dimarts, 17 de març del 2015

La Prova del Tirà (2 Int)

Anterior



SEGON INTERLUDI
Emboscada


- Capità! El rastre de solitons de l'intrús s'ha esvaït de sobte!
El Capità Voba Dokrett es va tornar cap al cap de navegació del Gorath i li va clavar un violent copet a l'esquena.
- Aturada d'emergència! Portin-nos de tornada a l'espai real! De pressa, i procureu no cometre cap error... Si l'enemic no està davant dels nostres canons quan sortim de l'hiperespai, la seva primogènita morirà.
En Dokrett va girar, es va allunyar un parell de passos de la consola de navegació i va buscar al cap de sistemes d'artilleria amb la mirada.
-Ordeni a les bateries desintegradores que centrin els seus trets sobre la proa i la popa de l'intrús per destruir el seu armament, i que obrin un forat a la part central a continuació.
- No hauríem de deixar incapacitat l'intrús abans, senyor?
-Les bateries iòniques del Preu de Sang no van tenir cap efecte perceptible. En Dogot va seguir al peu de la lletra les regles del manual i va morir.
-Sí, senyor -va dir el cap de sistemes d'artilleria -. Atenció tots els llocs de combat: números u i tres de proa, duguin a terme les operacions de seguiment i adquisició de blancs a la secció davantera. Nombres quatre i sis de proa, centrin les mires a la secció de popa. Nombres dos i cinc, preparin-se per obrir forats al casc i esperin noves instruccions.
El cap de sistemes d'artilleria just havia acabat de bordar les ordres quan l'alarma de sortida de l’hiperespai va començar a sonar i el Gorath va ser sacsejat per una sèrie de brunzits i tremolors.
- Una porció de la recompensa per a cada oficial si aconseguim capturar l'intrús intacte! -Va cridar Dokrett-. Per la glòria de Prakith i al servei del nostre estimat governador Foga Brill, uneixo el destí d'aquesta nau amb el resultat de la batalla que ens espera!
Les pantalles van cobrar vida per tot el pont del Gorath quan el creuer va tornar a submergir-se al mar d'energies electromagnètiques que formaven l'univers subllumínic.
-No hi ha ni rastre del Tobay, Capità -va anunciar el cap de sensors -. Si no han observat el canvi produït en l'emissió de solitons de l'intrús, hauran saltat seguint el nostre i la seva reentrada tindrà lloc molt lluny de nosaltres.
-Doncs llavors ho sento per la seva tripulació, perquè perdran la seva part de la recompensa quan ja la tenien a l'abast de la mà -va dir Dokrett-. Distància a l'objectiu!
-Vuit mil metres.
Somrient d'orella a orella, en Dokrett va deixar caure les mans sobre l'espatlla del seu navegant.
- Ha! Vaja, sembla que és vostè un bon pare després de tot -va exclamar.
- No hauríem d'esperar al Tobay, Capità?
- No! -Va bordar secament en Dokrett-. Foc!
El cap de sistemes d'artilleria es va inclinar sobre les seves pantalles de control.
- Nombres u i tres de proa, foc! Números quatre i sis de proa, foc!
Gairebé immediatament i pràcticament a l'uníson, quatre de les vuit bateries primàries del creuer van llançar temibles dards d'energia cap al gran vaixell que tenien davant.
No hi va haver ni flamarades ni explosions, però el sensor telescòpic d’en Dokrett li va mostrar petits núvols de restes que es desprenien de cicatrius rivetejades de negre sobtadament obertes en els dos extrems del casc de l'intrús.
- Prou! -Va cridar -. I ara, disparin sobre el seu cor!

Moments després que el cap de sistemes d'artilleria hagués transmès les ordres, les quatre bateries que havien llançat la primera andanada van tornar a la inactivitat i les dues bateries que havien estat esperant instruccions van obrir foc. El terrible diluvi de feixos desintegradors sorgit dels seus canons es va precipitar sobre un sol punt situat al centre del gegantí navili i el va martellejar implacablement fins que un altre forat de vores negres es va obrir en aquesta zona. Després els feixos desintegradors es van anar separant per formar un cercle, i van seguir rosegant el perímetre de l'obertura fins que aquesta va tenir vint metres de diàmetre.
- Alto el foc! -Va cridar en Dokrett-. Això hauria de ser suficient per mantenir-los ocupats. Cap de sistemes d'artilleria, ordeni a totes les bateries que estiguin preparades per llançar trets de represàlia. Navegant, iniciï un vector d'aproximació que ens porti cap al seu flanc. Grups d'abordatge, als seus mòduls d'incursió! El trofeu ja gairebé és nostre.
L'objectiu no va mostrar cap mena de resposta mentre el Gorath se li anava aproximant fins a quedar a cent metres del forat obert en la seva secció central. A aquesta distància, les colossals dimensions del vaixell, que tenia més de cinc vegades la longitud del creuer lleuger de Prakith i tres vegades el seu diàmetre, van omplir totes les pantalles supervisores i espiells d'artilleria.
- Capità! -Va cridar de sobte el cap de sensors -. Està passant una cosa molt rara... A aquesta distància i amb una nau d'aquestes dimensions, la lectura del detector d'anomalies magnètiques gairebé hauria de sortir-se de l'escala. Però a jutjar per les lectures que estic obtenint, jo diria que a fora no hi ha res més gran que una xalupa.
En Dokrett va assentir.
-Fixeu-vos en com ha cremat i en com està construïda -va dir-. Això no és duracer ni una armadura de matriu. Sigui el que sigui, mai havia vist res semblant abans. Quines lectures de generació d'energia està obtenint?
El cap de sensors, que semblava perplex, va agitar les mans en l'aire.
-La força del camp és pràcticament menyspreable -va dir.
-Molt bé -va dir en Dokrett, sentint-se enormement complagut per la resposta que acabava de rebre -. Obrin les comportes i llancin tots els mòduls.
En el moment transcorregut entre l'obertura de les comportes i el llançament del primer mòdul que sortia del seu hangar, quelcom va sorgir de l'intrús i es va estavellar contra el casc del Gorath amb tal força que la sacsejada va tirar en Dokrett i el va deixar agenollat ​​a terra. Les alarmes van començar a sonar per tot el pont mentre l'impacte d'un segon projectil feia que el creuer tremolés de proa a popa.
- Foc! Foc! -Va udolar Dokrett mentre s'incorporava. Unes quantes bateries disperses ja havien començat a disparar, encara que els seus esforços semblaven no tenir una direcció coherent -. Cap de sistemes d'artilleria! Destrueixin aquests llançaprojectils!
-Ho estem intentant. Però l'angle... En aquesta posició no podem utilitzar les bateries principals...
Un moviment a la pantalla d'estribord va atreure l'atenció d’en Dokrett, i va poder veure el tercer projectil mentre aquest solcava veloçment l'espai per entre els dos navilis; semblava tenir forma de bola, i anava estenent-se darrere un gruix cable que acabava a l’intrús. El Gorath va gemegar sota l'impacte.
- Què està passant? -Va preguntar en Dokrett-. Vull veure què està passant.
- Disposo d'algunes lectures! -Va cridar el cap de sensors.
Un mòdul acabava de sortir del seu hangar i les dades enviades pels seus sensors indicaven que els tres projectils s'havien enterrat al casc del creuer. El Goraih havia quedat unit al rodamón per tres esveltes i ondulants amarres que solcaven l'espai a proa, a popa i en la secció central.
- Navegació! -Va cridar en Dokrett, girant ràpidament sobre els seus talons -. Hem de lliurar-nos d'aquests cables! Toveres de maniobra a plena potència! Motors principals preparats per entrar en acció!
Hi havia por als ulls d’en Dokrett mentre començava a creuar la coberta en direcció a la consola del navegant.
-Endavant a tota màquina... Ja! -Va udolar.
Però abans que el Capità hagués recorregut la meitat de la distància que el separava del seu atordit subordinat, tots els llocs de control del pont van esclatar entre una erupció de guspires. Cada estructura metàl·lica de la nau va quedar sobtadament convertida en part del camí seguit per un corrent elèctric enormement poderós que va arribar fins al Gorath a través dels cables que l'unien al navili alienígena. El corrent va travessar blocs d'aïllament i va vaporitzar aïlladors, va saltar pels aires i va lliscar per sobre de les mampares, va ascendir per les cames dels tripulants i es va obrir pas a través de les seves cares i les mans. En poc més d'un segon, la immensa majoria de sistemes del creuer van quedar convertits en masses de metall fos.
La majoria dels tripulants van morir amb idèntica rapidesa i qui no va morir de seguida van començar a agonitzar causa de les impressionants cremades, la brusca paralització dels seus cors i el caos que s'havia apoderat dels seus sistemes nerviosos. En el pont, el cap de sistemes d'artilleria i el seu seient es van fondre l'un amb l'altre per crear una sola escultura carbonitzada. El Capità Dokrett va ser immolat per un llampec que va usar el seu cos com a drecera entre una reixeta de control d'incendis situada damunt del seu cap i les planxes metàl·liques que estava trepitjant.
Quan el corrent atacant va cessar, ja hi havia petits incendis cremant en un centenar de llocs diferents escampats per tota la nau, i les seves flames proporcionaven l'únic alleujament a la foscor que s'havia estès sobtadament per l'interior del Gorath. Però quan els incendis van haver consumit l'oxigen disponible, la nau plena de fum va quedar tan negra, immòbil i silenciosa com un mausoleu.
L'extensió de la destrucció no resultava tan òbvia des de l'exterior. El comandant del Mòdul 5 i el seu escamot de soldats de les tropes d'assalt va veure el parpelleig de les descàrregues a través de les portes obertes de l'hangar i dels espiells fets miques, va contemplar les planxes del casc aixafades en els punts d'impacte, va notar com les torretes artilleres s'anaven refredant, va percebre l'enfosquiment del casc exterior gràcies als puntets de foc que cremaven al seu interior i va detectar la presència de l'incessant cruixit d'estàtica que havia envaït tots els canals de comunicacions. Així i tot, la nau semblava estar bàsicament intacta.
I llavors les amarres que unien les naus es van partir sobtadament en un punt molt proper al casc de l'intrús, i el comandant del mòdul va haver d'enfrontar-se a una elecció tan ràpida com irreversible entre seguir les últimes ordres que havia rebut i tornar al creuer. El comandant era un d'aquells homes per als quals la lleialtat pesava més que l'obediència, i va dirigir el mòdul cap al Gorath mentre el gegantí navili començava a moure’s. Només es va sentir una veu de protesta, però el Comandant va reduir al silenci la veu discrepant amb una mirada.
-El navili enemic està seriosament malferit -va dir amb salvatge satisfacció -. Mirin amb quina lentitud es mou. El Tobay es troba bastant a prop d'aquí. Ajudarem als nostres germans del Gorath, i després ens unirem al Tobay per perseguir aquest dimoni i destruir-lo.

Quan el Rodamón va tornar a l'espai real després de la seva trobada amb la nau d’en Prakith, Lando va tenir la impressió que el grunyit que acompanyava la reentrada estava una mica més a prop de ser un udol que la vegada anterior. Va demanar silenci als altres amb un gest de la mà i després va escoltar amb gran atenció els sorolls que s'estava produint a la nau.
- Hi ha algun problema? -Va acabar preguntant C3PO.
-No ho sé -va dir en Lando-. Aconsegueix accés a una base de dades sobre estructures creades mitjançant la bioenginyeria i intentaré esbrinar-ho. Ni tan sols sé si aquesta nau és susceptible a la classe de fatiga dels materials que acaba matant a les naus de metall. Potser aquesta sigui la raó per la qual els qelles la van construir d'aquesta manera..., perquè pogués solcar l'espai fins a la fi dels temps, eternament indestructible i capaç de reparar-se a si mateixa.
-Sembla una deducció raonable -va dir C3PO.
-Excepte pel fet que els mecanismes que s'encarreguen de les reparacions són igual de vulnerables als errors, per la qual cosa necessites mecanismes que reparin els mecanismes de reparació..., i així successivament. Està funcionant tot correctament? No tinc ni idea.
-Potser hàgim patit alguns danys durant l'atac -va dir en Lobot-. Això podria esperar l'alteració de l'espectre del grunyit de reentrada.
- Com puc saber-ho? -Va exclamar en Lando -. Ni tan sols sé una cosa tan elemental com què impulsa aquesta nau i a quina font d'energia estem accedint quan toquem un d'aquests punts d'activació. El motor hiperespacial d'un vaixell d'aquestes dimensions necessita disposar d'uns generadors de fusió per tal de tenir l'energia suficient per poder funcionar. Això ho sap tothom, no? Però el radiòmetre ens diu que no hi ha generadors de fusió a bord. -Lando va bellugar el cap -. Francament, estic a punt de rendir-me i admetre que estem davant d'un cas de màgia pura i simple.
-Els moments següents haurien de permetre esbrinar algunes coses més -va dir en Lobot-. Quan el Rodamón va fer el seu últim salt per evitar ser capturat, va canviar de curs i va saltar menys de quinze minuts després. Si la nau es troba sota la direcció d'una lògica basada en regles, com crec que ho està, hauria de tornar a actuar de la mateixa manera.
-I naturalment, no cal oblidar que just llavors li estàvem fent pessigolles amb un làser de calibre industrial -va dir en Lando en un to bastant sec -. Espera un moment... No digueu res.
Al principi els dos humans van haver d’agusar l'oïda per poder captar una mena de brunzit gemegós que semblava procedir d'un punt situat a diversos compartiments de distància. Mentre la nau començava a estremir-se rítmicament al seu voltant, el so es va anar intensificant ràpidament fins que va acabar ofegant els sorolls de fons normals del Rodamón i va adquirir una nova qualitat panteixant que semblava vagament destructiva.
- Què és això? -Va preguntar en Lobot, i la preocupació que hi havia en la seva veu reflectia la que acabava d'aparèixer a la cara d’en Lando-. Sembla com si...
-Sembla que tornessin a disparar contra nosaltres -va dir en Lando.
- Creus que pot ser la flota del Coronel Pakkpekatt?
-No hi ha ni una probabilitat entre mil milions de què siguin ells -va replicar en Lando-. Algú deu haver-nos seguit des de Prakith. Sella el teu vestit, Lobot..., i de pressa.
- I què passa amb el guant que vas perdre?
-Algú ha de manejar els accessos -va dir en Lando -, i això exigeix ​​una certa quantitat de pell nua. Si perdem pressió, em fabricaré una altra mitena amb una bossa de mostres. Però necessito que estiguis en condicions de continuar funcionant si jo no disposo de temps o si tenim alguna altra mena de problemes. Vinga, afanya't!
En Lobot estava acabant de tancar el seu casc quan la il·luminació de la càmera va començar a parpellejar. Lando estava traient una bossa de mostres del cada vegada més buit trineu de l'equip quan la il·luminació va fallar per complet.
Les ja escasses reserves de valor de C3PO es van esvair amb ella. L’androide de protocol s'havia estat agafant al trineu de l'equip mentre l’R2 examinava i catalogava les projeccions del centre de la cambra, i les frenètiques contorsions amb què va respondre a la sobtada foscor van fer que el trineu iniciés un lent moviment circular.
- R2! R2, vine aquí ara mateix. Oh, això és espantós... Els meus circuits i engranatges ja no poden suportar-ho ni un moment més. Ha de fer alguna cosa, amo Lando. Suposo que ara sí que estarà disposat a enviar el senyal de socors per trucar a la Dama Afortunada, oi?
-Oblida-ho -va dir Lando, impulsant-se cap a l'accés davanter de la càmera pel que havien entrat feia una estona -. El que vaig a fer és esbrinar què ha produït tot aquest estrèpit.
Però quan va posar la mà sobre l'activador de l'accés no va passar res. En Lando va repetir el moviment amb idèntica falta de resultats i després es va tornar cap a Lobot.
- Has vist algun rètol que indiqués que ens havíem ficat en un carrer de direcció única?
En Lobot va estrènyer els llavis i va moure el cap.
A l'altre extrem de la cambra la situació era idèntica.
-Estem tancats -va dir en Lando.
- Què vol dir amb això? -Va preguntar C3PO, molt preocupat -. Podeu utilitzar el desintegrador, oi?
-No sense saber si hi ha atmosfera a l'altra banda -va dir Lando.
-Això és intolerable -va declarar C3PO-. Amo Lando, he d'insistir en què porti aquí el seu iot immediatament...
Abans que l’androide pogués completar la seva demanda i abans que en Lando pogués articular en veu alta la negativa que ja s'estava formant en la seva llengua, la càmera va ser envaïda per un gemec gairebé ensordidor que semblava el cosí malèvol del so que havien sentit abans. Però aquesta vegada la font es trobava molt més propera, i no podia estar a més d'una o dues mampares de distància.
- Sentiu aquest xiulet? -Va cridar Lando, allunyant-se de l'accés -. És el so que produeix un feix desintegrador quan xoca amb un cos, cremant el greix i fent bullir l'aigua..., però és un milió de vegades més fort que el pitjor impacte que hagi sentit mai. Alguna cosa està tallant en trossos a aquesta nau.
En Lando ja s'havia acostat prou al trineu de l'equip perquè C3PO pogués deixar-se anar i sortir disparat cap endavant, solcant l'aire en un maldestre vol cap a la cama d’en Lando que quedava més a prop d'ell.
-Però què dimonis... Què estàs fent, C3PO? -Va preguntar Lando, retorçant-se en l'aire per veure què era el que l'havia colpejat.
I llavors un nou so va fer que en Lando s'oblidés de C3PO. El que estaven sentint era el rugit ofegat d'una descompressió explosiva: la bretxa era gran, i es trobava prou a prop d'ells per fer que les parets de la cambra ondulessin de manera clarament visible al seu voltant sota els feixos lluminosos dels reflectors de l’R2.
-Per tots els estels i la seva bella i freda llum... -Va panteixar Lando, movent-se lentament el cap d'un costat a un altre -. Ara sí que està ficada en un bon embolic. Tots estem ficats en un bon embolic.
-No hi ha cap raó per tenir por -va exclamar C3PO amb sobtada jovialitat -. Ja no correm cap perill.
-Tanca el bec, C3PO. No has entès res, i no fas més que dir ximpleries.
-Li prego que no es preocupi, amo Lando. Ningú té cap necessitat de preocupar-se. Jo m'he ocupat de tot -va declarar orgullosament C3PO.
- Què? -Lando va mirar cap avall i va veure que C3PO surava a la deriva a la foscor amb la balisa de control de la Dama Afortunada fermament subjecta a la mà del seu braç intacte. Lando va furgar frenèticament a la butxaca on havia estat el transmissor, com si no pogués donar crèdit als seus ulls -. No saps què has fet -va dir després, parlant en un to de veu tan baix com impregnat d'amenaça.
-És clar que ho sé. He enviat el senyal de crida a la Dama Afortunada perquè vingui i ens rescati.
-No -va dir Lando, que amb prou feines podia contenir la fúria que bullia en el seu interior -. El que has fet és condemnar-nos a tots. A fora hi ha una cosa prou gran i poderosa com per enfrontar-se al Rodamón i sobreviure. Quant de temps creus que trigarà la Dama Afortunada a ser destruïda després que arribi aquí? Has cridat a una nau sense tripulació perquè vingui just al centre d'una zona de combat. La Dama Afortunada no pot defensar-se. Com esperes que aconsegueixi deixar plantat al que sigui que està arrencant trossos del casc del Rodamón?
-Oh -va dir C3PO-. Comprenc.
-Lando...
-Deixeu-me en pau, Lobot -va dir en Lando, i el seu to va subratllar encara més l'advertència -. Vaig a desmuntar a aquest munt de ferralla cibernètica barata. Vaig a tallar-li els braços i les cames a llesques perquè puguem tenir alguna cosa que llançar-li al grup d'abordatge. Ei, escolta... Què em diries d'utilitzar la seva planxa posterior com a escut?
-Lando, escolta -va insistir en Lobot-. Ja no se senten trets.
En Lando va tornar el cap d'un costat a un altre.
-És cert. Però no ens movem. No crec que aquesta nau torni a moure’s. -Va tornar la mirada cap a C3PO-. I tu tampoc tornaràs a moure't.
-R2... R2, on ets? L'amo Lando ha embogit. Has de protegir-me. No mereixo morir.
-Gairebé ningú mereix morir -va dir Lando, desenfundant el desintegrador industrial -. Però ens morim de totes maneres, així que procura prendre-t'ho amb filosofia.
-Lando, espera -va dir en Lobot-. Coneixem aquesta nau. Això ens dóna un cert avantatge sobre qualsevol intrús que pugi a bord, no? La nau que els ha portat fins aquí pot treure'ns del Rodamón.
-Naturalment..., en qualitat de presoners -va replicar en Lando-. Ja he visitat massa presons, gràcies. No tinc cap intenció de permetre que em capturin.
-Molt bé -va dir en Lobot-. Llavors pensem com enfrontar-nos a ells i guanyar. Utilitzem el nostre avantatge. Oblida't de C3PO. El que ha fet no pot ser remeiat, i enfurismar-se per això només és una pèrdua de temps.
En Lando va deixar anar un grunyit, va tornar a retorçar-se en l'aire i va dirigir el desintegrador industrial cap a l'accés davanter. El feix va il·luminar la càmera durant uns moments amb la seva aspra resplendor, deixant rere seu un forat d'un metre d'amplada que no es va tancar.
-El Rodamón ho està passant realment malament -va dir en Lando, movent el cap -. Bé, ja podem sortir d'aquesta cambra... Lobot, R2, veniu amb mi. Hem d'actuar de pressa. -Va assenyalar a C3PO amb un dit -. El Noi d'Or es queda aquí.
-Lando... -Va començar a dir Lobot.
-Si el portem amb nosaltres només aconseguirem anar més a poc a poc.
-Lando...
-Però si el deixem aquí, potser els faci perdre una mica de temps -va dir en Lando-. Una diversió tàctica, d'acord? Qui sap... Potser ni tan sols el destrueixin. Anem.
- On anem?
-A la cambra vint-i-u.
En Lando es va impulsar cap al forat que acabava d'obrir, i els altres el van seguir.
La veu queixosa de C3PO també va intentar seguir-los.
-No poden deixar-me abandonat en la foscor... R2... Si us plau, R2...
R2 va respondre amb un gemegós xiulet de simpatia, però no va invertir el seu curs.

A gairebé cinc anys llum del púlsar 2GS-91E20 en sentit oposat al començament de la Vora, els potents reflectors externs situats sota la corba de la proa de la Dama Afortunada acoltellaven el buit color eben i tractaven de mostrar l'objectiu que el Coronel Pakkpekatt estava intentant localitzar.
-És massa petit -va dir el Coronel Hainmax, aixecant la mirada de les pantalles per clavar-la en l'espai i tractar de distingir el que la llista de contactes-profunds de l’INR havia batejat amb el nom d’Anomalia 2249 -. Hauria de ser el doble de gran, i això com a mínim...
-O potser s'ha encongit fins a la meitat de la seva mida original -va dir en Pakkpekatt-. Mantindrem el curs actual -va afegir, inclinant el cap.
En Hainmax va abaixar la vista.
-L'objectiu es troba a seixanta mil metres per davant de nosaltres.
-Respongui’m a una pregunta, Coronel. Com és possible que un iot personal disposi d'un sistema de sensors on la resolució sembla ser comparable a la dels sensors d'un navili d'exploració militar i un abast fins i tot superior als d'aquest..., i que excedeix de molt el dels sensors d'un creuer com el Gloriós!
-El cicle d'obtenció del material és molt més curt -va dir en Hainmax-. Calrissian compra el que necessita sense necessitat d'obtenir el permís d'un tipus que està assegut en un despatx molt lluny de les conseqüències que pot arribar a tenir si diu que no.
- I quines són les necessitats d’en Lando Calrissian?
En Hainmax va arronsar les espatlles.
-Atès que aquesta nau només compta amb un canó làser de baixa intensitat, aquest tipus de sensors podrien ajudar a sortir d'un munt de problemes.
-Això no respon a la meva pregunta -va dir en Pakkpekatt-. Qui és aquest Lando Calrissian? Aquest és el pont d'un professional molt meticulós, el tipus d'home que sempre insisteix a disposar de les millors eines i a saber com cal utilitzar-les. Els compartiments de càrrega pertanyen a un mercenari o un bandit, un home que no respecta més regla que la dictada per la seva conveniència. Les cabines ens parlen d'un sibarita, un hedonista decidit a satisfer tots els seus capritxos que s'envolta dels luxes més delicats. Quin d'aquests tres homes és Calrissian?
-No coneixia al baró abans que pugés a bord del Gloriós, Coronel -va dir en Hainmax-. Però a jutjar per la seva reputació, Calrissian és aquests tres homes alhora.
-Mai podrien suportar-se els uns als altres -va declarar en Pakkpekatt amb fermesa -. Fes el que fes, un home així mai se sentiria satisfet dels seus èxits. Sempre es veuria atret cap a algun altre lloc: l'hedonista buscaria un propòsit, el bandit buscaria la seguretat, el perfeccionista buscaria l'impuls, i així successivament. Pot entendre-ho?
-Els humans són unes criatures molt contradictòries -va dir en Hainmax-. Quaranta mil metres.
-Ja ho sabia, Coronel. Però... Podria explicar-me per què consideren que el fet de ser tan contradictori és una de les seves grans virtuts? -Va preguntar en Pakkpekatt.
-Em sembla que aquesta és la primera de les contradiccions -va respondre en Hainmax amb un somriure.
-No m'està sent de cap ajuda -va dir el hortek, visiblement irritat-. Aneu a despertar als altres. Ja estem molt a prop.

Els quatre membres de l'equip van ocupar els seus llocs abans que la Dama Afortunada hagués tingut temps de recórrer cinc mil metres més al llarg del vector d'aproximació a l'objectiu desconegut que els exploradors de l’INR havien registrat sota el nom d’Anomalia 2249.
Dins del pont, Pakkpekatt havia assumit les funcions de pilotatge, Taisden vigilava la matriu de sensors i Hainmax controlava el canó làser mitjançant un casc ultralleuger de seguiment i adquisició de blancs. Pleck, que es trobava a la coberta d'observació de popa, s'ocupava del conjunt de sistemes de seguiment i processadors d'imatges hologràfiques proporcionats per l’INR que ell i en Taisden havien instal·lat.

Ja estaven començant a acostumar-se a aquella rutina, però en Pakkpekatt no estava disposat a permetre que la familiaritat fes que la prenguessin menys seriosament que al principi. Les primeres cinc anomalies investigades havien inclòs un vaixell de càrrega estel·lar modà on els sistemes portaven molt de temps morts, una barcassa de càrrega abandonada aparentment foradada per una col·lisió, i una secció bastant gran d'una vella antena d'espai profund, totes les quals no podien ser més inofensives. Però també s'havien trobat amb un vaixell d'exploració de Kuat totalment operacional que mantenia anul·lat el senyal del seu teletransductor i que havia fugit a tota velocitat quan se li van aproximar, i amb una mina espacial ilthaniana activada que en Hainmax va fer esclatar mitjançant una precisa andanada del canó làser del iot.
Quan van estar a tres mil metres d'ella va quedar clar que l’Anomalia 2249 no era ni el Rodamón de Telkjon ni cap part. Els reflectors van il·luminar un cilindre de reixeta metàl·lica d'uns seixanta metres de longitud esquitxat de protuberàncies circulars amb els dos extrems que acabaven en esferes de metall massisses d'uns quinze metres de diàmetre. El cilindre girava lentament sobre si mateix, pivotant al voltant d'un centre de gravetat lleugerament excèntric.
- Què dimonis és aquesta cosa? -Va preguntar en Hainmax-. Una nau espacial? Una sonda? No reconec aquesta configuració.
-Ni jo tampoc -va dir en Pakkpekatt-. Però sé què no és. -Va agafar un quadern de dades i va consultar l'informe que li havien proporcionat els analistes de la xarxa de boies estacionàries de seguiment del tipus bola negra de l’INR-. Segons la nostra llista d'índexs de probabilitat la candidata a visitar és l’Anomalia 1033, que es troba prop de Carconth.
- Coronel?
- Sí, agent Pleck?
- Podríem dedicar uns quants minuts més a aquesta estructura? Estava pensant que potser podríem acostar-nos fins a quedar a uns cinc-cents metres d'ella i donar una volta al seu voltant. M'agradaria poder registrar els detalls del casc per transmetre’ls als analistes, i potser hi alguns senyals d'identificació a l'altre costat.
-La perspectiva de poder prestar qualsevol classe de serveis extra a la Secció d'Anàlisi no m'interessa el més mínim -va replicar secament en Pakkpekatt, desviant la proa de la Dama Afortunada de l'objecte misteriós per iniciar un vector d'aproximació a Carconth-. Que resolguin els misteris de les seves anomalies utilitzant els seus propis recursos. Introduïu el mòdul del canó en el casc, Coronel Hainmax. Apagueu els seus sensors, agent Pleck. Entrarem a l’hiperespai dins d'un minut i donarem un salt de nou hores, així que farem el canvi de torn ara.

Deixant de banda la desagradable olor que quedava surant en l'aire, la idea d'obrir un camí per a ell i els altres mitjançant el feix desintegrador al llarg de la successió de càmeres no li plantejava cap greu dilema moral a la consciència d’en Lando. Si la nau sobrevivia al que resultava obvi eren danys molt més seriosos soferts en alguna altra secció, tancar les ferides que en Lando li estava infligint no suposaria cap problema per a ella..., i si la nau ja estava condemnada, llavors les ferides que estava obrint no tindrien cap importància.
Però veure com Lando anava obrint forats no va trigar a fer que en Lobot sentís una creixent inquietud. Després de només quatre càmeres i quatre esvorancs de vores ennegrides, en Lobot va anar cap al Lando i el va agafar del braç abans que pogués crear el cinquè.
- No podríem tractar d'obrir cada accés de la manera habitual abans de destruir-lo? -Va suplicar.
- Tens alguna raó per creure que el Rodamón s'està recuperant de les seves ferides? -Va preguntar en Lando, alliberant-se el braç d'una brusca estirada i alçant el desintegrador.
En Lobot va arronsar-se sobre si mateix mentre el feix obria el forat que els permetria passar a la cambra següent.
-No sé què està passant -va dir-. El que sí que sé és que estem deixant un rastre que no els costarà res seguir, i aquest fet fa que la nostra fugida resulti d'allò més fútil. Els grups d'abordatge es limitaran a seguir la successió de forats i acabaran trobant-nos en l'última càmera.
Un nou so va arribar fins a ells mentre en Lando s'aturava i mirava cap enrere. Era una sèrie de detonacions curiosament líquides que recordaven el so que produiria una pedra en caure sobre un bassal de fang.
-Fluids esclatant sota els efectes de la pressió -va dir Lando, estirant el coll en aquesta direcció -. En una ocasió vaig sentir esclatar una càpsula de combustible defectuosa, i el so va ser molt semblant. -Va tornar la mirada cap al Lobot-. Sí, tens raó, seguir-nos no resultarà gens difícil. Però la foscor ens ajuda, i no tenim per què estar esperant al final de la sèrie de càmeres.
- I aquest és tot el teu pla? -Va preguntar en Lobot-. Penses que el fet de trobar-se amb C3PO farà que adoptin tan poques precaucions a l'hora de seguir-nos que podrem sorprendre a tot un grup d'abordatge amb només unes quantes eines manuals com a única arma?
-El meu pla és endarrerir la confrontació -va dir en Lando-. És l'única idea que tinc per ara. De moment només estic pensant a interposar una mica de distància entre nosaltres i qualsevol que estigui entrant per aquí darrere.
-Bé, en aquest cas... Què em diries de fer més d'un forat? Obliga’ls a prendre una decisió. Fes que hagin de separar-se.
-M'encantaria obrir uns quants forats més si això pogués fer que els hi resultés més difícil seguir-nos, però no tinc ni idea de què pot haver darrere dels forats que obri -va replicar en Lando -. I t'asseguro que no vull incrementar les possibilitats d'obrir un forat que doni al buit espacial.
-La topografia d'aquesta nau ha estat concebuda de manera que les parets de les cambres mai formen part del casc -va dir en Lobot-. Quan vas col·locar la plepa sensora...
-No sabem en quins recintes poden haver bretxes a causa de l'atac -va dir en Lando-. De fet, fins i tot hi ha la possibilitat que acabi trobant-me amb el buit tot i que estic seguint la successió lineal dels accessos. El que estic intentant fer-te entendre...
I de sobte l'articulació de l'espatlla del vestit de contacte d’en Lobot va xocar suaument amb la paret de la cambra. Uns instants després Lando també es va trobar avançant cap a una barrera sòlida.
-La nau es torna a moure -va dir Lando.
-Sí, però el moviment és gairebé imperceptible.
-I també està canviant de direcció.
- Per seus propis mitjans, o perquè l'estan remolcant?
-No hi ha manera de saber-ho des d'aquí -va dir en Lando-. Però el més probable és que sigui pels seus propis mitjans... Els nostres intrusos no han disposat del temps suficient per inspeccionar tota la nau, i començar a remolcar-la sense haver-ho fet resultaria massa arriscat. Anem.
Lando va anar cap a l'orifici que havia obert, es va agafar a la vora i es va ficar per ell.
El que va veure quan va dirigir els seus llums i el seu desintegrador cap a l'altre extrem de la cambra era tan sorprenent que el va deixar sense parla. L'accés ja estava iniciant la seva habitual obertura en forma d’iris.
En Lando va començar a retirar-se i va passar la seva mà enguantada sobre els controls del vestit per apagar els llums. Lobot, que estava darrere d'ell, va comprendre el que pretenia aconseguir amb això i el va imitar. Però fins i tot després que l’R2 obeís la instrucció que Lobot va emetre en el seu llenguatge de registre, la càmera va seguir estant tènuement il·luminada per la claror que emanava de l'anell que envoltava cadascun dels seus accessos oberts, revelant un total de sis.
-Lando...
-Sí, ja ho veig -va dir en Lando.
-Lando, aquestes són les portes d'accés restringit al personal autoritzat de què parlaves abans. Què està passant?
-No estic segur.
En Lando es va impulsar en una ràpida trajectòria diagonal cap a la més propera de les quatre noves entrades, desconegudes fins aquell moment, que acabaven d'oferir quatre nous accessos a la cambra 229 i va fer una ullada per ella.
- Què pots veure?
-Més del mateix, només que diferent -va dir Lando, anant cap a l'entrada de la cambra 228 -. Inspecciona la que tenim darrere.
Tant la càmera que tenien davant com la que acabaven d'abandonar estaven mostrant múltiples accessos il·luminats per anells lluents. Alguns dels nous accessos donaven a cambres diminutes en què ja hi havia més portes, altres a estrets passadissos cilíndrics i uns quants més a aquell vast interespai que Lando havia descobert quan va col·locar la plepa sensora.
- Alguna idea? -Va preguntar en Lando, girant-se cap al Lobot.
-Possiblement. La lògica basada en regles ha d'estar estrictament prioritzada i seguir un arbre de decisions condicionals -va dir en Lobot-. El primer que va fer la nau va ser segellar tots els accessos, atorgant la màxima prioritat possible a la limitació de danys, això és una resposta raonable a un atac, especialment si hi havia una bretxa en el casc. Després, i quant va haver acabat de fer un inventari dels danys, va assignar la prioritat immediatament següent a restaurar la llibertat de moviments, potser per facilitar les tasques de reparació.
-O la fugida -va murmurar en Lando-. M'estàs dient que creus que això significa que l'atac ha acabat?
-Que hi hagi acabat o no manca d'importància -va dir en Lobot-. La nau ha obert totes les portes. Potser mai tinguem una altra oportunitat com aquesta. -Va assenyalar el portal d'accés a l'interior sobre el qual estaven surant -. El cor de la nau es troba en aquesta direcció.
-Potser..., i pel que saps, potser estigui a l'altre extrem d'un laberint de deu quilòmetres. I què passa si la nau està a punt de fer-se trossos? -Va preguntar en Lando.
- Quina altra cosa podem fer?
-He d'esbrinar fins a quin punt són greus els danys. Dóna'm el teu guant esquerre.
- Per què?
-Perquè vas a anar a un lloc on no el necessitaràs, i perquè jo vaig a anar a un lloc on sí que el necessitaré. Vaig a sortir al nucli i aniré avançant cap a proa per esbrinar quins danys ha patit el Rodamón.
- I amb quin objecte? O el Rodamón pot reparar-se a si mateix o no pot fer-ho -va dir en Lobot-. Hem de buscar el nexe de control.
-Tu pots fer el que vulguis. Jo necessito saber quina és la situació actual.
-La nau ja ho sap -va insistir Lobot.
-Avisa’m quan hagis descobert com parlar amb ella, d'acord? Fins llavors els dos estem desaprofitant el nostre temps. El guant, si us plau.
En Lobot va titubejar durant uns moments i després va obrir l'anell de subjecció i va fer girar el guant en el sentit de les agulles del rellotge. Després el va llançar a través de la càmera en una veloç rotació per l'aire, llançant-lo al Lando amb una mica més de força de l'estrictament necessària.
-Gràcies -va dir en Lando, enxampant-lo netament al vol amb la mà nua -. Te'l tornaré.
-Em pregunto si tots els jugadors sempre estan tan segurs que guanyaran la partida amb la propera carta que treguin de la baralla -va murmurar en Lobot-. Si aconsegueixes tornar, pots buscar-me aquí dins -va afegir, dirigint el polze a l'accés que tenia al darrere.
-Això faré -va dir en Lando, impulsant-se cap a un accés en el costat oposat de la càmera -. Si vols ajudar-me, podries tractar d'indicar el camí que segueixes amb la barra de pintar. Tenint en compte com van les coses en aquests moments, potser la nau es trobi massa ocupada per anar esborrant les marques.
-M'ho pensaré -va respondre en Lobot, i es va tornar cap a l’R2 quant Lando haver desaparegut per l'obertura després de saludar-lo amb un últim gest de la mà-. Ves a buscar a C3PO i porta'l aquí.
R2 va deixar anar el trineu de l'equip i es va llançar cap a l'accés entre estridents refilets electrònics d'alleujament i aprovació.
- No estalviïs el propel·lent! -Va cridar en Lobot abans que desaparegués.
Quan es va haver quedat sol es va treure el guant dret i el casc i els va subjectar al trineu de l'equip. Després va doblegar el coll cap endavant, va alçar les mans nues i va acariciar amb suau delicadesa les vores de la banda de connexió fabricada en Hamarin. Les puntes dels seus dits es van aturar durant uns segons sobre el botó d'obertura situat a sobre del seu clatell.
La connexió mai s'havia apartat del seu crani en trenta-quatre anys, i res -ni tan sols la son, la vanitat o les revisions de manteniment periòdiques -havia pogut separar-lo d'ella. Els seus circuits feien alguna cosa més que connectar en Lobot amb tot un univers de recursos de dades interrelacionades i sistemes de control. La banda s'havia convertit en un enllaç secundari entre les dues meitats del seu cervell, complementant el cos callós de tal manera que li permetia processar la tremenda inundació de dades que queia incessantment sobre la seva consciència. Els seus dits la coneixien com a part dels contorns familiars i supremament corrents del seu cap. La seva ment ja no era capaç de reconèixer cap frontera entre la biologia i la tecnologia, perquè la consciència integrada d’en Lobot era com un pont que unís l'una amb l'altra.
Tanmateix, aquesta vegada els seus dits estaven explorant la connexió com un objecte independent..., i la seva ment s'estava preguntant com seria l'experiència de no trobar-s’hi ni amb les seves mans ni amb els seus pensaments.

Fora de la cambra 228, com en qualsevol altre lloc, la superfície interior de l’interespai del Rodamón, aquell espai buit que s'estenia entre el que Lando considerava el veritable nucli de la nau i el seu casc exterior, estava coberta de cel·les hexagonals que contenien cares de qelles minuciosament esculpides. Lando estava començant a pensar que tota la nau devia estar recoberta per aquell increïble mosaic.
Mentre volava per davant de la gegantina superfície intacta i ininterrompuda d'aquell colossal baix relleu, Lando es va preguntar quantes cares contindria i si cada una d'elles era única. Quan intentava pensar en els nombres implicats, la seva magnitud tornava gairebé inconcebible la idea que allò fos una galeria de retrats i de què cada rostre representés a un individu de carn i ossos..., que molt probablement portava molt temps mort i que potser no era recordat en cap altre lloc excepte allà.
«Hi ha d'haver centenars de milers..., potser milions. Hauré de demanar-li a Lobot o l’R2 que ho calculin -va pensar en Lando-. Qui pot haver creat totes aquestes cares? La mera tasca d’anar acumulant-les i organitzar-les en aquesta exhibició ja hauria d’haver sigut un treball de dimensions monumentals. Com les van fer? Seran com la resta d'aquesta nau..., i estaran gairebé vives?»
Els qelles el contemplaven amb ulls impassibles mentre passava per davant d'ells, semblava sentir-se molt més reconfortats per la presència d’en Lando del que se sentia ell per la seva.
«I per què són aquí? Tot aquest treball..., i qui anava a veure-les? -El descobriment d'accessos a l’interespai no havia alterat la impressió inicial que es tractava d'un espai privat que en Lando s'havia format d'ell -. Tenen la mirada tornada cap a l'exterior com si el casc no hi fos, com si alguna cosa que veuen surant en el buit els mantingués sumits en un tràngol, com si tots compartissin el mateix pensament... Quin pot ser aquest pensament? L’infinit? L'eternitat? La seva mortalitat?»
Poc després d'haver entrat a l’interespai, Lando va descobrir que el casc interior i el casc exterior estaven units per primes connexions en forma de cable. Creuant-se i estenent-se en una filera continuada, els cables ajuntaven els dos cascos mitjançant un dibuix de diamants i triangles que semblava formar un seguit d’X. Les obertures més petites eren prou grans perquè en Lando pogués passar per elles sense cap dificultat. Lando va sospitar que els cables envoltaven tot el nucli interior formant una xarxa molt semblant a la dels radis en la roda d'una bicicleta, i va pensar que aquella estructura complia simultàniament les funcions de distanciador, reforç i amortidor d'impactes.
Va seguir avançant i es va trobar amb un segon anell de cables, i no va trigar a descobrir que tenien una altra funció. Aquella filera formava una barrera sòlida proveïda de membranes que tancaven els buits entre els fils, de manera que impedia l'accés a la secció següent de l'interespai. L'obstacle va obligar a tornar a entrar a la nau per la càmera 207.
A partir d'aquell punt, els accessos que portaven a l’interespai seguien estant il·luminats pels anells però es trobaven hermèticament tancats. Tot i que cap d'ells va voler obrir-se sota la mà d’en Lando, el centre dels que va intentar obrir es va transformar en un hexàgon de la mateixa substància transparent que havien vist a l'auditori. En una càmera rere una altra, aquells espiells sorgits del no-res li van permetre contemplar la raó per la qual els accessos no volien obrir-se: el casc exterior havia estat esquinçat, i l'enorme ferida començava a la cambra 202 i seguia cap endavant fins a desaparèixer a molt poca distància de la proa.
Quan Lando va tornar la mirada cap a l’interespai per fer una ullada, va veure estrelles.
La gegantesca transparència estava enfosquida, però tot i així la millor visió dels danys s'obtenia des de l'auditori. Lando va mirar per un accés anteriorment desconegut i va poder veure que l'atacant havia estat a punt de separar tota la secció de proa del Rodamón de la resta del nucli. Els senyals deixats per les cremades formaven una pauta tan clara com familiar; aquells danys eren el resultat de la tremenda emissió d'energia modulada llançada per les bateries d'un vaixell de combat de grans dimensions.
«Això era el que hem sentit», va pensar mentre els seus dits ballaven sobre el teclat del comunicador del vestit.
- Estàs aquí, Lobot?
-T'escolto.
-Estic a l'auditori -va dir en Lando-. Hi ha un forat molt gran a estribord, i tot el que hi havia per davant d'aquest punt es troba destrossat. Les últimes andanades van aconseguir obrir-se pas a través del Rodamón i van sortir per l'altre costat, obrint un forat més petit a babord. Tota la secció està segellada, no puc anar més enllà dels danys sense perforar la meva pròpia porta, cosa que ni em cal ni vull fer.
- Hi ha alguna indicació que la bretxa estigui sent reparada?
-Bé, és difícil dir-ho... -Va respondre en Lando-. La part del casc que ha desaparegut és molt gran, i no puc il·luminar les vores més properes amb suficient llum per veure-ho. Probablement hauré d'esperar una estona per saber-ho.
- Hi ha algun senyal que algú hagi pujat a bord?
-No veig cap. Resulta obvi que volien destruir els nòduls d'armament -va dir en Lando-. La qual cosa vol dir que deuen haver vist lluitar al Rodamón amb anterioritat, molt probablement a Prakith.
- Pots veure el navili o navilis que ens van atacar?
-No hi ha ni rastre d'ells. A jutjar per l'angle d'incidència, jo diria que es trobaven bastant a popa de nosaltres quan van començar a disparar. Lobot... El planetari ha desaparegut.
- No! -Va protestar Lobot-. Ha desaparegut o només està inactiu?
-Ha desaparegut. Ha quedat destruït. Tota la càmera de les ombres devia quedar plena de rebots després que el casc fos travessat pels trets. Tot el que no ha estat arrossegat a l'espai per la descompressió ha quedat convertit en vapor.
-Potser es regenerarà.
- A partir de quina? A fora no hi ha res. No, sembla que tu i jo vam ser els últims a veure-ho...
-Això és terrible -va dir en Lobot.
-Estic massa lluny per poder assegurar-ho, però diria que també hi ha uns quants milers de retrats menys a la galeria. El Rodamón probablement ha estat a punt de perdre tota aquesta cambra.
- Quant de temps penses quedar-te aquí per observar?
En Lando va donar un cop d'ull al cronòmetre.
-Li donaré uns vint minuts de temps. Si no he aconseguit detectar cap activitat quan hagin transcorregut, començaré a tornar per on he vingut. Què tal et van les coses per aquí? Algun senyal de problemes? On ets ara? Segueixes a la 228?
-Tot va bé -va respondre Lobot-, però no puc explicar-te on sóc. Si no fos per l’holomapa de l’R2 ja m'hauria perdut.
- T'has ficat pels passadissos interiors?
-Sí.
-Potser hauria de tornar ara mateix -va dir en Lando-. Ja he vist la major part del que necessitava veure. Has anat marcant la ruta?
-Preferiria que no ho fessis -va dir en Lobot-. El silenci resulta sorprenentment agradable. Ara puc sentir amb molta més claredat. Per això no he utilitzat la barra de pintar, i per això vaig a apagar el meu comunicador quant hagi acabat de parlar amb tu.
En Lando va començar a protestar furiosament.
- Lobot! Què està passant...?
-Vas dir que havia de fer el que volgués, oi? Bé, doncs és el que he decidit fer.
-Perfecte, però no apaguis el teu comunicador. Què passaria si...?
-Em posaré en contacte amb tu si vull fer-ho -va dir en Lobot-. Fins llavors, et desitjo que prenguis les decisions més encertades i per la teva banda tu pots desitjar-me bona sort.
Aquest va ser el final de la conversa. Lando no va aconseguir establir contacte amb Lobot en cap canal de comunicacions ni tan sols quan va utilitzar un senyal d'emergència.
«S'ha posat de part dels androides i en contra meva -va pensar Lando, colpejant la paret de la cambra amb el puny en un gest de pura frustració -. La qual cosa és una altra prova que aquesta nau ens està tornant bojos a tots... Quan sortim d'aquí, si és que aconseguim fer-ho, tots anem a necessitar una bona rentada mental.»
Es va tornar cap a l'accés, va pegar el visor facial del seu casc a la transparència i va contemplar la foscor. Els contorns dels forats semblaven haver canviat lleument, com si les bretxes poguessin estar començant a tancar-se. Però en Lando no tenia cap forma de saber fins on podia arribar el procés. Si no rebien tractament mèdic, les vores d'una cavitat acabarien curant-se sense arribar a regenerar el que havia estat destruït.
Lando va apagar els llums del seu vestit, va clavar la mirada al forat obert pels trets i va examinar les estrelles que brillaven més enllà d'ell, escrutant-les a la recerca d'una pauta familiar, un estel reconeixible o l'espiral d'una nebulosa que pogués identificar amb facilitat. La llei de les probabilitats estava en contra. Fins i tot després de tota una vida dedicada a recórrer els camins espacials, una galàxia amb cent mil milions d'estrelles contenia una quantitat de misteris desconeguts molt superior a la del conegut.
Però si hi havia alguna manera en què pogués fer-ho, Lando havia d'establir contacte amb allò familiar i recordar-se a si mateix com era allò que l'impulsava a seguir lluitant per la supervivència perquè pogués veure-ho de nou alguna vegada.

La Dama Afortunada va tornar a entrar en l'espai real a un segon llum escàs de l’Anomalia 1033 ja molt poc més d'un any llum de Carconth.
A aquestes distàncies l'anomalia era invisible excepte per als sensors, però la supergegant vermella seguia sent una visió realment espectacular. Cinc-centes vegades tan gran i cent mil vegades tan brillant com el sol al voltant del qual orbitava Coruscant, Carconth dominava el cel com molt poques estrelles podien arribar a fer-ho. En el moment àlgid de les seves fluctuacions, era la segona estrella més gran i la setena més brillant de totes les estrelles conegudes. L'Institut d'Exploració Astrogràfica i els seus predecessors portaven més de sis-cents anys mantenint Carconth sota la vigilància continuada dels seus equips de supernoves.
L’Anomalia 1033 probablement fos el resultat d'una expedició alienígena a Carconth. Aquestes expedicions havien estat enormement freqüents, i la majoria d'elles no es trobaven registrades en els arxius de l'Antiga o la Nova República. Però el Coronel Pakkpekatt i els seus voluntaris no tindrien cap possibilitat d'esbrinar-ho, i disposarien de molt poques oportunitats de quedar-se bocabadats contemplant l'espectacle galàctic visible pels espiells del iot espacial.
Uns instants després de la seva arribada, els controls de la Dama Afortunada van quedar sobtadament Off sota les mans d’en Pakkpekatt. El iot va accelerar a mesura que anava girant i va descriure un arc d'uns seixanta graus cap a estribord i de vint graus cap al nord galàctic, enfilant la seva proa cap al vector que portava a Kaa. Les pantalles van ser envaïdes per un embogit remolí d'imatges mentre el sistema automàtic de navegació duia a terme els seus càlculs i enviava els resultats al motivador hiperespacial.
- Què passa, Coronel? -Va preguntar Bijo Hainmax.
-Que alguna cosa ha activat un circuit de control remot -va dir en Pakkpekatt, aixecant les mans del panell i recolzant l'esquena a l’encoixinat de la butaca de pilotatge -. El iot ja no es troba sota el meu control.
-Però veig que no està intentant recuperar el control.
El familiar xiulet amb què el sistema d’hiperimpulsió del iot indicava que s'estava preparant per a un salt hiperespacial ja podia ser sentit amb tota claredat pels dos oficials.
-Així és.
Pleck i Taisden es van reunir amb ells en la coberta de vol.
-Coronel... -Va començar a dir en Pleck.
Hainmax va fer girar la seva butaca cap en Pakkpekatt.
-No entenc per què està permetent que ens segrestin, Coronel.
-Vèncer a un circuit de control remot ben dissenyat sempre resulta molt difícil a menys que s'estigui disposat a infligir considerables danys a la nau -va respondre en Pakkpekatt-. Si poguessin ser desactivats amb excessiva facilitat, els circuits de control remot no servirien de res.
-Però això no explica...
Taisden va apartar en Pleck amb l'espatlla i va fer un pas cap endavant.
-Puc desconnectar la hiperimpulsió en trenta segons, Coronel -va dir.
-Dubto molt que pugui fer-ho, agent Taisden. També dubto molt que pugui disposar de trenta segons.
-Deixeu-me intentar-ho.
-No -va replicar en Pakkpekatt.
-Pensa que la Dama Afortunada ens pot portar fins a ells -va concloure Hainmax.
-La persona que és més probable hagi instal·lat els circuits de control remot també és la persona que sembla més probable hagi pogut activar-la -va dir en Pakkpekatt-. Dintre de... -Va observar les pantalles de dades de la nau -unes sis hores sabrem si aquesta persona és el General Calrissian.
Uns segons després la Dama Afortunada va sortir disparat cap endavant a través d'un túnel d'estrelles.

- On són? -Va udolar el Capità Gegak mentre fulminava amb la mirada a la dotació del pont del destructor Tobay-. On és l'objectiu? On és el Gorath?
-No hi ha ni rastre de cap de les dues naus, Capità -va gosar respondre el cap de sensors -. No detecto l'emissió del transductor del Gorath.
- Idiota! Pensa que no sé interpretar les lectures d'una pantalla de seguiment? -Va cridar en Gegak, estrenyent les mans fins a convertir-les en punys. La seva ràbia semblava tan indiscriminada com salvatge, i cap dels presents en el pont es va sentir prou fora de perill d'ella per moure’s o parlar -. He estat traït! Un de vosaltres treballa per al Capità Dokrett. Algú ha conspirat per robar-nos la nostra part de la recompensa.
En Gegak va començar a anar i venir per darrere dels oficials asseguts en els seus llocs de control.
- Qui és el lladre? -Va udolar-. Qui és el traïdor? És vostè, Prega?
Va tancar els dits d'una mà al voltant dels cabells del cap de navegació i els va utilitzar per tirar el cap enrere d'una feroç estrebada.
-Depenc del cap de sensors, Capità. No van transcórrer ni cinc segons entre el seu avís i el moment en què vam sortir de l'hiperespai...
Nillik, el cap de sensors, es va aixecar de la seva butaca abans que en Gegak pogués arribar fins a ell i va retrocedir davant el seu Capità amb les mans aixecades en un gest de súplica.
-No li he traït, Capità. Els instruments m'han traït...
En Gegak va saltar cap endavant amb un grunyit gutural i va escurçar la distància que s'interposava entre ells fins deixar-la reduïda a poc més d'un braç.
- I qui és el responsable del manteniment dels seus instruments?
-Jo, Capità... Però... Capità, li suplico que m’escolti...
-Només sento els ploriquejos d'un traïdor.
-Aquesta nau és vella. Té dues vegades l'edat del Gorath, i no hem pogut comptar ni amb els diners de les recompenses ni amb les benediccions de Foga Brill per mantenir-la en bones condicions. No pot esperar...
En Gegak va treure un fuet neural dels plecs de la seva guerrera i el va agitar davant el seu pit.
-Puc esperar que els meus oficials no em tornaran el favor que els hi faig amb excuses.
-Capità... No, no, sis-plau! -Nillik havia anat retrocedint fins que es va trobar amb l'esquena enganxada a una mampara -. Seguir una nau a través de l'hiperespai ja resulta difícil fins i tot comptant amb les instal·lacions més sensibles. No em va concedir el temps necessari per refredar l'antena de solitons i tornar a sintonitzar... No podia sentir a l'objectiu. Gairebé no vaig poder escoltar el Gorath per sobre de l’estrèpit de la seva onada de compressió.
-Tot això no són més que excuses amb les que intenta disculpar la seva falta d'atenció.
-No, Capità... No va ser la meva atenció la que va fallar. La signatura era tan tènue que la vaig perdre i la vaig recuperar mitja dotzena de vegades abans de la pèrdua de senyal definitiva. Aquesta va ser l'única raó del meu retard. No estic segur de si aquestes naus van sortir de l'hiperespai abans que nosaltres o si continuen avançant per ell i acabaran sortint més lluny.
En Gegak va deixar anar un grunyit i va enfonsar l'extrem del fuet neural a l'abdomen d'en Nillik. El cap de sensors va udolar, es va convulsionar i va caure a terra.
-Hauria d'haver estat informat de les seves dificultats -va dir el Capità, retornant el fuet a la seva butxaca. La seva veu s'havia tornat sobtadament serena i pausada -. Ha oblidat la primera regla de supervivència en una autocràcia: mai intentis ocultar-li la veritat al poder. Espero que el dolor l'ajudi a aprendre del seu error.
Després el Capità va girar lentament sobre els seus talons fins a quedar d'esquena al panteixant cap de sensors.
-Dirigeixin la proa cap a Prakith i avancin a velocitat de flanqueig. Que el contramestre de sensors assumeixi el control de les consoles. Tornarem al punt en el qual el Gorath va desaparèixer de les lectures dels nostres instruments i anirem examinant tot aquest vector espacial..., i no sentiré més excuses que intentin justificar un fracàs. He invertit tota la meva tolerància en Nillik. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada