dijous, 19 de març del 2015

La Prova del Tirà (VII)

Anterior



7

Banyats per la potent resplendor dels molts sols del cúmul, tres navilis de combat de la Nova República van entrar al sistema estel·lar ILC-905 en la formació coneguda com triangle elevació davantera.
A la punta, a cinc-cents quilòmetres per davant de les altres naus, es trobava el navili d'exploració Folna, amb totes les seves altament sensibles antenes examinant l'espai en totes direccions fins al límit del seu radi d'acció. Ocupant la posició de flanqueig hi havia una altra nau de la mateixa mida, la canonera Avantguarda. En la posició d'àncora, volant en paral·lel a l’Avantguarda, hi havia el vaixell que ostentava el comandament del grup de patrulla: el creuer Indomable, manat pel Comodor Brand.
Encara l'oficial de sensors del Folna estava informant de què totes les seves pantalles es trobaven buidades, els sistemes d'armament primaris i secundaris de la canonera i el creuer es trobaven preparats per entrar en acció, i mantenien els acumuladors a mitja càrrega, les bobines de punteria calentes i les dotacions contínuament presents en una rotació ininterrompuda de torns de dues hores. A més, tres dels cinc esquadrons de l'Indomable, el Grup Vermell de bombarders ala K inclòs, estaven aprovisionats i alineats per al desplegament, amb els seus pilots fent guàrdia al costat d'ells.
Només caldrien dotze segons perquè els acumuladors de les bateries aconseguissin el seu nivell de càrrega màxima. Trenta-cinc segons després que les botzines sonessin en els hangars, els primers ales-E desenganxarien de la coberta de vol de l'Indomable.
O en el cas que Brand cregués que la llei de les probabilitats estava en contra, una sola paraula seva -i noranta segons per energitzar el sistema d’hiperimpulsió fins al seu nivell de màxima potència -n'hi hauria prou perquè les tres naus viressin en rodó i saltessin a la seguretat de l’hiperespai.
Malgrat totes aquelles precaucions, la tensió era clarament palpable a bord de les tres naus. Al pont de l’Indomable ja havia arribat a un nivell gairebé insuportable. El grup de patrulla estava buscant l'enemic en el seu propi territori, i Brand va pensar que la sort podia jugar-los una mala passada permetent que el trobessin.
O, pitjor encara, permetent que l'enemic els trobés a ells...
Qualsevol patrulla espacial sempre contenia una dosi de risc impossible d'eliminar, ja que sempre hi havia la possibilitat que fossin vistos per un enemic al qual no podien veure. Si s'escau, aquest risc quedava multiplicat moltes vegades per la riquesa dels camps estel·lars del Cúmul de Koornacht.
Fins i tot amb els millors instruments disponibles, un Destructor Estel·lar de la classe Imperial que estigués desplaçant-se sobre el teló de fons de les emissions d'una estrella de primera magnitud resultaria totalment indetectable a una distància de només sis mil quilòmetres. Una nau de la mida de l’Avantguarda podia acostar-se fins a només tres-cents quilòmetres sense ser localitzada. Qualsevol descuit, qualsevol error d'avaluació, qualsevol deficiència en els sistemes..., i aquests marges es reduirien encara més.
Els mètodes de vigilància actius -una emissió làser, un rebot del radar -podien eliminar aquesta vulnerabilitat i separar una nau pròxima d'una estrella. Però aquests mètodes també creaven la seva pròpia vulnerabilitat, perquè anunciaven la seva presència d'una manera tan clara com un crit en la nit.
Els sensors actius del grup de patrulla estaven silenciosos, tal com ho havien estat durant les entrades en els últims nou sistemes. En Brand confiava en la perícia dels set oficials asseguts als llocs de vigilància passiva del centre de detecció sumit en la penombra del Folna que, en l'argot de la nau, era conegut com la gàbia de les bestioles.
«Ulls aguts i ments clares -pensava Brand mentre anava i venia pel pont de l’Indomable. La catàstrofe de Doornik-319 ja els havia deixat en una situació prou incòmoda -. No ha d'haver més sorpreses. No ha d'haver més errors.»
-Pari més atenció a les seves lectures, Tinent -va dir secament, detenint-se darrere d'un oficial hraskkisià i inclinant-se cap endavant per assenyalar la consola amb un dit -. Té un groc al seu tauler de comprovacions.
-Estic en això, senyor.
-El dotzè planeta entrarà en el nostre camp de vigilància dins d'un minut -va anunciar un dels especialistes de detecció del creuer.
En Brand es va aixecar i es va tornar cap als visors davanters.
- Quina és la nostra velocitat actual, timoner?
-Ja estem començant a notar l'ajuda de la gravetat estel·lar d'una forma mesurable, Comodor. La velocitat bàsica és un terç de l'habitual en el desplegament de formació.
-No alteri la trajectòria i no redueixi la velocitat -va dir en Brand, deixant-se portar per un impuls sobtat i alterant el procediment que havien estat utilitzant en el passat -. Tant me fa el que diguin els enginyers del departament tècnic: segueixo estant convençut que les toveres de frenada emeten molta més llum del que afirmen ells -va afegir -. Aquesta vegada ens conformarem amb ser una roca.
- Quina mena de formació desitja adoptar durant l'entrada, senyor?
-La més escampada possible, perquè deixarem que les naus segueixin els seus cursos actuals. Donades les circumstàncies, no crec que això tingui massa importància... Notifiqui les noves ordres a la resta del grup.
-Sí, senyor.

Quan el grup de patrulla s'estava aproximant al sisè planeta, la gravetat de l'estrella ILC-905-amb una mica d'ajuda secundària prestada pels planetes exteriors del sistema -ja havia augmentat la velocitat del grup fins situar-la en el quaranta-un per cent de l'estàndard de formació.
El Coronel Foag, tan perplex com irritat, havia comunicat el seu disgust feia ja una bona estona des de la gàbia de bestioles del Folna mitjançant un làser de nau a nau.
-Està reduint el nostre radi de seguretat -s'havia queixat -. Com més de pressa anem, més pressió haurà de suportar la meva gent... Amb l'efecte combinat del lapse d'anàlisi i els seus temps de reacció, estem perdent un mínim de mil i mil dos-cents quilòmetres. A què ve tanta impaciència?
-No és impaciència, Coronel Foag. Em limito a introduir uns petits ajustos en el repartiment de probabilitats -havia replicat en Brand -. Ja sé que si els nois de detecció dirigissin aquest espectacle efectuaríem l'entrada a un dècim de la velocitat de formació estàndard, amb els motors freds i un noranta per cent dels sistemes de la nau desactivats.
Quan Brand va preparar el seu informe de missió algun temps després, es va poder permetre subratllar el fet que totes les naus destruïdes durant el reconeixement en massa del cúmul estaven fent passades a velocitat constant a través dels sistemes que els havien estat assignats com a objectius.
... la qual cosa suggereix que les graelles de sensors yevethanes són capaces de detectar fins i tot naus molt petites quan estan seguint un perfil de vol que requereix l'ús de les toveres de frenada i de maniobra...
Però la veritat era que en el moment immediatament anterior a la seva ordre de canviar el procediment, Brand havia experimentat una sobtada i inexplicable punxada de por. Procedia d'una tribu que sentia tant respecte per l'instint com per la raó, i havia tractat aquesta por com una informació més..., i l'única resposta que tenia disponible en aquest moment era la de fer que l'entrada del grup en el sistema fos la més sigil·losa possible fins i tot si això creava noves dificultats a la tripulació d’en Foag.
En Brand ja havia fet exactament el mateix en situacions de combat moltes vegades, i havia corregut riscos per obeir un impuls al que no havia trobat una justificació fins més tard. Això l'havia portat fins el seu rang actual de Comodor i havia omplert el seu historial de felicitacions i mencions honorífiques. També garantia que mai ascendiria per sobre del rang de Comodor, ja que les conclusions desqualificadores de les juntes de revisió incloïen comentaris com «massa erràtic perquè altres oficials superiors puguin confiar en ell» i «excessivament impulsiu i temperamental».
Tot i sabent tot això, en Brand ni podia ni volia canviar la seva forma d'actuar. Respectar els seus pressentiments li havia salvat la vida a més d'una ocasió..., i en Brand ja havia hagut de posar-se l'uniforme de gala per assistir als funerals d'un bon nombre d'oficials que seguien el reglament al peu de la lletra, i entre els que hi havia massa amics seus.

El grup de patrulla estava deixant enrere el cinquè planeta quan Brand va abandonar el pont per dur a terme una ràpida gira d'inspecció dels llocs de combat de l’Indomable sense avisar ningú del que pensava fer.
Per a aquell llavors la tripulació ja portava catorze hores seguides en el nivell d'alerta de conflicte groc, i el tallant tall inicial de la seva vigilància havia estat insensible per la fatiga i l'avorriment. A mesura que més i més tripulants anaven arribant a la conclusió que l'ILC-905 estava net, les converses de naturalesa personal, les rialles i fins i tot algunes bromes pujades de to es van anar infiltrant a poc a poc per alterar l'atmosfera general en les bateries artilleres i les cobertes de vol. El conflicte groc corria un seriós perill de ser tractat igual que qualsevol altra guàrdia, i podia arribar a ser considerat com una més de les plàcides rutines habituals en un vaixell de guerra.
La visita d’en Brand va posar fi a tot això. El Comodor va recórrer un lloc de control rere un altre com una dutxa freda, i la nerviosa inquietud que sentia es va anar estenent d'un home a un altre amb la implacable rapidesa d'una malaltia contagiosa.
-Ens aproximem al cinturó d'asteroides -va dir mentre contemplava l'espai per un espiell d'artilleria -. Estàs preparat, oi, fill? Has d'estar més preparat que ells.
En Brand va reprendre la seva ronda després d'haver obtingut una promesa.
-Ens aproximem al cinturó d'asteroides -va dir, ficant el cap a la carlinga d'un caça-. Disposa de tot el que necessita per funcionar, Tinent? Ja sap que un sol pilot pot significar la diferència entre la victòria i la derrota.
En Brand va afegir un nou jurament a la seva col·lecció i va seguir endavant.
Va trigar menys d'una hora a tornar al pont, i com a residu del seu veloç recorregut d'inspecció va deixar rere seu la convicció que el Comodor sabia alguna cosa que els altres ignoraven..., i que aviat passaria alguna cosa.
En Brand no sabia què passaria. Però quan alguna cosa va ocórrer de sobte no es va sorprendre gens ni mica.
Com era habitual en molts sistemes d'una sola estrella, l'ILC-905 tenia un anell d'asteroides entre el planeta rocós situat més cap a l'exterior i el gegant gasós que ocupava el seu centre: l'anell estava format per les restes d'un projecte de planeta que mai havia arribat a realitzar-se i que havia estat desintegrat pel colossal camp gravitatori de l'estrella.
Com era habitual en la majoria d'anells d'asteroides, la densitat d'aquell no era molt elevada. Només constituïa un obstacle menor per a la navegació, i era un mal lloc per amagar res que fos més gran que un Probot. Malgrat el que havia anat dient durant el seu recorregut d'inspecció, en Brand no esperava trobar una drassana imperial amagada allà.
I tampoc esperava que un vaixell d'impulsió yevethà sorgís de l’hiperespai pràcticament davant d'ells i a només sis milions de quilòmetres de la perifèria de l'anell d'asteroides.
L’intensíssim Flaix estroboscòpic conegut com radiació Cronau va fer que la nau fos clarament visible no només en les pantalles del centre de detecció del Folna, sinó que també va dibuixar la seva presència en la resta de pantalles de la nau. Les alarmes van començar a sonar en totes les cobertes mentre en Brand elevava el nivell d'alerta a conflicte taronja.
- Quina ha estat la variació de fase? -Va preguntar, aixecant-se d'un salt.
-No hi ha hagut variació de fase -va respondre l'oficial de seguiment -. S'està allunyant de nosaltres.
- I on va?
El navegant va tornar el cap per respondre.
-Si hagués d'emetre alguna conjectura sobre això... Jo diria que va cap al tercer planeta, igual que nosaltres.
- Quines probabilitats hi ha de què ens hagin detectat?
L'oficial tàctic es va inclinar sobre la taula de trajectòries i va estudiar les geometries.
-Molt petites, al meu entendre. Si haguessin estat avançant per l'espai real a velocitat de creuer com fèiem nosaltres, no podríem haver-los detectat a tanta distància. Que sortissin de l’hiperespai just davant de nosaltres... Bé, jo diria que ha estat un cop de sort realment increïble.
-Potser no -va dir en Brand. Es va tornar cap al visor, va creuar els braços sobre del pit i va contemplar la resplendor d’ILC-905 durant uns moments -. Si han traslladat una de les drassanes a aquest lloc, s'hauran creat unes quantes línies d'aprovisionament molt llargues. Potser estem en el centre d'una ruta espacial molt popular.
-Podria ser, senyor -va admetre l'oficial tàctic -. Sempre que estiguin intentant utilitzar la drassana en lloc de limitar-se a amagar-la, naturalment...
En Brand va assentir.
-Comunicacions.
- Sí, senyor?
-Aviseu a l’Intrèpid que tenim un contacte del tipus-I yevethà i proporcioneu-los les nostres coordenades. Digueu-li que farem noves investigacions. Timoner...
- Sí, senyor?
-Reduïm una mica la distància que ens separa d'ells. Vull un deu per cent d'impulsió cap endavant fins que hàgim sortit de l'anell d'asteroides. Seguirem el seu vector d'entrada.

Aproximadament una hora després, la nau yevethana va iniciar una llarga maniobra de frenada que va acabar fent-la desaparèixer darrere de la curvatura del tercer planeta. Per a aquell llavors el grup de patrulla ja només estava a mig milió de quilòmetres d'ella, de manera que el planeta havia quedat dins del radi d'abast dels seus sistemes sensors.
- Algun senyal que hi hagi alguna cosa en òrbita? -Va preguntar en Brand.
-Negatiu -va dir el cap de sensors -. Però no hem vist cap trajectòria orbital completa per a res que es trobi per sobre dels dos mil quilòmetres.
-Donada la seva aproximació, l'òrbita més probable per a l'objectiu tindria una altitud de 3.250 quilòmetres -va anunciar l'oficial de seguiment.
En Brand va anar cap a les pantalles davanteres.
-Ensenyi-m’ho -va dir, i un mapa tàctic tridimensional va aparèixer al costat de les imatges dels sensors de proa.
L'historial del Capità Tobbra, el primer oficial de l’Indomable, no tenia absolutament res de particular en cap aspecte i la seva carrera militar era el producte d'un llarg hàbit de pecar per excés de cautela. Aquesta cautela havia estat renovada recentment per l'arribada d'un nou nadó a Trallan, el món natal de Tobbra.
En Tobbra era agudament conscient que haurien hagut prou uns quants mesos més d'antiguitat perquè la butaca de comandament fos seva. Donades les circumstàncies, tendia a considerar que ell i en Brand exercien el comandament de manera compartida i estava convençut que la seva missió principal a bord de la nau era la de servir de contrapès als excessos d’en Brand.
-Comodor, si ens apropem una mica més aquesta nau detectarà la nostra presència quan aparegui per l'altre costat del planeta -va dir en un to acuradament neutral mentre contemplava les pantalles al costat d’en Brand.
-No ho dubto -va dir en Brand.
-Si mantenim la nostra posició actual, i de fet crec que fins i tot podríem retrocedir una mica, el Folna hauria de ser capaç d'aconseguir totes les dades que necessitem per al Tac Cinquè -va insistir Tobbra, utilitzant el terme de l'argot de la flota amb què els oficials es referien al comandament tàctic de la comandància.
-Això també és veritat -va dir en Brand-. Però en aquests moments tenim tot l'avantatge de la nostra part: sabem on són, i ells no saben que som aquí. Vostè m'està demanant que renunciem a aquest avantatge.
-No tenim per què intentar fer-ho tot sols -va dir en Tobbra-. Si hi ha una drassana aquí, el Tac Cinquè ens enviarà uns quants pesos pesats quan els transmetem la confirmació.
-I si hi ha una drassana aquí, els yevethans intentaran reforçar les seves defenses quant detectin la nostra presència -va dir en Brand-. Pot prometre que les nostres naus arribaran aquí abans que les seves?
En Tobbra va arrufar les celles i no va dir res.
-Ja m'ho imaginava -va murmurar en Brand-. La detecció i destrucció de les drassanes gaudeix de màxima prioritat, Capità. Ens han assignat una missió i farem tot el possible per dur-la a terme, d'acord? Utilitzarem el nostre avantatge i tendirem una emboscada a aquest tipus-I, i després ens ocuparem de qualsevol possible destinació turística que hi hagi allà baix.
-Ni tan sols sabem quina potència de foc es necessita per acabar amb un tipus-I, Comodor.
En Brand va moure el cap.
-Algú ha d’esbrinar-ho, i em sembla que la llei de les probabilitats està de la nostra part.
-Però Comodor...
-Fi de la discussió, Capità. –En Brand va donar l'esquena a la pantalla i va cridar a l'oficial de comunicacions -. Vull parlar amb el Folna.
-En el seu número u -va replicar l'oficial de comunicacions a l'instant.
En Brand va activar el seu comunicador.
-Capità Madis...
-Sí, Comodor.
-Ens emportem a l’Avantguarda per iniciar una confrontació amb l'enemic. Trenquin la formació i mantinguin-se a l'escolta. Vull que siguin aquí per a registrar tot el que passi.
-Afirmatiu, Comodor -va dir en Madis-. Li lliurarem un munt de fotos magnífiques per a l'àlbum de retalls.
-Sé que ho faran -va dir en Brand. Va canviar el canal del comunicador perquè les seves ordres poguessin ser escoltades per tota la canonera i després va alçar la mirada cap a una vintena de rostres expectants -. Ha arribat el moment de cobrar alguns dels deutes pendents per allò de Doornik-319 -va dir amb expressió ombrívola -. Comunicacions, elevi el nivell d'alerta a conflicte vermell. Tàctiques, llancin la pantalla de caces i estiguin preparats per llançar els bombarders. Timoner, doni’m un vuitanta per cent de potència i un curs d'intercepció sobre l'òrbita projectada del blanc hostil. Avantguarda, acosteu-vos una mica més i no s'aparti de nosaltres. No vull que es perdin el primer acte.
Esegè Tuketu va llançar les seves llosetes sobre la taula i es va aixecar d'un salt quan la sirena va començar a escampar el seu estrident gemec per la coberta de vol davantera. Portava hores amb el vestit de vol posat, i s'havia afluixat els tancaments del coll, els canells i la cintura. Mentre corria cap al seu bombarder va manotejar frenèticament per tornar a tancar-los, per tant la seva carrera es va convertir en una mena de maldestre dansa.
L’Skids ja estava a la cabina i havia començat a posar-se l'arnès de seguretat quan Tuketu va arribar al bombarder. L'artiller s'havia entretingut inspeccionant a consciència les subjeccions de l'armament instal·lat a les arestes de l’esvelt casc de l'ala-K.
- Com està tot? -Va preguntar Tuketu mentre pujava per la curta escaleta metàl·lica.
-Tot té bastant bon aspecte. No hauríem d’haver de fer cap lliurament manual.
-Si volen que fem aquest tipus de treball, llavors ens hauran de donar una paga extra -va dir en Tuke-. Algun canvi en el carregament?
-Cap. Seguim tenint un ou i vuit coets de demolició CD-cinc... Anirem una mica carregats.
-Molt bé. Llista de comprovacions prèvies, començant per dalt...

Mentre l’Avantguarda i l’Indomable augmentaven la velocitat per dirigir-se cap la seva cita amb el navili d'impulsió yevethà, un prima pantalla de caces, amb un total de dues dotzenes d'aparells, la meitat d'ells ales-E i l'altra meitat ales-X, es va desplegar al seu voltant. Quan els primers navilis de la formació es van fer visibles en les pantalles del creuer, Tobbra va tornar a sentir-se obligat a mantenir una conversa privada amb Brand.
-Està infringint totes les regles per les situacions d'enfrontament que conté la compilació de normes de comandament -va dir, decidint anar sense embuts -. La pantalla de caces estàndard és de tres esquadrons, no de dos, i això només per a aquesta nau. Els caces estan tan separats uns dels altres que l'enemic gairebé no tindrà dificultats per travessar la pantalla.
-Vaig a reservar els altres dos esquadrons de caces per a missions d'escorta -va dir en Brand-. Els bombarders necessitaran ajuda per obrir-se pas.
-Ni tan sols estem segurs quants caces hi ha a bord d'un tipus-I -va protestar Tobbra, començant a pujar la veu -. El nombre total podria ser dues o tres vegades el que vam veure a Doornik-319.
En Brand li va llançar una mirada gèlida.
-O intenta controlar el to i el volum de la seva veu, Capità, o serà millor que surti del pont. No tinc cap intenció de seguir discutint amb vostè durant tota la confrontació.
En Tobbra va abaixar la veu, però el seu to no va experimentar cap variació.
-No hauríem de buscar la confrontació amb l'enemic, senyor. El problema és precisament això, i tinc el deure de fer-li veure...
- Que no sabem tot el que podríem saber? Això no és cap revelació, Capità. Sé comptar, i sóc capaç de llegir un informe d'Intel·ligència. No em consideri tan incompetent, si us plau.
-No pretenia insultar-lo, senyor.
-Això no sempre resulta obvi partint de les seves paraules -va replicar en Brand-. Capità, si una força més petita mai hagués derrotat a una força superior en nombre podríem limitar-nos a pesar els desplegaments de batalla i declarar qui anava a ser el vencedor evitant elegantment totes les parts desagradables. Però la guerra no es lliura d'aquesta manera. Tiri la seva calculadora a la paperera. No la pot utilitzar per prendre les decisions realment difícils.
En Tobbra va arrufar les celles, però va assentir en silenci.
En Brand se li va acostar una mica més, i quan va tornar a parlar va abaixar la veu fins a deixar-la convertida en el que pràcticament era un murmuri.
-També hi ha alguna cosa més en joc, Theb..., i es tracta d'una cosa que no trobarà en una compilació de regles. Sap què és aquesta cosa? Doncs que si una canonera i un creuer de la Nova República en perfecte estat de manteniment no poden enfrontar-se a un tipus-I i sortir vencedors de l'enfrontament, llavors la Flota necessita saber-ho el més aviat possible..., perquè tots els informes que he estat veient diuen que els yevethans compten amb un munt de naus del tipus-I.
- I aquesta és la raó per la qual ha separat a Folna de la resta de la formació? -Va preguntar Tobbra, deixant escapar l'alè que havia estat contenint.
-Sí..., per això i pel fet que té la pell massa delicada per a poder suportar cert tipus de maltractaments.
En Tobbra va tornar la mirada cap al planeta, que ja s'havia convertit en un disc clarament visible dotat d'una cara esquitxada de taques grogues i marrons.
-Serà millor que torni al meu lloc -va dir-. He d'examinar la situació tàctica en les bateries.

Quinze minuts abans del moment en què esperaven veure reaparèixer a la nau yevethana, en Brand va donar l'ordre de llançar els bombarders i els caces d'escorta. No volia córrer el risc de ser sorprès amb les cobertes de vol plenes de combustible i explosius d'alta potència si la nau yevethana apareixia abans del que s'esperava perquè havia adoptat una òrbita més baixa de la que li adjudicaven els seus càlculs.
Els ales-K van adoptar una formació de grups de tres aparells, amb cada grup situat entre un trio de caces que volarien per sobre d'ell i un altre trio que ho faria per sota. En Brand va seguir el desplegament des del pont mentre els aparells adoptaven les seves posicions a vint quilòmetres per davant d'ells. Encara que les ales i altres superfícies havien estat enfosquides per operar en l'espai, les emissions dels motors eren tan visibles com espelmes que cremessin a la nit. Els rastres triples que deixaven els ales-K podien distingir-se amb tota claredat entre les altres emissions.
-Espero que aquesta vegada sí deixaran caure els seus ous -va dir l'oficial tàctic en veu baixa quan Brand va tornar a la taula de trajectòries.
-Els deixaran caure -va replicar Brand sense vacil·lar-. I no perquè haguem canviat les freqüències de combat i hàgim instal·lat codificadors de seguretat..., sinó perquè ho han de fer.
L’Avantguarda es va apartar del creuer cinc minuts abans de la readquisició, i va començar a seguir una trajectòria que li proporcionaria un camp de foc net i permetria que localitzés a la nau yevethana mentre la resta de la formació d'atac seguia estant per sota del seu horitzó. Això permetria que en Brand disposés dels escassos segons que necessitaria per reaccionar al que veiés l’Avantguarda i alterar les seves ordres en conseqüència.
L'informe del Rondador va arribar un minut i nou segons abans del que s'esperava.
-Contacte, un..., no..., dos, tres, quatre. Quatre objectius. Analitzant. Els contactes són els següents: 1, repeteixo, una drassana imperial de tipus dos. Tres, repeteixo, tres tipus-I yevethans.
- Tres! -Va exclamar en Brand, molt sorprès i en un to de veu suficientment alt perquè pogués ser escoltat en la majoria de les consoles de control del pont-. Tres -va repetir després, ja per si mateix-. Bé, sembla que els bigotis del Rancor acaben de rebre una forta estirada...
-Indomable, aquí Avantguarda. Estem sent atacats per dues de les naus yevethanes. El nivell d'efectivitat de l'escut és d'un noranta-dos per cent. Podem respondre a l'atac, senyor?
En Tobbra va anar corrent cap a la taula de trajectòries.
-Hem d'interrompre la confrontació, Comodor. Ordeneu als bombarders que tornin perquè puguem sortir d'aquí.
-Vint segons per a la readquisició -va dir l'oficial tàctic, seguint les línies electròniques amb la punta d'un dit.
-Avantguarda, aquí Brand -va dir el Comodor, fulminant en Tobbra amb la mirada-. Què pot dir-nos sobre el tipus dos?
-Que està ple de gom a gom, Indomable. Sembla que hi ha sis dics secs independents amb naus completades o a punt de ser-ho, i veiem tres més que es troben en la fase de quilla i esquelet.
En Brand no va poder reprimir un estremiment.
-Pot procedir a l'enfrontament i iniciar el protocol de contramesures, Avantguarda. Poden obrir foc a discreció..., i concentrin-se en els tipus-I.
En Tobbra va allargar la mà i va agafar el braç d’en Brand per sobre del colze.
- Què està fent?
En Brand va trencar la presa del primer oficial amb una violenta estirada del seu braç.
-El que s'ha de fer -va dir-. Vagi a la seva cabina i no surti d'allà fins a nova ordre, Capità Tobbra. Tinent Threld, ocupi el lloc del Capità. -Es va girar cap al seu oficial de comunicacions-. Vull parlar amb els esquadrons d'atac.

La sobtada activació del codificador de seguretat va fer brollar un feble espetec del comunicador de combat de l'ala-K.
-Tenim un missatge -va dir l’Skids.
-Indomable a tots els esquadrons -va dir la veu d’en Brand-. Disposo d'una avaluació d'objectius revisada, i confirma la presència d'una drassana tipus dos en òrbita amb ocells al niu. També s'ha confirmat la presència de tres navilis d'impulsió en òrbita. La patrulla està sent atacada. Les seves ordres de selecció d'objectius revisades són les següents: la drassana passa a ser considerat com a objectiu primari. Mantindrem ocupats als tipus-I, i hauran d’ignorar la seva presència llevat que s’interposin en el seu camí. Líders de vol, iniciïn l'atac. I bona sort -va afegir després d'una pausa microscòpica.
-Allà hi són -va dir Tuketu mentre la seva carlinga quedava il·luminada pels llunyans esclats dels feixos desintegradors que xocaven amb els escuts de raigs.
Uns moments després, la pantalla tàctica de la carlinga li va mostrar la geometria de la batalla. Un navili d'impulsió estava precedint a la drassana en la seva òrbita, i un altre el seguia. El tercer, que probablement era el que havia estat albirat en primer lloc pel grup de patrulla, estava atracat a la comporta de càrrega lateral de l'enorme estructura.
- «Bona sort...», eh? Això és una bogeria, Tuke -estava dient l’Skids-. Com esperen que aconseguim passar per davant dels nassos de tres Grassos?
-Intentarem relliscar-nos per sota de les seves panxes -va dir en Tuketu-. Grup Vermell, aquí Líder Vermell. Seguiu cap al planeta. Quan jo doni l'ordre... Ara!

La batalla d’ILC-905 només va durar onze minuts, però cada un d'ells va estar ple de ferocitat i confusió.
Durant els primers moments, l’Avantguarda es va trobar sotmès al terrible foc creuat dels dos navilis d'impulsió que flanquejaven la drassana. Fins i tot després que hagués començat a tornar el foc, resultava obvi que es trobava en una situació d'inferioritat irremeiable davant semblant parell d'enemics. L'únic que va salvar a la canonera d'un ràpid final va ser el fet que el nivell de potència de les bateries principals d'un tipus-I era lleugerament inferior al de les d'un creuer mig.
Tanmateix, cada navili d'impulsió comptava amb vuit bateries disposades de tal manera que cobrien tots els vectors d'aproximació, i això permetia que fins a un màxim de quatre bateries poguessin concentrar els seus trets sobre un sol objectiu. El foc concentrat de dos navilis semblants no necessitaria molt de temps per enderrocar els escuts de la canonera, i la destruiria gairebé immediatament quant això hagués passat.
I llavors l'Indomable es va unir al combat, i la situació va canviar de sobte.
-Anem a veure si podem dividir la seva atenció -va dir en Brand-. Avantguarda, concentri el seu foc sobre l'últim navili. Nosaltres ens ocuparem del que precedeix la drassana. Totes les bateries..., foc a discreció.
L'andanada de l’Indomable va provocar una resposta immediata del vaixell yevethà i va atreure el foc de mitja dotzena de bateries. Però va ser la pantalla d'interceptors la que va pagar el preu d'això: dos dels interceptors que ocupaven posicions més avançades van esclatar, un a un, quan una de les bateries yevethanes va centrar les seves mires en els diminuts aparells d'escorta. La potent fogonada va fer que en Brand desviés la mirada durant uns instants.
-Facin retrocedir a la pantalla -va ordenar secament-. De moment fora no hi ha res contra el que puguin ajudar-nos.
Abans que els caces poguessin obeir, un tercer aparell va esclatar al costat de la perifèria de l'escut d'estribord. Va ser com si una bomba esclatés molt a prop: tot el creuer es va estremir, i els seus escuts es van reduir amb una pàl·lida claredat groguenca sota l'envestida de l'ona expansiva, la qual cosa indicava un debilitament momentani en aquell punt. Però l'escut es va recuperar ràpidament, i els interceptors restants van sobreviure a la travessia per darrere del creuer i es van amagar en l'ombra del seu escut.
-Comodor -va dir l'oficial tàctic en veu baixa.
En Brand va alçar la mirada cap a ell.
- Què passa?
-Els nostres trets no aconsegueixen travessar els escuts del Gras, i l’Avantguarda no està tenint més sort que nosaltres. Potser hàgim de redirigir els bombarders.
-No -va dir Brand, movent el cap-. La drassana és el blanc prioritari.
-Comodor, l’Avantguarda ho està passant molt malament. Hem d'ajudar-lo ara mateix.
El creuer es va estremir al seu voltant.
-Alterin l'objectiu del Grup Verd -va ordenar en Brand de mala gana.
Per aquell llavors el navili yevethà que obria l'òrbita ja havia descobert la presència de les onades de bombarders que intentaven passar al seu costat. Com si considerés menyspreable la capacitat per infligir danys del creuer, el navili d'impulsió va desviar la seva atenció cap a les naus més petites i les seves bateries van eliminar a dues ales-X i una ala-K en qüestió de segons. Uns moments després va començar a llançar els seus propis caces.
-Brand a totes les bateries: centrin les mires en aquests caces hostils! Destruïu-los quant hagin deixat enrere els escuts.
-L'objectiu està llançant coets -va anunciar l'oficial tàctic, i va fer una profunda inspiració d'aire-. Sis..., vuit..., deu objectes, i tots vénen en aquesta direcció.
Hi havia més de vint bateries anticoets òctuples d'alta velocitat proveïdes de sistemes de seguiment altament sensibles repartides pel casc de l’Indomable, i les que van resoldre les equacions de tret de manera positiva van començar a omplir immediatament les trajectòries projectades dels coets amb un núvol de metralla metàl·lica d'alta velocitat. Quan els coets i el núvol es van trobar, espectaculars flors de foc vermell i groc es van obrir silenciosament en el buit. Però quatre coets van aconseguir travessar el manat com altres tants insectes enfurismats, i tres d'ells van sobreviure per estavellar-se en ràpida successió contra el perímetre d'escuts del creuer.
Els llums del pont es van debilitar mentre la nau es tentinejava sota els peus d’en Brand.
-Estem intercanviant cops de puny, eh? -Va murmurar en Brand-. Armar i disparar sis, repeteixo, sis CD-9. Que totes les bateries estiguin preparades per dirigir els seus trets sobre els punts d'impacte. Timoner, acostin-nos una mica més.
Uns segons després els llançadors instal·lats als flancs del creuer van escopir els coets de demolició d'alta velocitat. Els projectils van avançar cap al navili yevethà seguint perfils de vol directes individuals calculats per aconseguir que resultessin el més difícils d'interceptar possible.
-El generador nombre tres de l'escut de partícules està fora de fase, i la nostra capacitat de reserva ha quedat en zero -va dir l'oficial tàctic-. Compto onze caces yevethans aproximant-se. El Grup Verd ha perdut cinc caces i dos bombarders. El Grup Blau ha perdut tres caces i un bombarder. El Grup Vermell...
Una enlluernadora marea de llum va inundar el pont i va atreure els ulls d’en Brand cap a la pantalla davantera.
- Això era un ou?
-Sí -va dir l'oficial tàctic-. Lectura del blanc negativa. Ha estat el Verd Dos: devia armar-lo molt aviat, i l'ou va esclatar sota d'ell. He perdut tres senyals de caces en el mateix instant.
-Maledicció.
-Comodor, el Grup Blau ha aconseguit obrir-se pas i està iniciant una passada d'atac sobre la drassana.
L'oficial tàctic va assenyalar la part central de la taula de trajectòries, identificant els dos petits triangles blaus que avançaven cap al rectangle vermell que representava a la drassana.
En Brand va assentir amb expressió ombrívola i va estudiar la trajectòria.
-Molt bé -va dir-. Comencem a caminar una mica curts de fitxes per moure, però... Que el Grup Negre acudeixi en ajuda de l’Avantguarda. No podem permetre'ns el luxe de perdre’l.

La drassana orbital que l'Armada Imperial havia conegut amb el nom de Negre Nou estava desarmada, però no mancava de protecció. A més dels escuts anti-col·lisions que havia de posseir qualsevol complex estacionat a l'espai, es trobava equipat amb escuts de raigs i de partícules, amb una potència que era comparable a la dels que havia posseït l'Estrella de la Mort.
Els seus navilis d'impulsió guardians, el Tholos i el Rizaron, compensaven sobradament les deficiències defensives de la drassana. A més de les vuit bateries principals, cada navili també transportava quaranta caces repartits en quatre hangars situats al llarg del seu equador, i posseïa quatre llançacoets recarregables dotats de deu tubs. Amb els seus escuts imperials millorats, eren unes naus de guerra realment formidables.
La major debilitat del Tholos era la inexperiència del seu primat, el Parell Drann. Com pràcticament tota la seva tripulació, el Parell Drann mai havia entrat en combat..., ni tan sols en el grau en què li hagués permès el fet de prendre part en la Neteja. Com a conseqüència d'això, quan van aparèixer les naus de la Nova República la reacció del Parell Drann va consistir a deixar-se portar pels vells instints que governaven la lluita entre els nitakkes.
Aquests instints, tan inherentment contradictoris com poderosos, deien:
“L'amenaça més propera és l'amenaça més gran...
...si et veus superat en nombre durant el combat, comença per eliminar l'oponent més feble...
...per evitar que altres enemics s'uneixin al combat en contra teva, llança't immediatament sobre qualsevol nouvingut...
quan arribi el moment de matar al teu enemic has de fer servir tots els mitjans al teu abast...”
I aquesta era la raó per la qual les ordres que Parell Drann transmetia a les dotacions de les seves bateries no paraven de canviar: primer van haver atacar la canonera que va aparèixer en primer lloc, després al creuer que es va unir al combat, després a la vulnerable pantalla d'interceptors, després als bombarders quan van passar per davant d'ells i, finalment, de nou al creuer mentre els bombarders es retiraven. Els pilots dels caces yevethans van obeir els mateixos dictats: cadascun d'ells va triar l'objectiu més proper per atacar amb salvatge intrepidesa, però molts dels atacs van ser bruscament interromputs en quan el pilot va veure aparèixer un objectiu més proper.
Si el Tholos i el Rizaron haguessin prosseguit el seu atac combinat contra l’Avantguarda, haguessin pogut destruir-lo abans que el creuer tingués temps de fer-los cap mal. Si Parell Drann ho hagués permès, el Tholos hauria pogut netejar el camp de batalla de caces i bombarders de la Nova República abans de dirigir la seva atenció cap a l’Indomable.
I si els caces yevethans haguessin perseguit al Grup Blau cap a la drassana o al Grup Negre cap al Rizaron, el desenllaç de la batalla hagués pogut ser molt diferent. Però la seva perspectiva yevethana no permetia que Parell Drann pogués reconèixer l'amenaça que representaven..., no quan l'Indomable estava llançant-se sobre ell.
- Thetan nittaka, ko nakaza! -Va udolar-. Glòria en la matança per al més fort de nosaltres!

Quan el Grup Negre va aconseguir atreure l'atenció del Rizaron ja hi havia foc a bord de l’Avantguarda. La bateria nombre vuit, un canó làser doble, havia patit una fallada general de sistemes que va produir una espectacular explosió i va arrencar tot el compartiment artiller del flanc de la canonera.
I, el que era encara més greu, l'ona expansiva d'una salva de coets yevethans havia incendiat els generadors de l'escut de partícules. El proper coet yevethà esclataria sobre el casc, no sobre els escuts, i el canó iònic del vaixell d'impulsió estava sembrant el caos en els sistemes de subministrament energètic de tota la canonera.
La capitana Inadi va contemplar l'arribada dels bombarders amb més aprensió que alleujament.
-Mai aconseguiran passar -va dir, movent el cap-. Armament, continuï tornant el foc. Anem a prestar tota l'ajuda possible. Timoner, mostri un mínim de secció del casc a l'enemic. Sistemes, doni prioritat a les estacions anticoets davanters: aquestes bateries necessiten disposar d'energia.
Amb l'ajuda de l'holografia telescòpica i el diagrama de batalla electrònic, Inadi i la dotació del pont van veure com els bombarders travessaven la pluja de feixos làser i raigs iònics en una vertiginosa trajectòria de màxima velocitat. Una ala-E que acompanyava al Grup Negre va rebre un impacte directe, es va incendiar i va començar a donar tombs per l'espai. El bombarder Negre Tres va desaparèixer entre una esfera de foc blanc, i els seus escortes amb prou feines van tenir temps de girar per escapar a la massa de restes que van sortir disparades en totes direccions.
I de sobte l’Avantguarda va tremolar com si acabés de ser assolit.
-Control de danys informi que el foc del compartiment del generador s'ha obert pas i s'ha ventilat en el buit.
-Comprès. Armament, llanci tots els CD-9 que ens queden -va dir la Inadi arrufant les celles-. Potser encara podem treure'n algun profit.
Tres coets van sorgir dels llançadors de proa i altres quatre van brollar dels tubs de popa. Un vuitè míssil, situat en un llançador adjacent a les restes de la bateria nombre vuit, va quedar atrapat dins del tub i va iniciar un tercer incendi.
- Contactes aproximant-se! -Va cridar l'oficial de seguiment.
El navili d'impulsió yevethà havia respost a la salva de l’Avantguarda amb el seu propi llançament, llançant a l'espai deu dels veloços i potents coets que havien destruït els generadors de l'escut de partícules.
-Tregui’ns d'aquí, timoner -va ordenar la Inadi amb expressió enfosquida.
-Faré el que pugui.
La canonera de cent noranta metres de longitud era un dels navilis de combat més àgils amb què comptava la Nova República, però no podia ni somiar a arribar a igualar l'acceleració dels coets enemics. La Inadi esperava que arrencar a córrer permetria que les bateries òctuples de popa disposessin del temps suficient per eliminar a tots els coets que els estaven perseguint. Mentre veia disminuir la distància, la Inadi va lamentar no haver donat l'ordre de virar abans.
-Els nostres CD-9 haurien d'arribar a l'objectiu dins de vuit segons -va informar l'oficial de seguiment-. Les escortes dels bombarders s'han apartat, i els bombarders estan llançant els seus coets. Confirmant llançament d'un ou des del Negre U..., confirmant llançament d'un ou des del Negre Dos...
Alguna cosa va colpejar la popa de l’Avantguarda amb tal força que l'oficial tàctic va quedar a quatre potes a terra i la Inadi va sortir disparada cap endavant i va xocar amb la taula de trajectòries.
-Impacte de coet -va anunciar l'oficial de control de danys.
-Tots els sistemes de la secció quaranta són morts -va informar l'oficial de sistemes.
-Els motors dos, quatre i sis han deixat de funcionar -va dir el timoner-. La potència d'impulsió ha quedat reduïda a un quart, i segueix baixant.
La Inadi va clavar la mirada a la taula de trajectòries mentre altres dos punts que es movien a gran velocitat venien cap a la seva nau.
-Aneu als mòduls d'emergència -va dir amb veu rogallosa-. Atenció tots els llocs: abandonin la nau..., abandonin la nau.
L'única resposta que va obtenir va ser un rugit ensordidor, la foscor, una llum encegadora i, finalment, el silenci.

Esegè Tuketu i els altres membres del Grup Vermell suraven a l'espai a cinc mil metres per sobre de l'abrupta i pelada superfície del tercer planeta del sistema ILC-905 i contemplaven els centelleigs de llum que se succeïen sobre els seus caps mentre esperaven impacientment a què arribés la seva oportunitat.
L'ordre de mantenir-se allunyats havia arribat just quan estaven començant a pujar cap a la drassana per iniciar la seva passada d'atac.
-Mantingueu la vostra posició actual fins que disposem dels resultats dels atacs que s'estan duent a terme -els havia dit l'oficial tàctic-. Necessito tenir alguna cosa en reserva, i vosaltres sereu aquesta cosa.
-Més val que deixin alguna cosa per a nosaltres -havia murmurat l’Skids pel canal de comunicacions del bombarder quan va sentir les noves instruccions-. Si tornem a casa amb els compartiments de càrrega plens i sense una sola esgarrapada a la pintura, els nois em prendran el pèl fins a la fi dels temps.
En Tuketu no havia dit res. La seva atenció acabava de ser atreta per la primera de les diverses brillants explosions que van començar a produir-se per sobre i a babord d'ells.
-Això era un ou -va dir veient la inconfusible puresa que distingia a la blancor de l'esclat-. I un altre més.
La tercera explosió va ser diferent: al principi era més petita i groguenca, però la seva vida va ser més prolongada i es va tornar més gran i vermellosa en el seu moment culminant. Mentre començava a esvair-se va haver una altra sèrie de cops de geni pràcticament en el mateix punt del cel, i en Tuketu va veure tres petits centelleigs blanc blavosos als quals va seguir l'esclat d'una massa de color vermell sang que semblava un gran núvol.
Quan Tuketu va tornar a baixar la mirada cap a la seva pantalla de seguiment, tant el navili d'impulsió que avançava darrere de la drassana com l’Avantguarda havien desaparegut.
- Què ha estat tot això? -Va preguntar l’Skids-. Li hem donat a un, Tuke?
-Sí -va dir en Tuketu -. I ells també li han donat a un dels nostres.

Però l'èxit de l'atac llançat contra el segon navili d'impulsió i la pèrdua de l’Avantguarda van passar gairebé desapercebuts al pont de l’Indomable, perquè tothom havia concentrat la seva atenció en els últims segons del veloç descens que estava portant al Grup Blau cap a la drassana.
-Dos mil metres per al límit de l'escut va dir l'oficial tàctic-. Els caces s'estan retirant. Mil cinc-cents. Mil. Confirmant llançament de la càrrega en el Blau U... Oh, maledicció, d'on ha sortit? Llançament negatiu en el Blau Tres. Alguna cosa ha acabat amb ells.
Un caça yevethà que estava seguint una trajectòria en angle recte amb el vector d'atac havia obert foc sobre el Blau Tres, deixant-lo incapacitat primer i xocant amb les restes a continuació. Uns instants després aquesta diminuta explosió va ser engolida per la detonació de l'ou del Blau Tres.
-Investiguin si els escuts estan activats -va dir en Brand amb expressió ombrívola.
-Bateria 4, doni’m tres andanades sobre l'objectiu secundari.
Els feixos làser es van consumir en un infructuós enfrontament amb el buit. Els escuts seguien estant intactes.
-Potser el navili d'impulsió atracat en el dic sec l’estigui protegint, Comodor.
-Cap navili d'aquesta mida pot produir un embolcall d'escut tan gran -va observar en Brand-. Com vam acabar amb l'altra nau?
-Anàlisi de batalla diu que l’Avantguarda i el Grup Negre van ruixar a aquest Gras amb set CD-9 i deu CD-5 durant els segons immediatament anteriors a l'obertura del primer ou. Això devia saturar els escuts fins al límit de la seva capacitat.
-Fins al límit de la seva capacitat... -Va repetir en Brand, i després va estendre la mà cap a la taula de trajectòries per assenyalar amb un dit al navili d'impulsió atracat a la drassana-. Quin és el radi estàndard d'un escut de partícules imperial?
-Dos-cents metres.
- Quin és el diàmetre d'un Gras?
-Dos-cents quaranta metres.
-La qual cosa vol dir que el Gras atracat en el dic... no té tot el casc protegit pels escuts de la drassana.
- I què importa això? Té els seus propis escuts, no? I fins i tot suposant que estiguessin desconnectats per permetre l'operació de càrrega, podem estar segurs que ara estaran aixecats.
-Exactament. La qual cosa vol dir que hauria d'haver una zona d'interferència al llarg dels límits dels dos escuts -va dir en Brand-. Si podem ficar alguna cosa en aquesta zona...
-Llavors els escuts concentraran l'ona expansiva i l'enfocaran de manera que multiplicaran la potència efectiva resultant.
-M'estava preguntant si... Creu que l'ordinador de punteria d'una ala-K podria localitzar la zona d'interferència?
L’Indomable, que seguia intercanviant atacs amb el primer navili d'impulsió, tremolava i gemegava al seu voltant.
-No -va dir l'oficial tàctic, movent el cap-. Però els ales-E haurien de poder indicar-los on es troba.
En Brand va assentir.
-Parli amb el Grup Vermell i expliqui'ls què necessitem.

En Tuketu va trobar estranyament desconcertant el fet d'estar pujant cap a un objectiu tan immens sense rebre cap foc defensiu. El navili d'impulsió atracat a la drassana romania completament i inexplicablement passiu davant la seva aparició.
-Tàctiques, aquí Tuketu. Què està fent aquest Gras? Encara no ha intervingut en el combat?
-Negatiu, Vermell U. No hem vist cap activitat.
-De moment també ens està ignorant, Tac. -Tuketu va tancar la connexió i va usar el canal intern per parlar amb l’Skids-. Potser només sigui un vaixell de càrrega, o un vaixell dormitori.
-M'he és igual -va replicar l’Skids-. Porta'ns fins allà i, sigui el que sigui, jo m'encarregaré que quedi ben planxat.
Tanmateix, no podien esperar que la seva aproximació anés a estar totalment lliure de molèsties. Cinc caces yevethans van arribar udolant des d’estribord, fent que una ala-E caigués cap al planeta entre un deixant de fum i allunyant a dos caces en una vertiginosa persecució. En Tuketu va incrementar tant la seva velocitat com el nombre de maniobres evasives, obligant a la seva escorta a fer un gran esforç per no perdre’l.
- Qui està allà dalt, Escolta Quatre?
-Em diuen Dogo, senyor.
-Bé, Dogo, m'han dit que sembla haver-hi una costura entre dos escuts aproximadament a cent metres d'aquest Gras d'aquí. Pinta aquesta costura perquè puguem veure-la, i Skids farà el que pugui per rebentar-la.
-Entesos, senyor.
L'ala-E es va avançar i poc després va començar a disparar el seu canó làser contra el mur invisible que s'alçava davant seu, lliscant àgilment la seva mira per sobre de tota la superfície.
- Aquí està! -Va cridar en Dogo.
-Ho tinc..., perfectament aclarit -va dir en Tuketu en el mateix instant, contemplant la línia revelada pel foc làser de l'ala-E -. Sembla bastant estreta, Skids. No deixis anar l'ou, d'acord? Intenta esbrinar si pots ficar un CD-5 per aquí.
-L'últim que necessito en aquest moment és un maleït exercici de punteria -va grunyir l’Skids, però va obeir-. Llest per disparar.
-Net.
-Coet llançat.
En Tuketu va connectar el gran cilindre del tercer motor i va descriure un vertiginós viratge.
- Què veus, Vermell Dos?
-Ho sento, Vermell U... El teu paquet ha explotat al límit de l'escut. Repeteixo: no ha aconseguit passar. Deixi’m intentar-ho, d'acord?
-Negatiu -va dir en Tuketu, fent virar el bombarder per executar una passada-. Vull provar una cosa que se m'ha ocorregut...
Hi va haver un sobtat espurneig d'estàtica, i després Vermell Dos va tornar a parlar pel canal. Un nus de nerviosa inquietud estava a punt de trencar-la veu.
-Tuke, aquest Gras ve cap aquí... Les seves bateries acaben de fregir l’Escolta Vuit.
-Surt d'aquí el més de pressa que puguis -va dir Tuketu-. Emporta't al meu escorta. Tinc l'objectiu en les mires. Mantingues la drassana entre la teva nau i el Gras. Si no aconsegueixo donar-li aquest cop, vull que tu i en Flick deixeu caure els vostres ous just en aquesta costura, 1-2. Entesos?
-Entesos. Què estàs tramant?
-Allunya't i estigues preparat per intervenir en el cas que sigui necessari. –En Tuketu va desconnectar el canal de combat-. Skids?
-Sóc aquí, com sempre.
-Vull deixar aparcat l'ocell a velocitat zero just a sobre d'aquesta costura perquè puguis alinear el llançament des de deu metres de distància. Si l'ou aconsegueix passar, sortirem d'aquí a tota velocitat: els seus escuts ens protegiran durant el temps suficient.
-Això és el que penses.
En Tuketu va alçar la mirada cap a la bombolla de la carlinga i va contemplar la drassana.
-Aquesta monstruositat està plena de Destructors Estel·lars, Skids. Ha de desaparèixer. Pots fer el tipus de tret que t'estic demanant? Ja saps que això és cosa teva.
-Sí, puc fer-ho -va replicar l’Skids-. Anem allà.

- Què dimonis està fent? -Va preguntar en Brand-. No ha deixat caure el seu ou durant la primera passada, i ara es dedica a donar voltes per aquí.
-No ho sé... El seu canal de combat està desconnectat -va dir l'oficial tàctic-. Gairebé sembla com si estigués intentant ficar el seu bombarder a la zona d'interferència.

En Brand va apartar la mirada de la taula de trajectòries i la va tornar cap a la drassana just a temps de veure com quedava envoltat per una enorme explosió que va desprendre el navili d'impulsió del seu dic sec i va fer que tota l'estructura de la drassana iniciés una lenta rotació. En Brand va empassar saliva i va ordenar a les bateries principals que dirigissin els seus letals feixos d'energia cap a la drassana ferida de mort, i va contemplar com s'obrien pas a través del que quedava d'ella, convertint la pasterada de naus que contenia en un núvol de restes retorçades i flamejants que es va anar estenent ràpidament per l'espai.
El navili d'impulsió danyat va caure lentament cap al planeta en un gràcil picat de mort mentre la dissecció continuava. El navili d'impulsió que havia estat obrint l'òrbita el va seguir durant una part del trajecte, i després va ascendir i va començar a allunyar-se a màxima potència, deixant abandonats darrere seu a mitja dotzena de caces escampats per l'espai.
En Brand li va donar l'esquena als visors i es va recolzar pesadament a la taula de trajectòries amb les dues mans, com si necessités proporcionar-se algun punt de suport a les seves tremoloses cames.
-Ara ja sabem amb què cal colpejar-los perquè no tornin a aixecar-se -va murmurar-. Iniciïn les operacions de recuperació.

El Tholos va ascendir fins a quedar a tres mil quilòmetres per sobre del pla del sistema estel·lar i després va anar reduint la velocitat fins aturar-se i iniciar una lenta rotació.
Durant l'ascens des del tercer planeta, tot un carregament de bombes de gravetat havia estat amuntegat en el conducte de llançament central i les bateries principals s'havien desplaçat al llarg dels seus rails interns fins que les vuit van quedar concentrades en l'hemisferi superior de la nau. Aquesta nova posició permetria que totes poguessin dirigir el seu foc sobre el mateix objectiu durant el picat d'atac.
Quan arribi el moment de matar al teu enemic has de fer servir tots els mitjans al teu abast...
- Ko nakaza -va cridar Parell Drann, amb les crestes de combat inflades i totalment desplegades-. Soko Darama... Per l'honor del virrei, els Beneïts i el Tot. I ara, guardià..., aquí està el nostre objectiu. Màxima velocitat! Abans que les feristeles puguin escapar...

En Nil Spaar va acariciar delicadament els embulls penjats a la cinquena alcova. Hi havia doblat la seva grandària en només tres dies, i la superfície havia adquirit una bella brillantor iridescent que presagiava una niuada d'excel·lent qualitat. En Nil Spaar va corbar la llengua al voltant del seu dit i va paladejar la complexa aroma i sabor de les secrecions olioses.
«Nittaka... -Va pensar-. Un mascle jove i fort que portarà la meva sang a les venes i la farà perdurar.»
Hi va haver un soroll darrere d'ell, i el virrei es va girar per veure a Tal Fraan immòbil a l'entrada de la cel·la. Els seus ulls encara van tenir temps de percebre'n una borrosa taca de moviment mentre el cuidador, que ja havia completat la seva tasca, s'allunyava per darrere del seu visitant.
-Darama -va dir Tal Fraan, donant un pas cap a l'interior de l'alcova i agenollant-se amb el cap inclinat i el coll al descobert.
-El meu conseller personal... -Va dir Nil Spaar. Va fer un pas cap endavant i va estendre el braç per fregar el clatell de Tal Fraan amb els dits, exercint una pressió gairebé imperceptible que va mantenir la seva postura de submissió -. Respon-me a una pregunta, Tal Fraan. Quan vas dir que estaves disposat a recolzar el teu coneixement de les feristeles amb la teva sang, parlaves sincerament o et vas limitar a dir el que s'esperava de tu?
-No podia ser més sincer, Darama.
-Excel·lent -va dir Nil Spaar, augmentant una mica la pressió que estava exercint sobre el crani del jove guardià. Les crestes de combat s'havien tornat d'un porpra vermellós, i s'estaven inflant ràpidament-. I ara, assegurem-nos que no em falla la memòria. Em vas prometre que la perspectiva d'una aliança entre la meva persona i aquestes feristeles imperials inspiraria tal por a la Leia que no s'atreviria a fer la guerra als Beneïts? L'Imperi era una de les ombres que més temien i mai s'atrevirien a entrar-hi, oi? Va ser això el que vas dir?
- Què ha passat, Darama -va preguntar Tal Fraan.
I llavors en Nil Spaar va empènyer el cap cap avall amb una brusca pressió, i va seguir empenyent fins que el coll d’en Tal Fraan va quedar tan doblegat que li faltava molt poc per trencar-se. Després va tensar l'altra mà, i la llarga i esmolada urpa va sorgir del seu embolcall retràctil.
-Les feristeles han destruït Negre Nou a Prildaz.
El cos d’en Tal Fraan es va relaxar de cop i volta, renunciant a tot intent d'oposar resistència.
-T'ofereixo la meva sang com a regal per al teu fill -va murmurar.
-Ja m'havies ofert aquest regal en una ocasió -va dir en Nil Spaar-. Però ara l’acceptaré.
La seva mà va colpejar amb tal violència que el cap d’en Tal Fraan va quedar totalment separat del coll i va caure sobre la mà del virrei mentre el cos es desplomava. En Nil Spaar va llançar el cap a terra amb distret menyspreu, va passar per sobre del cadàver i va sortir de l'alcova mentre el cuidador arribava a la cursa.
-El sacrifici no és digne de ser consumit -va dir en Nil Spaar-. Ni una sola gota de la seva sang ha de fregar els meus fills. Utilitza les seves despulles com a aliment.
-Sí, virrei.
En Nil Spaar va avançar pels passadissos amb llargues gambades sense prestar cap atenció a les taques de sang escampades sobre la seva cuirassa i la seva vestimenta, i el temible foc de la ira i el desig de venjança que cremava en les seves faccions va fer que tots aquells amb qui es trobava fugissin davant seu. Quan va arribar a les seves estances, va demanar a crits que vingués l’Eri Palle.
- Sí, Darama? -Va murmurar el secretari, que havia vingut corrent. Una sola mirada va ser suficient perquè comprengués l'estat en què es trobava el virrei i l’Eri Palle es va assegurar que la seva genuflexió tenia lloc prou lluny d’en Nil Spaar perquè la seva mà no pogués arribar fins a ell-. Com puc servir-te?
-Fes venir a Dor Vuull i digues-li que porti les seves caixes -va dir Nil Spaar, submergint-se en la reconfortant profunditat dels plecs del seu niu-. I després porta-me'n a Han Solo... He d'enviar un missatge a la reina de les feristeles.

Per una vegada, la subtilesa i l'astúcia van estar totalment absents de la transmissió d'en Nil Spaar..., i per una vegada hi va haver un silenci absolut a la sala de conferències. La Leia va contemplar la gravació amb els braços tensos al voltant del cos i una mà tapant-se la boca. Quan la gravació va haver arribat a la seva fi, la Leia va sortir de la sala amb la cara molt blanca i els ulls buits de tota expressió.
L’Ackbar estava gairebé tan afectat com ella tot i que havia apartat la mirada de la pantalla durant els pitjors moments. L’Alole plorava en silenci, i les llàgrimes pintaven les seves rodones galtes amb línies d'humitat. Les faccions d’en Behn-kihl-Nahm estaven frunzides en una ganyota del més absolut menyspreu.
En Drayson, tot sol al seu despatx, contemplava la paret des de darrere d'una màscara de ràbia gelada.
Havien vist com en Nil Spaar colpejava salvatgement un Han lligat durant gairebé vint minuts..., i no només el colpejava, sinó que li donava puntades de peu i el llançava d'un costat a un altre d'un compartiment buit en un esclat de fúria animal. L'horrible pallissa va seguir i va seguir fins que en Han va estar sagnant abundantment per la boca, el nas i els talls oberts a la cara, els braços, el pit i els panxells. L'horrible pallissa va seguir i va seguir fins que la sang d'en Han va tacar les mampares i el sòl i es va escampar pels poderosos avantbraços d’en Nil Spaar. L'horrible pallissa va seguir i va seguir fins que en Han ja no va ser capaç de mantenir-se dret ni tan sols tenint una paret on recolzar-se quan el virrei el va tornar a incorporar d'una violenta estirada.
Després en Nil Spaar havia romàs inclinat sobre el cos d'en Han durant uns segons interminables. El virrei mantenia l'esquena parcialment volta cap a la lent, i no podien veure-li la cara. Però si podien veure com les plaques del seu tòrax pujaven i baixaven lentament, i com una mà es flexionava amenaçadorament mentre una gran urpa apareixia, desapareixia, reapareixia i tornava a desaparèixer.
En Nil Spaar s'havia alçat per fi i s'havia tornat cap a ells. Quan ho va fer, van veure que ell també estava sagnant, i van poder distingir els filets de sang que brollaven de les dues inflades crestes carmesines que coronaven les seves temples. El virrei va clavar la mirada a l’holocàmara, es va netejar la sang amb el dors d'una mà i després la va xuclar fins haver-se netejat.
En Nil Spaar per fi havia deixat molt clar quin era el seu missatge, encara que ho havia fet amb una insòlita economia de paraules...., perquè durant tot aquell horror només havia pronunciat quatre paraules, que van sorgir dels seus llavis sota la forma d'un ominós grunyit ple de fúria:
-Marxeu immediatament de Koornacht.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada