dijous, 12 de març del 2015

Escut de mentides (XIV)

Anterior



14

El missatger del Senat que s'havia presentat davant la porta de la residència presidencial estava tan decidit a ser admès com l'androide de seguretat ho era a impedir l'entrada.
-Tant me fa el que diguin els teus protocols; he vingut aquí per ordre del president en funcions del Consell de Govern del Senat, i les meves instruccions no poden ser més explícites -estava dient el missatger quan la Leia va sortir del camí interior i va anar cap a la porta -. He de lliurar aquest missatge, i només puc lliurar-li-ho a la princesa en persona.
-Molt bé -va dir la Leia -. Sóc aquí.
-Princesa... -Va dir el missatger, girant-se ràpidament sobre els seus talons i baixant el cap en una lleu inclinació -. Li demano disculpes per haver interromput...
-No és culpa seva -va dir la Leia, passant pel costat de l’androide de seguretat i allargant la mà cap al gruix sobre adornat amb la insígnia reial de color blau -. La programació de Dormilega no va incloure la possibilitat d'una convocatòria. Pel que sembla algú haurà d'ocupar-se de remeiar aquest descuit.
El missatger va tornar a inclinar el cap.
-Li demano disculpes una vegada més, princesa -va dir, i va retrocedir un parell de passos abans de donar-se la volta i marxar.
La Leia va començar a caminar cap a la casa sense obrir el sobre. Dels molts departaments -consells, comitès, comissions i contractistes -que formaven l'estructura complexament organitzada del Senat de la Nova República, només un disposava del poder de cridar a la presidenta perquè comparegués davant seu.
Aquest poder pertanyia únicament i exclusivament al Consell de Govern.
El seu nom, que es remuntava als dies del govern provisional, ja no descrivia adequadament el seu paper. Una gran part del poder i la responsabilitat del Consell de Govern de l'etapa de transició havia estat transferit al Senat, el Ministeri General o el Departament de la Flota. La Nova República havia renunciat a l'eficiència i l'oligarquia per substituir-les per la democràcia i la burocràcia..., i havia obrat així voluntàriament i sent molt conscient del que feia. Una confederació de més de deu mil sistemes no podia ser governada justament per un grapat de líders que s’haguessin triat a si mateixos.
Però un element del seu antic poder que el Consell de Govern havia conservat portava aparellada una responsabilitat especial respecte a la presidència. Els legisladors que van redactar la Carta no volien crear un executiu massa fort que, en no estar sotmès a cap tipus de control, pogués ser capaç d'anar acumulant més i més poder amb el pas del temps i acabés convertint-se en un dictador de fet, ja que no de nom. Ningú havia oblidat la temible veritat que el regnat d’en Palpatine no havia començat amb un cop d'estat, sinó amb una llarga acumulació de poder obtingut, en la seva major part, a través de mitjans legítims.
Com a mesura de seguretat per evitar que aquesta història es repetís, la Carta havia preservat al Consell de Govern sota la forma d'un súper comitè compost pels presidents dels diferents consells del Senat. Els fundadors li van atorgar el doble poder d'anul·lar l'elecció d'un president i d'iniciar el procés d'expulsió d'un ocupant del càrrec. L’Ackbar havia definit al Consell de Govern com «el fre de velocitat de la nau de l'Estat». Però encara que es parlava d'ell molt sovint, el Consell de Govern poques vegades es reunia, i mai havia estat utilitzat per al propòsit que va motivar la seva creació.
Fins aquell moment...

El Consell ja feia gairebé una hora que estava reunit, segons sembla discutint a porta tancada, quan la Leia va ser acompanyada a l'interior de la sala. Encara que se li va proporcionar un seient, la Leia va preferir romandre dempeus en l'estret pou de les càmeres tot i que això només la situava a l'altura dels ulls dels set senadors asseguts al llarg de l'arc de la consola. En el centre estava Doman Beruss, amb la piràmide de vidre i el martell d'ordre a l'abast de la mà. En Behn-kihl-Nahm estava assegut a la seva esquerra, però no va mirar a la Leia.
-Senyora presidenta... Princesa Leia, segons la rotació normal li hauria tocat presidir aquesta reunió al senador Praget -va dir en Beruss -. No obstant això, i a causa de les presents circumstàncies, el Consell de Govern ha decidit avançar la rotació al següent seient designat per així evitar qualsevol possible conflicte de procediment. Té alguna objecció que jo presideixi aquesta reunió?
«Així que aquesta era la raó del retard», va pensar la Leia.
-No tinc cap objecció.
-Molt bé -va dir en Beruss-. Presidenta Leia Organa Solo, se l'ha fet comparèixer davant el Consell de Govern per discutir una petició d'expulsió del càrrec presentada contra vostè.
»Un membre degudament constituït d'aquest consell ha presentat articles sol·licitant un vot de manca de confiança i basant-se en els següents motius: un, haver sobrepassat els límits de l'autoritat que li confereix la Carta. Dos, haver posat en perill temeràriament la pau i les vides de ciutadans de la Nova República. Tres, haver emès ordres il·legals per iniciar hostilitats contra un estat sobirà. Quatre, incompetència per exercir adequadament els deures del seu càrrec.
«Comprèn quins són els seus drets i obligacions pel que fa a una petició d'expulsió del càrrec? Si és així, tingui la bondat d'explicar-se usant els termes que li semblin més adequats.
-Tinc dret a sentir una especificació de la causa que ha motivat l'acció. Tinc dret a presentar qualsevol testimoni i proves que triï en defensa de les meves accions i del meu exercici de la presidència -va dir la Leia-. Tinc l'obligació de respondre de manera completa i veraç totes les preguntes que se’m puguin arribar a formular, així com l'obligació de comparèixer davant el ple del Senat en el cas que els membres d'aquest Consell de Govern votin donar suport a la petició.
-Molt bé -va dir en Beruss -. El senador Praget ha presentat la petició, i s'encarregarà d'exposar els articles específics que la componen.
Això va sorprendre bastant a la Leia, que havia esperat que la queixa procedís d’en Borsk Fey'lya.
-Senador... -Va dir amb una lleu inclinació de cap.
Krall Praget la va contemplar en silenci durant uns moments abans de començar a parlar, i la seva mirada la va mesurar, la va jutjar i va acabar decidint fer cas omís de la seva presència. Durant tot el temps que va durar la seva presentació, en Praget va mantenir els ulls girats cap a l'extrem dret de la taula, dirigint-se a Beruss i els altres membres del Consell de Govern i ignorant a la Leia.
En Praget va parlar durant poc menys d'una hora i després va tornar l'ús de la paraula al senador Beruss sense fer ni una sola pregunta a la Leia, qui no va saber decidir si en Praget havia arribat a la conclusió que no era probable que aconseguís que es traís a si mateixa, o si creia que el seu cas era tan sòlid que no creia necessari fer preguntes.
El senador Rattagagech, en canvi, tenia una llarga sèrie de preguntes molt concretes a fer, però el seu to va ser molt menys acusatori que el de l'exposició feta per en Praget, o fins i tot que les seves mirades. L’elomin estava intentant reconstruir els càlculs que havien motivat les decisions de la Leia d'una manera tan meticulosament detallada que fins i tot en Praget va acabar perdent la paciència.
-O la princesa Leia sap per què està sent sotmesa a aquest procés de recerca, o no ho sap -va dir en Praget-. Rellevància, senyor president, rellevància... Tingueu la bondat d'explicar al senador que si les seves preguntes no són rellevants, llavors ha de deixar de fer-les. La petició ha estat presentada basant-se en accions i resultats, no en motius o intencions.
En Rattagagech es va arronsar sobre si mateix, visiblement sorprès.
-Senador Praget, la seva quarta acusació, la d'incompetència, exigeix ​​una conscienciosa avaluació de la capacitat de judici de la presidenta... -Va començar a dir així que es va haver recuperat una mica.
-Sol·licito permís per esmenar la petició -el va interrompre en Praget.
En Beruss va assentir.
-Com vulgui.
-Anul·lo i retiro el quart article, eliminant-lo en la seva totalitat de la petició -va dir en Praget, i després va mirar a Rattagagech -. I ara, ha acabat?
-A la vista de l'esmena, senyor president, no tinc més preguntes que fer a la princesa Leia -va respondre l’elomin, emprant un to entre displicent i irritat.
-Molt bé -va dir en Beruss-. Senador Fey'lya...
Des que va entrar a la sala, la Leia havia estat esperant que el veritable atac a gran escala i el cop mortífer arribessin de Borsk Fey'lya. L’obvi desig de cedir la paraula al bothan que havia donat mostres Praget només havia servit per confirmar les seves expectatives. Però Fey'lya va canviar bruscament de direcció, i el que la Leia esperava veure que passés va caure a terra convertit en una nuvolet de pols.
-Presidenta Organa Solo, lamento que li haguem robat tant temps en uns moments tan crítics -va dir en Fey'lya, somrient educadament-. Només tinc una pregunta que fer aquest matí. Si li fos possible tornar a prendre qualsevol de les decisions que ha pres durant els últims dies, i sense disposar de més coneixements dels què tenia a la seva disposició quan les va prendre per primera vegada, canviaria alguna d'aquestes decisions?
La Leia va parpellejar, molt sorpresa, a efectes pràctics, era com si en Fey'lya acabés de llevar-se la jaqueta i l'hagués estès sobre un bassal perquè la Leia pogués creuar-lo. En Praget es va quedar bocabadat, i després va patir un atac de tos.
-No, senador -va dir la Leia, no podent veure cap trampa en la pregunta d'en Fey'lya-. Crec que obrem correctament a exigir als yevethans que es retiressin, i que vaig consultar amb el Consell de Defensa de la manera adequada abans de fer-ho. Crec que obrem correctament tractant de posar en vigor l'ultimàtum mitjançant un bloqueig, i que vaig consultar amb el Comandant Suprem de la manera adequada abans de fer-ho. Crec que obrem correctament responent a l'emboscada yevethana immediatament i amb les forces disponibles, i que el general Àbaht va actuar dins dels límits de la seva autoritat fent-ho. El desenllaç de la batalla no va ser el que desitjàvem, però això no es va deure a raons que tinguéssim motius per preveure.
En Praget va acollir les seves últimes paraules amb un esbufec ​​despectiu, però en Fey'lya va acceptar la seva resposta amb una inclinació de cap.
-Gràcies, princesa. President Beruss?
L'equilibri de la discussió va ser breu i sense conseqüències, i el Consell de Govern va votar amb la Leia encara present a la sala. La votació va donar un resultat de dos vots contra cinc, i en Rattagagech va ser l'únic conseller que es va unir a Praget.
-La petició no ha prosperat -va dir en Beruss-. Sent aquest l'únic assumpte que havia d'exposar-se davant el Consell de Govern, s'aixeca la sessió.
En Praget va anar directament cap a Fey'lya amb les mandíbules estretes i una lluentor amenaçadora als ulls. La Leia, surant sobre un núvol d'alleujament, va anar cap al passadís. En Behn-kihl-Nahm s’hi va acostar abans que hi hagués arribat, i els dos es van allunyar de la sala junts.
-Pensava que seria en Fey'lya -va dir la Leia.
-I serà en Fey'lya -va dir en Behn-kihl-Nahm -. Krall Praget se li va avançar.
- Per què?
-Perquè havies violat el seu territori -va dir en Behn-kihl-Nahm -. No vas consultar amb Praget abans d'actuar, i les dades d'intel·ligència en què et vas basar per prendre la teva decisió no van arribar a través d'ell.
- I per què Fey'lya no li va donar suport? Algú es va oblidar de portar la soga per al penjament?
-En Fey'lya no li va donar suport perquè havia actuat massa aviat, i perquè sabia que la petició no seria aprovada ni tan sols comptant amb el seu vot -va dir en Behn-kihl-Nahm -. El desenllaç ja havia estat decidit molt abans que et fessin comparèixer davant seu.
- Com?
-Pel resultat de la votació per decidir qui presidiria la reunió. Quan Fey'lya va veure que en Praget no podria dirigir la sessió, va comprendre que aquest no seria el seu dia.
- I violaria el secret dels procediments dir-me qui va treure a col·lació aquest tema?
L'ombra d'un somriure delator va tirar de les comissures dels llavis d’en Behn-kihl-Nahm.
-Em temo que no puc revelar la seva identitat.
El somriure amb què la Leia va respondre a la d’en Behn-kihl-Nahm estava plena d'afecte.
-Fos qui fos, Bennie, et prego que li donis les gràcies en nom meu.
-Estic segur que ell no ho consideraria necessari. Estic segur que diria que estava actuant en bé de la Nova República.
-Dona-li les gràcies de totes maneres -va dir la Leia-. Bé, i què passarà ara?
-Disposes d'una mica de temps -va dir en Behn-kihl-Nahm -. Però no de tant com t'agradaria o, probablement, no de tant com es necessita. Quan l'aire està saturat de por, n'hi ha prou amb una llavor al voltant de la qual pugui començar a solidificar-se. Això només és el començament dels desafiaments, Leia. I si tot segueix igual, potser la propera vegada no sobrevisquis.

El reproductori del virrei Nil Spaar, que havia estat expandit recentment, es trobava situat en el nivell superior de les estances palatines i ja ocupava setze alcoves. Tret d'una d'elles, totes contenien un receptacle de naixement, flexible i fèrtil, o un niu en fase de maduració, inflat i fecund.
L'espai buit havia estat ocupat en el passat pels Maranes de la Kei, que havia estat la seva primera consort. Del seu receptacle de naixement havien sorgit dos atractius nitakkes i una robusta marasi que van acabar sucumbint a la mort gris. En Nil Spaar havia deixat buida aquesta alcova en senyal de respecte al lloc que la Kei ocupava com a dama de la seva família, i per proporcionar-li un cert consol que la protegís de l'enveja que li professaven les seves companyes més joves.
El reproductori era, tant per disseny com per tradició, un lloc tranquil i silenciós. Però en Nil Spaar havia ordenat que el seu visitant fos portat allà.
-Així que tu ets Tal Fraan -va dir.
-Sí, Darama -va dir el jove guardià, agenollant-se en senyal de submissió.
-Aixeca't -va dir en Nil Spaar-. M'han dit que ets l'arquitecte de la gran derrota que les feristeles han patit a Freza.
-M’honra que el Darama s'hagi fixat en mi -va dir en Tal Fraan, i la seva mirada va anar veloçment més enllà del virrei per posar-la a les alcoves que hi havia darrere d’en Nil Spaar -. Però l'oportunitat d'obtenir aquest èxit va ser creada pel Darama amb l'ajuda dels nostres constructors de naus, que ens han proporcionat unes armes tan esplèndides.
-La modèstia excessiva delata un càlcul ocult, i demana una atenció igualment excessiva -va dir en Nil Spaar-. Recorda i que això et serveixi de guia, si és que esperes continuar el teu ràpid progrés.
-Només desitjo servir el Darama en la noble missió de reclamar el Tot per als Purs... -Va començar a dir en Tal Fraan.
En Nil Spaar va alçar un dit en un gest d'advertència.
-No et vas mostrar tan disposat a rebutjar el mèrit que pogués correspondre't quan el primat del Glòria et va ascendir al teu nou rang. Penses potser que m’envolto d’afalagadors mancats de talent? No, no... La intel·ligència em resulta molt més útil. I tu ets intel·ligent, oi, guardià Tal Fraan?
-Intento no permetre que se m'escapin les oportunitats, virrei.
En Nil Spaar va recompensar amb un assentiment d'aprovació el fet que en Tal Fraan s'hagués dirigit directament a ell, i després va girar i va començar a avançar lentament al llarg de la filera d'alcoves. L'olor de la sang i l'aroma de la reproducció impregnaven l'atmosfera amb la seva tonificant potència.
- I com se't va arribar a ocórrer aquest enginyós pla que va donar tan bon resultat contra les feristeles?
-La directiva enviada per les feristeles parlava de presoners -va dir en Tal Fraan, seguint al virrei a un parell de passos de distància -. Això em va fer creure que podíem influir sobre les seves accions utilitzant aquesta preocupació pels presoners.
-Vas córrer un gran risc renunciant a l'avantatge sobre la força de bloqueig amb l'esperança d'atreure a les seves reserves -va dir en Nil Spaar, detenint-se i lliscant les puntes dels dits sobre la superfície d'un receptacle de naixement que ja estava a punt d’obrir-se per alliberar el seu esquer -. Aquest pla teu, aquesta preocupació pel destí dels presoners que senten les feristeles..., no hauria detingut uns yevethans. Si el pla hagués fracassat, podries haver acabat perdent a totes les teves forces.
-Les feristeles no saben enfrontar-se a la mort -va dir en Tal Fraan -. Sabia que el pla donaria resultat.
- Ah! Així doncs, creus haver comprès els misteris de les seves costums prou bé com per arriscar deu mil vides en un experiment que et proporcioni la prova del teu encert o el teu error, oi?
-Va ser el primat que va prendre aquesta decisió, virrei.
-Una resposta imprudent, Tal Fraan -va dir el virrei, tornant-se cap al jove guardià -. Arriscaries la teva vida basant-te en alguna d'aquestes certeses teves?
El jove guardià es va remoure nerviosament, i després va acabar movent el cap per aixecar les seves crestes.
-Sí, virrei.
-Excel·lent -va dir en Nil Spaar-. No puc respectar a qui no està disposat a arriscar la seva pròpia sang.
Un cuidador del reproductori s'havia estat mantenint discretament allunyat durant tota la conversa. En Nil Spaar es va tornar cap a ell per fer-li un senyal, i el cuidador va desaparèixer a l'avantsala. Va tornar uns moments després, seguit per un nitakka preparat per al sacrifici.
-No et moguis d'aquí -va dir en Nil Spaar a Tal Fraan, i va anar cap al nittaka, que s'havia aturat damunt de la reixeta que cobria el pou de drenatge.
El jove mascle va aguantar la mirada del virrei sense que en els seus ulls aparegués la més mínima ombra de por.
-Et demano la teva sang per als meus fills -va dir el virrei en veu baixa i suau.
-El Darama m'honra -va dir el nittaka, caient de genolls -. Ofereixo la meva sang com a regal.
-Accepto el teu regal -va dir en Nil Spaar. Les seves urpes de matar van sortir de les seves càpsules i fengueren l'aire i la carn amb silenciosa precisió. Mentre el sacrifici s'ensorrava sobre la reixeta, el virrei es va tornar cap al seu visitant, que havia empal·lidit de sobte -. Jo també t'he estudiat, Tal Fraan, i els teus costums no tenen secrets per a mi-va dir en Nil Spaar-. De fet, em resulten molt familiars. Contemples el que tinc, i et veus a tu mateix. No, ja t'he advertit... No ho neguis. Respecto la intel·ligència i el coratge i, per sobre de tot, respecto l'èxit. Et mantindré aquí, al meu costat, perquè em serveixis. Si comprens l'oportunitat que se t'ofereix, obtindràs grans beneficis d'ella. -Nil Spaar va somriure-. I si no saps servir-me adequadament, llavors prestaràs un últim servei als meus nous fills.

-Sí -va dir el tinent Davith Sconn, donant una pipada al seu cigarret d'herbes hoatianes i deixant escapar un nuvolet de fum. La brisa que bufava a través del pati nord del Centre de Detenció de l'illa de Jagg va dissipar el fum i es va emportar l'acre olor de les herbes -. He estat a N'zoth.
-He llegit la transcripció de l'interrogatori a què et va sotmetre l'examinador del Servei d'Intel·ligència que va venir a veure’l fa uns mesos -va dir la Leia-. En la seva avaluació final l'examinador deia que, al seu parer, vostè només estava intentant obtenir favors inventant-se coses..., i que sabia que no podíem confirmar o refutar el que ens digués.
-Llavors està clar que el seu Servei d'Intel·ligència va una mica escàs d'intel·ligència -va dir l’Sconn, girant-se cap a la Leia. La seva mirada va lliscar veloçment sobre ella per acabar posant-la en el Rastrejador i el Tirador-. Deu ser algú molt important, eh? És la primera vegada que deixen entrar una arma aquí. Què passaria si un de nosaltres, els molt perillosos criminals de guerra, li traguéssim el pal del tro a aquest tipus i la prenguéssim com a ostatge?
La Leia va somriure amb dolçor.
-Oh, crec que els hi encantaria que algú ho intentés. Ha passat més d'un any des de l'última vegada en què un idiota va permetre que els meus guardaespatlles poguessin usar un grau letal de força.
-Ja veig que no hi ha justícia en la galàxia -va dir l’Sconn, i es va asseure davant de la cadira ocupada per la Leia -. Els paguen per fer exactament el mateix pel que jo estic sent castigat. Bé, qui és vostè? Em recorda una miqueta a la princesa Leia, només que més vella.
La Leia va ignorar el seu sarcasme.
-Tinent Sconn...
-Davith -la va corregir l'oficial imperial -. Vaig haver d’abandonar l'Armada Imperial. Va ser un cas de retir forçós, ja sap...
-També he examinat les actes del seu judici, Davith Sconn -va dir la Leia sense perdre la calma -. Vostè era oficial executiu del Destructor Estel·lar Farga quan la seva nau va suprimir una rebel·lió a Gra Ploven creant núvols de vapor que van abrasar a dos-cents mil plovenians en tres ciutats costaneres.
-Obeint ordres del Gran Moff Dureya -va dir l’Sconn-. No sé per què, però la gent sempre s'oblida d'aquesta part. Ah, vostès els rebels... És que no creuen en la disciplina? Segueixo sense entendre com van aconseguir derrotar-nos.
La Leia va intentar contenir-se, però no va aconseguir reprimir l'impuls de contestar-li.
-Potser això tingués alguna cosa a veure amb el fet de disposar de la llibertat de negar-se a obeir una ordre immoral.
- Immoral? Escolti, els peixets s'havien negat a pagar les seves contribucions de defensa, i això va posar de força mal humor el Gran Moff. –L’Sconn va donar una profunda calada al seu cigarret d'herbes i va retenir el fum dins dels seus pulmons durant uns segons que es van fer interminables -. Però, naturalment, tampoc cal oblidar que l'Imperi ja anava costa avall, i el Gran Moff Dureya gairebé sempre estava de molt mal humor.
-I suposo que un dia el Farga va fer escala a N'zoth.
-Oh, no. En aquell temps jo prestava servei al Moff Weblin: era comandant del segon torn al pont d'un navili d'aprovisionament de la Flota -va dir l’Sconn, recolzant una cama damunt de l'altra -. Escolti, per què hauria parlar de N'zoth?
- Per què li va parlar de N'zoth l'interrogador de l’INR?
- I què més donava que li parlés de N'zoth o que no ho fes? -Va replicar l’Sconn, arronsant les espatlles -. Li vaig parlar de N'zoth perquè era una novetat, i perquè l'agent Ralis era tan jove i estava tan verd que vaig pensar que podia divertir-me horroritzant-lo amb històries dels meus viatges amb el papà Vader. -Es va inclinar cap endavant-. Però vostè és diferent. Vostè és algú important. Sigui per la raó que sigui, està realment interessada en el que sé..., i horroritzar-la amb les meves històries no resultaria gens divertit. Així doncs, em temo que haurà de mostrar una mica més de consideració del que va ser capaç de fer en Ralis.
-Però s'oblida d'una cosa, Sconn, ja compto amb la seva declaració -va dir la Leia-. No li queda gran cosa que vendre.
-Oh, però no sap què he pogut callar quan vaig fer aquesta declaració...
-Sconn, hauria d’advertir-lo que la meva quota anual de mentides ja s'ha esgotat fa temps -va dir la Leia, mirant-lo fixament -. Si vol ser tractat amb consideració, ha de donar-me alguna cosa abans. Tinc algunes preguntes que fer-li sobre N'zoth..., i sobre el que li va dir a l'agent Ral·lis. Respongui a les meves preguntes sense mentir, tan bé com pugui i sense jugar als espies, i llavors li diré quina part del que m'ha dit té algun valor per a mi.
L’Sconn es va recolzar en el seu seient.
-No tinc cap raó per confiar en vostè -va dir -. I ara que ho penso, tampoc tinc cap raó per ajudar-la.
La Leia va haver de recórrer a totes les seves reserves d'autocontrol per no creuar l'espai que els separava amb els seus pensaments, lliscar per darrere d'aquesta façana burleta despectiva amb tot el poder de la Força i buscar algun lloc fràgil que pogués agafar i retorçar fins que alguna cosa es trenqués. El que va fer va ser recollir els plecs de la seva túnica a les mans i aixecar-se.
-Sempre es pot escollir, Sconn..., fins i tot quan estàs a la presó -va dir -. Si aquesta és la seva elecció, d'acord.
Va girar i es va disposar a marxar, totalment convençuda que l’Sconn no faria res per aturar-la.
-En, esperi un moment -s'apressà a dir l’Sconn-. Escolti, podria trobar un lloc on hi hagués una mica més d'intimitat perquè hi parléssim? Algun lloc que estigués lluny d'aquí... Estem al centre del pati, per l'amor del cel. No puc permetre que vegin com coopero amb els carcellers..., i especialment no amb vostè.
-Potser no s'hagi assabentat, però la guerra va acabar fa anys.
-Aquí dins no -va dir l’Sconn-. Aquí dins mai acabarà. Faci que m'enviïn a un cubicle d'aïllament, com si m'estiguessin castigant per no haver volgut cooperar amb vostè. Després podran treure’m d'allà sense que ningú se n'adoni.
- Vol que li traguem de l'illa de Jagg? -Va preguntar la Leia, aixecant una cella en un gest ple d'escepticisme-. Apa, Sconn... De tant en tant tinc dies en què sóc capaç de creure qualsevol cosa, però avui no és un d'ells.
-És l'únic que vull. De tota manera, és l'únic que anava a demanar. Només vull estar fora d'aquí durant unes quantes hores.
-Per poder posar en pràctica aquest pla de fuga en què ha estat treballant, sens dubte.
-Per molt que em disgusti haver de confessar-ho, les seves gorres blaves semblen capaces de seguir el rastre allà on anem -va dir l’Sconn -. Dimonis, si vol em poden treure d'aquí ficat dins d'un calaix d'atordiment... Tant me fa.
- Estava pensant d’anar a algun lloc en particular?
-Ja que m'ho pregunta... -El cap de l’Sconn es va alçar cap al cel en un moviment curiosament convulsiu -. Què li semblaria tres-cents quilòmetres cap amunt, amb un paisatge el més espectacular possible inclòs?

-Pari..., si us plau.
Amb els canells immobilitzats sobre del pit, Davith Sconn va mantenir els ulls clavats a la pantalla del petit navili mentre l'alba avançava veloçment cap a ells.
-Durant quatre anys de servei a l'armada, el període de temps més llarg que vaig arribar a passar en la superfície d'un planeta va ser un permís forçós de quaranta dies a Trif -va dir, parpellejant per expulsar dels seus ulls la silenciosa inundació de llàgrimes que havia aparegut en ells -. Mai vaig trobar una raó prou bona per no reincorporar-me immediatament. Ara... Bé, porto dotze anys presoner en aquesta roca, i estar lluny de l'espai ha acabat fent que em sentís molt més a prop d'embogir del que mai hauria cregut possible. Mai vaig imaginar que pogués fer-ho, però estava començant a oblidar-ho. Ja ho havia oblidat gairebé tot excepte aquesta sensació..., aquesta sensació...
L’Sconn es va tornar cap a la Leia.
-Assegui’m en un lloc on pugui contemplar l'espai -va dir-. Faci’m totes les preguntes que vulgui, i jo intentaré respondre-les-hi.

La Leia va moure la mà en un gran arc per guiar l'almirall Ackbar cap una butaca a la sala de reunions presidencial.
-Aquesta és la part que m'ha semblat que havia de veure -va dir quant l’Ackbar es va haver assegut, i connectar l’holoprojector.
La cara de Davith Sconn va aparèixer davant d'ells.
-Negre Quinze era usat bàsicament per construir noves naus i per a treballs d'acabat, i no com a centre de reparacions. Però tenia la reputació de ser la millor instal·lació de tot el sector -va començar dient l'antic tinent imperial -. Si podien, tots els capitans triaven Negre Quinze. Portàvem el Moff Weblin allà perquè reconstruïssin la cèl·lula d'energia número quatre després que hagués esclatat.
»Això significa passar més d'unes quantes nits allà per molt bona que sigui la drassana, així que el capità em va dir que m’informés sobre les possibilitats de concedir alguna mena de permisos. L'oficial de règim intern de l'estació es va encarregar de fixar les regles: els soldats només tindrien accés a la drassana i a l'estació, i pel que fa als oficials... Bé, ells podrien baixar al planeta, però s'intentaria dissuadir-los de què ho fessin.
»Li vaig preguntar a què venien tantes precaucions, ja que aleshores Negre Quinze feia tres anys que estava funcionant i normalment les tropes d'assalt no necessitaven tant de temps per controlar les poblacions locals. L'oficial de règim intern em va dir que un de cada dos integrants del personal imperial destacat al planeta pertanyia a les tropes d'assalt.
»-Portem uns quants mesos sense tenir massa problemes, però no em fio d'ells,- em va dir. -Estan bojos... Abans que arribéssim aquí hi havia molta més sang que pluja corrent per aquests carrers, i això tornarà a ocórrer quant ens anem.
Un instant després la Leia va sentir la seva pròpia veu sorgint de l’holoprojector.
- Què volia dir amb això?
-És just el que li vaig preguntar. Però va resultar que no estava intentant presumir de metàfores, sap? Volia dir just el que acabava de dir. Més sang que pluja...
- Tan freqüents eren els enfrontaments entre els yevethans?
-No. Els yevethans tot just lluiten entre ells..., o almenys, no es tracta del que nosaltres anomenem lluitar. Després vaig parlar amb un capità del departament de seguretat al qual li agradava creure que era una cosa així com un xenobiòleg professional en les seves estones lliures, i que havia estat moltes vegades a la superfície. Em va parlar de l'assassinat de domini i de la sang sacrificial, i em va exposar algunes idees bastant estranyes que tenia sobre la sang i el sistema de reproducció yevethà.
- L'assassinat de domini?
-Tal com m'ho va explicar ell, els yevethans només consideren que hi ha hagut un assassinat quan un mascle de posició social inferior mata un mascle de posició social superior. Però si passa a l’inrevés... Bé, això és d'allò més normal. Cada vegada que t'acostes a algú que es troba una mica més amunt de l'escala que tu li ofereixes el teu coll, i has de ser conscient que l'oferta va realment de debò..., perquè els que es troben més amunt tenen tot el dret del món a acceptar el que estàs oferint i obrir-te en canal amb aquestes urpes seves. I a més hi ha alguna cosa relacionada amb fer-ho de la manera correcta que reforça la teva posició social.
- Urpes? –La Leia va torçar el gest quan va sentir la sorpresa en la seva veu -. De què m'està parlant? En Nil Spaar no tenia cap mena d'urpes...
L’Sconn es va fregar un canell amb l'altre.
-Sí que en tenen, són just aquí. Les vaig veure amb els meus propis ulls, sap? Tots els mascles les tenen... Es retreuen fins a quedar convertides en un embalum que amb prou feines es pot veure, i després surten cap enrere, o almenys això és el que em va semblar, per esquinçar i subjectar. Suposo que aquesta és la raó per la qual cap mascle porta roba de màniga llarga. Només servirien per destorbar-los quan volguessin utilitzar les urpes, comprèn?
-Durant les nostres converses en Nil Spaar sempre portava una túnica de màniga llarga -va dir la Leia -. I també portava guants.
-Aquí ho té -va dir l’Sconn -. Després d'haver sentit tot això, havia d'anar a la superfície i fer una ullada. Hi havia yevethans per tota la drassana, i ni rastre de res del que m'havien explicat. El cap de la drassana li va dir al capità que els yevethans eren uns treballadors magnífics..., especialment des que havien esbrinat que no trigaríem a anar-nos-en.
-I després va passar algun temps a N'zoth, no?
-Un total de cinc dies en tres visites curtes. –L’Sconn va baixar els ulls i va respirar a fons -. Vaig veure com un mascle posava les mans sobre les espatlles d'un altre, enfonsava aquelles urpes en la seva carn i alçava en suspens al pobre diable, que no parava d’udolar. Vaig veure com el tipus al que ells anomenen el guardià, suposo que és una espècie d'alcalde, de Giat Nor gairebé li arrencava el cap a un nitakka que havia trigat un segon de més a agenollar-se. Devia haver uns cinquanta yevethans presents... Ni un sol d'ells va dir una paraula, i ni tan sols van semblar sorprendre’s.
L’Sconn va moure el cap.
-Quan la drassana va començar a perdre treballadors yevethans a causa d'aquestes carnisseries i els capatassos es van trobar que sempre havien d'estar ensinistrant nous treballadors, suposo que el governador imperial va ordenar als soldats de les tropes d'assalt que intentessin posar fi als seus rituals. Però en realitat mai ho van aconseguir, llevat que tinguessin més sort després que el Moff Weblin se n’anés d'allà. I jo vaig acabar sent l'únic tripulant que va baixar a la superfície, naturalment... Després d'haver sentit el meu informe, el capità no va permetre que cap altre oficial sortís de la base.
-Assegureu-vos que no se li passa per alt res d'aquesta part -va dir la Leia, girant-se cap a l’Ackbar.
- Se li acut alguna cosa més que cregui que pot ser-nos útil? -Va preguntar la veu de la Leia en la gravació hologràfica.
-Només una altra cosa que em va dir l'oficial de règim intern durant el meu primer dia a la drassana -va respondre l’Sconn -. «Estan bojos, però són molt llestos», em va dir. «No els hi ensenyi res que no vulgui que comencin a construir pel seu compte.» Escolti’m amb atenció: el que ha d'entendre és que els índexs de qualitat que obtenia Negre Quinze no tenien res a veure amb el personal d'enginyeria o els capatassos, sinó que depenien en tot i per tot dels artesans dels gremis yevethans. Els yevethans posseeixen el do de comprendre com ha estat construït un artefacte pràcticament al primer cop d'ull. Després el dibuixen de memòria l'endemà, i al tercer ja han descobert tots els seus defectes i han començat a crear un artefacte millor.
«Oh, per totes les estrelles -va pensar la Leia sentint-ho per segona vegada -. Els androides de la granja-factoria imperial...»
- També va veure això amb els seus propis ulls?
L’Sconn va assentir.
- Recorda aquesta cèl·lula d'energia número quatre que havia quedat totalment destrossada? Va ser substituïda per una que havien reconstruït els yevethans..., i la nova cèl·lula funcionava a un vint per cent més de la capacitat anterior i a cent graus per sota de la línia vermella de perill, i no hi havia absolutament cap descàrrega d'arrencada inicial. El cap d'enginyers solia dir que aquesta cèl·lula d'energia seguiria funcionant quan la resta de la nau s'hagués convertit en pols d'òxid.
- I quina mena de treballs feien aquests yevethans reclutats a la força? Els feien servir per reparar tots els sistemes de les naus que acudien a la drassana, fossin els que fossin?
-No, naturalment que no -va dir l’Sconn -. L'Imperi adorava els secrets. Dimonis, però si a bord del Moff Weblin hi havia sistemes considerats tan secrets que ni tan sols jo estava autoritzat a saber com funcionaven... Els treballadors reclutats a la força mai podien apropar-se a cap sistema que estigués inclòs en la relació d'alta seguretat, i aquesta regla s'aplicava a tots els espais. I el cap de la drassana de Negre Quinze estava obsessionat amb la seguretat, i feia el que podia per impedir que els yevethans poguessin acostar-se al material més delicat: hiperimpulsors, bateries turbolàser, generadors d'escut, reactors...
Els llavis de l’Sconn es van anar corbant lentament fins a formar un somriure ple de sarcasme.
-I si jo estigués al seu lloc, resaria perquè aquest cap de drassana hagués fet bé la seva feina. Si acaben havent de lluitar amb els yevethans, i descobreixen que l'armament de què disposen s'assembla ni que sigui una mica al què fèiem servir nosaltres... Bé, l'únic que puc dir és que m'agradaria ser-hi per veure-ho. No és res personal, entengui’m -va afegir -. Diguem que... Sí, diguem que és un vell hàbit del qual encara no he aconseguit lliurar-me.

-General Àbaht...
El dorneà li va aguantar la mirada sense immutar-se.
-Senyora presidenta...
-General, abans que comencem a parlar tinc una informació que vull comunicar. El Gol Storn i l’Espessor partiran cap a Galantos dins d'una hora. El Jantol i el Llum Distant seran rellevats de les seves missions actuals amb la Tercera Flota per partir cap a Wehttam no més tard de les vint hores, i la Quarta Flota enviarà dos creuers a Nanta-Ri abans que acabi el dia.
-Són unes notícies magnífiques, senyora presidenta. Fins al moment encara no he rebut cap informe que s'hagin produït incursions yevethanes en aquests sistemes. Espero que podrem aconseguir que tot segueixi igual.
-Jo també -va dir la Leia -. Què necessita de nosaltres, general?
-Això depèn per complet de quins objectius vulgui marcar. Però abans de poder començar a pensar en un curs d'acció, he de disposar d'informació més precisa i àmplia sobre l'enemic. Puc suposar que l'almirall Drayson no es troba en situació d'ampliar l'ajuda que ja m'ha estat prestant?
-Em temo que sí -va contestar la Leia -. En Drayson m'ha dit que tots els recursos informatius de què disposava a l'interior del Cúmul de Koornacht s'han «extingit».
-Llavors necessito que m'autoritzi a enviar els meus propis efectius exploratoris -va dir l’Àbaht.
-Expliqui què es proposa fer.
-La Lliga de Duskhan està formada per onze membres. Que nosaltres sapiguem, hi ha tretze mons habitables des dels que poden haver atacat els yevethans. Vull enviar una nau perquè faci una passada ràpida sobre cadascun d'ells a mil quilòmetres de la superfície.
- Disposa de les unitats automatitzades suficients?
Les fures sense pilot sempre eren la primera elecció per a les missions d'exploració en territori enemic.
-No -va dir l’Àbaht -. He hagut d'utilitzar a tots els meus rondaires..., i m'he vist obligat a usar caces ala-X de reconeixement per substituir-los en les seves missions de patrullatge. També puc enviar aquests caces de reconeixement a l'interior del Cúmul de Koornacht, naturalment, i preferiria aquesta opció.
- Per què?
-Una ala-X de reconeixement és una mica més ràpid que un rondaire, i espero que això incrementi les seves probabilitats de sobreviure, i una ala-X de reconeixement té una tripulació més reduïda que un rondaire, la qual cosa minimitzaria les baixes.
-Bé... Resulta obvi que el seu personal tàctic ja ha estat treballant en aquest assumpte, no? -Va dir la Leia-. Disposa d'alguna projecció?
-L'única manera raonable de fer-ho és sincronitzant tots els contactes. Caldria calcular les partides perquè tothom saltés cap a l'interior del sistema al mateix temps: cinc minuts després, tothom executaria el salt de sortida.
- Cinc minuts! És una exposició molt llarga per a una passada ràpida.
-Hem d'obtenir una cobertura màxima dels primaris -va dir l’Àbaht-. Hem de ser capaços de veure què hi ha en òrbita a l'altre costat.
- Quin aspecte tenen les estimacions generals?
-Els càlculs indiquen que el setanta-cinc per cent de les naus aconseguiria transmetre com a mínim un informe parcial d'un minut de durada. El percentatge de supervivència total de la missió seria d'un quaranta per cent.
-Oh, per totes les estrelles...
-Aquestes estimacions corresponen al perfil de missió sense retorn directe, que redueix el risc al mínim. La majoria dels exploradors seguirien avançant en un vector més o menys recte cap a l'altre costat del Cúmul de Koornacht i tornarien pel camí més llarg. Aquesta és una altra bona raó per utilitzar una ala-X de reconeixement en comptes d'un rondaire; aquesta opció reduiria el nombre d'hores durant les que hauríem de prescindir d'aquesta capacitat de detecció en el nostre perímetre.
-Planeja enviar vint-i-quatre aparells d'exploració, i espera perdre catorze o quinze d'ells.
-Tenint en compte amb què ens trobem a Doornik-319..., si. Si emprem caces X de reconeixement, la velocitat i la mida probablement faran que les pèrdues siguin més elevades que si utilitzéssim unitats automatitzades. Compto amb la seva autorització, senyora presidenta?
-Hi ha una altra possibilitat, i potser no hagin pensat en ella. Què em diria de retardar l'operació fins que puguem enviar més unitats automatitzades?
-Ja hem pensat en això, senyora presidenta. Si vol que li sigui sincer, la idea d'esperar no m'agrada gens. Necessitem obtenir aquesta informació el més aviat possible, i el fet de no disposar d'ella fa que siguem molt vulnerables.
La Leia, que estava pensant en els pilots d'aquests caces X de reconeixement, va fer una profunda inspiració i la va deixar escapar molt lentament.
-Molt bé. Pot seguir endavant amb l'operació, general -va dir -. Què més necessita de nosaltres?
-Caces per substituir els que hem perdut -va respondre l’Àbaht sense vacil·lar -. Quina és la situació actual del primer comboi d'aprovisionament?
-S'està reunint a la Zona Noranta Est -va dir la Leia, fent una ullada a l'informe que li havia lliurat l’Ackbar -. Estarà format per vint-i-quatre ales-E, ales-X i ales-B que cobriran les pèrdues sofertes a Doornik-319.
-Aquesta missió d'exploració de la qual hem estat parlant pot ajudar una mica, però seguim necessitant cobrir les pèrdues el més aviat possible. De fet, donaria qualsevol cosa perquè aquests aparells ja estiguessin aquí... -Va dir el general Àbaht-. A més, he d’advertir-los que ja es poden anar preparant per enviar-nos uns quants caces més.
- Quant trigarà a iniciar l'operació?
-M'he pres la llibertat de desplaçar algunes unitats automatitzades fins a posicions d'aproximació -va dir l’Àbaht-. El llançament del primer navegador que enviarem a Koornacht tindrà lloc dintre de noranta minuts.

El caça yevethà, un esvelt aparell del model ala delta, va executar un viratge més pronunciat del que havia esperat en Plat Mallar i es va llançar sobre la tovera de babord de l'ala-X d’en Mallar. El canvi de trajectòria havia estat tan ràpid que en Mallar es va veure atrapat. Cap de les maniobres que coneixia -cap tirabuixó o ris, cap ascens o picat -podria treure’l de la zona de foc de la nau yevethana.
En Mallar, desesperat, va dirigir la seva popa cap el caça enemic i va intentar fugir d'ell. Vint segons després una andanada d'energia làser disparada amb una precisió impecable va travessar el blindatge de la seva cua. Tot l'extrem posterior del fuselatge va esclatar, i l'ona expansiva va fer que els quatre estabilitzadors comencessin a girar vertiginosament en un incontrolable frenesí rotatori. Uns instants després, totes les pantalles del tauler de control d’en Mallar es van ennegrir de sobte.
En Mallar es va arrencar el casc d'un cop amb la mà i es va assecar la transpiració de la cara mentre la puntuació apareixia a la pantalla.

MÒDUL SIMULADOR 82Y - COMBAT INDIVIDUAL T-65 CONTRA TIPUS-D YEVETHÀ
PILOT: MALLAR, PLAT 9938
DURADA DEL COMBAT 02.07
TRETS DE CANÓ LÀSER EFECTUATS: 0
IMPACTES: 0
TORPEDES PROTÒNICS DISPARATS: 0
IMPACTES: 0
TRETS EFECTUATS PEL CONTRARI: 6
IMPACTES : 3
RESULTAT DEL COMBAT: VICTÒRIA YEVETHANA

En Mallar, molt disgustat, havia començat a baixar per l'escaleta del simulador quan va descobrir que l'almirall Ackbar l’estava esperant al final d'ella.
-Veig que ha estat provant la nova simulació.
En Mallar va fer cara de consternació.
- I m'ha estat observant mentre ho feia?
L’Ackbar va assentir.
-Durant les seves tres últimes seqüències d'exercicis. No està sol, sap? Alguns dels nostres pilots van cometre errors de càlcul similars a Doornik-319 -va dir l’Ackbar-. Pel que sembla els yevethans suporten les forces gravitatòries bastant millor que els pilots per als quals han estat dissenyats els caces de la Nova República.
-Els pilots humans, vol dir -va replicar en Mallar.
Una lleu tremolor va recórrer els llavis de l’Ackbar.
-Sí. Hi ha moments en què el fet de veure’s frenat per les teves limitacions pot resultar molt frustrant. -Va assenyalar el simulador amb una inclinació del cap -. Va a tornar a pujar?
-No -va dir en Mallar, i va començar a baixar per l'escaleta.
-Comprenc...
-Amb una ala-X és senzillament impossible, sap? -Va dir en Mallar, i en la seva veu hi havia tanta irritació com abatiment -. No és prou ràpid per enfrontar-se a un tipus-D, i l'operador encara no em deixa entrenar-me amb una ala-E.
L’Ackbar va deixar anar un esbufec.
-Deu pertànyer a aquesta vella i tossuda escola d'instructors que estan convençuts que cal aprendre a fons la primera lliçó abans de passar a la segona. -Va estendre el braç cap a Mallar, allargant-li una targeta de dades -. He estat en el Departament de Planificació de Missions i vaig veure arribar això -va dir -. Havia de venir per aquí, així que vaig signar el full de recepció en el seu nom. Crec que hauria de fer-li un cop d'ull ara mateix.
- Què és?
-Les seves ordres -va dir l’Ackbar-. A partir d'ara es troba en estat d'alerta.
- Jo? Per què? –En Mallar estava tan nerviós que va faltar poc perquè se li caigués el lector de targetes de dades -. Vaig a pilotar algun transbordador?
- Li crearia algun problema haver de fer-ho?
- Problema? Oh, no! És magnífic. És només que no esperava...
-Gairebé tots els pilots disponibles van marxar en el transbordador que acaba d’enlairar-se. Per què creu que està tot tan tranquil? Però hi ha programat un altre enlairament, i tindrà lloc dins de les cinquanta hores següents a aquest primer enlairament. Vostè serà l'últim a qui cridaran..., però potser acabin cridant-lo de totes maneres perquè piloti una ala-X de reconeixement i es reuneixi amb la Cinquena Flota.
-Serà un plaer. Bé, això ja és una cosa -va dir en Mallar -. Vol dir que podré fer alguna cosa, no? Gràcies, senyor.
Un arrufament de celles bastant amenaçador va omplir d'arrugues el front de l’Ackbar.
-Escolti’m amb atenció, aeronauta Mallar, si arriben a cridar-lo, serà perquè algú amb una experiència considerablement major que la seva ho va fer tan malament a l'espai enfrontant-se amb un enemic real com vostè acaba de fer-ho aquí enfrontant-se amb el simulador. He aconseguit deixar una mica més clar quin és el significat de les seves ordres?
En Mallar va empal·lidir.
-Sí, senyor.
Va ficar la targeta de dades i el lector en una butxaca, es va agafar a la barana i va pujar a corre-cuita per l'escaleta d'accés del simulador.
-Vuitanta-dues-Y, si us plau -li va dir l'operador mentre obria els tancaments de l'escotilla d'accés a la cabina -. I aquesta vegada posi’m a bord d'una ala-X de reconeixement.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada