels pensaments encara més convincents mitjançant simples trucs.
-De moment sí, coronel -va replicar-. Però espero que el que sigui o qui sigui que hi hagi a bord d'aquesta nau no estigui molt ocupat fent plans per destruir-la i evitar que caigui a les nostres mans. Això també forma part del seu univers de possibilitats. Espero que no ho oblidi.
L'expressió d’en Pakkpekatt era indesxifrable.
-Demanaré a l'oficial de comunicacions que deixi utilitzar al seu personal qualsevol buit que es pugui produir en la nostra cua de sol·licituds per a l’HoloRed. Potser això li permetrà fer progressos amb més rapidesa.
-Gràcies, coronel -va replicar en Lando, emprant un to tan encarcaradament cortès com si estigués davant d'un rei-. Això suposaria fer un pas en la direcció adequada.

-Quin embolic -va dir el tinent Norda Proi mentre estudiava els resultats de l'examen de la regió de l'espai que s'estenia directament per davant d'ells i que acabaven de proporcionar-li els seus sensors d'alta resolució. La imatge en tres dimensions mostrava més de dotze mil objectes, des de centenars que no eren més grans que la bota de l'uniforme d'un soldat de les tropes d'assalt fins un que prometia ser la popa i una bona part de l'estructura central d'un Destructor Estel·lar imperial-. Devia ser una festa realment salvatge, eh?
El capità Oolas va assentir.
-Haurem d'estar aquí durant un mes com a mínim. Per on li agradaria començar, tinent?
-Pel tros més gran del pastís, naturalment -va dir en Proi, assenyalant amb un dit-. Però podem llançar androides mentre ens aproximem, i després podem deixar que comencin a ocupar-se de les engrunes.
El transport pesat Tenacitat feia gairebé un any que estava seguint un curs solitari a través d'algunes de les regions més famoses del que en el passat havia estat l'espai imperial. Conegut en l'argot de la flota com un drapaire, el Tenacitat havia pres part a la batalla d'Endor, en la defensa de Coruscant contra l’almirall Thrawn i en la persecució del Cavaller del Martell.
Però amb el cessament de les hostilitats, els quatre transports pesats més vells de la flota havien estat apartats, a petició de la Secció d'Intel·ligència, dels grups de combat on servien normalment. Equipats amb dotzenes d'androides especialitzats i amb oficials d'Intel·ligència afegits a la tripulació habitual, els drapaires havien renascut com carronyers. Les seves ordres de missió eren portar als transports pesats fins a les coordenades de les grans batalles lliurades entre l'Imperi i els seus enemics, on haurien d'examinar les restes que suraven a la deriva a la recerca d'informació o objectes que poguessin tenir algun valor.
- Creu que aquesta vegada hem estat els primers a arribar? -Va preguntar el capità Oolas.
En Norda Proi va estudiar l'examen espectroscòpic dels objectes i les trajectòries que havien estat seguint.
-És possible que sí, capità. Però no vull forjar-me gaires esperances, per descomptat... Quan haguem abordat aquestes restes no trigarem a saber si els ratolins han estat aquí abans que nosaltres.
L'Operació Recollida havia estat posada en marxa quan un gran nombre d'artefactes militars, tant rebels com imperials, va començar a aparèixer en el mercat del col·leccionisme privat. Després que les investigacions preliminars demostressin que els artefactes no havien estat robats, sinó que havien estat recuperats de les zones de batalla per contrabandistes, comerciants i altres particulars, el Senat va actuar amb una rapidesa i unanimitat totalment desusades.
L'Acta de Protecció dels Camps de Batalla Històrics va establir més de dues dotzenes d'àrees d'accés restringit i va reclamar la propietat de totes les restes dels combats, estiguessin on estiguessin, en nom del Museu de Guerra de l'Aliança. Però la preocupació principal era la seguretat, no la història. Molts observadors van atribuir la sobtada por del Senat a l'explosió d'un detonador tèrmic en una elegant zona residencial de Givin i al fet que una organització criminal de Rudrig hagués utilitzat un androide interrogador imperial sobre la víctima d'un segrest.
Però la declaració de propietat per part de Coruscant només va tenir com a efecte declarar il·legal el trànsit d'artefactes, i no va posar fi a ell. Acabar amb el trànsit exigiria enviar patrulles a les zones d'accés restringit, l'arrest del notori contrabandista Hutt Uta, i la confiscació d'armes i molts altres objectes exòtics escampats per les col·leccions dels clients de classe alta d'un marxant d'obres d'art molt conegut a la Ciutat Imperial. Malgrat tot això, l'aparició del Tenacitat ja havia fet fugir en dues ocasions a grups de caçadors furtius, i tots els camps de restes a la deriva que havien inspeccionat fins al moment semblaven haver estat a consciència saquejats.
-Tinc una identificació positiva de les restes, tinent -va anunciar un oficial d'Intel·ligència -. És el Destructor Estel·lar de classe-I Gnisnal, registrat en els nostres bancs de dades amb el número DE-489. Es va informar que havia estat destruït per una sèrie d'explosions internes durant l'evacuació imperial d’Ihopek i Narth. La informació procedeix de fonts de l'Aliança.
-Molt bé -va dir en Norda Proi, assentint amb el cap-. Anem allà.

Els primers a abordar les restes van ser mitja dotzena d'androides d'observació i registre, que es van desplaçar fins a ells impulsats pels seus propis motors mentre el Tenacitat es mantenia a una prudent distància de seguretat.
Treballant en parelles, perquè d'aquesta manera qualsevol cosa que li passés a un quedés documentada per l'altre, els androides es van desplegar seguint un pla de recerca especialment concebut per a aquesta classe de navili. Les prioritats eren les armes en condicions d'operar, les trampes i altres possibles riscos per als equips de recerca formats per éssers humans que ja estaven preparats per seguir els passos dels androides.
Les amenaces no eren merament teòriques. El drapaire Selònia havia patit greus danys quan la bomba camuflada d’un quadern de dades d'un furtiu va esclatar en el seu compartiment de càrrega. Un any abans, un navili d'exploració irònicament anomenat Previsió havia estat destruït per un canó làser automatitzat quan els equips de recerca van activar una alarma dins d'un creuer imperial abandonat.
Però els carronyers també comptaven amb un regle que mai els havia fallat fins al moment: si hi havia cadàvers a bord, llavors no hi hauria bombes. L'astúcia imperial no arribava a l'extrem d'usar els cadàvers dels seus propis homes com a esquer per als seus enemics, i els furtius, ja fos a causa de la superstició o per respecte, sempre netejaven de cadàvers dels compartiments i els passadissos.
Així i tot, en Norda Proi va descobrir que alegrar-se davant la visió dels cadàvers escampats a bord del Gnisnal feia que se sentís una mica incòmode.
- S'ha assabentat de l'arrest d'aquest oficial de la Secció de Seguretat a Derra IV el mes passat? -Va preguntar en Proi, estudiant les imatges que l'OR-6 estava transmetent al Tenacitat-. Tenia onze cadàvers d'imperials ficats en tancs criogènics dins d'un hangar, tots ells amb armadura completa o uniforme de coberta. Una bogeria.
-Sí, ja he sentit parlar d'això -va dir el capità Oolas-. Una bogeria, i una mica lamentable... Pel que sembla havia decidit guardar-los dins dels tancs fins que el seu fill fos prou gran perquè pogués explicar-li el que li va passar a la seva mare durant l'ocupació. Sembla que llavors havia planejat posar a la mà del seu fill l'arma que li demanés i permetre que es vengés.
-M'alegro d'haver tingut un pare normal -va dir en Proi, movent l'interruptor per canviar el senyal a la transmissió de l’OR-1.
El capità Oolas es va recolzar en el seu seient i va ajuntar les mans sobre la falda.
-I jo m'alegro que el meu món natal mai fos ocupat per l'Imperi.
En aquest moment l'OR-1 va ensopegar amb un cos que surava en el buit i l'impuls va fer que aquest s'allunyés, girant lentament sobre si mateix mentre es movia. Durant una fracció de segon, la cara d'un suboficial imperial, cremat per les flames o una explosió i recobert per les enormes cicatrius i ampolles de la descompressió, va semblar quedar suspès davant del sensor òptic de l'androide.
- Sap una cosa, tinent? -Va murmurar l’Oolas-. Si has tingut la mala sort que t’ordenin recollir les escombraries després de la victòria, ni tan sols una guerra justa et sembla tan gloriosament heroica.
-Estic totalment d'acord amb vostè -va dir en Proi-. M'alegro que tot hagi acabat.

La parella d'androides OR-3 i OR-4 va trobar el que quedava de les cobertes de propulsió i energia del Gnisnal: una jungla de duracret cremat i retorçat que treia el cap a l'espai per un gran forat obert en el casc.
-L'explosió va ser d'origen intern, això està clar -va dir en Proi després d'haver estudiat les dues imatges enviades pels androides -. Em sembla que va ser provocada per un error en l'acoblament de transferència principal del reactor d’ionització solar. Curiós, tenint en compte que aquest reactor és un dels components més fiables i ben protegits que hi ha a bord d'un Destructor Estel·lar...
- Sabotatge?
-O pura i simple mala sort -va dir en Proi-. Fos el que fos el que va passar, va fer que el motivador hiperespacial es precipités pel conducte i caigués just al centre del nucli del reactor. L'explosió secundària va destrossar els suports estructurals i va acabar amb pràcticament tot el que hi havia per sota de la coberta número vint. Aquests pobres tipus no van haver de tenir cap advertència del que se'ls hi queia a sobre... Per si sola, l'ona expansiva probablement ja va ser suficient per matar-los gairebé a tots els tripulants de les cobertes superiors.
En Proi va sintonitzar els senyals de l’OR-5 i l'OR-6, que estaven avançant lentament cap al pont.
- Quina seria la tripulació normal per la part intacta del Gnisnal, alferes?
-Un moment, senyor -va dir l'alferes, i es va inclinar sobre la seva consola -. En els llocs de combat, aproximadament dotze mil homes. A la resta de sistemes i llocs de vigilància normals, aproximadament uns set mil quatre-cents.
-Massa per dur-los a casa -va dir Oolas.
En Norda Proi moure el cap.
-Probablement la meitat de la tripulació o més estava formada per pobres desgraciats reclutats a la força, i suposo que la majoria d'ells van ser reclutats en mons que ara formen part de la Nova República -va dir-. Enviaré una sol·licitud perquè enviïn un transport de la flota que pugui emportar-se'ls.

L'operador primari de l’OR-1 estava assegut al costat de l’androide d'anàlisi de dades AD-1 en la consola del compartiment davanter del Tenacitat. Els dos anaven examinant en temps real el torrent ininterromput d'imatges i dades proporcionades pels sensors introduïts en el Gnisnal. L'operador de l’OR-2 i el seu androide d'anàlisi de dades es trobaven asseguts a uns passos de distància, i executaven les mateixes funcions de manera paral·lela.
La tasca més important de totes les assignades als androides i els seus operadors era la de dur a terme un inventari dels hangars, que havien estat localitzats davant del reactor, i de les seves bateries artilleres, que normalment sobresortien de cada costat de l'estructura principal, la qual tenia forma de falca. Però la nau havia perdut una part del seu casc prou gran perquè els treballs estiguessin bastant més avançats del que havien esperat. Els dos androides ja havien fet considerables progressos per la popa, i estaven movent-se per les seccions que es trobaven sota la superestructura del Destructor Estel·lar.
El casc del Gnisnal estava intacte per aquella zona, i els androides van avançar pels passadissos exteriors de babord sense ensopegar amb cap dificultat o obstrucció. Però quan es van ficar per un passadís interior que portava als emplaçaments de popa, les alarmes van començar a sonar en les dues consoles.
-Llum ambiental detectada -va anunciar l'OR-1.
Però això ja havia resultat obvi per als dos operadors sense necessitat de cap interpretació per part de l'androide: el tram de passadís que s'estenia davant seu estava brillantment il·luminat per les seves llums superiors.
L'operador es va posar en contacte amb el pont del Tenacitat sense perdre ni un instant.
-Aquí Makki al Número U, tinent Proi. Els llums del Corredor R, Nivell Noranta, estan encesos, senyor. Segueix havent subministrament d'energia a bord.
La veu de l'operador estava impregnada per una ombra de preocupació.
-Això és molt interessant -va dir l’Oolas, fent una ullada a les indicacions de distància de la pantalla de navegació.
-Sistemes redundants -va dir en Proi, arrufant les celles i fent aparèixer un mapa de la nau a la pantalla -. Aquesta subsecció obté la seva energia de la cèl·lula Numero Quatre, amb la Número Vuit com a reserva. Suposo que una d'elles segueix funcionant. Bé, cal reconèixer que els imperials van construir a aquests petits perquè duressin fins a la fi dels temps.
-Potser hauria de dir al timoner que ens allunyés una mica més de les restes.
Els tentacles superiors de l’Oolas es van enroscar al voltant del seu prim coll mentre parlava, corbant-se en un gest protector que indicava el nerviosisme que sentia.
-No -va dir en Proi i va arrufar les celles, aparentment absort en els seus pensaments-. Això és il·luminació de combat, no enllumenat d'emergència. Aquesta nau va quedar destruïda amb tal rapidesa, que hi ha una probabilitat que no tinguessin temps de seguir el procediment de desconnexió de sistemes habitual. Makki, segueix aquí?
-Sí, senyor.
- Hi ha algun senyal de moviment? Detecta alguna vibració o punt calent en les mampares?
-No, senyor.
-Llavors vull que em faci un favor i que comprovi una cosa -va dir en Proi-. Envieu l'androide al Nivell Noranta-sis, Passadís Q.
- Què hi ha aquí? -Va preguntar l’Oolas.
En Norda Proi moure el cap.
-Tingueu paciència durant uns moments. És una superstició estúpida, però prefereixo no dir-ho en veu alta.
Amb el seu bessó seguint-lo, l'OR-1 va entrar al pou d'un turboascensor i va començar a pujar cap el Nivell Noranta-sis. L’Oolas va contemplar la seva progressió amb nerviosa impaciència, mentre en Proi ho anava seguint amb silenciosa expectació. Quan el primer androide va haver sortit del pou, van veure un lloc de guàrdia abandonat al costat d'una porta blindada amb les dues fulles obertes. Milers de resplendents fragments de vores esmolades flotaven en l'aire com una petita tempesta de neu.
-Els visors d'aquest nivell van haver de quedar rebentats després de l'explosió -va dir l’Oolas.
-No... Els trossos són massa prims. Això són fragments de pantalles de monitors -va dir en Proi-. La qual cosa m'indica que estem en el lloc correcte. Gireu cap a estribord, Makki. I ara, endavant. Creui les portes blindades. Busqui un passadís d'accés a la dreta, i avanci uns vint metres.
Les toveres de maniobra de l'androide van fer que el núvol de fragments se sacsegés en un frenètic esclat de moviment mentre el travessava, trobava el passadís d'accés i es ficava per ell. El passadís no era molt llarg, i desembocava en una gran sala de sostre bastant alt.
Més de quaranta consoles, amb tots els monitors esvaïts, estaven disposades en dos semicercles. Totes es trobaven encarades cap al cilindre metàl·lic de dos metres d'altura que s'alçava, com una escultura inacabada, sobre una plataforma enganxada a la paret del fons. Suspesos de la paret a cada costat del cilindre hi havia panells digitals tan grans com comportes blindades. Un desplegament de missatges multicolors en bàsic i binari que canviaven incessantment omplia la major part de la superfície del panell esquerre.
-Per les joies de la meva mare... -Va murmurar en Proi, visiblement impressionat.
- Què és això?
-És el nostre bitllet de tornada a Coruscant, i a més farem el viatge sense escales i en primera classe -va dir el tinent Norda Proi-. És un nucli de memòria imperial intacte.

El nucli de memòria Nombre Quatre del Destructor Estel·lar Gnisnal ser instal·lat en un laboratori de la Secció Tècnica i connectat a tres androides subministradors d'energia de la capacitat màxima disposats en una cadena de cascada. Un androide era suficient per evitar que els nivells i canals interns del nucli es col·lapsessin, i els altres dos eren una simple pòlissa d'assegurances. El contingut del nucli de memòria era massa valuós perquè es poguessin permetre córrer el risc de perdre'l.
Però accedir al contingut exigia saber quin dels més de cent algoritmes de seqüencialització de dades imperials havia estat utilitzat per a inscriure la informació al nucli de memòria i aquest coneixement no estava emmagatzemat en cap lloc del nucli, sinó en el sistema de control dual de bord..., el qual no havia sobreviscut a la destrucció de la nau.
Els experts de la Secció Tècnica només coneixien realment bé catorze d'aquests algorismes. Durant el primer dia que el nucli del Gnisnal va passar al laboratori, van provar sort amb els catorze sense que cap donés resultat. Els continguts del nucli sempre sorgien d'ell sota la forma d'una xerrameca aparentment indesxifrable.
Cinc equips diferents formats per especialistes en ciències de la informació de primera categoria ajudats per androides analitzadors de dades d'alta velocitat van començar a treballar immediatament per intentar descobrir alguna pauta amagada en aquella xerrameca incessant. Utilitzant arxius trets d'altres navilis imperials com a guia, van examinar el trencaclosques digital a la recerca de peces que encaixessin entre si. Fins i tot unes quantes seqüències curtes podien ser suficient per permetre que els androides recreessin l'algoritme desconegut i els hi proporcionessin la clau dels secrets que tancava el nucli de memòria.
L'Equip 3, dirigit per Jarse Motembe, va aconseguir recompondre la primera seqüència aparentment vàlida, que estava formada pels noms i rangs de dos dels oficials superiors del Gnisnal. Un dia després l’Equip 5 havia descobert una seqüència encara més llarga que contenia un encapçalament estàndard de missatge dels sistemes d’hipercomunicació imperials.
L'últim i decisiu progrés va tornar a apuntar-se'l Motembe, i va consistir en els quinze passos de l'ordre de manteniment completa per a un bombarder TIE. Les seves més de quatre-cents dades seqüencials semblaven descriure tots els detalls del nou algoritme. La confirmació no va trigar a arribar: el primer fitxer reconstruït contenia tots els torns de serveis de la nau. El segon contenia tot l'arxiu de comunicacions del dia en què va ser destruïda.
A partir d'aquí, tot va anar molt de pressa. Un androide d'interconnexió va ser programat amb el nou algoritme i connectat al nucli del Gnisnal, i aquesta vegada el nucli va respondre amb un raig de desenes de milers d'objectes i dades en comptes d’una xerrameca inintel·ligible. Cada fitxer va ser copiat, etiquetat, classificat i enviat a la Secció d'Anàlisi per a la seva distribució posterior.
Un d'ells, al qual se li va adjudicar el número d'identificació AK031995 i un codi de prioritat de Màxima Urgència, va acabar en mans d’Ayddar Nylykerka.

Oficialment, Ayddar Nylykerka era catalogador, i treballava a Seguiment de Recursos. A la pràctica, això significava que redactava llistes, sol·licitava llistes, recopilava llistes, repassava llistes i comparava llistes. Totes les llistes giraven al voltant del mateix tema: els navilis de guerra imperials.
El departament de Seguiment de Recursos havia estat creat després d'una fallada del Servei d'Intel·ligència que havia estat a punt de provocar un desastre. El Gran Almirall Thrawn havia estat el primer a trobar-se amb els més de cent destructors de l'Antiga República amagats coneguts com la flota Katana, i havia aconseguit fer-se amb la majoria d'ells abans que la Nova República tingués temps de reaccionar. A continuació la flota d’en Thrawn, vastament reforçada, havia atacat més de vint sistemes de la Nova República. Quan en Thrawn per fi va ser derrotat, ja s'havia hagut de pagar un preu enorme en vides i material.
Seguiment de Recursos existia per assegurar-se que aquest tipus de sorpreses tan doloroses no tornaria a produir-se.
Però el departament havia patit molts canvis des que va ser creat. Al principi el seu personal ascendia a quinze persones: vuit investigadors, tres catalogadors, dos analistes i dos androides administratius. Les dimensions del personal reflectien la importància que es donava a aquesta tasca, i el cap d'analistes sempre gaudia la bona comunicació amb l'Alt Comandament de la Flota. Els informes emesos pel departament de Seguiment de Recursos rebien invariablement l'atenció dels més alts nivells.
Però l'estrella del departament va anar perdent lluentor amb el temps. El treball més senzill ja estava fet, i cada nou informe contenia menys informació nova i útil. El pas del temps va fer que comencessin a sorgir dubtes sobre la utilitat de les avaluacions emeses per Seguiment de Recursos, ja que la seva existència feia que els enemics potencials de la Nova República tinguessin la possibilitat de construir nous navilis i llançar-los a l'espai. A poc a poc, el personal va anar sent traslladat a altres departaments que s'ocupaven de tasques de més alta prioritat, i els llocs que quedaven a Seguiment de Recursos van acabar sent considerats com carrerons sense sortida que significaven el final d'una carrera administrativa. Els que van poder escapar d'aquell parany, ho van fer..., llevat d’Ayddar Nylykerka.
Ayddar Nylykerka no sabia res sobre l'evacuació d'Ihopek i Narth, la destrucció del Gnisnal o els descobriments del Tenacitat. Mai havia sentit parlar del capità Oolas, Norda Proi, Jarse Motembe, o de cap de les altres persones el treball havia fet que el fitxer arribés a les seves mans. No era conscient que, fora de les parets del seu cubicle, estava considerat com un personatge risiblement mancat d'humor i inofensivament obsessiu.
Però coneixia el seu treball, que no havia canviat des de la creació del departament, i sabia que la seva feina consistia a inventariar i determinar la situació i estat actual de tots els navilis de guerra coneguts per la Nova República i que no es trobaven sota el control de la Nova República.
I sabia que en tota la història del departament de Seguiment de Recursos, aquest mai havia tingut a la seva disposició el que ell tenia davant en aquell moment: un llistat de batalla imperial complet.
Tot hi era: cada navili de guerra, relacionat per nom, classe, senyal de trucada i comandant, assignat a cada flota i líder de combat. Cada caça, interceptor, bombarder i esquadró d'assalt assignat a cada transport, Destructor Estel·lar, Súper Destructor Estel·lar i Cuirassat, amb els efectius de cada esquadró minuciosament detallats. Cada companyia de soldats de les tropes d'assalt i batalló d'infanteria assignats a cada transport, força d'ocupació, fort i lloc d'avançada. Cada nau avariada encallada en un dic sec i cada nau a mig construir en una drassana, amb les reparacions que s'havien de dur a terme i les dates en què estarien acabades. El llistat incloïa fins als navilis de segon nivell utilitzats per a l'ensinistrament dels oficials.
El segell de datat del fitxer tenia més de deu anys d'antiguitat, però tot i així seguia tractant-se d'un tresor inapreciable. El llistat de batalla contenia informació que anava molt més enllà de la que els capitans de navili corrents i els comandants de flotilles haurien tingut a la seva disposició, ja que es tractava d'una informació que només podia ser coneguda per un comandant de sector o pels mateixos secretaris militars de l'Emperador.
I això va fer que l’Ayddar Nylykerka comencés a concebre certes sospites, i les sospites van arribar a ser prou serioses perquè decidís dedicar les hores següents a tractar de demostrar que el fitxer era un frau, un truc concebut pels serveis de contra-intel imperial que havia sortit a la llum quan ja no podia servir de res.
Quan no va poder fer-ho, va cridar a les seves esposes i els hi va dir que no li esperessin aquella nit.
Després va concentrar tota la seva atenció en la veritable tasca que l'esperava: trobar alguna cosa a l’AK031995 que justifiqués els últims set anys de la seva vida professional, cosa que recordaria a tots els peixos grossos de l'Alt Comandament de la Flota que el departament de Seguiment de Recursos existia per una raó. Després d'haver verificat l'autenticitat del llistat de batalla a través del contacte d'intel·ligència en qui tenia més confiança, i estant segur que mai tornaria a tenir una oportunitat així, va seguir treballant com si no tingués la més mínima fe en ell.
Mentre estudiava les dades, el lema no oficial de la Secció d'Intel·ligència va passar a ocupar el centre dels seus pensaments: Si el que creiem saber no es correspon amb la veritat, llavors és tan perillós com el que ignorem.
L’Ayddar Nylykerka no es va apartar del seu escriptori durant tres dies. Quan per fi ho va fer, no va ser per anar a casa. Amb el seu quadern de dades fermament subjecte sota el braç, va demanar a la central de vehicles oficials que li enviés un aerolliscador i va posar rumb al llac Victòria.

La residència que l'almirall Ackbar tenia a Coruscant estava formada per dos gruixos cilindres blancs. Un cilindre, sense finestres, brollava de l'herba que cobria la riba del llac Victòria. L'altre, meitat opac i meitat de transpariacer, sorgia de les tranquil·les aigües blaves. Les dues estructures estaven unides entre si per un tercer cilindre, una forma allargada i esvelta que contenia un passadís situat a l'altura del segon nivell. Un lliscant aquàtic monoplaça calamarià de gràcils línies estava amarrat a un piló al llac.
La identificació de la Flota d’Ayddar ser suficient per permetre superar el lloc de vigilància del perímetre de seguretat, encara que es va veure obligat a lliurar el seu quadern de dades perquè fos examinat, i després haver de deixar l’aerolliscador en un aparcament i anar fins a la casa caminant. Ja allà, es va presentar a si mateix en l'entrada al cilindre que s'alçava al costat de la riba del llac.
-Ayddar Nylykerka, cap d'analistes del departament de Seguiment de Recursos, Secció d'Intel·ligència, Alt Comandament de la Flota, per veure l'almirall Ackbar.
Uns segons després, la porta corba es va fer a un costat amb un xiuxiueig per revelar a un androide majordom de la Flota. Després de creuar els braços sobre el pit, l'androide va semblar ocupar tot el llindar.
-Quan l'almirall Ackbar està a casa mai veu a ningú amb un rang que estigui per sota del de comodor -va dir l'androide -. Així i tot, l'almirall ja ha de passar massa temps fora de l'aigua normalment. Truqui al seu despatx demà matí i demani una cita, analista.
L’Ayddar el va contemplar amb incredulitat.
-No ho entén -va dir-. Això és important.
-Llavors és prou important com perquè abans molesti als seus superiors immediats -va dir l'androide-. Utilitzeu els canals reglamentaris. L'almirall dedicarà la seva atenció a aquest assumpte sempre que arribi al seu escriptori.
-No -va dir tossudament l’Ayddar. Va intentar estirar el coll per veure l'interior de la casa més enllà de l'androide, però l'únic que va veure va ser el panell interior de la comporta de seguretat-. No és una resposta acceptable. He de veure’l personalment. No puc córrer el risc que aquesta informació no arribi fins a ell.
-Senyor Nylykerka, l'almirall Ackbar està descansant. No pot veure’l -va dir implacablement l'androide-. I ara, tindrà la bondat de marxar, o he de cridar al guàrdia?
L’Ayddar va sostenir el quadern de dades contra el seu pit i va fulminar amb la mirada a l'androide.
-Molt bé -va dir per fi-. Marxaré.
-Gràcies, senyor Nylykerka -va dir l'androide.
Després es va quedar immòbil al llindar i va esperar fins que l’Ayddar va haver girat sobre els seus talons i donat els primers passos pel sender abans de tancar la porta.
Però quan la porta es va haver tancat, l’Ayddar es va ficar pel camí i va passar corrent al costat de l'entrada per anar cap a la vora del llac. Prement les dents i encongint-se temorosament, es va endinsar a l'aigua amb una considerable malaptesa, xipollejant sorollosament i creant grans sortidors. Les alarmes van començar a sonar, i una filera de llums de gran potència dissimulades sota del passadís que unia els dos cilindres van fer desaparèixer sobtadament el crepuscle. L’Ayddar va deixar escapar un crit animal i es va capbussar en l'aigua, que li arribava fins a la cintura, i va començar a avançar cap al cilindre del llac en una penosa imitació de natació francament lamentable.
El seu primer i gairebé obsessiu impuls, que consistia a copejar els finestrals situats a l'altura de la superfície del llac per atreure l'atenció de l’Ackbar, no li havia permès traçar cap altre pla. Però quan va estar una mica més a prop, l’Ayddar va veure que el cilindre era un habitacle aquàtic calamarià i que l'aigua gairebé fregava la passarel·la.
Un aerolliscador del servei de seguretat va volar sobre ell en una passada a baixa altura, i una veu amplificada va començar a cridar ordres.
-Atenció, intrús: aquesta serà l'única advertència que rebrà. Ha entrat en una propietat governamental sense estar autoritzat. Li estem apuntant amb una bateria de desintegradors antipersones. Quedeu-vos on està i no dispararem contra vostè. Si no es rendeix, serà aniquilat.
L’Ayddar, aterrit, es va afanyar a aixecar els braços. Quan ho va fer, el seu fràgil domini de la natació es va dissipar tot d'una, i el seu cos es va enfonsar per sota de la superfície de l'aigua. Abans que pogués comprendre què li estava passant, l’Ayddar va descobrir que tenia els peus, i les mans, profundament enfonsats en el fons fangós del llac, i que era incapaç d'alliberar-se per tornar a la superfície.
Un anell de llums instal·lades al voltant de la base de l'habitacle aquàtic va inundar de llum les fosques aigües. Per primera vegada, l’Ayddar va poder veure que el cilindre estava proveït d'una entrada submarina. L’Ayddar es va debatre desesperadament, i va aconseguir avançar pel fons fins arribar-hi. Després va allargar el braç i va empènyer la palanca d'obertura.
No va passar res.
Dominat per la desesperació, i amb el so dels motors d'un bot a reacció envoltant-lo i tornant-se més potent a cada moment que passava, l’Ayddar va estirar els braços i va llançar el quadern de dades contra l'escotilla. El quadern de dades va semblar moure’s a càmera lenta, i amb prou feines va fer soroll quan per fi va acabar xocant amb l'escotilla.
Però un instant després l’Ayddar es va emportar la sorpresa de la seva vida veient obrir-se l'escotilla. El que semblava un remolí de l'aigua el va agafar fermament per la pitrera de la camisa i va tirar d'ell, ficant el seu cos per l'entrada amb una despreocupada facilitat que indicava una força impressionant. Uns instants després l’Ayddar es va trobar emergint de les aigües a la part superior de l'habitacle aquàtic. Panteixant sorollosament, va començar a manotejar a la recerca de la vora de l'habitacle. L’Ayddar no es va adonar que ja no tenia el seu quadern de dades fins que les puntes dels seus dits van trobar un precari punt de suport.
Va mirar frenèticament al seu voltant i va descobrir que l'almirall Ackbar l’estava observant. El calamarià va lliscar àgilment per l'aigua fins arribar a l'altre costat de la piscina, movent-se a gran velocitat sense que el seu avanç creés pràcticament cap ondulació.
-És vostè tammarià, oi? -Va preguntar l’Ackbar.
L’Ayddar tremolava incontrolablement mentre s'aferrava a la vora de la passarel·la que envoltava les aigües de l'habitacle.
-Sí, al-almirall.
-He sentit dir que Tammar té una atmosfera inusualment tènue per ser un món habitat -va comentar l’Ackbar amb jovial afabilitat.
-Així és, al-almirall.
-També he sentit dir -va prosseguir l'almirall -que, com a conseqüència d'això, la seva raça ha desenvolupat una mena de sac químic dins del qual emmagatzemen oxigen mentre descansen.
-Sí -va aconseguir dir l’Ayddar, tot i que li tremolaven els llavis i li petaven les dents -. El chaghisz Torm... Ens pe-permet consumir en-en-energia més de pressa, durant..., durant un curt període de temps, del que ens resultaria po-possible únicament mitjançant la re-respiració.
-M'han dit que aquesta és la raó per la qual la seva gent pot sobreviure en el buit durant un curt espai de temps -va dir l’Ackbar.
L’Ayddar, que estava començant a marejar-se, va tancar els ulls i va recolzar el cap en els braços.
-Sí -va dir amb un fil de veu.
-També he sentit dir que la superfície del seu planeta està totalment desproveïda d'aigua -va prosseguir el calamarià, acostant-se una mica més a ell -, i que els temors més poderosos de la seva gent estan relacionats amb la immersió en una gran massa d'aigua.
L’Ayddar va assentir amb una inclinació de cap gairebé imperceptible.
-Li confesso que aquests temors em són totalment aliens -va dir l’Ackbar-. No obstant això, vostè ha entrat voluntàriament al llac per veure’m.
-S-Sí, almirall. Vaig pensar que era el meu d-deure.
El corpulent calamarià va sortir de l'aigua i va pujar a la cornisa sense cap esforç aparent. L’Ayddar va veure que el seu quadern de seguretat estava fermament subjecte en una de les grans mans-aleta.
-Bé, acabo de descobrir que el meu descans ha acabat -va dir l’Ackbar, oferint-li la mà buida a l’Ayddar -. Així doncs, potser voleu acompanyar-me a meu estudi i explicar-me quina notícia li ha inspirat tan temerària devoció al deure.

La pista que contornejava el gimnàs d'oficials de les Casernes Generals de la Flota tenia un tram d'aproximadament un quilòmetre de longitud que serpentejava per entre les vessants boscoses d'un turó. Solitari i molt ben protegit pels arbres i les pantalles d'interferències, aquell lloc havia estat usat en moltes ocasions per a reunions discretes..., i l'home que l'almirall Ackbar esperava veure arribar d'un moment a un altre mentre sentia la freda carícia l'aire de primeres hores del matí l'havia utilitzat bastants vegades.
L’Ackbar s'havia apostat allà on començaven els arbres, a poca distància a peu de la pista, i va tornar la mirada cap al sol naixent en el mateix instant en què un corredor solitari coronava una petita costa. Quan el corredor va estar una mica més a prop, l’Ackbar va sortir de l'arbreda.
-Veig que segueix sent un animal de costums, Hiram -va dir amb jovial sequedat.
L'almirall Hiram Drayson va reduir la velocitat del seu enèrgic passeig fins a convertir-se en un pausat caminar.
-I jo veig que vostè segueix sent tan mandrós com sempre -va replicar-. Ha passat molt de temps des de la darrera visita al gimnàs.
-No m'agrada molt venir aquí, però a vegades no em queda altra elecció -va dir l’Ackbar, posant-se a l'altura d’en Drayson-. I ara, voldrà apiadar-se de mi i caminar una estoneta al meu costat?
-Crec que podré adaptar-me al seu pas -va dir en Drayson-. Hi ha alguna novetat?
-Ahir a la nit vaig rebre la visita del cap d'analistes de Seguiment de Recursos -va dir l’Ackbar.
-És cert.
- Ja ho sabia?
-Vaig sentir comentar que hi va haver un petit incident a la seva residència, res més.
-Bé, per aquesta vegada el creuré -va dir l’Ackbar-. L’Ayddar ha tret a la llum una cosa que em preocupa, i m'agradaria que vostè m’aconsellés al respecte. Però no volia que em veiessin anant al seu despatx, i tampoc volia permetre que l'assumpte comencés a circular per la xarxa de la Flota.
-Segueixi.
Fins i tot al modest pas que mantenia, l’Ackbar ja estava començant a panteixar.
-L’Ayddar ha estat estudiant el llistat de batalla imperial extret del nucli de memòria del Gnisnal fa un mes. Ha trobat una discrepància.
- Un altre cas com el de Katana?
-No tan gran i no tan clar -va dir l’Ackbar-. El que aquest jove ha descobert és el següent: hi ha un nombre inusualment gran de navilis de guerra assignats al Comandament Espasa Negra de l'Imperi sobre els quals no sabem absolutament res.
-El Comandament Espasa Negra defensava el centre dels territoris de la Vora de l'Imperi -va observar en Drayson-. Això abasta Praxlis, Corridan i la totalitat dels sectors de Kokash i Farlax.
-Sí -va dir l’Ackbar, que ja s'estava quedant sense alè i havia començat a boquejar desesperadament. El calamarià va posar una mà sobre l'espatlla d’en Drayson i va fer que tornés cap a ell-. Si us plau... Podem parar?
-Per descomptat.
-Gràcies -va dir l’Ackbar, intentant controlar les tremolors convulsives del seu coll i de la part superior del seu pit-. Li demano disculpes. Com més vell em faig, més difícil em resulta mantenir els meus pulmons humitejats mentre estic fora de l'aigua.
-No té vostè cap necessitat de disculpar-se. M'estava dient...
-Sí, naturalment. -Ackbar va tornar la mirada cap a un extrem de la pista primer i cap a l'altre després, i a continuació va baixar la veu -. Segons l’Ayddar, la secció del llistat de batalla referent a Espasa Negra inclou quaranta-quatre naus de grans dimensions a les quals no hem vist i de les que no hem sabut res des de la caiguda de l'Emperador. Les més petites són Destructors Estel·lars de la classe Victòria, i tres d'elles són de la classe Súper.
En Drayson va deixar escapar un suau xiulet.
- I què opina vostè de l'anàlisi de l’Ayddar?
-M'ha semblat irrebatible.
-Ja sap que això suposa una potència de foc més que suficient per acabar amb qualsevol sistema planetari de la Nova República -va dir en Drayson-. Coruscant inclòs, per descomptat...
-Ho sé -va dir l’Ackbar -. Si aquestes naus encara existeixen, representarien una amenaça molt seriosa.
- Si?
-Si -va repetir l’Ackbar -. Miri, hi ha molts aspectes una mica dubtosos en tot aquest assumpte. D'aquestes quaranta-quatre naus, totes llevat de cinc acabaven de ser construïdes però encara no estaven en condicions d'operar, o es trobaven en alguna drassana perquè anaven a ser remodelades o havien patit serioses avaries.
- En quines drassanes hi eren?
-L’Ayddar no pot respondre a aquesta pregunta. O els noms ens són desconeguts, o es tracta de noms en un codi que no posseïm per a llocs que no coneixem.
-O potser no existeixin, i amb això em refereixo tant a les drassanes com a les naus -va dir en Drayson-. No descarti la possibilitat que el llistat de batalla fóra inflat amb efectius que només existien sobre el paper. Si ni la Daala ni en Thrawn han pogut recórrer a aquestes naus per usar-les contra nosaltres...
-És una possibilitat.
En Drayson va arrufar les celles.
- Quines possibilitats hi ha de què a algunes d'aquestes naus, o a totes elles, senzillament se'ls canviés el nom i que les hàgim vist des de llavors? Sabem que l'Alt Comandament de l'Imperi va usar aquest truc en més d'una ocasió.
-L’Ayddar m'ha dit que com a màxim això ens permetria eliminar cinc naus de la llista.
-La qual cosa encara deixaria una força molt respectable per localitzar -va murmurar en Drayson amb veu pensativa -. Quant de temps va transcórrer entre la destrucció del Gnisnal i el moment en què el Comandament Espasa Negra va retirar els seus efectius de la Vora?
-Menys d'un any.
-Temps suficient perquè almenys algunes d'aquestes naus foren completades o reparades -va dir en Drayson.
-Més de la meitat d'elles, si les drassanes van complir els terminis de lliurament que figuren en el llistat de batalla.
-Això vol dir que l'Imperi pot haver-se-les emportat a les profunditats del Nucli un mínim de vint naus més del que ens pensàvem fins ara.
-Sí. Però hi ha una altra possibilitat, i aquesta em preocupa encara més que la primera -va dir l’Ackbar-. L'Imperi preferia crear drassanes militars en tots els sectors que controlava, perquè això evitava que una instal·lació determinada hagués de ser considerada imprescindible per a l'esforç de la guerra, i a més així les naus que havien patit danys no havien d'anar molt lluny per a ser reparades...
-La qual cosa ens suggereix que una d'aquestes drassanes no identificades es trobava situada dins de la zona de patrulla del Comandament Espasa Negra.
-La qual cosa significaria que un mínim de vint Destructors Estel·lars podrien no estar dins del Nucli, sinó moltíssim més a prop nostre.
En Drayson va contemplar l’Ackbar amb els ulls entretancats i va guardar silenci durant uns moments.
-En circumstàncies normals -va acabar dient -el més lògic seria suposar que l'Imperi hauria destruït qualsevol classe de material de guerra que no pogués emportar-se amb ell.
-M'encantaria estar segur que això és el que van fer en aquest cas -va replicar l’Ackbar -. Però no hem trobat les restes de cap drassana en aquesta zona. Això no és una prova concloent, naturalment... Hi ha grans àrees de Kokash i Farlax que mai han estat explorades prou a fons, i això inclou la nebulosa de Morath i el Cúmul de Koornacht.
-Ah -va dir en Drayson -. Em sembla que ja veig on ens porta tot això.
-No vull assabentar-me de com se les arregla per trobar les respostes, Hiram, però sé que compta amb recursos que no estan disponibles fora del seu departament. Veureu, estic bastant preocupat per aquest assumpte amb en Nil Spaar... Les negociacions fa setmanes que estan encallades, i la Leia segueix demanant-nos que tinguem paciència tot i això. He començat a preguntar-me si... Bé, i si els yevethans estan amagant aquestes naus per la Daala? És possible que la Lliga de Duskhan segueixi estant aliada amb el Nucli?
-No tinc cap informació que doni suport semblant hipòtesi -va dir en Drayson després d'uns moments de profunda reflexió-. Tampoc tinc cap informació que permeti descartar-la.
-Doncs llavors no sé què he de fer -va dir l’Ackbar -. Les negociacions en curs converteixen tot aquest assumpte en un tema molt delicat. No puc emetre acusacions sense tenir proves que les recolzin, i tampoc em puc permetre el luxe d'ignorar una amenaça potencial de semblant magnitud.
- Què faria si la decisió estigués a les seves mans?
-Iniciaria una àmplia operació de recerca d'aquesta Flota Negra, i no pararia fins que haguéssim trobat les naus, o les seves restes, i ens haguéssim assegurat que no està amagada per aquí esperant el moment més adequat per irrompre a casa nostra. Hem de conèixer el destí d'aquestes naus.
En Drayson va assentir pensativament.
-Bé, llavors crec que hauria de comunicar la informació de l’Ayddar la princesa Leia i presentar aquesta recomanació. Potser es deixarà persuadir.
-Em temo que no serà així -va replicar l’Ackbar-. De tota manera, l'únic que puc fer és intentar-ho.
-Li desitjo èxit. Mentrestant... Se li acut alguna manera de...?
L’Ackbar va introduir una targeta de dades entre els dits d’en Drayson.
-La llista de les naus desaparegudes, i la relació de les drassanes misterioses.
Dos corredors acabaven de fer-se visibles i s'estaven aproximant per la pista. En Drayson va fer desaparèixer la targeta dins d'una butxaca amb la despreocupada rapidesa fruit d'una llarga pràctica.
-Faré el que pugui -va dir, i va obsequiar al calamarià amb un aparatós somriure-. Ha estat un plaer tornar a veure’l, almirall.
Tenint en compte la velocitat amb la qual en Drayson va començar a moure’s per la pista uns moments després, l’Ackbar dubtava que cap altre corredor pogués atrapar-lo.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada